rogaliki - 2402 przepisów (strona:18/161)

Rogaliki zatapiane z budyniem i rabarbarem 33

Rogaliki zatapiane z budyniem i rabarbarem Bardzo lubię ten stary przepis na rogaliki zatapiane, wychodzą one kruche i rumiane z zewnątrz oraz mięciutkie i puszyste w środku. Nadzienie budyniowe z rabarbarem, to prawdziwe niebo w ustach. Polecam wypróbować!     Składniki: 25g świeżych drożdży 2,5 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypania 2 jajka 80ml mleka 2 łyżki kwaśnej śmietany(...)szklanki cukru Budyń: 1 budyń waniliowy lub śmietankowy (40g) 400ml mleka 4 łyżki cukru 1 łyżeczka masła Dodatkowo: 4-5 łodyg rabarbaru 3 łyżki cukru 1 jajko do posmarowania rogalików cukier puder do posypania     *** W pierwszej kolejności gotujemy budyń, ponieważ musi on ostygnąć. Z mleka odlewamy pół szklanki, a resztę zagotowujemy razem z cukrem i masłem. W odlanym

Blog z Apetytem
Rogaliki drożdżowe z budyniem, wiśniami i kruszonką 40

tego ciasta, do wyrabiania, zagniatania i takie tam. Ktoś mnie ostatnio nazwał mistrzynią drożdżowego, nie wiem czy to prawda, ale nawet, nawet to drożdżowe mi wychodzi. Tym razem upiekłam rogaliki z nadzieniem budyniowym, dodałam trochę wiśni i mnóstwo kruszonki, oczywiście takiej maślanej, bo jak kruszonka to obowiązkowo na maśle 82 %. Macie ochotę na takie rogaliki? Upieczcie i koniecznie dajcie znać(...)cukru   Dodatkowo: mąka do podsypania stolnicy około 1 szklanka wydrylowanych wiśni ( mogą być świeże, mrożone lub ze słoika )   1 jajko    Wykonanie pysznych rogalików:   1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem i ciepłym mlekiem, następnie wsypujemy mąkę i przykrywamy czystą ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby rozczyn ,, ruszył ". 2. Ciasto: Mąkę przesiewany

Izabelawkuchni
Przepis na rogaliki krucho-drożdżowe 50

Rogaliki krucho-drożdżowe z masą makową     Rogaliki to rozumiem, ale rogaliki krucho-drożdżowe? Co te kobiety nie wymyślą! Niedługo będą keto rogaliki z koników polnych nadziewane pieczarkami i papryką. 👉Jak zrobić rogaliki krucho-drożdżowe❓     Robimy ciasto, a jak wyrośnie dzielimy i robimy trójkąciki. Najbardziej istotny fakt, to jak zwinąć rogaliki by się nie rozwinęły(...)Resztę zrobi za nas piekarnik.    Zapraszamy na przepis na rogaliki krucho-drożdżowe z masą makową.   Link do filmu z przepisem Przepis na ROGALIKI krucho drożdżowe z masą MAKOWĄ posypane pudrem z ksylitolu -419   Składniki: 500g mąki (u mnie orkiszowa jasna typ 630) 30g drożdży 1 łyżka cukru 180g gęstej kwaśnej śmietany 200g masła Przygotowanie: Smacznego

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Kruche mini rogaliki 51

Kruche mini rogaliki Dziś mam dla Was przepis na urocze, kruche mini rogaliki. Będą idealne na deser, zbliżające się święta czy sylwestrową domówkę. Po takie słodkie maleństwa chętnie sięgają dorośli i dzieci Spróbujcie, polecam. Jak przygotować mini rogaliki? Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki gęstej śmietany 18% 125 g masła lub margaryny 0,5 łyżeczki cukru wanilinowego(...)Ciasto dzielimy na dwie części i każdą rozwałkujemy cienko na kształt koła. Dzielimy wszystko na 16 części (16 trójkątów). Na każdą część nakładamy wybrane nadzienie i zwijamy na kształt rogalika zaczynając od szerszej części. Uwagi: Jeśli wybieramy sam miód to należy nałożyć go grubiej, ja dałam około 1/3 łyżeczki, pamiętając że część miodu może nam wypłynąć podczas pieczenia

Słodkie okruszki
Paszteciki-rogaliki z mięsem, idealne do barszczyku! 559

Paszteciki-rogaliki z mięsem, idealne do barszczyku! Świetne jako dodatek do zupki albo sałatki, a także fajna opcja na imprezową przekąskę. Pyszne i łatwe w przygotowaniu paszteciki o uroczym kształcie małych rogalików, z pewnością zauroczą wszystkich gości. Polecam!     Jako farsz najlepiej użyć mięsa gotowanego, ale z pieczonym lub duszonym także wyjdzie, tylko trzeba będzie dać więcej bulionu(...)mąki pszennej 1 łyżeczka soli pół łyżeczki cukru 50g świeżych drożdży 125g zimnego masła 4 żółtka jaj 2 całe jajka 1 jajko + 2 łyżki mleka – do posmarowania rogalików Farsz: 0,5 kg mięsa, najlepiej gotowanego (ale może być także pieczone lub duszone), mieszanego + trochę gotowanych warzyw typu marchewka, pietruszka, por 1 cebula 1 łyżeczka masła klarowanego 1 ząbek czosnku

Blog z Apetytem
Rogaliki z kajmakiem i solonymi orzeszkami 64

Rogaliki z kajmakiem i solonymi orzeszkami Bardzo prosty przepis na mega kruche i delikatne rogaliki z pysznym nadzieniem. Polecam!       Składniki: Ciasto: 250g białego sera mielonego- twarogu (może by ser z wiaderka) 250g masła 350g mąki pszennej Nadzienia: puszka kajmaku 1 szklanka orzeszków ziemnych solonych       *** Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy ser oraz masło *** *** Wszystko razem(...)część ciasta rozwałkowujemy na kształt dużego koła *** *** Każde koło dzielimy na 8 części *** *** Na każdym trójkącie rozsmarowujemy łyżeczkę kajmaku *** *** Następnie posypujemy drobno posiekanymi orzeszkami *** *** Trójkąciki z nadzieniem zwijamy w rogaliki i dobrze sklejamy końcówki *** *** Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia *** *** Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 25 minut – do zrumienienia (przy użyciu termoobiegu możemy piec

Blog z Apetytem
Rogaliki z marmoladą 71

Rogaliki z marmoladą - pyszne, słodkie maleństwa do ręki. W środek można włożyć ulubioną marmoladę lub dżem, ja najbardziej lubię powidła śliwkowe albo smażone jabłka. Z wierzchu posypane cukrem brązowym. Jednak ich największym sekretem jest ciasto - pomiędzy ciastem drożdżowym i francuskim, jest lekki, ślicznie wyrasta i lekko się warstwuje. Dobrze też zachowuje świeżość i rogaliki są równie pyszne następnego dnia(...)chodziło jeszcze do szkoły (przed ponownym przejściem do trybu nauki zdalnej) piekłam je na zapas, mroziłam i wieczorem wyjmowałam z zamrażarki, żeby mogła następnego dnia spakować do szkoły.   Rogaliki z marmoladą  1/2 kg mąki 200 g miękkiego masła 1/4 szklanki kwaśnej śmietany 50 g drożdży 2 jajka 3 łyżki cukru 1/4 szklanki mleka ok 150 ml ulubionego dżemu

Smaczny zeszyt
Rogaliki drożdżowe z serem 91

Jeśli zastanawiacie się co zrobić dzisiaj, pysznego na podwieczorek to ja Was zachęcam do zrobienie pysznych, delikatnych i puszystych rogalików drożdżowych z serem. Znikały jeszcze ciepłe, jeśli macie chwilę zróbcie je koniecznie. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Rogaliki drożdżowe z serem Składniki Składniki na ciasto: 550 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 2 jajka 70 g cukru 350 ml ciepłego(...)Bierzemy jedną porcję ciasta i rozwałkowujemy prostokąt, wykrawamy trójkąty. (najlepiej robić to radełkiem, ciasto do noża może się przyklejać). U podstawy trójkąta układamy po łyżeczce masy serowej, zwijamy tworząc rogalik. Delikatnie przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, robiąc odstępy między rogalikami (urosną), odstawiamy do wyrośnięcia na min 15 minut. Przed pieczeniem każdy rogalik smarujemy roztrzepanym jajkiem, rogaliki wstawiamy

To co lubię - gotuję i polecam
Kruche rogaliki z nadzieniem wytrawnym 79

powiedział, że kruche rogaliki powinny być jedynie na słodko ? W końcu nie wszyscy lubią słodkości, prawda? Kruche rogaliki z nadzieniem wytrawnym to idealna propozycja na smaczną przekąskę. Idealnie sprawdzą się podczas imprezy oraz podjadania przed telewizorem lub tak w ciągu dnia. Rogaliki są naprawdę pyszne, a ciasto delikatne i łatwe w przygotowaniu. Możecie je napełnić dowolnym nadzieniem, samym żółtym serem(...)szynką, czym tylko chcecie. Ja tym razem wykorzystałam paprykarz wegetariański i powiem Wam, że to smaczny pomysł. Polecam! Kruche rogaliki z nadzieniem wytrawnym - składniki:  (około 20 rogalików)   250g mąki pszennej 75 ml śmietany 18% 75g masła  1 jajko 1/2 łyżeczki soli Moje nadzienie: paprykarz wegetariański Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania ulubione przyprawy do posypania (opcjonalnie) Kruche rogaliki

Di gotuje
Rogaliki z ciasta francuskiego z dżemem 112

Rogaliki z ciasta francuskiego z dżemem to słodka przekąska, którą przygotujecie w niecałe 30 minut. Podobnie jak faworki z ciasta francuskiego mogą Was uratować przed wizytą niezapowiadanych gości. Rogaliki z ciasta francuskiego możecie zrobić z dowolnym dżemem, powidłami lub marmoladą. Ja zazwyczaj stawiam na kwaskowate konfitury, ponieważ rogaliki są dość słodkie ze względu na cukier użyty do ich posypania. Uważam(...)koniecznie spróbujcie. Zobacz też: Ciasto francuskie z gruszką i kozim serem Pierś kurczaka w cieście francuskim Pizza na cieście francuskim Mini pizze z ciasta francuskiego z szynką Przepis na rogaliki z ciasta francuskiego z dżemem Drukuj przepis Porcji: 16 Czas gotowania: 30 minut Składniki arkusz ciasta francuskiego dżem jajko brązowy cukier papier do pieczenia Przepis 1 Ciasto francuskie kroimy

Kuchnia Bazylii
Waniliowe księżyce. Vanillekipferl 139

Waniliowe księżyce. Vanillekipferl. Kekse Vanillekipferl – kruche waniliowe rogaliki, pyszne kruche ciasteczka pachnące wanilią. Świąteczne rogaliki. Ciasteczka waniliowe księżyce (Vanillekipferl) obok pierniczków Lebkuchen i Zimtsterne to najpopularniejsze niemieckie ciasteczka pieczone na Boże Narodzenie. Są bardzo proste do przygotowania, piekę je wcześniej, przechowuję w puszce, aby pozostały świeże i chrupiące. Ciasteczka mają mocno waniliowy smak, są bardzo kruche, delikatne, o maślano(...)migdałowym smaku. Gwarantuję, że polubicie te waniliowe rogaliki tak jak ja! Tym bardziej, że przygotowanie waniliowych rogalików nie jest trudne, formuje się je szybko i równie szybko piecze. Polecam Wam też przepis na wiedeńskie rogaliki waniliowe Składniki na ok. 80 sztuk rogalików : 250 g mąki pszennej 2 op. Bourbon cukier waniliowy lub 2 łyżki domowy cukier waniliowy 75 g cukru

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Rogaliki drożdżowe z jabłkiem i cynamonem 174

dużo więc robię z nimi różne przysmaki. Trochę uprażyłam do słoików, będą jak znalazł do naleśników lub szarlotki, a reszta to do ciasta, to do soku i ostatnio do rogalików. Rogaliki wyszły pyszne, puszyste i długo trzymały świeżość. Jak na razie jest to mój najlepszy przepis na rogaliki drożdżowe. Jabłka obrałam, starłam na tarce, odcisnęłam nadmiar soku i dodałam cynamon(...)soczyste to odcisnąć lekko sok (ja odcisnęłam), oprószyć cynamonem i wymieszać. 5. Stolnicę podsypujemy lekko mąką, ciasto dzielimy sobie na części (ja odrywałam porcję ciasta bo wolałam rogaliki mniejsze, jeśli chcemy duże, to wystarczy ciasto podzielić na 3-4 części). Ciasto musimy rozwałkować dość cienko, podzielić je na 8 trójkątów. Na końcu każdego (najszersza część) kładziemy porcję

kruche babeczki
Rogaliki z konfiturą 111

Urocze, kruche rogaliki, które cieszą oko, rozpieszczają smakiem i niestety, jak to bywa z tego typu wypiekami, zdecydowanie za szybko znikają. Idealne o każdej porze dnia do kubka gorącej herbaty, białej kawy czy kakao z odrobiną cynamonu. Koniecznie spróbujcie. Składniki (16 rogalików): 2 szklanki (280 g) mąki pszennej 3/4 kostki (150 g) zimnego masła 1/2 szklanki (125 ml) kwaśnej śmietany(...)średnicy 30 cm, które następnie podzielić na 8 równych części wg ilustracji . 4) Na każdy trójkąt nałożyć po 1/2 łyżeczki konfitury lub marmolady i zawijać do środka formując rogaliki. 5) Gotowe rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 6) Następnie ostatnie czynności (3,4,5) powtórzyć z drugą połową ciasta. 7) Przygotowane rogaliki odstawić do lodówki najlepiej

Fitsweet.me
SZYBKIE KRUCHE ROGALIKI Z KONFITURĄ Z DYNI 228

Pyszniutkie, kruchutkie, delikatniutkie, szybkie w wykonaniu i szybko znikające ze stołu rogaliki. Wypełnione dowolnym nadzieniem rogaliki najlepsze jeszcze ciepłe z kubkiem mleka :)  Idealne na poprawę nastroju w te ponure, jesienne dni. Jak pamiętacie ostatnio były  kruche rogaliki z musem . Dziś przygotowałam rogaliki z nadzieniem z  konfiturą z dyni . Zostało pojedzone bardzo szybko, więc trzeba zrobić dokładkę ;) Składniki(...)około 32 rogaliki: * 3 szklanki mąki pszennej * 200 g zimnego masła  * 2 żółtka * 1/4 szklanki cukru pudru * 1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany Nadzienie:konfitura z dyni Wykonanie: W misce umieścić wszystkie składniki (oprócz nadzienia), zagnieść ciasto, w razie czego dosypać odrobinę mąki. Ciasto owinąć folią i włożyć do zamrażalnika na 15-20 minut. Następnie ciasto podzielić na 4 części

Zrób to smacznie
Rogaliki z konfiturą 123

Urocze, kruche rogaliki, które cieszą oko, rozpieszczają smakiem i niestety, jak to bywa z tego typu wypiekami, zdecydowanie za szybko znikają. Idealne o każdej porze dnia do kubka gorącej herbaty, białej kawy czy kakao z odrobiną cynamonu. Koniecznie spróbujcie. Składniki (16 rogalików): 2 szklanki (280 g) mąki pszennej 3/4 kostki (150 g) zimnego masła 1/2 szklanki (125 ml) kwaśnej śmietany(...)średnicy 30 cm, które następnie podzielić na 8 równych części wg ilustracji . 4) Na każdy trójkąt nałożyć po 1/2 łyżeczki konfitury lub marmolady i zawijać do środka formując rogaliki. 5) Gotowe rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 6) Następnie ostatnie czynności (3,4,5) powtórzyć z drugą połową ciasta. 7) Przygotowane rogaliki odstawić do lodówki najlepiej

Fitsweet.me