jednak domownicy moi mają ochotę na coś słodkiego bez okazji. Wówczas przygotowuję coś słodkiego i nie musi to być ciasto, ale deser lub ciasteczka. Tym razem postawiłam na proste rogaliki drożdżowe z powidłami. Jest to łatwy sposób, ponieważ po wyrobieniu ciasta nie musimy czekać, aż ono wyrośnie, tylko od razu przystępujemy do wykonywania rogalików i wkładamy je do piekarnika. Każdemu(...)części, każdą z nich rozwałkować na okrągły placek i pokroić na 8 trójkątów (tak jak w tym przepisie ). Na dłuższym brzegu każdego trójkąta położyć łyżeczkę powideł i zwijać rogaliki. Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 220 st.C. przez 15-20 minut (do zrumienienia). Upieczone rogaliki polukrować lub posypać cukrem pudrem
Danka PichciSzybki przepis na kruche rogaliki, do których potrzebujemy tylko 3 składniki! Ostatnio w internecie natknęłam się na ten przepis i na pewno powrócę do niego jeszcze nie raz. Z ciastem bardzo fajnie się współpracuje, a rogaliki w smaku są naprawdę pyszne. Do nadzienia możecie użyć marmolady lub budyniu, w obu wersjach są smaczne. Zapraszam. Składniki (przepis na 24 rogaliki(...)każdą z części jeszcze na pół, tak aby powstało nam 8 trójkątów. Na każdy trójkąt nakładamy marmoladę i zwijamy zaczynając od szerszej części. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy rogaliki i pieczemy w 170 st.C przez 30 min. aż będą rumiane. Ostygnięte rogaliki posypujemy cukrem pudrem
kulinarne odsłony patiRogaliki z tego przepisu są nadzwyczaj smaczne, delikatne i pysznie nadziane. Nadmiar można zamrozić i mieć je zawsze świeże kiedy tylko chcemy. SKŁADNIKI : 600 g mąki pszennej tortowej 100 g masła naturalnego 2 jajka 50 g świeżych drożdży 1cukier waniliowy 4-5 łyżek cukru 200 ml mleka mąka do podsypania powidła(...)jajko do smarowania rogalików PRZYGOTOWANIE : Do miski lub dzbana robota dodajemy pokruszone drożdże, cukier i część mleka, mieszamy. Następnie dodajemy jajka, resztę mleka i masło, chwilkę miksujemy i dodajemy mąkę. Ciasto drożdżowe należy dobrze wyrobić, aż będzie jednolite i gładkie. Odkładamy je nakryte ściereczką do całkowitego wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i posypując mąką zagniatamy, następnie tniemy
Kulinarne Fantazje MarioliRogaliki 3 składnikowe – tak! Tylko 3 składniki wystarczą, by zrobić szybkie ciasto na rogaliki. Szukacie czegoś do kawy na dzisiejsze popołudnie? Może będą to właśnie rogaliki trzyskładnikowe? :) Przepis na nie znalazłam na jednej z grup na FB The post Rogaliki 3 składnikowe appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeDziś mam dla Was, pyszne i szybkie do zrobienia rogaliki. Wystarczy zagnieść ciasto i od razu wałkować. Nie trzeba czekać, aż wyrosną i nie trzeba wkładać do lodówki. Ciasto jest bardzo fajne, elastyczne, dobrze się z nim pracuje. Nadzienie możecie zrobić, jakie lubicie. Nie musi to być, biała czekolada. Ja wybrałam białą czekoladę, bo akurat miałam w domu. Składniki(...)szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego (miałam domowy) 1/2 szklanki oleju 3 szklanki mąki szczypta soli 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 150 g. czekolady białej Do wysmarowania rogalików: białko 3 łyżki cukru pudru Wykonanie: Twaróg zmielić, lub przecisnąć przez praskę. Do sera wsypać cukier, cukier waniliowy, wbić jajko i żółtko, wlać olej. Wszystko wymieszać mikserem z hakami. Następnie
Agusiowe smakołykiWypiekaniu na śniadanie" zaproponowano tym razem rogaliki drożdżowe z puree bananowym i z nadzieniem jabłkowo orzechowym. Rogaliki są ładnie wyrośnięte, lekkie, puszyste i pysznie smakują. Przepis z bloga Candy Company. Składniki: Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej 25 świeżych drożdży 50 g cukru kokosowego 170 g puree z bananów 2 jajka 120 ml letniego mleka 100 g masła szczypta(...)minut aż jabłka zmiękną. Ostudzić. Na suchej patelni podprażyć orzechy. Zdjąć z ognia, posiekać na desce i podzielić na połowę. Jedną część wsypać do jabłek, druga będzie do posypania rogalików. Przygotować również lukier ucierając wszystkie składniki razem. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować na koło o średnicy około 25-30 cm, podzielić na 12 trójkątów. Na każdy trójkąt nałożyć
Ala piecze i gotujePrzepis na ciastka rogaliki z gotowanych ziemniaków. Rogaliki ziemniaczane to fantastyczny pomysł na wykorzystanie zalegających ziemniaków pozostałych z obiadu. Są kruche i nadziane kremem czekoladowym. Jeśli macie ochotę, możecie użyć marmolady lub ugotowanego na gęsto budyniu. Z każdym nadzieniem będą pyszne! Gdy ponownie zadacie sobie pytanie: "Co zrobić z wczorajszych ziemniaków", przypomnijcie sobie o tym przepisie ;). Składniki(...)rogalików) Ciasto z ziemniakami: 280 g mąki pszennej + odrobina do podsypania 200 g tłuczonych ziemniaków (np. tych pozostałych z obiadu) 80 g cukru 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia 50 g zimnego masła 3 kropelki olejku migdałowego 1 białko jajka Dodatkowo: ok. 300 g kremu czekoladowego typu Nutella 1 żółtko roztrzepane z 1 łyżką mleka (te pozostałe z ciasta ziemniaczanego
Nastoletnie WypiekaniePyszne, baaardzo mięciutkie, delikatne drożdżowe rogaliki, no po prostu idealne! U mnie z nadzieniem z czekolady oraz dżemu truskawkowego, ale można użyć innego dowolnego :) Składniki na 24 rogaliki: 3/4 szklanki letniego (nie gorącego!) mleka ok. 40 g świeżych drożdży 350-400 g mąki pszennej szczypta soli 4 duże łyżki cukru 1 jajko (żółtko do ciasta, a białko do posmarowania rogalików(...)kawałek rozwałkować w kształt koła i pociąć (jak pizzę) na 8 trójkątów. Na podstawie każdego trójkąta kłaść ok. łyżeczki dżemu lub kostkę czekolady i zawijać w stronę wierzchołka. Gotowe rogaliki kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, odstawić na kilka minut aby się napuszyły, posmarować białkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na ok. 15-20 minut
Simply Foodmiąższ z wanilii. Zagnieść wszystkie składniki, aż do momentu uzyskania jednolitego ciasta (fot.1) . Piekarnik nagrzać do temp. 175°C (grzanie góra-dół). Jeżeli dysponujemy specjalną foremką silikonową do pieczenia rogalików - równomiernie wypełniamy jej wszystkie zagłębienia, następnie ostrożnie usuwamy nadmiar ciasta a na koniec wyrównujemy całość specjalną packą (fot.2) . Jeżeli takiej foremki nie posiadamy - odrywamy po kawałku ciasta, formujemy(...)niego wałeczek o średnicy około 1,5 cm, następnie tniemy go na krótsze części i formujemy rogaliki. Wszystkie rogaliki przygotowywane ręcznie bez formy ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rogaliki umieścić w piekarniku na środkowej szynie i piec przez około 15-20 minut, do momentu kiedy lekką zbrązowieją na brzegu. Wyjąć i odstawić do przestygnięcia (fot.3) . Do głębokiego
Świat Ciastadaktyle, kakao, orzechy i kasza jaglana to pyszne połączenie. Masa kakaowa jest lekko gorzka i dobrze kontrastuje ze słodkim kokosowym środkiem. Ciasta i ciasteczka bez mleka Kruche mini rogaliki makowe Mini rogaliki makowe to świetny deser na świąteczny stół. Mogą z powodzeniem zastąpić klasyczny makowiec. Mini rogaliki przypadną do gustu nie tylko dzieciom. To idealny deser do poobiedniej kawy(...)Takie rogaliki są też nie tylko pyszne. Mak jest doskonałym źródłem wapnia w diecie. Ciasto jogurtowe bez nabiału Ciasto jogurtowe jest lekko wilgotne i puszyste. W diecie bezmlecznej można łatwo przyrządzić go wykorzystując jogurt kokosowy, sojowy czy owsiany. Dla mnie świetnym dodatkiem do ciasta jogurtowego są mrożone maliny. Możecie też ozdobić je cukrem pudrem. Czekoladowy jagielnik, czyli „sernik” bez sera
Dieta bez mlekazrobić na święta, dzisiaj zrobiłam takie samo zestawienie z ciasteczkami w roli głównej. Przepisów przybyło, wybierajcie i korzystajcie :-) Miłego dnia Wam życzę :-) 1. Legnickie bomby piernikowe 2. Rogaliki 3 składnikowe z marmoladą 3. Ciasteczka z lemon curd 4. Ciasteczka kokosowe 5. Ciasteczka z masy krówkowej 6. Maślane serduszka 7. Szybkie(...)Cynamonowe ciasteczka 10. Półksiężyce z lukrem 11. Wafle z masą z dodatkiem galaretki 12. C iasteczka budyniowe 13. Rogaliki z nutellą 14. Kruche ciasteczka z posypką orzechową 15. Budyniowe wersja II 16. Wafel z masą kajmakową i petitkami 17. Kulki mocy 18. Kruche ciasteczka
kruche babeczkiSzybkie w wykonaniu, banalnie proste rogaliki z ciasta francuskiego nadziewane marmoladą. W sam raz dla niespodziewanych gości, potrzebne tylko 3 składniki i pół godziny pracy łącznie z pieczeniem. Rogaliki zrobiłam dziś tak spontanicznie, naszła mnie ochota na coś słodkiego ;) A Wy jak radzicie sobie z nagłymi napadami na słodkie? Składniki: * 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego * marmolada wieloowocowa (użyłam Orzech(...)Wykonanie: Ciasto francuskie delikatnie jeszcze rozwałkować, aby było cieńsze. Przekroić wzdłuż dłuższego boku na pół. Każdą połówkę ciasta podzielić na trójkąty. Na brzegu każdego trójkąta położyć odrobinę marmolady, zawinąć rogaliki, ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Jajko rozklepać widelcem. Przy pomocy silikonowego pędzelka posmarować rogaliki jajkiem. Piec w piekarniki nagrzanym do 180'C około 25 minut. Rogaliki można posypać
Zrób to smaczniedzisiejszym wpisie przedstawiam Wam prosty przepis na rogaliki drożdżowe. Rogaliki drożdżowe najczęściej przygotowuje się u mnie na Św. Marcina, jak nakazuje wielkopolska tradycja. Niestety, nie są to prawdziwe Rogale Marcińskie, jednak od kiedy pamiętam, właśnie rogaliki drożdżowe przygotowywało się w moim domu z tej okazji. Rogaliki drożdżowe najczęściej przygotowuję z powidłami lub czekoladą, jednak... Tryb czytania Artykuł Rogaliki drożdżowe pochodzi
PysiaGotuje.plmoja odpowiedź na zaproszenie pieczenia rogalików w Czerwcowej piekarni Amber . Składniki na 16 rogalików: 500 g mąki pszennej typ 550 (można zamienić na orkiszową) 300 ml mleka 25 g masła 10 g soli 6 g drożdży 1 żółtko jaja 1 jajko - posmarowania rogali plus sezam, mak, kminek lub gruboziarnista sól do posypania. Przygotowanie : Doprowadź mleko do wrzenia i pozostaw(...)przez 1,5 godziny i podziel na cztery równe części Pozostaw kawałki ciasta na kolejne 20 minut. Rozwałkuj kawałki ciasta na prostokąty, podziel na cztery trójkąty i zwiń rogaliki. Pozwól rogalikom rosnąć przez 45 minut. Ubij jajko i posmaruj nim rogaliki, posyp sezamem, makiem, kminkiem lub solą (solą tuż przed pieczeniem) Piecz w temperaturze 200*C przez
Proste PotrawyRogaliki serowe Rogaliki serowe to bardziej ciasteczka niż jak nazwa wskazuje rogaliki. Jednak ze względu a swój kształt zyskały taką nazwę. Powstały one na bazie 3-składnikowego ciasta serowego, który na blogu gościł już między innymi w przepisach na Szplitry i Kruche Półksiężyce . Bardzo szybko się je wykonuje i wielu osobom z pewnością przypadną(...)rozwałkować na okrąg o grubości około 2-3 mm i wycinać trójkąty. Na szerszej części trójkątu łyżeczką nakładać kleks kremu Nutella (marmolady). Ciasto zwijać od szerszej strony formując rogalik. Końcówkę najlepiej zwinąć pod spód, żeby ciasteczka się nie "otworzyły". Rogaliki zewnętrzną stroną maczać w roztrzepanym białku, a następnie w cukrze (jeśli wolicie mniej słodkie wypieki można z tego kroku
My sweet a life