rogaliki - 2402 przepisów (strona:9/161)

Kruche rogaliki 110

Czas czytania: 3 min Lubicie kruche rogaliki ze słodkim nadzieniem? Pewnie tak, przecież każdy je lubi! Kruche rogaliki często przygotowywane są z typowego kruchego ciasta. Oczywiście bywają rogaliki z ciasta drożdżowego , ale dziś chciałam zaproponować Wam je w innej odsłonie. Będzie to ciasto, które bardzo polubiłam i które nadaje się do różnego rodzaju dań i deserów. Jest to kruche ciasto(...)yrobieniu   jest odrobinkę klejące , ale nie dosypujcie, więcej mąki niż jest to w przepisie, ponieważ będzie twarde. Zapewniam, że ciasto po schłodzeniu będzie idealne do wałkowania. Kruche rogaliki potrzebują jeszcze trochę pysznego nadzienia . Dziś zaproponuję Wam nadzienie z dżemu z pigwy i prażonych orzechów , pomysł na nadzienie zaczerpnęłam z książki Yotama Ottolenghi „Słodko”. Jeśli nie będziecie mieli

SprawdzonaKuchnia.pl
Maślane rogaliki 130

mojprzepisna.pl | Maślane rogaliki Czasem spełniam kaprysy mojej rodzinki i piekę dla nich wypieki może nie najzdrowsze, ale smaczne, pełne zwykłej mąki pszennej, masła, jajek i mleka. Takie właśnie są Rogaliki maślane, upieczone z myślą o mężu i synku. Rogaliki są puszyste, mięciutkie, maślane, na drugi dzień również są smaczne. Składniki na 8 dużych rogali: 400-450 g mąki pszennej(...)grubość około 0,5 cm, na okrąg o średnicy około 20-30 cm. Okrąg podzielić na 4 trójkąty. Rolować ciasto zaczynając od podstawy trójkąta, lekko trzymając za wierzchołek. Rogaliki układać wierzchołkiem do dołu, aby w czasie pieczenia rogaliki się nie rozprostowały. Rogaliki układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, w dużych odstępach od siebie, ponieważ mocno rosną, przykryć ściereczką

moj przepis na
Rogaliki z makiem i orzechami włoskimi – idealne na Święta! 169

jest jednym z tych składników, które w pełni kojarzą się ze Świętami Bożego Narodzenia. Na pewno większość z Was piecze pyszne makowce, dlatego moją propozycją są kruche rogaliki z makiem i orzechami włoskimi. Ciasteczka polałam gorzką czekoladą, jednak jeszcze lepiej sprawdzi się lukier, dzięki niemu rogaliki zyskają bardziej świeży smak – wystarczy cukier puder zmieszać z odrobiną soku z cytryny(...)Orzechowe rogaliki z makiem Via Gusto   Mak jest jednym z tych składników, które w pełni kojarzą się ze Świętami Bożego Narodzenia. Na pewno większość z Was piecze pyszne makowce, dlatego moją propozycją są kruche rogaliki… Drukuj Proporcje na: 12 sztuk Czas przygotowania: 40 minut Czas pieczenia/gotowania: 30 minut Ocena: 5.0 /5 ( 2 głos/y ) składniki Ciasto

Via Gusto
Rogaliki serowo-makowe 104

Rogaliki serowo-makowe Mięciutkie, rumiane i przepyszne drożdżowe rogaliki nadziane masą serową i makową. Doskonałe na przeróżne przyjęcia jak i na święta. Polecam!     Składniki: Ciasto: 500g mąki 8g suchych drożdży 200ml ciepłego mleka 50g cukru 1 jajko 1 żółtko 125g masła Nadzienie: 350g masy makowej z puszki 250g twarogu (użyłam półtłustego, mielonego ale może być też niemielony(...)żółtko 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki cukru Dodatkowo: białko do posmarowania rogalików cukier puder do posypania     *** Masło roztapiamy i studzimy. Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami, dodajemy cukier, jajko, żółtko oraz przestudzone masło. Mieszamy i wyrabiamy ciasto dodając powoli ciepłe (ale nie gorące) mleko *** *** Ciasto wyrabiamy, aż będzie miękkie i sprężyste, a następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy

Blog z Apetytem
Twarogowe rogaliki z marmoladą 104

Twarogowe rogaliki z marmoladą Delikatne, bardzo kruche rogaliki z ciasta serowego, którego struktura przypomina warstwowe ciasto francuskie. Do ich przygotowania nie używamy w ogóle cukru. Po upieczeniu rogaliki możemy posypać cukrem pudrem, jednak dzięki słodkiemu nadzieniu nie jest to konieczne.       Składniki: 250g mielonego twarogu ok. 250g mąki pszennej 250g masła 1 jajko ulubiona marmolada, powidła lub dżem(...)opcjonalnie: cukier puder do posypania rogalików   *** Do mąki dodajemy posiekane masło, ser oraz żółtko jajka. Zagniatamy ciasto. Jeżeli ciasto będzie się mocno kleić możemy dosypać trochę więcej mąki, ale nie za dużo aby ciasto pozostało miękkie *** *** Ciasto dzielimy na cztery części. Każdą część rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie, na kształt koła *** *** Koło dzielimy na osiem trójkątów. Na szerszej części

Blog z Apetytem
Kwintesencja jesieni, czyli drożdżowe rogaliki z gruszką 143

Wpadła gruszka do fartuszka, a za gruszką dwa jabłuszka… Znacie to? A znacie przepis na drożdżowe rogaliki z gruszką? Jeśli nie, to koniecznie czytajcie dalej, żeby w wolnej chwili przygotować te pyszności w swojej kuchni. Wykonanie rogalików wymaga więcej czasu i zręczności, więc lepiej zaplanować sobie to na wolny dzień. Jesień w gruszkowej oprawie Jesień w kuchni zapowiada się ciekawie(...)gruszek i jabłek to poezja sama w sobie. To krajobrazy, które tak cudownie się ogląda podczas jesiennych spacerów i przejażdżek. Kawałek tej cudowności warto przenieść do kuchni. Przepis na rogaliki drożdżowe z gruszką. Wyobraźcie sobie, że podajecie je do gorącej herbaty z róży czy do filiżanki kakao. Czyż jesienne wieczorki i podwieczorki nie są wspaniałe ? Rogaliki drożdżowe z gruszką Składniki

KulinarneImpresje.pl
Kruche ciasteczka! 171

łatwy sposób można z jednego ciasta zrobić kilka rodzajów ciasteczek kruchych czy to kawy czy herbaty albo dla dzieciaków do kakao. Ja przygotowałam rolowane ciasteczka kokosowo-orzechowe, rogaliki z orzeszkami ziemnymi, i rogaliki z nadzieniem z czeko-śliwką oblane czekoladą i obsypane płatkami migdałowymi. Ciasteczka kruche można przechowywać kilka dnia w szczelnie zamkniętej puszcze lub słoju. Nadają się idealnie też(...)pełne łyżki miodu - 4 łyżki cukru pudru dodatkowo: - 1/2 szklanki wiórków kokosowych - 1/2 szklanki posiekanych orzechów (ja użyłam ziemnych) - 1/2 tabliczki czekolady + 3 łyżki śmietany 36% (do oblania rogalików zrobimy polewę) - płatki migdałów - dżem, nutella, bądź jak u mnie czeko-śliwka domowej roboty do nadziewania rogalików - ponadto: 1 całe jajko  Z w/w składników zagniatamy szybko ciasto, na jednolitą gładką

SMYKWKUCHNI
Maślane rogaliki 183

mojprzepisna.pl | Maślane rogaliki Czasem spełniam kaprysy mojej rodzinki i piekę dla nich wypieki może nie najzdrowsze, ale smaczne, pełne zwykłej mąki pszennej, masła, jajek i mleka. Takie właśnie są Rogaliki maślane, upieczone z myślą o mężu i synku. Rogaliki są puszyste, mięciutkie, maślane, na drugi dzień również są smaczne. Składniki na 8 dużych rogali: 400-450 g mąki pszennej(...)grubość około 0,5 cm, na okrąg o średnicy około 20-30 cm. Okrąg podzielić na 4 trójkąty. Rolować ciasto zaczynając od podstawy trójkąta, lekko trzymając za wierzchołek. Rogaliki układać wierzchołkiem do dołu, aby w czasie pieczenia rogaliki się nie rozprostowały. Rogaliki układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, w dużych odstępach od siebie, ponieważ mocno rosną, przykryć ściereczką

moj przepis na
Lekkie rogaliki z marcepanem, czekolada i wisnia czyli poWeekendowe Lakocie odc.51 130

mnie nie cieszy. Za to cieszą zakupy. Odkryłam, ze niedaleko mam Lidla a w nim za całkiem przystępna cenę dostępny jest marcepan. A jak już go kupiłam pomyślałam o rogalikach. Do marcepanu idealnie mi pasowały wiśnie i czekolada. Lubicie takie

Dzieje kuchennej Wiewióry
ROGALIKI Z DŻEMEM 193

Dostałam rogalomanię od firmy Tupperware, dostałam przepyszne dżemy Owocowa Rozkosz, czas coś upiec..czas na rogaliki :) delikatne, mięciutkie drożdżowe rogaliki w sam raz do kawki, przepyszne Składniki: 0,5 kg mąki 250 g margaryny 1 łyzeczka proszku do pieczenia 5 dag drożdży 5 łyżek ciepłego mleka 2 jajka 2 cukry waniliowe szczypta soli 4 łyżki przyprawy do kawy i deserów(...)Schłodzone ciasto dzielimy na 3 częsci. Bierzemy piewszą część rozwałkowujemy w koło. Rozwałkowane ciasto układamy na rogalomanii Tuppeware. Wałkujemy po niej po cieście. Działaniem takim wykrawamy gotowe trójkąty do rogalików. Teaz możemy kłaśc dżem na każdy tójkat. tu również jest duże udogodnienie ze strony Tupperwae, poniewaz rogalomania ma wgłebienia które prześwituja przez ciasto i na które nakłada się dżem zeby

Z Majeczką w kuchni
Mini rogaliki 84

części, rozwałkować na kształt koła .Przełożyć na rogalomanię , wyciąć trójkąty, nałożyć farsz i zwijać rogaliki.Układać na przygotowanej blasze, posmarować jajkiem , pospać cukrem.Piekarnik nagrzać do 250 stopni i piec rogaliki aż będą złociste

Moje domowe kucharzenie
Rogaliki orzechowe Siostry Anastazji 253

Bardzo kruche ciasteczka z orzechową nutką.  Rogaliki orzechowe. Składniki: 200 g mąki, 150 g masła, 50 g cukru pudru, 50 g mielonych orzechów ( użyłam laskowych), 2 żółtka gotowane, 2 żółtka surowe, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Ugotowane żółtka przecieramy i dodajemy do pozostałych składników. Zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy. Wycinamy małe trójkąty i zawijamy (od podstawy trójkąta do jego czubka). Pieczemy

Miksturownik
Rogaliki i księżyce marcepanowe ( ciasteczka marcepanowe ) 179

dnie szafki i czekał ... czekał ... czekał ... Marcepan ! Nie miałam pomysłu na niego. Aż w końcu pomysł zrodził się w momencie ochoty na coś słodkiego! I tak oto powstały rogaliki marcepanowe z marmoladą.   Składniki ( duża porcja ): 500g marcepanu 2,5 szkl. mąki pszennej 100 g masła/margaryny 1 jajko słoik marmolady lub gęstego dżemu cukier puder do posypania Wykonanie: Marcepan

kolorowotorcikowo
Rogaliki makowe 117

godziny w lodówce. Po tym czasie odkrawać z ciasta niewielkie porcje , rozwałkować na kształt koła. Podzielić je na 8 trójkątów. Każdy z nich smarować masą makową i zawinąć  rogaliki. Ułożone na blasze posmarować rozmąconym jajkiem. Piec ok 12-15 min. w 180'C Smacznego :) Polecam

Malinowa Kawiarenka
Rogaliki francuskie - Croissants - wypiekanie na śniadanie 266

rogalików francuskich przymierzałam się niczym piec do jeża. Już dawno miałam ochotę je zrobić, ale obawiałam się porażki. Dość długi czas przygotowania ciasta i pracochłonność zniechęcały mnie. Myślałam, że samodzielne ich zrobienie jest bardzo trudne. Kiedy pierwszy raz mam już za sobą wiem, że niepotrzebnie się bałam. Rzeczywiście cały proces trwa wiele godzin, ale większość czasu to leżakowanie ciasta

Smaczna Pyza
Rogaliki krucho-drożdżowe 106

Rogaliki krucho-drożdżowe Proste i pyszne rogaliki, które wprost rozpływają się w ustach. Robi się je bardzo szybko, wystarczy zagnieść ciasto, nadziać dżemem, zawinąć i upiec – bez wyrastania!     Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 40g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 200g masła 2 jajka szczypta soli pół szklanki kwaśnej śmietany 18% dżem, powidła lub czekolada – do nadziania(...)części każdego trójkąta układamy łyżkę dżemu, powideł lub czekolady (u mnie dżem malinowy) *** *** Ciasto rolujemy zaczynając od szerszego końca z farszem ku węższemu, końcówka ciasta powinna znaleźć się pod rogalikiem. Gotowe rogaliki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Rogalików z wierzchu niczym nie smarujemy *** *** Rogaliki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 10-15 minut

Blog z Apetytem
Kruche rogaliki z nadzieniem z maku i marcepanu! 140

Rogaliki kruche nadziewane masą makową z migdałami, powstały przypadkiem, zaskoczyły mnie tak bardzo smakiem i teksturą ciasta kruchego. To chyba moje najlepsze kruche rogaliki, jakie do tej pory zrobiłam. Nie miałam ich w planie robić, jako świąteczny wypiek ale miałam zamrożoną masę z białego maku i marcepanu, którą musiałam już wykorzystać. Masa z białego maku z nieprzyzwoitą ilością migdałów(...)najlepsza masa makowa do wszelakich ciast, makowców czy właśnie rogalików.  Jak zrobiłam pierwszy raz masę makową na bazie białego maku i migdałów to moje kubki smakowe poszybowały w jakiś kosmos, dzisiaj wiem, że choćby nie wiem co, nie kupię żadnej puszki z gotową masą makową, no chyba że nie będę mieć po prostu czasu na jej przygotowanie, ale prawda

SMYKWKUCHNI
Rogaliki z budyniem i marmoladą 215

Rogaliki z budyniem i marmoladą Bardzo prosty i szybki przepis na pyszne, pulchne i kruche rogaliki drożdżowe nadziewane budyniem i marmoladą. Palce lizać…!     Składniki: Ciasto: 4 szklanki mąki 5 dkg drożdży 200 g masła lub margaryny (można też użyć pół na pół) 200 ml gęstego jogurtu naturalnego 3 żółtka 4 łyżki cukru Nadzienie: 2 budynie waniliowe(...)mleka 4 łyżki cukru marmolada lub dżem Dodatkowo: cukier puder do posypania rogalików     *** Przygotowujemy budyń: W połowie mleka rozpuszczamy budynie, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem (mleko musi zacząć kipieć!), następnie wlewamy rozpuszczone budynie i gotujemy cały czas mieszając, do zagęszczenia. Budyń studzimy *** *** Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru, dodajemy jogurt, mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Żółtka ucieramy

Blog z Apetytem
Maślane rogaliki z twarożkiem 142

Maślane rogaliki z twarożkiem Puszyste, mięciutkie i przepyszne maślane rogaliki z białym serkiem, idealne na drugie śniadanie, deser albo piknik. Polecam!     Składniki: 25g świeżych drożdży 650g mąki 250ml mleka 125g masła 3 jajka 7 łyżek cukru 3-4 łyżki roztopionego masła 400g twarogu (użyłam półtłustego, niemielonego) 2 żółtka 16g cukru waniliowego 4 łyżki cukru + cukier puder do posypania(...)rogalików     *** Do twarogu dodajemy cukry oraz żółtka *** *** Całość mieszamy widelcem tworząc jednolitą masę *** *** Do miseczki lub kubka wlewamy 1/4 szklanki ciepłego mleka, dodajemy 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki, pokruszone drożdże i mieszamy. Zaczyn odstawiamy do wyrośnięcia *** *** Resztę mleka wlewamy do garnuszka i zagotowujemy. Dodajemy masło oraz cukier i mieszamy. Odstawiamy z ognia i odkładamy do wystudzenia

Blog z Apetytem
Rogaliki drożdżowe z czekoladą 198

Rogaliki drożdżowe z czekoladą Rogaliki te upiekłam na piknik nad jeziorem.Sprawdziły się rewelacyjnie, cieszyły się ogromnym powodzeniem i wszystkim bardzo smakowały. Są bowiem mięciutkie, puszyste i delikatne, i to także na drugi dzień po upieczeniu. Mają rewelacyjnie maślany smak co sprawia, że rogaliki wprost rozpływają się w ustach. Z pewnością zagoszczą u mnie jeszcze nie raz. Polecam spróbować(...)rozwałkowujemy na koło o średnicy około 30 cm. Ciasto smarujemy roztopionym masłem *** *** Koło dzielimy na 12 części *** *** Na szerszym końcu każdego trójkąta układamy łyżeczkę masy czekoladowej lub kostkę czekolady *** *** Rogaliki zwijamy zaczynając od szerszego końca. Końcówki rogalików delikatnie zlepiamy aby nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia *** *** Zwinięte rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy z wierzchu roztopionym masłem

Blog z Apetytem
ROGALIKI ŚNIADANIOWE MLECZNO-MAŚLANE 101

temu Jola z bloga Nasze życie od kuchni klik opublikowała wpis z przepysznie wyglądającymi rogalikami. swój post zaczęła bardzo zachęcająco: „Upiekłam wczoraj rogaliki …. nieśmiało powiem, że to najlepsze z rogalików, jakie upiekłam do tej pory …. to smak mojego dzieciństwa i rogali kupowanych przez Dziadka …. są po prostu genialne, puszyste, mięciutkie, takie delikatnie słodkawe …. przywołują wspaniałe(...)wspomnienia:).” Wiedziałam, że długo nie będę musiała czekać, żeby takie same znalazły się na moim blogu. No i są, rzeczywiście wszystko to, co napisała Jola jest prawdą i rogaliki zostały w ekspresowym tempie pochłonięte przez moją rodzinkę na dzisiejszą kolację. Zdecydowanie polecam i dziękuję Joli i Margarytce klik za podzielenie się fantastycznym przepisem. Rogaliki za pewno upiekę

Pieguskowa Kuchnia
Rogaliki z różą 157

Nasze rożki robi się szybko, znikają szybko...i zostaje po nich tylko słodkie wspomnienie...oraz pytanie " żono ma kiedy będą kolejne??";)))) Składniki; 1 kg mąki, 1/2

Anioły w kuchni
Kruche rogaliki z marcepanem i bakaliami 203

Kruche rogaliki z marcepanem i bakaliami przygotowałam w zastępstwie rogali marcińskich , których z lenistwa nie chciało mi się dla 2 osób przygotować. W zeszłym roku też sobie odpuściłam ich przygotowanie, kupiłam 1 rogala marcińskiego z certyfikatem i upiekłam swoje Serowe rogaliki z białym makiem i bakaliami . Bardzo mi smakują kruche rogaliki gdyż nie są zbyt słodkie, przygotowuje je się bardzo(...)zawsze w domu: mąkę, masło i jogurt, na farsz zawsze coś się znajdzie. Z tym przepisem poradzi sobie każdy, nawet laik, który ma dwie lewe ręce. Jedynie zwijanie rogalików, trzeba poćwiczyć. Do ciasta dodałam 1 łyżkę cukru, ale robiłam już rogaliki dietetyczne bez cukru . Rogaliki są na zewnątrz kruche i mięciutkie w środku, mają bardzo słodki farsz za sprawą marcepanu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię