rogaliki - 2450 przepisów (strona:15/164)

Maślane kruche rogaliki w dwóch odsłonach – przepis krok po kroku 86

osób zaczyna już powoli przygotowywać się do świąt i tym samym szuka inspiracji na świąteczne wypieki. Dlatego dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na proste w przygotowaniu, maślane, kruche rogaliki, które śmiało można upiec nie tylko na święta, ale również do weekendowej kawki A żeby nie było nudno, przygotowałam je w dwóch odsłonach – klasycznej oraz kakaowej. Oczywiście możecie wykorzystać tylko(...)bardziej przypadnie Wam do gustu. Podaję zarówno składniki na wersję bezglutenową, jak i klasyczną, więc każdy znajdzie coś dla siebie Z podanych przeze mnie proporcji wychodzi ok. 24 sztuk rogalików – po 12 z każdej wersji. Maślane kruche rogaliki w dwóch odsłonach – przepis krok po kroku Aby przygotować maślane kruche rogaliki będziecie potrzebować: 10 dag mąki ryżowej 5 dag mąki

Okiem Blondynki by McBlondi
Maślane kruche rogaliki w dwóch odsłonach – przepis krok po kroku 87

osób zaczyna już powoli przygotowywać się do świąt i tym samym szuka inspiracji na świąteczne wypieki. Dlatego dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na proste w przygotowaniu, maślane, kruche rogaliki, które śmiało można upiec nie tylko na święta, ale również do weekendowej kawki A żeby nie było nudno, przygotowałam je w dwóch odsłonach – klasycznej oraz kakaowej. Oczywiście możecie wykorzystać tylko(...)bardziej przypadnie Wam do gustu. Podaję zarówno składniki na wersję bezglutenową, jak i klasyczną, więc każdy znajdzie coś dla siebie Z podanych przeze mnie proporcji wychodzi ok. 24 sztuk rogalików – po 12 z każdej wersji. Maślane kruche rogaliki w dwóch odsłonach – przepis krok po kroku Aby przygotować maślane kruche rogaliki będziecie potrzebować: 10 dag mąki ryżowej 5 dag mąki

Okiem Blondynki by McBlondi
Drożdżowe świąteczne rogale z makiem i lukrem 127

Zamiast makowca czy drożdżowej rolady makowej na świąteczny stół polecam upiec rogaliki z makiem. Nie trzeba kroić, a pięknie udekorowane cieszą oko. Zauważyłam, że lukru używam dwa razy w roku na święta Bożego Narodzenia i Wielkanoc. Rogaliki udekorowałam lukrem i posiekanymi orzechami włoskimi. Wyszło pysznie, a rogaliki znikały szybciutko jeden po drugim. Macie ochotę? To upieczcie :) I koniecznie dajcie znać(...)Ciasto zagniatamy kilka minut, aż będzie nam ładnie odchodziło od ręki i będzie gładkie. Następnie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę. 3. Formowanie rogalików: Wyrośnięte ciasto dzielimy na porcje, każdą część wałkujemy na okrągły placek, kroimy w trójkąty, nakładamy po porcji nadzienia makowego i zwijamy formując rogaliki. 4. Do pieczenia: Tak uformowane rogaliki układamy

Izabelawkuchni
Rogaliki francuskie z serem 143

Rogaliki francuskie z serem to szybki i prosty do zrobienia poczęstunek na deser dla niezapowiedzianych gości. Łatwość przygotowania i pyszny końcowy efekt na pewno zachęca do ich zrobienia. Nie znam nikogo, kto nie lubiłby wypieków z ciasta francuskiego. Samodzielne zrobienie ciasta francuskiego jest dość pracochłonne i najczęściej korzystam z takiego, które można kupić w sklepie. W lodówce staram się mieć(...)choćby jeden rulonik ciasta, aby szybko móc zrobić coś słodkiego. Do ciasta francuskiego pasują różne dodatki np. marmolada, jabłko, ser biały, czekolada, a nawet sam cukier trzcinowy. Tym razem rogaliki zrobiłam z białym serem i posypałam cukrem trzcinowym. Ciasta francuskiego nie należy zbyt ciasno zwijać ani nakładać zbyt dużo soczystych dodatków, gdyż po upieczeniu będzie wilgotne i niechrupiące. Ilość porcji

Kuchcik gotuje
Szybkie rogaliki krucho-drożdżowe z czekoladą. 168

Wczoraj, był dzień rogalika. Nie sposób, było nie zrobić. Włączam telewizor.... rogaliki, wchodzę na FB.... rogaliki :) I co....? Poszłam do kuchni, zrobiłam rogaliki :) Cieszę się, bo wyszły pyszne. Nie chciałam za długo czekać, więc zagniotłam ciasto i od razu, wałkowałam i zawijałam rogaliki. Polecam zrobić, od razu z podwójnej porcji, są tak pyszne :) W smaku, są bardziej kruche, niż drożdżowe(...)Wyrabiać jeszcze chwilę. Tak przygotowane ciasto, podzielić na trzy części. Każdą część cienko rozwałkować, podsypując mąką. Każdą rozwałkowaną część ciasta, podzielić na 12 trójkątów. Można też na 8, wtedy rogaliki będą większe. Na każdym trójkącie, przy szerszym brzegu, ułożyć kostkę czekolady. Zawinąć w rogalik. Gotowe rogaliki, ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Do odłożonego wcześniej białka, dodać 3 łyżki

Agusiowe smakołyki
Rogaliki z serem i jagodami 164

Rogaliki z serem i jagodami Puszyste i mięciutkie rogaliki wypełnione serkiem i jagodami. Mega smaczne, a do tego łatwe i szybkie w przygotowaniu. Polecam!     Składniki: 25g świeżych drożdży 650g mąki 250ml mleka 125g masła 3 jajka 7 łyżek cukru 2-3 łyżki roztopionego masła Nadzienie: 250g twarogu 1 żółtko 2 łyżki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego – 16g 300g(...)równe części *** *** Każdą część ciasta rozwałkowujemy na koło o średnicy około 30 cm i dzielimy na 8 trójkątów *** *** Na każdym trójkącie układamy łyżkę serka oraz kilka jagód lub borówek *** *** Rogaliki zwijamy zaczynając od szerszego końca. Końcówki rogalików delikatnie zlepiamy aby nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia. Zwinięte rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy z wierzchu roztopionym masłem

Blog z Apetytem
Maślane rogaliki z budyniem i truskawkami 173

Maślane rogaliki z budyniem i truskawkami Puszyste, niezwykle delikatne i przepyszne rogale drożdżowe nadziane śmietankowo-czekoladowym budyniem i truskawkami. Palce lizać!     Składniki: 25g świeżych drożdży 650g mąki 250ml mleka 125g masła 3 jajka 7 łyżek cukru 2-3 łyżki roztopionego masła Nadzienie: 1 budyń śmietankowy bez cukru 1,5 szklanki mleka 100g białej czekolady ok. 150g truskawek Lukier(...)część ciasta rozwałkowujemy na koło o średnicy około 30 cm i dzielimy na 8 trójkątów *** *** Na każdym trójkącie układamy łyżkę budyniu oraz pokrojoną na połówki lub mniejsze kawałki truskawkę *** *** Rogaliki zwijamy zaczynając od szerszego końca. Końcówki rogalików delikatnie zlepiamy aby nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia *** *** Zwinięte rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy z wierzchu roztopionym masłem

Blog z Apetytem
Rogaliki z marmoladą 197

dlaczego wszyscy tak się boją pracy z drożdżowymi? Używam drożdży instant i nie mam bólu głowy, że mi się zaczyn pogniewa, bo delikatnemu księciuniu nie będzie pasowała temperatura otoczenia. Rogaliki z marmoladą kocham najbardziej. Najprostsze ciasto drożdżowe i marmolada, ewentualnie kruszonka i można wcinać. Nawet bez kawki. Rogaliki są proste, jedyna upierdliwość, to zwijanie rogalików. Jeśli cierpniecie na samą myśl(...)rogaliki należy zwijać, to ciasto z przepisu rozwałkujcie na prostokąt, posmarujcie marmoladą i zwińcie jak roladę. Wpakujcie to do keksówki i upieczcie. Też będzie pycha, a rogaliki poczekają na przypływ odwagi. Gotowi? Poznajcie najlepsze rogaliki z marmoladą. Potrzebujemy: 8 g drożdży instant 200 ml ciepłego mleka 2 jajka 4 żółtka 1 łyżkę pasty waniliowej lub ekstraktu waniliowego (można pominąć

ladykitchen
Rogaliki drożdżowe nadziewane malinami 178

Rogaliki drożdżowe to małe, słodkie wypieki, który sprawdzą się idealnie jako przekąska na piknik, grilla czy imprezę w stylu finger party. Rogaliki są łatwe do przygotowania, miękkie i bardzo smaczne. Kwaśne maliny idealnie komponują się z ciastem drożdżowym jak i cukrową polewą. Zachęcam do pieczenia! 😋 Składniki na 20-24 rogalików: ciasto drożdżowe 3 i 3/4 szklanki mąki pszennej(...)kostki świeżych drożdży (25 g) 3/4 szklanki mleka 75 g miękkiego masła 2 łyżki zwykłego cukru 2 jajka (1 do ciasta i 1 do posmarowania rogalików) 1 opakowanie cukru wanilinowego szczypta soli do nadziania świeże maliny* do dekoracji 1 szklanka cukru pudru + odrobina przegotowanej wody * ilość malin według uznania; jednego rogalika nadziewałam około 5-7 malinami Maliny umyć i osuszyć

Ugotować
Krucho – drożdżowe rogaliki z malinami (wegańskie) 329

Krucho może być gdy mama wraca po wywiadówce, gdy do pierwszego jeszcze daleko a wypłata się skończyła, ale krucho-drożdżowe mogą być też rogaliki z malinami, które Wam dziś zaprezentuje //   Składniki (ok. 15 sztuk): 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 100 g oleju 1/3 szklanki mleka roślinnego 7 g drożdży instant (lub 25 g świeżych drożdży(...)pizzę). Na każdy trójkąt daj 2 – 3 maliny (zależnie od wielkości). Jeśli maliny są bardzo dojrzałe wymieszaj je wcześniej z łyżką mąki lub bułki tartej. Teraz uformuj rogaliki – ciasto zacznij zwijać od boku, kończąc na rogu trójkąta. Następnie zawiń rogi do środka, aby powstały rogaliki. Rogaliki wyłóż na blachę do pieczenia i włóż do zimnego piekarnika. Teraz ustaw piekarnik

Via Gusto
Rogaliki maślane 201

Rogaliki maślane Są miękkie, puszyste i delikatne, także na drugi dzień po upieczeniu. Mają rewelacyjnie maślany smak co sprawia, że rogaliki wprost rozpływają się w ustach. Koniecznie musicie je spróbować!     Składniki: 25g świeżych drożdży 650g mąki 250ml mleka 125g masła 3 jajka 7 łyżek cukru 3-4 łyżki roztopionego masła + powidła, dżem lub czekolada do nadziania rogalików(...)koło o średnicy około 30 cm. Ciasto smarujemy roztopionym masłem i dzielimy na 8 kwadratów *** *** Na każdym trójkącie układamy nadzienie (u mnie czekolada i dżem) i zwijamy *** *** Zwinięte rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy z wierzchu roztopionym masłem i odkładamy na około 30 minut do wyrośnięcia *** *** Rogaliki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury

Blog z Apetytem
Kruche rogaliki drożdżowe z jabłkami 183

Kruche rogaliki drożdżowe z jabłkami są moją propozycją słodkiej chwili na jesienne i zimowe dni, do kawy. Kruche, rozpływające się w ustach ciasto jest doskonałe tuż po upieczeniu, ale też na drugi dzień. Przepis na rogaliki podpatrzyłam u Pawła Małeckiego i bardzo mu za niego dziękuję! Po raz kolejny udało mi się przygotować coś pysznego, korzystając z jego przepisu(...)Pancakes Ciekawa jestem jakie słodkości u Was sprawdzają się jesienią? Ja jestem przekonana, że ten przepis będzie jednym z tych, do których będę często powracać. Smacznego! Przepis na kruche rogaliki drożdżowe z jabłkami Drukuj przepis Porcji: 10 rogalików Czas gotowania: 2 godz Składniki 2 szklanki mąki i odrobina do podsypania 40 g cukru brązowego 25 g świeżych drożdży

Kuchnia Bazylii
Rogaliki drożdżowe 181

sklepie? Ja należę jeszcze do tej pierwszej grupy, jednak w najbliższym czasie mam poważne plany, aby to zmienić :) Dziś w związku z tym zaproponuję Wam przepis na bajeczne rogaliki drożdżowe, które wybornie smakują z wszelkimi dodatkami (na słono i na słodko). Są puszyste, lekko słodkie w smaku, bardzo miękkie i rumiane. Możecie poeksperymentować dodając do ciasta suszone zioła, czy też(...)rodzynki albo np. żurawinę. Do zrobienia rogalików użyłam świeżych drożdży, ale co może Was zaskoczyć: nie robiłam typowego zaczynu. Dzięki temu szybciej wyrobiłam ciasto, które pięknie wyrosło. Moje rogaliki nie są dużych rozmiarów, takie w sam raz na kilka kęsów :) Jeśli zechcecie zrobić większe – nie ma problemu :) Gorąco polecam! Składniki (ok. 24 sztuki niewielkich rogalików): 5 szklanek mąki pszennej

MyCookBook.pl
Rogale Marcińskie (ciasto półdrożdżowe - półfrancuskie). KROK PO KROKU 202

kupić w niewielu miejscach pod oryginalną nazwą. Nazwa jest zastrzeżona i bez odpowiednich certyfikatów pod tą nazwą sprzedawać nie wolno. Jednak, kto zabroni nam cieszyć się w domu prawdziwym rogalikiem marcińskim? Rogale marcińskie tradycyjnie są wypiekane z ciasta półdrożdżowego - półfrancuskiego, a nadziane są białym makiem. I taki przepis też Wam dziś zaprezentuje. Biały mak jest ciężko dostępny, jest tylko(...)szukać dużo wcześniej. Rogale dnia pierwszego są dość suche, jednak już po kilku godzinach miękną i wilgotnieją. Czas który spędzimy na przygotowanie, naprawdę w smaku zwróci nam się kilkukrotnie. Rogaliki do łatwych nie należą, są bardzo czasochłonne, jednak trzeba mieć naprawdę dwie lewe ręce by zepsuć ten przepis. Przepis  na ciasto które Wam tu podaje stworzył Michel Roux

Poezja Smaków - blog kulinarny
Rogaliki dyniowe 308

Rogaliki dyniowe to pyszne, kruche ciastka z nadzieniem. Purée z dyni i soda oczyszczona nadają im wyjątkową miękkość, a dzięki dodatkowi cynamonu są bardzo aromatyczne. Jeśli tak jak ja, rozwałkujecie cienko ciasto przed formowaniem rogalików, będą też bardzo kruche. Jako nadzienie wykorzystałam czekośliwkę , która idealnie pasuje do smaku dyni i cynamonu, ale sprawdzą się także klasyczne powidła śliwkowe. Z poniższej(...)ilości składników przygotujecie około 40 niezbyt dużych rogalików. Pamiętajcie, żeby bardzo cienko rozwałkowywać ciasto, gdyż dodatek sody oczyszczonej sprawia, że rogaliki rosną podczas pieczenia. Rogaliki dyniowe Składniki: 2 i 1/4 szklanki (360g) mąki pszennej + do podsypywania 120g masła 150g gęstego purée z dyni (skorzystaj z przepisu na purée z dyni ) 60g cukru pudru 60g domowego cukru waniliowego 2 żółtka

Smakołyki Bereniki
Kruche rogaliki bez jajek z powidłem 61

rogaliki są bardzo pyszne i bardzo, bardzo kruche. Do wykonania dosłownie w 20 minut. Zawsze się udają. Można je przygotować dla niespodziewanych gości. Zabrać na piknik, wycieczkę czy spotkanie w ogrodzie. Możecie je przygotować nawet wtedy gdy nie macie jajek w lodówce. Bardzo polecam. Upieczcie i dajcie znać czy smakowały. Udanych wypieków.     Potrzebujemy: Na ciasto: 3 szklanki mąki(...)pół szklanki gęstej śmietany 18 % 1 cukier waniliowy  20 dag masła 82 % ewentualnie margaryny Dodatkowo: 1 słoiczek powidła śliwkowego mąka pszenna do posypania stolnicy cukier puder do oprószenia rogalików     Wykonanie pysznych rogalików: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto.     2. Formowanie rogalików: Ciasto dzielimy na 4 części, każdą część wałkujemy na stolnicy oprószonej mąką pszenną

Izabelawkuchni
Błyskawiczne rogaliki bez drożdży 121

Błyskawiczne rogaliki bez drożdży są najlepsze na świecie! Zawołało dziecko mojej koleżanki Eli. A my zgodnie mu przytaknęłyśmy. Takie rogaliczki można jeść codziennie. Rumiane, chrupiące, a w środku mięciutkie jakby miały nadzienie z białego sera. Na twarożku?- zapytala Ela z zapchaną buzia.  Na jogurcie- odpowiedziałam- szybko połykając puszyste okruszki. Smakowite rogaliki i jak szybko gotowe! Bez długiego zagniatania(...)ciasto wyrośnie. Bez specjalnych procedur i składników. A nawet bez jajek, masła i drożdży. Znasz pewnie skomplikowane wypieki, z długim procesem przygotowania. A efekt jest niestety przeciętny. Dzisiejsze rogaliki to całkowite przeciwieństwo. Zachwycą nawet najwybredniejsze podniebienie. Można je upiec na śniadanie, wziąć ze sobą do pracy, na jesienny piknik, w podróż lub podać do popołudniowej kawy. Z przepisu wychodzi

dolcevitainmykitchen
Drożdżowe rogaliki z budyniem 103

Drożdżowe rogaliki z budyniem Drożdżowe rogaliki zawsze będą na topie. Te pyszne mięciutkie drożdżówki z nadzieniem uwielbia każdy. Sekretem idealnych rogalików drożdżowych jest odpowiednio przygotowane ciasto. Powinno być delikatne i mięciutkie. Dodatek stanowi nadzienie, które możemy dobrać wedle uznania. U mnie jest to czekoladowy budyń. Całość smakuje naprawdę świetnie. Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na pyszne drożdżówki(...)budyniem. Idealne na śniadanie, kolację, przekąskę do pracy czy piknik. PRZEPIS NA DROŻDŻOWE ROGALIKI Z BUDYNIEM Porcja na około 35 sztuk. Ciasto drożdżowe 550 g mąki pszennej typu 450 2 jajka rozmiar L 3 łyżki płynnego masła 250 ml mleka 2% 14 g drożdży instant 100 g cukru ½ łyżeczki soli Nadzienie 2 budynie czekoladowe bez cukru

Alle Dobre!
Szybkie rogaliki karnawałowe 119

Szybkie rogaliki karnawałowe to przepis, który podpił serca mojej rodziny Rogaliki mają wiele zalet. Przede wszystkim przygotujecie je naprawdę bardzo szybko, nie wymagają skomplikowanych składników i dużych umiejętności. W przeciwieństwie do pączków, przy rogalikach naprawdę się nie napracujesz, dlatego polecam je, jeśli ktoś pyta mnie co upiec na Tłusty Czwartek, aby było szybko i smacznie Ja swoje rogaliki nadziałam marmoladą(...)możesz zamienić ją na swoje ulubione nadzienie. Dobrze jeśli nie będzie ono płynne, ponieważ może wypłynąć podczas pieczenia. Eksperymentuj i ciesz się smakiem Szybkie rogaliki karnawałowe Składniki: 300 g mąki pszennej szczypta soli 300 g masła 300 g twarogu półtłustego płaska łyżeczka cynamonu + marmolada Sposób wykonania: Do miski przesiej mąkę, dodaj cynamon, masło pokrojone w kostkę oraz twaróg. Całość zagniataj

365 dni dookoła kuchni
Rogaliki drożdżowe z jabłkami / Apple Crescent Rolls 106

Subskrybuj mój kanał - wystarczy kliknąć tutaj :) Click here to subscribe to my channel :) Rogaliki drożdżowe z jabłkami / Apple Crescent Rolls W dzisiejszym filmie nauczymy się, jak zrobić drożdżowe rogaliki z jabłkami . Pyszne, mięciutkie, nadziewane rogaliki to idealny deser na jesień, na pewno przypadną Wam do gustu! Z podanych w przepisie proporcji upieczecie 24 rogaliki drożdżowe z nadzieniem. Jeśli chcecie, możecie(...)dnia wystarczy napełnić ciastka dowolnym nadzieniem (owocami, twardą marmoladą, budyniem) i zawinąć. Pamiętajcie, że takie ciasto można również mrozić. Jeśli przygotujecie większą porcję, zawsze będziecie gotowi do upieczenia pysznych rogalików, które takim sposobem stają się szybkie i proste w przygotowaniu. Nie przejmujcie się, jeśli Wasze ciastka nie będą wyglądały idealnie jak z cukierni - na tym polega urok domowych wypieków. Otulone

Lekcje w kuchni
Rogaliki krucho – drożdżowe 187

Rogaliki krucho – drożdżowe od dawna pojawiały się w moim w domu w okresie ferii i karnawału. To była taka słodka tradycja. Piekliśmy ich zawsze bardzo dużo, wymyślając różne nadzienia. I tak napełnialiśmy rogaliki marmoladą (wersja podstawowa), czekoladą, owocami, a nawet budyniem. Jedno było niezmienne – zawsze były mega smaczne i znikały bardzo szybko, szybciej niż wynosił czas ich przygotowania(...)Dziś wracam do tych smaków z dzieciństwa. Przypominam sobie ten zapach,ten smak i tę radość, która towarzyszyła przygotowaniu i pieczeniu rogalików. Jeśli znudziły Wam się t radycyjne pączki to zamiast nich zróbcie rogaliki na Tłusty Czwartek Gwarantuję Wam, że będzie bardzo smacznie Rogaliki krucho – drożdżowe Składniki na ok. 40 rogalików : 500 g mąki pszennej 40 g drożdży świeżych

365 dni dookoła kuchni
Rogaliki trzyskładnikowe 122

Przepisy Thermomix. Przepis na Thermomix TM31, Thermomix TM5, Thermomix TM6 ROGALIKI TRZYSKŁADNIKOWE Składniki: 450 g mąki pszennej 250 g zimnego masła 280 g gęstej śmietany (12%, 18%) dodatkowo: marmolada cukier puder Thermomix przepisy. Rogaliki trzyskładnikowe. Wykonanie: Do naczynia Thermomix wsypujemy mąkę, dodajemy zimne pokrojone na plastry masło. Mieszamy czas 15s/obr.4 . Dodajemy śmietanę i ponownie mieszamy czas 30s/obr.5. Wyciągamy ciasto, formujemy(...)części. Z każdej części wałkujemy okrąg. Wycinamy trójkąty. Na każdy trójkąt dajemy porcję marmolady (nie dżemu ponieważ dżem będzie za rzadki i nam w trakcie pieczenia wypłynie) i zawijamy. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przed ułożeniem rogalików na blachę warto schłodzić je w lodówce. Rogaliki pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni przez 20 minut. Zimne rogaliki posypujemy

Themo przepisy
Dietetyczne rogaliki z dżemem 151

Pozostając w temacie Tłustoczwartkowych wypieków, dziś przychodzę z przepisem na rogaliki. Choć rogaliki nie kojarzą się aż tak bardzo z Tłustym Czwartkiem, ale w często przygotowuje się je także z tej okazji. I tak jak do tej pory osoby na diecie, liczące kalorie i unikające słodyczy nie miały co wybrać dla siebie, tak dziś przepis dla nich: dietetyczne rogaliki(...)dżemem (choć tak naprawdę co do nich włożycie zależy już tylko od Was :). Czemu te rogaliki są wyjątkowe? Nie zawierają w sobie tłuszczu – nie znajdziecie tutaj masła, oleju ani innych tłuszczy. W zamian jest twaróg, który sprawia, że rogaliki wyglądają jak kruche, są sycące i mega smaczne nawet na drugi i trzeci dzień po przygotowaniu Dietetyczne rogaliki z dżemem

365 dni dookoła kuchni
Mini rogaliki drożdżowe 292

Rogaliki drożdżowe są bardzo proste do zrobienia. Jeśli potrzebujecie deseru na ostatnią chwilę to jest strzał w dziesiątkę. Świetnie pasują do popołudniowej kawy, sprawdzają się jako szybki deser i przekąska do zabrania do parku. Gdy piekłam je po raz pierwszy, zastanawiałam się, czy na trzeci dzień będą jeszcze świeże. Do tej pory nie miałam okazji się o tym przekonać. Rogaliki(...)odstawiamy na godzinę, by ciasto mogło wyrosnąć. Po godzinie dzielimy ciasto na 3 części. Na stolnicy wysypanej mąką rozwałkowujemy 1/3 ciasta w kształcie koła. Jeśli zależy wam, żeby rogaliki były idealnie równe możecie wyciąć koło przy pomocy dużej tortownicy. Jeśli chcecie mieć większe rogaliki koło przekrawamy nożem na 8 równych części. Na każdy kawałek ciasta kładziemy

Dieta bez mleka
Szybkie rogaliki z kremem orzechowo-nugatowym 163

Szybkie rogaliki z kremem orzechowo-nugatowym Proste, pyszne, idealne dla zabieganych. Przedświąteczna gorączka trwa…  Ale czas na dobrą kawę i coś słodkie musi być W końcu każdemu należy się odrobina odpoczynku i przyjemności A jak dobra kawa, to… Ja polecam Wam kawy marki DreamsCoffee W ofercie znajdziecie zarówno kawy ziarniste, mielone, jak i pyszne kawy rozpuszczalne. Polecam(...)był wyjątkowy dzień, więc nie mogło zabraknąć tak wyjątkowych kaw Kawy DreamsCoffe, to połączenie jakości, smaku, elegancji (spójrzcie na te opakowania) i dobrej ceny. Więcej pisałam Wam tutaj Szybkie rogaliki z kremem orzechowo-nugatowym Składniki: 250 g sera półtłustego 250 g masła 2 szklanki mąki pszennej kilka łyżeczek kremu orzechowo-nugatowego cukier puder do oprószenia rogalików (u mnie cukier puder

Słodkie okruszki
Kruche rogaliki (ciasto serowe) 190

Kruche rogaliki z ciasta serowego! Szybkie, kruche i przepyszne rogaliki. Robi się je łatwo i w zasadzie ekspresowo, gdyż ciasto nie wymaga wyrastania, wyrabiania ani chłodzenia. Jakby tego było mało to na drugi dzień smakują tak samo dobrze, jak nie jeszcze lepiej, jak w dzień pieczenia. Polecam! Składniki: 2,5 szklanki mąki pszennej 150g miękkiego masła 100g miękkiej margaryny 200g(...)mielonego białego sera 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego szczypta soli   Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania rogalików czekolada, marmolada lub ser do nadziania     *** Z podanych składników zagniatamy ciasto *** *** Ciasto dzielimy na trzy części i każdą z nich wałkujemy na podsypanym mąką blacie na kształt koła (niezbyt cienko) *** *** Każde koło dzielimy na osiem trójkątów. Na szerszej

Blog z Apetytem
ROGALIKI KRUCHO- DROŻDŻOWE Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI 831

Rogaliki krucho- drożdżowe są pyszne, po prostu rozpływają się w ustach. Miękkie, ciasto samo w sobie nie jest za słodkie (słodkości nadaje im nadzienie). Łatwo się je przygotowuje. Idealne do kawki lub na podwieczorek. W moim domu rogaliki znikają błyskawicznie i już wiem, że zawsze muszę robić je z podwójnej porcji ;) Z przepisu korzystam już wiele lat i zawsze wychodzą(...)samo smaczne. Do nadzienia użyłam  powidła śliwkowe Jamar . Robiłam już te rogaliki z czekoladą, marmoladą, świeżymi truskawkami i jagodami. Polecam :) Składniki na około 26 rogalików: * 3 szklanki mąki pszennej * 125 g masła * 1 łyżka cukru  * 1/4 szklanka mleka * 1 jajko * 1 łyżeczka suszonych drożdży * szczypta soli * powidła śliwkowe do nadzienia * odrobina mleka do posmarowania rogalików * cukier puder

Zrób to smacznie
Ekspresowe rogaliki 214

Przepisów na rogaliki na blogu już trochę jest [klik] , na takie robione w ekspresowym tempie też..no i dołączy kolejny przepis..mam nadzieję, że takiego jeszcze na blogu nie ma.., a jak jest to będzie przypomnienie..Takie rogaliki robi się bardzo szybko, nie czekamy na wyrastanie ciasta, a potem rogalików.tylko ciasto zagniatamy, formujemy rogaliki i wstawiamy do piekarnika..Polecam.Przepis(...)znaleziony u  Danusi , moje rogaliki są z marmoladą.Rogaliki dodaję do akcji Błyskawiczne piątki . 2 szkl. mąki tortowej + do podsypania  1/2 szkl.gęstej kwaśnej śmietany    3-4 dkg świeżych drożdży  125 gram masła lub margaryny  1 płaska łyżeczka cukru dowolny dżem, marmolada lub owoce     Do śmietany wkruszyć drożdże, wsypać cukru i wymieszać

Moje domowe kucharzenie
Drożdżowe rogaliki z jabłkami 149

Cześć Dzisiaj będzie przepis na rogaliki drożdżowe. Piekłam je w sobotę według własnego pomysłu. Z góry przepraszam za mało dokładne proporcje składników, ale ja jak to ja – zapomniałam użyć wagi. Zresztą jak zwykle przy cieście drożdżowym wszystko przygotowywałam „na oko”.  Rogaliki drożdżowe z jabłkami Przygotuj miskę, którą można postawić na ogniu, lub garnek, łyżkę, szklankę, ściereczkę kuchenną, wałek, płaską(...)grubości mniej więcej pół centymetra. Tępą stroną noża wycinać z ciasta trójkąty. Na środku podstawy połóż kawałek lub kawałki jabłka i zwiń rulonik, a następnie nadaj mu kształt rogalika. Blachę wysmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia. Na blasze układaj rogaliki – pamiętaj o zachowaniu odstępów, ponieważ ciasto urośnie. Rogaliki wstaw do średnio nagrzanego piekarnika i piecz do momentu, gdy wierzch

blog.moje-pasje.info