stole, teraz robię je rzadziej, ale nadal wprost za nimi przepadam. Najczęściej serwuję tradycyjną (dużą) sałatkę warzywną. Dziś jednak postanowiłam poeksperymentować ze składnikami i przygotować sałatkę z dodatkiem kiełków rzodkiewki. Uwielbiam kiełki, dlatego ostatnio kupiłam kiełkownicę i teraz nigdy mi ich nie brakuje. Połączenie ostrawych kiełków rzodkiewki, kiszonego ogórka i słodkiej kukurydzy w formie sałatki okazało się przysłowiowym „strzałem(...)łyżek kukurydzy z puszki 2 ogórki kiszone (średnie) 2 łyżki majonezu (u mnie kielecki tradycyjny WSP Społem ) 1 łyżeczka musztardy delikatesowej (u mnie kielecka WSP Społem) 2 łyżki kiełków rzodkiewki sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Ostudzone, obrane jajka kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ogórki kiszone, 5 łyżek kukurydzy
Słodkie okruszkimiód o posmaku mięty i wypady do siana, a w przerwach pogryzanie liści szczawiu. Składniki : duża garść liści szczawiu ok. 20 listków mięty (u mnie omszona) 2-3 rzodkiewki 3 szczypiorki z młodej dymki 2 grube plastry wędzonej piersi kurczaka (opcjonalnie; sałatka miała być kolacją, więc potrzebowałam czegoś konkretnego) dużo (wzięłam 3 łyżki) dobrej oliwy, choć przy tych smakach(...)bardziej odpowiedni byłby prawdziwy "dziadkowy" olej rzepakowy lub lniany łyżka octu jabłkowego liście szczawiu Liście i rzodkiewki dobrze wypłukać. Rzodkiewki, szczypiorek i kurczaka pokroić na dowolne kawałki. Wymieszać liście z rzodkiewkami i kurczakiem. Polać oliwą i octem jabłkowym. Ponownie wymieszać i podawać. Dziś bez recenzji - wczoraj pojechałam podziwiać tegoroczną wiosnę i nie było okazji do przeczytania całej książki
Weekendy w domu i ogrodziepadł ostatecznie wybór. I tak powstał pomysł na tę sałatę... Cezar poczeka ;) Składniki : 5 dorodnych liści sałaty rzymskiej ok. 10 dag wędzonej piersi kurczaka 4 rzodkiewki ćwiartka żółtej papryki 2-3 łyżki oliwy łyżka octu jabłkowego Liście sałaty i rzodkiewki opłukać i osuszyć. Pokroić na kawałki. Pierś, rzodkiewki i paprykę pokroić na kawałki (wielkość według uznania). W salaterce umieścić najpierw(...)sałatę, potem kolejno: pierś, rzodkiewki i paprykę. Tuż przed podaniem skropić oliwą i octem. Łatwizna? Ale jaka dobra! :) ----- Podobne: Sałata z szynką i mozzarellą Melon z chorizo i brie Sałatka z kurczakiem i ananasem "Pani na Hruszowej" Jadwigi Skirmunttówny to historia Marii Rodziewiczówny opowiedziana przez jej wieloletnią (25 lat ostatnich lat Pisarki) towarzyszkę życia. Poruszające są wspomnienia, gdy kobiety musiały
Weekendy w domu i ogrodzieKolejne danie restauracyjne będzie bardzo różnorodne. Prócz porcji dzikiego łososia znajdziemy w nim młodą rzodkiewkę z kiełkami i dressingiem mojito. Mozzarellę roztopimy z drobno kruszonymi pistacjami, podamy pyszne pieczone ziemniaczki z sosem maślano-cytrynowym a na koniec nałożymy czapę piany z nowofalowego piwa w stylu american india pale ale. To bardzo zbilansowane danie które prócz przyjemności z jedzenia(...)kompleksową porcję witamin i białka. Zapraszam! Dla 1 osoby Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 4 ziemniaczki z wody ostudzone Porcja 150-200g dzikiego łososia Kiełki Młoda rzodkiewka Kulka mozzarelli Garstka obranych pistacji Świeże listki szpinaku Sos maślano-cytrynowy: masło+ kawałek cytryny umytej i nieobranej, sól, ksylitol Dressing mojito: Olej rzepakowy mały kawałek limonki, mięta suszona Piwo w stylu
Kuchnia PROzdrowotnajego głównych składników należą brokuł oraz brukselka. W rzeczywistości jednak i kolorów, i smaków jest więcej. Można by się zastanawiać czy nie za dużo? Polędwica, brokuł, brukselka, pieczarki, gruszka, rzodkiewka… Trochę tego jest, z drugiej jednak strony są to smaki, które łączy się ze sobą w różnych kombinacjach – choć zwykle nie w jednym daniu. Mamy więc kompozycję „na bogato(...)brokułowym, brukselką, gruszką i pieczarkami. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) polędwica wieprzowa (450g) mały brokuł (350g, bez łodygi i łyka) 250g pieczarek 250g brukselki 1 gruszka kilka rzodkiewek 150ml bulionu mięsnego lub warzywnego masło 1 łyżka oliwy sól czarny pieprz świeżo mielony Instrukcje Brokuła dzielimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do dość dużej ilość osolonego wrzątku. Doprowadzamy ponownie
Kulinarna Pokusamoże się minimalnie różnić. Śniadanie może nie wyszło idealnie wizualnie, ale za to bardzo smaczne. Składniki : plaster papryki czerwonej plaster papryki zielonej plaster papryki żółtej 5 jajek przepiórczych 2 rzodkiewki garść roszponki 1 łyżka oliwy z oliwek Przyprawy : papryka wędzona papryka słodka pieprz czarny Papryki myjemy i wycinamy z nich po plastrze. Folię spożywczą smarujemy oliwą z oliwek i układamy(...)nią 2 plastry papryki, trzeci kroimy w kostkę i układamy oddzielnie. Do środka papryk wbijamy jajka przepiórcze i włączamy parowar na ok. 4-5 minut. Roszponkę i rzodkiewkę myjemy i osuszamy papierowym ręczniczkiem. Rzodkiewkę kroimy w plastry. Po wyłączeniu się urządzenia, jajka przepiórcze posypujemy pieprzem czarnym, papryką słodką i wędzoną i przekładamy na talerz przy pomocy silikonowej łopatki. Roszponkę
Parowar Facetadłużej. To pyszny świat, szkoda, że raczej nie prędko tam pojedziemy. Pozostają, może trochę nieudolne, próby odtworzenia pewnych smaków w domu. Na początek świetna, lekka sałatka z fenkuła i rzodkiewek. Polecam! Na podstawie przepisu z książki "Istambul" autor - Rebecca Seal składniki 200 g fenkuła - kopru włoskiego 200 g rzodkiewek 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku(...)zewnętrznej warstwy i obcięciu łodyżek, pokroić na cieniutkie plastry, najlepiej w robocie lub na tzw. mandolinie. Natychmiast przełożyć do miski z wodą i cytryną aby nie ściemniał. Umyte rzodkiewki pociąć w cienkie plastry i przełożyć do miski. Wymieszać oliwę z 2 łyżkami soku z cytryny. Fenkuł odcedzić, wymieszać z rzodkiewkami, polać oliwą, wymieszać. Lekko posolić do smaku. Podawać
Stare Garypowrót do zdrowia! Kiedy z początkiem jesieni łapie nas przeziębienie, warto włączyć do diety białą rzodkiew, która łagodzi jego objawy. Jeśli nabawiliśmy się kaszlu, mamy zatkane zatoki, posłużmy się rzodkiewką, która dzięki dużej zawartości olejków eterycznych oczyszcza zatoki, leczy kaszel - ma działanie wykrztuśne i rozpuszcza nadmiar śluzu. Oprócz tego: Biała rzodkiew: - zawiera duże ilości błonnika - jest bogata w potas(...)witaminę C - obniża poziom cholesterolu - ma działanie moczopędne - reguluje przemianę materii Rzodkiewki: - wspomaga wydzielanie soków trawiennych - diabetycy i osoby ze skłonnością do nadwagi powinni włączyć je do diety - zapobiegają nadciśnieniu, dzięki dużej ilości potasu - bardzo dobrze wpływają na pracę mózgu Składniki: - 1 biała rzodkiew - 1 kapusta pekińska - 1 ogórek szklarniowy - pęczek rzodkiewki - pęczek szczypiorku - 40g łuskanego słonecznika - 2-3 łyżki
Be Fit Be Strongzarazem szybkość w przygotowaniu (no może, pomijając trochę pracochłonny etap siekania warzyw). Dzisiejsze danie przygotowałem z tego, co akurat wpadło mi w oko w pobliskim zieleniaku - zielony groszek i rzodkiewka aż się prosiły o wykorzystanie. Lubię, gdy na talerzu jest dużo kolorów, wtedy od razu wszystko lepiej smakuje. Podstawowym składnikiem dań z woka (obok warzyw) są dla mnie krewetki, więc(...)łyżka cukru trzcinowego 1 łyżeczka gochugaru (lub płatków chili) Makaron: 200 g wstążek z makaronu ryżowego 100 g młodego zielonego groszku (po obraniu) 1/2 natki pietruszki 1 pęczek rzodkiewki 1 pęczek szczypiorku 1 czerwona papryka 1 łyżka oleju kokosowego lub sezamowego 1 łyżka czarnego sezamu * PRZYGOTOWANIE Krewetki Paprykę oraz czosnek drobno posiekaj. Pokrój dymkę, a imbir zetrzyj na tartce. Dodaj
Food Squarepostanowiłam wziąć udział. Wiem ze statystyk, że lubicie przepis na tę sałatkę z bobem i fetą , więc dzisiaj kolejna sałatka z bobem. Tym razem połączyłam go z kuskusem i rzodkiewką. Do tego bardzo przydatna saszetka z olejem Kujawskim z pomidorami, czosnkiem i bazylią, jako dressing. W ten sposób powstała bardzo letnia i lekka sałatka. Sałatka z bobem, rzodkiewką i kuskusem(...)Składniki: - 1 woreczek bobu - 1/2 pęczka rzodkiewki - 4 łyżki suchego kuskusu pełnoziarnistego - kilka plastrów suszonych pomidorów z zalewy - ćwiartka cytryny - olej Kujawski z saszetki z pomidorami, czosnkiem i bazylią - sól, pieprz do smaku Ugotuj bób i obierz bób (ok. 5 minut we gorącej i posolonej wodzie). Rzodkiewki pokrój np. w półplasterki. Kuskus przygotuj zgodnie z opakowaniem. Suszone pomidory pokrój
Corner With Recipestego szklanka kefiru i jajo sadzone :) Dziś jaja sadzonego nie było (a może trzeba było je uwzględnić w przepisie?), ale młode ziemniaczki jak najbardziej. A do nich nowalijki: rzodkiewka i dymka. Prosto, szybko i przede wszystkim smacznie! Jedna porcja sałatki podana ze szklanką kefiru dostarcza około 337 kalorii, 10,5 g białka, 17,1 g tłuszczu, 39,7 g węglowodanów(...)oraz 3,8 g błonnika pokarmowego. SKŁADNIKI: Dla 2 - 3 osób. 500 g młodych ziemniaków 1 pęczek rzodkiewki 1 pęczek dymki 1 pęczek koperku 3 łyżki dobrej jakości oleju tłoczonego na zimno (np. rzepakowy, lniany, oliwa z oliwek) sól, pieprz do smaku 500 ml kefiru (do podania) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Ziemniaki dokładnie myjemy, nie obieramy ze skórki. Gotujemy w lekko
W kuchni Katiewarto się czymś ochłodzić :) Chłodnik z botwiny będzie jak znalazł ! A oto mój przepis: 1 duży pęczek botwiny z buraczkami 1 pęczek koperku 1 pęczek szczypiorku 1 pęczek rzodkiewek 2-3 ogórki małosolne lub gruntowe 3 ząbki czosnku ok 200 ml wody sok z jednej cytryny 1 litr maślanki lub kefiru 1 jogurt grecki 4 jajka(...)sól pieprz łyżeczka cukru Botwinkę, szczypiorek, koper i rzodkiewki dokładnie umyć. Liście botwiny wraz z buraczkami drobno ( ale nie za drobno) pokroimy i przełożyć do garnka. Zalać wodą, tak aby tylko delikatnie przykryć liście. Dolać sok z cytryny, łyżeczkę cukru i szczyptę soli. Wszystko razem zagotować, tak aby botwina była chrupiąca. Zostawić do ostygnięcia. W tym czasie posiekać
Jemy Pijemyjuż kolejna w tym roku odsłona zielonych szparagów. Te lubię najbardziej. Łatwo je przygotować a pyszny, wiosenny obiad szybko ląduje na stole :) Tym razem wersja z rzodkiewką i zieloną cebulką. Składniki na 2-3 osoby: 2 pęczki zielonych szparagów 1 duży pęczek rzodkiewek 6 młodych ziemniaków 3-4 cebulki dymki ze szczypiorem 3-4 łyżki masła 4 ząbki czosnku(...)koniec będziemy gotować szparagi). Kiedy ziemniaki już będą ugotowane, na wrzątek wrzucić szparagi i gotować 3 minuty. Wyjąć z garnka. W trakcie gotowania ziemniaków i szparagów umyć rzodkiewki i przełożyć do małego rondelka, zalać wodą tak aby w niej pływały. Dosolić i lekko posłodzić. Od chwili wrzenia gotować ok 3-5 min. Wyjąć z garnka i chwilę podsmażać
Jemy PijemyDziś przedstawiam bardzo przyjemną, lekką i orzeźwiającą sałatkę, którą można przygotować w kilka chwil. Soczyste pomidory i rzodkiewka świetnie komponują się lekkim sosem na bazie jogurtu z delikatną nutą chrzanu, polecam! Do wykonania dressingu użyłam ekologicznego oleju lnianego z gospodarstwa „Barwy Zdrowia” z moich rodzinnych stron. Polecam:) Przepis znalazłam tutaj (lekko go tylko zmodyfikowałam). Scroll down for recipe(...)English Szybka sałatka z pomidora i rzodkiewki z sosem jogurtowym (4 porcje) Składniki: 8 średnich pomidorów, umytych i pokrojonych w plasterki 8 rzodkiewek, umytych i pokrojonych w plasterki 1 garść posiekanego szczypiorku 1 mała cebulka, pokrojona w cienkie plasterki 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 1 łyżka posiekanej bazylii sól i pieprz Składniki na sos: 200 ml jogurtu greckiego
karmelowyChłodnik wiosenny to danie idealne dla wielbicieli świeżych warzyw. Ogórek, rzodkiewka, czosnek i duża porcja świeżego koperku oraz szczypiorku - pycha! Poniższy chłodnik najlepiej smakuje, gdy jest schłodzony i podany z ugotowanym na twardo jajkiem. Składniki na 2 duże porcje: 1 duży kefir (400 g) 1 długi ogórek pęczek rzodkiewki 1 ząbek czosnku koperek szczypiorek sól, np. himalajska pieprz(...)Ogórka obrać, umyć. Rzodkiewki umyć i pozbawić ogonków. Na tarce o dużych oczkach zetrzeć ogórka oraz rzodkiewki. Następnie starte warzywa umieścić na durszlaku, aby pozbyć się nadmiaru soku. Czosnek obrać i bardzo drobno posiekać. Kefir przelać do miski i za pomocą trzepaczki lekko go spienić. Na sam koniec dodać starte warzywa, czosnek i posiekany koperek wraz ze szczypiorkiem. Całość posmakować
Ugotować