rogaliki - 2468 przepisów (strona:49/165)

Bardzo kruche rogaliki z marmoladą ( na smalcu ). 170

wkładamy go do lodówki. Następnie ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 mm, kroimy na paski o szerokości 10 cm. Paski tniemy na trójkąty. Na każdy trójkąt nakładamy marmoladę i zwijamy rogaliki. Rogaliki układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Możemy je układać dość blisko siebie, bo ciasto nie wyrasta zbyt dużo. Pieczemy w temperaturze 180 C przez około 25 minut. Upieczone(...)rogaliki studzimy i dekorujemy cukrem pudrem. Rogaliki są bardzo kruche, nie za słodkie w sam raz do kawki.             Smacznego

Przepisy i porady kulinarne
Rogaliki z powidłami i orzechami 116

całej blachy ciasta, a chętnych do jedzenia zawsze było wielu. I dlatego nie pojawiały się zbyt często, ale jak już zagościły na stole, to kusiły bezgranicznie. Na ok. 30 rogalików potrzebujemy: 7 łyżek mleka 8 dag drożdży 1 szczypta soli 0,5 kg mąki 1 masło 2 jajka 0,5 szklanki cukru powidła potłuczone orzechy Wykonanie: Drożdże kruszę do miseczki(...)trójkątach kładę łyżeczkę powideł i kilka pokruszonych orzeszków, lekko rozsmarowuję i zwijam rogale od szerokiej części w stronę czubeczka. Następnie zaginam boki i lekko je domykam. Rogaliki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wszystkie smaruję białkiem, które mi pozostało. Odstawiam na 20 minut, aż troszkę podrosną, a następnie wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piekę

Słodki sentyment
Rogaliki drożdżowe z prażonymi jabłkami 147

czasu dziennie pozwala stworzyć fajną i bezpieczną więź emocjonalną z naszymi pociechami. Składniki: - kostka świeżych drożdży ( 200g) - 12 łyżek cukru - 125 g masła - 3 jajka + jedno do smarowania wierzchu rogalików - ok 750 g mąki typ 650 + trochę do podsypania - szklanka ( ok. 220ml) mleka w temp. pokojowej - prażone jabłka Wykonanie: Na początek robimy zaczyn, czyli drożdże z połową cukru, mlekiem(...)kształt okręgu a drugą zostawiamy ( niech sobie jeszcze rośnie). Okręg dzielimy na części jak pizzę. Na każdy taki trójkąt , na szeroką część nakładamy prażonych jabłek i zwijamy w rogalik a następnie podwijamy trochę brzegi. Gotowe rogaliki układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub matą ( zależy kto co ma i lubi). Smarujemy rozkłóconym jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego

Kuchnia Pełna Emocji
Drożdżowe rogaliki orkiszowe | Europejski Dzień Śniadania 137

staram się podawać coś innego. Owsianki, omlety, placuszki, czy domowe pieczywo należą do naszych ulubionych. Często szukam inspiracji w kuchniach innych krajów. Dziś mam dla Was przepis na drożdżowe rogaliki. Takie śniadanie jest inspirowane głównie Francją i Włochami. To u nich najczęściej jada się słodkie pieczywo podane z sokiem, owocami i kawą. Niemcy także lubią świeże pieczywo o poranku. Piekarnie(...)europejskich śniadań jest rozległa i jest w czym wybierać. Jeśli szukacie też innych pomysłów na śniadanie, to polecam zajrzeć na stronę przepisy.pl, na której znajdziecie wiele kreatywnych przepisów :) Drożdżowe rogaliki orkiszowe 400 g mąki orkiszowej jasnej 30 g świeżych drożdży 2 jajka 2 łyżki cukru trzcinowego 3/4 szklanki maślanki 0,5 szklanki oleju rzepakowego Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy

Mienta blog
ROGALIKI DROŻDŻOWE Z MASĄ ORZECHOWĄ 114

Najlepsze, puszyste rogaliki z masą orzechową w środku a na wierzchu polane polewą z białej czekolady. Po prostu rozpływają się w ustach. Przepis na nie jest bardzo prosty a ich przygotowanie wbrew pozorom wcale nie jest trudne, mimo tego, że nie należą do najszybszych. To doskonała okazja do wspólnej zabawy z dziećmi w kuchni.  Składniki na ciasto drożdżowe(...)minut, podsypując mąkę. Ciasto jest gotowe. Dodatkowo: * 1 puszka masy orzechowej (użyłam  Helio ) * 1 opakowanie białej polewy (użyłam  Helio ) * 1 jajko do posmarowania na wierzchu rogalików Ciasto podzielić na niewielkie porcje i rozwałkować dość cienko. Pokroić na równe trójkąty. Na każdy położyć na brzegu trochę masy orzechowej (bądź dowolnego innego nadzienia) i zwinąć formując rogaliki. Odstawić

Zrób to smacznie
Rogaliki drożdżowe 2552

Zobacz jak zrobić najlepsze rogaliki drożdżowe . To moje ulubione rogaliki z marmoladą, które piekę na drożdżach świeżych lub suszonych. Rogaliki można po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem.  - najlepszy przepis na rogaliki drożdżowe - można je zrobić z dowolnym słodkim nadzieniem - dużo porad oraz zdjęcia szykowania krok po kroku

AniaGotuje.pl
Chrupiące rogaliki z malinami 184

Pyszne chrupiące rogaliki z konfiturą z malin. Wykonane na bazie ciasta kruchego drożdżowego, dość proste w przygotowaniu więc możemy do nich wracać często:) Myślę, że w każdym domu króluje jakiś sprawdzony przepis na rogaliki:) Zachęcam do skorzystania a ten będzie jednym z nich:) Składniki 50 g drożdży 1/2-3/4 szklanki mleka 200 g masła 500 g mąki pszennej przesianej 2 jajka(...)każdym ułożyć łyżeczkę konfitury, przy podstawie każdego trójkąta. Zawinąć od góry brzeg na raz, końce trochę zlepić ( wtedy konfiturę zabezpieczymy przed wylewaniem) i zwijamy dalej do dołu formując rogaliki. Ułożyć na stolnicy zaginając końce trochę do środka. Tak przygotować pozostałe. Pieczemy do zrumienienia w temp 170 stopni. Gotowe posypać cukrem pudrem. Smacznego:)       Artykuł Chrupiące rogaliki z malinami

gotuj ze mną
TWAROGOWE ROGALIKI Z NUTĄ POMARAŃCZY 255

Małe rogaliki twarogowe z dodatkiem masła oraz skórki z pomarańczy, dzięki której zyskały wyjątkowy smak oraz aromat. Składają się tylko z 5 składników i są banalnie proste w przygotowaniu. Rogaliki są kruche o twarogowym posmaku i z wyczuwalną nutą pomarańczy. Smakują tak dobrze, że nawet nie trzeba ich nadziewać i trudno im się oprzeć. Oczywiście, chętni mogą je również nadziać(...)lodówki i dzielimy na trzy równe części. Każdą część ciasta rozwałkowujemy na kształt koła i dzielimy na ósemki. Każdy trójkąt zwijamy od podstawy do wierzchołka, aby powstał rogal. Gotowe rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25-30 min. Studzimy i oprószamy cukrem pudrem

Kuchnia MagdaLeny
TWAROGOWE ROGALIKI Z NUTĄ POMARAŃCZY 255

Małe rogaliki twarogowe z dodatkiem masła oraz skórki z pomarańczy, dzięki której zyskały wyjątkowy smak oraz aromat. Składają się tylko z 5 składników i są banalnie proste w przygotowaniu. Rogaliki są kruche o twarogowym posmaku i z wyczuwalną nutą pomarańczy. Smakują tak dobrze, że nawet nie trzeba ich nadziewać i trudno im się oprzeć. Oczywiście, chętni mogą je również nadziać(...)lodówki i dzielimy na trzy równe części. Każdą część ciasta rozwałkowujemy na kształt koła i dzielimy na ósemki. Każdy trójkąt zwijamy od podstawy do wierzchołka, aby powstał rogal. Gotowe rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25-30 min. Studzimy i oprószamy cukrem pudrem

Kuchnia MagdaLeny
Rogaliki z 3 składników 151

Jeden z prostszych wypieków jaki istnieje. Potrzebujemy zaledwie 3 składników do ciasta i opcjonalnie jakiś dodatek do nadziania rogalików. Chwila zagniatania oraz pieczenia i deser gotowy :) 250 g mąki pszennej 200 g masła 120 g waniliowego serka homogenizowanego   opcjonalnie owoce/dżem/krem czekoladowy do nadziania opcjonalnie cukier puder do posypania Masło siekamy z mąką. Dodajemy serek i zagniatamy(...)radełka dzielimy na 12 trójkątów (kroimy jak pizzę). Na szerszym końcu każdego kawałeczka układamy po pół łyżeczki nadzienia lub owoc (ja zrobiłam je z truskawkami). Zwijamy do środka formując rogalik. Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w 190 stopniach. Smacznego :) Artykuł Rogaliki z 3 składników pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Rogaliki drożdżowe z serem 738

Mięciutkie i słodko pachnące drożdżowe rogaliki z waniliowym twarożkiem oprószone cukrem pudrem to słodkość której nie odmówią zarówno dzieci jak i dorośli, przypominają wakacje u babci, z kubkiem mleka czy ciepłego kakao tworzą doskonały duet. Polecam, przepis sprawdzony i zawsze wychodzi. Składniki na około 30 sztuk rogali: 1 kg mąki pszennej typ 550  2 opakowania suszonych drożdży  Dr.Oetker(...)wycinać naprzemiennie trójkąty . U podstawy każdego trójkąta nakładać pełną łyżeczkę nadzienia serowego, zwijać od podstawy w kierunku wierzchołka w  taki sposób aby koniec wierzchołka znalazł się pod spodem rogalika. Zapobiegnie to rozwijaniu się rogalika. Układać na blaszce wyłożonej pergaminem w odpowiedniej od siebie odległości (rogaliki sporo urosną podczas pieczenia) Przykryć ściereczką odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia, smarować

Wanilia i Kardamon
Rogaliki krucho - drożdżowe 161

Przepis na rogaliki z ciasta krucho-drożdżowego z pewnością zadowoli niejedno podniebienie :) Składniki: - 1 kg mąki pszennej - 250 g masła - 50 g drożdży - 3 łyżki cukru - 12 łyżek mleka - 1 jajko - 2 żółtka - ulubiona marmolada oraz - 1 białko - gruby cukier Przygotowanie: Przygotowujemy rozczyn: drożdże rozkruszamy w letnim mleku z dodatkiem cukru. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia(...)żółtka, wyrośnięty rozczyn i zagniatamy ciasto, aż będzie odchodziło od dłoni. Ciasto odkładamy na godzinę do wyrośnięcia a następnie rozwałkowujemy, wycinamy trójkąty. Każdy smarujemy ulubiona marmoladą, zwijamy na kształt rogalika. Wierzch każdego rogalika smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy grubym cukrem. Rogaliki pieczemy w 180 C przez około 20 minut. Źródło inspiracji: Wypieki Siostry Marii z drobnymi poprawkami

Zainspirowana w kuchni
KRUCHE ROGALIKI Z PIWEM NADZIEWANE POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI 143

Dziś przedstawiam Wam kolejną odsłonę rogalików, tym razem z dodatkiem piwa w cieście. Przepis pochodzi z moich starych zapisków, sprawdzony wielokrotnie. Rogaliki wychodzą mega kruche, przygotowuje się je bardzo łatwo i szybko. Kto jeszcze nie zna tego przepisu to polecam :) Składniki: * 350 g mąki pszennej * 220 g zimnego masła  * 4 łyżki cukru pudru * 1/2 szklanki piwa Dodatkowo: * powidła śliwkowe(...)mniejsze kawałki. Rozwałkować dość cienko na stolnicy podsypanej mąką na kształt koła, a to podzielić na trójkąty. Na brzegu każdego trójkąta układać nie dużą ilość powideł śliwkowych. Zawijać rogaliki i układać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180'C. Piec ciastka około 25 minut, do zarumienienia. Wystudzić na kratce. Z cukru pudru i wody zrobić lukier

Zrób to smacznie
Kruche Rogaliki z Marmoladą 148

Niema jak domowe rogaliki, dziś z dodatkiem marmolady wieloowocowej. Zdecydowany smak mojego dzieciństwa, uwielbiam rogaliki kruche jak i drożdżowe... SKŁADNIKI: 3,5 szkl mąki 3 łyżki cukru 250g masła 220g śmietany 18% albo 24% 300g marmolady wieloowocowej WYKONANIE: 1. W dużej misce umieszczamy mąkę, cukier, masło. śmietanę. Wyrabiamy do całkowitego połączenia się składników. 2. Ciasto owijamy w folię spożywczą, umieszczamy(...)ciasto delikatnie stwardnieje, wyciągamy z zamrażarki, dzielimy na mniejsze kawałki, rozwałkowujemy na cienkie,okrągłe placki, podzielić na 8 trójkątów, na każdy kawałek kładziemy około pół łyżeczki marmolady, zwijamy w rogalika. 4. Rogaliki układamy na blaszce, wyłożoną papierem do pieczenia, piec w temp 170* około 30 minut. 5. Studzimy  i posypać cukrem pudrem. Widzieliście rewelacyjną paterę na zdjęciu firmy SAGAFORM

Dziś Ja gotuje

Proponowane wyszukiwania