Składniki: 2 pęczki szczypioru, 2 pęczki rzodkiewki, 6 jaj, duża śmietana 18% - najlepiej rzadka, sól, pieprz. Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo, obrać, pokroić w kostkę. Rzodkiewkę zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Szczypiorek pokroić. Pokrojone warzywa wymieszać ze śmietaną, dodać soli i pieprzu. Sałatka musi być dobrze posolona, wtedy jest lepszy smak. Smacznego
W kuchni u MonikiSkładniki: 500g małych pomidorków, 200g rzodkiewki, pęczek szczypioru, 50g pestek dyni, 3 łyżki oliwy z oliwek (może być olej słonecznikowy), sól, pieprz. Przygotowanie: Warzywa umyć. Rzodkiewkę pokroić w większą kostkę, pomidorki przekroić na cztery części, szczypiorek również pokroić (nie za drobno). Pestki dyni lekko uprażyć na dwóch łyżkach oliwy z oliwek (uwaga, ponieważ mogą strzelać). Uprażone wyłożyć na ręczniki papierowe
W kuchni u Monikimogłam się powstrzymać i musiałam dodać ten przepis. Wiem, że każdy go zna, lecz wśród tylu różnych pomysłów i smaków mógł on zostać zapomniany... Składniki: 250g twarogu tłustego, 200g rzodkiewek, pęczek szczypioru, mała śmietana, sól, pieprz. Przygotowanie: Twaróg rozgnieść widelcem, dodać pokrojone rzodkiewki i pokrojony szczypiorek. Doprawić solą i pieprzem, dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Smacznego
W kuchni u MonikiSkładniki: ( 1 większa porcja) duża garść mieszanki sałat, 3-4 rzodkiewki, 4 suszone pomidory, łyżeczka słonecznika, łyżeczka pestek dynii, 2 jajka, Sos: pół łyżeczki octu jabłkowego, łyżeczka oliwy z oliwek (extra virgin), pół łyżeczki soku z cytryny, pieprz grubo mielony. Przygotowanie: Jajka ugotować na miękko - ja swoje ugotowałam w takim silikonie, który wczoraj zakupiłam i testuję(...)oczywiście można ugotować w skorupkach. Sałatę rozłożyć na talerzu. Pokroić rzodkiewkę i położyć na sałacie. Pomidory suszone odsączyć ( niekoniecznie), pokroić i dodać do reszty składników. Polać sosem: składniki na sos razem wymieszać (jeżeli wolisz wyraźniejsze smaki zrób sos z podwójnej porcji). Pestki dyni i słonecznik podsmażyć w minimalnej ilości oliwy z oliwy (uwaga gdyż mogą strzelać), odsączyć. Dodać do sałatki
W kuchni u MonikiSkładniki: 4 jajka, ugotowane na twardo, starte natarce jarzynowej, na dużych oczkach, 100g ryżu, ugotowanego w osolonej wodzie. odsączonego, ostudzonego, 250g rzodkiewki, startej na tarce, na dużych oczkach, 2 puszki tuńczyka w sosie własnym (2x185g), odsączonego (po odsączeniu 2x130g), puszka kukurydzy, odsączonej, majonez ( ilość według własnego smaku), pęczek szczypiorku, pokrojonego, 85g startego sera żółtego, sól, pieprz. Przygotowanie: Wszystkie składniki razem(...)wymieszać. Dodać sól i pieprz do smaku. Jeżeli sałatkę chcemy podać warstwowo, poniżej wymieniłam kolejno warstwy ( choć to można zmienić według własnego upodobania): ryż, sól,pieprz, majonez, rzodkiewka, tuńczyk, majonez, kukurydza , jajka, sól,pieprz, ser żółty, majonez, szczypiorek. Robiąc sałatkę warstwową nie mamy za bardzo przed podaniem, jak ją spróbować na smak. Dlatego radzę ostrożnie z ilością soli
W kuchni u MonikiSkładniki: 200g kuskusu, 4 ogórki konserwowe, szczypiorek, natka pietruszki, 14 małych pomidorków, 10 rzodkiewek, sól,pieprz, 4 łyżki oliwy z oliwek, sok z połowy cytryny. Przygotowanie: Kuskus wsypać do miseczki i zalać gorącą wodą ( 250ml wody). Przykryć i pozostawić na kilka minut do momentu(...)kuskus napęcznieje. Odkryć, wymieszać i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Szczypiorek pokroić, natkę pietruszki posiekać, małe pomidorki przekroić na pół, rzodkiewki i ogórki pokroić w drobną kostkę. Wszystkie warzywa dodać do kuskusu, dodać sok z połowy cytryny, pieprz, sól, oliwę z oliwy i wymieszać. Smacznego
W kuchni u MonikiSkładniki: 12 małych pomidorków, szczypiorek, 10 rzodkiewek, puszka cieciorki konserwowej ( 240g po odsączeniu), 200g sera feta, 9 kawałków suszonych pomidorków, 2 łyżki oleju z pomidorów suszonych lub oliwy z oliwek, sól, pieprz. Przygotowanie: Pomidorki pokroić na 4 kawałki, rzodkiewki pokroić na 8 części, ser fetę pokroić w kostkę, suszone pomidory pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki wymieszać z odsączoną cieciorką
W kuchni u Monikisezonem. Składniki na dwie porcje: Na dwie porcje: 0.5 opakowania Mieszanki Chińskiej Hortex 2 duże pojedyncze filety z kurczaka ok 10 liści sałaty masłowej 4 garści grzanek 6 dużych rzodkiewek 1 mały pomidor 2 plastry cebuli czerwonej 1 łyżka oliwy 1.5 litra bulionu drobiowego wykałaczki krótkie lub nić kuchenna (zdecydowanie lepsza, ale nie posiadam) przyprawy: sól, pieprz, czosnek- do smaku(...)bulion mógł pokryć całe roladki. Gotujemy je na wolnym ogniu pod przykryciem, ok 40 minut. 3. Liście sałaty płuczemy i targamy na małe kawałki, posypujemy je posiekaną drobno rzodkiewką i pomidorem pokrojonym w cienkie paseczki. Grzanki wykonujemy sami smażąc 4 kromki czerstwego chleba na 1 łyżce masła aż do chrupkości. Ciepłe roladki przekładamy na deskę, kroimy
Kuchnia w czekoladzieurozmaiciłam swoje śniadanie dodając do tego duetu troszkę innych składników. Składniki: 1 kostka sera białego półtłustego (250g) 3 łyżki śmietany 18% 3 płaskie łyżeczki czubrycy mielonej 3 rzodkiewki sól Sposób przygotowania: Do miseczki dajemy twarożek i rozgniatamy go widelcem. Dodajemy śmietanę oraz czubrycę, ponownie mieszamy. Do całości wsypujemy posiekaną rzodkiewkę i doprawiamy solą do smaku. Podajemy ze świeżym pieczywem
Kuchnia w czekoladzieśniadanie, obiad i kolację hehe. Wiem, że to śmieszne ale tak mam i potem spokój na pół roku :) A dzisiaj takie proste tosty bo z mozzarellą i rzodkiewką zapiekane w tosterze, a na to smażone jajko przepiórcze. Koniecznie z lejącym się żółtkiem. Słodkie uzupełnienie znajdziecie tutaj Przygotowanie jest banalne, ser kroimy w plastry(...)układamy na chlebie, na to pokrojoną rzodkiewkę i wszystko opiekamy w tosterze. W tym samym czasie smażymy jajka sadzone, jednak bez żadnego tłuszczu najlepiej na patelni teflonowej. Podajemy na ciepło - pychotki. Smacznego
Niezły Młynekdajcie się wszystkiemu razem pogotować jeszcze 5-6 minut. Wlejcie sok z cytryny żeby zachować mocny, różowy kolor płynu i wystudźcie całość. Ogórka zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach. Rzodkiewkę pokrójcie w plasterki lub słupki, małosolne ogórki – w półplasterki lub kosteczkę. Usiekajcie drobno pęczek koperku, grubiej – wiosenny szczypior, bez cebulki. Rozetrzyjcie z solą lub przeciśnijcie przez praskę ząbek czosnku(...)radością ze spotkań przy wspólnym stole. SKŁADNIKI 1 litr dobrego, kwaśnego kefiru, zsiadłego mleka lub maślanki 1 pęczek botwiny z buraczkami 2 zeszłoroczne buraki kilka gałązek grubego szczypioru pęczek rzodkiewki pęczek koperku długi ogórek wężowy lub dwa duże ogórki gruntowe 2 ogórki małosolne ½ szklanki soku z buraków albo opcjonalnie 2-3 łyżki koncentratu buraczanego 1 ząbek czosnku 1 łyżka soku
Karo in the KitchenSkładniki: 1 Camembert z ziołami pęczek rzodkiewki pęczek szczypioru 1 łyżka majonezu sól, pieprz do smaku Wykonanie: Camembert oraz umytą rzodkiewkę kroimy w drobną kosteczkę. Przekładamy do miseczki dodajemy posiekany szczypiorek, majonez następnie przyprawiamy solą, pieprzem świeżo mielonym. Pastę podajemy z dowolnie wybranym pieczywem. Smacznego
kgwjanczewoSkładniki: woreczek ryżu ugotowanego na sypko, puszka kukurydzy, pół długiego ogórka, 5 rzodkiewek ; sos: łyżka suszonego koperku, ząbek czosnku, 4 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki octu winnego, łyżeczka cukru pudru, sól, pieprz. Sposób przygotowania: Kukurydze odsączamy z zalewy. Mieszamy z ryżem. Rzodkiewki i ogórka kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do ryżu i kukurydzy. Przygotowujemy sos. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy
Pobite gary BarbarySkładniki: 1 cukinia 1 marchewka 1/2 pora 1 jabłko 4-5 rzodkiewek łyżka posiekanego koperku 2 łyżeczki oliwy sól, pieprz Wykonanie: Wszystkie warzywa umyć, marchewkę oraz jabłko obrać ze skórki. Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić, odstawić na 10 minut, po tym czasie odcisnąć z nadmiaru wody. Marchewkę, jabłko i rzodkiewkę zetrzeć na grubej tarce. Por drobniutko pokroić
magiczna kuchnia Kasidali rady. Dłonie mi spuchły od temperatury. Chłodnik musi pomóc, chociaż tylko na chwilę. CHŁODNIK OGÓRKOWY Z SUSZONYMI POMIDORAMI I MIGDAŁAMI Składniki: - 1 kilogram świeżych ogórków - 2 pęczki rzodkiewek - 1 litr kefiru - 100 mililitrów śmietanki 30% - 5-6 łyżek gęstego jogurtu typu greckiego - 180 gram suszonych pomidorów - 100 gram koperku - 200 gram migdałów (obranych) - 2 ząbki czosnku - biały pieprz - sól(...)przez praskę, kefir, 5-6 łyżek jogurtu typu greckiego, śmietankę. Miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Połowę koperku siekamy i dodajemy do chłodnika. Blendujemy całość raz jeszcze. Możemy ponownie doprawić. Rzodkiewkę myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach, a osączone z tłuszczu pomidory drobno siekamy. Dodajemy obydwa składniki na chłodnika razem z pozostałym koperkiem. Migdały prażymy i drobno siekamy. Chłodnik
Życie zamknięte w smaku