rogaliki - 2402 przepisów (strona:55/161)

Rogaliki z ciasta francuskiego 37

Rogaliki z ciasta francuskiego to proste i pyszne wypieki, które z pewnością zadowolą każdego łasucha. Mogą być podawane na śniadanie, do popołudniowej herbaty lub jako słodki dodatek do kawy. W Polsce rogale francuskie znane są od lat i cieszą się niesłabnącą popularnością. Rogaliki francuskie są  … The post Rogaliki z ciasta francuskiego appeared first on Smaczne potrawy

Smaczne Potrawy
Rogaliki drożdżowe 96

kilku dni na instagramie prześladowały mnie zdjęcia puchatych, mięciutkich rogalików. Zerkałam na nie pożądliwie, aż powiedziałam sobie dość tego. Zakasłam rękawy, wsypałam co trzeba do misy robota, który doskonale wyrobił ciasto. Niecierpliwie poczekałam aż wyrośnie, potem z miłością rozwałkowałam ciasto i nadziałam pysznym dżemem brzoskwiniowym, a dalej to już tylko chwil w piekarniku. Cały dom otulony pysznym aromatem drożdżowego ciasta(...)mleka  120g  masła  1 jajko  3 żółtka  3 łyżki cukru  szczypta soli  słoik gęstego dżemu lub marmolady 1 jajko do posmarowania rogalików Zaczynamy od przygotowania rozczynu. Mleko podgrzewamy tak aby było letnie. Drożdże kruszymy do miseczki, posypujemy cukrem i czekamy chwilę, zaczną się rozpuszczać wtedy mieszamy je, wsypujemy łyżkę mąki i wlewamy mleko

Cynamonowe szczęście
ROGALIKI Z BUDYNIEM 90

Pachnące, domowe, przywołujące wspomnienia! Takie są nasze ROGALIKI Z BUDYNIEM! Proste w przygotowaniu, pełne głębokiego smaku wanilii. Deser idealny! Artykuł ROGALIKI Z BUDYNIEM pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Rogaliki kruche 1915

Pyszne rogaliki, które robię zazwyczaj na tłusty czwartek, ale pojawiają się również czasem bez okazji. Są naprawdę łatwe w przygotowaniu i baardzo smaczne

Prosty przepis na
Rogaliki krucho drożdżowe 121

Składniki: ( porcja na 16 rogalików / 1 blachę z piekarnika) Mąka 250 g Drożdże 20 g Masło 100 g Jajko Śmietana łyżka Cukier łyżka Sól szczypta  Nadzienie: czekolada, marmolada, jabłka Przygotowanie: Drożdże zasypujemy cukrem, rozgniatamy widelcem i odstawiamy do momentu rozpuszczenia się drożdży. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy śmietanę, sól, jajko, masło i rozpuszczone drożdże. Całość zagniatamy. Gdy składniki się(...)rozwałkowujemy na kształt koła o grubości 2-3 mm. Rozwałkowane kawałki podzielić na 8 trójkątów. Na każdy trójkąt nałożyć kostkę czekolady, marmoladę lub np. kawałek jabłka. Zawinąć na kształt rogalika. Gotowe odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 10 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Przed włożeniem do piekarnika

Kulinarne przygody
Rogaliki ziemniaczane z serem 148

Miękkie rogaliki idealne z filiżanką kawy lub herbaty, świetnie sprawdzą się jako przekąska do pracy, szkoły czy na wycieczkę.  W samym cieście nie ma cukru więc doskonale sprawdzi się do wytrawnych wypieków.  Ciasto: 450 g ugotowanych ziemniaków 450 g mąki pszennej 150 g zimnego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli kilka kropel ekstraktu waniliowego 3 jajka(...)posypać mąką i z każdej części ciasta rozwałkować cienki placek o średnicy ok 26cm. Każdy okrąg pokroić na 8 trójkątów. Z szerszej strony nakładać po łyżeczce farszu i zwijać rogaliki. Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować jajkiem, posypać cukrem i piec ok 15-20 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu można posypać jeszcze cukrem pudrem

Smakołyki Asi
Rogaliki drożdżowe z marmoladą 90

Drożdżowe,   delikatne w smaku rogaliki . Te są z marmoladą ale można przygotować je z nutellą lub zupełnie bez dodatków. Upiekłam je aby zabrać na jutrzejszy wyjazd w góry do podjadania w trakcie podróży. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband(...)czasie ciasto podzielić na 3 części, każdą z nich rozwałkować na okrągły placek, który następnie pociąć na 8 trójkątów. Na każdy trójkąt nałożyć   po łyżeczce marmolady i zwinąć rogalik., następnie odstawić na kolejne 30 minut do napuszenia. Nagrzać piekarnik do 180 stopni, rogaliki posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w nagrzanym piekarniku 15-18 minut na rumiano

W garach u Gosi
Serowe rogaliki z nutą cynamonu 113

Pieczone, dwukolorowe, chrupiące serowe ciasteczka w kształcie rogalików z pachnącym cynamonem to moja propozycja dla fanów łatwych i szybkich w wykonaniu małych słodkości. Składniki: Ciasto jasne: 330g mąki pszennej 180g masła extra 250g białego półtłustego sera 6 łyżek cukru pudru 4 łyżeczki cukru wanilinowego 1 jajko 1/2  łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto ciemne: 300g mąki pszennej 180g masła extra(...)koła. Na ciemne ciasto położyć jasne i pociąć na 8 trójkącików, przesunąć o 1 cm aby na siebie nie zachodziło, posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać cukrem cynamonowym, zwinąć w rogaliki. 5. Gotowe rogaliki przełożyć na blaszkę wysmarowana olejem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-35 minut

Szalona Kuchnia Eweliny
SMACZNE ROGALIKI TWAROGOWE + FILMIK 82

Rogaliki twarogowe są łatwe w przygotowaniu i smaczne. Ciasto jest trochę klejące ale po upieczeniu rogaliki są smaczne. Ładnie rosną jednak później opadają ale to nie wpływa na ich jakość i smak.  SKŁADNIKI :   250  g tłustego twarogu  250 g margaryny lub masła 250 g mąki tortowej 1 cukier waniliowy  3 łyżki cukru pudru(...)Ciasto jest klejące ale takie ma być. Stolnicę posypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto. Wycinamy koło które dzielimy na trujkąty. Na każdym kawałku ciasta nakładamy porcję powideł i zwijamy, tworząc rogalika.  Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy 30 minut w piekarniku, 180 % termobieg.  Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Rogale marcińskie 110

wałkowaniami przez godzinę. Po ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu ciasto dobrze zawinąć w folię i włożyć do lodówki na na całą noc. Wyjąć z lodówki na 20 minut przed robieniem rogalików. Nadzienie: Mak i orzechy sparzyć gorącą wodą (każde w osobnym naczyniu). Zostawić na 30 minut, odcedzić i dobrze odsączyć (na drobnym sicie). Mak, orzechy i chipsy kokosowe dwukrotnie przepuścić przez(...)wszystkich bokach trójkąta – na postawie trójkąta zostawić około 1,5 cm. Brzeg trójkąta założyć na masę makową, na środku zrobić nacięcie i delikatnie odgiąć na boki a następnie zwinąć rogaliki zawijając rogi pod spód.Masa makowa ma prawo, a nawet powinna lekko wychodzić i być widoczna. Gotowe rogaliki ułożyć na blaszce zostawiając między nimi spore odstępy, przykryć ściereczką kuchenną

Moje domowe kucharzenie
Mini croissanty z szynką i serem 148

Pachnące w całym domu  chrupiące z ciągnącym serem i szynką w środku croissanty. Pyszne rogaliki z ciasta francuskiego  idealne na weekendowe śniadanie z rodziną. 1 arkusz ciasta francuskiego Kawałek żółtego sera np. mozzarella  Kilka plasterków dowolnej  szynki  użyłam wędzonej 1 żółtko + 1 łyżka oleju 10 SZT NIEWIELKICH ROGALIKÓW CROISSANT Ciasto francuskie rozwinąć i wykroić trójkąty(...)szynki i kawałek sera żółtego Następnie zwijamy w rulon zaczynając od szerszego brzegu Końcówki po bokach delikatnie  zakleić Żółtko wymieszać z olejem i za pomocą pędzelka smarujemy każdy rogalik. Można dodatkowo posypać ulubionymi ziarnami. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 190/200 stopni i pieczemy ok. 10 minut do przyrumienienia. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Smacznego

Andzia Pichci
Drożdżowe rogaliki z jagodami 102

Drożdżowe rogaliki z jagodami – pyszne rogaliki, które mogą być wspaniałym deserem lub sycącym podwieczorkiem. Można powiedzieć, że są to … Przeczytaj cały artykuł Artykuł Drożdżowe <span>rogaliki z jagodami</span> pochodzi z serwisu My Blueberry Corner

My Blueberry Corner

Proponowane wyszukiwania