Pyszne i puszyste... nadziane marmoladą. Rogaliki wychodzą bardzo delikatne i mięciutkie. Idealne zarówno pierwszego, jak i drugiego dnia po upieczeniu :) Składniki: Mąka 600g Świeże drożdże 40g, śmietana 18% 220ml mleko 1 szkl. jajka 2 szt, cukier 100g masło (roztopione) 80g szczypta soli + marmolada/powidła + jajko do posmarowania W letnim mleku rozpuszczamy drożdże Dodajemy 2 łyżki cukru i 1 łyżkę mąki(...)tyle żeby móc uformować z niego kulę.Przykrywamy folią i zostawiamy na ok 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części (wtedy wyjdą nam rogaliki jak na zdjęciu ok 13cm dług.) można zrobić mniejsze dzieląc na 3, lub całkiem malutkie na 4. Każdą część rozwałkowujemy na cienki, okrągły placek i każdy kroimy na cienkie trójkąty
Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...Pyszne i puszyste... nadziane marmoladą. Rogaliki wychodzą bardzo delikatne i mięciutkie. Idealne zarówno pierwszego, jak i drugiego dnia po upieczeniu :) Składniki: Mąka 600g Świeże drożdże 40g, śmietana 18% 220ml mleko 1 szkl. jajka 2 szt, cukier 100g masło (roztopione) 80g szczypta soli + marmolada/powidła + jajko do posmarowania W letnim mleku rozpuszczamy drożdże Dodajemy 2 łyżki cukru i 1 łyżkę mąki(...)tyle żeby móc uformować z niego kulę.Przykrywamy folią i zostawiamy na ok 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części (wtedy wyjdą nam rogaliki jak na zdjęciu ok 13cm dług.) można zrobić mniejsze dzieląc na 3, lub całkiem malutkie na 4. Każdą część rozwałkowujemy na cienki, okrągły placek i każdy kroimy na cienkie trójkąty
Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...końcu mi się udało po letniej przerwie wziąć udział w "Wypiekanie na śniadanie" . Tym razem jest propozycja na rogaliki dyniowe z orzechami jednak ze względu na to, że nie miałam musu z dyni a przepis można modyfikować zrobiłam bez musu dyniowego. Mimo to rogaliki są pyszne szczególnie to orzechowe nadzienie ze szczyptą cynamonu. Do studzenia rogalików użyłam metalowej kratki, którą(...)części. Na stolnicy lekko podsypanej mąką rozwałkować koło o grubości około 0,5 centymetra i podzielić na 8 trójkątów. Na szerszych krawędziach rozłożyć po łyżce nadzienia i zwinąć rogaliki. Ułożyć na blasze, posmarować roztrzepanym jakiem i odłożyć do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. Piec w 180 stopniach góra-dół około 18-20 minut. Po upieczeniu studzić
Ala piecze i gotujerodzica. W końcu "Takie będą Rzeczpospolite, jakie ich młodzieży chowanie". Temat tak zawiły i wielopoziomowy, że jednej niedzieli na rozebranie go nie starczy. Dumałam nad tym także przy szykowaniu rogalików dla mojej rodziny. A czasu jest sporo, bo to ciasto wymaga dość cierpliwego podejścia. Przygotujcie: - 490g maki pszennej 650g -10g żytniej maki typ 720 -180ml mleka(...)stolnicy na dwie części. Jedną ponownie przykrywam. Ciasto rozwałkowuję ma pół centymetra starając się jak najmniej podsypywać mąką, by zachować delikatność wypieku. Następnie kroję trójkąty, z których powstaną zawiniątka rogalików. U mnie będzie ich 16, mają wówczas około 18-22cm na dłuższej stronie. Zwijam od strony podstawy trójkątów i układam na blaszkach z papierem do pieczenia. Przykrywam ściereczką
I tu będę miała takie teRogaliki robi się bardzo szybko jednak trzeba swoje odczekac, lubię czasami tak się pobawić... dodatkowo robię miejsce na tegoroczne przetwory, więc czas wykorzystać te które zalegają z ubiegłego roku! do dzieła! Składniki; 50 dag mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 200 ml mleka 60 g masła 2 czubate łyżki cukru 2 jajka mały słoik marmolady z mirabelek jajko do posmarowania(...)rogalików Przygotowanie. Mleko podgrzewamy, ma być ciepłe ale nie gorące. Wkładamy drożdże , po łyżce cukru i mąki. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy aby zaczęło " pracować". Masło rozpuszczamy w rondelku. Do większej miski wsypujemy mąke, wbijamy jajka i wlewamy podrośnięte drożdze. Na końcu dodajemy rozpuszczone masło i zagniatamy gładkie ciasto. Jeśli ktoś woli może je zagniatać na stolnicy. Mnie
Radość kipiąca uśmiechem.mamy i coś słodkiego. Takiego rogalika każdy chętnie zje. Nie za duży nie za mały wręcz po prostu doskonały. Zapraszam łasuchy :) Składniki: mąka pszenna typ 500 g Kłos Pol -500 mleko ciepłe 200 ml jajko 1 szt drożdże świeże 50 g ksylitol 3 łyżki Kłos-Pol masło 100 g sól szczypta Lukier: Mielimy pół szklanki cukru na cukier(...)przykryte ściereczką. Krok 3 Ciasto wyrosło, dzielimy je na 3 części i każdą cześć wałkujemy na prostokąt z którego wycinamy trójkąty. Na każdy trójkąt nakładamy łyżeczką dżem i zwijamy rogalika. Rogaliki zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Teraz smarujemy rogale rozbełtanym jajem. Pieczemy 25 minut w 170 stopniach. Krok 4 Mielimy cukier , przekładamy do miseczki i dodajemy wyciśnięty
Różowa kuchniaPogoda za oknem nijaka, wczoraj cały dzień deszcz padał aż się człowiekowi nic robić nie chciało... By troszkę sobie i Wam również rozchmurzyć ten ponury czas, częstuję Was rogalikami z czekoladą. Mam nadzieję, że z kubkiem kawy będą Wam smakować tak dobrze jak mi :) Składniki: Na 4 duże blaszki Zaczyn: 30g drożdży 150g mąki pszennej np Warmińskiej Młynomag(...)ciasto dzielimy sobie na kilka części. Każdą wałkujemy na okrąg o grubości ok 5mm, a następnie dzielimy na trójkąty. Nakładamy na najkrótszy brzeg po odrobinie kremu i zwijamy jak rogaliki pamiętając by końcówka ciasta była zawsze na spodzie. 4. Każdy rogalik posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem kryształem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200st C (bez termoobiegu) ok 25 minut
Kuchnia w czekoladziedzielimy na trzy części. Każde z osobna rozwałkowujemy na kształt koła i wycinamy po 8 trójkątów. Na każdy z zaokrąglony bok nakładamy po ok. 1/2 łyżeczki marmolady i zwijamy rogaliki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy rogalik smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy przez ok. 15 – 20 min. w 170 st. C. Po upieczeniu studzimy. Przed podaniem oprószmy cukrem
Domowy Smak JedzeniaRogaliki budyniowe - kruche, rozpływające się w ustach. Gdy zasmakuje Wam taka wersja rogalików to możecie pokombinować dodając np. budyń toffi lub czekoladowy zamiast budyniu waniliowego. Składniki: 200 g mąki pszennej Młynomag, 100 g cukru, 120 g masła, 1 opakowanie budyniu waniliowego, 1-2 kropelki olejku waniliowego, 2 żółtka, 1 łyżka kwaśnej śmietany. Przygotowanie: Do miski wsypujemy sypkie składniki(...)dodajemy śmietanę, olejek, żółtka i masła. Zagniatamy, im krócej tym rogaliki będą bardziej kruche. Ciasto schładzamy ok. 15-20 minut w lodówce. Następnie formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, rolujemy między dłońmi i nadajemy kształt rogalika. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 12 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem
Aga w kuchniSzybkie, tanie, smaczne i bardzo kruche - rogaliki idealne. Składniki: 1/2 kg mąki pszennej 25 dag smalcu 3 szczypty soli 1 szklanka śmietany 18% 350 g twardej marmolady (u mnie marmolada różana) cukier puder i waniliowy do posypania Sposób wykonania: 1. Tłuszcz posiekać z mąką i solą, dodać śmietanę i zagnieść ciasto. 2. Ciasto podzielić na 5-6 części, jedną rozwałkować(...)podsypanej mąką stolnicy na kształt koła, podzielić na 8 trójkątów. Resztę ciasta włożyć do lodówki. Na szerszą część nałożyć ok 1/3 łyżeczki marmolady i zwinąć rogalki. 3. Rogaliki ułożyć w małych odległościach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (rogaliki nie rosną). Piec do lekkiego zezłocenia w temperaturze 190 st. C. Uwaga! Piekarnik piekarnikowi nierówny. W oryginale czas pieczenia wynosił
Kuchnia domowa Anizabrać, bo niby jest trudne do wykonania, ale... nic bardziej mylnego. Też tak myślałam, lecz się przełamałam i teraz, kombinuję z nim na różne sposoby. Dziś zapraszam na pyszne, rogaliki z ciasta "topionego". SKŁADNIKI: na 16 sztuk 250 g mąki pszennej 100 g masła 15 g świeżych drożdży 10 g cukru 10 g mleka 70 g jogurtu naturalnego 1 jajko(...)ulubiona marmolada (u mnie z dzikiej róży) jajko do posmarowania rogalików cukier puder A jak to zrobić: Masło roztopić w garnuszku i odstawić. Do miski wlać lekko podgrzane mleko i rozpuścić w nim drożdże, odstawić na 10 minut. Po tym czasie dodać mąkę, roztopione masło, cukier, jajko i jogurt i dobrze wyrobić ciasto. Jeśli będzie zbyt mocno się kleić
Kuchnia w opałachmałe, kruche i czekoladowe rogaliki z dodatkiem budyniu to przerobiona wersja rogalików waniliowych . Są tak samo pyszne i tak samo szybko znikają. Składniki: Ciasto: 220 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 1 łyżka kakao 110 g miękkiego masła 95 g cukru 5 g cukru waniliowego Ale-raj 40 g budyniu czekoladowego bez cukru 2 żółtka 2 łyżki mleka Lukier(...)misie miksera i zmiksować na jednolitą i zwartą masę. Uformować kulkę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Wyjąć ciasto, odrywać po kawałku i formować małe rogaliki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 12-15 minut z termoobiegiem w 180 stopniach. Ułożyć na metalowej kratce do wystudzenia. Lukier: cukier utrzeć na gładko
Ala piecze i gotujewyświetleń na blogu...dziękuję bardzo i zapraszam częściej..No i z tej okazji częstujcie się rogalikami ..do wyboru ...mniejsze, większe..z wiśniami lub z kremem czekoladowym.. Już nie raz piekłam takie szybkie rogaliki, które nie wymagają wyrastania, ale te są ciut inne ..pomysł na nie podpatrzyłam tutaj .Ilość składników podaję za autorką..a ja wczoraj wieczorem zrobiłam z połowy(...)porcji ..musiałam tylko dodać ciut więcej mąki, bo ciasto było rzadkie....zrobiłam małe rogaliki i ciut większe..moje posypane tylko cukrem pudrem.. 1 kg mąki pszennej + 3 łyżki 10 dkg świeżych drożdży 0,5 l mleka 1 łyżka cukru 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 1 szkl. oleju dowolne nadzienie wiśnie
Moje domowe kucharzenieseromakiem. Połączenie masy makowej z ciastem drożdżowym jest jednym z moich ulubionych. Zwykle nie korzystam z gotowych mas makowych, tym jednak razem użyłam właśnie takiej masy. Okazało się, że rogaliki wyszły pyszne, nie za słodkie, a wykończenie lukrem było strzałem w dziesiątkę :) Składniki: 2 jajka 550g mąki pszennej 25g drożdży 1/2 szklanki cukru 200ml letniego mleka 100g masła (rozpuścić) szczypta(...)części. Każdą część rozwałkować na kształt koła, każde koło podzielić na 8 części (trójkątów). Na każdą część położyć po łyżeczce - półtorej masy makowej i zwijać od szerszego końca w rogaliki. Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180'C około 20 minut. Upieczone wystudzić na kratce. Zimne rogaliki polać lukrem
Cakes By KejtPyszne, mięciutkie, idealne na podwieczorek lub drugie śniadanie. Rogaliki drożdżowe z białym serkiem naprawdę polecam. Trochę się trzeba napracować, ale satysfakcja i smak gwarantowane. Składniki na około 45 sztuk: 560 g mąki pszennej tortowej 200 ml mleka 75 g cukru 80 g masła 0,5 łyżeczki soli 2 jajka Składniki na masę serową: 400 g twarogu (ja użyłam półtłustego(...)łyżki drobnego cukru do wypieków Składniki na rozczyn ze świeżych drożdży: 30 g świeżych drożdży 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka cukru 150 ml ciepłego mleka Dodatkowo do posmarowania rogalików jajko i łyżka mleka. Zacznijmy od rozczynu. Do miseczki wlałam 150 ml ciepłego (nie gorącego) mleka. Wkruszyłam świeże drożdże. Dodałam cukier, wymieszałam aż drożdże się rozpuściły. Dodałam mąkę i dokładnie
potrawyregionalne