rogaliki - 2402 przepisów (strona:27/161)

Maślane rogaliki z ekologicznym dżemem truskawkowym Symbio 160

Dostałam najlepszy kulinarny komplement na świecie. :-) Babcia powiedziała, że przeniosła się w czasie, bo takie same maślane rogaliki piekła jej mama. Przez dodatek ekologicznych produktów: mąki i truskawkowego dżemu odniosłam wrażenie, że jestem jeszcze bliżej tamtych czasów. Polecam, bo są pyszne, delikatne, maślane. Rozpływają się w ustach. Przepis znalazłam dawno temu tutaj: KLIK . (U mnie rogaliki powstały z 1/2 porcji(...)ciasta.) 4 i 1/2 szklanki ekologicznej mąki pszennej typ 500 Symbio 1 szklanka mleka 1/2 kostki masła + 1/2 kostki masła do smarowania rogalików 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki soli opakowanie suchych drożdży (7-8g) 3 duże jajka 240g ekologicznego dżemu niskosłodzonego Symbio 1. Drożdże wsypujemy do małego naczynia, dodajemy po łyżeczce mąki i cukru, zalewamy 1/4 szklanki ciepłego mleka

Szefowa kuchni
Dyniowe rogaliki drożdżowe 172

dlatego raczej małe są szanse na wyleczenie mojego bzika..;) Co zajrzę na zaprzyjaźnione blogi, to wpadam na następne przepisy do wypróbowania… Tak, jak w przypadku tych boskich drożdżowych rogalików dyniowych z malinami i -u mnie- z białą czekoladą… które odkryłam na Cudach i cudeńkach . Czy można było przejść obok nich obojętnie..;)? Nie ja… Zrobiłam(...)oczywiście smakowały rewelacyjnie! Wbrew pozorom rogaliki nie są słodkie, więc dodatek marcepanu czy czekolady jest tu usprawiedliwiony…;) Dla lubiących słodsze wypieki polecam polać rogaliki lukrem. Zapraszam dzisiaj na puszyste rogaliki drożdżowe z dynią i z dodatkiem kwaskowych malin i białej czekolady… Dyniowe rogaliki drożdżowe Składniki: 700 g mąki 1 opakowanie drożdży instant 7g 1 szklanka mleka 2 łyżki

UgotujmyTo.pl
Kruche rogaliki waniliowo-cynamonowe 151

ciasto: 150 g mąki pszennej 60 g cukru 2 żółtka 60 g mielonych migdałów 40 g mielonych orzechów laskowych 100 g miękkiego masła 1 laska wanilii Posypka do rogalików: 100 g cukru kryształu 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 łyżeczka startej laski cynamonu 1 laska wanilii Najwyższy czas na wyjątkowe aromaty świątecznej kuchni... a wśród nich zapach prawdziwej wanilii i cynamonu(...)Wystarczy tylko przygotować bardzo proste kruche ciasto i upiec wyjątkowo delikatne i aromatyczne rogaliki waniliowo-cynamonowe. Mąkę wymieszać ze zmielonymi migdałami i orzechami. Wysypać na deskę. Dodać miękkie masło, nasionka z laski wanilii, cukier oraz żółtka. Za pomocą noża posiekać i połączyć wszystkie składniki. Zagnieść ciasto. Następnie odrywając po kawałku, formować z niego wałeczek o średnicy około

Świat Ciasta
Rogaliki z marmoladą 194

Rogaliki z marmoladą to kruche, drożdżowe ciasteczka, które są idealne do kawy, herbaty i mleka. Są tanie, a tak bardzo smaczne, że trudno im się oprzeć. Od wielu lat piecze je moja teściowa, a ja zjadam wszystkie nie zostawiając mężowi nic, a nic. Myślę, że przypadną do gustu także Mikołajowi, jeśli położymy kilka na stole z kubkiem mleka… Kruche(...)rogaliki z marmoladą: 1/2 kg mąki pszennej (3,5 szklanki) 2 jajka (+ 1 do posmarowania) 250 g margaryny (1 kostka) 2 łyżki cukru 50 g świeżych drożdży marmolada (ewentualnie gęsty dżem lub konfitura różana) cukier puder do posypania listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Mąkę wsypujemy do dużej miski. Dodajemy rozkruszone drożdże, cukier, lekko roztrzepane dwa jajka

Poezja smaku
Jak podnieść na duchu zaospowane dzieci, czyli drożdżowe rogaliki 207

słodkiego, łatwego do jedzenia przez małe łapki, nie doprowadzające do pasji mamy ukremowieniem wszystkiego na około. Kiedy więc zobaczyłam na blogu   Śladami słodkiej babeczki  przepis na drożdżowe rogaliki wiedziałam, że to jest dokładnie to, czego mi potrzeba. Niewiele myśląc wybrałam się na zakupy, żeby zaraz potem przystąpić do działania.  Hmpf... Muszę przyznać, że ciasto strasznie mnie denerwowało(...)Placek nieustannie się kurczył, więc sapałam nad nim niemiłosiernie, grożąc mu wałkiem (z czego nic sobie nie robił). Jakoś jednak mi się udało. Reszta to już prościzna. Oczywiście moje rogaliki wyglądają, jakby formowała je totalna lebiega (którą chyba niestety jestem...), nie ujmuje to jednak ich smaku - są boskie! Do nadziania użyłam domowych powideł śliwkowych. Możecie nafaszerować je czymkolwiek, byle gęstym

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Croissanty 150

się czy mi nie strzeli, ale dał radę. Ale mimo wszystko zachęcam do spróbowania, zapach wydobywający się z piekarnika podczas pieczenia i smak jeszcze lekko ciepłego rogalika... bezcenny. Piekłam w nieco niższej temperaturze, w moim piekarniku przy 230 stopniach od razu zrobiłyby się węgle. Wydłużyłam też nieco czas pieczenia, pomna uwag dziewczyn(...)drugi dzień ciasto wałkujemy na prostokąt o grubości 1 cm i wkładamy do zamrażarki na 30 minut. Ciasto powinno być dobrze schłodzone. Jest to istotny moment w procesie produkcji rogalików, bo dzięki kontrastowi zimnego ciasta i miękkiego masła  wytworzy się listkowa struktura w gotowym cieście. Masło musimy wyjąć z lodówki godzinę przed użyciem, a następnie rozwałkować je między dwoma

Kulinarne przygody Gatity
Rogaliki krucho-drożdżowe z nadzieniem jabłkowo-cynamonowym 31

Rogaliki krucho-drożdżowe z nadzieniem jabłkowo-cynamonowym Aromatyczne i przepyszne. Podczas pieczenia tych rogalików w całym domu magicznie pachnie pieczonym jabłkiem i cynamonem.       Składniki: Ciasto 40g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 3 szklanki mąki pszennej 200g masła 2 jajka szczypta soli pół szklanki kwaśnej śmietany 18% Nadzienie: 5 jabłek 3 łyżki cukru 1 łyżka cynamonu Dodatkowo(...)łyżki masła 1 jajko cukier trzcinowy do posypania rogalików       *** Przygotowujemy nadzienie. Jabłka obieramy, kroimy w kosteczkę, przekładamy do garnka i zasypujemy cukrem *** *** Jabłka z cukrem dusimy na średniej mocy palnika przez około 10 minut często mieszając. Na koniec posypujemy cynamonem, mieszamy. Odkładamy do wystudzenia *** *** Dwie łyżki masła roztapiamy i odkładamy do przestudzenia *** *** Drożdże rozcieramy z cukrem

Blog z Apetytem
ROGALIKI DROŻDŻOWE Z CIASTA TOPIONEGO – NA SŁODKO ZE SWEET DECOR 87

Rogaliki drożdżowe z ciasta topionego to przepis, który przygotowałam dziś w ramach naszego cyklu NA SŁODKO ZE SWEET DECOR , a jednocześnie przepis, który jest propozycją na zbliżające się cudowne święto – Dzień Babci i Dziadka. Są to rogaliki, o których powiedziała mi moja mama ( przyznaję, że wcześniej nie słyszałam o takim cieście ),a które jak się okazało robiła również moja(...)pamięci babcia i są w Jej starym zeszycie z przepisami. Ciasto topione to ciasto drożdżowe zatapiane po przygotowaniu w lodowatej wodzie, a następnie wyrabiane i wypiekane. Idealne do zwijania rogalików ( ps. na blogu znajdziecie też inne rogale – TUTAJ ! ). Nie odstawiamy do do wyrastania w ciepłe miejsce, tak jak tradycyjnego ciasta drożdżowego. Ciasto jest niesamowicie delikatne i puszyste, w związku

Ostra na Słodko
Rogaliki Z Białym Makiem I Lukrem Pomarańczowym 117

Mięciutkie i słodkie rogaliki z białym makiem, idealnie wpasują się na podwieczorek lub do zabrania ze sobą do szkoły czy pracy. Są mięciutkie i po prostu pyszne i znikają w oka mgnieniu ;) Składniki na 25-35 rogalików: 300 g mąki pszennej 25 g drożdży świeżych 1 żółtko kl L parę kropel esencji pomarańczowej lub waniliowej ( nie koniecznie ) 1/2 szklanki letniego(...)przestudzenia. W między czasie dodajemy bakalie i esencje migdałową. 2. Białko ubijamy na sztywno i dodajemy do wystudzonego maku. Masę odstawiamy do lodówki na czas przygotowania ciasta na rogaliki. Ciasto 3. Mleko podgrzewamy tak aby nie było gorące, rozpuszczamy w nim drożdże wraz z 1/2 łyżeczki cukru i odst. do wyrośnięcia. 4. Do miski dajemy mąkę, szczyptę soli, żółtko oraz

Gotowanie...to proste !
Rogaliki drożdżowe 85

Dzisiaj zapraszam Was na pyszne drożdżowe rogaliki w wykonaniu mojej bratowej Ani. :) Są delikatne i bardzo smaczne. Z podanej porcji wychodzi około 32 szt. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Rogaliki drożdżowe Czas przygotowania 1 godz 30 min Czas gotowania 30 min Porcje 32 Składniki ¾ kostki drożdży (75 g) 4 szklanki mąki (około) 4 łyżki cukru ½ szklanki mleka 1 kostka masła(...)Odstawiamy do wyrośnięcia. Masło rozpuszczamy Mąkę, rozczyn, jajka i masło mieszamy i dokładnie wyrabiamy. Mąkę dosypujemy w miarę potrzeby. Ciasto nie może być ani za rzadkie ani zbyt gęste (rogaliki nie będą tak puszyste). Odstawiamy w ciepłe miejsce na min. pół godziny. Kiedy ciasto wyrośnie odrywamy kawałek, podsypujemy mąką i rozwałkowujemy koło. Dzielimy na trójkąty, na każdym trójkącie kładziemy łyżeczkę

To co lubię - gotuję i polecam
Kruche rogaliki z powidłami 124

lepszego niż małe co nieco do kawy lub herbaty. Przyjemnie chrupiące, lekko słodkie, ale nie za bardzo. Jeśli właśnie tego dziś potrzebujecie, to trafiliście w 10, bo te rogaliki będą idealne! Ciasto kruche z dodatkiem serka śmietankowego jest lekkie i bardziej puszyste niż to klasyczne. A wnętrze z powideł śliwkowych dopełnia całości i dodaje odrobiny kwasowości. Przy takim deserze można(...)proszku do pieczenia gęste powidła śliwkowe cukier puder do podania Czas przygotowania: około 60 minut na przygotowanie (w tym minimum 30 minut chłodzenia) 20 minut pieczenia Liczba porcji 32 rogaliki Wartości odżywcze w jednej sztuce: Kalorie: 80 Białko: 1,3 g Tłuszcz: 3,3 g Węglowodany: 11 g Przygotowanie Do przygotowania ciasta polecam wykorzystać malakser — pójdzie znacznie szybciej. Mąkę, proszek

Analiza Smaku
Rogaliki serowe z dżemem 94

Rogaliki serowe z dżemem Przepyszne rogaliki serowe do kawy.  Porada Najlepsze nadzienie do rogalików to marmolada, ja dałam dżem, bo nie miałam marmolady, ale dżem jest za rzadki. Składniki : Ciasto : 250 g masła 2 szk mąki 250 g białego sera 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: dżem do środka sezam do posypania jajko do posmarowania(...)rogalików Przygotowanie: Do miski przesiać mąkę, dodać mocno schłodzone masło, przeciśnięty przez praskę  ser, wszystko dobrze posiekać nożem, Zagnieść ciasto i dobrze wyrobić, ciasto będzie klejące.  Ciasto uformować w kulę, włożyć do woreczka foliowego i odstawić na godzinę do lodówki. Następnie przekroić ciasto na dwie części, jedną część rozwałkować na okrągły placuszek i przeciąć na trójkąty. Na każdy

Kuchnia Danusi
Bananowe drożdżowe rogaliki z jabłkami i orzechami włoskimi 95

Delikatne, mięciutkie bananowe rogaliki z nadzieniem z jabłek i orzechów włoskich. Przepis pochodzi z bloga Candy Company , a rogaliki upiekłam w ramach wydarzenia Wypiekanie na śniadanie . Bardzo spodobał mi się pomysł wspólnego wypiekania, a przepis na rogaliki wyjątkowo przypadł mi do gustu ponieważ akurat wszystkie składniki miałam w domu.   Składniki CIASTO 25 g świeżych drożdży 120 ml mleka(...)każdej porcji formujemy kule i wałkujemy na okręg o średnicy 25 cm. Placek ciasta nacinamy po przekątnej na 12 trójkątów, na każdy nakładamy 1-2 łyżeczki nadzienia. Zwijamy rogaliki, odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 175°C przez około 20 minut. Jeszcze

Tajemnice Smaku
Dyniowe rogaliki z miodowym masłem, żurawiną i orzechami włoskimi 76

Złote, delikatne i mięciutkie. Takie są dyniowe rogaliki z miodowym masłem, orzechami włoskimi i żurawiną. Co to jest miodowe masło? To po prostu podgrzane masło razem z miodem, tylko do momentu rozpuszczenia się składników. Taką mieszaniną smarujemy ciasto przed zwijaniem rogalików. Składniki ZACZYN 15 g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 50 ml letniej wody CIASTO zaczyn 550 g mąki(...)imbiru w proszku 1/4 łyżeczki  mielonej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki soli 300 g purée z dyni* 50 g roztopionego masła 1 jajko do ciasta + 1 jajko do smarowania rogalików NADZIENIE 50 g masła 50 g miodu 100 g orzechów włoskich obranych 100 g suszonej żurawiny Wykonanie ZACZYN Drożdże mieszamy  z cukrem i wodą, odstawiamy na około 15 minut

Tajemnice Smaku
Rogaliki Piernikowe Z Powidłami 134

Witam się Mikołajkowo :) Dzisiaj nie mam dla Was przepisu na ciasteczka dla Mikołaja, ale mam za to pyszne rogaliki które z powodzeniem mogą je zastąpić. Rogaliki są mięciutkie, dobrze nadziane i oblane czekoladą, na jednym nie poprzestaniecie :) Składniki na 25-30 rogalików: 280 g mąki pszennej tortowej 25 g drożdży świeżych 1 jajko kl M 2 i 1/2 łyżeczki przyprawy(...)przykładamy duży talerz np. obiadowy i odrysowujemy koło. Koło dzielimy na 8 części. Na każdy trójkąt nakładamy po odrobinie nadzienia i zawijamy tak aby koniec był zawsze na spodzie rogalika. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do napuszenia na około 15-20 min. ( ja zazwyczaj zanim zrobię drugą blaszkę rogalików to ta pierwsza jest już gotowa

Gotowanie...to proste !