Przeważnie moje wypieki to ciasta przekładane najróżniejszymi masami. Nie przepadam za "suchymi" ciastami. Mam jednak kilka sprawdzonych przepisów na ciasteczka czy rogaliki bez kremów czy mas. Poniższy przepis na rogaliki dostałam bardzo dawno temu, kiedy chodziłam jeszcze do szkoły. Piekłam je na różne sposoby: nadziewane owocami, marmoladą, a nawet kawałkami czekolady. Przygotowuje się je szybko i prosto. Zjada(...)się pod wpływem ich ciepła. Ciasto odstawić na 10-15 minut w chłodne miejsce. Po tym czasie rozwałkować na grubość około 1 cm., wykrawać trójkąty i zawijać w rogaliki. Do środka można nałożyć owoce (na przykład cząstki jabłka, gruszek czy śliwki) lub odrobinę twardego dżemu. Pieczemy w temperaturze około 200 stopni do lekkiego zrumienienia. Dekorujemy według
Codzienna kuchnia niecodziennadziała sentyment i siła wspomnień. Gdzieś tam głęboko w głowie zakorzenił nam się zapach i smak unoszący się przez lata i widok przygarbionego, uśmiechniętego mężczyzny, który zawijał najpiękniejsze rogaliki (każdy miał identyczny kształt i rozmiar) i z największą precyzją (jak na zegarmistrza przystało) posypywał je cukrem szeptając "zjemy te zanim Babcia przyjdzie, żeby nie krzyczała"... W grubej książce kucharskiej(...)mamy zapisany na czerwono przepis zatytułowany "Rogaliki Tatusia"... Ostatnio coraz częściej ją wyciągamy, by poprzez zapach unoszący się po domu i smak - rozpływający się w ustach, poczuć się jak kilka lat temu gdy obserwowałyśmy naszego Rogalikowego Mistrza i wyczekiwałyśmy momentu by podkraść jego dzieło... I jakoś tak, bliżej nam do niego... SKŁADNIKI NA CIASTO: - 1/2 kg mąki, - kostka masła
Wypisz WymalujKolejne mini rogaliki..wykonane przy pomocy rogalomanii ..Jestem bardzo zadowolona z tego produktu i na pewno nie raz z niego jeszcze skorzystam...mam już w planach kolejne rogaliki..A teraz zapraszam na mini rogaliki ale z farszem z serka topionego wymieszanego z pokrojoną szynką..takie małe rogaliki są pyszne...moje córki zajadały się ze smakiem..do tego był jeszcze(...)drożdży 1,5 łyżki oleju 0,5 łyżki cukru 0,5 łyżeczki soli 3/4 szkl. ciepłej wody serek topiony kilka plasterków szynki jarzynka jajko do posmarowania rogalików Serek wymieszać z drobno pokrojoną szynką i jarzynką. Drożdże z cukrem rozpuścić w wodzie. Dodać sól, mąkę oraz olej .Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić
Moje domowe kucharzenieEkstra kruche rogaliki z malinami Rogaliki kruche z malinami to pyszne, delikatne ciasteczka, które łączą w sobie chrupkość i słodycz. Idealna przekąska do kawy, herbaty lub
Blog z ApetytemKruche rogaliki to wypiek, który kojarzy się z ciepłem rodzinnego stołu, chwilą spokoju przy filiżance kawy czy herbaty i prostą radością dzielenia się czymś pysznym z
Walijskie Pichcenieciasto w niczym nie ustępuje tradycyjnemu, kruchemu, maślanemu. Dla mnie osobiście - delikatniejsze, subtelniejsze. Polecam, przetestujecie - idealna propozycja na rozpoczęty weekend. Jako nadzienia użyłam marmolady, ale tu - pełna dowolność. Rogaliki są pyszne jeszcze ciepłe, po przestudzeniu zachowują kruchość. Na drugi dzień również, choć u mnie przetrwał wyłącznie ten jeden, schowany, odłożony, bym mogła sprawdzić i niniejszym to potwierdzić :) Składniki: proporcje(...)trójkątów, jak pizzę. Na szerokim końcu każdego trójkąta umieszczamy niewielką ilość nadzienia - u mnie marmolada wieloowocowa. Zwijamy każdy trójkąt, zaczynając od szerokiego końca w kierunku wierzchołka, formując rogalik. Jeśli ciasto wyda się wam zbyt łamliwe i kruche - nie przejmujcie się, uparcie formujcie rogale. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając między nimi niewielkie odstępy
Kronika Piekarnikalubię takie szybkie wypieki! 😍 Szybkie, łatwe do zrobienia, z minimum składników, i do tego bardzo smaczne 👍 Dziś zapraszam na pyszne, kruche rogaliki, które robimy dosłownie z 2 podstawowych składników: mąki i serka mascarpone. Ponieważ ciasto nie zawiera cukru obtoczyłam je w cukrze na zewnątrz. Ta cukrowa posypka fajnie współgra w serowym ciastem. Jak wszystkie wypieki z dodatkiem sera, rogaliki(...)dniu wypieku, enetualnie na drugi dzień. Nie nadają się na długie przechowywanie. Składniki: 250 g serka mascarpone 200 g mąki pszennej dowolne nadzienie: u mnie nutella cukier do obtoczenia rogalików Wykonanie: Serek połączyć z mąką na gładkie ciasto. Ja robiłam to przy pomocy blendera, a następnie formowałam ręcznie. Formujemy kulę. Owijamy folią i wstawiamy do lodówki
Walijskie PichcenieDelikatne, kruche z zewnątrz i mięciutkie w środku rogaliki z dodatkiem jabłek, orzechów włoskich oraz... marchewki. Te małe cudeńka z pewnością zachwycą każde podniebienie swoim niepowtarzalnym smakiem i aromatem cynamonu. Ich receptura jest bardzo popularna na blogach pochodzenia arabskiego. Ten przepis miałam wyszukany i zapisany w swoich zasobach chyba od 4 lat, ale ciągle, z różnych powodów - przekładałam jego realizację(...)wilgotne nadzienie, następnego dnia tracą swoją chrupkość. Ale wystarczy je wtedy ponownie wstawić do rozgrzanego piekarnika na 5-8 minut i znowu będą jak świeżo upieczone. Polecam te rogaliki na każdą okazję - od miłego wieczoru przy filiżance herbaty, aż po święta w rodzinnym gronie. Składniki na ciasto: 450 g mąki pszennej 110 g drobnego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Świat Ciastaformujemy kule. Każdą kulę rozwałkowujemy na kształt okrągłego placki i tniemy na 8 trójkątów. Na każdym trójkącie (na węższym boku) nakładamy 1/2 łyżeczki nadzienia lub więcej i zwijamy formując rogaliki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na ok. 15 min do wyrośnięcia. Rogalika smarujemy białkiem wymieszanym z dwiema łyżkami mleka. Pieczemy(...)będą złociste, przez ok. 20-25 min. Upieczone rogaliki polewamy lukrem. składniki na lukier: ok. 70 g cukru pudru 3 łyżki gorącej wody lub soku z cytryny wykonanie: Cukier puder dokładnie mieszamy z gorącą wodą lub sokiem z cytryny. Jeśli chcemy a cukier lukier był rzadszy to dodajemy więcej wody lub soku z cytryny, natomiast jeśli chcemy aby był gęściejszy
Domowy Smak JedzeniaUwielbiam połączenie ciasta kruchego z drożdżowym. Dlatego też krucho-drożdżowe rogaliki są moimi ulubionymi. Pyszne, mięciutkie i proste do zrobienia 😍 Możemy nadziewać je dowolnie: powidłami, marmoladą, czekoladą, serem czy budyniem. Ja moje nadziewałam malinowym budyniem i świeżymi malinami. Aby wzmocnić malinowy aromat rogali po polukrowaniu, posypałam je liofilizowanymi malinami. Składniki: (na 18 szt) 500 g mąki pszennej 3 łyżki(...)kwaśnej śmietany 2 całe jajka 1 cukier waniliowy 16 g. 40 g drożdży szczypta soli Dodatkowo: 1 budyń malinowy ugotowany w 300 ml mleka maliny lukier do posmarowania rogalików Wykonanie: Z pokruszonych drożdży, łyżeczki cukru i lekko ogrzanej śmietany robimy rozczyn. Odstawiamy do lekkiego spienienia. Mąkę przesiewamy, dodajemy masło (ja ścieram je na tarce na dużych oczkach) jajka, resztę
Walijskie PichceniePyszny i bardzo prosty deser. Wykonany na bazie jogurtu greckiego typu greckiego i świeżych pachnących truskawek. Podany z chrupiącymi rogalikami. Do tego słodkie bezy. Bardzo polecam. Słodkich inspiracji życzę. Potrzebujemy: 40 dag jogurtu naturalnego typu greckiego miód prawdziwy płynny do smaku około 30 dag świeżych truskawek bezy 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko makaroniki do dekoracji melisa(...)deseru: 1. Ciasto francuskie rozwijamy, odstawiamy na kilka minut żeby się ociepliło, kroimy w małe trójkąty, układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem. 2. Rogaliki pieczemy w temperaturze 200 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 15-20 minut. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy zależy to od naszego piekarnika. Upieczone rogaliki studzimy, najlepiej
Izabelawkuchniopakowanie ciasta francuskiego 1 żółtko serek śmietankowy 2 łyżki śmietany 18 % kilka rzodkiewek garść rozszponki sól do smaku kilka plasterków dobrej jakościowo wędliny Wykonanie pysznych śniadaniowych rogalików: 1. Ciasto francuskie kroimy w trójkąty, zwijamy rogaliki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy żółtkiem i pieczemy do ładnego zrumienienia się w temperaturze 200-220 stopni(...)metalowej kratce. Następnie przekrawamy wzdłuż. 2. Cześć rzodkiewek kroimy w kostkę, a część w plasterki. Serek mieszamy ze śmietaną, rzodkiewkami pokrojonymi w kostkę i ewentualnie solimy. 3. Na przekrojone rogaliki nakładamy serek, rzodkiewki w plasterkach, roszponkę, wędlinę i przykładamy drugą częścią rogalika lekko posmarowaną serkiem, tak żeby się przykleiła do składników. 4. Podajemy. Smacznego życzę. #zdrowaradośćżycia #kupiec #poranaziarno #ambasadorkupiec
Izabelawkuchniciasteczka: Chrupiące owsiane ciastka z bakaliami Bajaderki w czekoladzie Miękkie pierniczki z nadzieniem Linzer cookies - historia i przepis Szyszki z ryżu preparowanego o smaku słonego karmelu Twarogowe rogaliki z powidłami Rogaliki twarogowe z różą Rogaliki z pomarańczą Rogaliki karmelowo-kawowe Kokosanki na białkach Składniki: 100g białek (ok 3 białka z dużych jajek) 80g drobnego cukru
Obiad gotowyMięciutkie i puszyste maślane rogaliki :) Są tylko leciutko słodkie, więc z powodzeniem pasować będą do nich również wytrawne dodatki. Z zewnątrz delikatnie chrupiące, a w środku przyjemnie maślane ( a to dzięki dodatkowemu masłu, którym smarujemy ciasto ). Idealne na śniadanie, na kolację, a właściwie to na każdą porę dnia :) Bardzo polecam. Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki. Składniki na 12 sztuk(...)minut, aż całe masło się wchłonie i powstanie gładkie, miękkie, elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1,5 godziny. Formowanie rogalików : Masło roztopić. Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić. Podzielić na 12 równych części i uformować je w kulki. Każdą kulkę rozwałkować na owalny placuszek o długości około 20 cm, następnie placuszek
Opowieści z piekarnikamakiem, suszonymi owocami, a także tradycyjne kruche ciasteczka. Poniżej sprawdzisz następujące przepisy na świąteczna ciastka: 1. Szybkie pierniczki z lukrem 2. Ciasteczka z witrażem – idealne na choinkę! 3. Rogaliki z makiem i orzechami 4. Czekoladowe popękane ciasteczka 5. Tradycyjne amoniczaki 6. Kruche pierniczki z orzechami 7. Warszawskie ciasteczka (słoneczka) 8. Kruche ciasteczka na Święta z żurawiną 9. Orzechowe ciasteczka(...)witrażem, które pięknie prezentują się na choince, a także na świątecznym stole. Witraż przygotujesz z landrynek , które w piekarniku rozpuszczają się i tworzą piękne wypełnienie ciastka. ZOBACZ PRZEPIS 3. Rogaliki z makiem i orzechami Rogaliki nadziane masą makową – ciekawy pomysł na ciasteczka na Święta. Do kruchego ciasta dodałam orzechy włoskie, które dodały jeszcze więcej smaku rogalikom. Ciasteczka możesz polać
Via Gusto