Adwentowe rogaliki migdałowo-waniliowe czyli słynne Vanillekipferl – cudowne, kruche, rozpływające się w ustach rogaliki prosto z Austrii, podobno z samego Wiednia :) kilka lat temu trafiłam na nie zupełnie przypadkowo i przepadłam – nie jadłam lepszym kruchych ciasteczek. Potem były poszukiwania przepisu (głównie proporcji idealnych), a potem ileś czasu zabierałam się za ich zrobienie. Wciąż coś przeszkadzało. Ale wreszcie(...)Najlepsze na świecie adwentowe rogaliki migdałowo-waniliowe z prawdziwą wanilią i mielonymi migdałami. Ich smak trudno opisać, jest tak niezwykły, choć same ciasteczka wydają się zupełnie zwyczajne. W czasie poszukiwań idealnych proporcji natknęłam się też na wersję z orzechów włoskich (jest pyszna, ale to jednak nie to samo); widywałam także przepisy z dodatkiem żółtka – nie róbcie tego! To właśnie
Pociąg Do Kuchnilepszego niż słodki domowy dodatek do drugiego śniadania. Co jednak, kiedy nie ma za bardzo czasu, żeby go przygotować? Odpowiedzią są rogaliki z ciasta francuskiego. Gotowe ciasto francuskie to idealne rozwiązanie na szybkie i dziecinnie proste przekąski ( także na słono ). Do nadziania rogalików można wykorzystać dowolny domowy dżem (ważne, żeby był dobrze przesmażony i nie miał żelatyny) lub owoce(...)kroimy wzdłuż przekątnej (koło) lub ukośnie na trójkąty (prostokąt). Musimy uzyskać długie trójkąty o podstawie około 6-7 cm. Nakładamy wiśnie lub dżem na szerszą część trójkąta i zawijamy rogaliki zaczynając tego brzegu. Zagniatamy końcówki rogalików i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercysezonowych owoców na odmianę lekka dawka czekolady. Połowa wakacji już za nami więc należy się dobra dawka energii na drugą połowę:) Co niektórym na pewno się przyda. Gdy robiłam rogaliki, co jakiś czas mimo chodem zerkałam na telewizor znajdujący się w salonie i muszę stwierdzić, ze strasznie denerwuję mnie reklamy przyborów szkolnych w trakcie wakacji. Cieszę się, że jak chodziłam(...)każdym razie, że moja edukacja zdążyła się skończyć przed tym szałem i mogłam w spokoju przeżyć swoje wakacje bez straszącego stosu zeszytów i podręczników na biurku. Składniki: 30 rogalików 50 g drożdży 300 g mąki 100 g cukru 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 jajka 150 g masła 2 tabliczki czekolady mlecznej Wykonanie: W śmietanie rozpuszczamy drożdże. Mąkę przesiewamy przez sitko
ciastkarnia na kruchym spodziePomału staram się wstawiać zaległe przepisy..te rogaliki robiłam dość dawno temu..nie miałam jeszcze rogalomanii ,Rogaliki mogą być z dowolnym nadzieniem. u mnie twaróg z rodzynkami.. 5 szkl. mąki 2/3 szkl.cukru 1 cukier waniliowy 5 dag drożdży (+1 łyżeczka cukru) 2 łyżki oliwy 1,5 szkl.mleka 1 jajko 1 żółtko Dodatkowo żółtko do posmarowania cukier do posypania(...)torebki i włożyć na godzinę do zamrażarki. Następnie ciasto rozwałkować na okrąg i przekrawać po linii średnicy tworząc trójkąty. Na szeroką część trójkąta kłaść nadzienie i zwinąć w rogal . Rogaliki układać na blaszce wyłożonej pergaminem, pozostawiając pomiędzy rogalikami dosyć duży odstępy, by się nie zlepiły. Posmarować żółtkiem , posypać cukrem.Rogaliki piec na złoty kolor w temperaturze 180 stopni
Moje domowe kucharzeniekolejne rogaliki..też z marmoladą...ale polane rozpuszczoną czekoladą.. Rogalomania ułatwia pracę przy rogalikach...no mi nie zawsze uda się je tak zwinąć i wywiną końcówki, aby były pięknie zaokrąglone..ale to i tak w sumie nie ma zbyt dużej różnicy czy rogalik jest zakręcony czy prosty.. 50 dkg mąki 25 dkg masła 2 żółtka 3/4 szkl(...)mąką i śmietaną.Zagnieść z drożdżowym rozczynem, włożyć do lodówki na godzinę.Podzielić na dwie części, rozwałkować na kształt koła .Przełożyć na rogalomanię , wyciąć trójkąty, nałożyć marmoladę i zwijać rogaliki. Układać na przygotowanej blasze, odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Następnie posmarować rozmąconym białkiem. Piec około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.Po wystudzeniu np.polać rozpuszczoną czekoladą
Moje domowe kucharzenieschładzamy w lodówce przez min. 30 minut. Schłodzone wcześniej ciasto wałkujemy. Wycinamy kwadraty, po czym każdy kwadrat przekrawamy po przekątnej - na trójkąt. Trójkąty smarujemy marmoladą - zwijamy w rogalik. Rogaliki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pieczemy w 200 stopniach C, około 12-15 minut - lub dłużej, jeśli zrobimy grube rogale :) Czas pieczenia zależy od wielkości ciasteczka. Rogaliki są upieczone(...)zaczynają się rumienić. Ostygnięte kruche rogaliki posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
kolorowotorcikowoPoznaj mój sprawdzony przepis na bardzo mięciutkie rogaliki drożdżowe. Zobacz jak krok po kroku zrobić najlepsze rogaliki z marmoladą. Możesz je upiec z dowolnym nadzieniem. Składniki: Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe powinny być w temperaturze pokojowej. Pamiętaj, aby wcześniej wyjąc z lodówki: mleko, masło oraz jajka. Szklanka to pojemność 250ml. 550 g mąki pszennej 100 ml mleka 100 ml wody(...)posmarowania 130 g masła 90 cukru duża szczypta soli łyżka cukru waniliowego 25 g drożdży świeżych (ewentualnie 7g suszonych) 200g nadzienia: ulubione powidła, marmolada, dżem lub czekolada Kaloryczność rogalików: 170 kcal. Czas wyrastania ciasta drożdżowego: 60 minut. Czas pieczenia rogalików: 20 minut. Zobacz jak krok po kroku zrobić najlepsze rogaliki z marmoladą. Krok 1. Przygotowuję rozczyn. Przygotowania rogalików rozpoczynam oczywiście
Ania gotujesłodkiej, gęstej śmietanki 36 % 200 g zwykłego cukru kilka kropli olejku migdałowego DEKORACJA 1 roztrzepane jajko + 1 łyżka mleka płatki migdałów (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: CIASTO NA ROGALIKI Świeże drożdże pokrusz paluszkami, wsyp do naczynia z letnią wodą i wymieszaj do rozpuszczenia tworząc coś w rodzaju zaczynu. Jeśli używasz drożdży instant, pomiń ten etap i dodaj je bezpośrednio(...)pastę. Zimne ciasto rozwałkuj na blacie kuchennym na grubość 6 mm. Płat ciasta pokrój na 16 trójkątów, na każdym rozsmaruj migdałowy krem, zwiń od nasady w kierunku wierzchołka trójkąta. Rogaliki ułóż w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę okryj bawełnianą ściereczką i pozostaw rogaliki do wyrośnięcia przez kolejną godzinę (powinny znajdować się w cieple, bez przeciągów). Wyrośnięte rogaliki
ProstePesto.plmojprzepisna.pl | Zatapiane rogaliki. Jako, że mam w domu kilku łasuchów i mamy też dużo dżemu z poprzedniego roku, który trzeba wykorzystać, zrobiliśmy wspólnymi siłami rogaliki z dżemem wiśniowo-piernikowym. Trochę nietypowe wykonanie tych rogalików, ponieważ ciasto po wyrobieniu zanurza się w zimnej wodzie, jeżeli wypłynie, znaczy że ciasto można wałkować i robić rogaliki. Rogaliki są pyszne, puszyste, mięciutkie, lekko słodkie(...)maślane. Pamiętajcie, że dżem którym nadziewacie rogaliki musi być twardy i gęsty, nałożony na rogalika nie może się rozpływać na boki, nie może to być galaretka czy dżem z dodatkiem żelfixu. Składniki na 64 szt: 5 szklanek mąki pszennej (u mnie Szymanowska) + mąka do podsypywania 4 jajka (u mnie rozmiar L) 40 gr drożdży świeżych 240 gr masła rozpuszczonego
moj przepis namojprzepisna.pl | Zatapiane rogaliki. Jako, że mam w domu kilku łasuchów i mamy też dużo dżemu z poprzedniego roku, który trzeba wykorzystać, zrobiliśmy wspólnymi siłami rogaliki z dżemem wiśniowo-piernikowym. Trochę nietypowe wykonanie tych rogalików, ponieważ ciasto po wyrobieniu zanurza się w zimnej wodzie, jeżeli wypłynie, znaczy że ciasto można wałkować i robić rogaliki. Rogaliki są pyszne, puszyste, mięciutkie, lekko słodkie(...)maślane. Pamiętajcie, że dżem którym nadziewacie rogaliki musi być twardy i gęsty, nałożony na rogalika nie może się rozpływać na boki, nie może to być galaretka czy dżem z dodatkiem żelfixu. Składniki na 64 szt: 5 szklanek mąki pszennej (u mnie Szymanowska) + mąka do podsypywania 4 jajka (u mnie rozmiar L) 40 gr drożdży świeżych 240 gr masła rozpuszczonego
moj przepis namojprzepisna.pl | Zatapiane rogaliki. Jako, że mam w domu kilku łasuchów i mamy też dużo dżemu z poprzedniego roku, który trzeba wykorzystać, zrobiliśmy wspólnymi siłami rogaliki z dżemem wiśniowo-piernikowym. Trochę nietypowe wykonanie tych rogalików, ponieważ ciasto po wyrobieniu zanurza się w zimnej wodzie, jeżeli wypłynie, znaczy że ciasto można wałkować i robić rogaliki. Rogaliki są pyszne, puszyste, mięciutkie, lekko słodkie(...)maślane. Pamiętajcie, że dżem którym nadziewacie rogaliki musi być twardy i gęsty, nałożony na rogalika nie może się rozpływać na boki, nie może to być galaretka czy dżem z dodatkiem żelfixu. Składniki na 64 szt: 5 szklanek mąki pszennej (u mnie Szymanowska) + mąka do podsypywania 4 jajka (u mnie rozmiar L) 40 gr drożdży świeżych 240 gr masła rozpuszczonego
moj przepis namojprzepisna.pl | Zatapiane rogaliki. Jako, że mam w domu kilku łasuchów i mamy też dużo dżemu z poprzedniego roku, który trzeba wykorzystać, zrobiliśmy wspólnymi siłami rogaliki z dżemem wiśniowo-piernikowym. Trochę nietypowe wykonanie tych rogalików, ponieważ ciasto po wyrobieniu zanurza się w zimnej wodzie, jeżeli wypłynie, znaczy że ciasto można wałkować i robić rogaliki. Rogaliki są pyszne, puszyste, mięciutkie, lekko słodkie(...)maślane. Pamiętajcie, że dżem którym nadziewacie rogaliki musi być twardy i gęsty, nałożony na rogalika nie może się rozpływać na boki, nie może to być galaretka czy dżem z dodatkiem żelfixu. Składniki na 64 szt: 5 szklanek mąki pszennej (u mnie Szymanowska) + mąka do podsypywania 4 jajka (u mnie rozmiar L) 40 gr drożdży świeżych 240 gr masła rozpuszczonego
moj przepis nazbliżasz, widzisz, że witryna zaparowana jest tak właśnie jak trzeba. W "dzień dobry" pani piekarzowej słychać radosną życzliwość, zarezerwowaną wyłącznie dla porannych ptaszków - przymierze ludzi świtu. - Poproszę pięć rogalików i bagietkę, tylko nie za bardzo wypieczoną! A potem z głębi sklepu wyłania się piekarz w obsypanym mąką fartuchu i pozdrawia cię, jak w godzinie bitwy składa się hołd(...)Czujesz, że to już nie będzie to - droga z powrotem. Chodnik jak gdyby stracił na wolności i trochę się zmieszczanił przez tą bagietkę pod łokciem, przez ten pakiecik z rogalikami. I wtedy sięgasz po rogalik. Jest ciągle jeszcze ciepły, miękki. Takie małe łakomstwo, gdy maszerujesz w chłodzie - i wtedy jakby cały zimowy poranek zamienił się nagle w rogalik
KUCHARNIAOstatnio miałam ochotę na drożdżowe rogaliki. Kiedyś próbowałam już je zrobić, ale za nic na świecie nie chciały przypominać kształtem rogalików. Wiedziałam, że miały być trójkąty i trzeba zawijać... ale jakie te trójkąty? jak je zawijać? No i z pomocą przyszła do mnie koleżanka Ania, upiekłyśmy 2 blachy pysznych rogalików. Przepis pochodzi z rodzinnego zeszytu z przepisami Ani. Najlepsze(...)drożdże i zagniatamy dalej. Odrywamy kawałkami ciasto i wałkujemy, ciasto nie może być ani za cienkie, ani za grube. Wycinamy trójkąty, nakładamy powidła i zawijamy, sklejając dobrze boki. Formujemy rogaliki, smarujemy białkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy ok 20 minut w 180 stopniach
Aga w kuchniPrzepis na te maślane rogaliki pochodzi z książki " Smakowite pieczywo " wydawnictwa Weltbild . Składniki: 42 g świeżych drożdży, 500 g mąki, 1/5 szklanki cukru, 1 jajko, 100 ml letniego mleka, 150 g masła, 1 łyżeczka soli, 1 duże jabłko. Przygotowanie: Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, do uzyskania płynnej konsystencji. Dodajemy do letniego mleka i odstawiamy do wyrośnięcia(...)ciasto dzielimy na dwie części. Każdą część rozwałkowujemy na placek i kroimy na 8 trójkątów. Takie trójkąty smarujemy roztopionym masłem, nakładamy jabłka i zawijamy. Układamy na blaszce, formując kształt rogalika. Odstawiamy rogaliki do ponownego wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy je mlekiem. Pieczemy ok, 20 minut w 170 stopniach. Po wyciągnięciu smarujemy gorące rogaliki roztopionym masłem. W książce
Aga w kuchni