Rogaliki krucho-drożdżowe Proste i pyszne rogaliki, które wprost rozpływają się w ustach. Robi się je bardzo szybko, wystarczy zagnieść ciasto, nadziać dżemem, zawinąć i upiec – bez wyrastania! Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 40g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 200g masła 2 jajka szczypta soli pół szklanki kwaśnej śmietany 18% dżem, powidła lub czekolada – do nadziania(...)części każdego trójkąta układamy łyżkę dżemu, powideł lub czekolady (u mnie dżem malinowy) *** *** Ciasto rolujemy zaczynając od szerszego końca z farszem ku węższemu, końcówka ciasta powinna znaleźć się pod rogalikiem. Gotowe rogaliki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Rogalików z wierzchu niczym nie smarujemy *** *** Rogaliki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 10-15 minut
Blog z ApetytemRogaliki kruche nadziewane masą makową z migdałami, powstały przypadkiem, zaskoczyły mnie tak bardzo smakiem i teksturą ciasta kruchego. To chyba moje najlepsze kruche rogaliki, jakie do tej pory zrobiłam. Nie miałam ich w planie robić, jako świąteczny wypiek ale miałam zamrożoną masę z białego maku i marcepanu, którą musiałam już wykorzystać. Masa z białego maku z nieprzyzwoitą ilością migdałów(...)najlepsza masa makowa do wszelakich ciast, makowców czy właśnie rogalików. Jak zrobiłam pierwszy raz masę makową na bazie białego maku i migdałów to moje kubki smakowe poszybowały w jakiś kosmos, dzisiaj wiem, że choćby nie wiem co, nie kupię żadnej puszki z gotową masą makową, no chyba że nie będę mieć po prostu czasu na jej przygotowanie, ale prawda
SMYKWKUCHNIRogaliki z budyniem i marmoladą Bardzo prosty i szybki przepis na pyszne, pulchne i kruche rogaliki drożdżowe nadziewane budyniem i marmoladą. Palce lizać…! Składniki: Ciasto: 4 szklanki mąki 5 dkg drożdży 200 g masła lub margaryny (można też użyć pół na pół) 200 ml gęstego jogurtu naturalnego 3 żółtka 4 łyżki cukru Nadzienie: 2 budynie waniliowe(...)mleka 4 łyżki cukru marmolada lub dżem Dodatkowo: cukier puder do posypania rogalików *** Przygotowujemy budyń: W połowie mleka rozpuszczamy budynie, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem (mleko musi zacząć kipieć!), następnie wlewamy rozpuszczone budynie i gotujemy cały czas mieszając, do zagęszczenia. Budyń studzimy *** *** Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru, dodajemy jogurt, mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Żółtka ucieramy
Blog z ApetytemMaślane rogaliki z twarożkiem Puszyste, mięciutkie i przepyszne maślane rogaliki z białym serkiem, idealne na drugie śniadanie, deser albo piknik. Polecam! Składniki: 25g świeżych drożdży 650g mąki 250ml mleka 125g masła 3 jajka 7 łyżek cukru 3-4 łyżki roztopionego masła 400g twarogu (użyłam półtłustego, niemielonego) 2 żółtka 16g cukru waniliowego 4 łyżki cukru + cukier puder do posypania(...)rogalików *** Do twarogu dodajemy cukry oraz żółtka *** *** Całość mieszamy widelcem tworząc jednolitą masę *** *** Do miseczki lub kubka wlewamy 1/4 szklanki ciepłego mleka, dodajemy 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki, pokruszone drożdże i mieszamy. Zaczyn odstawiamy do wyrośnięcia *** *** Resztę mleka wlewamy do garnuszka i zagotowujemy. Dodajemy masło oraz cukier i mieszamy. Odstawiamy z ognia i odkładamy do wystudzenia
Blog z ApetytemRogaliki drożdżowe z czekoladą Rogaliki te upiekłam na piknik nad jeziorem.Sprawdziły się rewelacyjnie, cieszyły się ogromnym powodzeniem i wszystkim bardzo smakowały. Są bowiem mięciutkie, puszyste i delikatne, i to także na drugi dzień po upieczeniu. Mają rewelacyjnie maślany smak co sprawia, że rogaliki wprost rozpływają się w ustach. Z pewnością zagoszczą u mnie jeszcze nie raz. Polecam spróbować(...)rozwałkowujemy na koło o średnicy około 30 cm. Ciasto smarujemy roztopionym masłem *** *** Koło dzielimy na 12 części *** *** Na szerszym końcu każdego trójkąta układamy łyżeczkę masy czekoladowej lub kostkę czekolady *** *** Rogaliki zwijamy zaczynając od szerszego końca. Końcówki rogalików delikatnie zlepiamy aby nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia *** *** Zwinięte rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy z wierzchu roztopionym masłem
Blog z Apetytemtemu Jola z bloga Nasze życie od kuchni klik opublikowała wpis z przepysznie wyglądającymi rogalikami. swój post zaczęła bardzo zachęcająco: „Upiekłam wczoraj rogaliki …. nieśmiało powiem, że to najlepsze z rogalików, jakie upiekłam do tej pory …. to smak mojego dzieciństwa i rogali kupowanych przez Dziadka …. są po prostu genialne, puszyste, mięciutkie, takie delikatnie słodkawe …. przywołują wspaniałe(...)wspomnienia:).” Wiedziałam, że długo nie będę musiała czekać, żeby takie same znalazły się na moim blogu. No i są, rzeczywiście wszystko to, co napisała Jola jest prawdą i rogaliki zostały w ekspresowym tempie pochłonięte przez moją rodzinkę na dzisiejszą kolację. Zdecydowanie polecam i dziękuję Joli i Margarytce klik za podzielenie się fantastycznym przepisem. Rogaliki za pewno upiekę
Pieguskowa KuchniaNasze rożki robi się szybko, znikają szybko...i zostaje po nich tylko słodkie wspomnienie...oraz pytanie " żono ma kiedy będą kolejne??";)))) Składniki; 1 kg mąki, 1/2
Anioły w kuchniKruche rogaliki z marcepanem i bakaliami przygotowałam w zastępstwie rogali marcińskich , których z lenistwa nie chciało mi się dla 2 osób przygotować. W zeszłym roku też sobie odpuściłam ich przygotowanie, kupiłam 1 rogala marcińskiego z certyfikatem i upiekłam swoje Serowe rogaliki z białym makiem i bakaliami . Bardzo mi smakują kruche rogaliki gdyż nie są zbyt słodkie, przygotowuje je się bardzo(...)zawsze w domu: mąkę, masło i jogurt, na farsz zawsze coś się znajdzie. Z tym przepisem poradzi sobie każdy, nawet laik, który ma dwie lewe ręce. Jedynie zwijanie rogalików, trzeba poćwiczyć. Do ciasta dodałam 1 łyżkę cukru, ale robiłam już rogaliki dietetyczne bez cukru . Rogaliki są na zewnątrz kruche i mięciutkie w środku, mają bardzo słodki farsz za sprawą marcepanu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięRogaliki drożdżowe z dżemem. Te delikatne rogaliki z ciasta drożdżowego wypełnione owocowym dżemem , rozpływają się dosłownie w ustach. Rogaliki drożdżowe smakuje super pysznie i są znakomitym słodkim smakołykiem na święta, przyjęcia urodzinowe a nawet bez okazji możesz je śmiało przygotować. Przyznam szczerze, że to moje pierwsze rogaliki drożdżowe i jestem z siebie taka dumna, że wyszły takie smaczne. Dzieci(...)około godzinę. Wyrośnięte ciasto podziel na części i każdy kawałek rozwałkowuj na okrągły placek i podziel na 8 trójkątów. Na każdy z szerszej strony trójkąta kładź dżem. Zacznij zwijać rogalik. Gotowe rogaliki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rogale przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut. Przed pieczeniem posmaruj je rozkłóconym jajkiem. Piekarnik nastaw na 170°C i piecz
Zdrowy Styl JoannyWyjątkowo kruche i pyszne rogaliki przygotowane z 3 składników, które zazwyczaj masz w domu. Prosty przepis, szybkie wykonanie i dowolne nadzienie do rogalików to atuty tego pomysłu na mini deser. Zapraszam po sprawdzony przepis na rogaliki ze słodkim twarogiem. Rogaliki z 3 składników SKŁADNIKI: 440 g mąki pszennej 250 g masła 200 g śmietany 18 % SKŁADNIKI NA NADZIENIE SEROWE(...)twarogu półtłustego 2 łyżki cukru z wanilią 1 żółtko Dodatkowo: 1 małe jajko do wysmarowania rogalików. Możesz zastąpić je 1 żółtkiem wymieszanym z niewielką ilością mleka. Porady do przepisu: Mąkę pszenną do przepisu wybierz uniwersalną lub tortową. Polecam prawdziwe masło bez zamienników typu margaryna, mixy tłuszczowe. Masło wyjmij z lodówki na 40 minut przed szykowaniem rogalików. Nadzienie serowe możesz zastąpić
Zasmakuj KuchniSzafranowe wypieki należą do moich ulubionych. Szafranowe bułeczki piekę przez cały adwent. W wigilijny poranek moje dzieci podjadają szafranowe lussekatter popijając gorącym kakao. W tym roku postawiłam na szafranowe rogaliki nadziewane nutellą. Mało tego! Do ciasta dodałam sok i otartą skórkę z pomarańczy. Rogaliki są przepysznie puszyste. Nie muszę dodawać, że szafran, pomarańcza i czekolada to świetne kombo. Uwielbiam naturalne(...)formy. Takie wypieki jak drożdżowy wieniec czy plecione szafranki przyciągają wzrok. Dzisiejszy wypiek powstał bardzo spontanicznie. Miałam ochotę na ciasto z szafranem ale dzieci przekonały mnie aby upiec drożdżowe rogaliki. Najpierw miałam zamiar nadziać je marcepanem ale zapomniałam kupić. Wybór padł na nutellę. Rogaliki wyszły w miarę równe. Raczej wolę rustykalne wypieki, niż takie odmierzone co do centymetra
codojedzeniaprzepisy na różnego rodzaju desery do kawki. Idealnie sprawdzają się one w sytuacji, gdy nie mamy czasu na przygotowanie ciasta. Naszym numerem jeden wśród takich deserów są oczywiście niezastąpione rogaliki 3-składnikowe . Cieszą się one bardzo dużym uznaniem na moim blogu. Ja robiłam je już niezliczoną ilość razy. Dzisiaj mam dla was przepis na coś nowego, a mianowicie na rogaliki(...)ekspresowe do wykonania tak, jak te poprzednie. Ja do ciasta dodałam jeszcze opakowanie cukru wanilinowego (i teraz mamy 4 składniki;) ), jednak możecie go pominąć. Natomiast jako nadzienia do rogalików serowych 3-składnikowych użyłam powideł własnej roboty . Idealnie sprawdzi się również ulubiony dżem lub budyń. Ważne jest, aby nadzienie do rogalików serowych 3-składnikowych nie było zbyt rzadkie. Ja rogaliki serowe
Danka PichciCzas czytania: 2 min Kawa, domowe dżemy i świeżutkie pachnące własnoręcznie przygotowane rogaliki przyznacie, że to idealne śniadanie! Przygotowanie ciasta uprościłam do minimum, wszystkie składniki na ciasto należy włożyć do miski robota i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Nie ma potrzeby przygotowywania rozczynu nawet, jeśli użyjecie świeżych drożdży. Skórka rogalików po upieczeniu jest chrupiąca, a wnętrze puszyste i delikatne. Sposób(...)dzielenia i formowania rogalików pokazałam przy okazji przepisu na rogale marcińskie może to być pomocne dla tych, którzy będą przygotowywać rogaliki po raz pierwszy. Życzę miłego zwijania i smacznego! Print Rogaliki śniadaniowe .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Fantastyczne rogaliki! Course Pieczywo Cuisine Polska Keyword mak, mąka pszenna Prep Time 30 minutes Cook Time 25 minutes
SprawdzonaKuchnia.plPrint Rogaliki drożdżowe z nadzieniem .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Rogale drożdżowe to jeden z przysmaków mojej rodziny. Do tej pory korzystałam z innego przepisu, jednak ten przypadł mi szczególnie do gustu ze względu na szybkość jego wykonania. Jest prosty i nie trzeba czekać aż ciasto wyrośnie. Podobny przepis posiadam na domowe ciasto do pizzy(...)napiszę kiedy indziej. W każdym razie, te rogaliki, które zaprezentuję wam poniżej, poza tym, że są szybkie w wykonaniu, są po prostu pyszne. Skłamałabym twierdząc, że tylko moje dzieci się nimi zajadają. Otóż ja i mój małżon również, dlatego cieszę się, że podczas jednego razu można wykonać ich aż 64 sztuki, co daje nam kilkudniowe zajadanie się smakołykiem. Dodatkowo
Zufi.plRogaliki serowe z czekoladą Kruche, mięciutkie, szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne rogaliki wykonane z ciasta na bazie twarogu z nadzieniem czekoladowym. Składniki: 200g zmielonego twarogu 100g masła 1 jajko 60g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 300g mąki pszennej 10g proszku do pieczenia szczypta soli Dodatkowo: krem czekoladowy do nadziania rogalików cukier puder do posypania(...)gładkie, elastyczne ciasto *** *** Następnie ciasto dzielimy na 3 równe części *** *** Każdą część ciasta rozwałkowujemy na kształt koła *** *** Koło dzielimy na 8 trójkątów. Na każdym trójkącie układamy łyżeczkę kremu czekoladowego *** *** Rogaliki zwijamy zaczynając od szerszego końca. Końcówki rogalików delikatnie zlepiamy aby nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia *** *** Zwinięte rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia *** *** Rogaliki wkładamy do piekarnika nagrzanego
Blog z ApetytemZapraszam na pyszne rogaliki z mocno orzechowym i cynamonowym nadzieniem. Błyskawicznie znikają i ciężko skończyć na jednym. Przepis na ciasto znany chyba każdemu od wieków. Trzy składniki, które dają bardzo dobry efekt – ser, mąka i masło. Ciasto wychodzi jakby francuskie, lekko kruchawe. Ładnie się rozwarstwia. W mojej kuchni debiutowało lata temu w postaci zginanych na pół ciasteczek z kawałkiem(...)wdzięczne w przygotowaniu. Nie lepi się, łatwo się formuje. Nie ma prawa nie wyjść. Doskonałe z każdym nadzieniem i na słodko i wytrwanie, owocowym, mięsnym i orzechowym. Ja robiłam rogaliki z nadzieniem orzechowym zarówno z białego sera jak i z tego wiaderkowego. W wypadku wiaderkowego, może być potrzeba użycia większej ilości mąki niż stosunek składników 1:1:1 . Samo ciasto
Mieszam w Garnkuosób zaczyna już powoli przygotowywać się do świąt i tym samym szuka inspiracji na świąteczne wypieki. Dlatego dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na proste w przygotowaniu, maślane, kruche rogaliki, które śmiało można upiec nie tylko na święta, ale również do weekendowej kawki A żeby nie było nudno, przygotowałam je w dwóch odsłonach – klasycznej oraz kakaowej. Oczywiście możecie wykorzystać tylko(...)bardziej przypadnie Wam do gustu. Podaję zarówno składniki na wersję bezglutenową, jak i klasyczną, więc każdy znajdzie coś dla siebie Z podanych przeze mnie proporcji wychodzi ok. 24 sztuk rogalików – po 12 z każdej wersji. Maślane kruche rogaliki w dwóch odsłonach Do przygotowania rogalików będziecie potrzebować: 10 dag mąki ryżowej 5 dag mąki kukurydzianej 5 dag mąki ziemniaczanej
Okiem Blondynki by McBlondiosób zaczyna już powoli przygotowywać się do świąt i tym samym szuka inspiracji na świąteczne wypieki. Dlatego dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na proste w przygotowaniu, maślane, kruche rogaliki, które śmiało można upiec nie tylko na święta, ale również do weekendowej kawki A żeby nie było nudno, przygotowałam je w dwóch odsłonach – klasycznej oraz kakaowej. Oczywiście możecie wykorzystać tylko(...)bardziej przypadnie Wam do gustu. Podaję zarówno składniki na wersję bezglutenową, jak i klasyczną, więc każdy znajdziecie coś dla siebie. Z podanych przeze mnie proporcji wychodzi ok. 24 sztuk rogalików – po 12 z każdej wersji. Maślane kruche rogaliki w dwóch odsłonach Do przygotowania rogalików będziecie potrzebować: 10 dag mąki ryżowej 5 dag mąki kukurydzianej 5 dag mąki ziemniaczanej
Okiem Blondynki by McBlondiMałe, słodkie i pożywne. Mini rogaliki przypadną do gustu nie tylko dzieciom. To idealny deser do poobiedniej kawy. Takie rogaliki są też nie tylko pyszne. Mak jest doskonałym źródłem wapnia w diecie. Dwie łyżki maku zawierają tyle samo wapnia co szklanka mleka. Jeśli chcecie zrobić rogaliki w większym rozmiarze, nie dzielcie ciasta na 2 części. Wyjdzie wtedy 8 większych rogalików(...)kawałek ciasta smarujemy lekko białkiem, a następnie nakładamy na nie masę makową (końcówka powinna zostać bez masy, by łatwiej się zawijało). Ciasto zawijamy w rulon zaczynając od szerokiego końca. Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 30 minut, aż rogaliki się nie zarumienią. Gotowe rogaliki możemy ozdobić lukrem zrobionym
Dieta bez mlekaIławie, gdzie odbyły się też Mistrzostwa Polski w grillowaniu o Puchar Jana Niezbędnego w Iławie , które muszę się pochwalić wygrałam! Dzisiaj polecam takie tam drobne, przygotowane na szybko, rogaliki orzechowe z cukrem pudrem, na jogurcie, bez jajka, z niewielką ilością masła i mąki pszennej pełnoziarnistej. Gdyby nie to, że miałam tylko szklankę mielonych orzechów to rogaliki byłyby również bez dodatku(...)mąki, wystarczy mąkę zamienić na mielone orzechy to również przeciwnicy wszelakich mąk mogliby rogaliki uznać za zdrowe. Można powiedzieć że upiekłam ekspresowe ciasteczka, przygotowanie i upieczenie zajęło mi 30 minut. Co prawda rogaliki są z foremki, ale jak ktoś nie ma takiej silikonowej foremki to można je przygotować ręcznie podobnie jak rogaliki waniliowe. Rogaliki są boskie, zewnątrz kruche, mięciutkie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię