rzodkiewka - 1500 przepisów (strona:42/100)

Twarożek śniadaniowy 134

mnie śniadanie musi być smaczne , zdrowe i pożywne , często przyrządzam sobie taki twarożek z dodatkiem rzodkiewek i szczypiorku . Składniki: 250 gram półtłustego białego sera 4 łyżki śmietany 18% Pół pęczka szczypiorku Pół pęczka rzodkiewek Sól Pieprz kolorowy świeżo zmielony Sposób przygotowania: Ser biały przekładamy do miski,rozgniatamy go za pomocą widelca.Rzodkiewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach,szczypiorek drobno

Bajeczna Kuchnia
Surówka z kapusty pekińskiej 161

Pyszna i kolorowa surówka z kapusty pekińskiej z warzywami. Polecam ja do obiadu, jest szybka do przygotowania. Składniki: mała kapusta pekińska 1 czerwona papryka 1 zielona papryka pęczek rzodkiewek 2 ogórki zielone pęczek szczypiorku 5 łyżek oleju sok z cytryny sól,pieprz cukier Sposób przygotowania: Umytą kapustę pekińską drobno kroimy, umyte i oczyszczone papryki kroimy w cienki paski. Ogórki obieramy(...)rzodkiewki myjemy i kroimy w pół plastry. Szczypiorek płuczemy i drobno siekamy . Wszystkie składniki przekładamy do miski , skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy olej i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Wszystko dokładnie mieszamy

Bajeczna Kuchnia
Sałatka z miodowym sosem winegret i fetą 130

Składniki: główka sałaty 3 rzodkiewki 3 jajka na twardo pół ogórka pomidor 1/2 opakowania sera feta w kartoniku sos winegret 2 łyżki musztardy łyżeczka miodu 2 łyżki oliwy łyżka ciepłej wody (musi być ciepła aby oliwa połączyła się z musztardą) łyżka ziół prowansalskich Wykonanie: Sałatę umyć i podrzeć na mniejsze kawałki (nie kroić nożem). Rzodkiewkę pokroić w mniejsze cząstki

Pychotkaaa
Twarożek łososiowy a la myszka 226

byłby całkiem nie na miejscu;)   Składniki: 100 g twarogu półtłustego miękkiego 50-60 g łososia wędzonego na ciepło (może być także makrela) 2 kromki chleba żytniego kiełki lucerny rzodkiewka cienki szczypiorek ziarenka pieprzu kilka pomidorków koktajlowych pieprz mielony opcjonalnie koperek pieprz mielony Przygotowanie: Twaróg rozgniatamy z łososiem na gładką masę - najlepiej za pomocą widelca. Doprawiamy mielonym pieprzem, ewentualnie solą(...)porcje, z każdej formujemy w dłoniach kulkę, a następnie spłaszczając z jednej strony łezkę. Układamy na chlebie. W wąską część wkładamy ziarenka pieprzu - na nosek i oczy. Z plastrów rzodkiewki robimy uszy, a ze szczypiorku wąsiki i ogonek. Dookoła kanapki układami kiełki i pomidorki, można dodać także inne warzywa, które lubi dziecko

Kulinarne Inspiracje
Chłodnik z botwinki 125

jadamy tylko zupkę i to w wersji prosto z lodówki. Doskonale sprawdzają się wszelkiego rodzaju chłodniki, w tym ten prezentowany poniżej.  Składniki: pęczek botwinki 800 ml kefiru pęczek rzodkiewki świeży ogórek sól, pieprz 3 jajka ugotowane na twardo  ugotowane ziemniaki( niekoniecznie) Sposób wykonania: Botwinkę oczyścić. Pokroić. Do rondelka wlać niewielką ilość wody, zagotować w nim botwinkę. Zdjąć(...)ognia i przestudzić. Do schłodzonej botwinki wlać kefir, pokrojoną w kosteczkę rzodkiewkę, ogórek, koperek i jajka. Doprawić solą i pieprzem. Zupkę wstawić na kilka godzin do lodówki. Podawać w schłodzonych miseczkach z dodatkiem młodych ziemniaków

Darcia w kuchni
Tortilla z kurczakiem 227

sosu sojowego 1 łyżeczka sosu chilli z czosnkiem 1 łyżeczka curry 1 opakowanie mixu sałat (ok 140g) 2-3 łyżki łuskanych pestek z dyni 1/2 długiego ogórka 1/2 pęczku rzodkiewki 60g serka topionego dip czosnkowo-koperkowy (przepis niżej) ketchup Dip czosnkowo-koperkowy:   3 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany 1 duży ząbek czosnku 2 łyżki posiekanego koperku sól, pieprz(...)sojowym, chilli i odstawić do lodówki (na min. 1 godzinę). Następnie mięso wymieszać z curry i i usmażyć na patelni grillowej. Mix sałat zmieszać z pestkami dyni, pokrojonym ogórkiem, rzodkiewką oraz ciepłym kurczakiem. Placki tortilli posmarować serkiem topionym i na podgrzane (wg przepisu z opakowania) położyć warzywa z mięsem, sos, ketchup i następnie każdy z nich zwinąć podwijając dolną krawędź

Di gotuje
Sałatka warstwowa 1812

jajka ugotowane na twardo 3 łyżki majonezu 2 łyżki mleka 4 łyżki kukurydzy z puszki 100 g kiełbasy bamberskiej Tradycyjne Jadło kawałek pora 80 g żółtego sera 3-4 rzodkiewki  Przygotowanie: Jajka zetrzeć na drobnych oczkach. Kukurydzę odsączyć z nadmiaru zalewy. Kiełbasę pokroić w drobną kostkę. Por pokroić w cienkie paseczki. Ser i rzodkiewki zetrzeć na dużych oczkach. Majonez

Ala piecze i gotuje
Chłodnik z jajkiem w koszulce na upalne dni 164

czyli wykorzystać po prostu normalne buraki i nie cackać się z poszukiwaniami botwinki. Zatem składniki (na 6-8 porcji): - 4 średnie buraki - 6 średnich ogórków małosolnych - 6 sztuk rzodkiewki - 4 średnie ogórki gruntowe - 400 ml wody z ogórków małosolnych - 100 ml wody oraz wody z ogórków małosolnych    do ugotowania jajka w koszulce - 500 ml kefiru - 400 g śmietany(...)aptece w rękawiczki jednorazowe. No chyba, że lubicie mieć takie czerwone łapki po robocie to napierajcie bez. Ogórki gruntowe obieramy i kroimy w kostkę tak jak ogórki małosolne. Rzodkiewkę kroimy w nieco cieńsze plastry ewentualnie w kostkę. Koperek drobno siekamy.  W sporym garnku mieszamy dokładnie kefir, śmietanę oraz wodę z ogórków małosolnych. Dorzucamy pokrojone i posiekane produkty, łącznie

Right Behind The Kitchen
Śniadaniowy twarożek z zielonym groszkiem 157

Uwielbiam takie śniadania. Delikatny twarożek w połączeniu ze zdrowymi warzywami daje dam wiele energii z rana. Idealnie smakuje z chrupkim pieczywem. 250 g twarogu 4 pomidorki koktajlowe 4 rzodkiewki 2 łyżki szczypiorku 3 łyżki zielonego groszku konserwowego 1 mała cebula 3 łyżki jogurtu naturalnego Sól Pieprz Do miski przekładamy twarożek. Pomidorki koktajlowe, rzodkiewkę i cebulkę kroimy w bardzo drobną kosteczkę

VioletoweKucharzenie
CHŁODNIK 130

Składniki: * botwinka * zielony ogórek * rzodkiewki * koperek * szczypiorek * maślanka ( do wyboru kefir, jogurt ) * sól,pieprz * ewentualnie czosnek jak ktoś woli. * sok z połowy cytryny Pokroiłam drobno botwinkę i starłam na tarce buraczki. Zalałam je wodą, ale nie za dużo,  posoliłam do smaku i gotowałam około 15 minut aż kawałki buraków będą miękkie. Odstawiłam wywar,żeby ostygł. Dodałam do niego pokrojone(...)pozostałe składniki czyli ogórek, rzodkiewki,szczypiorek i koperek.  Ja osobiście jeszcze dolewam trochę koncentratu z barszczu i  barszczyku czerwonego gotowego z kartonu.  Moja wersja chłodnika odbiega być może od innych przepisów-ale wydaje mi się ,że gotowanie polega na eksperymentach i urozmaicaniu przepisów. Zalałam wszystko  maślanką, przyprawiłam solą, pieprzem i odstawiłam do lodówki. Przed

potrawyregionalne
SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ 122

kapusty można wykorzystać wiele różnych warzyw, wszystko zależy od smaków i gustów. Ja proponuję dziś poniższy skład. Składniki: kapusta pekińska kawałek białej części pora ogórek kiszony marchew rzodkiewki jabłko Sos: 0,5 opakowania jogurtu bałkańskiego 1 łyżkę majonezu 1 łyżeczkę chrzanu sok z połowy cytryny sól pieprz cukier do smaku Pokroiłam parę liści kapusty pekińskiej, uprzednio wykroiwszy z nich(...)grube białe części. Na tarce starłam parę rzodkiewek i marchew Dodałam starte jabłko Pokroiłam pora I na koniec dodałam obrane ze skórki i pokrojone kiszone ogórki  Wszystko wymieszałam Do miseczki przełożyłam składniki do sosu. Wymieszałam je i polałam nim  surówkę. Smacznego

potrawyregionalne
SAŁATKA Z MAKARONEM RYŻOWYM PALUSZKAMI KRABOWYMI BROKUŁAMI 162

Waszych smaków. Składniki: opakowanie makaronu ryżowego opakowanie paluszków krabowych 0,5 puszki kukurydzy konserwowej 0,5 szt. świeżej czerwonej papryki 1-2 szt. średnich zielonych ogórków 3-4 szt. rzodkiewek 0,5 szt. brokuła około 3 łyżek majonezu sól świeżo zmielony czarny pieprz Makaron ryżowy włożyłam do wrzątku na około 3 minuty. Odcedziłam i pocięłam go na mniejsze części. Paluszki(...)krabowe pokroiłam na małe kawałki. Wsypałam kukurydzę konserwową. Dodałam pokrojone ogórki. Rzodkiewki Czerwoną paprykę Różyczki brokuł ugotowałam w osolonej wodzie. Po przestudzeniu dodałam do sałatki. Wszystkie składniki wymieszałam. Przyprawiłam i wymieszałam z majonezem. Można użyc zamiast niego, gęsty jogurt albo sos sojowy i oliwę.  Smacznego

potrawyregionalne
SAŁATKA Z RUKOLI ROSZPONKI Z ŁOSOSIEM ZE SMAŻONYMI KAPARAMI 151

kaparami idealnie z nią harmonizuje. Można go podawać na ciepło jak i na zimno.  Składniki: 3-4 garście roszponki 3-4 garście rukoli garść kiełków np. rzodkiewki pół lub jedna mała czerwona cebula 5-7 sztuk suszonych pomidorów   dzwonki łososia (lub filety) garść kaparów ze słoiczka 50 g masła oliwa z oliwek pół cytryny(...)szklanki oliwy z oliwek extra virgin łyżeczka musztardy francuskiej łyżeczka miodu sól świeżo zmielony czarny pieprz Roszponkę umyłam, oderwałam końcowki i przełożyłam do miski. Dodałam umytą rukolę. Następnie kiełki rzodkiewki. Dorzuciłam pokrojoną czerwoną cebulę i suszone pomidory.      Wszystkie składniki do sosu wymieszałam  i polałam nim sałatkę. Łososia  skropiłam cytryną. Polałam oliwą z oliwek. Posypałam solą

potrawyregionalne
WIOSENNY SEREK Z MIĘTĄ RZODKIEWKĄ I OGÓRKIEM 96

świeżej mięty. Nadaje ona rewelacyjną świeżość i jakże inny smak naszemu serkowi. Składniki: opakowanie białego granulowanego sera / oczywiście możecie użyć innego dowolnego połowa świeżego zielonego ogórka 3-4 szt. rzodkiewek dymka świeży tymianek parę listków świeżej mięty sól świeżo zmielony czarny pieprz grzanki do serka Do miseczki  przełożyłam biały serek. Pokroiłam dymkę i świeży tymianek Starłam na drobnej tarce(...)rzodkiewki. Na tarce o grubych oczkach starłam ogórka. Odcisnęłam z niego nadmiar soku. Dołączył do pozostałych składników. Z gałązek mięty zerwałam parę listków. Pokroiłam je i dodałam do serka. Wszystkie składniki wymieszałam, przyprawiłam solą i pieprzem. Podawałam z grzankami. Smacznego

potrawyregionalne
SURÓWKA COLESLAW 418

szatkownicy lub tarce o grubych oczkach. Składniki: połowa małej główki białej kapusty ćwierć małej główki czerwonej kapusty 1 marchewka 1 duża lub 2 mniejsze czerwone papryki połowa kalarepy 6 rzodkiewek 1 lub połowa niedużego fenkułu czyli kopru włoskiego dymka lub średniej wielkości cebula pół papryczki chili kawałek sera parmezan sok z połowy cytryny opakowanie jogurtu bałkańskiego około 300g(...)musztardy (dijon / francuska/ inna ulubiona) sól do smaku świeżo zmielony czarny pieprz Przygotowałam warzywa. Kolejno szatkowałam białą i czerwoną kapustę. Marchewkę.   Kalarepkę.    Czerwoną paprykę.    Rzodkiewki.    Fenkuł.    Dymkę i papryczkę chili.  Wszystko wymieszałam. Skropiłam sokiem z cytryny.  Do miseczki przełożyłam jogurt, majonez,musztardę i przyprawy.    Wymieszałam i polałam

potrawyregionalne