rogaliki - 2402 przepisów (strona:46/161)

ROGALIKI Z DOMOWYM POWIDŁEM /Bezglutenowe i Tradycyjne. 195

działa sentyment i siła wspomnień. Gdzieś tam głęboko w głowie zakorzenił nam się zapach i smak unoszący się przez lata i widok przygarbionego, uśmiechniętego mężczyzny, który zawijał najpiękniejsze rogaliki (każdy miał identyczny kształt i rozmiar) i z największą precyzją (jak na zegarmistrza przystało) posypywał je cukrem szeptając "zjemy te zanim Babcia przyjdzie, żeby nie krzyczała"...  W grubej książce kucharskiej(...)mamy zapisany na czerwono przepis zatytułowany "Rogaliki Tatusia"... Ostatnio coraz częściej ją wyciągamy, by poprzez zapach unoszący się po domu i smak - rozpływający się w ustach, poczuć się jak kilka lat temu gdy obserwowałyśmy naszego Rogalikowego Mistrza i wyczekiwałyśmy momentu by podkraść jego dzieło... I jakoś tak, bliżej nam do niego... SKŁADNIKI NA CIASTO: - 1/2 kg mąki, - kostka masła

Wypisz Wymaluj
Rogaliki z serkiem topionym i szynką 173

Kolejne mini rogaliki..wykonane przy pomocy rogalomanii ..Jestem bardzo zadowolona z tego produktu i na pewno nie raz z niego jeszcze skorzystam...mam już w planach kolejne rogaliki..A teraz zapraszam na mini rogaliki ale z  farszem z serka topionego wymieszanego z pokrojoną szynką..takie małe rogaliki są pyszne...moje córki zajadały się ze smakiem..do tego był jeszcze(...)drożdży 1,5 łyżki oleju 0,5  łyżki cukru 0,5 łyżeczki soli 3/4  szkl. ciepłej wody serek topiony kilka plasterków szynki jarzynka jajko do posmarowania rogalików Serek wymieszać z drobno pokrojoną szynką i jarzynką. Drożdże z cukrem rozpuścić w wodzie. Dodać sól, mąkę oraz olej .Wyrobić ciasto  i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić

Moje domowe kucharzenie
rogaliki Agi – ciasto rośnie w lodówce 20

formujemy kule. Każdą kulę rozwałkowujemy na kształt okrągłego placki i tniemy na 8 trójkątów. Na każdym trójkącie (na węższym boku) nakładamy 1/2 łyżeczki nadzienia lub więcej i zwijamy formując rogaliki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na ok. 15 min do wyrośnięcia. Rogalika smarujemy białkiem wymieszanym z dwiema łyżkami mleka. Pieczemy(...)będą złociste, przez ok. 20-25 min. Upieczone rogaliki polewamy lukrem. składniki na lukier: ok. 70 g cukru pudru 3 łyżki gorącej wody lub soku z cytryny wykonanie: Cukier puder dokładnie mieszamy z gorącą wodą lub sokiem z cytryny. Jeśli chcemy a cukier lukier był rzadszy to dodajemy więcej wody lub soku z cytryny, natomiast jeśli chcemy aby był gęściejszy

Domowy Smak Jedzenia
ROGALIKI KRUCHO-DROŻDŻOWE. Z BUDYNIEM I MALINAMI 30

Uwielbiam połączenie ciasta kruchego z drożdżowym. Dlatego też krucho-drożdżowe rogaliki są moimi ulubionymi. Pyszne, mięciutkie i proste do zrobienia 😍 Możemy nadziewać je dowolnie: powidłami, marmoladą, czekoladą, serem czy budyniem. Ja moje nadziewałam malinowym budyniem i świeżymi malinami. Aby wzmocnić malinowy aromat rogali po polukrowaniu, posypałam je liofilizowanymi malinami.  Składniki: (na 18 szt) 500 g mąki pszennej 3 łyżki(...)kwaśnej śmietany 2 całe jajka 1 cukier waniliowy 16 g. 40 g drożdży szczypta soli Dodatkowo: 1 budyń malinowy ugotowany w 300 ml mleka  maliny lukier do posmarowania rogalików Wykonanie: Z pokruszonych drożdży, łyżeczki cukru i lekko ogrzanej śmietany robimy rozczyn. Odstawiamy do lekkiego spienienia. Mąkę przesiewamy, dodajemy masło (ja ścieram je na tarce na dużych oczkach) jajka, resztę

Walijskie Pichcenie
Deser jogurtowy z truskawkami, bezami i rogalikami 21

Pyszny i bardzo prosty deser. Wykonany na bazie jogurtu greckiego typu greckiego i świeżych pachnących truskawek. Podany z chrupiącymi rogalikami. Do tego słodkie bezy. Bardzo polecam. Słodkich inspiracji życzę.       Potrzebujemy: 40 dag jogurtu naturalnego typu greckiego miód prawdziwy płynny do smaku około 30 dag świeżych truskawek bezy 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko makaroniki do dekoracji melisa(...)deseru:   1. Ciasto francuskie rozwijamy, odstawiamy na kilka minut żeby się ociepliło, kroimy w małe trójkąty, układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem. 2. Rogaliki pieczemy w temperaturze 200 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 15-20 minut. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy zależy to od naszego piekarnika. Upieczone rogaliki studzimy, najlepiej

Izabelawkuchni
Śniadaniowe rogaliki i Dzień Mamy z Kupiec 27

opakowanie ciasta francuskiego 1 żółtko serek śmietankowy 2 łyżki śmietany 18 % kilka rzodkiewek garść rozszponki sól do smaku kilka plasterków dobrej jakościowo wędliny       Wykonanie pysznych śniadaniowych rogalików:     1. Ciasto francuskie kroimy w trójkąty, zwijamy rogaliki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy żółtkiem i pieczemy do ładnego zrumienienia się w temperaturze 200-220 stopni(...)metalowej kratce. Następnie przekrawamy wzdłuż. 2. Cześć rzodkiewek kroimy w kostkę, a część w plasterki. Serek mieszamy ze śmietaną, rzodkiewkami pokrojonymi w kostkę i ewentualnie solimy. 3. Na przekrojone rogaliki nakładamy serek, rzodkiewki w plasterkach, roszponkę, wędlinę i przykładamy drugą częścią rogalika lekko posmarowaną serkiem, tak żeby się przykleiła do składników. 4. Podajemy. Smacznego życzę.   #zdrowaradośćżycia #kupiec #poranaziarno #ambasadorkupiec

Izabelawkuchni
Kokosanki na białkach 36

ciasteczka:  Chrupiące owsiane ciastka z bakaliami Bajaderki w czekoladzie Miękkie pierniczki z nadzieniem  Linzer cookies - historia i przepis Szyszki z ryżu preparowanego o smaku słonego karmelu Twarogowe rogaliki z powidłami Rogaliki twarogowe z różą Rogaliki z pomarańczą Rogaliki karmelowo-kawowe Kokosanki na białkach  Składniki:   100g białek (ok 3 białka z dużych jajek) 80g drobnego cukru

Obiad gotowy
Rogale maślane 37

Mięciutkie i puszyste maślane rogaliki :) Są tylko leciutko słodkie, więc z powodzeniem pasować będą do nich również wytrawne dodatki. Z zewnątrz delikatnie chrupiące, a w środku przyjemnie maślane ( a to dzięki dodatkowemu masłu, którym smarujemy ciasto ). Idealne na śniadanie, na kolację, a właściwie to na każdą porę dnia :) Bardzo polecam. Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki. Składniki na 12 sztuk(...)minut, aż całe masło się wchłonie i powstanie gładkie, miękkie, elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1,5 godziny. Formowanie rogalików : Masło roztopić. Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić. Podzielić na 12 równych części i uformować je w kulki. Każdą kulkę rozwałkować na owalny placuszek o długości około 20 cm, następnie placuszek

Opowieści z piekarnika
12 prostych przepisów na ciasteczka na Święta 46

makiem, suszonymi owocami, a także tradycyjne kruche ciasteczka. Poniżej sprawdzisz następujące przepisy na świąteczna ciastka: 1. Szybkie pierniczki z lukrem 2. Ciasteczka z witrażem – idealne na choinkę! 3. Rogaliki z makiem i orzechami 4. Czekoladowe popękane ciasteczka 5. Tradycyjne amoniczaki 6. Kruche pierniczki z orzechami 7. Warszawskie ciasteczka (słoneczka) 8. Kruche ciasteczka na Święta z żurawiną 9. Orzechowe ciasteczka(...)witrażem, które pięknie prezentują się na choince, a także na świątecznym stole. Witraż przygotujesz z landrynek , które w piekarniku rozpuszczają się i tworzą piękne wypełnienie ciastka. ZOBACZ PRZEPIS 3. Rogaliki z makiem i orzechami Rogaliki nadziane masą makową – ciekawy pomysł na ciasteczka na Święta. Do kruchego ciasta dodałam orzechy włoskie, które dodały jeszcze więcej smaku rogalikom. Ciasteczka możesz polać

Via Gusto
Desery i ciasta z malinami – 12 NAJLEPSZYCH PRZEPISÓW 49

słodki smak doskonale komponuje się z różnymi rodzajami ciast i deserów. Poniżej znajdziesz przepisy m.in. na: malinowy sernik bez pieczenia piernikowy deser z malinami ciasto z malinami i kruszonką rogaliki z malinami Zobacz również przepisy na sałatki ze świeżymi warzywami . DESERY I CIASTA Z MALINAMI Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub nazwę danego przepisu. Pierogi z malinami i kaszą(...)zrobisz je w 15 minut! Przed Wami bardzo łatwe i szybkie ciasto bez jajek z owocami i kruszonką. Moje ciasto było w połowie ze śliwkami,… ZOBACZ PRZEPIS Rogaliki krucho drożdżowe z malinami (wegańskie) Wegańskie rogaliki krucho drożdżowe z malinami – zdecydowanie moje ulubione rogaliki! Jeśli jeszcze ich nie próbowałeś, koniecznie sprawdź przepis. Przepis… ZOBACZ PRZEPIS DROŻDŻÓWKI z malinami

Via Gusto
MIĘCIUTKIE ROGALE DROŻDŻOWE. Z JABŁKAMI 40

Uwielbiam drożdżówkę, drożdzówki, drożdżowe rogaliki, i właściwie wszystko co na drożdżach 😍 Dla mnie najpiękniejszy zapach to właśnie zapach zapach drożdżowego ciasta bądź chleba, dochodzący z piekarnika... A jak się coś lubi, to wiadomo, robi się to częściej niż mniej ulubione potrawy 😋 Tak więc u mnie na blogu drożdżowych wypieków sporo, bo kocham i robić i jeść 💓 Dziś zapraszam na mięciutkie(...)rogaliki z prażonymi jabłkami w środku (domowe ze słoika). Puszyste, delikatne, nie mocno słodkie, podkręcone cytrynowym lukrem wyszły przepysznie!  Do środka możecie oczywiście dodać co dusza zapragnie: powidła, marmoladę, budyń, nutellę - zawsze wyjdzie pysznie!  Składniki: (na 12 szt) 500 g mąki pszennej 30 dkg świeżych drożdży 120 ml ciepłego mleka 100 g rozpuszczonego, ciepłego masła 2 całe jajka

Walijskie Pichcenie
Przepisy z ciastem francuskim – 10 pomysłów na słodko i na słono 115

PRZEPIS MINI PĄCZKI z ciasta francuskiego Przepis na pączki z ciasta francuskiego jest idealny dla osób, które nie robią pączków ze względu na czasochłonne przygotowanie ciasta.… ZOBACZ PRZEPIS ROGALIKI PIZZA z ciasta francuskiego – szybka przekąska na imprezę! Potrzebujesz pomysłu na imprezową przekąskę? Mam dla Ciebie świetny przepis – rogaliki pizza z ciasta francuskiego z sosami Folwark. Jest(...)jabłkami – pokrój jabłka na kawałki i podsmaż na patelni z cynamonem. Następnie umieść jabłka na kawałkach ciasta francuskiego i zwiń w kształt krokieta. Upiecz w piekarniku. Słone rogaliki z serem – wytnij ciasto francuskie na trójkąty, nałóż na każdy ser żółty i skręć w kształt rogalika. Piecz w piekarniku aż do zrumienienia. Mini quiche z szynką i serem

Via Gusto
Szybkie rogaliki twarogowe 3579

delikatnych rogalików jeszcze nie jedliście! Rogaliki twarogowe przygotowuje się bardzo łatwo, smakują rewelacyjnie i pięknie pachną. Składniki 200 g mąki pszennej 200 g twarogu w kostce 120 g miękkiego masła 70 g cukru 1 cukier wanilinowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Przygotowanie Wszystkie składniki ze sobą połączyć, wyrobić na jednolitą masę. Schłodzić przez około 30 min. Wyjąć, podzielić(...)dwie części i rozwałkować. Pociąć na 12 kawałków, zwinąć w rogaliki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i piec w 180° C około 20-25 min. Smacznego! Autor przepisu: Marzena Artykuł Szybkie rogaliki twarogowe pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Rogaliki drożdżowe z ciasta topionego 54

Nawet nie wiecie jak mnie te rogaliki zauroczyły. Wyszły przepyszne! A co lepsze, równie dobrze smakowały również na drugi dzień. Po raz pierwszy miałam do czynienia z tak przygotowanym ciastem. Nie ukrywam, miałam lekkie obawy, czy wyjdzie (biorąc pod uwagę i ilość drożdży jak i sposób przygotowania, gdzie ciasto zamiast w cieple, wyrasta w zimnej wodzie), ale wyszły świetnie. Orzechowo(...)czekoladowego nadzienia brakło mi na kilka rogalików, więc dodałam masło orzechowe. Skorzystałam z przepisu z bloga Smaki Katriny. Ciasto: 750 g mąki tortowej 200 g masła 100 g cukru 1 op. cukru wanilinowego 200 ml mleka 80 g drożdży 2 jajka szczypta soli Dodatkowo: 200 g mlecznej czekolady 130 g grubo mielonych orzechów włoskich Masło roztapiamy na małym ogniu. Odstawiamy

Smaki Na Talerzu