rogaliki - 2402 przepisów (strona:45/161)

Rogaliki trzyskładnikowe 164

Naszła mnie ochota na coś słodkiego - ale nie za bardzo słodkiego i obowiązkowo szybkiego w przygotowaniu. No i przypomniałam sobie przepis na błyskawiczne wręcz rogaliki :-) trochę schodzi z czekaniem kiedy ciasto się schładza w lodówce, ale za to gotowe ciastka są delikatne, kruche i bardzo dobre... Ja robiłam je z dżemem wiśniowym, ale to co dacie do środka zależy tylko(...)posypać cukrem pudrem :-) SKŁADNIKI 3 szklanki mąki pszennej 250 g masła 1 szklanka gęstej śmietany 18% Dodatkowo: 1 białko cukier dżem, krem czekoladowy, jabłko - co tylko chcecie, ważne żeby rogaliki Wam smakowały Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy masło, śmietanę i zagniatamy gładkie ciasto. Wstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, dzielimy na 5 - 6 kulek i każdą

Czary - gary w kuchni
Mini rogaliki z czekoladą 166

rogaliki idealnie sprawdzą się jako przekąska do szkoły,do pracy lub na piknik. Małe, poręczne, na jeden, może dwa kęsy. Delikatne, drożdżowe i nadziane czekoladą, to idealna przekąska do popołudniowej kawy czy  herbaty w doborowym towarzystwie :) Składniki: 600 g mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 300 ml mleka 150 g cukru 100 g masła 4 żółtka 1 jajko cukier(...)rondelka i podgrzewam, aż połączą się ze sobą. Dodaję żelatynę i mieszam do jej rozpuszczenia . Studzę całkowicie, aż stężeje. Na każdy trójkąt nakładam po łyżeczce czekolady i zwijam rogaliki zaczynając od szerszego końca.  Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, układam na niej rogaliki i po raz kolejny odstawiam by podrosły.  Rozmąconym jajkiem smaruję wyrośnięte rogaliki i wstawiam do piekarnika

Ciasteczkowy Potwór
Kruche rogaliki z budyniem 133

Budyń i kruche ciasto to dla mnie połączenie idealne. Dlatego też powstały te rogaliki. Są pyszne, pachnące wanilią, po prostu idealne dz filiżanką herbaty lub kawy. Koniecznie wypróbujcie. Ciasto kruche: 250g mąki pszennej luksusowej Młynomag 200g mąki krupczatki Młynomag 200 g zimnej margaryny 100 g cukru pudru 2 jajka Budyń: 300 ml mleka 4 łyżki domowego cukru waniliowego 3 żółtka(...)razie potrzeby dodać odrobinę kwaśnej śmietany lub podsypać mąką. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą cienko rozwałkować na okrąg (aby rogaliki były równe odcinam sobie koło od dużego talerza). Każde koło podzielić na 8 części. Z szerszej strony kłaść łyżeczkę budyniu, zwijać rogaliki. końce zlepić aby budyń nie wypłynął podczas pieczenia

Smakołyki Asi
Mini rogaliki 149

Niedziela rano, wolny dzień od pracy, a spać jakoś się nie chciało i póki moi domownicy wstali pachniało już rogalikami..Przepis z jakiejś gazetki..ale jak to u mnie czasem  bywa, zakupy nie były zrobione, zabrakło ciut masła , mleka..więc pozmieniałam troszkę...ale to wyszło chyba na dobre..rogaliki wyszły pyszniutkie..Ja zrobiłam takie mini rogaliki wykorzystując rogalomanię(...)kilka części, rozwałkować na kształt koła .Przełożyć na   rogalomanię   , wyciąć trójkąty, nałożyć farsz i zwijać rogaliki.Układać na przygotowanej blasze.Piekarnik nagrzać do 250 stopni i piec rogaliki aż będą złocis

Moje domowe kucharzenie
Rogale marcińskie 119

praktycznie nigdzie nigdy nie znajdowałam prawdziwych Rogali Marcińskich, gdyż głównie była to buła z kropką w środku czytaj nadzieniem. Nie ma nic lepszego jak zrobione przez siebie  rogaliki z prawdziwą masą z białego maku, marcepanu i orzechów. Rogale są przepyszne choć pracochłonne.Czy warto...bez dwóch zdań...Zapraszam. (przepis zaciągnięty z Moich Wypieków) Składniki na ciasto drożdżowo - francuskie(...)rozwałkowaniu i złożeniu ciasto dobrze owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc. Wyjąć z lodówki na 20 minut przed robieniem rogalików. Nadzienie: 300 g białego maku 100 g masy marcepanowej 3/4 szklanki cukru pudru 100 g orzechów włoskich 100 g zblanszowanych migdałów 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki gęstej kwaśnej

Kubki smaku
Rogaliki razowe o smaku serowym 175

razem coś z ciemniejszej mąki ,rogaliki ,w których są dwie warstwy jedna serowa a druga razowa ,w środku jest pyszna szynka ,która nadaje lekko słony smak rogalikom :) nie wiem jakie będą na drugi dzień bo zjedliśmy w pierwszy :) u mnie wyszło 9 sztuk bo mam za wąską deskę a spokojnie można rozwałkować ciasto na prostokąt dłuższy(...)węższy i będzie więcej rogalików :) Składniki na 9 sztuk dość sporych rogali : ciasto razowe : - 300 g maki razowej typ 1850 - 12 g świeżych drożdży - płaska łyżeczka cukru - 7 g soli (pełna mała łyzeczka ) - 1 duża łyżka oliwy - 100 ml letniej wody - 150 ml letniego mleka - 1 żółtko - szczypta chili - 1 łyżeczka ziół prowansalskich Ciasto serowe : - 300 g mąki pszennej

Wypieki Rene
Rogaliki na wytrawnie z szynką i żółtym serem 255

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Ostatnio wpadłam na pomysł aby przygotować rogaliki na wytrawnie, z szynką i żółtym serem. Bo kto powiedział, że rogaliki robimy tylko na słodko? Zrobiłam je na kolację zamiast kanapek i muszę wam powiedzieć, że wyszły przepyszne. Wierzch dodatkowo posypałam czarnuszką, która nadała im jeszcze ciekawszego smaku(...)Takie rogaliki możecie przygotować na imprezę, na piknik czy do pracy. Smakują na ciepło i zimno. Polecam Post Rogaliki na wytrawnie z szynką i żółtym serem pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Podwójnie czekoladowe śniadanie! 187

Śniadanie dla ukochanego? ;-) Podwójnie czekoladowe! Gorące rogaliki z nadzieniem czekoladowym od Goplany, podane z gorącą czekoladą z dodatkiem chili i bitej śmietany!  Podane do łóżka!  Na dzień dobry!  Czy jesteście w raju? Zdecydowanie tak! ;-) Składniki na rogaliki: - 750-800 g mąki pszennej - 150 g margaryny - 3/4 szklanki mleka 3,2% - 4 duże jajka - 3/4 szklanki cukru(...)ciepłe miejsce. Po tym czasie. Na stolnicy, za pomocą wałka uformuj koło i podziel na 6 trójkątów. Na podstawie trójkąta, układaj po kilka kostek czekolady i roluj, w formę rogalików. Rogaliki ułóż na blaszce, posmaruj roztrzepanym jajkiem. Pieczemy około 30 minut w temp. 170- 180 stopni C. gorąca czekolada W rondelku zagotuj mleko ze śmietanką i chili. Zdejmij z płyty

SMYKWKUCHNI
Croissant z rabarbarem 125

Ostatnio gdzieś na Pinterest wpadło mi w oko zdjęcie rogalika z rabarbarem.  Pomyślałam czemu nie, w sam raz na niedzielne drugie śniadanie. Jak pomyślałam tak zrobiłam! :) Zapraszam na świeżuteńkie croissanty z rabarbarem. Idealne na drugie śniadanie, czy podwieczorek. Szybkie i pyszne. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego, 3 łodygi rabarbaru, skórka starta z cytryny, 4 łyżki cukru* Rabarbar należy dokładnie umyć(...)całej cytryny oraz cukier. Wszystko dokładnie wymieszać.  Płat ciasta francuskiego przekroić na pół, a każdą z połówek naciąć po skosie otrzymując cztery duże trójkąty - chciałam, aby każdy rogalik był duży. Na każdy trójkąt ciasta wykładamy ok. dwóch łyżek rabarbaru z cukrem i skórką cytrynową. Zwijamy delikatnie rogalik. Uformowane posmarowałam roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym

Plate of Joy
Rogaliki z cynamonem, pomarańczą i czerwonym pieprzem 197

ogaliki przygotowane na bazie przepisu na rogaliki z czeremchą , przed zrolowaniem posmarowane masłem z cynamonem i nadziane konfiturą pomarańczową z imbirem i czerwonym pieprzem . Miły dodatek do kawy lub herbaty :). Czas przygotowania: 15 minut   Wyrastanie: 60 minut     Pieczenie: 15 minut   Porcje : 24  r ogaliki :   Składniki:   1,5 szklanki mąki ,   1/2 kostki masła(...)drożdży,   4 łyżki letniego mleka,   3  łyżeczki cukru pudru,   szczypta soli,   1  jajko,   2 łyżki mleka do posmarowania rogalików. Nadzienie:   konfitura pomarańcza z imbirem i czerwonym pieprzem (lub inna gęsta),   1/4   kostki masła ,   2 łyżki brązowego cukru,   2 -3  łyżeczki cynamonu.   Do posypania:   różany cukier

SzczyptaSmaQ
Rogaliki drożdżowe z nadzieniem sernikowym, czyli z twarożkiem i rodzynkami :) 152

Całość mieszamy jeszcze raz łyżka. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrabiamy, podsypując mąką, po czym po trochu wałkujemy i wykrawamy z niego dość duże trójkąty, które nadziewamy serem i zawijamy. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, pozostawiając pomiędzy rogalikami dosyć duży odstępy, by się nie zlepiły. Rogaliki pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180°C. Upieczone, zimne rogaliki lukrujemy przygotowanym szybko

Smakowy Raj
Rogale drożdżowe z konfiturą 333

mruczy na kolanach i niech jeszcze świerszcze grają na swych skrzypcach...zanurzyć się lekturze na którą czasu na co dzień brak...i tak, niespiesznie sącząc dobra kawę podjadać słodkie rogaliki....ach gdyby tak.... Składniki na ok 45-50 sztuk: 1 kg mąki pszennej 10 dag świeżych drożdży 15 dag masła lub margaryny 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mleka 5 żółtek(...)Wyrośnięte ciasto wałkujemy dość grubo, ok 4-5 mm. Szklanką wycinamy kółka, lekko je wałkujemy, nakładamy konfiturę, zlepiamy, a resztę ciasta przecinamy na paseczki i okręcamy je wokół rogalika.  6. Tak przygotowane rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 15-20 minut do ponownego wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika można je posmarować rozmąconym białkiem

Apetyczna babeczka
Rogaliki drożdżowo- kruche 208

już wcześniej wspominałam nie wyobrażam sobie soboty bez domowych słodkości. Dzisiaj postanowiłam zrobić domowe rogaliki, które robi się błyskawicznie. Takie rogaliki uwielbiają wszyscy, a dzieci się nimi wprost zajadają. Ja od dziecka pamiętam ten smak i zapach unoszący się w domu podczas pieczenia. Jeżeli jeszcze nie jedliście takich rogalików, to koniecznie musicie spróbować!   Składniki: - 3 szklanki mąki; - 2 żółtka(...)cookd.it/embed/ajax.php?action=check&recipe=http://dom-agi.pl/rogaliki-drozdzowo-kruche/&blog=http://dom-agi.pl'; url=url.replace(/#038;/g,''); load(url, function(xhr) { if (xhr.responseText!='Unknown blog') { insertCookd(xhr.responseText); } else { document.getElementById('8baef416d148a56620e17a678bf58977').innerHTML ='Cook\'d: Skonfiguruj wtyczkę'; } }); The post Rogaliki drożdżowo- kruche appeared first

dom-agi.pl
Kruche rogaliki drożdżowe 164

Przeważnie moje wypieki to ciasta przekładane najróżniejszymi masami. Nie przepadam za "suchymi" ciastami. Mam jednak kilka sprawdzonych przepisów na ciasteczka czy rogaliki bez kremów czy mas. Poniższy przepis na rogaliki dostałam bardzo dawno temu, kiedy chodziłam jeszcze do szkoły. Piekłam je na różne sposoby: nadziewane owocami, marmoladą, a nawet kawałkami czekolady. Przygotowuje się je szybko i prosto. Zjada(...)się pod wpływem ich ciepła.  Ciasto odstawić na 10-15 minut w chłodne miejsce. Po tym czasie rozwałkować na grubość około 1 cm., wykrawać trójkąty i zawijać w rogaliki. Do środka można nałożyć owoce  (na przykład cząstki jabłka, gruszek czy śliwki) lub odrobinę twardego dżemu. Pieczemy w temperaturze około 200 stopni do lekkiego zrumienienia. Dekorujemy według

Codzienna kuchnia niecodzienna