około 4-5 mm w kształt koła- takiego by móc podzielić je na 8 części,( trójkątów) Na każdy trójkąt kłaść łyżeczkę marmolady, zwijać w kierunku wierzchołka trójkąta formułując rogaliki Każdy rogalik można posmarować rozmąconym jajkiem, posypać mkiem jeśli mamy, albo po upieczeniu tylko cukrem pudrem Piec w temp. 190 stopni C przez około 15-20 min. - do zarumienienia(...)rogaliki są dość oszczędne, bo nie potrzeba do nich jaj :) Przepis podpatrzyłam na blogu -na słodko lub wytrawnie. Dziękuję
Proste PotrawySkładniki (na 7-8 rogalików): 1 gotowe ciasto francuskie 1 jajko 2 plasterki szynki 2 plasterki sera żółtego 1. Ciasto rozwijamy i kroimy na trójkąty (podstawa mniejsza niż boki). Jajko rozdzielamy na żółtko i białko. Smarujemy białkiem krawędzie naszych trójkątów (żeby się lepiej zlepiło). 2. Ser i szynkę kroimy w paseczki. Kładziemy na nasze trójkąty po kilka paseczków i zawijamy(...)Rogaliki smarujemy na wierzchu żółtkiem. 3. Układamy rogaliki na papierze do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy ok. 15-20 minut. Idealne danie na szybkie śniadanie
My Culinary ArtRogaliki drodżowo- kruche z nadzieniem wiśniowym Składniki: - 25 g drożdży - 2 łyżki cukru - cukier waniliowy - 1 jajo - 1/4 szklanki mleka ciepłego - 250 g mąki - 1/2 masła - dżem (dowolny smak) Do ciepłego mleka dodajemy drożdże, cukier i mąkę. Rozczyn w takiej postaci odstawiamy w ciepłe miejsce. Po tym jak podwoi swoją objętość, wyrabiamy z resztą ciasta. Odstawiamy na 30 minut(...)czasie formujemy rogaliki. W tym celu z ciasta za pomocą wałka formujemy okrąg, dzielimy na trójkąciki i układamy dżem, następnie rolujemy. Pieczemy okolo 35 minut w nagrzanym piecu. Uwaga: nie nakładajcie zbyt dużo dżemu tak jak ja, bo się będzie wylewał podczas pieczenia ;-) Rogaliki były pyszne! Zapraszam na SmykWKuchni na Facebook! Pozdrawiam cieplutko
SMYKWKUCHNIJakiś czas temu zrobiłam ciasteczka rogaliki serowe z konfiturą( oraz nutellą). Nie wiem dlaczego jeszcze przepis się tutaj nie pojawił, ale przepraszam i szybko nadrabiam, bo rogaliki są cudne! Ledwo wyjęłam z pieca, a już połowy nie było...Najszybciej chyba zniknęły właśnie te z...nutellą!:D Szczerze to nie spodziewałam się, że tak szybko znikną. Zrobiłam je dla gości(...)minut. Następnie rozwałkować i wycinać kwadraty o boku ok. 7cm. Na środek wyłożyć łyżeczkę marmolady lub gęstej konfitury i dokładnie skleić dwa przeciwległe narożniki. Powstaną nam rogaliki. Łącznie mocniej przydusić żeby się skleiły (mnie się niestety kilka rozkleiło, jednak smak został ten smak..:)) . Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i piec w temp. 180 stopni C przez
Smaczne ZdroweBardzo zaintrygował mnie przepis na rogaliki z użyciem dyni, która to coraz mocniej wkrada się w moje serce. A ponieważ reszta dyni od rybnej zupki czekała w lodówce, tak więc dzisiaj przetestowałam przepis , który już od jakiegoś czasu czekał...I test wypadł celująco ! Rogaliki są po prostu CUDOWNE ! Bardzo kruche, delikatne, maślane, ciasto- a'la francuskie i ten cudowny(...)Bardzo fajnie się rozwałkowywało. Uformować koło. Z niego utworzyć 8 trójkątów. Na każdym kawałku nałożyć konfiturę owocową ( ja użyłam własnych powideł bez cukru oraz gęstą konfiturę wiśniową) i zwijać rogaliki zaczynając od podstawy trójkąta. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.30 minut w temp.180*C ( termoobieg) do lekkiego zarumienienia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Smacznego
Smaczne Zdrowepieczeniu rogali marcińskich został mi biały mak.Wykorzystałam go do upieczenia rogalików z białym makiem. Małe, kruche i smaczne. Część rogalików oprószyłam cukrem pudrem resztę zostawiłam bez. Biały mak możemy zastąpić zwykłym makiem. Składniki: 200 g mąki pszennej 100 g białego maku 150 g margaryny lub masła 80 g cukru pudru 1 jajko mniejsze Przygotowanie: Mąkę przesiać na stolnicę dodać(...)posiekać nożem z mąką. Wbić jajko dodać mak, cukier puder i zagnieść ciasto. Włożyć do woreczka i schładzać około 2-3 godziny w lodówce. Ciasto wyjmować po kawałku, formować rogaliki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170 st około
Ala piecze i gotujeMoje ulubione rogaliki z czasów dzieciństwa .Przepis pochodzi z rodzinnego zeszytu. Składniki : 3 szkl. mąki kostka margaryny 5 dkg drożdży 2 jaja 2 łyżki śmietany cukier waniliowy marmolada lub dżem Wszystkie składniki dobrze wymieszac. Ja robie to tak , że najpierw sypie makę , margarynę , jaja, drożdze , smietanę i nożem je ciacham ;). Jak zaczynaja się robic kluski to wtedy zbieram ciasto(...)Kroimy kule na kawałki.Odrywamy częś ciasta i wałkiem rozwałkowałam na kształt koła i kroimy trójkaty tak jak tort :) Można przed wsadzeniem do pieca posmarowac białkiem i posypac kazdy rogalik cukrem kryształ. Piec w temp.150 do czasu jak rogaliki zrobia się smakowicie złociste :) SMACZNEGO !!! POLECAM
Słodkości i nie tylkoNaszła nas dzisiaj ochota na małe co nie co w postaci rogalików, ale chodziło mi o takie, przy których nie spędze całego dnia w kuchni. Na ten przepis natknęłam się w jednym z czasopism i faktycznie jest wart wypróbowania. Składniki: - 1 margaryna (250 g) - 4 szklanki mąki - 30 g świeżych drożdży - 1 opakowanie cukru waniliowego(...)powstały trójkąty. Na każdy trójkąt nakładamy po 1 łyżeczce marmolady i zwijamy od podstawy aż po wierzchołek, nadając mu kształt półksiężyca.Przed włożeniem do piekarnika każdy rogalik smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem. Rogaliki pieczemy w 180 C przez około 25 minut na złoty kolor
Zainspirowana w kuchnijeszcze propozycja deserowa:) Nadzienie pachnące i pyszne! Rogaliki z nadzieniem jabłkowo-pomarańczowym Składniki: 1 kg mąka pszenna 0,5 litra mleko, 0,5 szklanki olej, 10 dag drożdże 2 szt jajka(...)wyciśnięty z nich sok. Dodajemy 0,5 szklanki cukru pudru,cynamon, gałkę muszkatałową i masło. Całość mieszamy i pieczemy w piekarniku 40 minut w temp. 200 stopni. Ciato na rogaliki: drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy pozostały cukier, mąkę, olej, jajka. Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia. Ciasto porcjujemy, rozwałkowujemy na stolnicy, dzielimy koło na 8 części (powstaje trójkątów
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaRogaliki krucho drożdżowe to puszyste, pięknie wyglądające i jeszcze lepiej smakujące słodkości dla każdego wielbiciela deserów. Rogaliki można przygotować z dowolnie wybranym nadzieniem. Możemy je nadziać zarówno marmoladą, konfiturą różaną, nutellą, kajmakiem czy czekoladą. Będą równie dobrze smakować z jabłkiem czy śliwką. Rogaliki przygotujemy bez użycia jajek z dosłownie kilku składników, które każdy powinien mieć w domu. Rogaliki(...)chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku, tworząc z nadzieniem idealne połączenie. Długo zachowują swoją świeżość. Rogaliki drożdżowe możemy podać posypane cukrem pudrem, albo z jeszcze większą dawką słodyczy lukrem cytrynowym. Na moim blogu kulinarnym znajdziesz także inne przepisy na pyszne desery dla dzieci i nie tylko. Skoro tutaj robimy rogaliki krucho drożdżowe to warto znać przepis na klasyczne kruche
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Rogaliki z masą orzechową mogą być spokojnie wypiekiem świątecznym, chociaż jak ktoś lubi orzechy to będą smakowały cały rok. Przepis na te rogaliki już na blogu jest tylko z innymi dodatkami. Skorzystałam z niego zamiast szukać nowych inspiracji, ponieważ jest to przepis sprawdzony. Robiłam już te rogaliki wielokrotnie i zawsze wychodzą idealne. Chociaż z masą orzechową szykowałam pierwszy raz. Wcześniej(...)znakomite. Natomiast masę orzechową wykorzystywałam do drożdżowej strucli . Posmakowała mi ona wtedy tak bardzo, że w zasadzie już szukałam sposobu do czego by ją jeszcze wykorzystać Udało się znakomicie Rogaliki z masą orzechową, przepis na 24 sztuki: Ciasto półkruche: czubata szklanka mąki pszennej 140 g zimnego masła czubata łyżka cukru pudru 2 czubate łyżki gęstej śmietany 18% Do mąki dodajemy
RelaxtimeDOMOWE ROGALIKI Rogaliki towarzyszą nam od dzieciństwa, dzięki swemu wyglądowi mają charakterystyczny kształt i budzą zachwyt od dziecka. Dziś Agnieszka proponuje zrobić maślane rogaliki śniadaniowe. Rogaliki maślane lub rogaliki drożdżowe mają szeroki zakres zastosowań w naszym menu. Przepis na rogaliki drożdżowe jest bardzo prosty choć trochę trwa, bo trzeba(...)poczekać aż wyrośnie ciasto. Tylko nie stójcie i nie patrzcie się jak rosną, bo rogaliki śniadaniowe tego nie lubią... :) Link do filmu z przepisem: 226 - Przepis na ROGALIKI Maślane - ŚNIADANIOWE - DOMOWE! Składniki: 15g drożdży 60g masła 130g gęstej śmietany np. 12% łyżka cukru płaska łyżeczka soli 150ml letniej wody plus kilka dodatkowych łyżek
Dieta Rozdzielna i Zdrowieadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Rogaliki drożdżowe to idealny pomysł na smaczną przekąskę dla wszystkich miłośników drożdżowych wypieków. Najczęściej przygotowywane są oczywiście rogaliki z marmoladą. Tym razem jednak wybrałam budyń. Przygotowałam domowe rogaliki z budyniem , które smakują rewelacyjnie. Rogaliki drożdżowe polecam każdemu, nawet osobom, które nie mają ręki do pieczenia. Wystarczy postępować zgodnie z instrukcją i będziecie mieć pewność, że Wasze rogaliki(...)wyjdą idealne. Zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu na pyszne rogaliki drożdżowe . Idealne na śniadanie, słodką przekąskę, a także posiłek do pracy. Domowe rogaliki możemy także zaserwować w formie deseru, kiedy spodziewamy się gości. Na pewno będą zachwyceni. A tymczasem zostawiam Was z przepisem. PRZEPIS NA ROGALIKI DROŻDŻOWE Z BUDYNIEM (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki CIASTO DROŻDŻOWE 2 jajka 550 g mąki
Przepiski.plktóry chcemy spędzić z rodziną. Warto poświęcić trochę czasu, aby były wyjątkowe i niekoniecznie z przepychem. Ja w tym roku na świąteczny stół proponuję tak trochę nietypowo, bo drożdżowe rogaliki, ale za to z bogatym nadzieniem, orzechowym z miodem prawdziwym i korzennymi przyprawami. Nadzienie rogalików wzbogaciłam o rodzynki, a wierzch posmarowałam białkiem i obficie posypałam cukrem, dzięki temu utworzyła się(...)nich taka pyszna skorupka. Takie rogaliki z powodzeniem mogą zastąpić ciasteczka czy inne ciasto drożdżowe. W większości domów drożdżowe ciasto na świątecznym stole to tradycja, a dlaczego by nie przygotować takich rogalików. Koniecznie zapiszcie przepis i upieczcie. Zachęcam i smacznych inspiracji życzę :) „Espumisan Max to wyrób medyczny CE”. Podczas świątecznej uczty często ulegamy przejedzeniu dlatego w trakcie
IzabelawkuchniKrucho-drożdżowe rogaliki z jabłkami Dziś zapraszam na proste, szybkie i przepyszne rogaliki wypełnione soczystymi jabłkami. Ciasto jest elastyczne, mięciutkie i łatwo się formuje. Rogaliki robi się bardzo szybko, wystarczy zagnieść ciasto, nadziać jabłkami, zawinąć i już można piec, nic nie trzeba odstawiać do wyrośnięcia jak w przypadku klasycznego ciasta drożdżowego. Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 40g świeżych(...)trójkątów. Na szerszej części każdego trójkąta układamy łyżkę pokrojonych w kosteczkę jabłek *** *** Ciasto rolujemy zaczynając od szerszego końca z farszem ku węższemu, końcówka ciasta powinna znaleźć się pod rogalikiem. Gotowe rogaliki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Rogalików z wierzchu niczym nie smarujemy *** *** Rogaliki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 10-15 minut
Blog z Apetytem