rogaliki - 2402 przepisów (strona:34/161)

Szybkie rogaliki z białym makiem 135

Nasze zeszłoroczne rogale na Świętego Marcina były przepyszne, ale na ich zrobienie trzeba było przeznaczyć dwa dni pracy. Dlatego też powstał pomysł, aby w tym roku zrobić szybkie rogaliki z białym makiem , wykorzystując gotowe ciasto francuskiego oraz gotową masę makową z białego maku. Do nadzienia dodaliśmy mielone orzechy i migdały, masę marcepanową i biszkopty, dzięki czemu elementy tradycyjnych rogali(...)Poznania zostały zachowane. Szybkie rogaliki z białym makiem – składniki 2 opakowania ciasta francuskiego 1 puszka masy makowej z białego maku (400 g) 200 g masy marcepanowej 50 g migdałów 50 g łuskanych orzechów włoskich 50 g łuskanych orzechów laskowych 100 g kandyzowanej skórki pomarańczy 100 g biszkoptów 1 jajko Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania rogali (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie

niecodziennikpary
Rogaliki krucho-drożdżowe 90

zdoła się oprzeć takim rogalikom? Ostrzegam, że nie da się poprzestać na jednym. Więc dobrze radzę, jeśli jesteście na diecie, omijajcie ten przepis szerokim łukiem. A tak zupełnie serio, to chyba najlepsze rogaliki jakie do tej pory zrobiłam. Idealne ciasto krucho-drożdżowe, w środku marmolada różana, a w niektórych też "pijane" wiśnie wyłowione z wiśniówki. Do tego różany lukier, bardzo(...)koło o grubości około 3 mm i wykrawamy 8 trójkątów. Na każdym trójkącie kładziemy łyżeczkę marmolady (lub powideł, owoców) i zwijamy od podstawy trójkąta w kierunku wierzchołka. Gotowe rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia z zachowaniem odstępów ponieważ urosną. Odstawiamy na 20 minut. Przed pieczeniem rogaliki można przesmarować jajkiem. Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 25 minut

Smakowity Blog Kulinarny
Kruche rogaliki z musem z pigwy 110

font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Smaczne, kruche rogaliki. Można przygotować je z dowolnym nadzieniem:   z dżemem, nutellą lub nadzieniem serowym. U mnie z domowym musem z pigwy.  Z podanej porcji wychodzą 32 rogaliki Składniki: 500g mąki(...)podsypaną mąką stolnicę, rozwałkować w kształcie koła około 40cm i podzielić na 16 równych części/trójkątów. Każdy trójkąt u podstawy lekko naciąć, nałożyć po łyżeczce nadzienia. Zaczynać zwijanie rogalika od lekkiego rozchylenia końców trójkąta, zwijając uformować kształt rogalika. Rogaliki układać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, piec 15-18 minut na rumiano. Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub polukrować

W garach u Gosi
Rogaliki drożdżowe z czekoladą 93

Rogaliki drożdżowe wersja II, tym razem z czekoladą, ale jeśli wolicie możecie zrobić je również z dżemem. Są pyszne i nawet na drugi dzień (jeśli jeszcze zostaną utrzymują świeżość). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Rogaliki drożdżowe z czekoladą Czas przygotowania 2 godz Czas gotowania 20 min Łączny czas 2 godz 30 min Składniki 500 g mąki 3 jajka 1 szklanka mleka(...)miejsce na około godzinę. Ciasto rozwałkowujemy na okrąg grubości 0,5 cm i dzielimy na trójkąty. Na każdym z nich układamy dwie kostki czekolady lub łyżkę powideł i zawijamy rogaliki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy dokładnie rozkłóconym jajkiem. Odstawiamy na 10 minut i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy około 20 minut

To co lubię - gotuję i polecam
KRUCHE ROGALIKI 134

Kruche rogaliki z powidłami, to w moim domu jeden z ulubionych jesiennych podwieczorków. Są lekko słodkie, delikatne i zupełnie nie twarde.  Ciasto już na etapie formowania, jest plastyczne - nie łamie się i nie kruszy. Z podanej porcji otrzymamy 48 małych rogalików. Najlepiej przygotowane ciasto podzielić na 4 części i przechowywać w pojemniku w lodówce (maksymalnie 4 dni), a następnie(...)sukcesywnie rozwałkowywać, formować i piec, tylko tyle rogalików, na ile w danej chwili mamy ochotę. Upieczone rogaliki możemy trzymać pod przykryciem przez kilka kolejnych dni i w razie chęci, podgrzać przed podaniem. SKŁADNIKI / 48 szt 300 g (2 szklanki) mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki cukru pudru lub zwykłego cukru  100 g zimnego masła

cool and minty
Kruche rogaliki z musem z pigwy 106

font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Smaczne, kruche rogaliki. Można przygotować je z dowolnym nadzieniem:   z dżemem, nutellą lub nadzieniem serowym. U mnie z domowym musem z pigwy.  Z podanej porcji wychodzą 32 rogaliki Składniki: 500g mąki(...)podsypaną mąką stolnicę, rozwałkować w kształcie koła około 40cm i podzielić na 16 równych części/trójkątów. Każdy trójkąt u podstawy lekko naciąć, nałożyć po łyżeczce nadzienia. Zaczynać zwijanie rogalika od lekkiego rozchylenia końców trójkąta, zwijając uformować kształt rogalika. Rogaliki układać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, piec 15-18 minut na rumiano. Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub polukrować

W garach u Gosi
Rogaliki z twarogiem 138

kiedy prowadzić bloga.Mam nadzieję, że jeszcze trochę i wszystko się unormuje i dam radę wstawiać przepisy, mam trochę zaległych.Dziś z racji wolnej soboty udało mi się upiec rogaliki w ramach akcji Wypiekanie na śniadanie. Rogaliki z twarogiem, oczywiście nadzienie może być wedle własnego gustu.Przepis na rogaliki pochodzi stąd .U mnie rogaliki bez czarnuszki, bo wg mnie jakoś(...)pasowała do takich rogalików, ale to oczywiście moja opinia i każdy robi tak jak lubi.Do ciasta drożdżowego dałam ciut więcej cukru i do twarogu dodałam także zwykły cukier bo sam cukier waniliowy to wg mnie za mało, no i u mnie wyszło rogali.Polecam, bo są pyszne. 70 dkg mąki pszennej Typ-650 30 g drożdży świeżych 300 ml mleka

Moje domowe kucharzenie
Rogaliki z marcepanem 156

Rogaliki są bardzo łatwe do przygotowania. Wymagają jedynie trochę cierpliwości przy oczekiwaniu na wyrośnięcie ciasta. Doskonale smakują z mlekiem lub ulubioną herbatką. Świetnie nadają się do zabrania na majówkowy piknik. Ciasto drożdżowe: 300 g mąki pszennej 6 g drożdży instant 65 g masła 100 ml mleka 50 g cukru jajko 100 g marcepanu  garść płatków migdałów żółtko 3 łyżki(...)odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok godzinę. Ciasto ma podwoić swoją objętość. Ponownie zagnieść i podzielić na dwie części. Rozwałkować na dwa cienkie, okrągłe placki. Aby rogaliki były równe można wyciąć z ciasta koło za pomocą dużego talerza. Koła podzielić na 8 trójkątów. Marcepan podzielić na mniejsze kawałeczki, układać z szerszej strony trójkątów i zwinąć rogaliki. Rogaliki ułożyć

Smakołyki Asi
Bananowe drożdżowe rogaliki 100

pysznego ciasta drożdżowego chyba jeszcze nie jadłam, a wypróbowałam już wiele różnych przepisów.To ciasto jest z dodatkiem bananów, polecam , bo jest naprawdę pyszne.U mnie połowa rogalików jest z nadzieniem jabłkowym a połowa z nutellą.Bananowe drożdżowe rogaliki z przepisu z bloga  Candy Company  a pieczone w ramach akcji Wypiekanie na śniadanie. Ciasto 7 g drożdży instant(...)cukrem i cynamonem, ok. 10 minut, aż nieco zmiękną. W między czasie orzechy posiekać i uprażyć na suchej patelni. Połowę orzechów dodać do nadzienia ,a resztę odłożyć do dekoracji rogalików. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie równe części, uformować kulę i rozwałkować na okrąg o średnicy ok. 25 cm, naciąć po przekątnej tworząc 12 małych trójkątów .Na każdy nakładać

Moje domowe kucharzenie
Twarogowe rogaliki z powidłami 91

był grzeczny w tym roku i czeka na Mikołaja? A ciasteczka z mlekiem przygotowane? Upiekłam wieczorem twarogowe rogaliki z nadzieniem z powideł śliwkowych, a rano już ich nie było. Czyżby faktycznie przyszedł Mikołaj i zjadł?:)  Twarogowe rogaliki z powidłami Składniki (na ok 30szt): 200g twarogu 150g masła 250g mąki 1 łyżka cukru waniliowego 1 jajko 1 łyżeczka proszku(...)posypania 1słoik (250ml) powideł śliwkowych opcjonalnie: cukier puder do posypania Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Masło posiekać z mąką. Jajko rozmącić, 1/3 odlać (będzie potrzebne do posmarowania rogalików). Twaróg, 2/3 jajka i cukier rozetrzeć, dodać do mąki, zagnieść ciasto. Z ciasta uformowac kulę, owinąć folią i schłodzić przez godzinę. Następnie ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na kształt

Obiad gotowy
Rogaliki z migdałami na ricotcie 151

Zostało mi trochę ricotty, a że chciałam zrobić coś słodkiego, to pomyślałam sobie, że poeksperymentuję Dodałam trochę masła i mąki i wyszły całkiem fajne rogaliki. Spróbujcie Składniki na około 12-14 sztuk: – 100g masła – 100g ricotty – 1 żółtko – 100-120g mąki pszennej tortowej – 1 łyżka cukru – szczypta soli Dodatkowo 50-70g smażonych(...)woreczka i odstawić do lodówki na 40 minut. Po tym czasie na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować prostokąt, pokroić na trójkąty. Każdy trójkąt posypać mieszanka orzechowo- cukrową, zawinąć w rogaliki. Blachę wyścielić papierem do pieczenia, ułożyć rogaliki. Piekarnik nagrzać do 180-190 stopni, piec przez około 20-25 minut. Wystudzone rogaliki posypać cukrem pudrem. Artykuł Rogaliki z migdałami na ricotcie pochodzi

Smaki Armine
Maślane rogaliki z konfiturą pomarańczową 310

Pozbawione konserwantów i polepszaczy słodkie rogaliki z orzeźwiającą konfiturą z dojrzewających w słońcu pomarańczy, posypane cukrem pudrem to świetna propozycja tradycyjnego, domowego wypieku, który idealnie sprawdzi się do małej czarnej lub w roli śniadania na słodko. Składniki: Ciasto: 650g mąki pszennej 3 jajka 60g świeżych drożdży 250ml mleka 100g masła 130g cukru szczypta soli Dodatkowo: 400g konfitury z pomarańczy cukier(...)trzy części, każdą z części rozwałkować na kształt koła i pokroić na 12 trójkątów.  Następnie na każdy trójkąt położyć porcję konfitury pomarańczowej i zwinąć dość ciasno w rogaliki. 3. Gotowe rogaliki przełożyć na blaszkę wysmarowaną olejem, pozostawić do ponownego wyrośnięcia. 4. Po tym czasie podrośnięte rogaliki posmarować rozkłóconym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec przez

Szalona Kuchnia Eweliny
ROGALIKI DROŻDŻOWE Z POWIDŁAMI 127

mnie dziś wzięło na rogaliki drożdżowe , dawno ich nie robiłam , przyznam się szczerze , że nie umiem ich robić .  Udało mi się poprzez metodę prób i błędów zrobić fajny przepis na rogaliki , które robi się przyjemnie i łatwo. Polecam :) Zapraszam również do odwiedzenia i polubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/  Będzie mi bardzo miło.  SKŁADNIKI(...)ROGALIKI : CIASTO: 3.5 szklanki mąki pszennej  7g suchych drożdży  1 szklanka ciepłego mleka  3 jajka  szczypta soli  1/2 szklanki cukru pudru lub brązowego  120 g masła ( rozstopionego) 1 słoik powideł KRUSZONKA: 50 g masła  50 g mąki    50g cukru  mleko do posmarowania rogalików  PRZYGOTOWANIE: 1. Z 2 łyżek mleka

Gotowanie Patki
SZYBKIE SEROWE ROGALIKI Z DŻEMEM WIŚNIOWYM (BEZ JAJEK) 121

Przepyszne, rozpływają się w ustach, kruche, idealne do kawki lub na podwieczorek ze szklanką mleka. Takie właśnie są rogaliki serowe. Doskonałe dla całej rodzinki, w moim domu z talerzyka znikają bardzo szybko. Swoją świeżość zachowują bardzo długo, choć gwarantuję Wam, że nie dotrwają kolejnego dnia ;) Składniki na około 36 rogalików: *  3,5 szklanki mąki   pszennej tortowej(...)podzielić na 4 części, każdą rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką na kształt koła. Radełkiem lub nożem każde koło podzielić na 8 trójkątów. Na każdym ułożyć niewielką ilość nadzienia, zwijać rogaliki. Tak przygotowane rogaliki piec w piekarniku nagrzanym do 180'C około 20-25 minut.  Upieczone, przestudzone rogaliki można posypać cukrem pudrem

Zrób to smacznie
Maślane rogaliki z truskawkami 161

Domowe, pozbawione konserwantów i polepszaczy rogaliki z truskawkami to świetna propozycja na przygotowanie słodkiego wypieku, który idealnie sprawdzi się do małej czarnej lub będzie doskonałym wyborem śniadania w wersji na słodko. Składniki: Ciasto: 330g mąki pszennej 1 jajko 1 żółtko 30g świeżych drożdży 125ml mleka 50g masła 70g cukru szczypta soli Dodatkowo: 360g konfitury truskawkowej masło do wysmarowania formy(...)ciasto podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na kształt koła i pokroić na 8 trójkątów. Następnie na każdy trójkąt położyć porcję konfitury truskawkowej i zwinąć dość ciasno w rogaliki. 3.  Gotowe rogaliki przełożyć na blaszkę wysmarowaną olejem, pozostawić do ponownego wyrośnięcia. 4.  Po tym czasie podrośnięte rogaliki posmarować rozkłóconym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego

Szalona Kuchnia Eweliny

Proponowane wyszukiwania