Dziś na kolację proponuję warzywny, lekki kociołek sałatkowy. Doskonałe danie dla wegetarian oraz jaroszów. Główni bohaterowie: - 3 rzodkiewki - parę listków rukoli - czerwona papryka i żółta papryka - 400g sera żółtego - 10dag zielonych oliwek - bazylia - 4 ząbki czosnku - pieprz - sól - 3 rzodkiewki - 0,5kg makaronu - 4 małe ogórki konserwowe - puszka kukurydzy konserwowej - 7 łyżek majonezu Ogórki, ser, oliwki, rzodkiewkę, paprykę, czosnek kroimy
upichconaSkładniki: 1 pomidor 1/2 pomarańczowej papryki 5-6 rzodkiewek 6-7 liści botwiny 3-4 liście sałaty rzymskiej dwie kromki chleba żytniego na zakwasie 2 plastry żółtego sera np. gouda, choć osobiście polecam parmezan chili, sól, pieprz sok z 1/2 limonki Pomidora kroimy na pół, paprykę zostawiamy w kawałku. Warzywa doprawiamy solą, pieprzem i chili. Wkładamy do piekarnika nagrzanego(...)przed końcem pieczenia zwiększamy temperaturę do 200 stopni i wkładamy kromki pieczywa. Tuż po wyciągnięciu z piekarnika paprykę kroimy na mniejsze kawałki a pieczywo w kostkę. Botwinę, sałatę i rzodkiewki myjemy. Rzodkiewki kroimy w pół bądź w ćwiartki. Całość skrapiamy sokiem z limonki i posypujemy solą. Marynujemy 10 minut. Marynowane warzywa układamy na talerzu, następnie układamy pieczone warzywa. Całość posypujemy
Mango PapajaPyszna kolorowa sałatka z dodatkiem nowalijek. Dużo rzodkiewki i ogórka a do tego szczypiorek. Dodałam też drobny makaron, który idealnie wkomponował się do sałatki. składniki: 250 g drobnego makaronu, u mnie małe kokardki Czaniecki 300 g rzodkiewek 3 średnie długie ogórki 400 g chudej wędliny (szynka lub kiełbasa szynkowa) duży pęczek szczypiorku majonez Makaron ugotować al'dente, przelać wodą(...)dobrze osączyć. Ogórki obrać i pokroić w średnią kostkę. Rzodkiewki, moje były podłużne, pokroić w plasterki. Wędlinę róznież pokroić w średnią kostkę. Szczypiorek drobno posiekać. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Następnie dodać majonez i ponownie dokładnie wymieszać
Monia miesza i gotujeprzypadają do gustu. Za mało składników i za zielone ;) Zatem propozycja dla gości, dla których sałatka musi mieć coś treściwszego w sobie, ale bez przesady ;) Tutaj też roszponka i rzodkiewki z mojego ogródka :) (uwielbiam nowalijki!) Pomidory z poprzedniego sezonu :( ale też moje :) Składniki : roszponka kilka suszonych pomidorów kilka rzodkiewek kilkanaście oliwek ocet winny lub jabłkowy olej lniany nasiona chia(...)piach sam opadnie bez zbędnego płukania rękoma). Strzepać wodę z roszponki i przełożyć do salaterki. Pomidory zalać ciepłą wodą i pozostawić na kilka minut. Odcedzić. Dodać do sałaty. Opłukać rzodkiewki i podzielić na cząstki. Dodać do sałaty. Oliwki pokroić na połówki. Dodać do sałaty. Całość posypać nasionami chia. Tuż przed podaniem polać octem i olejem w stosunku 1:3. Łatwo
Weekendy w domu i ogrodzieNowalijki już obrodziły, więc nadszedł czas zbiorów ;) Świeża rzodkiewka, cebulka, szczypiorek... cóż może być lepszego do takich warzywek? Oczywiście serek biały! Miseczka i łyżeczka...a więcej nic nie trzeba :) Chociaż świeży chlebek, masełko też dobrze będzie smakować! Wiosenna pasta twarogowa Składniki: 25 dag sera białego 10 dag jogurtu greckiego świeża cebulka 1 ząbek czosnku rzodkiewki 2 łyżeczki świeżego szczypiorku(...)sól morska pieprz słodka mielona papryka Przygotowanie: W miseczce rozdrabniamy serek widelcem i łączymy z jogurtem. Ucieramy wszystko na gładką masę. Cebulkę, rzodkiewkę i szczypiorek drobno kroimy i wrzucamy do serka. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę i doprawiamy solą, pieprzem i papryką. I gotowe, tylko jeść
Lawendowe NieboDzień dobry! Lubicie rzodkiewkę? To teraz szczerze... czy liście rzodkiewki lądują u Was w koszu? Jeśli tak, to mam dla Was dobrą wiadomość - wcale nie muszą tam lądować :-). Liście rzodkiewki to doskonały materiał na pesto, które wykorzystacie do makaronu lub jako dodatek do kanapki czy sałatki. Intensywnie zielone, aromatyczne i bardzo smaczne! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz
Pora coś zjeśćtyyyle zdrowia! Dlatego dzisiaj przygotowałam takową sałatkę. Wykorzystałam do niej niezastąpioną kaszę jaglaną (o niezwykłych właściwościach leczniczych), wędzonego łososia, jajko na twardo, no i oczywiście mnóstwo warzyw - sałatę lodową, rzodkiewki, ogórek, marchew i szczypiorek. Na koniec skropiłam sokiem z cytryny, posypałam szczypiorkiem, nasionami słonecznika i polałam dressingiem jogurtowo-miodowym, a tak właściwie to... jogurtem wymieszanym z musztardą, po prostu(...)Sałatka jest delikatna w smaku i bardzo pożywna. Dobrze sprawdzi się jako lunch do pracy/szkoły. Składniki (na 1 porcję jak na zdjęciu): - kilka liści sałaty lodowej - kilka rzodkiewek - 1/3 ogórka świeżego - marchew - łyżka posiekanego szczypiorku - niepełna szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (ok. 40 g przed ugotowaniem, wg tego przepisu ) - kilka kawałków łososia wędzonego na zimno - jajko ugotowane
Kuchnia Ellieprzygotować jako niespodziankę dla ukochanej osoby na specjalną okazję. Przepis znalazłam na stronie ' Akademia Kulinarna '. Zapraszam do przygotowań! Składniki na 1 porcję: 1 mała roladka z koziego sera 1 rzodkiewka 1 szczypiorek 1 listek cykorii 1 owoc miechunki kiełki do dekoracji Składniki na mus mango: 1 dojrzałe mango sok z 1/2 limonki skórka z 1/2 limonki Składniki na mus marchewkowy(...)całe danie: Na talerz wykładamy mus z mango i mus z marchewki. Roladkę kroimy na pół, układamy jak na zdjęciu. Na jedną połówkę wykładamy liść cykorii, a na to rzodkiewkę pokrojoną w plastry. Na drugą połówkę kładziemy szczypiorek i jedną bezę. Drugą bezę kładziemy obok, tak samo jak owoc miechunki. Całość dekorujemy kiełkami (u mnie kiełki rzodkiewki i brokułów). Smacznego
My Culinary Artoknem wielki błękit, soczysta zieleń i cudowny zapach wiosny. A na blogu lekka wiosenna surówka z młodej kapusty, którą mogłabym jeść na okrągło, do każdego obiadu. Wersję z rzodkiewką i limonkowym winegretem podałam do risottto (również limonkowego) i kotletów z kurczaka w otrębowo-migdałowej panierce. Składniki: 1 mała główka młodej, niezbyt zwartej kapusty duży pęczek rzodkiewek 1/4 łodygi pora (białej(...)słonecznikowego, z oliwy z oliwek lub z orzechów włoskich sól, pieprz i cukier puder do smaku 1 łyżeczka suszonych ziół do sałatek Warzywa umyć. Kapustę drobno posiekać lub poszatkować, rzodkiewkę umyć, odciąć końcówki. Zetrzeć na grubej tarce. Pora przekroić wzdłuż na pół, a następnie w cienkie paseczki, przepłukać na sicie pod bieżącą wodą i odsączyć. Koperek i korniszony drobno posiekać
Czerwień i błękitChłodnik przygotowany podczas warsztatów z Kikkomanem i Tbabasco 330ml jogurtu naturalnego, 330ml maślanki naturalnej , 330ml kefiru, 1 ogórek szklarniowy, 1 pęczek rzodkiewek, 2 ząbki czosnku, jaja przepiórcze ugotowane na twardo, 2 średnie buraki, 3 łyżki oliwy, sos TABASCO Garlic, sól, pieprz Umyte buraki (my użyliśmy żółte buraki) piecz w piekarniku, aż będą miękkie, przez około 1godzinę. Upieczone, przestudzone, obierz(...)skóry i posiekaj w równą, kosteczkę – jak na tatara. Ogórka umyj, obierz ze skórki za pomocą obieraczki i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Rzodkiewki opłucz pod bieżącą wodą, zetrzyj na małych oczkach tarki. Ząbki czosnku rozgnieć, obierz z łupiny i drobno posiekaj, następnie brzegiem noża rozetrzyj na pastę. Nabiał połącz w jednej misce, dodaj przygotowane wcześniej ogórki, rzodkiewki, czosnek, oliwę
królestwo garówLudzik ma buzię powstałą przez wycięcie fragmentu jajka. Czuprynka jest zrobiona z natki pietruszki a oczy to pieprz. Można zrobić mu jeszcze czapeczkę i buciki z rzodkiewki. Myszka Do wykonania myszki trzeba jajko przekroić na pół, wetknąć pieprz w miejsce gdzie mają być oczy, w miejscu na uszy zrobić nacięcie i wetknąć tam plastry rzodkiewki. Wąsy można(...)zrobić z pietruszki a nos z pieprzu lub kawałka rzodkiewki. Jerzyk Jajko przecinamy na pół, nos i oczy wykonujemy z pieprzu. tył jajka smarujemy grubą warstwą majonezu w który wtykamy szczypiorek pokrojony na nieduże kawałki. Muchomor Ścinamy wierzch średniego pomidora i go wydrążamy. Tak przygotowany kapelusz umieszczamy na jajku, któremu możemy obciąć spód aby dobrze stał. Białe kropki wykonujemy
Mama Gotujewypiekami na twarzy o paryskich kanapkach. Mama chcąc powtórzyć sukces kulinarny mamy Pauliny wypytała Agnieszkę, co też było w tym zagranicznym daniu. Siostra z zaangażowaniem wymieniła szynkę, rzodkiewkę, szzypiorek, żółty ser i majonez. Następnego dnia mama przygotowała kanapki zgodnie z opisem. Niestety - to nie było to! Bo "Jak to mogą być paryskie kanapki, skoro nie było samolotu(...)rodzina. Ba! Dziś, kiedy spotykami się z siostrami w domu naszych rodziców, często wspólnie robimy te kanapki. Sympatią do nich zaraziłyśmy także swoich mężów:) Składniki pęczek rzodkiewek kilka plasterków chudej szynki lub polędwicy sopockiej kilka plasterków żółtego sera pół pęczka szczypiorku majonez sól pieprz bułka lub bagietka Przygotowanie Rzodkiewkę, ser i szynkę pokroić w kostkę (maksymalnie
Kulinarne InspiracjeMoje kolejna zielona propozycja. Jajko i chrupiące rzodkiewki na sałacie łączy delikatny sos jogurtowo-chrzanowy. składniki: 4 jajka ugotowane na twardo ok 15 listków sałaty dębowej lub 2 garście mieszanki sałat 6 rzodkiewek 6 łyżek jogurtu odrobina soli i pieprzu kilka kropel soku z cytryny 1/2 łyżeczki tartego chrzanu ze słoiczka Na talerzach ułożyć liście sałaty dębowej. Jajka pokroić(...)ćwiartki i ułożyć na sałacie. Rzodkiewki pokroić na kawałki i ułożyć między jajkami. Jogurt wymieszać z sokiem z cytryny i chrzanem ( ilość chrzanu wedle uznania w zależności jak lubimy), do smaku doprawić solą i pieprzem. Gotowym sosem polać sałatkę i podawać
Monia miesza i gotujemoich najbliższych pasty kanapkowe. Są smaczne i szybkie, a w prosty sposób urozmaicają codzienną kanapkę. Spróbujcie wersji pasty kanapkowej z ogórkiem kiszonym. Polecam również pastę kanapkową z białą rzodkiewką . Składniki: 3 jajka 2 łyżki gęstego jogurtu (o niskiej zawartości tłuszczu) sól i pieprz do smaku 4 rzodkiewki 1 mały ogórek kiszony Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Kroimy w drobną kostkę(...)przeciskamy przez sitko do sałatki). Dodajemy pokrojone w kostkę rzodkiewki i małego ogórka kiszonego. Dodajemy 2 łyżki jogurtu, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Smacznego
Słodkie okruszkiświątecznym stole. SKŁADNIKI: Ciasto: 1 szklanka mąki, 50 g margaryny, 1 żółtko, szczypta soli, szczypta proszku do pieczenia, 1/2 łyżki gęstej śmietany, Pasta jajeczna: 3 jajka, 1/2 pęczka rzodkiewki, 1/2 cebuli, 3 łyżeczki majonezu, 1/2 łyżeczki chrzanu, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę, łączę z margaryną. Dodaję pozostałe składniki i zagniatam ciasto. Ciasto rozwałkowuję. Z ciasta wycinam krążki(...)robię ok. 10 cm wałeczki. Wałeczki formuję w kształt litery C. Piekę 10 minut w temperaturze 170 stopni. 3. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w drobną kostkę. Rzodkiewkę ścieram na tarce o drobnych oczkach. Cebulę drobno siekam. Jajka łączę z cebulą i rzodkiewką. Dodaję majonez, chrzan oraz przyprawy. Mieszam. 4. Przygotowaną pastą wypełniam wnętrza upieczonych babeczek. Wbijam upieczone
Tradycyjna kuchnia Kasi