robiłam nic z tortellini, dziś nieplanowanie je kupiłam i przerobiłam na sałatkę, dodając to co akurat miałam w lodówce. Składniki: szklanka tortellini z grzybami 200 g pieczarek kilka rzodkiewek 3 ogórki konserwowe 1/2 puszki kukurydzy 1/2 czerwonej cebuli czerwona papryka 3 łyżki majonezu sól kilka kropel soku z cytryny Tortellini wrzucić do osolonego wrzątku i gotować około kwadransa. Paprykę(...)ogórki pokroić w dużą kostkę, cebulę posiekać, kukurydzę odsączyć. Pieczarki ugotować w wodzie z solą i sokiem z cytryny. Wystudzić i pokroić w plasterki. Rzodkiewki pokroić w półplasterki. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapieczonych mięs lub kiełbas z grilla. Jeśli lubicie sos czosnkowy to taka jego odmiana na pewno Wam zasmakuje. Składniki: 200 ml jogurtu naturalnego 3 łyżki dobrego majonezu kilka rzodkiewek kilka gałązek koperku 2 duże ząbki czosnku szczypta chili świeżo zmielony pieprz sól Jogurt wymieszać z majonezem i przyprawami. Czosnek przecisnąć przez praskę. Koperek posiekać. Rzodkiewki zetrzeć na tarce
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniafajna alternatywa dla klasycznych marynowanych warzyw, tylko ich marynowanie trwa zdecydowanie krócej, a warzywa są chrupkie. Marynowane warzywa Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 2 pęczki rzodkiewek 1 kalarepka Zalewa: 500 ml wody 50 ml octu winnego białego 150 g cukru 2 listki laurowe 6 ziarenek ziele angielskiego 10 ziarenek pieprzu czarnego Wykonanie: Kalarepkę obieramy ze skórki(...)kroimy w słupki, rzodkiewkę kroimy na ćwiartki. Składniki zalewy umieszczamy w małym garnuszku i odprowadzamy do zagotowania. Do gorącej zalewy wkładamy pokrojone warzywa i odstawiamy do wystygnięcia. Warzywa odcedzamy z zalewy i podajemy jako dodatek do dania obiadowego
Kulinarne przygody GatityPuszka sardynek w oleju Graal 2 białe rzodkwie sól pieprz cytrynowy 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 łyżeczka oliwy sałata rukola rzodkiewka szczypiorek Rzodkiew zetrzeć na tarce o dużych oczkach, skropić octem, dodać soli i cukru do smaku, doprawić pieprzem cytrynowym i skropić oliwą, wymieszać. Na talerzu ułożyć porwaną sałatę, na niej surówkę, potem rybki Graal osączone z oleju. Posypać(...)szczypiorkiem, udekorować rzodkiewką i listkiem rukoli czy pietruszki. Dostałam do testowania rybki w puszkach. Lubimy , więc nawet się nie zastanawiałam. Po otworzeniu czwartej postanowiłam przygotować pyszne i zdrowe śniadanko, układając je na surówce z białej rzodkwi . Rybki są dobre, można z nich przygotować pyszne pasty na śniadania czy kolacje a nawet przystawki. http://www.graal.pl/?page_id=63
Gotowanie jest łatweduża garść natki rzodkiewki wywar wołowy ok 1 litr kilka młodych ziemniaków pół marchewki 1 cebula sól pieprz majeranek bazylia mięta 2-3 łyżki śmietany jajka na twardo 200 g wieprzowiny z łopatki Nastawić w garnku wywar, dodać obrane i pokrojone ziemniaki i marchewkę oraz cebulę. Zagotować, Następnie dodać umyte i pokrojone liście rzodkiewki, Dotować aż warzywa będą miękkie. Zupę
Gotowanie jest łatwemuszę zaznaczyć, że w wersji wegetariańskiej sałatka jest równie smaczna. Porcja na 2 osoby: - filiżanka ugotowanego ( nie rozgotowanego!) w osolonej wodzie pęczaku - pół ogórka szklarniowego - 1 pomidor - 4-5 rzodkiewek - 1/2 pęczka natki pietruszki - mała czerwona cebulka - 1 mała papryka ( u mnie zielona) - pojedynczy filet z kurczaka - 1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej w proszku - sok z połowy cytryny - 2 łyżeczki(...)brązowego cukru - 2 łyżki oleju rzepakowego - sól Filet z kurczaka obsypujemy słodką papryką i solimy. Skrapiamy olejem i odstawiamy na 20 minut. Warzywa kroimy: ogórka, pomidora, cebulę w kostkę, rzodkiewki na 8-mki, natkę siekamy. Patelnię grillową rozgrzewamy, filet grillujemy. Odstawimy aby odpoczął chwilę. Kroimy w cienkie plasterki. Do miski, w której będzie mieszana sałatka wrzucamy kaszę, warzywa, natkę
kawawszklancemoże zabraknąć pysznych warzyw. Zapraszam Was na zieloną sałatkę z kiełkami. Szybko, zdrowo i smacznie. Spróbujcie. Składniki: 1/2 główki sałaty 1 1/2 łyżki posiekanego szczypiorku 2 łyżki kiełków rzodkiewki zielony ogórek (około 5 cm) szczypta suszonej bazylii sól i pieprz do smaku 2 - 2 1/2 łyżki naturalnego jogurtu Przygotowanie: Obranego ogórka tniemy na cienkie plasterki, przekładamy do miski. Dodajemy opłukaną(...)pociętą w "paski" sałatę, kiełki rzodkiewki i szczypiorek. Mieszamy wstępnie. Następnie dodajemy 2 łyżki jogurtu naturalnego, szczyptę bazylii i wstępnie doprawiamy całość solą i pieprzem. Mieszamy, próbujemy. Opcjonalnie dodajemy więcej przypraw lub jogurtu. Tak przygotowaną sałatkę odstawiamy na kilka minut w celu przegryzienia smaków. W tym czasie przygotowujemy obiad. Taka sałatka sprawdza się najlepiej jako dodatek do frytek, kotletów mielonych
Słodkie okruszkibardzo orzeźwiająca zupa i na dodatek ma fantastyczny kolor! Gorąco..., a raczej chłodno polecam na te pełne słońca dni;) Składniki: 1 litr maślanki pęczek świeżej botwinki pęczek rzodkiewki pęczek dymki zielony ogórek 2 łyżki koperku 1 jajko ugotowane na twardo sól, pieprz Przygotowanie: Botwinkę dokładnie umyć i pokroić w drobną kostkę. Wrzucić do garnka, zalać wodą i gotować(...)buraczki będą miękkie. Odcedzić i zostawić do ostygnięcia. Ogórka pokroić w drobną kostkę, dymkę i rzodkiewkę w plasterki, dodać do nich botwinkę, zalać maślanką, dodać koperek i dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wstawić do lodówki aż się dobrze schłodzi. Podawać z ugotowanym na twardo jajkiem i odrobiną zieleniny - u mnie rzeżucha;) Smacznego
Codzienne GotowanieSkładniki: mięso mielone wieprzowe 1 kg, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, przyprawa do mięsa mielonego 1 opakowanie, jogurt naturalny 400 ml, rzodkiewka 10 sztuk, ząbki czosnku 4 sztuki, ogórek zielony 1 średni, koperek siekany 1 pęczek, sos sałatkowy grecki 1 opakowanie, cukier 2 łyżeczki, sok z cytryny 1 łyżeczka mieloną łopatkę dokładnie wymieszać z olejem, przyprawą(...)mięsa i odstawić do zamarynowania smaków grillować z każdej strony po 15 minut w temperaturze 220 C na opcji grill, sprawdzić patyczkiem czy w środku mięso nie jest surowe rzodkiewkę, ogórek zielony zetrzeć na tarce grubsze oczka, czosnek drobno posiekać, koperek posiekać, wlać jogurt, sok z cytryny, wsypać cukier, sos sałatkowy "grecki" i wymieszać mielone podać z sosem
W Mojej Kuchni Lubięaromatem w tunelu, gdzie rosną i w kuchni, gdzie je przechowuję. Składniki (na dwie porcje): dwie duże garści mieszanki mizuny i musztardowca (może być każda sałata) 2 pomidory 2 rzodkiewki melon pół camemberta dobra oliwa gruba sól morska Na sałatę wyłożyć melona pokrojonego w kostkę. Dodać pokrojone pomidory (u mnie zielona odmiana). Na wierzchu ułożyć plasterki rzodkiewki i kawałki camemberta
Weekendy w domu i ogrodziePrezentuję Wam dziś niezwykle lekką, kolorową sałatkę, łączącą w sobie wiosenne smaki świeżej rzodkiewki, szczypiorku i ogórka z aromatycznymi paluszkami krabowymi i delikatnym makaronem ryżowym. Składniki: 200 g makaronu ryżowego opakowanie paluszków krabowych 250 g mała puszka kukurydzy 1 ogórek 4 rzodkiewki pół czerwonej papryki pęczek koperku pęczek szczypiorku kilka liści sałaty pekińskiej 3 łyżki słoneczniku 5 łyżek majonezu sól
Podróż w kulinariaIstna bomba witaminowa! Do tego bardzo smaczna Składniki: ½ główki białej kapusty, 1 marchew, 1 pęczek rzodkiewek , 1 biała cebula, sól do smaku, oliwa, świeża mięta. Wykonanie: Kapustę, marchew, rzodkiewki i cebulę drobno siekamy i solimy. Następnie skrapiamy oliwą i ozdabiamy świeżymi ziołami ( może być mięta lub melisa
Tradycyjna KuchniaBardzo smaczne, nadziane lekko pikantnym farszem, idealne na drugie danie. Składniki: 500 g schabu, 150g żółtego sera, 300 g pieczarek, jasna część pora, pęczek rzodkiewek, sól, pieprz, słodka czerwona papryka w proszku, ostra papryka w proszku, przyprawa maggi w płynie, olej do smażenia Na panierkę: 2 – 3 jaja, bułka tarta Dodatkowo: wykałaczki do spięcia kieszonek Sposób przygotowania: Schab oczyścić(...)włókien, opłukać i osuszyć. Podzielić na plastry i roztłuc. Oprószyć solą oraz pieprzem i odstawić. Przygotować farsz. Pieczarki, rzodkiewki oraz por oczyścić, opłukać, drobno pokroić i podsmażyć na patelni z dodatkiem soli, pieprzu, dwóch papryk i odrobiną maggi (smażymy do czasu aż soki odparują). Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Roztłuczone schabowe
Nie tylko w kuchnijeszcze nie raz z dokładką ;) Dzisiaj zaś chciałabym was zaprosić na kolejną odsłonę kremu - Krem z buraków! Żeby nie było nudno to warto dodać kleks śmietany i kiełki rzodkiewki ... powiem wam, że rozpływa się w ustach! Gęsta śmietana nadaje delikatności i aksamitnej konsystencji, a kiełki zaostrzają smak... wychodzi naprawdę pyszna zupka. Zresztą sami sprawdźcie :) Składniki: 1,5 kg. buraków(...)ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 3 łyżki oleju rzepakowego sól, pieprz, sok z cytryny, cukier Dodatkowo: gęsta kwaśna śmietana kiełki rzodkiewki (można zastąpić np kiełkami brokułu) Wszystkie warzywa myjemy, obieramy i kroimy na kawałki. W garnku rozgrzewamy olej rzepakowy, wrzucamy przygotowane warzywa i je podsmażamy (co chwila mieszamy i pilnujemy żeby się nie przypalały). Następnie zalewamy warzywa wodą
Jedzeniomaniaobiad jak i na kolację.Moja jest niezwykle prosta i szybka ale bardzo smaczna. Składniki: podwójna pierś z kurczaka sałata lodowa 2 duże pomidory 2 ogórki zielone pęczek rzodkiewek 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa 1,5 łyżeczki czubrycy czerwonej łyżeczka przyprawy do drobiu sos włoski do sałatek 2 ząbki czosnku łyżeczka czubrycy zielonej ,pieprz Pierś z kurczaka pokroić(...)kostkę,posypać przyprawą do drobiu,do gyrosa oraz czerwoną czubrycą i dobrze wymieszać.Podsmażyć na grillowej patelni lub normalnej w niewielkiej ilości oleju. Pomidora i ogórka pokroić w kostkę .Rzodkiewkę w talarki.Sałatę umyć,dokładnie odsączyć i porwać na kawałki.Tak przygotowane składniki przełożyć do wysokiej miski.Sos przygotować wg przepisu na opakowaniu dodając oliwę i wodę oraz 2 ząbki czosnku
Niespełnione zdolności kulinarne