drożdżowe z dodatkiem puree z dyni ? Ciasto jest mięciutkie, dobrze się z nim pracuje, zachwyca zarówno kolorem jak i smakiem. Naprawdę warte polecenia. Wspominałam Wam, że upiekłam z niego rogaliki i dziś chciałam je Wam zaprezentować. Mam nadzieję, że się skusicie :) Składniki na rogaliki z dyniowego ciasta drożdżowego z powidłami śliwkowymi: 350 g mąki tortowej 20 g świeżych drożdży(...)okrągły placek, który dzielimy (jak pizzę) na 8-12 części (w zależności od tego jakiej wielkości rogale chcemy otrzymać). Na każdy trójkąt nakładamy porcję dżemu i zwijamy w kształtne rogaliki, układamy je na blasze, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni C. Gdy rogaliki podrosną smarujemy je roztrzepanym jajkiem (możemy posypać kruszonką
Rozpustne gotowanieDzisiaj propozycja dla łasuchów, do których i ja się zaliczam. Rogaliki tak kuszą, gdy po nie sięgam to obiecuje sobie, że ten to już będzie ostatni....ale różnie bywa z moją słabą silną wolą. Aromatyczne i pyszne rogaliki nadziewane jabłkami w cynamonie wodzą na pokuszenie. Składniki na ok. 30 sztuk. Ciasto: 60 dag maki pszennej 5 łyżek cukru(...)nasienne , dzielimy na 6 lub 8 części. Pokrojone jabłka polewamy miodem i posypujemy cynamonem, dokładnie mieszamy. 6. Na każdym kawałku ciasta układamy jabłko w cynamonie, zwijamy i formujemy rogalika, odkładamy na przygotowaną foremkę do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C, czas pieczenia ok. 15 minut. Gotowe rogaliki oprószyć cukrem pudrem
Apetyczna babeczkaJakiś czas temu robiłam sernik z 3 składników , dzisiaj zrobiłam rogaliki z 3 składników- tylko z mąki, śmietany i masła. Ciasto idealnie sprawdza się do nadzienia wytrawnego czy słodkiego. Moje rogaliki nadziałam słodkimi powidłami i polałam lukrem jabłkowym. Jeśli macie mniej słodkie nadzienie to możecie dodać troszkę cukru do ciasta. Składniki: 3 szklanki mąki, 330 g śmietany(...)Każdą część rozwałkowujemy na kształt koła i dzielimy na 6 trójkątów. Nakładamy na każdy trójkąt łyżeczkę powideł i zwijamy od szerszej części do węższej, formujemy końce na kształt rogalika. Rogaliki pieczemy ok. 20-25 minut do zarumienienia w 180 stopniach. Po ostudzeniu polewamy lukrem: cukier puder ucieramy z podgrzanym sokiem. Na lukier posypujemy posypkę
Aga w kuchniObłędnie pyszne,szybkie,kruche rogaliki orzechowe.Proponuję zrobić od razu z podwójnej porcji bo znikają w ekspresowym tempie. Składniki: 30 dag mąki pszennej 20 dag masła lub margaryny 10 dag cukru pudru 10-15 dag orzechów drobno pokrojonych lub zmielonych cukier waniliowy 2 - 3 żółtka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Mąkę,masło,cukier,cukier waniliowy,orzechy,proszek(...)pieczenia i żółtka wymieszać na jednolitą masę.Gdy masa jest bardzo klejąca dodać jeszcze trochę mąki. Z ciasta formować malutkie rogaliki - najpierw uformować wałeczki i zwijać na kształt rogalików. Układać na blaszce wyłożonej papierem i piec w 180 st C ok 15-20 min,w zależności od tego jaki mamy piekarnik. Po upieczeniu gdy rogaliki przestygną posypać cukrem pudrem
Niespełnione zdolności kulinarneKochani na dzisiaj proponuje pyszne rogaliki . Pasują do kawy jak i na przekąskę . Delikatne i bardzo smaczne . Składniki na ciasto rogalik-owe na 24 szt: 1/4 szklanki ciepłego mleka 1 szczypta cukru 12 g suchych drożdży instant (lub 25 g świeżych) 250 g mąki tortowej 1/2 kostki masła o temperaturze pokojowej 1 jajko 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka(...)cukru waniliowego Dodatkowo: dżem z aronii Wykonanie: Najprostszym sposobem dzisiaj wykonamy rogaliki. Do misy wsypujemy mąkę ( przesiałam najpierw by grudek nie było ). Robimy dołek w środku mąki i wlewamy do niego rozpuszczone drożdże w mleku z łyżeczką cukru . Teraz delikatnie mieszamy tak aby powstała zawiesina którą zostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia . Po 15 minutach dodajemy resztę składników
Różowa kuchniaRogaliki to cudowny wynalazek, który pozwala na niewinne spożycie dużej ilości cukru w jeden wieczór, bo "wezmę jeszcze jednego, takie małe". Dlatego też polecam robić je z co najmniej podwójnej porcji - znikają zupełnie niepostrzeżenie! Rogaliki: 200 g mąki pszennej 100 g masła 50 g cukru pudru żółtko 2 łyżki jogurtu greckiego szczypta soli Krem pâtissière 300 ml mleka(...)kolei rozwałkowujemy ciasto na okręgi i dzielimy jak pizzę na trójkąciki. W najszerszej części wykładamy łyżkę kremu pâtissière i plasterek obranej i oczyszczonej gruszki, zwijamy do środka. Każdego rogalika smarujemy delikatnie białkiem, układamy na papierze do pieczenia i wrzucamy do piekarnika na 20 minut w 180 stopniach. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem. Ich tutaj jeszcze
sama złodyczROGALIKI DROŻDŻOWE Z DŻEMEM MAM DLA WAS DZISIAJ,PROSTE DO ZROBIENIA ROGALIKI, DO KTÓRYCH DROŻDŻE TYLKO KRUSZYMY DO CIASTA-WIĘC NA PRAWDĘ PROSTE A ZA TO BARDZO PYSZNE I SZYBKIE W PRZYGOTOWANIU SKŁADNIKI: 50 dag.mąki 1/2 kostki drożdży cukier waniliowy 1/4 szkl.cukru kostka margaryny lub masła (250g) 2 jajka 1/2 dużego kubka śmietany 12% dżem wiśniowy lub z czarnej(...)rozwałkowujemy pierwszą na w miarę okrągły kształt nożem albo radełkiem rozcinamy ciasto na trójkąty każdy trójkąt smarujemy dżemem do tego oczywiście przyda się pomocnik i zawijamy nasze rogaliki zaczynając od szerszej strony układamy na posmarowanej blaszce ,lub wyłożonej papierem do pieczenia i wałkujemy kolejną część,i postępujemy z nią jak z poprzednią aż do ostatniego rogalika, można
Swojskie jedzonkoujmę, bardzo chciałam spróbować czegoś nawego i choć zawierającego swojskie elementy, to jednak w złożeniu tworzącego egzotyczną całość. Jest pragnienie, jest okazja, zatem ostatecznie decyzja podjęta. Rogaliki zrobiłam szybko i łatwo, głównie dzieki maszynce z wmontowaną tartką, która połowę pracy zrobiła za mnie. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania, a znajomi stwierdzili, że nie wierzą w marchewkę jako podstawowy składnik(...)świecie nie mogli dojść co to takiego, dlatego w końcu uwierzyli, choć nadal z nutką niedowierzania w tle. Oto zatem przepis polecony przez Pinkcake : Rogaliki marchewkowe 200 g marchewki startej na drobnych oczkach (może być nieco więcej) kostka masła lub margaryny (200g) 2 szklanki mąki 2-3 łyżki cukru pudru na nadzienie: gęsta marmolada brzoskwiniowa, morelowa
Przepysznik - BLW i nie tylkoMoje pierwsze rogaliki! I to udane - w 100% :D Zniknęły migiem! Smakowały wszystkim! Zdrowe, pełnoziarniste, nie przesłodzone, o niskiej zawartości tłuszczu. Delikatnie wypieczone, mięciutkie w środku i lekko chrupkie na zewnątrz. Skrywające przepyszne wnętrze w postaci ekologicznego dżemu z rokitnika, który pasował tu idealnie! Nadał dodatkowej słodyczy, nieziemskiego aromatu, oryginalnego smaku i cudownych właściwości zdrowotnych! Do kawki, na II śniadanko(...)przykryj ściereczką na ok. 1 h. Następnie rozwałkuj ciasto na okrągły placek. Podziel go na 8 trójkątów. Każdy trójkąt posmaruj łyżeczką dżemu z rokitnika i "zroluj" do postaci rogalika. Gotowe rogaliki ułóż na blasze wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut. Następnie wstaw do nagrzanego na 180*C piekarnika i piecz przez 25 minut
Zdrowie na języku :Pwykonać samemu. Croissanty. Można kupić gotowe ciasto francuskie w sklepie. I surowe i zamrożone. Poza tym, że jest sprzedawane w płatach, znalazłam też takie grubsze, specjalnie pocięte na rogaliki. Okrutnie bałam się zrobić je sama bo cały czas dręczyło mnie „ile można w nim zepsuć”? Prawda jest taka, że z metodycznym podejściem do tematu – nic. To ciasto, które(...)zdjęciu, żeby utrzymały nadzienie. Zawijamy ciasno dolną część i trzymając trójkąt za górny wierzchołek – lekko rozciągamy ciasto. Nie bójcie się że pęknie – dzięki temu rogalik będzie miał więcej zawinięć. Więcej zawinięć to więcej warstw, a to znaczy tylko jedno – będą mocno puszyste. Powtórzcie tę czynność z pozostałym ciastem, a gotowe rogaliki umieśćcie na blasze z papierem do pieczenia w odstępach
Karo in the KitchenRogaliki jak z najlepszej piekarni! Puszyste, delikatne i niezwykle maślane. Ze szklanką gorącego mleka na pewno umilą Wam poranek ;) Polecam! Składniki:(na około 12 rogalików) Ciasto: 580 g mąki pszennej 2 małe jajka 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oleju słonecznikowego 1,5 łyżki cukru 1/2 łyżeczki soli 1 szkl letniego mleka 60 g roztopionego masła 10 g suchych(...)nich kulki. Każdą rozwałkować na podłużny placuszek o długości około 20 cm (patrz zdjęcie poniżej) Posmarować je miękkim masłem, a następnie zwinąć, wzdłuż krótszego boku, rozciągając na zewnątrz. Uformować rogaliki i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w sporych odstępach (urosną!) Odstawić na około 30 minut do napuszenia.Następnie za pomocą pędzelka posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem
Nastoletnie WypiekanieKiedyś już zamieszczałam przepis na rogaliki , jednak tamten był starą recepturą mojej mamy. Z ogromną ilością drożdży. Z czasem zaczęłam szukać własnego smaku i składnikowych proporcji. Te rogaliki są nieco lżejsze :) (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments(...)Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); ROGALIKI DROŻDŻOWE Składniki: - 3 szklanki mąki pszennej - 1/2 szklanki cukru - 1 opakowanie suchych drożdży - 1 duża kwaśna śmietana 18% - 1 łyżeczka cukru waniliowego - 1/2 szklanki tłuszczu - 2 jajka - marmolada lub inne
Życie zamknięte w smakufalse false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Mieliśmy ochotę na ciasto drożdżowe. Mięciutkie, rozpływające się w ustach. I takie, które nasz alergik będzie mógł zjeść. Postawiłam więc na rogaliki na wodzie i z dżemem. Wyszły miękkie i pyszne i co najważniejsze – nie powodujące alergii. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband(...)dodatku mleka) 4 dag drożdży 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowej roboty) ½ łyżeczki soli 1 żółtko ½ szklanki wody dżem porzeczkowy/wiśniowy/owoce do nadziania rogalików W ciepłej wodzie rozprowadzamy drożdże. Margarynę topimy, dodajemy sól, żółtko, cukier, mieszamy z mąką. Na koniec dodajemy drożdże z wodą. Wyrabiamy ciasto. Robimy z niego kulę i wkładamy do zimnej
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieobficie wyposażona, chęci do wyjścia na zakupy - brak, w szafkach same podstawowe składniki, co tu zrobić ? Chłodny, wietrzny dzień, musi być coś z cynamonem i tak zrobiłam te rogaliki, które w pełni zaspokoiły ochotę na słodkie. Mąka pełnoziarnista w ogóle nie przeszkodziła w rośnięciu ciasta, a trochę się obawiałam. Zrobiłam trzy wersje, jedną z samym cynamonem, drugą z cynamonem(...)dodatkiem suszonych owoców są bardziej soczyste od środka, pyszne do porannej kawy. Swoją drogą, kawa i ciastko to dla mnie połączenie idealne na śniadanie :) Ciasto drożdżowe (ok. 16 rogalików): - 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej + mąka pszenna do podsypywania (np. krupczatka) - 0,5 kostki drożdży - 100 ml ciepłej mleka/wody - szczypta soli - 1 łyżka cukru do drożdży + 3 łyżki cukru
Corner With Recipessobie jakoś humor poprawić. W takie zimowe wieczory lubimy z mężem napić się gorącego mleka z miodem, lub prawdziwego kakao z cynamonem, a do tego jeszcze cieplutkie bułeczki lub rogaliki drożdżowe. Resztę bułeczek zabieramy z mężem do pracy i do kawusi jest jak znalazł. Rogaliki można oczywiście ozdobić lukrem lub strużkami rozpuszczonej czekolady, ale ja wole bez dodatków. Serdecznie zapraszam(...)wypróbowania tego przepisu, bo jest on bardzo prosty w przygotowaniu i niedrogi, a efekt niesamowity. Polecam!!! Składniki na rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowymi ROZCZYN: 50 g drożdży (0,5 kosteczki) 0,5 łyżki cukru 1/3 szklanki ciepłego mleka RESZTA SKŁADNIKÓW: 3 szklanki mąki tortowej 2/3 szklanki mleka 1 duże jajko (lub dwa malutkie) 4 i 1/2 łyżki cukru 1 opakowanie
Rozpustne gotowanie