rogaliki - 2402 przepisów (strona:4/161)

Mięciutkie rogaliki drożdżowe 70

Poznaj mój sprawdzony przepis na bardzo mięciutkie rogaliki drożdżowe. Zobacz jak krok po kroku zrobić najlepsze rogaliki z marmoladą. Możesz je upiec z dowolnym nadzieniem. Składniki: Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe powinny być w temperaturze pokojowej. Pamiętaj, aby wcześniej wyjąc z lodówki: mleko, masło oraz jajka. Szklanka to pojemność 250ml. 550 g mąki pszennej 100 ml mleka 100 ml wody(...)posmarowania 130 g masła 90 cukru duża szczypta soli łyżka cukru waniliowego 25 g drożdży świeżych (ewentualnie 7g suszonych) 200g nadzienia: ulubione powidła, marmolada, dżem lub czekolada Kaloryczność rogalików: 170 kcal. Czas wyrastania ciasta drożdżowego: 60 minut. Czas pieczenia rogalików: 20 minut. Zobacz jak krok po kroku zrobić najlepsze rogaliki z marmoladą. Krok 1. Przygotowuję rozczyn. Przygotowania rogalików rozpoczynam oczywiście

Ania gotuje
Croissant z migdałami. Pyszny krakowski Lagun 85

słodkiej, gęstej śmietanki 36 % 200 g zwykłego cukru kilka kropli olejku migdałowego DEKORACJA 1 roztrzepane jajko + 1 łyżka mleka płatki migdałów (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: CIASTO NA ROGALIKI Świeże drożdże pokrusz paluszkami, wsyp do naczynia z letnią wodą i wymieszaj do rozpuszczenia tworząc coś w rodzaju zaczynu. Jeśli używasz drożdży instant, pomiń ten etap i dodaj je bezpośrednio(...)pastę. Zimne ciasto rozwałkuj na blacie kuchennym na grubość 6 mm. Płat ciasta pokrój na 16 trójkątów, na każdym rozsmaruj migdałowy krem, zwiń od nasady w kierunku wierzchołka trójkąta. Rogaliki ułóż w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę okryj bawełnianą ściereczką i pozostaw rogaliki do wyrośnięcia przez kolejną godzinę (powinny znajdować się w cieple, bez przeciągów). Wyrośnięte rogaliki

ProstePesto.pl
Zatapiane rogaliki 65

mojprzepisna.pl | Zatapiane rogaliki. Jako, że mam w domu kilku łasuchów i mamy też dużo dżemu z poprzedniego roku, który trzeba wykorzystać, zrobiliśmy wspólnymi siłami rogaliki z dżemem wiśniowo-piernikowym. Trochę nietypowe wykonanie tych rogalików, ponieważ ciasto po wyrobieniu zanurza się w zimnej wodzie, jeżeli wypłynie, znaczy że ciasto można wałkować i robić rogaliki. Rogaliki są pyszne, puszyste, mięciutkie, lekko słodkie(...)maślane. Pamiętajcie, że dżem którym nadziewacie rogaliki musi być twardy i gęsty, nałożony na rogalika nie może się rozpływać na boki, nie może to być galaretka czy dżem z dodatkiem żelfixu. Składniki na 64 szt: 5 szklanek mąki pszennej (u mnie Szymanowska) + mąka do podsypywania 4 jajka (u mnie rozmiar L) 40 gr drożdży świeżych 240 gr masła rozpuszczonego

moj przepis na
Zatapiane rogaliki 71

mojprzepisna.pl | Zatapiane rogaliki. Jako, że mam w domu kilku łasuchów i mamy też dużo dżemu z poprzedniego roku, który trzeba wykorzystać, zrobiliśmy wspólnymi siłami rogaliki z dżemem wiśniowo-piernikowym. Trochę nietypowe wykonanie tych rogalików, ponieważ ciasto po wyrobieniu zanurza się w zimnej wodzie, jeżeli wypłynie, znaczy że ciasto można wałkować i robić rogaliki. Rogaliki są pyszne, puszyste, mięciutkie, lekko słodkie(...)maślane. Pamiętajcie, że dżem którym nadziewacie rogaliki musi być twardy i gęsty, nałożony na rogalika nie może się rozpływać na boki, nie może to być galaretka czy dżem z dodatkiem żelfixu. Składniki na 64 szt: 5 szklanek mąki pszennej (u mnie Szymanowska) + mąka do podsypywania 4 jajka (u mnie rozmiar L) 40 gr drożdży świeżych 240 gr masła rozpuszczonego

moj przepis na
Zatapiane rogaliki 101

mojprzepisna.pl | Zatapiane rogaliki. Jako, że mam w domu kilku łasuchów i mamy też dużo dżemu z poprzedniego roku, który trzeba wykorzystać, zrobiliśmy wspólnymi siłami rogaliki z dżemem wiśniowo-piernikowym. Trochę nietypowe wykonanie tych rogalików, ponieważ ciasto po wyrobieniu zanurza się w zimnej wodzie, jeżeli wypłynie, znaczy że ciasto można wałkować i robić rogaliki. Rogaliki są pyszne, puszyste, mięciutkie, lekko słodkie(...)maślane. Pamiętajcie, że dżem którym nadziewacie rogaliki musi być twardy i gęsty, nałożony na rogalika nie może się rozpływać na boki, nie może to być galaretka czy dżem z dodatkiem żelfixu. Składniki na 64 szt: 5 szklanek mąki pszennej (u mnie Szymanowska) + mąka do podsypywania 4 jajka (u mnie rozmiar L) 40 gr drożdży świeżych 240 gr masła rozpuszczonego

moj przepis na
Zatapiane rogaliki 182

mojprzepisna.pl | Zatapiane rogaliki. Jako, że mam w domu kilku łasuchów i mamy też dużo dżemu z poprzedniego roku, który trzeba wykorzystać, zrobiliśmy wspólnymi siłami rogaliki z dżemem wiśniowo-piernikowym. Trochę nietypowe wykonanie tych rogalików, ponieważ ciasto po wyrobieniu zanurza się w zimnej wodzie, jeżeli wypłynie, znaczy że ciasto można wałkować i robić rogaliki. Rogaliki są pyszne, puszyste, mięciutkie, lekko słodkie(...)maślane. Pamiętajcie, że dżem którym nadziewacie rogaliki musi być twardy i gęsty, nałożony na rogalika nie może się rozpływać na boki, nie może to być galaretka czy dżem z dodatkiem żelfixu. Składniki na 64 szt: 5 szklanek mąki pszennej (u mnie Szymanowska) + mąka do podsypywania 4 jajka (u mnie rozmiar L) 40 gr drożdży świeżych 240 gr masła rozpuszczonego

moj przepis na
Jednomyślmość i podwójne szczęście. Czekoladowe croissants z Moniką. 161

zbliżasz, widzisz, że witryna zaparowana jest tak właśnie jak trzeba. W "dzień dobry" pani piekarzowej słychać radosną życzliwość, zarezerwowaną wyłącznie dla porannych ptaszków - przymierze ludzi świtu.  - Poproszę pięć rogalików i bagietkę, tylko nie za bardzo wypieczoną!  A potem z głębi sklepu wyłania się piekarz w obsypanym mąką fartuchu i pozdrawia cię, jak w godzinie bitwy składa się hołd(...)Czujesz, że to już nie będzie to - droga z powrotem. Chodnik jak gdyby stracił na wolności i trochę się zmieszczanił przez tą bagietkę pod łokciem, przez ten pakiecik z rogalikami.  I wtedy sięgasz po rogalik. Jest ciągle jeszcze ciepły, miękki.  Takie małe łakomstwo, gdy maszerujesz w chłodzie - i wtedy jakby cały zimowy poranek zamienił się nagle w rogalik

KUCHARNIA
Drożdżowe rogaliki z powidłami 177

Ostatnio miałam ochotę na drożdżowe rogaliki. Kiedyś próbowałam już je zrobić, ale za nic na świecie nie chciały przypominać kształtem rogalików. Wiedziałam, że miały być trójkąty i trzeba zawijać... ale jakie te trójkąty? jak je zawijać? No i z pomocą przyszła do mnie koleżanka Ania, upiekłyśmy 2 blachy pysznych rogalików.  Przepis pochodzi z rodzinnego zeszytu z przepisami Ani. Najlepsze(...)drożdże i zagniatamy dalej. Odrywamy kawałkami ciasto i wałkujemy, ciasto nie może być ani za cienkie, ani za grube. Wycinamy trójkąty, nakładamy powidła i zawijamy, sklejając dobrze boki. Formujemy rogaliki, smarujemy białkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy ok 20 minut w 180 stopniach

Aga w kuchni
Maślane rogaliki 135

Przepis na te maślane rogaliki pochodzi z książki " Smakowite pieczywo " wydawnictwa Weltbild . Składniki: 42 g świeżych drożdży, 500 g mąki, 1/5 szklanki cukru, 1 jajko, 100 ml letniego mleka, 150 g masła, 1 łyżeczka soli, 1 duże jabłko. Przygotowanie:      Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, do uzyskania płynnej konsystencji. Dodajemy do letniego mleka i odstawiamy do wyrośnięcia(...)ciasto dzielimy na dwie części. Każdą część rozwałkowujemy na placek i kroimy na 8 trójkątów. Takie trójkąty smarujemy roztopionym masłem, nakładamy jabłka i zawijamy. Układamy na blaszce, formując kształt rogalika. Odstawiamy rogaliki do ponownego wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy je mlekiem. Pieczemy ok, 20 minut w 170 stopniach. Po wyciągnięciu smarujemy gorące rogaliki roztopionym masłem.    W książce

Aga w kuchni
Puszyste rogaliki drożdżowe 161

Pyszne i bardzo puszyste rogaliki drożdżowe. Najlepsze, jak każde ciasto drożdżowe, w dniu upieczenia gdy tylko przestygną.Ciasto jest elastyczne i rogaliki łatwo się formuje. ok. 60 dag mąki pół szklanki mleka pół szklanki wody pół szklanki oleju 3 łyżki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 2 jajka 4 dag świeżych drożdży Skórka otarta z jednej cytryny szczypta soli Dodatkowo: marmolada(...)przekroić na 8 części. Odłożoną część jajka wymieszać z 3 łyżkami mleka. Na talerzyk wysypać 3 łyżki cukru. Na brzegu każdego kawałka ciasta położyć trochę marmolady, lekko wgnieść, zawijać rogaliki. Każdy rogalik smarować z wierzchu mieszaniną mleka i jajka, następnie zamaczać w cukrze. Ułożyć na blaszce wysmarowanej masłem. Gdy rogale lekko podrosną upiec w temp. 175 stopni ok. 20 minut

Praktyczna pl
Rogaliki nadziewane czekoladą 177

Pyszne, mięciutkie rogaliki drożdżowe. Przepis Kajki znaleziony na MniamMniam.pl. Moja delikatna modyfikacja polegała jedynie na tym, że dałam więcej cukru (w oryginale 1/4 szklanki) oraz dodałam cukier wanilinowy. Chciałam aby rogaliki były słodkie i pachnące wanilią. Ciasto: 1 1/2 szkl. maślanki 4 szkl. mąki pszennej 42 g świeżych drożdży 1/2 szklanki cukru 1 duże jajko 1/2 łyżeczki soli 1/4 szklanki(...)odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić, podzielić na cztery części. Każdą część rozwałkować na niewielkie koło, podzielić na 8 części i formować rogaliki nadziewając je czekoladą. Każdy rogalik smarować na wierzchu jajkiem rozbełtanym z mlekiem i zamaczać w cukrze wymieszanym z cukrem wanilinowym. Piec w temperaturze 175 stopni ok. 20 minut. Studzić

Praktyczna pl
Kruche rogaliki drożdżowe 235

Dzisiaj polecam pyszne,  kruche rogaliki drożdżowe . Te maleńkie rogaliki cieszą się ogromnym powodzeniem. Wszystkim bardzo smakują i szybko znikają, dlatego radzę robić je z dwóch porcji.  Składniki: 0,5 kg mąki 25 dag margaryny 0,5 szklanki śmietany 8 dag drożdży roztartych z mąką na proszek marmolada owocowa jajko do posmarowania cukier kryształ do posypania Z mąki(...)posypanej mąką stolnicę. Ciasto porcjami rozmaglowujemy, przykładamy talerz i odrysowujemy koło. Koło dzielimy na 8 części, na każdej z nich kładziemy troszkę marmolady owocowej i zawijamy ciasto formując rogaliki. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem. Rogaliki układamy na natłuszczonej blasze. Pieczemy ok. 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego

Salonik smaków
Drożdżowe rogaliki z masą krówkową 238

dużo pisać, trzeba spróbować ! Rogaliki są mięciutkie. W ich wnętrzu kryje się słodka masa krówkową.  Moje dzieci za nimi przepadają, przyznam, że i ja nie mogę się im oprzeć i zawsze sięgam minimum po dwa. Wiem, jestem łasuchem.... ale cóż poradzić - taka się urodziłam ! ;) Składniki ( na 16 sztuk ) * około 2 szklanki mąki pszennej * 10 g drożdży świeżych * 1/3 szklanki(...)szklanki letniego mleka rozprowadzić drożdże. Zaczyn oprószyć łyżeczką mąki i odstawić do wyrośnięcia. 2 żółtka + 1 białko z cukrem na puszystą masę. Drugie białko pozostawić do smarowania rogalików. Ubite jajka połączyć z wyrośniętym zaczynem drożdżowym, mąką i rozpuszczonym masłem. Dolać mleko i wyrabiać ciasto. Wszystkie składniki muszą się dobrze połączyć. Wyrobione ciasto ma być lśniące i powinno niezbyt gęstą

kolorowotorcikowo
Wytrawne rogaliki z nadzieniem. 274

Mąż narzekał, że dawno nie było domowego pieczywa... Więc dziś na śniadanie, albo raczej na drugie śniadanie zrobiłam rogaliki "pikantne półksiężyce" z książki "Szybko i smacznie. Chleby i chlebki." Trochę zmodyfikowałam farsz i zaczęłam od zrobienia zaczynu - w książce napisano, aby od razu wymieszać ze sobą wszystkie składniki. Ilość jaka mi wyszła to 16 sztuk takich mniejszych rogalików, ale można(...)Idealnie nadają się na śniadanie i na piknik. Ja zrobiłam z dwoma rodzajami farszu: paprykowym (do niektórych dodałam pokrojone drobno kabanosy) i drugi z fetą i pomidorkami suszonymi. Rogaliki z paprykowym nadzieniem. Składniki: Ciasto: 5 szkl. mąki pszennej; 20 g drożdży; 3 łyżki oleju lub oliwy; 1 łyżka cukru lub miodu; 1 3/4 szkl. ciepłej (niegorącej) wody. jajko do posmarowania

Miksturownik
Rogaliki solanki 173

Zostałam zaproszona wraz z innymi blogerami przez właścicielkę bloga Smaki Alzacji   do wspólnego pieczenia rogalików pod ciekawą nazwą solanki. Akcja pod świetną nazwą Ezoteryczne spotkanie przy piekarniku. Przepis pochodzi z bloga Ósmy kolor tęczy . Ja z racji, że nie przepadam za kminkiem dodałam siemię lniane. Rogaliki te są świetnym dodatkiem do zup, gulaszów lub z masłem i dodatkiem szynki(...)odstawić do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części i każdą rozwałkować na koło. Ciasto  posmarować oliwą z oliwek i podzielić na 8 trójkątów i  zwinąć rogaliki. Ułożyć rogaliki na blaszce wyłożonej matą silikonową lub papierem do pieczenia. Odstawić do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym białkiem i oprószyć ziarnami siemienia lnianego. Piec w nagrzanym piekarniku

Ala piecze i gotuje
Rogaliki 370

Wczoraj robiliśmy zajączki Wielkanocne , stwierdziłam że jest ich tak dużo ,że warto by było zrobić z tego ciasta coś jeszcze :) I tak powstały rogaliki z dżemem. Nadzienie do rogalików może być inne, np budyń, biały ser....wszystko zależy od naszych upodobań . Jeżeli wykonamy rogaliki z poniższych składników - wyjdzie ich ok 16 szt. Zaczynamy:)  Składniki: 500 ml mleka(...)czasie ugniatamy ciasto I jeszcze raz odstawiamy do wyrośnięcia na 45 min. Ciasto rozwałkowujemy  jak do pizzy :), kroimy na 8 kawałków. Nakładamy na trójkąt dżem, zwijamy w rogalik. Gotowe  Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200C na 10-14 min, przed włożeniem do piekarnika posmarować wybęłtanym jajkiem :) Smacznego

Smaki Edyty
Rogaliki wodne 260

ruche drożdżowe rogaliki z marmoladą. Bardzo smaczne. Obsypane cukrem pudrem lub lukrem wg uznania. Najlepsze w dniu pieczenia. Przepis pochodzi z rodzinnego zeszytu. Rogaliki wodne   PRZEPIS Temperatura pieczenia: 190-200°C Czas pieczenia : ok. 15 min.(do zarumienienia rogalików) Składniki   50 dag mąki pszennej 25 dag masła/margaryny 50 g świeżych drożdży 2 jajka  2 łyżki śmietany(...)dużego garnka z wodą (ja wrzuciłam b ez sz matki i te ż wyszło :) ). Gdy wypłynie, rozwałkować ciasto na kształt okręgu, wykroić tr ójkąty , nałożyć nadzienie i zwinąć w rogaliki. Piec ok 15 min. w temperaturze 190-200°C. Smacznego all photos made by brzooch

coolinarnastrefa.blogspot.com
Rogaliki z ziemniaków 125

Mięliście taką sytuację , że ugotowaliście za dużo ziemniaków? Mi się zdarza to dość często ;) Zatem trzeba było pomyśleć co z tym fantem zrobić? Moja propozycja na rogaliki z marmoladką to strzał w dziesiątkę. Czas pieczenia : ok. 25 minut Temp. pieczenia : 180 st. Ilość rogalików: ok.30 szt. Składniki: 450 g ziemniaków ugotowanych i przeciśniętych przez praskę 450 g mąki(...)kroimy trójkąty (tak jak kroimy tort) i na każdy trójkąt nakładamy na całą powierzchnię dżem lub marmoladę i zwijamy od najszerszej części w rulonik i na końcu zwijamy w rogalik. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. Na dużej prostokątnej blaszce rozkładamy papier do pieczenia i układamy rogaliki. Pieczemy ok. 25 minut do momentu ich zarumienienia. Następnie całość posypujemy cukrem pudrem

Słodkości i nie tylko
Rogaliki z Nutella ;) 360

Składniki na 16 małych rogalików: 250 - 300 g mąki  20 g świeżych drożdży  2 żółtka  125 ml ciepłego mleka  80 g cukru  szczypta soli  80 g roztopionego, przestudzonego masła cukier waniliowy małe opakowanie Nutelli   Wykonanie: Drożdże kruszymy, zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy łyżkę cukru i dokładnie mieszamy. Odstawiamy  na 10 minut do wyrośnięcia(...)części. Każdą z nich rozwałkowujemy dość cienko, na kształt koła. Koło dzielimy na 8 części. Na szerszym końcu każdego z powstałych trójkątów układamy po pół łyżeczki Nutelli. Zawijamy rogaliki. Układamy na blasze posmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętamy o zachowaniu odstępów między rogalikami, żeby się nie posklejały podczas pieczenia. Pozostawiamy 20 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy

Czerwona Porzeczka
Kanapka z rogalikiem croissant. 55

Kanapka z rogalikiem croissant. Jeśli chcesz nieco urozmaicić swoją kanapkę , to polecam Ci przepis na kanapki z rogalikami croissant. Jest coś fascynującego w prostej kanapce . To jeden z tych posiłków, których przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a mimo to smakuje wyśmienicie. Nikt nie powiedział, że kanapka powinna się składać z dwóch kromek białego chleba. Niezależnie od tego czy lubisz bagietki(...)chleb pełnoziarnisty czy z jajeczny , czy wolisz coś zupełnie innego, to jest w porządku! Ale polecam Ci kanapki z rogalikiem croissant, są delikatnie chrupiące z dodatkiem sałaty, chudej wędliny i plasterkiem pomidora. Na tym polega piękno kanapek. Pomidor jest jednym z najpopularniejszych warzyw, chętnie sięgają po niego dorośli jak i dzieci. W kuchni ma wiele zastosowań. Regularne jedzenie pomidorów pozytywnie

Zdrowy Styl Joanny
Rogaliki krucho drożdżowe z różą 178

Czekał słoiczek róży, więc ...trzeba go było wykorzystać :). Znakomite krucho drożdżowe rogaliki.  Składniki: 1 kg mąki  50 dag margaryny 10 dag drożdży 1 proszek do pieczenia 4 jaja 1/2 szklanki ciepłego mleka 5 łyżek kwaśnej śmietany 5 łyżek cukru kryształu 1 łyżeczka soli Do nadziewania: twarda marmolada, dżem lub konfitura z płatków róży  Drożdże rozpuścić w mleku(...)Odstawić do wyrośnięcia Margarynę wymieszać z mąką, dodać drożdże i pozostałe składniki. Krótko wyrabiać ciasto, pozostawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość, rozwałkować. Wykrawać trójkąty, nadziewać i zwijać w rogaliki. Rogaliki układać na blasze do pieczenia. Piec w tem. 160 C, ok 20-30 minut. Źródło ,,ciasta Anastazji

Apetyczna babeczka
Rogaliki z serem feta i rozmarynem 175

Rogaliki z ciasta francuskiego nadziewane fetą i bardzo aromatyczne - bo z dodatkiem rozmarynu - jeśli ktoś nie lubi rozmarynu można zastąpić go świeżym tymiankiem :)   SKŁADNIKI(...)każdą z nich na 2 trójkąty. Fetę mieszamy w misce ze śmietaną. Doprawiamy pieprzem i dodajemy posiekane listki rozmarynu. Nakładamy na każdy trójkąt łyżkę sera z rozmarynem i zwijamy rogaliki. Smarujemy żółtkiem. Pieczemy około 20 minut w 200 stopniach. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Rogaliki z masą makową 158

Znów zawieruszony przepis..zanudzę Was tymi rogalikami...ale jak otrzymałam  rogalomanię  często piekłam rogaliki..i to takie małe..te mniejsze jakoś mi lepiej pasują..takie na jeden, dwa kęsy.. 3 szkl. mąki 250 g margaryny  250 g serka homogenizowanego dowolne nadzienie [ u mnie masa makowa z puszki] Wszystkie składniki zagnieść ze sobą.Następnie ciasto podzielić(...)Przełożyć na rogalomanię , wyciąć trójkąty, nałożyć farsz i zwijać rogaliki.Układać na przygotowanej blaszce.Piec aż do uzyskania pięknego złotego koloru w temperaturze piekarnika 180 stopni(około 20 minut).Upieczone rogaliki np.posmarować lukrem

Moje domowe kucharzenie
1443. Rogaliki ekspresowe ..po raz kolejny.. 204

Lubię takie ciasta, których nie trzeba długo zagniatać i czekać aż urośnie,,i te rogaliki właśnie są robione w ekspresowym tempie...wystarczy zagnieść ciasto i już można formować rogaliki i od razu piec.. 2 szkl. mąki  1/2 szkl. gęstej kwaśnej śmietany 4 dkg świeżych drożdży 1/2 kostki margaryny 1 płaska łyżeczka cukr u nadzienie: dżem, owoce, krem czekoladowy(...)drożdżami i margarynę.Zagnieść jednolite ciasto .Ciasto podzielić na kilka części i wałkować na wielkość talerza lekko podsypując mąką. Koło pokroić na 8 części,kłaść nadzienie i zwijać rogaliki i układać na blaszce .Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C i piec około 15-17 minut do zrumienienia.Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować

Moje domowe kucharzenie
Rogaliki z serem i szynką 173

Rogaliki...robione przy pomocy  rogalomanii. ..rogaliki wytrawne..z szynką i serem z dodatkiem ketchupu i majonezu.. Po niedzieli zapraszam na konkurs..zaglądajcie ...bo warto..fajna nagroda będzie do wygrania.. 5 szkl. mąki 20 gram drożdży  3 łyżki oleju  1 łyżka cukru  0,5 łyżeczki soli  1 3/4 szkl. ciepłej wody  jajko(...)posmarowania rogalików  Farsz: kawałek  sera żółtego kawałek szynki  3 łyżki majonezu  3 łyżki ketchupu Ser i szynkę pokroić lub zetrzeć na tarce, wymieszać z majonezem i ketchupem. Drożdże z cukrem rozpuścić w wodzie. Następnie dodać sól, mąkę oraz olej i wszystko wymieszać. Ciasto przełożyć na blat i wyrabiać, aż będzie elastyczne i przestanie kleić się

Moje domowe kucharzenie
RUGELACH, CZYLI TWAROGOWE ROGALIKI Z NUTELLĄ 312

piątek na blogu Przy kuchennym stole ukazał się przepis na twarogowe rogaliki. Zauroczyłam się nimi! Zaraz po zobaczeniu wpisu biegłam do sklepu po twaróg i nutellę. Składniki wskazywały, że będę piec tradycyjne żydowskie rogaliki, czyli rugelach. Muszę przyznać, że rogaliki zrobiłam bardzo szybko i obyło się bez większych stresów :). Polecam je osobom, które dopiero zaczynają przygodę z pieczeniem. Domownikom rugelach

Przepisy Aleksandry
Ciasto drożdżowe z lodówki. Rogaliki z kokosowym twarożkiem. Niedzielne słodkości. 237

Coś do popołudniowej niedzielnej kawki - pyszne drożdżowe rogaliki z... lodówki. Polecam Wam serdecznie!!!   Rogaliki drożdżowe z lodówki. Składniki na ok. 30 szt. 2 łyżki mleka; 2 łyżki śmietany; 50 g drożdży; 1/2 kg mąki; 3/4 kostki margaryny; 2 łyżki cukru; 2 jajka; szczypta soli. Drożdże rozprowadzamy z mlekiem i śmietaną. Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy rozczyn z drożdży(...)część i rozwałkowujemy. Tniemy na 8 trójkątów. Przy podstawie trójkąta nakładamy farsz: może to być marmolada lub tak jak u mnie twarożek wymieszany z miodem i wiórkami kokosowymi. Zwijamy rogaliki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawiamy jeszcze na ok. 30 minut do wyrośnięcia i pieczemy ok. 20 - 25 min. w 180 stopniach. Smacznego!!! PS. Przepis znalazłam na stronie

Miksturownik
Rogaliki nadziewane masą orzechową 167

Ostatnimi czasy często goszczą u nas rogaliki:) Mam dla Was w zapasie klika pysznych propozycji. Pierwszą z nich są małe rogaliki na cieście bardzo zbliżonym do francuskiego. Jednak najlepsze w nich jest nadzienie - na pierwszy rzut oka wygląda jak czekolada, a w rzeczywistości są to zmielone orzechy i kakao. Jedne z najlepszych rogalików, jakie udało mi się upiec;) Polecam

Z miłości do słodkości
Rogaliki z makiem bez nadzienia 179

Ostatnio zdecydowanie bardziej wolę małe słodkości, na tak zwany jeden kęs:) Dlatego wymyśliłam takie maleńkie rogaliki. Ich ogromną zaletą jest to, że nie zawierają jajek, a zamiast cukru użyłam cukier waniliowy domowej roboty, na który przepis już niebawem:) Rogaliki są kruche i wbrew pozorom słodkie. Mała rzecz, a cieszy:)) Składniki: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej,  150g serka homogenizowanego(...)godzinę do lodówki. Następnie podzielić na 4 części, każdą z nich rozwałkować na kształt koła, podsypując mąką. Każde koło podzielić na 8 równych trójkątów. Zwijać do środka tworząc małe rogaliki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec około 15-20 minut w temp. 180st, aż ładnie się zezłocą

Z miłości do słodkości
Rogaliki topione z marmoladą i dynią 162

Uwielbiamy te rogaliki i aż się sama zaskoczyłam, ze jeszcze ich nie ma na blogu. Są to rogaliki nietypowe, bo ciasto swój etap wyrastania przechodzi w lodowatej wodzie. I dzięki temu są one niezwykle delikatne i kruche. Ta metoda jest rewelacyjna, a rogaliki idealne, jako male co nieco na jesienne dni. A nadzienie można sobie każdemu skomponować wg własnego uznania

Bernika - moj kulinarny pamietnik