Pożywna, sycąca sałatka z kaszy quinoa (komosy ryżowej) z pieczoną dynią i marchewką, wymieszana dressingiem paprykowym z nutą pomarańczy. Do tego pikantne i chrupiące jabłko z rzodkiewką i chilli, marynowane w bardzo zdrowym occie jabłkowym. Wszystko udekorowane ziarenkami granatu i posiekanym szczypiorkiem. Sałatka do zjedzenia na ciepło lub zimno. Składniki: 1 mała dynia Hokkaido ok. 1 kg 600 g marchewki(...)łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 250 g kaszy quinoa (komosy ryżowej) 1 łyżka octu jabłkowego 1 jabłko 1 papryczka chilli bez pestek 4 rzodkiewki 1/2 granatu garść szczypiorku do dekoracji sól morska, świeżo mielony czarny pieprz Składniki dressingu paprykowego: 250 g pieczonej czerwonej papryki w zalewie 4 łyżki dowolnej mieszanki orzechów, uprażonych na suchej patelni (np. włoskie
Moja Delicjaczasu. Przepis dodaję do wspólnej zabawy na Facebook „Błyskawiczne piątki” . Zachęcam i Was do dołączenia Składniki: 1 pomidor – u mnie malinówka 1/2 czerwonej papryki 4 duże rzodkiewki 2 łyżki kiełków rzodkiewki 2 czubate łyżki pestek dyni (u mnie Woj-len) olej rzepakowy tłoczony na zimno do polania sałatki (u mnie Woj-len) sól czosnkowa pieprz Przygotowanie: Pestki(...)dyni podprażamy chwilę na suchej patelni. Pomidora kroimy w większe kawałki (np. na ósemki, a te na 2-3 części w zależności od wielkości pomidora). Duże rzodkiewki przekrawamy na pół, a następnie kroimy na plasterki. Paprykę kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa wkładamy do miski, dodajemy 2 łyżki kiełków rzodkiewki, podprażone pestki dyni. Całość doprawiamy solą czosnkową (u mnie 2 małe
Słodkie okruszkiNigdy nie próbowałam jeść botwinki na surowo, a szkoda. Zrobiłam z jej dodatkiem sałatkę z sałaty, pomidorków truskawkowych, rzodkiewki, sera mozzarella, kukurydzy i czerwonej cebuli. Całość polałam sosem zmieszanym z oliwy, octu z czerwonego wina, musztardy sarepskiej i miodu. Sałatka wygląda bardzo apetycznie, kolorowo i lekko, a smakuje wyśmienicie. Żałuję, że dopiero teraz wykorzystałam botwinkę w ten sposób(...)Składniki: 1 puszka kukurydzy złocistej Bonduelle (212 ml) 5 - 6 dużych liści salaty duży pęczek botwinki (tylko same liście) 120 g pomidorków truskawkowych 1 cebula czerwona 6 - 7 sztuk rzodkiewki 1 kulka sera mozzarella (125 g) Sos: 5 łyżek oliwy z oliwek lub oleju 2 łyżki octu z czerwonego wina 1 czubata łyżka musztardy sarepskiej 1 łyżeczka miodu sól pieprz
Zakątek rozkoszy kulinarnychNajlepsze jedzonko na gorące dni? Chłodnik oczywiście. Najlepszy z botwinki, ogórka i rzodkiewki :) Moc witamin i składników mineralnych - orzeźwiający i sycący. Lubicie? SKŁADNIKI (4 duże porcje 1 porcja - 197 kcal - wraz z jajkiem :)) 1 pęczek botwinki 0,5 l bulionu warzywnego 1 łyżka soku z cytryny 1 pęczek rzodkiewki 3 ogórki gruntowe pęczek szczypiorku pęczek koperku 2 ząbki(...)Wrzucamy do garnka, zalewamy bulionem, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu około 10-15 minut - do miękkości. Dodajemy łyżkę soku z cytryny i zostawiamy do wystudzenia. Rzodkiewkę i obrane ogórki kroimy w małą kosteczkę, koperek i szczypiorek drobno siekamy. Wrzucamy wszystko do garnka z botwinką, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz chrzan i zalewamy maślanką. Doprawiamy solą
Moje Kuchenne Rewelacjepęczak. Kasza jaglana już czeka w kolejce do wykorzystania, w planach mam budyń jaglany. Dzisiejsza sałatka jest bardzo orzeźwiająca, z dodatkiem zielonego ogórka, skórki z cytryny i chrupiącej rzodkiewki. Aby wzbogacić smak sałatki i dla witamin, dodałam posiekaną natkę z pietruszki, którą potrafię zajadać się bez końca, tak już mam po ukochanej babci Małgosi. Pamiętam jak jadła kanapki(...)pomidorek i listkami natki z pietruszki, dzisiaj ja robię podobnie! Sałatka z kaszą pęczak, zielonym ogórkiem i rzodkiewką Składniki: 1 szklanka ugotowanej kaszy pęczak 1/2 świeżego zielonego ogórka 4 duże rzodkiewki 1/3 pęczka natki z pietruszki skórka otarta z 1 cytryny sól do smaku oliwa z oliwek Przygotowanie: Kaszę przesypujemy do miski. Ogórka i rzodkiewki kroimy w drobną kostkę
Moja smaczna kuchniagorące napoje, zupy czy całe dania. Wolimy rozkoszować się chłodnymi lub zimnymi smakołykami, które schłodzą nas od środka. Dlatego chciałabym zaproponować Wam rewelacyjny chłodnik z botwinki, urozmaicony ogórkiem, rzodkiewką, koperkiem i jajeczkiem, który schłodzi Was, ale również nasyci. Spróbujcie! Składniki na 4-5 porcji: - 400g kefiru - 200g jogurtu naturalnego - 2 pęczki botwinki - 1 ogórek sałatkowy - 1 pęczek rzodkiewek - 1 pęczek(...)warzywnego Botwinkę oczyszczamy, płuczemy, siekamy i gotujemy w szklance wody z dodatkiem soli, cukru oraz koncentratu bulionu warzywnego. Małe buraczki oczyszczamy i ścieramy na tarce, dodajemy do garnka. Rzodkiewki myjemy i kroimy w kosteczkę. Ogórka kroimy w pół, pozbawiamy gniazd nasiennych za pomocą łyżeczki i kroimy w kosteczkę. Koperek drobno siekamy. W dużej misce kefir wraz z jogurtem łączymy
Be Fit Be Stronggarść ziaren słonecznika i duś pod przykryciem ok. 20 minut. Przełóż do miseczki, zmiksuj blenderem; spożywaj rozsmarowując pastę na kromkach chleba, posmarowanych margaryną. Zabrakło mi marchewki, więc dorzuciłam dwie rzodkiewki, Drugie śniadanie 150 ml mleka 2% 20 g rodzynek 30 g herbatników Przepis: herbatniki w całości włożyć do miseczki, dodać rodzynki, całość zalać mlekiem. Obiad 120 g mięsa z piersi(...)buraka upiekłam w folii i pokroiłam w plastry. Podwieczorek 10 g jogurtu naturalnego 100 g twarogu półtłustego 5 g masła 50 g bułki grahamki 15 g rzodkiewki 5 g szczypiorku Przepis: twaróg rozgnieść widelcem, dodać jogurt oraz pokrojony drobno szczypiorek oraz startą na grubych oczkach rzodkiewkę, całość wymieszać. Zamiast masła użyłam oleju kokosowego. Rzodkiewkę skroiłam razem z liśćmi
KucharzycaNazbierałam sporo rzodkiewek z własnego warzywniaczka więc nie mogło być inaczej i musiała powstać jakaś fajna sałatka. Namieszałam, do rzodkiewek dodałam ogórka, ser, sałatę lodową oraz kurczaka aby sałatka była bardziej pożywna. Całość połączyłam sosem na bazie oleju z dodatkiem grubo mielonej musztardy czeskiej. składniki: 1 główka sałaty lodowej 500 g piersi z kurczaka 2 długie ogórki 350 g rzodkiewek(...)oleju i wystudzić. Sałatę lodową porwać na małe kawałki i przełożyć do dużej miski. Ser pokroić w małą kostkę. Ogórki obrać ze skórki i również pokroić w małą kostkę. Rzodkiewki pokroić w plasterki lub półplasterki. Wszystkie pokrojone składniki przełożyć do miski z sałatą. Dodać rozdrobnione kwiatki szczypiorku oraz wystudzonego podsmażonego kurczaka. Wszystko delikatnie wymieszać. Przygotować sos. Do małego słoiczka wlać
Monia miesza i gotujelodówce w pojemniku. Jest doskonałą propozycją na lunch do zabrania do pracy. Wystarczy wkroić do niej pomidora i pyszne danie gotowe. Sałatka z dzikim ryżem i rzodkiewkami Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 250 g ryżu długoziarnistego z dzikim Uncle Ben's 1 pęczek rzodkiewek 50 g sera feta sok z 1/2 cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek(...)następnie wsypujemy do garna i zalewamy zimną wodą. Po upływie 30 minut ryż odcedzamy, zalewamy kolejną wodą, solimy i gotujemy al dente. Odcedzamy na sitku i przelewamy zimną wodą. Rzodkiewki płuczemy, odcinamy ogonki i kroimy w półplasterki. fetę kroimy w kostkę. Do salaterki wrzucamy ryż, rzodkiewki, fetę. W szklance mieszamy oliwę, sok z cytryny, sól, pieprz
Kulinarne przygody Gatitycalorie needs. Does this look wrong? Składniki około 80 g chudego twarogu 1 czubata łyżeczka jogurtu naturalnego szczypta soli ziołowej szczypta słodkiej czerwonej papryki 2 plastry pomidora 1 mała rzodkiewka około 2 łyżeczki kiełków rzodkiewki 2 kromki pieczywa chrupkiego na naturalnym zakwasie DYNIA+SER Przygotowanie W miseczce mieszamy chudy twaróg z czubatą łyżeczką jogurtu naturalnego, szczyptą soli ziołowej i szczyptą(...)słodkiej czerwonej papryki. Tak przygotowany serek nakładamy na dwie kromki pieczywa chrupkiego. Na wiech każdej kromki kładziemy plaster pomidora, kilka plasterków rzodkiewki. Całość posypujemy kiełkami rzodkiewki. Podajemy. Szybko zdrowo i smacznie. Smacznego By Magdalena beta calories 0 fat 0g protein 0g carbs 0g more Słodkie okruszki http://www.slodkieokruszki.pl
Słodkie okruszkiFood lab studio z Grzesiem Łapanowskim. Obiecuję, że już nie będę robić tak długich przerw ! Mój powrót do gotowania uczciłam młodymi ziemniakami pieczonymi z rozmarynem, do tego – szparagi, rzodkiewki, koperek i natka pietruszki. Żeby nie było za ‚sucho’ – danie podane z dressingiem z szalotki, grubego szczypioru, odrobiny octu jabłkowego, miodu, oliwy z oliwek, soli i pieprzu. Foodporn jednym(...)stronie pinterest. Po poszukiwaniach, trafiłam na bloga, gdzie znajduje się przepis . Składniki (2 porcje): 300 g młodych małych ziemniaków (8 sztuk) 200 g szparagów zielonych 5 – 6 rzodkiewek 1,5 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 1,5 łyżki drobno posiekanego koperku oliwa z oliwek sól i świeżo zmielony pieprz, suszony rozmaryn Dressing: 1 szalotka duża garść posiekanego grubego szczypioru
Moja pasja smakuyour calorie needs. Does this look wrong? Składniki 125 g chudego twarogu 1 1/2 łyżeczki posiekanego koperku + na wierzch kanapek 2 czubate łyżeczki naturalnego jogurtu typu greckiego 3 rzodkiewki mały kawałek zielonej papryki około 1/2 cm białej części pora sól do smaku do podania proponuję: pieczywo chrupkie na zakwasie naturalnym 3 ziarna "Chrupak" Przygotowanie Dwie rzodkiewki tniemy w drobną kostkę(...)jedną w paski. Do miseczki przekładamy chudy twarożek. Dodajemy do niego drobno posiekany koperek (około 1 1/2 łyżeczki), pocięte w kostkę dwie rzodkiewki oraz pociętą część pora (pora tniemy wzdłuż, a następnie drobno siekamy). Na koniec dodajemy 2 czubate łyżeczki naturalnego jogurtu typu greckiego oraz doprawiamy wszystko solą, mieszamy widelcem do połączenia składników. Próbujemy. Nakładamy pastę na pieczywo. Na wierzch
Słodkie okruszkiSzukacie przepisu na szybką i smaczną sałatkę? Polecam Wam sałatkę z kwaszonym ogórkiem, rzodkiewką i nutą czosnku. Przygotowanie jest bardzo proste, a połączenie smaków naprawdę ciekawe. Spróbujcie. Taka sałatka sprawdzi się doskonale „od tak” lub na przyjęcie (, ale wówczas polecam zwiększyć porcję składników). Do przygotowania mojej sałatki użyłam sosu czosnkowego od Folwark . Bardzo lubię ten sos. Idealnie pasuje(...)pizzy, jako składnik sałatek lub dodatek do kanapek. Sałatka z kwaszonym ogórkiem, rzodkiewką i nutą czosnku 2016-04-22 09:32:58 Write a review Save Recipe Print 0 calories 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g Nutrition Facts Serving Size 0g Amount Per Serving Calories
Słodkie okruszkijest syta i pyszna. Dodatek jabłka (szara reneta) jest tutaj konieczny. Sałatka nabiera niezwykłości, smaki uzupełniają się , są lekkie i wyraźne. Zapraszam na sałatkę wiosenną, rzodkiewkową, pyszną! Składniki liście rzodkiewki- te muszą być ze sprawdzonego źródła, soczyste, chrupiące, nie oklapnięte ser koryciński- u mnie z czosnkiem niedźwiedzim, szczypiorkiem, suszonym pomidorem czarne oliwki IndexFood suszone pomidory u mnie Ponti(...)IndexFood glassa gastronomica u mnie Ponti IndexFood oliwa z oliwek aromatyzowana czosnkiem ,u mnie Olitalia IndexFood rzodkiewka szczypior sól do smaku Liście rzodkiewki opłucz, wysusz na ściereczce. Rozłóż na półmisku, dodaj sera korycińskiego, rzodkiewki, suszonych pomidorów. Dosmacz szczypiorkiem lub dymką. Posól. Całość skrop oliwą z oliwek z czosnkiem. Przed podaniem skrop glassą Ponti- niesamowity smak. Jabłko obierz, pokrój
Z Kuchni Do Kuchniwiosenne kanapki z lekką pastą twarożkową. Swoją wersję urozmaiciłam moimi ulubionymi kiełkami. Pysznie... Spróbujcie. Składniki: 250 g chudego twarogu 2-3 łyżki jogurtu typu greckiego szczypiorek 4-5 rzodkiewek sól do smaku kiełki rzodkiewki chrupkie pieczywo kukurydziano-jaglane Tovago Przygotowanie: Ser wkładamy do miski. Szczypiorek drobno siekamy, rzodkiewki kroimy w kostkę. Przekładamy do miski z serem. Całość mieszamy widelcem dodając(...)jogurtu, aż do uzyskania pożądanej konsystencji naszej pasty kanapkowej. Na koniec pastę doprawiamy odrobiną soli. Pieczywo smarujemy przygotowaną pastą twarożkową. Kanapki po wierzchu można posypać kiełkami rzodkiewki. Smacznego
Słodkie okruszkirazem będzie to jednak koktajl w wersji wytrawnej, na bazie naturalnego jogurtu. Jeśli będziecie mieli ochotę, do przygotowania koktajlu możecie też wykorzystać kefir. Będzie równie smacznie. Koktajl z rzodkiewką Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 400 g naturalnego jogurtu pęczek rzodkiewek 2 garści listków szpinaku sól do smaku kiełki rzodkiewek Wykonanie: 200 g jogurtu miksujemy ze szpinakiem. Rzodkiewki myjemy, odcinamy
Kulinarne przygody GatityMój ulubiony twarożek z rzodkiewką i dużą ilością śmietany, mniam Składniki (na 6-8 kanapek) 250 g półtłustego twarogu około 250 ml śmietany 6 rzodkiewek mała cebulka sól i pieprz do smaku rzeżucha – do ozdoby listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_content='250 g półtłustego twarogu około 250 ml śmietany 6 rzodkiewek mała cebulka sól i pieprz(...)smaku rzeżucha - do ozdoby'; document.write(" "); Krok 1 Cebulkę oraz rzodkiewkę kroimy w drobną kostkę. Krok 2 Do twarożku dodajemy śmietanę oraz warzywa i wszytko razem mieszamy. Krok 3 Dodajemy soli oraz pieprzu do smaku. Smacznego! function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp
Kuchnia Bazyliiczasu do czasu (a może zawsze?) robi taką sałatkę. Idę do warzywniaka lub na targ i kupuję co maja najładniejszego. Tym razem udało mi się dostać młode liście rzodkiewki i buraka - wspaniały zastrzyk witamin u progu wiosny. Wiem, że to jeszcze nie sezon na pomidory, ale te koktajlowe zawsze są pyszne i słodkie. Za smakiem rzodkiewek bardzo się stęskniłam(...)Sałatka spontaniczna Składniki: Pójdź do warzywniaka lub na targ i wybierz różnorodne ładne warzywa. To co lubisz, to co jest w sezonie. U mnie były to: 1 ogórek garść rzodkiewek garść pomidorków koktajlowych 2 garście szpinaku baby po 1 garści młodych listków rzodkiewki oraz buraka dodatkowo: 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (zamień na inną kaszę, np. kuskus lub na puszkę
Chilli Czosnek i Oliwawiosnę bardzo lubimy energetyczne sałaty wszelkiej maści. Pozwalają oczyścić organizm i pozbyć się nagromadzonego przez zimę tłuszczyku. Sałata jest przebogata w witaminy, oprócz warzyw dodałam również kiełki z rzodkiewki. Do zrobienia sałaty możecie użyć miksu sałat albo tak jak ja sałaty masłowej i lodowej. Do kompletu dorzuciłam pomidory, ogórki, rzodkiewki, jajka i kiełki. Wykonanie sałaty o ile macie już ugotowane(...)jest delikatna. Porcja na 2 osoby Drukuj Sałata Powiew wiosny window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1/4 główki sałaty lodowej kilka liści sałaty masłowej 2 jajka ugotowane na twardo pęczek rzodkiewek pół dużego pomidora pół ogórka garść kiełków rzodkiewki Dressing 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka octu balsamicznego białego 1 łyżeczka soku z cytryny pół łyżeczki miodu sól, pieprz wyciśnięte 2 ząbki
Mieszam w GarnkuKolorowa, chrupiąca, lekka i smaczna sałatka z ogórka zielonego, rzodkiewek i groszku, to świetny pomysł na błyskawiczny dodatek do obiadu lub smaczną przekąskę na kolację. Warzywa świetnie się ze sobą komponują a sos chrzanowy nadaje sałatce delikatnej ostrości. Polecam wszystkim smakoszom sałatek, szczególnie jaroszom. składniki na 2 porcje ogórek zielony 200 g groszku z puszki pęczek rzodkiewek(...)łyżeczki tartego chrzanu ze słoiczka 1 łyżka majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego czarny pieprz cukier sól przepis Umytego i osuszonego ogórka, oraz rzodkiewkę kroimy razem ze skórką w półplasterki. Pokrojonego ogórka i rzodkiewki układamy na talerzu lub w salaterce na wierzchu sałatki umieszczamy odsączony z zalewy zielony groszek. Do małej miseczki przekładamy tarty chrzan, dodajemy majonez oraz jogurt, całość doprawiamy
Smakowite DaniaSkładniki: 250 g sera białego, półtłustego; Pęczek rzodkiewek; 1 ogórek wężowy; 1 łyżka posiekanego szczypiorku; 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Ogórka i rzodkiewki umyć, osuszyć. Ogórka obrać ze skórki. Tak przygotowane warzywa zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (na tzw. drobne wiórki). Starte warzywa przełożyć na sito, posolić, wymieszać i odstawić na 30 minut(...)czasie odcisnąć z nadmiaru soku. Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Biały ser przełożyć do miseczki, rozetrzeć widelcem. Dodać posiekany szczypiorek, starte i odsączone ogórki i rzodkiewki, śmietanę i wymieszać. Twarożek przyprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać z ulubionym pieczywem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi widoczna na zdjęciach miseczka twarożku. Do twarożku najlepiej nadaje się biały
Gospodyni Miejskaumilić sobie oczekiwanie na wiosnę przygotowałam dzisiaj, na śniadanie, ricottę z rzodkiewką i dymką . Zwykle do tego przepisu wykorzystuje się twarożek, który zastąpiłam ricottą. Jest bardziej kremowa i idealna do pieczywa i odpowiada mi ostateczna konsystencja po połączeniu z warzywami. Ricotta jest naprawdę uniwersalna, zachęcam do serowego eksperymentowania! Swego czasu, w Krakowie, na warsztatach z Jurkiem Sobieniakiem, przygotowałam rewelacyjną pastę(...)wykorzystać jako dodatek do kanapek, ale i jako dip do warzyw. Można posmarować ricottą z warzywami naleśniki, tortille i zawinąć, a następnie pokroić i podać jako przystawkę. Ricotta z rzodkiewką i dymką Składniki: 250 g sera ricotta 1/2 pęczka rzodkiewki 1/2 pęczka dymki 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Ricottę przekładamy do miseczki. Warzywa myjemy
Moja smaczna kuchniawiosną,za smakiem prawdziwych warzyw...te jeszcze nie są tak smaczne,ale co tam....raz mogę sobie pozwolić na takie jedzonko. Składniki: 2 ogórki zielone 1 pęczek rzodkiewek 40 dag mielonego tłustego twarogu 1 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 1 szklanka śmietany kremówki 1/2 pęczka koperku pół pęczka szczypiorku kilka gałązek natki pietruszki kiełki rzodkiewki 5 - 6 łyżeczek żelatyny pół(...)lubicie mniej wyraziste smaki) sól,pieprz biały Zioła opłukać,osuszyć i pociąć na drobne kawałki.Ogórki umyć,obrać i posiekać na drobną kostkę ( ewentualnie zetrzeć na grubej tarce). Rzodkiewki oczyścić i pociąć w słupki. Oprószyć solą,odłożyć na ok 15 min,by puściły sok i stały się miękkie.Lekko odcisnąć. Twaróg wymieszać z kwaśną śmietaną,przyprawić solą,białym pieprzem
Niespełnione zdolności kulinarnesposoby na nią, podstawę stanowią wszędzie kurczak i kapusta pekińska, dodatki zaś, składniki sosu, jak i ułożenie poszczególnych warstw znacznie się od siebie różnią. U mnie dziś wyjątkowo z rzodkiewką i szczypiorem - zaklinamy wiosnę;) składniki: podwójna pierś kurczaka 5 łyżek oliwy 3 łyżki przyprawy gyros mała kapusta pekińska puszka kukurydzy cebula 4 ogórki konserwowe pęczek rzodkiewek pęczek szczypioru(...)smaku. Odstawić do lodówki. Mięso wraz z zalewą wrzucić na mocno rozgrzaną patelnię, usmażyć. Kapustę pekińską drobno posiekać. Ogórki i cebulę pokroić w kosteczkę. Kukurydzę osączyć. Szczypior posiekać. Rzodkiewki pokroić w ćwiartki. W dużej, przezroczystej misie układać kolejno: 1/2 kapusty, 1/3 sosu, cebulę, mięso, ogórki, kukurydzę, resztę sałaty, pozostały sos, rzodkiewkę i szczypior. Przed podaniem schłodzić
6niebonią za każdym razem i zjada zawsze ogromną porcję. Przygotowanie zajmuje tylko chwilę, nawet jeśli robimy to bez pomocy robota kuchennego. Składniki: 1/3 kapusty czerwonej (ok. 350g) 1/2 białej rzodkiewki (ok. 200g) 4 rzodkiewki czerwone 1 łyżka majonezu pieprz do smaku Kapustę i białą rzodkiew obieramy, czerwone rzodkiewki myjemy i obcinamy im końcówki. Kapustę czerwoną drobno szatkujemy, białą i czerwoną(...)rzodkiewkę ścieramy na tarce. Warzywa mieszamy z łyżką majonezu i doprawiamy pieprzem. Swoją surówkę przygotowałam w robocie kuchennym Desire , który skrócił moją pracę do niecałej minuty. Obrane warzywa jedynie wrzuciłam na ostrza i były idealnie posiekane/starte
Gotowanie i blogowanieporowa surówka myślę na stałe zagości w naszym menu obiadowym. Ale surówka z pora w tym wydaniu na pewno posmakuje wielu osobom. Nie jest ostra dzięki dodatkowi jabłka i rzodkiewki. Doskonale łagodzą one smak tego nieco ostrego warzywa. Jeśli traficie na wyjątkowo ostry egzemplarz pora, można go delikatnie posolić i zostawić na 10-15 min. Po tym czasie lekko odciskamy(...)wariantów tej surówki dodając np ogórek kwaszony, jajko czy groszek konserwowy. Za każdym razem uzyskamy różną w smaku, ale zawsze pyszną surówkę. Drukuj Surówka z pora z jabłkiem i rzodkiewką Składniki 1 spory por 1 jabłko 5 rzodkiewek 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu 1 łyżeczka cukru szczypta pieprzu Wykonanie Pora nakrawamy i myjemy. Pora kroimy na ulubioną grubość. Jabłko
Mieszam w GarnkuPotrzebne składniki: 5 zapieczonych szparagów dowolnie jakich 4 plastry pomidora 1 rzodkiewka garść ugotowanego bobu 1 łyżka pesto z rzodkiewki przepis znajdziesz tutaj ) garść prażonych pestek słonecznika 2 łyżki oliwy z oliwek szczypiorek do udekorowania świeży tymianek do udekorowania 1/3 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej 1 łyżka oleju kokosowego(...)wrzącej i osolonej wody wbijamy jako, zmniejszamy gaz tak aby lekko wrzała woda i gotujemy przez 5 min. Na zapieczone szparagi układamy cienko pokrojoną rzodkiewkę, pomidora, ugotowany bób. Do pesto z rzodkiewki dodajemy oliwę i mieszamy, następnie polewamy sałatkę. Całość posypujemy świeżym tymiankiem, szczypiorkiem i prażonym słonecznikiem
Łycha smakówpistacjami i doprawiamy solą ziołową. Całość można skropić oliwą z oliwek z dodatkiem ziół lub polać ostrym sosem pomarańczowym . Sałatkę podajemy z ulubionym pieczywem. Pesto z liści rzodkiewki liście z dwóch pęczków rzodkiewek 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki pestek dyni 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii ½ łyżeczki suszonego czosnku sól świeżo(...)mielony pieprz Ziarna słonecznika i pestki dyni lekko prażymy na suchej patelni. Liście rzodkiewki przebieramy i zostawiamy tylko ładne i zielone. Myjemy je, odsączamy z nadmiaru wody i blanszujemy bez użycia tłuszczu. Do blendera kielichowego wrzucamy uprażonego słonecznika i pestki dyni, mielimy. Dodajemy liście rzodkiewki, oliwę z oliwek, przyprawy i blendujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą i świeżo
My Chcemy JeśćWitam serdecznie Propozycja na pyszną sałatkę śledziową z rzodkiewką i jabłkiem . Sałatka jest smaczna i prosta w przygotowaniu . Będziemy potrzebować : 500 g filetów śledziowych matias 1 – 2 ziemniaki (około 200g) 1 jabłko (około 200 g) 150 g ogórków kiszonych 1 pęczek szczypiorku 1 pęczek rzodkiewki 2 jajka ugotowane na twardo na sos : 5 łyżek majonezu (około 150 g) 2 łyżeczki(...)musztardy sól , pieprz Link do filmu z przygotowania : Sałatka śledziowa z rzodkiewką i jabłkiem https://www.youtube.com/watch?v=gWTp5puJP0U Przygotowanie : Przed przygotowaniem sałatki przygotuję śledzie : Śledzie matias są bardzo słone więc przed przygotowaniem śledzi najpierw je moczę aby nie były słone . Płuczę je w zimnej wodzie , zalewam w misce zimną wodą i odstawiam na około 3 godziny , w międzyczasie odlewam wodę
Uwaga Babcia Gotujemnie idealne połączenie smaków. Składniki: około 80 g chudego twarogu 1 czubata łyżeczka jogurtu naturalnego szczypta soli ziołowej szczypta słodkiej czerwonej papryki 2 plastry pomidora 1 mała rzodkiewka około 2 łyżeczki kiełków rzodkiewki 2 kromki pieczywa chrupkiego na naturalnym zakwasie DYNIA+SER Przygotowanie: W miseczce mieszamy chudy twaróg z czubatą łyżeczką jogurtu naturalnego, szczyptą soli ziołowej i szczyptą słodkiej czerwonej(...)papryki. Tak przygotowany serek nakładamy na dwie kromki pieczywa chrupkiego. Na wiech każdej kromki kładziemy plaster pomidora, kilka plasterków rzodkiewki. Całość posypujemy kiełkami rzodkiewki. Podajemy. Szybko zdrowo i smacznie. Smacznego
Słodkie okruszkiCzęsto przyrządzam sobie taką surówkę z rzodkiewek i szczypiorku ze śmietaną , przypomina mi smaki dzieciństwa. Skład niki: pęczek rzodkiewek pęczek szczypiorku 4-5 łyżek śmietany 18% sól pieprz Sposób przygotowania: Rzodkiewki myjemy, kroimy nożem w dość cienkie paski . Delikatnie solimy i pozostawiamy aby zmiękły, odciskamy z nadmiaru wody. Szczypiorek płuczemy, drobno siekamy dodajemy do rzodkiewki. Dodajemy śmietanę, doprawiamy pieprzem świeżo
Bajeczna Kuchniakilka chwil przy kuchennym blacie, a efekt wspaniały. Składniki: 125 g chudego twarogu 1 1/2 łyżeczki posiekanego koperku + na wierzch kanapek 2 czubate łyżeczki naturalnego jogurtu typu greckiego 3 rzodkiewki mały kawałek zielonej papryki około 1/2 cm białej części pora sól do smaku do podania proponuję: pieczywo chrupkie na zakwasie naturalnym 3 ziarna "Chrupak" Przygotowanie: Dwie rzodkiewki tniemy w drobną(...)kostkę, jedną w paski. Do miseczki przekładamy chudy twarożek. Dodajemy do niego drobno posiekany koperek (około 1 1/2 łyżeczki), pocięte w kostkę dwie rzodkiewki oraz pociętą część pora (pora tniemy wzdłuż, a następnie drobno siekamy). Na koniec dodajemy 2 czubate łyżeczki naturalnego jogurtu typu greckiego oraz doprawiamy wszystko solą, mieszamy widelcem do połączenia składników. Próbujemy. Nakładamy pastę na pieczywo
Słodkie okruszkipełno wspaniałych, zgrabnych saren i dostojnych koziołków. Bociany zajadają okropne, obślizgłe żabska a jaskółki przyglądają się temu z wysokości ze spokojem. Jest wspaniale!!! ZAPIEKANKA ZE SZPINAKIEM I RZODKIEWKĄ średnio trudne ok 1,5 h dla 4 głodnych osób Składniki: * opakowanie mrożonego szpinaku * 8 średnich rzodkiewek * 1/2 kg mięsa mielonego * opakowanie makaronu świderki * cabula * 3 ząbki czosnku * 300 ml śmietany(...)podgrzewamy. Dodajemy ząbek czosnku, sól i pieprz. Odstawiamy. Szklimy grubo posiekaną cebulę, dodajemy ząbek czosnku i wrzucamy mięso mielone. Smażymy. Przyprawiamy je na dość ostro paprykami i pieprzem. Odstawiamy. Rzodkiewkę kroimy w ok 2 mm plasterki. Robimy sos tak jak w poprzednich przepisach, czyli mieszamy śmietanę z mlekiem, mąką, jajkiem, ziołami, solą, pieprzem i ząbkiem czosnku. W naczyniu żaroodpornym
sierotka maRysia w kuchnipołączenia dwóch ukochanych smaków - ogórków kiszonych i rzodkiewki, powstała niebanalna, sycąca sałatka. Propozycja idealna na zimne, jesienne popołudnie. Zapraszam Was na prostą, ale jednocześnie bardzo ciekawą w smaku sałatkę z ogórkami kiszonymi i rzodkiewką w delikatnej majonezowo-czosnkowej odsłonie. Spróbujcie. Składniki: 4-5 rzodkiewek 3 średnie ogórki kiszone 1 średni ziemniak około 3/4 łyżki posiekanej pory sól i pieprz(...)smaku 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 czubata łyżeczka sosu czosnkowego Przygotowanie: Kiszone ogórki i rzodkiewki tniemy w kostkę i przekładamy do przygotowanej miski. Dodajemy posiekaną porę i delikatnie przyprawiamy całość solą i pieprzem, mieszamy. Odstawiamy na chwilę. Następnie dodajemy ugotowanego, pokrojonego w kostkę ziemniaka (u mnie z obiadu). Po czym dodajemy łyżkę jogurtu naturalnego, łyżkę majonezu
Słodkie okruszkiZawsze do obiadu lubię mieć surówkę. Dzisiaj zrobiłam surówkę z kapusty pekińskiej z rzodkiewką . Jeśli macie ochotę na inną wersję przystawki z kapustą pekińskiej to również znajdziecie na moim blogu np z marchewką (przepis) , albo z sosem curry, którą uwielbiam (przepis) . Ja takie sałatki lubię również jako dodatek do kanapek i od razu smakują lepiej. Składniki: 1 średnia główka kapusty(...)pekińskiej 1 puszka kukurydzy 1 pęczek rzodkiewek 100 g jogurtu naturalnego 1 cebula 2 łyżki majonezu sól pieprz oregano szczypta cukru Kapustę posiekać, dodać odsączoną na sitku kukurydzę, drobno posiekaną cebulę i pokrojoną rzodkiewkę. Majonez połączyć z jogurtem i doprawić przyprawami . Wlać do sałatki i wymieszać. surówka z kapusty pekińskiej z rzodkiewką
O kuchni z uczuciemNasz pomysł na śniadanie - pyszna pasta twarogowa ze szczypiorkiem, rzodkiewką, serem białym i śmietaną. W przepisie celowo nie podaję proporcji, ja wykorzystałam kawałek twarogu pozostały z produkcji pierogów ruskich , późny szczypiorek i późne rzodkiewki. Wyszło wiosenne śniadanie jesienną porą. kawałek twarogu szczypiorek kilka rzodkiewek sól pieprz kilka łyżek śmietany (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Szczypiorek posiekać, rzodkiewki pokroić w paski
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniemając pomysłu na brokuła, a wiedząc, że mam go w lodówce i muszę natychmiast użyć- wymyśliłam śniadanie: pastę brokułowo- jajeczną z dodatkiem rzodkiewki. I chyba przekonałam się do brokuła, z którym nigdy w zgodzie nie żyłam... Składniki: 1 brokuł 2 jajka 4 duże rzodkiewki 1 łyżka śmietany 18% sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Jajka gotujemy na twardo. Różyczki brokuła wrzucamy(...)lekko osolonej gotującej się wody. Gotujemy ok 9 minut- do miękkości. Studzimy. 2. Jajka kroimy w kosteczkę, rzodkiewkę siekamy. Ostudzonego brokuła blendujemy. Dodajemy jajka, rzodkiewkę i śmietanę. Mieszamy i doprawiamy do smaku. Z dodatkiem pomidora smakuje rewelacyjnie, ale i sama na chlebku jest bardzo dobra w smaku
Kuchnia w czekoladziePyszna, czosnkowa sałatka z brokuła i rzodkiewki, która powstała zupełnie przez przypadek. Uwielbiam takie przypadki! Będzie idealna jako sałatka na podwieczorek lub jako dodatek do grillowanego czy smażonego mięsa. Spróbujcie. Jest na prawdę przepyszna. Składniki: - 1 brokuł podzielony na różyczki (ugotowany i ostudzony) - pół pęczku rzodkiewki - 0,5 średniej cebuli - garść rodzynek lub żurawiny - 2 łyżki jogurtu naturalnego(...)łyżka majonezu - 2-3 ząbki czosnku - sól, pieprz - podprażone orzeszki pinii W miseczce wymieszać majonez z jogurtem naturalnym, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Rzodkiewkę pokroić w plasterki.Cebulę - w piórka. Do dużej miski wrzucić brokuła (różyczki), rzodkiewkę, cebulę oraz rodzynki/żurawinę. Zalać sosem czosnkowym. Wymieszać. Odstawić do lodówki na min 1-2h - do "przegryzienia". Przed
CookYourselfNiedawno zrobiłam zupę jarzynową, która podałam z chrupiącymi dodatkami: rzodkiewką i dymką, bardzo mi smakowała. Zachęcam i Was do przygotowania zup z chrupiącymi nowalijkami, zwłaszcza teraz kiedy na straganach pełno pięknych, kolorowych i zdrowych warzyw. Zobaczcie także 40 pomysłów na letnie obiady Jarzynowa zupa z kalafiorem, brokułami i młodą kapustą posypana rzodkiewką i dymką Składniki: 2 duże marchewki 2 małe(...)pietruszki 2 udka z kurczaka 1/3 brokuła 1 mały kalafior 1/4 dużej, młodej kapusty białej 1 pęczek rzodkiewki 1 pęczek dymki sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Umyte udka wrzucamy do 2 litrowego garnka z wrzącą wodą, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę marchew i pietruszkę. Gdy powstanie wywar, dodajemy poszatkowaną kapustę, różyczki kalafiora oraz brokuły. Gotujemy do miękkości
Moja smaczna kuchniaDziś na blogu sałatka z kaszy pszennej z groszkiem cukrowym. Zapraszam na pyszną, lekką i pełną witamin sałatkę przygotowaną na bazie kaszy pszennej z dodatkiem rzodkiewek i pomidorków. Doskonała na lekki letni lunch czy przekąskę w ciągu dnia. Idealnie sprawdzi się jako danie na wynos. Sałatka z kaszy z groszkiem cukrowym Czas przygotowania: 30 minut Proporcje dla 3 osób Składniki(...)kaszy pszennej 2 garści groszku cukrowego 6 rzodkiewek 1 garść listków rukoli 8-10 pomidorków koktajlowych sok z cytryny oliwa z oliwek sól morska świeżo zielony pieprz Wykonanie: Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą Odstawiamy do przestudzenia. Do kaszy dodajemy oliwę, sok z cytryny i sól. Dokładnie mieszamy. Groszek cukrowy
Kulinarne przygody GatityCzęsto bywa tak że szukam inspiracji na dodatek do mięsa które ma gości na obiedzie. Ostatnio wielkim powodzeniem cieszy się w naszym domu mizeria, dla odmiany przygotowuję ją z rzodkiewką i znika w ekspresowym tępię. To świetny dodatek do drobiu jak i wieprzowiny. Prosty ale smaczny pomysł, gdyż dodatki nie musza być skomplikowane by były smaczne ... Mizeria z rzodkiewką(...)koperkiem SKŁADNIKI : 1 długi lub 2 krótkie ogórki zielone(około 250 g) 4 rzodkiewki 5 gałązek koperku sól i pieprz około 200 g kwaśnej śmietany PRZYGOTOWANIE : Ogórek zielony obieramy ze skórki, ścieramy na plasterki, przekładamy do miski, solimy i odstawiamy na kwadrans. Odlewamy uzyskany sok z ogórków. Rzodkiewki myjemy, ścieramy na tarce na cieniutkie plasterki, dodajemy do ogórków. Koperek
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiswojej ofercie mają pyszne produkty nie tylko sery. Ofertę produktów znajdziecie tutaj . Składniki: 3 plasterki ser morski Mońki 3 plasterki ser edamski Mońki 4 plasterki szynki wieprzowej 5 rzodkiewek 0,5 puszki groszku konserwowego 1 łyżka śmietany słodkiej gęstej 18% 2 łyżki majonezu 1 płaska łyżka koperku sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Sery i szynkę pokroić w słupki. Rzodkiewkę zetrzeć(...)tarce na grubych oczkach. Groszek odsączyć z zalewy. Koperek drobno posiekać. W naczyniu wymieszać sery, szynkę, groszek, startą rzodkiewkę, koperek. Dodać majonez, śmietanę i wymieszać. Doprawić do smaku i odłożyć na godzinę do lodówki do przegryzienia się smaków. Jeśli mamy ostra rzodkiewkę to przełożyć do osobnego naczynia posolić i odłożyć na 20 minut. Przed dodaniem do sałatki odcisnąć z nadmiaru
Ala piecze i gotujeKolejna propozycja zdrowego sorbetu. Tym razem z liśćmi rzodkiewki, które jak się okazuje są cenniejsze niż korzeń. Liście są niedoceniane i trudno powiedzieć dlaczego, może powodem jest to, że mają trochę gorzkawy smak. Ten smak w tym sorbecie jest niewyczuwalny. Ja zachęcam do korzystania z liści w koktajlach, sorbetach i innych potrawach. Liście nie są odpadkiem, tylko pełnowartościowym produktem, który(...)wzbogaci nasze menu i zaskoczy gości. Właściwości liści rzodkiewki: - źródło wit. C ( około 2 x lepsze źródło niż sok z cytryn), - silne działanie przeciwnowotworowe (silniejsze niż brokułu), - działanie odtruwające i oczyszczające z toksyn, - poprawa trawienia i przemianę materii, - źródło żelaza i wapnia (więcej niż w szpinaku), - źródło fosforu, - skuteczny lek przeciw żółtaczce, - reguluje ciśnienie krwi, Porcja: 4 osoby
Apetyt na ZieloneProsta i szybka sałatka z dodatkiem sporej ilość pikantnej rzodkiewki. Szczególnie w sezonie, kiedy rzodkiewka ma słodko-pikantny smak sałatka smakuje rewelacyjnie. Możemy oczywiście dodać do niej ulubione warzywa i skomponować smak, który lubimy, bo jak to bywa z sałatkami - dowolność w tej kwestii jest ogromna! :) Ja dodałam do niej ser żółty, szynkę drobiową oraz dla lepszego aromatu - mój(...)ulubiony seler naciowy. Składniki: (ilość jest nie istotna, zależy od naszych upodobań smakowych) rzo dkiewki szynka drobiowa ser żółty łodygi selera naciowego majonez koperek sól pieprz Wykonanie: Rzodkiewkę ścieramy na tarce, lekko solimy i odstawiamy na 15 minut. W tym czasie kroimy ser i szynkę w paseczki. Seler naciowy w drobną kostkę. Koperek siekamy. W misce mieszamy odciśniętą
Walijskie Pichceniesię z weekendami w Kazimierzu Dolnym i knajpką "U Fryzjera" - chłodnik w tym miejscu to zawsze obowiązkowy punkt programu:) Mój chłodnik jest gęsty, kremowy, z dużą ilością koperku, rzodkiewki i ogórka. Idealną konsystencje zapewnia mu zsiadłe mleko, choć zdarzało mi się robić go na jogurcie, czy kefirze. Zbliżają się naprawdę gorące dni, więc jeśli ktoś jeszcze nie robił(...)już za kilka dni nadarzy się ku temu okazja :) Składniki: 0,5 litra zsiadłego mleka pęczek botwinki z młodymi buraczkami łyżeczka soku z cytryny 1 ogórek pęczek rzodkiewek 0,5 szklanki posiekanego szczypiorku 0,5 szklanki posiekanego koperku sól, pieprz, cukier Przygotowanie: Umytą i osuszoną botwinkę pozbawić nadmiaru liści, pokroić na 3 cm kawałki, buraczki obrać
Kulinarne Inspiracjeprostu na całych waflach Składniki: (na 2 porcje) 3 ryżowe wafle wieloziarniste firmy Kupiec 150 g lekkiego serka ziarnistego 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka posiekanego szczypiorku 3 rzodkiewki około 1/4 małej czerwonej papryki 1 łyżka startej na grubych oczkach kalarepy 4 listki roszponki sól i pieprz do smaku * ilość warzyw można dowolnie zwiększyć Przygotowanie: Serek przekładamy do miseczki, łączymy(...)łyżką jogurtu naturalnego. Dodajemy do niego 3/4 łyżki posikanego szczypiorku (resztę zostawiamy do posypania wierzchu sałatki) oraz 2 pokrojone na drobną kostkę rzodkiewki. Doprawiamy wszystko solą i mieszamy, próbujemy. Na dno szklanek (lub dowolnych naczyń, w których podamy sałatkę) układamy pokruszone wafle ryżowe (mniejsze i większe kawałki). Na wafle układamy przygotowany serek. Paprykę kroimy w drobną kostkę, a rzodkiewkę
Słodkie okruszkizabraknie na stole. Jajka faszerowane pieczarkami Składniki: 12 jajek 30 dag pieczarek 1/2 – 1 łyżka majonezu łyżka masła sól pieprz do przybrania: 12 łyżeczek gęstego majonezu kilka czerwonych rzodkiewek gruby szczypior z dymki lub zeszłorocznej cebuli Jajka faszerowane pieczarkami Wykonanie - podaję za moim Tatą: Jajka umyć, włożyć na zimną wodę, doprowadzić do wrzenia i gotować około 8 minut. Odlać, zalać(...)zimną wodą i dokładnie wystudzić. Pieczarki oczyścić, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wrzucić na rozgrzane masło i smażyć do całkowitego odparowania sosu. Odstawić do wystudzenia. Rzodkiewki i szczypior opłukać, osuszyć. Rzodkiewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, szczypior posiekać. Jajka obrać, przekroić na pół, wyjąć żółtka, rozetrzeć je i dokładnie wymieszać z wystudzonymi pieczarkami i 1/2 – 1 łyżką majonezu
Kuchenne zapiski Edytymąki pszennej 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej 150 ml wody 10 g świeżych drożdży 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka mieszanki pieprzów pęczek rzodkiewki pęczek szczypiorku Na wstępie dodam, że podana ilość wody to tak mniej-wiecej. Zależy to od gęstości naszego zakwasu. Jeśli kogoś interesuje branżowy bełkot (mnie średnio) to mój zakwas(...)wody. Jeśli podczas wyrabiania ciasta usnasz, że jest ono za rzadkie to dodaj trochę mąki. I odwrotnie: jak za gęste to dolej wody. W każdym razie najpierw kroimi rzodkiewkę na plasterki (nie muszą być bardzo cienkie), a szczypiorek siekamy. A jak już to zrobimy to do dużej michy wlewamy zakwas, wodę, wkruszamy drożdże i wszystkie inne składniki oprócz rzodkiewki
Marder&Marder ManufactureKolejna moja frittata z piekarnika tym razem w wersji wiosennej z dodatkiem świeżego szpinaku, rzodkiewek i kwiatów szczypiorku. Do tego serek solankowy, który nadaje fajnego posmaku i sprawia, że frittata fajnie się prezentuje. składniki: 8 jajek 5 dużych rzodkiewek 2 spore garście szpinaku 100 g sera sałatkowego w kostkach w zalewie solankowej, u mnie Apetina czosnek i pietruszka kilka kwiatów(...)szczypiorku 2 łyżki mąki sól,pieprz masło do posmarowania formy Rzodkiewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Szpinak drobno pokroić. Do miski wbić jajka, dodać mąkę oraz startą rzodkiewkę. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać posiekany szpinak i ponownie wymieszać. Naczynie do tarty posmarować masłem i przelać masę jajeczną. Na wierzchu ułożyć kostki sera oraz posypać
Monia miesza i gotujeSezon grillowy w pełni, a jak to na grillu bywa sałatka musi być :) Przynajmniej ja nie umiem się obejść bez sałatki.... Dodatek rzodkiewki i zieleniny powoduje, że jest chrupka :) Składniki: 3/4 szklanki ryżu 20 dag szynki 1/2 pęczka szczypiorku 1/2 natki pietruszki pęczek rzodkiewki 4 jajka majonez sól pieprz Ryż ugotować na sypko, ostudzić. Rzodkiewkę pokroić w kostkę przełożyć(...)sitko posypać solą i odczekać, aż rzodkiewka puści wodę. Jajka ugotować na twardo, szczypior i pietruszkę posiekać. Szynkę pokroić w kostkę połączyć z pozostałymi składnikami dodać pieprz wymieszać. Następnie dodać majonez i wymieszać
Delicious TitbitsPrzedstawiam Wam pomysł na śniadanie i jako dodatek do kanapek. Domowy twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem. Wiosenny serek z nowalijkami. Składniki: 250 g twarogu 5-6 rzodkiewek 2 łyżki posiekanego szczypiorku 3 łyżki śmietany sól pieprz Wykonanie: Twaróg rozgnieść widelcem, dodać starte na tarce rzodkiewki,posiekany szczypiorek i śmietanę. Doprawić solą i pieprzem i wszystko dokładnie wymieszać. twarożek z rzodkiewką
O kuchni z uczuciemChłodnik jest przepyszny, zdrowy i pięknie się prezentuje na talerzu. W sam raz na upalne dni, polecam. Chłodnik ogórkowo rzodkiewkowy Składniki: ogórek - 1 szt rzodkiewki - 2 szt czosnek - 2 ząbki sól i pieprz koperek - 0,5 pęczka maślanka - 0,5 l jogurt naturalny - 0,5 l Sposób przygotowania: Ogórka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Koperek umyć(...)osączyć, pokroić. Rzodkiewki umyć, osączyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę . Jogurt wymieszać z maślanką, dodać ogórka, rzodkiewki, koperek i czosnek, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Udekorować rzodkiewką i koperkiem. Smacznego ! (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return
Kuchnia Danusisoki i jest absolutnie pyszny. Uzupełniam go o kilka plastrów żółtego sera, szynki konserwowej i pomidora, które stanowią łagodną, ale dobrze dobraną kompozycję. Dla wyostrzenia smaku dodaję drobno pokrojoną rzodkiewkę lub czerwoną cebulę oraz posypuję nieco wnętrze pieprzem. Nie od rzeczy byłby też mały dodatek majonezu – ale oczywiście nie jakiegokolwiek, tylko dobrej jakości wykonanego samodzielnie. Całość nadzienia owinięta jest liśćmi(...)25cm) 1 średni filet z kurczaka (250g) 1-2 liście sałaty lodowej 1 średni pomidor 2-3 plastry łagodnego żółtego sera 2-3 plastry szynki konserwowej 2-3 rzodkiewki 3 łyżki oliwy 1/2 płaskiej łyżeczki soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego Instrukcje Z fileta z kurczaka usuwamy ewentualny nadmiar tłuszczu, błonki oraz pozostałości chrząstek i kości. Oddzielamy polędwiczkę
Kulinarna Pokusaliczba zależna od apetytu) jajko 2 łyżki mleka sól ok. 200 ml bułki tartej olej Sałata sałata odmiany "Królowa lata" 4 duże liście mięty omszonej szczypiorek z cebuli 3 rzodkiewek malutka cebula czerwona łyżka octu jabłkowego 2 łyżki oliwy ciut soli Boczniaki opłukać i osuszyć. W głębokim talerzu rozbełtać jajko z odrobiną soli i mlekiem. Włożyć boczniaki. I zostawić(...)czas przygotowania sałaty. Liście i rzodkiewki dobrze opłukać i osuszyć. Porwać liście na mniejsze kawałki. Rzodkiewki pokroić na plastry. Rozdrobnić szczypiorek, a cebulę pokroić w cieniutkie piórka. Wymieszać sałatę, miętę, rzodkiewki, szczypiorek i cebulę. Boczniaki obtaczać dokłądnie w jajku z mlekiem, a potem w bułce tartej. Smażyć kotlety na ciemno złoty kolor na rozgrzanym oleju po obu stronach
Weekendy w domu i ogrodziePomysł na tą sałatkę zrodził się trochę z przymusu. Denerwowały mnie bowiem rzodkiewki, które leżały w lodówce i nie miałam na nie pomysłu. Stwierdziłam, że najprostsze połączenie smaków będzie zapewne najlepszym. I nie pomyliłam się. Mam nadzieję, że i Wam zasmakuje to połączenie. Do przygotowania sałatki potrzebujemy: - 1 pęczek rzodkiewek - koperek - oliwę - sól pieprz Rzodkiewki myjemy, odcinamy ogonki i kroimy(...)kostkę. Umyty i osuszony koperek siekamy i dodajemy do rzodkiewek. Całość skrapiamy oliwą i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Wstawiamy całość na ok 1h do lodówki
Szybko Tanio SmacznieSkładniki / Ingredients: 1 ogórek / 1 cucumber 1 marchewka / 1 carrot 1 rzodkiewka / 1 radish mix sałat / mix lettuces 1 pomidor / 1 tomato 4 tortille / 4 tortillas starty parmezan / grated parmesan sos pomidorowy / tomato sauce wykałaczki / toothpicks Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 30 min, pieczenie: ok. 15 min, ilość porcji: 4 Najpierw musimy przygotować wszystkie składniki potrawy. Ogórka dokładnie(...)myjemy, suszymy i ścieramy na tarce na podłużne paski. Podobnie robimy w przypadku marchewki i rzodkiewki. Marchewkę, myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na podłużne paski. Rzodkiewkę po umyciu ścieramy na tarce na cienkie plastry. Pomidora kroimy na drobne kawałki. Ser parmezan ścieramy na tarce. Potem lekko podsmażamy tortille na patelni. Najpierw na tortilli układamy sałatę, potem kilka plastrów pomidorów
Projekty ze smakiemKilka dni temu powstał mój pierwszy chłodnik. Szczerze mówiąc nie spodziewałam się szału a jak się okazało, bardzo pozytywnie się zaskoczyłam. :-) Jest pyszny, świetny na cieplejsze dni. Dodatek rzodkiewki podbija smak i świetnie komponuje się z delikatnym ogórkiem. W smaku coś jak mizeria, tylko na wypasie, bo z większą ilością składników i przypraw. :-) Ja jestem na tak i polecam każdemu(...)pewno będę go powtarzać w tej wersji i w innych odsłonach. 5 sporych ogórków gruntowych pęczek rzodkiewki 4 łyżki posiekanego koperku 4 łyżki posiekanego szczypiorku 500ml maślanki sól, pieprz 1. Ogórki obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Rzodkiewkę ścieramy na mniejszych oczkach. 2. Połowę przygotowanych ogórkowych wiórków miksujemy w blenderze wraz z koperkiem, szczypiorkiem i maślanką
Szefowa kuchniserka mascarpone, 300 m l śmietany 30%, 15-20 g czosnku niedźwiedziego , sól, sok z cytryny, 1 łyżeczka cukru pudru, 8 g żelatyny, 50 ml gorącej wody, pęczek rzodkiewek, kawałek korzenia chrzanu. Czosnek posiekać, zmiksować z serkiem mascarpone i 100 ml śmietany. Przetrzeć przez sito. Doprawić do smaku solą i sokiem z cytryny. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Do miseczki(...)cukru. Następnie dodać masę serową i wymieszać. Naczynka na mus opłukać zimną wodą. Włożyć mus, miseczką delikatnie postukać o blat aby pozbyć się powietrza. Odstawić w chłodne miejsce. 3/4 rzodkiewek zetrzeć na tarce o średnich otworach, resztę pokroić w plasterki. Chrzan zetrzeć na tarce o średnich otworach. Mus podawać z tartymi rzodkiewkami, plasterkami rzodkiewek oraz chrzanem. zastawa
królestwo garówpyszną i zdrową sałatkę w miseczkach z awokado. Jako sosu użyłam mojego ulubionego pesto pietruszkowo-cytrynowego. Składniki: 2 dojrzałe awokado 2 jajka 2 łyżki soku z cytryny 4 rzodkiewki 4 pomidorki koktajlowe 2 łyżki kiełków, np. rzodkiewki 1 łyżka oliwy z oliwek 4 łyżki pesto z pietruszki sól, pieprz Awokado przekroić na pół. Ostrożnie wyciągnij miąższ, zostawiając łódki(...)skórek. Miąższ pokroić w kostkę. Skropić sokiem z cytryny. Jajka ugotować na twardo i ostudzić. Pokroić w kostkę, pomidorki i rzodkiewkę umyć, pokroić w plastry. Łódki ze skórek awokado napełnić awokado, jajkiem, pomidorkami i rzodkiewką. Delikatnie doprawić, a na koniec posypać kiełkami i polać pesto z pietruszki
Czerwień i błękitDzisiaj zapraszam na pyszne i zdrowe placuszki z mąki gryczanej, podane z grubym plastrem awokado, ogórkiem zielonym, łososiem i jajkiem poszetowym. Wszystko podane z nowalijkami świeżym szpinakiem, rukolą, dymką, rzodkiewką, pomidorkami koktajlowymi i kiełkami rzodkiewki. Wszystko skropione oliwą z oliwek z dodatkiem chili. Pyszne! Zapraszam! Wytrawne placuszki gryczane: - 4 czubate łyżki maki gryczanej - 1 jajo ekologiczne - sól, kilka listków(...)wybijamy jajko, gotujemy niecałą minutę, pamiętajcie żółtko w środku ma być płynne! A i mówię tu o jajku prosto z lodówki! ;-) Ponadto będziemy potrzebować - świeże liście szpinaku, rukoli, kiełki rzodkiewki, dymkę, ogórek zielony, awokado dojrzałe, rzodkiewkę, pomidorki koktajlowe, natka pietruszki, 6-7 plasterków ogórka zielonego - łososia norweskiego - sok z cytryny - oliwa z oliwek z dodatkiem chili Podajemy jak na fotografii
SMYKWKUCHNISKŁADNIKI: 1 kostka tłustego twarogu ok. 100 ml mleka tłustego lub śmietanki 18% pęczek rzodkiewki pęczek szczypiorku sól, pieprz KROK 1 do głębszej miseczki wyłożyć twaróg, zalać mlekiem lub śmietanką, posolić, popieprzyć według uznania i rozgnieść całość widelcem lub blenderem, tak by powstała "jednolita masa"... KROK 2 odciąć końcówki rzodkiewek szczypiorek i rzodkiewki pokroić w drobną kostkę... KROK 3 połączyć(...)pokrojone w kostkę rzodkiewkę oraz szczypiorek z twarogiem, dokładnie wymieszać. SMACZNEGO
smacznieinatematmożna też z płatków ryżowych i taki właśnie pokażę Wam dzisiaj. Potrzebne będą: - pół paczki płatków ryżowych instant , - 1 mała cytryna, - woda, sól, ewentualnie pieprz do smaku, - pęczek rzodkiewek i ogórek zielony albo/i szczypiorek. Płatki ryżowe należy zalać gorącą wodą ale TYLKO TYLE, ŻEBY PRZYKRYĆ PŁATKI, nie więcej. Przykryć i odstawić, żeby płatki wciągnęły wodę, 10 minut powinno wystarczyć(...)masy i potem mieszamy z niezmieloną częścią, - albo nie blendujemy nic (i jak tak wolę najbardziej). Przygotowaną bazę trzeba osolić, wymieszać z sokiem wyciśniętym z cytryny oraz drobno posiekanymi rzodkiewkami i wstawić NA KILKA GODZIN DO LODÓWKI. To jest warunek konieczny do nie sprawienia sobie zawodu smakowego - świeżo przygotowany "twarożek" z płatków ryżowych smakuje ryżem; po całej nocy w lodówce
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEpisałam poprzednio, warto jeść zieleninę. Młode liście mlecza mają pikantny smak, przypominają więc rukolę. Dobrze w dzisiejszej sałatce sprawdzi się też roszponka, rukiew wodna, albo liście rzodkiewki. Mamy sezon rzodkiewkowy, piękne pęczki pysznią się do nas na straganach, czemu by więc nie wykorzystać również tych zielonych listków? Dobrym wyborem przy tej sałatce może być również szpinak baby. Francuska sałatka(...)liści mlecza z musztardowym winegretem inspiracja frenchwomendontgetfat.com dla ok. 4 osób czas przygotowania: 15 min. Składniki: ok. 300 g liści mlecza (lub rukoli, liści rzodkiewki, roszponki, szpinaku), ja wykorzystałam mieszankę różnych liści rzodkiewki z jednego pęczka ok. 30 g parmezanu w kawałku na sos: 1 łyżeczka posiekanej szalotki, 1 łyżeczka francuskiej musztardy, 1 łyżka octu z czerwonego wina, 1 filet
Chilli Czosnek i OliwaZdrowy, smaczny i kolorowy obiad. Niedoceniane przez wielu ryby i gotowanie na parze połączone w jednym przepisie. Pstrąg łososiowy Bataty Czosnek Mięta Rozmaryn Sałata rzymska Rzodkiewka Kiełki rzodkiewki Oliwa Sól Pieprz Bataty obieramy i kroimy w grube plastry. Gotujemy je w wodzie lub na parze tak jak zwyczajne ziemniaki. Ja ugotowałem je na parze przykryte listkami świeżej mięty. Gdy bataty(...)bataty zyskają chrupiącą skórkę. Umytego i osuszonego pstrąga kroimy na kawałki. Przyprawiamy solą, pieprzem i roztartym czosnkiem. Gotujemy na parze przez 15 minut. Podajemy z sałatą ze świeżą rzodkiewką i kiełkami, skropione oliwą i sokiem z cytryny. W taki sposób można przygotować każdą rybę
MarcinChefChłodnik na upalne dni! Najlepszy jest w lato, kiedy mamy botwinkę, młody koperek, rzodkiewkę prosto z ogrodu, młody szczypiorek… Najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy smaki się połączą… warto zaczekać Jedna z najprostszych zup, prosto i smacznie. Chłodnik z botwinki Drukuj Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 15 min Czas całkowity 30 min Ilość porcji(...)Składniki pęczek botwinki 1 burak czerwony (obrany) ok 1 litr wody lub bulionu 1 pęczek rzodkiewki (kostka) 2 ogórki (kostka) pęczek szczypiorku pęczek koperku młodego kefir duży jogurt naturalny duży 1 łyżka śmietany 12% 2 łyżki octu ryżowego/jabłkowego/winnego ½ łyżeczki cukru szczypta pieprzu ziołowego sól do smaku Wykonanie Botwinkę dokładnie myjemy i obcinamy tylko korzonki. Buraki kroimy
Apetyt na ZieloneDzisiaj zachęcam do przygotowania wiosennej sałatki z pomidorami malinowymi, rzodkiewkami, papryką i dymką. Łatwa i prosta do przyrządzenia. Najlepiej smakuje kilka minut po polaniu sosem. Sałatka idealna na drugie śniadanie bądź jako dodatek do obiadu. Składniki: 2-3 pomidory malinowe (średniej wielkości) 1 pęczek rzodkiewek 1/2 żółtej papryki 1 dymka wraz z cebulką sos 3 łyżki oliwy z oliwek(...)łyżka soku z cytryny sól, pieprz Pomidory umyć, osuszyć i drobno pokroić. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie paski. Rzodkiewki umyć i pokroić w plasterki. Dymkę umyć i drobno posiekać (cebulę i szczypiorek). Wszystkie warzywa przełożyć do miski. Do małego słoiczka wlać oliwę i sok z cytryny. Sos posolić oraz popieprzyć. Zamknąć słoik i kilka razy całość
Ugotowaćkuchni. Dlatego postanowiłem przygotować przepis, który może zachęci Was do złapania jej na haczyk. ;) Leszcza upiekłem w piekarniku z odrobiną klarowanego masła i podałem z sałatką z pieczonych szparagów, rzodkiewki i czarnej soczewicy (moje niedawne odkrycie). Całość skropiłem suto sokiem z cytryny. Pysznie i lekko, tak po prostu. ;) * SKŁADNIKI na 4 porcje Leszcz: 4 płaty leszcza 1 łyżka klarowanego masła(...)cytryna kilka gałązek świeżego oregano oliwa z oliwek sól morska Soczewica: 1 szklana czarnej soczewicy 1 cytryna 1 łyżka posiekanej natki pietruszki oliwa z oliwek sól morska kilka rzodkiewek * PRZYGOTOWANIE Leszcz Leszcza umyj, pozbaw łusek, pokrój na kawałki i umieść w żaroodpornym naczyniu. Klarowane masło rozpuść i polej nim rybę. Całość skrop sokiem z połówki cytryny, drugą połówkę pokrój
Food Squaremuszę nikomu mówić ani pisać. :) Ryneczek kusi kolorami i zapachami, choć wszystko jeszcze sporo kosztuje. Mam jednak nadzieję, że nie zniechęci to Was do wyprawy na targowisko po świeże rzodkiewki, ogórki, koperek, szczypiorek i czosnek, czyli główne składniki mojej dzisiejszej propozycji. :) Składniki: 1 duży jogurt naturalny 1 kefir 1 pęczek rzodkiewek 4-6 ogórków gruntowych 2-3 ząbki czosnku świeży(...)koperek świeży szczypiorek świeżo mielony pieprz sól cukier opcjonalnie: sok z połowy cytryny Wykonanie: Umyj i obierz rzodkiewki oraz ogórki. Zblenduj na małe kawałki. Wyłóż na sitko, aby odsączyć nadmiar wody. Posiekaj lub przeciśnij przez praskę czosnek, połóż na talerzyk i posyp solą - dzięki niej czosnek zmięknie i uwolni swój aromat. Posiekaj drobno koperek oraz szczypiorek
Garniec MagalieBardzo prosty przepis na pyszną sałatkę z młodych ziemniaków i rzodkiewki. Idealna w sezonie letnim. Składniki: 500 g młodych ziemniaków pęczek rzodkiewek pęczek szczypiorku 2 łyżki majonezu 3 łyżki gęstego jogurtu 2 łyżeczki musztardy sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaki czyścimy, najlepiej szczoteczką i płuczemy pod bieżącą wodą. Wkładamy je do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy szczyptę soli. Gotujemy pod przykryciem koło(...)średnim lub niewielkim ogniu. Ziemniaki powinny być miękkie, ale nie rozpadające się. Odcedzamy je i odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy ziemniaki będą zimne, kroimy je w ćwiartki, tak samo rzodkiewki. Szczypior siekamy. Składniki przekładamy do jednej miski, dodajemy jogurt, majonez, musztardę i przyprawy. Mieszamy dokładnie
e-PrzepisyKulinarnePrzepis na szybką i smaczną przystawkę na zimno – jajka w sosie z rzodkiewką i groszkiem. Składniki: 5 jaj pół puszki groszku konserwowego 5-6 rzodkiewek 2 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżki jogurtu greckiego 2 płaskie łyżeczki chrzanu tartego 1/2 pęczka szczypiorku sól, pieprz. Przygotowanie Jajka gotujemy na twardo. Obieramy i przekrawamy na pół. Rzodkiewki ścieramy na tarce
e-PrzepisyKulinarnebędą pyszne. Sałatka z muszelek, kurczaka… i nie tylko. Składniki: - 2 pojedyncze filety z kurczaka (wędzone, pieczone, smażone…) - makaron Lumaconi ( w kształcie dużych muszli) – ok. 300g - pęczek rzodkiewek - 4 mini papryki kolorowe (lub po ½ czerwonej i pomarańczowej) - 1 czerwona cebula - jasna część pora - szczypior - 1 puszka kukurydzy - cytryna (skórka i sok do smaku) - wino ryżowe Mirin (do smaku(...)olej sezamowy (lub pistacjowy) - mała garść orzeszków pistacjowych - różowa sól himalajska Makaron muszelki gotujemy al dente (ok. 12 minut), następnie hartujemy zimną wodą i osączamy na sicie. Umyte rzodkiewki kroimy na cienkie plasterki (użyłam szatkownicy) i przekładamy do miski z lodowatą wodą (nabiorą jędrności i będą miały ciekawy kształt). Cebulę kroimy w cienkie krążki, por w plasterki, papryki pozbawione
mojewypiekiinietylkoskładniki: 5 jajek 5-6 rzodkiewek 100 g szynki 2-3 łyżki majonezu szczypiorek sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); wykonanie: Jajka gotujemy na twardo. Studzimy i obieramy. Przekrawamy wzdłuż. Oddzielamy żółtka od białek. Rzodkiewkę i szynkę drobniutko siekamy. Żółtka rozgniatamy widelcem, dodajemy rzodkiewkę, szynkę oraz majonez. Całość mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Gotowym farszem napełniamy białka. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem
Domowy Smak Jedzeniarazem polecam przygotować na fit śniadanie – dip z twarogu i rzodkiewki z warzywami. Dodatkowo w dipie został wykorzystany szczypiorek i jogurt, oraz świeże warzywa pokrojone w słupki do maczania w sosie. To Fit danie jest idealne do chrupania na śniadanie! Można warzywa i sos zapakować aby zabrać do pracy, podobnie jak sałatkę w słoiku. Danie jest lekkie, kolorowe, zdrowe(...)bardzo smaczne! Wystarczy chudy twaróg (1/2 op.) utrzeć z posiekanymi 3-4 rzodkiewkami i 1-2 łyżkami jogurtu, doprawić odrobiną soli, grubo mielonym pieprzem, a dla podkręcenia smaku można dodać odrobinę pieprzu cayenne i na koniec dorzucić łyżkę posiekanego szczypiorku. Jeśli wolimy rzadszy dip to należy dodać trochę więcej jogurtu. Warzywa obieramy i kroimy w słupki. W tym przypadku wykorzystano
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięupalne dni. Chłodnik. Mój chłodnik jest wzbogacony smakiem mięty, myślę że świetnie się dogadują. Polecam Składniki na garnek o pojemności 2-3 litry: 1 pęczek botwinki 2 pęczki rzodkiewki 1 pęczek szczypiorku 1 pęczek koperku 8 małych ogórków gruntowych 1 litr kefiru 250 gr mascarpone (opcjonalnie) 20 listków mięty (opcjonalnie) sól do smaku Buraczki, botwinkę drobno pokroić, zalać zimną wodą(...)tylko do przykrycia, gotować na małym ogniu, tylko do momentu aż buraczki będą miękkie. Schłodzić. Rzodkiewkę i ogórek pokroić w kostkę, szczypiorek i koperek drobno posiekać, miętę porwać. Kefir dokładnie wymieszać z mascarpone. Warzywa i kefir dodać do botwinki. Wszystko wymieszać, doprawić solą. Chłodnik najlepiej smakuje następnego dnia, jak się „przegryzie”. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo. Smacznego
moj przepis naDziś proponujemy surówkę z selera korzeniowego w nowej odsłonie :) Tym razem w połączeniu z imbirem, który nada surówce nieco ostrości i rzodkiewką. Smacznego :) Składniki 1 seler, około 1/2 kg pęczek rzodkiewek sok z jednej cytryny około 2 cm kawałek imbiru sól, cukier do smaku Sprzęt tarka do jarzyn ostry nóż Przygotowanie Seler i imbir obieramy, myjemy, ścieramy na tarce(...)jarzynowej o małych oczkach i od razu dodajemy sok z cytryny, aby seler nie zmienił koloru. Umyte rzodkiewki kroimy w drobną kostkę lub także ścieramy na tarce, ale o dużych oczkach Dodajemy sól i cukier do smaku i zdrowa, pełna witamin surówka gotowa Smacznego
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapostaram się żeby było również coraz więcej śniadań i deserów :) Taki jest plan :) Poniżej przepis na faszerowane jajka na twardo na parze. Składniki : 2 jajka 2 rzodkiewki 1/4 ogórka 2 łyżeczki jogurtu naturalnego szczypiorek 1/2 małej czerwonej cebuli Przyprawy: pieprz ziołowy pieprz czarny Jajka wkładamy do parowaru i włączamy urządzenie(...)minut. Rzodkiewki i ogórka myjemy i kroimy w kostkę. Szczypiorek myjemy i kroimy w kawałki. Cebule drobno siekamy i parzymy wrzątkiem. Kiedy parowar się wyłączy, czekamy aż jajka ostygną i obieramy je. Kroimy jajka na pół i wyjmujemy łyżeczką żółtka. Żółtka rozdrabniamy widelcem i dodajemy do nich rzodkiewkę, ogórka, szczypiorek, cebulę i przyprawiamy wszystko pieprzem ziołowym i czarnym. Dodajemy
Parowar FacetaZachęcam Was do wspólnej zabawy! Gotujmy razem! :) Składniki: 1/2 butelki koncentratu barszczu czerwonego 1 litr maślanki 1 litr kefiru 2 długie ogórki świeże 1 pęczek botwinki 1 mały pęczek rzodkiewek 5 ząbków czosnku kilka gałązek świeżego koperku kilka gałązek szczypiorku kilka kiełków słonecznika 1 cytryna 4 jajka 1 łyżka stołowa cukru sól i pieprz do smaku 1/2 chleba pszennego (może(...)wodą, 2 ząbkami czosnku, cukrem oraz sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Gotować do miękkości, następnie odstawić do całkowitego ostudzenia. W tym czasie ogórki świeże pokroić w drobną kosteczkę, rzodkiewki w cienkie talarki. Posiekać szczypiorek, koperek oraz bardzo drobno czosnek (można go również przecisnąć przez praskę), ugotować na twardo jajka. Czosnek lekko posolić, aby zmiękł. Do dużego garnka wlać
Garniec Magalieobiad dla 2,3 osób): - 12 gotowych taco - 1 filet z kurczaka - 1 cebula - kilka pieczarek - opakowanie pomidorków koktajlowych - kilkanaście oliwek czarnych i zielonych - pół główki sałaty masłowej - kilkanaście rzodkiewek - szczypiorek - przyprawy Sos jogurtowo-czosnkowy - jogurt naturalny - łyżeczka majonezu - łyżeczka rozdrobnionego czosnku - sól, pieprz, bazylia Cebulę pokroić na półplasterki, pieczarki na drobne kawałki, kurczaka pokroić na kawałki i przyprawić ulubionymi(...)przyprawami. Podsmażyć cebulkę, po dwóch minutach dodać pieczarki, kurczaka i poddusić aż kurczak będzie gotowy. Rzodkiewki i oliwki pokroić na plasterki, pomidorki koktajlowe na pół, szczypiorek na drobne kawałki. Sałatę porwać na kawałki. Taco wstawić na 4 minuty do rozgrzanego piekarnika. Wymieszać dokładnie składniki na sos. Taco wypełnić 2 łyżkami podgrzanego farszu, oliwkami, sałatą, pomidorkami, rzodkiewką. Polać sosem i posypać
Corner With RecipesSurówka z rzodkiewek, żółtej papryki i marchewki. Doprawiona koperkiem i sosem winegret. Świetna jako dodatek do mięs lub samodzielna przekąska. Składniki: 2 pęczki rzodkiewek 1 żółta papryka 3 marchewki 1 łyżka posiekanego koperku 3 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki cukru brązowego pieprz, sól do smaku 1. Rzodkiewkę i paprykę pokroić w paski. Marchewkę zetrzeć na tarce
Moja Galeria Smakuwyjątkowo zdrowa i do tego idealna na upały – ochłodzi lepiej niż lody. Chłodnik z botwinki / chłodnik litewski: 1 pęczek botwinki (4-6 młodych buraczków z liśćmi) 1 pęczek rzodkiewek (6-7 sztuk + do dekoracji) 1 duży ogórek szklarniowy lub 2 mniejsze 1 ogórek małosolny (lub kiszony) 350 ml jogurtu naturalnego lub greckiego odtłuszczonego (duże opakowanie) 250 ml wody(...)minut. Zdejmujemy z ognia, wlewamy maślankę i zostawiamy do ostudzenia. W tym czasie ogórka szklarniowego obieramy i wydrążamy pestki łyżką. Trzemy na tarce wraz z ogórkiem małosolnym i rzodkiewką. Po 5 minutach odciskamy wodę z warzyw. Koperek i szczypiorek siekamy. Do wystudzonych buraków z maślanką dodajemy jogurt, a także ogórki, rzodkiewki, koperek i szczypiorek. Wyciskamy czosnek. Doprawiamy dużą ilością soli
Poezja smakumacie ochotę wypróbować inne chłodniki to przygotujcie chłodnik wiosenny lub chłodnik na botwince . Składniki na 2 porcje: 1 duży jogurt naturalny (400 g) 1 duży ogórek 1 pęczek rzodkiewki szczypiorek sól, pieprz ugotowane jajka do podania Ogórka obrać, umyć. Rzodkiewki umyć i pozbawić ogonków. Na tarce o dużych oczkach zetrzeć ogórka oraz rzodkiewki. Następnie starte warzywa umieścić
Ugotowaćsłoiczka. Buraczki nie tylko pięknie zabarwiły chłodnik, ale dodały smaku. Składniki na 2 porcje: 500 ml kefiru lub maślanki 300-400 ml jogurtu greckiego 1 długi ogórek 1 pęczek rzodkiewek 1 pęczek szczypiorku 1-2 ząbki czosnku kilka buraczków z zalewy ze słoika 1-2 łyżki zalewy ze słoika-opcjonalnie sól, pieprz szczypta cukru Wykonanie: warzywa umyć. Ogórka obrać, przekroić(...)pół, wydrążyć środek z pestkami, następnie pokroić w drobną kostkę. Rzodkiewki pokroić w cieniutkie półplasterki. Szypiorek i koperek posiekać jogurt wymieszać z kefirem ( lub maślanką). Dodać pokrojonego ogórka, rzodkiewki, szczypiorek, koperek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wyłowić ze słoika kilka większych buraczków i zetrzeć na tarce jarzynowej. Doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru. Do smaku dodaj
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przygotuje się je w zaledwie kilka minut. Świetnym urozmaiceniem letniego chodniku są orzechy, które fajnie przełamują konsystencje i przyjemnie chrupią ;) Składniki 3 długie zielone ogórki 2 pęczki rzodkiewek 100g łuskanych orzechów włoskich pęczek koperku 1l kefiru lub jogurtu naturalnego ząbek czosnku sól, pieprz, cukier Sposób przygotowania Ogórki i rzodkiewki myjemy. Ścieramy na tarce o dużych oczkach. Orzechy(...)koperek siekamy (orzechy niezbyt drobno). Dodajemy do ogórków i rzodkiewek. Przeciskam ząbek czosnku. Całość zalewamy kefirem. doprawiamy do smaku sola, pieprzem i łyżeczka cukru. Chłodzimy, Serwujemy udekorowane plasterkiem ogórka, koperkiem i orzechami
Pyry na GazMimo, że za oknem upałów nie widać ani nie słychać, to ostatnio naszła mnie ochota na chłodnik. Taki najprostrzy z mnóstwem świeżych warzyw - ogórków gruntowych, rzodkiewek, koperku i botwinki. W prostocie zawsze tkwi piękno, a w tym przypadku smak. Naprawdę warto spróbować :) SKŁADNIKI: pęczek botwinki z małymi buraczkami dwa ogórki gruntowe 6-8 rzodkiewek 2 ząbki czosnku 1/2 małego pęczka(...)ogień i gotować 2-3 min aż buraczki będą ugotowane, ale wciąż jędrne. Wyjąć ziele oraz liść i wystudzić. 2. Ogórki obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Rzodkiewkę razem ze skórką również zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. 3. Dwa ząbki czosnku obrać i zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami. 4. Do warzyw dodać kefir oraz jogurt
DefinicjaSmakuDziś dość nietypowe połączenie sałaty masłowej, którą zazwyczaj wszyscy wcinają z jogurtem lub śmietaną, ze słodką pomarańczą, pikantną rzodkiewką i orientalnym sosem. Bardzo ciekawa alternatywna dla klasycznej wersji. SKŁADNIKI 1/2 sałaty masłowej 1 pomarańcza 4 rzodkiewki 1 łyżeczka czarnego sezamu sos 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki oleju ryżowego (lub innego) 2 łyżki miodu 1 łyżka octu ryżowego SPOSÓB(...)większe podrzeć na kawałki. 2. Pomarańczę obrać ze skóry, usunąć jak najwięcej białych błonek. Podzielić pomarańczę na segmengty i każdy pokroić na trzy mniejsze kawałki. Dodać do sałaty. 3. Rzodkiewki umyć i pokroić w cienkie plasterki, dodać do sałaty. 4. W małym słoiczku umieścić wszystkie składniki sosu, zakręcić i potrząsać aż do uzyskania jednolitej emulsji. 5. Sałatę polać sosem
DefinicjaSmakuprzygotowana rzodkiewka to doskonały dodatek do wielu dań głównych. Sama w sobie może być wspaniałą przystawką. Warto się do niej przekonać :) Pęczek rzodkiewek 1 łyżka masła sól pieprz 1/2 łyżeczka cukru Rzodkiewki umyć i przełożyć do małego rondelka, zalać wodą tak aby w niej pływały. Dosolić i lekko posłodzić. Od chwili wrzenia gotować ok 3-5 min. Wyjąć
Jemy Pijemylubicie zaopatrzyć się w zestaw witamin, a jednocześnie te witaminki połączyć w jedno i zjeść ze smakiem to proponujemy naszą wiosenną sałatkę warzywną Składniki: - 3 ogórki - 2 pęczki rzodkiewki -10 jajek - 2 pęczki szczypiorku - 2 pory - majonez, śmietana - sól, pieprz W pierwszej kolejności warzywa myjemy i obieramy a jajka gotujemy na twardo. Najpierw pora kroimy na ćwierć plasterki i wrzucamy(...)garnka. Ogórki, rzodkiewki i jajka ścieramy na tarce na drobne słupki ( ogórki i rzodkiewki warto odsączyć z nadmiaru wody żeby sałatka nie zrobiła się nam wodnista). Jak ktoś nie ma takiej tarki to może pokroić w kosteczkę. Potem kroimy szczypiorek i dorzucamy do reszty. Wszystkie warzywa dokładnie mieszamy z jajkami i przyprawiamy. Dodajemy majonez i śmietanę według uznania. Smacznego
Kuchenne Wariacjetakie dni idealną zupą jest chłodnik ! W dzisiejszym wydaniu: ogórkowo - rzodkiewkowy. Jeśli ktoś lubi mizerię, na pewno taka wersja chłodnika też będzie smakować. Składniki: 2 długie zielone ogórki 8 rzodkiewek 1 litr maślanki 125 g jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku łyżka oliwy pęczek koperku cytryna sól pieprz Przygotowanie: Zielone ogórki trzemy na tarce o grubych oczkach. Rzodkiewki kroimy(...)kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem i czekamy chwilę aż warzywa puszczą sok. Następnie odsączamy sok i skrapiamy ogórki i rzodkiewki cytryną. Tak przygotowane warzywa zalewamy litrem maślanki oraz jogurtem naturalnym. Doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oraz ponownie solą i pieprzem. Dodajemy łyżkę oliwy i posiekany pęczek koperku. Wszystko mieszamy, po czym wstawiamy na minimum godzinę do lodówki. Smacznego
Taste Therapyfilet z piersi kurczaka ok. 100g makaronu świdry pełnoziarnistego z orkiszem 1 duża pieczarka 1 cebula dymka razem ze szczypiorkiem 5 szparagów zielonych 2 rzodkiewki 2 łyżki oliwy z oliwek Przyprawy : zioła toskańskie pieprz ziołowy Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy na kawałki. Polewamy oliwą z oliwek i dokładnie obtaczamy w niej mięso(...)układamy pojemnik z nim na 2 poziom. W tym samym czasie na 3 poziom układamy na folii szparagi i plastry pieczarki . Dymkę wraz ze szczypiorkiem myjemy i kroimy. Rzodkiewkę myjemy i kroimy w plastry. Po skończeniu parowania na sitku odcedzamy makaron. Polewamy go oliwą z oliwek, dokładamy do niego dymkę ze szczypiorkiem, pieczarki, rzodkiewki, kawałki piersi z kurczaka
Parowar Facetawiększym prawdopodobieństwem robala. Cóż pozostaje- biorę się w garść i przerywam. A z wyrwanych kiełków korzystam w kuchni- niech nie idą na marne. Tym razem przerwania wymagały nasze rzodkiewki- ładnie już wykiełkowały i tłoczyły się na grządce. Wpadłam między nie i pozostawiłam tylko zgrabny rządek, a wyrwaną garść roślin wzięłam ze sobą do kuchni. Po drodze urwałam jeszcze kilka listków(...)dokładnie opłukałam wcześniej z piasku i razem z listkami drobno posiekałam, krwiściąg* oberwałam z łodyżek i też pokroiłam. Odrobina soli i pieprzu i naładowany witaminami, wiosenny serek gotowy. Listki rzodkiewek są jadalne nawet kiedy te są już w pełni wykształcone- mogą stanowić ciekawy dodatek do sałatek. Takie młode są łagodne w smaku, lekko słodkawe, a końcówki z zaczątkiem rzodkiewki
les mirabellesdrugie śniadanie,a okazuje się, że wystarczy wymieszać kilka prostych składników. Dzisiaj postanowiłam wykorzystać świeże warzywa, które dostałam prosto z grządki, od mojej babci :) W sałatce znajdziecie min. pomidory, rzodkiewkę, fasolkę, słonecznik, szczypiorek oraz jajko. Składniki : 1/2 pomidora 1 łyżka ziaren słonecznika 1 jajko 2 małe rzodkiewki garść roszponki lub innej sałaty 2 łyżki ugotowanej fasolki szparagowej 1 łyżka(...)szczypiorku 2 łyżki sosu winegret Pomidora i rzodkiewkę pokroić w kostkę. W misce wymieszać resztę składników. Polać sosem winegret lub innym ulubionym. Smacznego
Chocolate Muffin Blogserem. Przygotowanie ciekawej pasty kanapkowej czy serka z warzywami nie zajmuje wiele czasu, a można sobie od samego początku uczynić dzień miłym i szczęśliwym :) Do przygotowania twarożka z rzodkiewkami potrzebujemy: 10 rzodkiewek 200 g sera twarogowego półtłustego 2 łyżki śmietany przyprawa w mini kostkach pietruszka Knorr przyprawa w mini kostkach czosnek Knorr pieprz Do blendera wrzucamy rzodkiewki i szatkujemy
MamaOskarkałukiem Coś tam jednak przygotowuję… Sałatka z soczewicy, brokułu i granatu to pomysł na zdrowy, bezmięsny i kolorowy posiłek. Jest to ciekawe połączenie sycącej soczewicy, miękkiego brokułu, chrupkiej rzodkiewki i granatu i aromatycznej natki pietruszki. Mam nadzieję, że zasmakuje Wam takie połączenie Zapraszam na lekką i kolorową sałatkę z soczewicy, brokułu i granatu Sałatka z soczewicy, brokułu i granatu(...)Składniki: 2 szklanki suchej czerwonej soczewicy 1 brokuł 1 owoc granatu pęczek rzodkiewki natka pietruszki sól, pieprz, oliwa Soczewicę dobrze przepłukać w zimnej wodzie a następnie wrzucić do wrzącej wody i ugotować do miękkości. Przelać zimną wodą i odcedzić. Brokuł rozdzielić na kilka mniejszych kawałków i ugotować aż będzie miękki. Przelać zimną wodą i odcedzić. Wydłubać owoce granatu (bardzo ułatwi
UgotujmyTo.plmiodu łyżka musztardy Dijon 1 starty ząbek czosnku 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżka soku z limonki / cytryny 3-4 łyżki oliwy z oliwek papryka żółta 4-5 rzodkiewek 2 pomidory czerwona cebula Przygotowanie : Miód, musztarda, sól, oliwę z oliwek, sok z limonki mieszam i jak się sól rozpuści dodaję oliwę z oliwek i starty czosnek. Sos odstawiam(...)minut. W między czasie paprykę kroję w kostkę, rzodkiewkę i cebulę w cienkie piórka a pomidory w kawałki. Do mix'u sałat dodaję pokrojoną cebulę, rzodkiewkę, paprykę i polewam sosem. Mieszam po czym dodaję pomidory i jeszcze trochę mieszam. Sałatka najlepiej jak odstoi przed podaniem minimum te 15 minut. Sałatka będzie również pasować do wypieków z grilla
Mechanik w kuchniKolejna zdrowa pasta jajeczna. Moja ulubiona, bo bez majonezu. Tym razem z rzodkiewką i szczypiorkiem, wymieszana z jogurtem greckim i musztardą. Świetna na śniadanie. Składniki: 3 jaja ugotowane na twardo 3-4 rzodkiewki pokrojone w cieniutkie słupki garść posiekanego szczypiorku lub cebulki dymki 3 łyżeczki jogurtu greckiego 1 łyżeczka musztardy (np. Dijon, Sarepska) świeżo mielony pieprz sól morska Przygotowanie(...)Ugotowane na twardo jaja obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wymieszać w misce ze szczypiorkiem i rzodkiewką. Dodać jogurt grecki, musztardę, sól, pieprz i dokładnie wymieszać. Podawać na ulubionym pieczywie (np. na chrupiącej bagietce wieloziarnistej). The post Zdrowa pasta jajeczna z jogurtem greckim appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja Delicja