Znam kilka przepisów na rogaliki i nie wiem, które są najlepsze: kruche, topione, francuskie czy drożdżowe. Te proponowane dzisiaj przeze mnie - rogaliki drożdżowe - są pyszne i najlepiej przygotować od razu dwie porcje. Z jednej porcji otrzymałam 35 rogalików. Zamiast marmolady można je nadziać nutellą, masą twarogową lub makową. Składniki: 3,5 g świeżych drożdży 80 g margaryny(...)jajko marmolada W letnim mleku rozpuszczamy drożdże, dodając cukier oraz 3-4 łyżki mąki. Produkty mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do zaczynu dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto na rogaliki. Ciasto wałkujemy na kształt koła, a każde koło dzielimy na 8 części smarując ją marmoladą. Zwijamy rogaliki. Takie rogaliki posypujemy cukrem i układamy na blasze oprószonej mąką i pieczemy
Salonik smakówpiekłyśmy maślane rogale z makiem. Przepis został zaczerpnięty z bloga o wdzięczniej nazwie Ciastko z dziurką . Rogale wyszły pyszne, miękkie, puchate, lekko słodkawe, takie jak lubię. Do wypieku rogalików użyłam mąki z Chleb na zdrowie . A przy okazji mogłam po raz pierwszy przetestować kamień do pieczenia, który ostatnio kupiłam. Myślę, że zdał egzamin doskonale(...)przepisu na maślane rogaliki będę jeszcze nie raz i nie dwa wracać. Maślane rogaliki z makiem Składniki: 500 g mąki pszennej chlebowej 2 łyżki miodu 5-6 łyżek ciepłej wody 30 g świeżych drożdży 100 ml mleka 50 g masła 1 jajko 1/4 szklanki cukru Dodatkowo: 1 jajko mak Wykonanie: Wodę mieszamy z pokruszonymi
Kulinarne przygody GatitySłodkie rogaliki z jabłkami – prosty przepis na deser Dziś mam dla Was przepis na pyszne słodkie rogaliki z jabłkami. Kilka podstawowych składników i bardzo proste wykonanie. Delikatnie słodkie, kruche rogaliki z prostym i pysznym jabłkowym nadzieniem. Czasem nie trzeba niczego więcej Moja rodzina uwielbia te małe słodkie rogaliki. Polecam je i Wam Do czego podać rogaliki z jabłkami? Rogaliki(...)herbaty lub ulubionego świeżo wyciskanego soku czy pysznej lemoniady. Ten deser pasuje praktycznie do wszystkiego. Ja ostatnio zrobiłam je z podwójnej porcji specjalnie na przyjazd rodziny. Więc były i rogaliki z kawą i pyszną lemoniadą malinową Świetnie sprawdziły się tu moje nowe szklanki termiczne Zwilling Sorrento z podwójnymi ściankami. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam takie szklanki. Strasznie
Słodkie okruszkiPrawdziwe masło orzechowe ma lekko słony smak i pasuje zarówno do potraw na słodko, jak i tych wytrawnych. Rogaliki drożdżowe, które chciałabym Wam dziś zaproponować, możecie nadziewać wedle własnej fantazji czekoladą, migdałami w karmelu, gęstym dżemem, masłem orzechowym, czy jego słodką wersją - kremem orzechowym. Świetnie sprawdzają się jako przekąska na podwieczorek, a ich wielką zaletą jest także to, że zamknięte(...)tniemy ciasto na kwadraty o boku około 7-8 cm. Na rogu każdego kwadratu kładziemy łyżeczkę masła orzechowego i zwijamy kwadrat na ukos zaczynając od rogu z nadzieniem. Brzegi rogalika zagniatamy i łaczymy razem. Przekładamy rogaliki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika na około 15 min. Cukier puder rozrabiamy w łyżce wody, orzechy kroimy na drobne kawałki
CiastkozercyCroissant to rodzaj pieczywa z ciasta francuskiego w kształcie rogalika, tradycyjne są bez nadzienia w środku. Oryginalne Croissanty pierwszy raz jadłam w Paryżu wiele lat temu, podawali nam je na śniadanie obok bagietek. Doskonale smakowały z konfiturami, ale bez dodatków, miały również wyśmienity smak. Moje Croissanty przygotowałam 2 blatów gotowego ciasta francuskiego. Potrzebujemy do ich przygotowania jeszcze żółtko roztrzepane(...)łyżeczką zimnej wody, posłuży do posmarowania croissantów przed pieczeniem, będą po wyjęciu z piekarnika, błyszczące. Croissant (rogaliki z ciasta francuskiego) jak oryginalny z Francji. Blat ciasta francuskiego smarujemy wodą za pomocą pędzelka i przykrywamy drugim blatem, lekko je dociskamy, ciasto powinny mieć grubość ok. 5 mm. Z ciasta za pomocą radełka wykrawamy trójkąty. Croissanty zaczynamy zwijać u podstawy trójkąta, najpierw
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMoja rogalomania znów była w użyciu..mam nadzieję, że moi domownicy nie będą narzekać , że tak często są rogaliki..ale tym razem są to rogaliki półfrancuskie śmietanowe..ciasto należy schłodzić w lodówce przynajmniej 10 godzin..ale to przecież żaden problem..ciasto można zrobić wieczorem, a rano upiec rogaliki..a jakie smaczne...polecam..ja znów piekłam mini rogaliki..takie(...)dwie części, rozwałkować na kształt koła .Przełożyć na rogalomanię , wyciąć trójkąty, nałożyć marmoladę i zwijać rogaliki.Układać na przygotowanej blasze.Piekarnik nagrzać do 200 stopni i piec rogaliki aż będą złociste.Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem
Moje domowe kucharzeniedrożdży w lodówce i z tego powodu stwierdziłam, że chleb chlebem, ale trzeba przygotować coś na słodko - drożdże się nie zmarnują, a nas ucieszy smak drożdżowego ciasta. Padło na rogaliki drożdżowe z czekoladą. Proste nadzienie, a dla fanów czekolady, do których należę i ja, to smakołyk, któremu trudno się oprzeć. Rogaliki drożdżowe z czekoladą Składniki: 250g mąki pszennej 1/4 kostki(...)nożem rozsmarowywać na nich czekoladę na całej długości, pozostawiając jednak lekkie odstępy przy brzegach ciasta, żeby przy zwijaniu czekolada nie wydostała się na zewnątrz rogala - z trójkątów zwijając uformować rogaliki - orzechy posiekać drobno - rogaliki smarować białkiem i posypać posiekanymi orzechami, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - piec w około 180 stopniach przez 20 minut Moje rogaliki posypałam mieszanką orzechów
Smakołyki BerenikiRogaliki z czekoladą i lukrem pomarańczowym . Na początku lutego obchodzono święto rogala, upiekłam więc rogaliki dla taty z gorzką czekoladą i lukrem z sokiem pomarańczowym, oraz posypką owocową. Rogale nie są na drożdżach mimo, że na takie wyglądają, są puszyste i lekkie dzięki dodatkowi sody i proszku do pieczenia. Upiekłam mało, bo nie chodzi aby się nimi objadać na siłę(...)ilości składników zrobiłam 12 rogalików z czekoladą . Tata stwierdził, że dawno tak pysznych rogalików nie jadł, no chyba że oponki z serka homogenizowanego .Polecam te rogaliki, lubię robić innym smaczne, słodkie niespodzianki! Idę do kuchni na 30 minut i wracam z talerzem domowych wypieków, nie chwaląc się moje wypieki są doskonałe, nawet gdy improwizuję w kuchni jak Rogaliki z czekoladą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięrogaliki mają to do siebie że zachowują długo świeżość, nie czerstwieją tak szybko. Są smaczne i szybko znikają z talerza. Rogaliki krucho-drożdżowe SKŁADNIKI: mąka- 500 g drożdże -50 g margaryna- 250 g kwaśna śmietana- 2,5 łyżki jajka - 2 szt cukier - 4 łyżki proszek do pieczenia- 0,5 opak sól - 1 szczypta mleko ciepłe - 125 ml DODATKOWO marmolada jajko(...)margarynę na kawałki, posiekać z mąką. Dodać rozczyn, jajka, zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkujemy na okrągły placek, dzielimy na 8 trójkątów. Na trójkątach ciasta kładziemy porcje marmolady i zawijamy w rogaliki. Układamy rogaliki na blasze wysmarowanej tłuszczem, Rogaliki posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem, odstawić na 30 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Piec ok.30 minut w 170 stop (function
Kuchnia DanusiZachciało się parówek w cieście ..i były.. rogaliki z parówkami...Pomysł na takie rogaliki z parówką i sosem znalazłam tutaj ..moje rogaliki nie były posypywane makiem, ale i tak były smaczne..Od jakiegoś czasu do ciasta drożdżowego wykorzystuję miskę Tupperware , ale tym razem do wyrabiania ciasta wykorzystałam nowy robot..po prostu musiałam sprawdzić jak działa...ale ciasto wyrastało(...)misce..i było to bardzo szybko...do przygotowania tych rogalików wykorzystałam też rogalomanię ..wszystkie te przyrządy bardzo ułatwiają pracę w kuchni..Do sosu wykorzystałam pyszny ketchup Develey. ,,po prostu pychotka.. Ciasto drożdżowe: 50 g drożdży 3 łyżki cukru [ dałam mniej] 1 szkl. mleka 50 dkg mąki 5 łyżek oleju 1 jajo sól Sos: [ u mnie połowa podanych składników
Moje domowe kucharzeniemoje pierwsze, takie prawdziwe podejście do ciasta drożdżowego, do tej pory lepiej się czułam przy gotowym francuskim czy własnoręcznie robionym kruchym. Ale zamarzyły mi się rogaliki. Z czekoladkami w środku (na których nadmiar wręcz cierpię). I oto są, z przepisu z bloga Przy kuchennym stole . Polecam! U mnie już wszystkie zjedzone ;) Składniki (na 24 rogaliki): 3 szklanki mąki pszennej(...)margaryny 4 jajka 1/2 łyżeczki soli 40 g świeżych drożdży opakowanie cukru wanilinowego skórka starta z połowy cytryny ok. 48 czekoladek - u mnie Alte Excellenz 1 jajko do posmarowania rogalików Wykonanie: Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, zalać letnim mlekiem, dodać 2 łyżki mąki, wymieszać i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 15-20 minut
Pasja Smakubroni - słodyczy. A chyba każdy wie, ile radości daje czekolada! Ukochane endorfiny, do dzieła! Chociaż wiem jedno. I tak sucha nie wytrwam do końca dnia, to pewne. FRANCUSKIE ROGALIKI Z CZEKOLADĄ. (przepis wymyślony na poczekaniu;) opakowanie francuskiego ciasta nutella / tabliczka czekolady jajko Z ciasta francuskiego wykroiłam małe trójkąciki. Na każdym ułożyłam porcję nutelli / kawałek czekolady. Zawinęłam rogaliki. Jajko rozmąciłam(...)posmarowałam nim każdego rogalika. Piekłam w 180 stopniach do momentu, aż rogaliki się nie wypiekły i zezłociły (czas zależy od wielkości rogalików). Smacznego
W kuchni Karmel-itkiRogaliki drożdżowe z jagodami. Kupiłam pyszne, słodkie jagody z myślą, że z części upiekę ciasto z jagodami i kruszonką , oraz drożdżowe rogaliki z jagodami. 1 łyżeczka jagód starcza na nadzienie do 1 rogalika. Rogaliki z jagodami, sezonowe, małe, pyszne, domowe! Można też upiec Rogaliki drożdżowe ze śliwkami , rogaliki z domowymi powidłami śliwkowymi, z cytrynowym lukrem. Smaczne. Akurat jest(...)mój tata, który uwielbia moje wypieki, więc było czym ugościć gościa. Składniki na 16 rogalików z jagodami: 20 g drożdży świeżych lub 8 g drożdży suchych ½ szklanki letniego mleka ½ szklanki cukru szczypta soli 40 g masła, (roztopionego i przestudzonego) 1 jajko (miałam 2 żółtkowe) 2 szklanki mąki pszennej 250 g jagód + cukier, jagody z 2-3 łyżkami cukru
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię