rogaliki - 2402 przepisów (strona:37/161)

Rogaliki dyniowe z konfiturą 249

wiem dlaczego, ale tak się jakoś przyjęło, że rogaliki goszczą u nas najczęściej jesienią;) Ostatnio też upiekłam rogaliki:)) Najpierw nasze ulubione tradycyjne półfrancuskie, które znajdziecie tutaj . Tym razem jednak pokusiłam się na rogaliki z dodatkiem puree z dyni nadziane domową konfiturą. Wyszły całkiem smaczne i pięknie złociste! Składniki: 200g puree z dyni,  250g margaryny,  3 łyżki cukru(...)zmiksować na papkę).   Zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie części. Rozwałkować na kształt koła. Podzielić na 8 trójkątów, na każdy trójkąt nałożyć po łyżeczce konfitury. Zwijać rogaliki do środka.  Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  Piec około 30-35 minut w temp. 180st. Z cukru pudru i cytryny zrobić lukier, w razie potrzeby dolać odrobinę

Z miłości do słodkości
W malinowym chruśniaku 134

Podejście nr 2 do rogalików. Ciasto znowu drożdżowe, ale inna technika wyrastania, bo na tzw. topielca. I nadzienie malinowe... Niestety znowu nie udało mi się okiełznać dżemu w środku, ale cudownie miękkie ciasto rekompensuje jego nieznaczny brak Topielce z dżemem malinowym 2 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki cukru 1/3 szklanki mleka 50 g drożdży 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 jajko(...)stolnicy wyrobiłam ciasto, które podzieliłam na 4 części. Każdą rozwałkowałam na cienki placek i podzieliłam na 8 trójkątów. U podstawy każdego z trójkątów położyłam łyżeczką dżemu i zwinęłam, formując rogalika. Piekłam przez 15-20 min. w 180st. do zabrązowienia (pominęłam tylko etap 20-minutowego wyrastania przed pieczeniem, ale rogaliki i tak się udały ;)) Nie posmarowałam do pieczenia jajkiem, nie oprószyłam

bastalena
1547. Rogale na miodzie 169

Szybkie do zrobienia...idealne na śniadanie lub kolację..mięciutkie... pyszne...pomysł na takie rogaliki podpatrzyłam u Klementyki ..na jej blogu są dwa takie przepisy [ tutaj  i tutaj ]..Ja z połowy ciasta zrobiłam większe rogale posypane makiem, czarnuszką i mielonymi migdałami...a z reszty ciasta zrobiłam mniejsze rogaliki nadziane pyszną   konfiturą z truskawek z cynamonem .. Młodsza córka już prosiła(...)rzadko kiedy korzystam dwa razy z tego samego przepisu mimo, że dany przepis jest świetny..ja lubię wyszukiwać nowe przepisy  i eksperymentować .. Córka jednak zapowiedziała ,że rogaliki mają być z czekoladą ..taką do smarowania ..i ma być takie ciasto ..a nie inne.. nie  z innego przepisu na rogaliki...tylko właśnie takie... 500 g mąki  2 łyżki

Moje domowe kucharzenie
Ciasteczka świąteczne - 45 propozycji 31

rośnie. Nie tak szybko jak ciasta, ale staram się dodawać ciągle nowe propozycje. Mam nadzieję, że jakiś przepis przypadnie Wam do gustu :-) 1.  Legnickie bomby piernikowe 2.  Rogaliki 3 składnikowe z marmoladą  3.  Ciasteczka z lemon curd 4.  Ciasteczka kokosowe 5.  Ciasteczka z masy krówkowej  6.  Maślane serduszka  7.  Szybkie(...)Cynamonowe ciasteczka  10.   Półksiężyce z lukrem  11.  Wafle z masą z dodatkiem galaretki  12.  C iasteczka budyniowe 13.  Rogaliki z nutellą  14.  Kruche ciasteczka z posypką orzechową  15.  Budyniowe wersja II  16.  Wafel z masą kajmakową i petitkami  17.  Kulki mocy 18.   Kruche ciasteczka

kruche babeczki
mini croissants z ciasta francuskiego 36

składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego troszkę mleka do posmarowania rogalików opcjonalnie: cukier do posypania rogalików wykonanie: Ciasto francuskie rozwijamy. Wycinamy prostokąty na ok. 4 x 8,5 cm. Każdy prostokącik przecinamy po przekątnej tak aby otrzymać dwa trójkąty. Trójkąciki zwijamy w rogaliki zaczynając od podstawy. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy mlekiem i opcjonalnie posypujemy cukrem. Pieczemy

Domowy Smak Jedzenia
Rogaliki z borówkami – kuchnia podkarpacka 40

Rogaliki z borówkami – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Smolarzyny, gmina Żołynia, powiat łańcucki Borówki czy jagody? Jak się u Was mówi? W mojej rodzinie od zawsze są to jagody, ale znam osoby, u których jest inaczej. Jednym słowem, w moim odczuciu na Podkarpaciu nie ma regionalizmu jeśli chodzi o używanie nazwy jagody lub borówki. W Smolarzynach najwyraźniej używa się nazwy borówki, ponieważ(...)tamtejsze Koło Gospodyń Wiejskich piecze pyszne drożdżowe rogaliki z borówkami, na które dzisiaj zapraszam. Dodam, że zamiast borówek leśnych można użyć dżemu borówkowego lub borówek amerykańskich, które współcześnie coraz częściej zastępują leśne jagody. Przepis pochodzi z publikacji „Śladami tradycji i smaku. Gmina Łańcut i okolice”. Rogaliki z borówkami – kuchnia podkarpacka Składniki na 36 rogalików: 50 g drożdży 1 szklanka mleka

Trzeci talerz
Rogaliki drożdżowe bez rośnięcia. 55

mąki. Ciasto powinno być nie za sztywne. Rozwałkuj na stolnicy na grubość około 4 - 5 mm, pokrój na trójkąty. Na każdy trójkąt nałóż trochę twardej marmolady. Zwiń w kształt rogalika. Rogaliki układaj na blaszce wysmarowanej tłuszczem. Nie musisz robić dużych odstępów między rogalikami ponieważ nie wyrosną zbyt dużo. Rogaliki możesz posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem, będą ładniej wyglądać. Rogaliki

Przepisy i porady kulinarne
Rogaliki z nadzieniem kokosowym 44

Rogaliki są serio pyszne. Ciasto jest mięciutkie, a nadzienie nietypowe w smaku, a zarazem pyszne. Wychodzi ich sporo, bo 48 sztuk, ale to i tak mało :D. Przepis znalazłam na stronie monikismakołyki Składniki: Ciasto: 300 ml mleka 50 g masła 2 jajka (w temperaturze pokojowej) 7 g suszonych drożdży  50 g cukru pudru  1/2 łyżeczki soli(...)wyrośnięcia na godzinę w ciepłym miejscu. Kiedy ciasto rośnie przygotowuję nadzienie kokosowe.  Nadzienie: 150 g wiórek kokosowych  puszka mleczka kokosowego 125 g cukru trzcinowego + mleko do posmarowania rogalików Do garnka wsypuję wiórki kokosowe i cukier, prażę ok 3 min na mniejszej mocy palnika (aż wiórki zaczną lekko łapać brązowy kolor). Wlewam mleczko kokosowe. Gotuję ok 10-12 minut

Gotuj z Agnes
Rogaliki trzyskładnikowe. 84

Pyszne kruche rogaliki, do zrobienia których potrzebujemy tylko trzech składników.  Jakiś czas temu były bardzo modne. Ostatnio sobie o nich przypomniałam i zrobiłam.  Przepis był już na blogu, ale przy okazji postanowiłam go odświeżyć.  Rogaliki są szybkie i proste do zrobienia,  smakują jak kruche.  Wystarczy zagnieść ciasto i włożyć do lodówki. Po godzince zawijacie już(...)rogaliki. Nadziewać można według uznania. Co kto lubi. Tym razem zrobiłam z nutellą, ale pyszne są z marmoladą, z prażonymi jabłkami,  z różnego rodzaju dżemami. Za każdym razem mogą być inne. Składniki: 3 szklanki mąki (moja szklanka ma 230 ml.) 1 kostka margaryny (250 g.) 1 mała, gęsta śmietana 18% (200 g.) Dodatkowo: dowolne nadzienie (u mnie nutella) cukier

Agusiowe smakołyki
Krucho-drożdżowe rogaliki z makiem 74

Krucho-drożdżowe rogaliki z makiem. Delikatne, mięciutkie, rozpływające się w ustach. Dość szybkie i proste w przygotowaniu. Ten przepis idealnie wpasuje się w porę jesienno-zimową. Wyśmienicie smakują w towarzystwie ulubionej kawy czy herbaty. Polecam :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na rozczyn z drożdży: 50 gram świeżych drożdży 4 łyżki ciepłego mleka 1 łyżka cukru Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki(...)kroimy na 8 lub 16 trójkątów. Ja dzieliłam na 16. na każdy trójkąt ciasta kładziemy/rozsmarowujemy porcję masy makowej u mnie 1 łyżeczka i zwijamy tworząc rogaliki., gotowe rogaliki układamy na blasze od piekarnika wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia, po wierzchu smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy 20-25 min w temperaturze ok 190 stopni grzanie góra-dół

Blog kulinarny S9.PL
Dyniowe rogaliki drożdżowe z marmoladą 97

Dzień dobry :-) Jakiś czas temu pisałam Wam o puree z dyni, które możemy zamrozić i używać do różnych wypieków. Ja tym razem użyłam do rogalików, które wyszły tak pyszne, że jeden dzień i nie było ani jednego. Przepis na pewno będziemy powtarzać, bo jest super. Dynię możemy jeszcze kupić świeżą więc wystarczy ją upiec i możemy zrobić ze świeżym puree(...)Moich rogalików wyszło około 50 szt, ale ja robię takie mniejsze, jakoś bardziej takie wolimy. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki:  500 g mąki pszennej 7 g suchych drożdży 3 kopiate łyżki puree z dyni 1 jajko + 1 żółtko 1/2 łyżeczki soli 1/3 szklanki cukru 3/4 szklanki mleka 70 g masła 1 cukier waniliowy Dodatkowo: marmolada lub krem

kruche babeczki
Najlepsze kruche rogaliki z powidłami 86

Doskonały przepis na kruche rogaliki nadziane powidłami. Ciasto jest niezwykle delikatne i kruchutkie, polecam najlepszy przepis na kruche rogaliki jaki wypróbowałam. Czas przygotowania: 60 min Czas chłodzenia: 60 min Czas pieczenia: 12 min   Składniki: (na 40 rogalików) 2 szklanki mąki (320 g) 1/3 szklanki cukru pudru (45 g) 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego(...)koło o średnicy 10 cm Podziel koło na osiem trójkątów U podstawy każdego trójkąta nałóż małą łyżeczkę nadzienia Przykryj nadzienie ciastem i sklej brzegi wokół niego (zobacz film) Zwiń rogalik zawijając rożki do środka Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia Posmaruj roztrzepanym białkiem i posyp grubym cukrem kryształem Piecz w 180°C przez ok. 12 min * Możesz nie posypywać

Słodki Blog

Proponowane wyszukiwania