rogaliki - 2402 przepisów (strona:15/161)

Maślane rogaliki z budyniem i truskawkami 143

Maślane rogaliki z budyniem i truskawkami Puszyste, niezwykle delikatne i przepyszne rogale drożdżowe nadziane śmietankowo-czekoladowym budyniem i truskawkami. Palce lizać!     Składniki: 25g świeżych drożdży 650g mąki 250ml mleka 125g masła 3 jajka 7 łyżek cukru 2-3 łyżki roztopionego masła Nadzienie: 1 budyń śmietankowy bez cukru 1,5 szklanki mleka 100g białej czekolady ok. 150g truskawek Lukier(...)część ciasta rozwałkowujemy na koło o średnicy około 30 cm i dzielimy na 8 trójkątów *** *** Na każdym trójkącie układamy łyżkę budyniu oraz pokrojoną na połówki lub mniejsze kawałki truskawkę *** *** Rogaliki zwijamy zaczynając od szerszego końca. Końcówki rogalików delikatnie zlepiamy aby nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia *** *** Zwinięte rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy z wierzchu roztopionym masłem

Blog z Apetytem
Rogaliki z marmoladą 156

dlaczego wszyscy tak się boją pracy z drożdżowymi? Używam drożdży instant i nie mam bólu głowy, że mi się zaczyn pogniewa, bo delikatnemu księciuniu nie będzie pasowała temperatura otoczenia. Rogaliki z marmoladą kocham najbardziej. Najprostsze ciasto drożdżowe i marmolada, ewentualnie kruszonka i można wcinać. Nawet bez kawki. Rogaliki są proste, jedyna upierdliwość, to zwijanie rogalików. Jeśli cierpniecie na samą myśl(...)rogaliki należy zwijać, to ciasto z przepisu rozwałkujcie na prostokąt, posmarujcie marmoladą i zwińcie jak roladę. Wpakujcie to do keksówki i upieczcie. Też będzie pycha, a rogaliki poczekają na przypływ odwagi. Gotowi? Poznajcie najlepsze rogaliki z marmoladą. Potrzebujemy: 8 g drożdży instant 200 ml ciepłego mleka 2 jajka 4 żółtka 1 łyżkę pasty waniliowej lub ekstraktu waniliowego (można pominąć

ladykitchen
Rogaliki drożdżowe nadziewane malinami 153

Rogaliki drożdżowe to małe, słodkie wypieki, który sprawdzą się idealnie jako przekąska na piknik, grilla czy imprezę w stylu finger party. Rogaliki są łatwe do przygotowania, miękkie i bardzo smaczne. Kwaśne maliny idealnie komponują się z ciastem drożdżowym jak i cukrową polewą. Zachęcam do pieczenia! 😋 Składniki na 20-24 rogalików: ciasto drożdżowe 3 i 3/4 szklanki mąki pszennej(...)kostki świeżych drożdży (25 g) 3/4 szklanki mleka 75 g miękkiego masła 2 łyżki zwykłego cukru 2 jajka (1 do ciasta i 1 do posmarowania rogalików) 1 opakowanie cukru wanilinowego szczypta soli do nadziania świeże maliny* do dekoracji 1 szklanka cukru pudru + odrobina przegotowanej wody * ilość malin według uznania; jednego rogalika nadziewałam około 5-7 malinami Maliny umyć i osuszyć

Ugotować
Krucho – drożdżowe rogaliki z malinami (wegańskie) 287

Krucho może być gdy mama wraca po wywiadówce, gdy do pierwszego jeszcze daleko a wypłata się skończyła, ale krucho-drożdżowe mogą być też rogaliki z malinami, które Wam dziś zaprezentuje //   Składniki (ok. 15 sztuk): 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 100 g oleju 1/3 szklanki mleka roślinnego 7 g drożdży instant (lub 25 g świeżych drożdży(...)pizzę). Na każdy trójkąt daj 2 – 3 maliny (zależnie od wielkości). Jeśli maliny są bardzo dojrzałe wymieszaj je wcześniej z łyżką mąki lub bułki tartej. Teraz uformuj rogaliki – ciasto zacznij zwijać od boku, kończąc na rogu trójkąta. Następnie zawiń rogi do środka, aby powstały rogaliki. Rogaliki wyłóż na blachę do pieczenia i włóż do zimnego piekarnika. Teraz ustaw piekarnik

Via Gusto
Rogaliki maślane 173

Rogaliki maślane Są miękkie, puszyste i delikatne, także na drugi dzień po upieczeniu. Mają rewelacyjnie maślany smak co sprawia, że rogaliki wprost rozpływają się w ustach. Koniecznie musicie je spróbować!     Składniki: 25g świeżych drożdży 650g mąki 250ml mleka 125g masła 3 jajka 7 łyżek cukru 3-4 łyżki roztopionego masła + powidła, dżem lub czekolada do nadziania rogalików(...)koło o średnicy około 30 cm. Ciasto smarujemy roztopionym masłem i dzielimy na 8 kwadratów *** *** Na każdym trójkącie układamy nadzienie (u mnie czekolada i dżem) i zwijamy *** *** Zwinięte rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy z wierzchu roztopionym masłem i odkładamy na około 30 minut do wyrośnięcia *** *** Rogaliki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury

Blog z Apetytem
Kruche rogaliki drożdżowe z jabłkami 162

Kruche rogaliki drożdżowe z jabłkami są moją propozycją słodkiej chwili na jesienne i zimowe dni, do kawy. Kruche, rozpływające się w ustach ciasto jest doskonałe tuż po upieczeniu, ale też na drugi dzień. Przepis na rogaliki podpatrzyłam u Pawła Małeckiego i bardzo mu za niego dziękuję! Po raz kolejny udało mi się przygotować coś pysznego, korzystając z jego przepisu(...)Pancakes Ciekawa jestem jakie słodkości u Was sprawdzają się jesienią? Ja jestem przekonana, że ten przepis będzie jednym z tych, do których będę często powracać. Smacznego! Przepis na kruche rogaliki drożdżowe z jabłkami Drukuj przepis Porcji: 10 rogalików Czas gotowania: 2 godz Składniki 2 szklanki mąki i odrobina do podsypania 40 g cukru brązowego 25 g świeżych drożdży

Kuchnia Bazylii
Rogaliki drożdżowe 147

sklepie? Ja należę jeszcze do tej pierwszej grupy, jednak w najbliższym czasie mam poważne plany, aby to zmienić :) Dziś w związku z tym zaproponuję Wam przepis na bajeczne rogaliki drożdżowe, które wybornie smakują z wszelkimi dodatkami (na słono i na słodko). Są puszyste, lekko słodkie w smaku, bardzo miękkie i rumiane. Możecie poeksperymentować dodając do ciasta suszone zioła, czy też(...)rodzynki albo np. żurawinę. Do zrobienia rogalików użyłam świeżych drożdży, ale co może Was zaskoczyć: nie robiłam typowego zaczynu. Dzięki temu szybciej wyrobiłam ciasto, które pięknie wyrosło. Moje rogaliki nie są dużych rozmiarów, takie w sam raz na kilka kęsów :) Jeśli zechcecie zrobić większe – nie ma problemu :) Gorąco polecam! Składniki (ok. 24 sztuki niewielkich rogalików): 5 szklanek mąki pszennej

MyCookBook.pl
Rogale Marcińskie (ciasto półdrożdżowe - półfrancuskie). KROK PO KROKU 175

kupić w niewielu miejscach pod oryginalną nazwą. Nazwa jest zastrzeżona i bez odpowiednich certyfikatów pod tą nazwą sprzedawać nie wolno. Jednak, kto zabroni nam cieszyć się w domu prawdziwym rogalikiem marcińskim? Rogale marcińskie tradycyjnie są wypiekane z ciasta półdrożdżowego - półfrancuskiego, a nadziane są białym makiem. I taki przepis też Wam dziś zaprezentuje. Biały mak jest ciężko dostępny, jest tylko(...)szukać dużo wcześniej. Rogale dnia pierwszego są dość suche, jednak już po kilku godzinach miękną i wilgotnieją. Czas który spędzimy na przygotowanie, naprawdę w smaku zwróci nam się kilkukrotnie. Rogaliki do łatwych nie należą, są bardzo czasochłonne, jednak trzeba mieć naprawdę dwie lewe ręce by zepsuć ten przepis. Przepis  na ciasto które Wam tu podaje stworzył Michel Roux

Poezja Smaków - blog kulinarny
Rogaliki dyniowe 276

Rogaliki dyniowe to pyszne, kruche ciastka z nadzieniem. Purée z dyni i soda oczyszczona nadają im wyjątkową miękkość, a dzięki dodatkowi cynamonu są bardzo aromatyczne. Jeśli tak jak ja, rozwałkujecie cienko ciasto przed formowaniem rogalików, będą też bardzo kruche. Jako nadzienie wykorzystałam czekośliwkę , która idealnie pasuje do smaku dyni i cynamonu, ale sprawdzą się także klasyczne powidła śliwkowe. Z poniższej(...)ilości składników przygotujecie około 40 niezbyt dużych rogalików. Pamiętajcie, żeby bardzo cienko rozwałkowywać ciasto, gdyż dodatek sody oczyszczonej sprawia, że rogaliki rosną podczas pieczenia. Rogaliki dyniowe Składniki: 2 i 1/4 szklanki (360g) mąki pszennej + do podsypywania 120g masła 150g gęstego purée z dyni (skorzystaj z przepisu na purée z dyni ) 60g cukru pudru 60g domowego cukru waniliowego 2 żółtka

Smakołyki Bereniki
Kruche rogaliki bez jajek z powidłem 43

rogaliki są bardzo pyszne i bardzo, bardzo kruche. Do wykonania dosłownie w 20 minut. Zawsze się udają. Można je przygotować dla niespodziewanych gości. Zabrać na piknik, wycieczkę czy spotkanie w ogrodzie. Możecie je przygotować nawet wtedy gdy nie macie jajek w lodówce. Bardzo polecam. Upieczcie i dajcie znać czy smakowały. Udanych wypieków.     Potrzebujemy: Na ciasto: 3 szklanki mąki(...)pół szklanki gęstej śmietany 18 % 1 cukier waniliowy  20 dag masła 82 % ewentualnie margaryny Dodatkowo: 1 słoiczek powidła śliwkowego mąka pszenna do posypania stolnicy cukier puder do oprószenia rogalików     Wykonanie pysznych rogalików: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto.     2. Formowanie rogalików: Ciasto dzielimy na 4 części, każdą część wałkujemy na stolnicy oprószonej mąką pszenną

Izabelawkuchni
Błyskawiczne rogaliki bez drożdży 96

Błyskawiczne rogaliki bez drożdży są najlepsze na świecie! Zawołało dziecko mojej koleżanki Eli. A my zgodnie mu przytaknęłyśmy. Takie rogaliczki można jeść codziennie. Rumiane, chrupiące, a w środku mięciutkie jakby miały nadzienie z białego sera. Na twarożku?- zapytala Ela z zapchaną buzia.  Na jogurcie- odpowiedziałam- szybko połykając puszyste okruszki. Smakowite rogaliki i jak szybko gotowe! Bez długiego zagniatania(...)ciasto wyrośnie. Bez specjalnych procedur i składników. A nawet bez jajek, masła i drożdży. Znasz pewnie skomplikowane wypieki, z długim procesem przygotowania. A efekt jest niestety przeciętny. Dzisiejsze rogaliki to całkowite przeciwieństwo. Zachwycą nawet najwybredniejsze podniebienie. Można je upiec na śniadanie, wziąć ze sobą do pracy, na jesienny piknik, w podróż lub podać do popołudniowej kawy. Z przepisu wychodzi

dolcevitainmykitchen
Drożdżowe rogaliki z budyniem 65

Drożdżowe rogaliki z budyniem Drożdżowe rogaliki zawsze będą na topie. Te pyszne mięciutkie drożdżówki z nadzieniem uwielbia każdy. Sekretem idealnych rogalików drożdżowych jest odpowiednio przygotowane ciasto. Powinno być delikatne i mięciutkie. Dodatek stanowi nadzienie, które możemy dobrać wedle uznania. U mnie jest to czekoladowy budyń. Całość smakuje naprawdę świetnie. Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na pyszne drożdżówki(...)budyniem. Idealne na śniadanie, kolację, przekąskę do pracy czy piknik. PRZEPIS NA DROŻDŻOWE ROGALIKI Z BUDYNIEM Porcja na około 35 sztuk. Ciasto drożdżowe 550 g mąki pszennej typu 450 2 jajka rozmiar L 3 łyżki płynnego masła 250 ml mleka 2% 14 g drożdży instant 100 g cukru ½ łyżeczki soli Nadzienie 2 budynie czekoladowe bez cukru

Alle Dobre!
Szybkie rogaliki karnawałowe 85

Szybkie rogaliki karnawałowe to przepis, który podpił serca mojej rodziny Rogaliki mają wiele zalet. Przede wszystkim przygotujecie je naprawdę bardzo szybko, nie wymagają skomplikowanych składników i dużych umiejętności. W przeciwieństwie do pączków, przy rogalikach naprawdę się nie napracujesz, dlatego polecam je, jeśli ktoś pyta mnie co upiec na Tłusty Czwartek, aby było szybko i smacznie Ja swoje rogaliki nadziałam marmoladą(...)możesz zamienić ją na swoje ulubione nadzienie. Dobrze jeśli nie będzie ono płynne, ponieważ może wypłynąć podczas pieczenia. Eksperymentuj i ciesz się smakiem Szybkie rogaliki karnawałowe Składniki: 300 g mąki pszennej szczypta soli 300 g masła 300 g twarogu półtłustego płaska łyżeczka cynamonu + marmolada Sposób wykonania: Do miski przesiej mąkę, dodaj cynamon, masło pokrojone w kostkę oraz twaróg. Całość zagniataj

365 dni dookoła kuchni
Rogaliki drożdżowe z jabłkami / Apple Crescent Rolls 76

Subskrybuj mój kanał - wystarczy kliknąć tutaj :) Click here to subscribe to my channel :) Rogaliki drożdżowe z jabłkami / Apple Crescent Rolls W dzisiejszym filmie nauczymy się, jak zrobić drożdżowe rogaliki z jabłkami . Pyszne, mięciutkie, nadziewane rogaliki to idealny deser na jesień, na pewno przypadną Wam do gustu! Z podanych w przepisie proporcji upieczecie 24 rogaliki drożdżowe z nadzieniem. Jeśli chcecie, możecie(...)dnia wystarczy napełnić ciastka dowolnym nadzieniem (owocami, twardą marmoladą, budyniem) i zawinąć. Pamiętajcie, że takie ciasto można również mrozić. Jeśli przygotujecie większą porcję, zawsze będziecie gotowi do upieczenia pysznych rogalików, które takim sposobem stają się szybkie i proste w przygotowaniu. Nie przejmujcie się, jeśli Wasze ciastka nie będą wyglądały idealnie jak z cukierni - na tym polega urok domowych wypieków. Otulone

Lekcje w kuchni
Rogaliki krucho – drożdżowe 151

Rogaliki krucho – drożdżowe od dawna pojawiały się w moim w domu w okresie ferii i karnawału. To była taka słodka tradycja. Piekliśmy ich zawsze bardzo dużo, wymyślając różne nadzienia. I tak napełnialiśmy rogaliki marmoladą (wersja podstawowa), czekoladą, owocami, a nawet budyniem. Jedno było niezmienne – zawsze były mega smaczne i znikały bardzo szybko, szybciej niż wynosił czas ich przygotowania(...)Dziś wracam do tych smaków z dzieciństwa. Przypominam sobie ten zapach,ten smak i tę radość, która towarzyszyła przygotowaniu i pieczeniu rogalików. Jeśli znudziły Wam się t radycyjne pączki to zamiast nich zróbcie rogaliki na Tłusty Czwartek Gwarantuję Wam, że będzie bardzo smacznie Rogaliki krucho – drożdżowe Składniki na ok. 40 rogalików : 500 g mąki pszennej 40 g drożdży świeżych

365 dni dookoła kuchni