rzodkiewka - 1500 przepisów (strona:3/100)

KISZONE RZODKIEWKI 336

Kisić można właściwie wszystko, a lato to na to najlepszy czas, warzywa są świeże i dostępne na każdym targu. Ja wysiałam za dużo rzodkiewki, nadmiar zakisiłam, zawekowałam i dzięki temu w zimie będę miała trochę słońca :) SKŁADNIKI: - 2 pęczki rzodkiewek  - około pół litra wody - łyżka soli kamiennej - 8 ząbków czosnku - kilka liści rzodkiewki - 2 kwiaty kopru - papryczka chili - łyżka(...)żywego zakwasu z innej kiszonki SŁOIK LUB KAMIONKĘ dokładnie umyj, a najlepiej wyparz, rzodkiewki także dokładnie umyj, to bardzo ważne, jeśli będą niedokładnie umyte kiszenie może się nie udać. PRZEGOTUJ WODĘ i rozpuść w niej sól. Do słoja włóż rzodkiewki, nieobrany, ale zmiażdżony czosnek, liście porzeczki, chili i zalej przestudzoną wodą z solą. NA KONIEC DODAJ łyżkę żywego zakwasu

Kuchnia bezglutenowa Loli
Rzodkiewki pieczone z sezamem 161

Rzodkiewka poddana działaniu wysokiej temperatury staje się delikatna i nie dominująca, ponieważ traci całą swoją ostrość. Gotowane rzodkiewki prezentowałam już wcześniej, dzisiaj kolej na rzodkiewki pieczone. Soczyste i chrupiące rzodkiewki sprawią, że każde danie stanie się lżejsze. Świetne jako dodatek do pieczonych mięs, tadżinu, kuskusu lub samodzielna przekąska. Przygotowanie jest banalnie proste. Składniki: dowolna ilość rzodkiewek 1-2 łyżki oleju(...)łyżki sezamu Wykonanie: rzodkiewki i olej umieścić w naczyniu żaroodporym i wymieszać. Posypać rzodkiewki sezamem piec rzodkiewki w 200`C przez 30 minut. w trakcie pieczenia można je przemieszać. Wyjąć rzodkiewki z piekarnika, kiedy będą już miękkie. Posypać solą

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Roladki z ogórka z twarogiem i rzodkiewką 769

Faszerowane roladki z ogórka z twarogiem i rzodkiewką. Młody ogórek gruntowy, który uwielbiam, rzodkiewka i domowy twarożek to moja propozycja na lekkie, dietetyczne, a jednocześnie pyszne fit śniadanie lub kolację. Takie ogórkowe roladki z farszem z twarogu można zabrać ze sobą do pracy, będą też smakować gościom jako imprezowa przekąska, którą łatwo wziąć do ręki, ale bez okazji roladki(...)ogórka też są smaczne Piotrek ostatnio co tydzień przynosi do domu doskonały domowy biały twaróg, który wykorzystuję do przygotowania twarogu z rzodkiewką , twarogu z ogórkiem , czy do zrobienia domowego żółtego sera . Nadziewam tym serem również inne warzywa, pomidory , czy paprykę. A te roladki z ogórka stały się domowym przebojem. Roladki ze świeżego ogórka z twarożkiem i rzodkiewką: Składniki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa z rzodkiewek 214

Słyszeliście o zupie z rzodkiewek? Rzodkiewki uwielbiam, ale zupę z nich jadłam po raz pierwszy. Znalazłam ją na wż , a że akurat miałam rzodkiewki, to zaryzykowałam zupkę ;)  Muszę Wam powiedzieć że dobrze zrobiłam, bo taka zupka będzie u nas często, zasmakowała wszystkim.  Pycha, polecam :)  Składniki: 2 pęczki rzodkiewek  1 cebula olej lub masło klarowane 1 duży(...)ziemniak 1 l odtłuszczonego bulionu drobiowego  50 ml śmietanki 30% pieprz biały  sól jajko na twardo film krok po kroku, zupa z rzodkiewek :) Rzodkiewki umyć, odkroić ogonki i pokroić w talarki. Ziemniaka umyć, obrać i pokroić w kostkę.  Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, przełożyć na rozgrzane masło i delikatnie podsmażyć.  Do cebuli dodać rzodkiewki smażyć

Takie tam pichcenie
Kotlety z indyka, cukinii i papryki 211

Dzisiejsze bezchmurne niebo zachęciło mnie do przygotowania lekkiego, wiosennego obiadu. Przygotowałem kotlety z indyka połączonego z warzywami i koperkiem. Do tego świeża i chrupiąca surówka z białej i czerwonej rzodkiewki. Czas przygotowania: 40 min.Porcja dla 4-5 osób (10 kotletów)Koszt przygotowania: 19,00 złSKŁADNIKI na kotlety:500 g mięsa mielonego z indyka1/2 cukinii1/2 czerwonej papryki1 czerwona cebula1(...)szklanki bułki tartej1 jajko1/3 szklanki mlekaświeży koperekczerwona papryka w proszkupieprz biały mielonysólolej do smażenia (rzepakowy)SKŁADNIKI na surówkę z rzodkiewki:1 biała rzodkiew8 rzodkiewek czerwonych3/4 szklanki jogurtu naturalnegoszczypiorekpieprz biały mielonysólPRZYGOTOWANIE kotletów z indyka z warzywami:Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy drobno pokrojoną paprykę i cukinię. Smażymy na w półmiękkie i odstawiamy.Do miski przekładamy mielone mięso

kulinarnyJa
Koktajl rzodkiewkowy 145

rzodkiewkowy doskonały jako przekąska czy dodatek do śniadania lub kolacji. Prosty i szybki w przygotowaniu. Czas i ilość porcji 5 minut, 1 porcja. Produkty 3/4 szklanki kefiru, 3 x rzodkiewki, szczypiorek. Przygotowanie Rzodkiewki umyj i pokrój w małą kosteczkę. Szczypiorek również umyj i pokrój na małe kawałki. Do szklanki z kefirem wrzuć pokrojoną rzodkiewkę i szczypiorek, a następnie wymieszaj. Udekoruj(...)odrobiną pokrojonego szczypiorku. Wiem co jem Rzodkiewka to warzywo o niewielkiej ilości kalorii, 100 g rzodkiewki to jedynie 14 kcal. Zawiera sporo minerałów, takich jak potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, siarka. Rzodkiewka dostarczy nam również witaminy takie jak kwas askorbinowy i witaminy z grupy B. Oprócz tego znajdziemy w niej również błonnik, kwas foliowy, retinol, prowitaminę A i niacynę

Fit&Fast Kitchen
Rzodkiewki na maśle, na ciepło 130

surowo – pochrupując same, na kanapce, w sałatce, drobno pokrojone w twarogu. Tymczasem po obróbce cieplnej zaskakują nowym smakiem – delikatnieją, stają się mniej ostre, mniej dosłowne i jednoznaczne. Rzodkiewki na ciepło są inne, ale pozostają rzodkiewkami – spróbujcie ich koniecznie, na przykład w takim wydaniu, z grzanką i jajkiem – na śniadanie lub lunch. Jajka robiłam dokładnie tak samo jak jajka do zupy(...)czasu gotujemy jajka na minimalnym ogniu, pod przykryciem. Po 7 minutach jajka wyławiamy i natychmiast schładzamy – najlepiej w misce z lodem i zimną wodą. Obieramy delikatnie jajka ze skorupek. Rzodkiewki myjemy, osuszamy, pozbawiamy ogonków i miejsc z których wyrastają liście. Duże rzodkiewki kroimy na ćwiartki, mniejsze – na połowy. Cebulkę ze szczypioru i sam szczypior drobno kroimy. Na patelni rozpuszczamy masło

Karo in the Kitchen
Surówka z łodyżek czosnku niedźwiedziego i rzodkiewek 129

tropem, po wykorzystaniu do pesto liści czosnku niedźwiedziego , łodyżki kwiatów i liści przerobiłam na surówkę. Do obiadu, ale nie tylko - witaminowa bomba – surówka z łodyżek czosnku niedźwiedziego i rzodkiewek. Składniki: - łodyżki czosnku niedźwiedziego - rzodkiewki - wino ryżowe Mirin - olej sezamowy - różowa sól himalajska - sok z cytryny     Łodyżki i rzodkiewki myjemy. Łodyżki odsączamy z wody i drobno kroimy, przekładamy(...)miski. Rzodkiewki cienko szatkujemy i przekładamy do miski z lodowatą wodą (na ok. 10 – 15 minut). Pokrojone łodyżki solimy, skrapiamy winem Mirin, olejem sezamowym oraz sokiem z cytryny – mieszamy. Rzodkiewki osuszamy z wody na ręczniku papierowym i dodajemy do miski z łodyżkami. Ponownie mieszamy. Surówka z łodyżek czosnku niedźwiedziego i rzodkiewek gotowa do podania. Surówka z łodyżek czosnku

mojewypiekiinietylko
Kiszone rzodkiewki z imbirem 136

Lubicie kiszone ogóry? Ja bardzo, a najbardziej te w wykonaniu mojej teściowej :) A próbowaliście kisić inne warzywa? Kiszone rzodkiewki smakują bardzo podobnie do ogórów. Są chrupiące i bardzo smaczne. Przygotowane w ten sposób mogą być smaczną przekąską, dodatkiem do dań z grilla czy obiadu, a jednocześnie świetnym sposobem na wykorzystanie nadmiaru rzodkiewek.   Składniki (na dwa słoiki po 400g(...)pęczki rzodkiewek Korzeń chrzanu + liście Kawałek imbiru wielkości kciuka Koperek Liście wiśni 4 ząbki czosnku 1l wody + łyżka soli Sposób przygotowania Rzodkiewki myjemy, odcinamy łodyżki. Ząbki czosnku obieramy i kroimy na 2-3 części. Słoiki sterylizujemy w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C lub wyparzamy. Na dnie każdego słoika układamy liść chrzanu, 2 liście wiśni, koperek, czosnek i imbir, rzodkiewki

Pyry na Gaz
Liście rzodkiewki duszone w sosie pomidorowym, z białą kiełbasą i jajem 124

Będziecie totalnie zaskoczeni. Na pewno wiecie, że liście rzodkiewki są jadalne. Ja o moje się nie obawiam, dostaję pęczki rzodkiewki od znajomej z jej własnego warzywnika. I mają piękne liście. I wolne od oprysków. Liście rzodkiewki goszczą u mnie przede wszystkim w sałatkach różnego typu. Ale tym razem pokaże Wam jak zrobić je tak, aby smakowały jak...szpinak. Popularną potrawą(...)Sycylii jest szpinak duszony w pomidorach z białą kiełbasą, z dodatkiem wbijanych jaj. Postanowiłam użyć liści rzodkiewki. IDENTICO! Składniki liście rzodkiewki ,najlepiej z pewnego źródła, dużą ilość, gdyż te, jak szpinak po prostu nikną w oczach podczas gotowania grillówki białe u mnie od  Heńderek passata di pomodoro, czyli przecier pomidorowy czosnek. Nie miałam pod ręką. Użyłam koncentratu z czosnku

Z Kuchni Do Kuchni
Mizeria z rzodkiewkami 206

Mizeria z rzodkiewkami... Plasterki świeżego, zielonego ogórka. Chrupkie, ostre rzodkiewki. Aromatyczny koperek i czosnek. Zatopione w kwaśnej śmietanie. Pyszny dodatek do obiadu! Składniki: 2 świeże, długie ogórki lub 5 średnich, gruntowych ogórków; Pęczek rzodkiewki; 2 ząbki czosnku; 1/2 pęczka koperku; 1 łyżka octu spirytusowego 10% - opcjonalnie; 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Ogórki(...)umyć, osuszyć, obrać ze skórki, pokroić w cienkie plasterki. Rzodkiewki umyć, osuszyć, nie obierać, pokroić w plasterki. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Plasterki ogórków i rzodkiewek przełożyć na sito, posolić i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie wylać wodę, która obciekła z warzyw. Do tak przygotowanych ogórków i rzodkiewek dodać posiakny koperek

Gospodyni Miejska
Wiosenna zupa z liści rzodkiewki – przepis. 143

tych, którzy lubią zupy i to o każdej porze roku sympatyczny przepis na zupę z liści rzodkiewki. Porcja dla 4 osób. Przygotowanie 15 minut. Gotowanie 25 minut. Potrzebne nam będą : liście z pęczka rzodkiewki, 1 szalotka lub mała cebulka, 2 małe ziemniaczki, 30 g masła, 500 ml rosołu lub po prostu 2 szklanki wody i sami nagotowujemy sobie rosół(...)robię). Ewentualnie bagietka lub jakiś zasuszony chleb do przygotowania grzanek. U mnie grzanki rozeszły się tak szybko, że nie załapały się na sesję zdjęciową (dzieci). Wiosenna zupa z liści rzodkiewki – przepis. Starannie myjemy liście rzodkiewki pod strumieniem zimnej wody. Obieramy ziemniaki i kroimy w grubą kostkę. W garnku lekko podrumieniamy cebulkę z dodatkiem 15 g masła (przez kilka minut

MODA NA BIO
Szybka sałata z rzodkiewką 169

Szybka sałata z rzodkiewką to pomysł na błyskawiczną sałatkę do obiadu. Najlepsza jest w okresie wiosenno- jesiennym kiedy mamy świeżą polską sałatę i świeże rzodkiewki. Sałata z rzodkiewką będzie świetnie pasowała do każdego rodzaju obiadu. Jeśli aktualnie dbacie o dietę to zamiast śmietany możecie wykorzystać do jej przygotowania jogurt naturalny. Sałata z rzodkiewką - przepis: Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy(...)mniejsze kawałki. Rzodkiewkę kroimy w cienkie plasterki. Szczypiorek drobno siekamy. Śmietanę doprawiamy do smaku solą i cukrem. Wszystkie składniki razem mieszamy. Smacznego! Post Szybka sałata z rzodkiewką pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka z młodych ziemniaków, szparagów i rzodkiewek 129

bardzo wiosenną sałatkę zjedliśmy na wczorajszy obiad. Na bazarku udało mi się kupić pyszne malutkie młode ziemniaczki. Połączyłam je z zielonymi szparagami (trzeba je jeść, póki jeszcze są!) i rzodkiewkami. Dobrze wiecie, że nie lubię wyrzucać rzodkiewkowej naci, więc po raz kolejny przygotowałam z niej pesto . W połączeniu w jogurtem naturalnym pesto przemieniło się w pyszny sos wspaniale pasujący(...)ziemniaków. A Wy co pysznego jedliście w weekend? :) Sałatka z młodych ziemniaków, szparagów i rzodkiewek Składniki: 20 małych młodych ziemniaków pęczek zielonych szparagów pęczek rzodkiewek razem z nacią (potrzebną do pesto) kiełki groszku (lub inne, można pominąć) sos: 5-6 łyżek pesto z liści rzodkiewki (można zamienić na pesto z natki pietruszki) zmieszanych z 5 łyżkami jogurtu naturalnego Przygotowanie: Ziemniaczki

Chilli Czosnek i Oliwa
Śniadanie na zdrowie - wiosenne kiełki 115

Było ciepło i wiosennie parę dni temu i Ilona zażyczyła sobie takie wiosenne śniadanie z twarożkiem i rzodkiewką.  A że nie będę jej karmić sztuczną rzodkiewką ze sklepu, to wykiełkowałam ją! Kiełki to samo zdrowie, nazywane są pokarmem życia. Zjadamy je w całości, więc żadne składniki się nie marnują w odpadkach. Poza tym - wszystko, co najlepsze - skumulowane jest(...)małej roślince. A smakują wyśmienicie!  Dziś u nas szaro, pochmurno i deszczowo. Ale wiosenne śniadanie jest i mamy na talerzu kiełki rzodkiewki.  Co mnie zaskoczyło, to faktycznie taka mała roślinka smakuje jak rzodkiewka!  Najpierw należy je namoczyć. Rzodkiewkę około 4-5 godzin. Następnie wykładamy na ligninę, a jeśli jej nie mam (ja nie miałam), to w ściereczkę

dobra gospodyni dom wesołym czyni