rogaliki - 2402 przepisów (strona:14/161)

Rogaliki z ciasta serowego z czekoladą 104

Rogaliki serowe z czekoladą Kruche i przepyszne rogaliki z ciasta twarogowego, którego struktura bardzo przypomina francuskie. Są łatwe i szybki do zrobienia, a w smaku…niebo w ustach! Polecam.     Składniki: 250g mielonego twarogu ok. 250g mąki pszennej 250g masła 1 jajko czekolada lub krem czekoladowy do nadziania rogalików opcjonalnie: cukier puder do posypania rogalików   *** Do mąki(...)część rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie, na kształt koła. Koło dzielimy na osiem trójkątów. Na szerszej części każdego trójkąta kładziemy kostkę czekolady lub łyżeczkę kremu czekoladowego *** *** Trójkąciki zwijamy w rogaliki i dobrze sklejamy, aby podczas pieczenia nadzienie nie wypłynęło *** *** Rogaliki układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym białkiem jajka *** *** Pieczemy w piekarniku nagrzanym

Blog z Apetytem
Rogaliki z marmoladą 164

Drożdżowe rogaliki z marmoladą różaną. Idealne na drugie śniadanie lub jako przekąska w ciągu dnia. Mięciutkie, puchate i proste do zrobienia. Składniki ciasta: 250 ml ciepłego mleka 550 g mąki pszennej (typ 550) 1/2 płaskiej łyżeczki soli 30 g drożdży 130 g cukru 80 g rozpuszczonego, letniego masła 2 jajka 1 płaska łyżeczka mielonej wanilii Ponadto: 500 g twardej marmolady(...)różanej 1 jajko do posmarowania rogalików  mąka do posypania blatu Wykonanie: Jajka wyjmujemy z lodówki wcześniej, aby się ogrzały. Odmierzamy wszystkie składniki.  W dużej misce łączymy: rozdrobnione drożdże, łyżkę mąki, łyżkę cukru i ciepłe mleko. Całość mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą i odstawiamy, przykryte ściereczką, w ciepłe miejsce, na 20 minut. W tym czasie drożdże zaczną rosnąć

Smak mojego domu
Kruche rogaliki z ciasta serowego 120

Kruche rogaliki z ciasta serowego! Szybkie, kruche i przepyszne rogaliki. Robi się je łatwo i w zasadzie ekspresowo, gdyż ciasto nie wymaga wyrastania, wyrabiania ani chłodzenia. Jakby tego było mało to na drugi dzień smakują tak samo dobrze, jak nie jeszcze lepiej, jak w dzień pieczenia. Polecam!     Składniki: 2,5 szklanki mąki pszennej 150g miękkiego masła 100g miękkiej(...)margaryny 200g mielonego białego sera 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego szczypta soli   Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania rogalików czekolada, marmolada lub ser do nadziania     *** Z podanych składników zagniatamy ciasto *** *** Ciasto dzielimy na trzy części. Blat podsypujemy mąką i każdą część ciasta wałkujemy na kształt koła (niezbyt cienko) *** *** Koło dzielimy na osiem trójkątów. Na szerszej

Blog z Apetytem
Rogaliki drożdżowe z jagodami 167

Jagodzianki to jedne z moich ulubionych bułek drożdżowych z owocami. Rogaliki drożdżowe z jagodami Mimo, iż ciasto drożdżowe wymaga nieco pracy warto się pofatygować i od czasu do czasu przygotować bułki czy też rogaliki. W okresie kiedy mamy pod dostatkiem świeże owoce i ich dość duży wybór, bułki z owocami są wręcz oczywistym wyborem. W okresie zimowym bardziej skłaniam się(...)czekoladą czy z cynamonem. Kupiłam ostatnio słoiczek jagód, z którego część zamroziłam a z części postanowiłam zrobić rogaliki. Następne podejście do części jagód, która teraz jest w zamrażalniku skończy się pewnie ich przerobieniem na farsz na pierogi. Bo pierogi z jagodami to ja uwielbiam. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz

mecooks
Domowe croissanty z malinową nutą 154

Leniwy weekendowy poranek, ciepłe promienie słońca wpadające przez okno. Rodzinne, wesołe chwile, pachnąca kawa i ochota na niecodzienne śniadanie… Gorące, chrupiące, maślane rogaliki francuskie pasują jak ulał do takich chwil. Jednak aby móc się nimi cieszyć rano, musimy przygotować się nieco wcześniej. Ale gwarantuję, że warto, bo chociaż na przygotowanie ciasta trzeba poświęcić sporo czasu, to żaden kupny croissant(...)malin…wyobraźcie sobie ten smak :) Do ciasta francuskiego użyłam produktów bez laktozy, więc nawet osoby z nietolerancją mogą się skusić. Dodatek puree z buraka i malin sprawił, że rogaliki stały się lekko różowe, a smak malinowej nuty w ciekawy sposób urozmaicił tradycyjne rogale. Gotowe możecie podać z dowolnymi dodatkami, ja użyłam masła, miodu pomarańczowego i kremu z fig. Przygotowanie

Mienta blog
5 pomysłów na rogaliki 122

Zgodnie z zapiskami kalendarza, 30 stycznia to Dzień Rogalika . Z tej okazji zapraszam Was na 5 pomysłów na rogaliki Znajdziecie tutaj przepisy na rogaliki w wersji na szybko i na te bardziej czasochłonne, dla miłośników słodyczy, ale także dla tych, którzy preferują bardziej wytrawne smaki. Ja w tym roku będę obchodzić to święto po raz pierwszy. Jakoś do tej pory(...)ciasta francuskiego i czekolady. Niestety sama nie będę mogła ich spróbować (przygody z nietolerancjami ciąg dalszy), ale mam nadzieję, że domownicy się ucieszą A Wy, na które rogaliki się skusicie :)? 5 pomysłów na rogaliki 1. Drożdżowe rogaliki z dżemem 2. Rogaliki krucho-drożdżowe z marmoladą 3. Croissanty z białą czekoladą 4. Rogaliki francuskie na wytrawnie 5. Francuskie rogaliki z makiem

365 dni dookoła kuchni
Rogaliki krucho-drożdżowe z serem 642

Rogaliki krucho-drożdżowe z serem to świetna alternatywa dla rogali z klasycznego ciasta drożdżowego. Tuż po upieczeniu smakują podobnie jak drożdżowe, następnego dnia przypominają bardziej ciasto kruche. Robi się je błyskawicznie, gdyż nie wymagają wyrastania i dłużej zachowują świeżość. Z poniższego przepisu przygotujecie  25-30 rogalików . Rogaliki krucho-drożdżowe z serem Składniki: CIASTO 500g mąki pszennej + do podsypywania 160g(...)100g cukru 40g drożdży 2 jajka 2 łyżki domowego cukru waniliowego szczypta soli NADZIENIE 260g twarogu zmielonego lub rozdrobnionego 3 łyżki domowego cukru waniliowego 1 żółtko jajko do posmarowania rogalików przed pieczeniem cukier puder do oprószenia gotowych rogalików   Wykonanie: - drożdże i śmietana powinny być w temperaturze pokojowej - drożdże pokruszyć, wymieszać ze śmietaną i częścią cukru, odstawić na chwilę - mąkę

Smakołyki Bereniki
Rogaliki z niespodzianką 42

Rogaliki z niespodzianką to pyszna i szybka w przygotowaniu przekąska, w sam raz do popołudniowej kawy czy herbaty. Doskonale sprawdzi się także jako słodki poczęstunek dla niespodziewanych gości. Przepis na rogaliki z niespodzianką jest bardzo prosty i nie wymaga wielu składników. Samo przygotowanie rogalików zajmie wam 5 minut + 15 minut pieczenia. Rogaliki wychodzą piękne, pachnące i super smaczne. Koniecznie wypróbujcie(...)przepis i przekonajcie się sami! ROGALIKI Z NIESPODZIANKĄ PRZEPIS Składniki / 8 sztuk 1 płat ciasta francuskiego 8 batoników Kinder czekolada 1 żółtko 50 g mlecznej czekolady 4 łyżki śmietanki kremówki Przygotowanie 1. Ciasto francuskie rozwijamy na blacie i za pomocą ostrego nożna kroimy je na 4 prostokąty. Następnie każdy prostokąt przecinamy po przekątnej tworząc trójkąty. 2 Na podstawie każdego kawałka

Alle Dobre!
Maślane kruche rogaliki w dwóch odsłonach – przepis krok po kroku 65

osób zaczyna już powoli przygotowywać się do świąt i tym samym szuka inspiracji na świąteczne wypieki. Dlatego dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na proste w przygotowaniu, maślane, kruche rogaliki, które śmiało można upiec nie tylko na święta, ale również do weekendowej kawki A żeby nie było nudno, przygotowałam je w dwóch odsłonach – klasycznej oraz kakaowej. Oczywiście możecie wykorzystać tylko(...)bardziej przypadnie Wam do gustu. Podaję zarówno składniki na wersję bezglutenową, jak i klasyczną, więc każdy znajdzie coś dla siebie Z podanych przeze mnie proporcji wychodzi ok. 24 sztuk rogalików – po 12 z każdej wersji. Maślane kruche rogaliki w dwóch odsłonach – przepis krok po kroku Aby przygotować maślane kruche rogaliki będziecie potrzebować: 10 dag mąki ryżowej 5 dag mąki

Okiem Blondynki by McBlondi
Maślane kruche rogaliki w dwóch odsłonach – przepis krok po kroku 55

osób zaczyna już powoli przygotowywać się do świąt i tym samym szuka inspiracji na świąteczne wypieki. Dlatego dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na proste w przygotowaniu, maślane, kruche rogaliki, które śmiało można upiec nie tylko na święta, ale również do weekendowej kawki A żeby nie było nudno, przygotowałam je w dwóch odsłonach – klasycznej oraz kakaowej. Oczywiście możecie wykorzystać tylko(...)bardziej przypadnie Wam do gustu. Podaję zarówno składniki na wersję bezglutenową, jak i klasyczną, więc każdy znajdzie coś dla siebie Z podanych przeze mnie proporcji wychodzi ok. 24 sztuk rogalików – po 12 z każdej wersji. Maślane kruche rogaliki w dwóch odsłonach – przepis krok po kroku Aby przygotować maślane kruche rogaliki będziecie potrzebować: 10 dag mąki ryżowej 5 dag mąki

Okiem Blondynki by McBlondi
Drożdżowe świąteczne rogale z makiem i lukrem 106

Zamiast makowca czy drożdżowej rolady makowej na świąteczny stół polecam upiec rogaliki z makiem. Nie trzeba kroić, a pięknie udekorowane cieszą oko. Zauważyłam, że lukru używam dwa razy w roku na święta Bożego Narodzenia i Wielkanoc. Rogaliki udekorowałam lukrem i posiekanymi orzechami włoskimi. Wyszło pysznie, a rogaliki znikały szybciutko jeden po drugim. Macie ochotę? To upieczcie :) I koniecznie dajcie znać(...)Ciasto zagniatamy kilka minut, aż będzie nam ładnie odchodziło od ręki i będzie gładkie. Następnie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę. 3. Formowanie rogalików: Wyrośnięte ciasto dzielimy na porcje, każdą część wałkujemy na okrągły placek, kroimy w trójkąty, nakładamy po porcji nadzienia makowego i zwijamy formując rogaliki. 4. Do pieczenia: Tak uformowane rogaliki układamy

Izabelawkuchni
Rogaliki francuskie z serem 111

Rogaliki francuskie z serem to szybki i prosty do zrobienia poczęstunek na deser dla niezapowiedzianych gości. Łatwość przygotowania i pyszny końcowy efekt na pewno zachęca do ich zrobienia. Nie znam nikogo, kto nie lubiłby wypieków z ciasta francuskiego. Samodzielne zrobienie ciasta francuskiego jest dość pracochłonne i najczęściej korzystam z takiego, które można kupić w sklepie. W lodówce staram się mieć(...)choćby jeden rulonik ciasta, aby szybko móc zrobić coś słodkiego. Do ciasta francuskiego pasują różne dodatki np. marmolada, jabłko, ser biały, czekolada, a nawet sam cukier trzcinowy. Tym razem rogaliki zrobiłam z białym serem i posypałam cukrem trzcinowym. Ciasta francuskiego nie należy zbyt ciasno zwijać ani nakładać zbyt dużo soczystych dodatków, gdyż po upieczeniu będzie wilgotne i niechrupiące. Ilość porcji

Kuchcik gotuje
Szybkie rogaliki krucho-drożdżowe z czekoladą. 148

Wczoraj, był dzień rogalika. Nie sposób, było nie zrobić. Włączam telewizor.... rogaliki, wchodzę na FB.... rogaliki :) I co....? Poszłam do kuchni, zrobiłam rogaliki :) Cieszę się, bo wyszły pyszne. Nie chciałam za długo czekać, więc zagniotłam ciasto i od razu, wałkowałam i zawijałam rogaliki. Polecam zrobić, od razu z podwójnej porcji, są tak pyszne :) W smaku, są bardziej kruche, niż drożdżowe(...)Wyrabiać jeszcze chwilę. Tak przygotowane ciasto, podzielić na trzy części. Każdą część cienko rozwałkować, podsypując mąką. Każdą rozwałkowaną część ciasta, podzielić na 12 trójkątów. Można też na 8, wtedy rogaliki będą większe. Na każdym trójkącie, przy szerszym brzegu, ułożyć kostkę czekolady. Zawinąć w rogalik. Gotowe rogaliki, ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Do odłożonego wcześniej białka, dodać 3 łyżki

Agusiowe smakołyki
Rogaliki z serem i jagodami 139

Rogaliki z serem i jagodami Puszyste i mięciutkie rogaliki wypełnione serkiem i jagodami. Mega smaczne, a do tego łatwe i szybkie w przygotowaniu. Polecam!     Składniki: 25g świeżych drożdży 650g mąki 250ml mleka 125g masła 3 jajka 7 łyżek cukru 2-3 łyżki roztopionego masła Nadzienie: 250g twarogu 1 żółtko 2 łyżki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego – 16g 300g(...)równe części *** *** Każdą część ciasta rozwałkowujemy na koło o średnicy około 30 cm i dzielimy na 8 trójkątów *** *** Na każdym trójkącie układamy łyżkę serka oraz kilka jagód lub borówek *** *** Rogaliki zwijamy zaczynając od szerszego końca. Końcówki rogalików delikatnie zlepiamy aby nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia. Zwinięte rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy z wierzchu roztopionym masłem

Blog z Apetytem