rogaliki - 2450 przepisów (strona:19/164)

Rogale drożdżowe z z Lemon Curd i cytrynowym lukrem 51

Dzisiaj mam dla Was recepturę na pyszne rogaliki. Bardzo mięciutkie i puszyste z obłędnym cytrynowym kremem. Wymyśliłam je tak na szybko i jestem z nich bardzo zadowolona. Zapach który roznosił się po całym domu podczas pieczenia był cudowny. Słodko-kwaśne połączenie jest najlepsze. Musicie takie zrobić.   Potrzebujemy:   Na rozczyn: 2 dag świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru pół szklanki(...)około pół szklanki )  sok z cytryny    Dodatkowo: dowolna posypka ( u mnie siekane orzeszki ziemne ) otarta skórka z cytryny mąka tortowa do podsypania stolnicy   Wykonanie pysznych rogalików: 1. Drożdże rozcieramy z cukrem i ciepłym mlekiem, następnie wsypujemy mąkę i przykrywamy czystą ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby rozczyn ,, ruszył ". Mąkę przesiewany do miski

Izabelawkuchni
Rogaliki zatapiane z budyniem i rabarbarem 69

Rogaliki zatapiane z budyniem i rabarbarem Bardzo lubię ten stary przepis na rogaliki zatapiane, wychodzą one kruche i rumiane z zewnątrz oraz mięciutkie i puszyste w środku. Nadzienie budyniowe z rabarbarem, to prawdziwe niebo w ustach. Polecam wypróbować!     Składniki: 25g świeżych drożdży 2,5 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypania 2 jajka 80ml mleka 2 łyżki kwaśnej śmietany(...)szklanki cukru Budyń: 1 budyń waniliowy lub śmietankowy (40g) 400ml mleka 4 łyżki cukru 1 łyżeczka masła Dodatkowo: 4-5 łodyg rabarbaru 3 łyżki cukru 1 jajko do posmarowania rogalików cukier puder do posypania     *** W pierwszej kolejności gotujemy budyń, ponieważ musi on ostygnąć. Z mleka odlewamy pół szklanki, a resztę zagotowujemy razem z cukrem i masłem. W odlanym

Blog z Apetytem
Rogaliki drożdżowe z budyniem, wiśniami i kruszonką 74

tego ciasta, do wyrabiania, zagniatania i takie tam. Ktoś mnie ostatnio nazwał mistrzynią drożdżowego, nie wiem czy to prawda, ale nawet, nawet to drożdżowe mi wychodzi. Tym razem upiekłam rogaliki z nadzieniem budyniowym, dodałam trochę wiśni i mnóstwo kruszonki, oczywiście takiej maślanej, bo jak kruszonka to obowiązkowo na maśle 82 %. Macie ochotę na takie rogaliki? Upieczcie i koniecznie dajcie znać(...)cukru   Dodatkowo: mąka do podsypania stolnicy około 1 szklanka wydrylowanych wiśni ( mogą być świeże, mrożone lub ze słoika )   1 jajko    Wykonanie pysznych rogalików:   1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem i ciepłym mlekiem, następnie wsypujemy mąkę i przykrywamy czystą ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby rozczyn ,, ruszył ". 2. Ciasto: Mąkę przesiewany

Izabelawkuchni
Przepis na rogaliki krucho-drożdżowe 90

Rogaliki krucho-drożdżowe z masą makową     Rogaliki to rozumiem, ale rogaliki krucho-drożdżowe? Co te kobiety nie wymyślą! Niedługo będą keto rogaliki z koników polnych nadziewane pieczarkami i papryką. 👉Jak zrobić rogaliki krucho-drożdżowe❓     Robimy ciasto, a jak wyrośnie dzielimy i robimy trójkąciki. Najbardziej istotny fakt, to jak zwinąć rogaliki by się nie rozwinęły(...)Resztę zrobi za nas piekarnik.    Zapraszamy na przepis na rogaliki krucho-drożdżowe z masą makową.   Link do filmu z przepisem Przepis na ROGALIKI krucho drożdżowe z masą MAKOWĄ posypane pudrem z ksylitolu -419   Składniki: 500g mąki (u mnie orkiszowa jasna typ 630) 30g drożdży 1 łyżka cukru 180g gęstej kwaśnej śmietany 200g masła Przygotowanie: Smacznego

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Kruche mini rogaliki 84

Kruche mini rogaliki Dziś mam dla Was przepis na urocze, kruche mini rogaliki. Będą idealne na deser, zbliżające się święta czy sylwestrową domówkę. Po takie słodkie maleństwa chętnie sięgają dorośli i dzieci Spróbujcie, polecam. Jak przygotować mini rogaliki? Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki gęstej śmietany 18% 125 g masła lub margaryny 0,5 łyżeczki cukru wanilinowego(...)Ciasto dzielimy na dwie części i każdą rozwałkujemy cienko na kształt koła. Dzielimy wszystko na 16 części (16 trójkątów). Na każdą część nakładamy wybrane nadzienie i zwijamy na kształt rogalika zaczynając od szerszej części. Uwagi: Jeśli wybieramy sam miód to należy nałożyć go grubiej, ja dałam około 1/3 łyżeczki, pamiętając że część miodu może nam wypłynąć podczas pieczenia

Słodkie okruszki
Paszteciki-rogaliki z mięsem, idealne do barszczyku! 592

Paszteciki-rogaliki z mięsem, idealne do barszczyku! Świetne jako dodatek do zupki albo sałatki, a także fajna opcja na imprezową przekąskę. Pyszne i łatwe w przygotowaniu paszteciki o uroczym kształcie małych rogalików, z pewnością zauroczą wszystkich gości. Polecam!     Jako farsz najlepiej użyć mięsa gotowanego, ale z pieczonym lub duszonym także wyjdzie, tylko trzeba będzie dać więcej bulionu(...)mąki pszennej 1 łyżeczka soli pół łyżeczki cukru 50g świeżych drożdży 125g zimnego masła 4 żółtka jaj 2 całe jajka 1 jajko + 2 łyżki mleka – do posmarowania rogalików Farsz: 0,5 kg mięsa, najlepiej gotowanego (ale może być także pieczone lub duszone), mieszanego + trochę gotowanych warzyw typu marchewka, pietruszka, por 1 cebula 1 łyżeczka masła klarowanego 1 ząbek czosnku

Blog z Apetytem
Rogaliki z kajmakiem i solonymi orzeszkami 98

Rogaliki z kajmakiem i solonymi orzeszkami Bardzo prosty przepis na mega kruche i delikatne rogaliki z pysznym nadzieniem. Polecam!       Składniki: Ciasto: 250g białego sera mielonego- twarogu (może by ser z wiaderka) 250g masła 350g mąki pszennej Nadzienia: puszka kajmaku 1 szklanka orzeszków ziemnych solonych       *** Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy ser oraz masło *** *** Wszystko razem(...)część ciasta rozwałkowujemy na kształt dużego koła *** *** Każde koło dzielimy na 8 części *** *** Na każdym trójkącie rozsmarowujemy łyżeczkę kajmaku *** *** Następnie posypujemy drobno posiekanymi orzeszkami *** *** Trójkąciki z nadzieniem zwijamy w rogaliki i dobrze sklejamy końcówki *** *** Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia *** *** Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 25 minut – do zrumienienia (przy użyciu termoobiegu możemy piec

Blog z Apetytem
Rogaliki z marmoladą 102

Rogaliki z marmoladą - pyszne, słodkie maleństwa do ręki. W środek można włożyć ulubioną marmoladę lub dżem, ja najbardziej lubię powidła śliwkowe albo smażone jabłka. Z wierzchu posypane cukrem brązowym. Jednak ich największym sekretem jest ciasto - pomiędzy ciastem drożdżowym i francuskim, jest lekki, ślicznie wyrasta i lekko się warstwuje. Dobrze też zachowuje świeżość i rogaliki są równie pyszne następnego dnia(...)chodziło jeszcze do szkoły (przed ponownym przejściem do trybu nauki zdalnej) piekłam je na zapas, mroziłam i wieczorem wyjmowałam z zamrażarki, żeby mogła następnego dnia spakować do szkoły.   Rogaliki z marmoladą  1/2 kg mąki 200 g miękkiego masła 1/4 szklanki kwaśnej śmietany 50 g drożdży 2 jajka 3 łyżki cukru 1/4 szklanki mleka ok 150 ml ulubionego dżemu

Smaczny zeszyt
Rogaliki drożdżowe z serem 118

Jeśli zastanawiacie się co zrobić dzisiaj, pysznego na podwieczorek to ja Was zachęcam do zrobienie pysznych, delikatnych i puszystych rogalików drożdżowych z serem. Znikały jeszcze ciepłe, jeśli macie chwilę zróbcie je koniecznie. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Rogaliki drożdżowe z serem Składniki Składniki na ciasto: 550 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 2 jajka 70 g cukru 350 ml ciepłego(...)Bierzemy jedną porcję ciasta i rozwałkowujemy prostokąt, wykrawamy trójkąty. (najlepiej robić to radełkiem, ciasto do noża może się przyklejać). U podstawy trójkąta układamy po łyżeczce masy serowej, zwijamy tworząc rogalik. Delikatnie przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, robiąc odstępy między rogalikami (urosną), odstawiamy do wyrośnięcia na min 15 minut. Przed pieczeniem każdy rogalik smarujemy roztrzepanym jajkiem, rogaliki wstawiamy

To co lubię - gotuję i polecam
Kruche rogaliki z nadzieniem wytrawnym 116

powiedział, że kruche rogaliki powinny być jedynie na słodko ? W końcu nie wszyscy lubią słodkości, prawda? Kruche rogaliki z nadzieniem wytrawnym to idealna propozycja na smaczną przekąskę. Idealnie sprawdzą się podczas imprezy oraz podjadania przed telewizorem lub tak w ciągu dnia. Rogaliki są naprawdę pyszne, a ciasto delikatne i łatwe w przygotowaniu. Możecie je napełnić dowolnym nadzieniem, samym żółtym serem(...)szynką, czym tylko chcecie. Ja tym razem wykorzystałam paprykarz wegetariański i powiem Wam, że to smaczny pomysł. Polecam! Kruche rogaliki z nadzieniem wytrawnym - składniki:  (około 20 rogalików)   250g mąki pszennej 75 ml śmietany 18% 75g masła  1 jajko 1/2 łyżeczki soli Moje nadzienie: paprykarz wegetariański Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania ulubione przyprawy do posypania (opcjonalnie) Kruche rogaliki

Di gotuje
Rogaliki z ciasta francuskiego z dżemem 141

Rogaliki z ciasta francuskiego z dżemem to słodka przekąska, którą przygotujecie w niecałe 30 minut. Podobnie jak faworki z ciasta francuskiego mogą Was uratować przed wizytą niezapowiadanych gości. Rogaliki z ciasta francuskiego możecie zrobić z dowolnym dżemem, powidłami lub marmoladą. Ja zazwyczaj stawiam na kwaskowate konfitury, ponieważ rogaliki są dość słodkie ze względu na cukier użyty do ich posypania. Uważam(...)koniecznie spróbujcie. Zobacz też: Ciasto francuskie z gruszką i kozim serem Pierś kurczaka w cieście francuskim Pizza na cieście francuskim Mini pizze z ciasta francuskiego z szynką Przepis na rogaliki z ciasta francuskiego z dżemem Drukuj przepis Porcji: 16 Czas gotowania: 30 minut Składniki arkusz ciasta francuskiego dżem jajko brązowy cukier papier do pieczenia Przepis 1 Ciasto francuskie kroimy

Kuchnia Bazylii
Waniliowe księżyce. Vanillekipferl 165

Waniliowe księżyce. Vanillekipferl. Kekse Vanillekipferl – kruche waniliowe rogaliki, pyszne kruche ciasteczka pachnące wanilią. Świąteczne rogaliki. Ciasteczka waniliowe księżyce (Vanillekipferl) obok pierniczków Lebkuchen i Zimtsterne to najpopularniejsze niemieckie ciasteczka pieczone na Boże Narodzenie. Są bardzo proste do przygotowania, piekę je wcześniej, przechowuję w puszce, aby pozostały świeże i chrupiące. Ciasteczka mają mocno waniliowy smak, są bardzo kruche, delikatne, o maślano(...)migdałowym smaku. Gwarantuję, że polubicie te waniliowe rogaliki tak jak ja! Tym bardziej, że przygotowanie waniliowych rogalików nie jest trudne, formuje się je szybko i równie szybko piecze. Polecam Wam też przepis na wiedeńskie rogaliki waniliowe Składniki na ok. 80 sztuk rogalików : 250 g mąki pszennej 2 op. Bourbon cukier waniliowy lub 2 łyżki domowy cukier waniliowy 75 g cukru

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Rogaliki drożdżowe z jabłkiem i cynamonem 201

dużo więc robię z nimi różne przysmaki. Trochę uprażyłam do słoików, będą jak znalazł do naleśników lub szarlotki, a reszta to do ciasta, to do soku i ostatnio do rogalików. Rogaliki wyszły pyszne, puszyste i długo trzymały świeżość. Jak na razie jest to mój najlepszy przepis na rogaliki drożdżowe. Jabłka obrałam, starłam na tarce, odcisnęłam nadmiar soku i dodałam cynamon(...)soczyste to odcisnąć lekko sok (ja odcisnęłam), oprószyć cynamonem i wymieszać. 5. Stolnicę podsypujemy lekko mąką, ciasto dzielimy sobie na części (ja odrywałam porcję ciasta bo wolałam rogaliki mniejsze, jeśli chcemy duże, to wystarczy ciasto podzielić na 3-4 części). Ciasto musimy rozwałkować dość cienko, podzielić je na 8 trójkątów. Na końcu każdego (najszersza część) kładziemy porcję

kruche babeczki
Rogaliki z konfiturą 141

Urocze, kruche rogaliki, które cieszą oko, rozpieszczają smakiem i niestety, jak to bywa z tego typu wypiekami, zdecydowanie za szybko znikają. Idealne o każdej porze dnia do kubka gorącej herbaty, białej kawy czy kakao z odrobiną cynamonu. Koniecznie spróbujcie. Składniki (16 rogalików): 2 szklanki (280 g) mąki pszennej 3/4 kostki (150 g) zimnego masła 1/2 szklanki (125 ml) kwaśnej śmietany(...)średnicy 30 cm, które następnie podzielić na 8 równych części wg ilustracji . 4) Na każdy trójkąt nałożyć po 1/2 łyżeczki konfitury lub marmolady i zawijać do środka formując rogaliki. 5) Gotowe rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 6) Następnie ostatnie czynności (3,4,5) powtórzyć z drugą połową ciasta. 7) Przygotowane rogaliki odstawić do lodówki najlepiej

Fitsweet.me
SZYBKIE KRUCHE ROGALIKI Z KONFITURĄ Z DYNI 265

Pyszniutkie, kruchutkie, delikatniutkie, szybkie w wykonaniu i szybko znikające ze stołu rogaliki. Wypełnione dowolnym nadzieniem rogaliki najlepsze jeszcze ciepłe z kubkiem mleka :)  Idealne na poprawę nastroju w te ponure, jesienne dni. Jak pamiętacie ostatnio były  kruche rogaliki z musem . Dziś przygotowałam rogaliki z nadzieniem z  konfiturą z dyni . Zostało pojedzone bardzo szybko, więc trzeba zrobić dokładkę ;) Składniki(...)około 32 rogaliki: * 3 szklanki mąki pszennej * 200 g zimnego masła  * 2 żółtka * 1/4 szklanki cukru pudru * 1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany Nadzienie:konfitura z dyni Wykonanie: W misce umieścić wszystkie składniki (oprócz nadzienia), zagnieść ciasto, w razie czego dosypać odrobinę mąki. Ciasto owinąć folią i włożyć do zamrażalnika na 15-20 minut. Następnie ciasto podzielić na 4 części

Zrób to smacznie
Rogaliki z konfiturą 151

Urocze, kruche rogaliki, które cieszą oko, rozpieszczają smakiem i niestety, jak to bywa z tego typu wypiekami, zdecydowanie za szybko znikają. Idealne o każdej porze dnia do kubka gorącej herbaty, białej kawy czy kakao z odrobiną cynamonu. Koniecznie spróbujcie. Składniki (16 rogalików): 2 szklanki (280 g) mąki pszennej 3/4 kostki (150 g) zimnego masła 1/2 szklanki (125 ml) kwaśnej śmietany(...)średnicy 30 cm, które następnie podzielić na 8 równych części wg ilustracji . 4) Na każdy trójkąt nałożyć po 1/2 łyżeczki konfitury lub marmolady i zawijać do środka formując rogaliki. 5) Gotowe rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 6) Następnie ostatnie czynności (3,4,5) powtórzyć z drugą połową ciasta. 7) Przygotowane rogaliki odstawić do lodówki najlepiej

Fitsweet.me
Kruche rogaliki z budyniem. 1656

Dzisiaj mam dla Was kolejny przepis na pyszne rogaliki, niezwykle kruche i słodkie. Są tak pyszne, że bardzo szybko znikają z talerza. Upieczcie, a przekonacie się jak są dobre. Dodam, że bardzo dużo ich wychodzi. Budyń i kruche ciasto to doskonałe połączenie. Bardzo polecam. Zapraszam :) Składniki: Budyń: 2 budynie waniliowe 500 ml mleka 4 łyżki cukru Ciasto: 4 szklanki mąki(...)tortowej 25 dag masła lub margaryny pół szklanki cukru pudru 1 niepełna szklanka śmietany 12 % kwaśnej i gęstej Dodatkowo: cukier puder do oprószenia rogalików mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie: 1. Budyń: W połowie mleka rozpuszczamy budynie, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, następnie wlewamy rozpuszczone budynie i gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń studzimy. 2. Ciasto: Z podanych składników

Izabelawkuchni
Rogaliki serowe z powidłem. 680

Dzisiaj mam dla Was niezwykle pyszne rogaliki do przygotowania dosłownie w godzinę. Ciasto serowe jest niezwykle wilgotne i długo utrzymuje świeżość. Najlepiej użyć domowego powidła, bo takie jest najlepsze. Rogaliki polecam na podwieczorek z filiżanką aromatycznej kawy lub herbaty. Zapraszam :) Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki tortowej 25 dag sera białego półtłustego 2 łyżki cukru pół łyżeczki proszku do pieczenia(...)masła lub margaryny Dodatkowo: 1 słoiczek powidła cukier puder do oprószenia rogalików mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie: 1. Ciasto: Ser biały mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę do ziemniaków, dodajemy do mąki razem z proszkiem do pieczenia, cukrem i masłem lub margaryną, następnie zagniatamy ciasto. 2.   Formowanie rogalików: Ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy, za pomocą

Izabelawkuchni
Drożdżowe Rogaliki z Nutellą 322

Piekąc dziś te pyszne rogaliki , wpadłam na pomysł założenia swojego bloga. Pomyślałam, że muszę podzielić się ze Światem tym i innymi sprawdzonymi przeze mnie przepisami. Te puchate rogaliki znikają z talerzyka w kilkanaście minut :-) Składniki: 1) 25g drożdży (1/4 kostki) 2) 1/2 szklanki ciepłego mleka 3) 1/2 kg mąki 4) 3 łyżki cukru 5) 2 jajka 6) 100 ml. oleju(...)każdy z trójkątów nałożyć Nutellę lub marmoladę (zwykłe dżemy nie nadają się, ponieważ są zbyt rzadkie). Następnie od "podstawy" trójkąta do "wierzchołka zwinąć ciasto i uformować na kształt rogalika. Z drugą kulką ciasta postąpić tak samo.  Zwinięte rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować wierzch rogalików resztą rozbełtanego jajka.  Piec w piekarniku góra - dół

Anielska Kuchnia Ani
Kruche rogaliki babci Rysi 47

Kruche rogaliki babci Rysi z Ustronia. Ciasteczka cieszyńskie na Boże Narodzenie Mam dla Was kolejny przepis, który zawdzięczam babci Rysi z Ustronia. To receptura na przepyszne, bardzo kruche i bardzo maślane rogaliki . U nas te ciasteczka pojawiają się w domu z każdej okazji i bez okazji, bo są po prostu wspaniałe. Serdecznie polecam ten przepis na "cieszyńskie" ciasteczka, czyli kruche(...)rogaliki babci Rysi , które na Śląsku Cieszyńskim są obowiązkowym wypiekiem w czasie Bożego Narodzenia - jak pierniki lub nie przymierzając wigilijny karp ;) Składniki na kruche rogaliki babci Rysi 300 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 200 g masła 1 żółtko Przygotowanie kruchych rogalików babci Rysi Wszystkie składniki powinny być schłodzone. Zimne masło siekamy i łączymy z mąką wymieszaną z cukrem

Gotujemy i jemy
Kruche rogaliki babci Rysi 46

Kruche rogaliki babci Rysi z Ustronia. Ciasteczka cieszyńskie na Boże Narodzenie Mam dla Was kolejny przepis, który zawdzięczam babci Rysi z Ustronia. To receptura na przepyszne, bardzo kruche i bardzo maślane rogaliki . U nas te ciasteczka pojawiają się w domu z każdej okazji i bez okazji, bo są po prostu wspaniałe. Serdecznie polecam ten przepis na "cieszyńskie" ciasteczka, czyli kruche(...)rogaliki babci Rysi , które na Śląsku Cieszyńskim są obowiązkowym wypiekiem w czasie Bożego Narodzenia - jak pierniki lub nie przymierzając wigilijny karp ;) Składniki na kruche rogaliki babci Rysi 300 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 200 g masła 1 żółtko Przygotowanie kruchych rogalików babci Rysi Wszystkie składniki powinny być schłodzone. Zimne masło siekamy i łączymy z mąką wymieszaną z cukrem

Korniszonki
Rogaliki kinderki 116

Rogaliki kinderki Szybkie rogaliki (bo bez wyrastania) z oryginalnym i przepysznym nadzieniem, które smakuje szczególnie dzieciom, ale i dorośli chętnie się nimi zajadają. Polecam!     Składniki: 0,5 kg mąki pszennej tortowej 10g suchych drożdży 1 szklanka ciepłego mleka (250ml) 5 łyżek cukru szczypta soli 2 jajka 80g masła 2 łyżki oleju Dodatkowo: 1 duże opakowanie Kinder czekoladek(...)jajko do posmarowania rogalików cukier puder do oprószenia     *** Do miski wlewamy ciepłe (ale nie gorące mleko), wsypujemy 5 łyżek cukru oraz suche drożdże, mieszamy i odkładamy na kilka minut w ciepłe miejsce, aby zaczyn ruszył i zaczął rosnąć *** *** Masło roztapiamy, zdejmujemy z palnika, dodajemy olej, mieszamy *** *** Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy rozczyn z drożdży i szczyptę soli, mieszamy

Blog z Apetytem
Rogaliki drożdżowe z nadzieniem 63

Klasyczne drożdżowe rogaliki, które zna chyba każdy z nas i każdy z nas lubi :) Dla mnie to smak dzieciństwa! Są mięciutkie, puszyste, sprawiają, że w całej kuchni obłędnie pachnie i możemy je nadziać swoim ulubionym nadzieniem. U mnie to powidła śliwkowe, ale nada się każdy inny gęsty dżem, marmolada czy krem czekoladowy. Z każdym z tych wariantów będzie pysznie! Idealnie(...)żółtko 1 całe jajko 300 ml mleka, letniego 70 g masła pół łyżeczki soli Ponadto : powidła śliwkowe, gęsty dżem, marmolada lub krem czekoladowy do nadziania 1 jajko do posmarowania rogalików Wykonanie : Zrobić rozczyn ze świeżych drożdży, w tym celu pokruszone w miseczce drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru. Kiedy drożdże staną się płynne, dodać 1 łyżkę mąki oraz 1 łyżkę

Opowieści z piekarnika
DROŻDŻOWE ROGALIKI Z SEREM 74

Drożdżowych wypieków ciąg dalszy ;) Tym razem upiekłam  drożdżowe rogaliki z serem . Idealne do kawy, na drugie śniadanie, podwieczorek albo przekąska dla dzieci w czasie szkolnej przerwy. Pyszne, mięciutkie, puszyste, z wierzchu lekko oprószone cukrem pudrem.  Drożdżowe rogaliki  zawsze przenoszą mnie w czasy dzieciństwa i chyba dlatego mam do nich taki sentyment i sama je piekę dość często(...)Drożdżowe rogaliki z serem - składniki na około 48 rogalików: * 600 g mąki pszennej * 35 drożdży świeżych * 1 jajko * 6 łyżek cukru * szczypta soli * 250 ml mleka * 3 łyżki roztopionego masła Nadzienie: * 350 g twarogu półtłustego * 1 żółtko * 2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią Dodatkowo: * cukier puder do posypania na wierzch Wykonanie: Twaróg przełożyć do miski, dodać żółtko i cukier

Zrób to smacznie
Ciasto 7 days 166

Ciasto 7 days to bardzo smaczny wypiek z dodatkiem wszystkim nam znanych rogalików 7 days w wersji mini. Te małe i puszyste rogaliki nadają ciastu wyjątkowego smaku, nuty słodkości, a także ciekawego wyglądu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Najładniej wygląda kawałek ciasta, w którym znajduje się rogalik przecięty w połowie. Wygląda to naprawdę świetnie. Takie ciasto to idealny wypiek na każdą nadarzającą(...)się okazję. Będzie idealnym wyborem na rodzinne przyjęcia, szczególnie organizowane dla tych najmłodszych. Dzieciaki uwielbiają te rogaliki. Ciasto 7 days to także idealny wybór na inne okazje jak na przykład święta czy sylwester. Pięknie będzie prezentowało się na stole pośród innych smakołyków. Poniżej zaprezentuję Wam prosty, a zarazem ciekawy przepis na pyszne ciasto 7 days. Puszysty biszkopt

Przepiski.pl
Babcine rogaliki z powidłami 89

Czasami z przyjemnością wraca się do starych wypróbowanych przepisów, które zawsze się sprawdzają. Dzisiaj przypomnę stary przepis na przepyszne, delikatne i mega kruchutkie rogaliki, które przygotowuje się tylko z trzech składników. Najlepiej smakują nadziewane powidłami śliwkowymi, ale można je również wypełnić twardą marmoladą np. truskawkową. Rogaliki długo zachowują świeżość, należy je tylko przechowywać w metalowej puszce na ciastka. Z podanych(...)składników uzyskamy 24 rogaliki, średniej wielkości. Składniki: 400 g mąki krupczatki 200 g kwaśnej śmietany 18% 200 g smalcu (schłodzonego) Dodatkowo: 1 słoiczek gęstych powideł śliwkowych (najlepiej domowych) cukier puder do posypania Na stolnicę przesiać mąkę, dodać śmietanę i pokrojony w kostkę smalec. Najpierw wszystkie składniki posiekać razem za pomocą noża, a następnie dokładnie zagnieść ciasto, aby było gładkie

Świat Ciasta
DROŻDŻOWE ROGALIKI Z SEREM 78

Drożdżowych wypieków ciąg dalszy ;) Tym razem upiekłam drożdżowe rogaliki z serem . Idealne do kawy, na drugie śniadanie, podwieczorek albo przekąska dla dzieci w czasie szkolnej przerwy. Pyszne, mięciutkie, puszyste, z wierzchu lekko oprószone cukrem pudrem. Drożdżowe rogaliki zawsze przenoszą mnie w czasy dzieciństwa i chyba dlatego mam do nich taki sentyment i sama je piekę dość często.  Drożdżowe rogaliki(...)serem - składniki na około 48 rogalików: * 600 g mąki pszennej * 35 drożdży świeżych * 1 jajko * 6 łyżek cukru * szczypta soli * 250 ml mleka * 3 łyżki roztopionego masła Nadzienie: * 350 g twarogu półtłustego * 1 żółtko * 2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią Dodatkowo: * cukier puder do posypania na wierzch Wykonanie: Twaróg przełożyć do miski, dodać żółtko i cukier waniliowy z prawdziwą

Zrób to smacznie
Rogaliki serowe z jabłkami – proste i pyszne! 117

Rogaliki serowe z jabłkami – proste i pyszne! Kruche i delikatne rogaliki z ciasta twarogowego wypełnione soczystymi kawałkami jabłka. Pyszne, szybkie i łatwe w przygotowaniu. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!     Składniki: Ciasto: 250g mielonego twarogu (może być ser z wiaderka) ok. 250g mąki pszennej 250g masła 1 żółtko Nadzienie: 2 jabłka 2 łyżki cukru waniliowego Dodatkowo: białko jajka cukier(...)cztery części *** *** Każdą część rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie, na kształt koła *** *** Koło dzielimy na osiem trójkątów. Na szerszej części każdego trójkąta kładziemy kawałek jabłka *** *** Trójkąciki zwijamy w rogaliki i dobrze sklejamy *** *** Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym białkiem jajka *** *** Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 25 minut – do zrumienienia *** *** Po upieczeniu

Blog z Apetytem
Kruche rogaliki z dżemem z dyni 80

Kruche rogaliki z dżemem z dyni to pyszna słodka przekąska w jesienne dni. Przepis na rogaliki znam już od dłuższego czasu i najczęściej robię z czekoladą (przepis znajduje się też na blogu). Tym razem jednak postanowiłam użyć domowej konfitury z dyni. Rogaliki wyszły przepyszne! Czas wykonania: 1 h (+2 h oczekiwania) Ilość porcji: 48 sztuk Składniki: Ciasto: 500 g mąki(...)tworząc koło o średnicy około 23 – 28 cm i grubości 5 mm. Następnie wyciąć trójkąty (patrz krok 6) i na każdy kawałek wyłożyć dżem dyniowy. Zawinąć ciasto tworząc małe rogaliki. Piec partiami po 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Krok po kroku: 1. Rozpuścić drożdże 2. Do drożdży wsypać mąkę 3. Dodać margarynę, jajko, sól oraz cukier

KuchniaWeDwoje.pl
Domowe rogaliki twarogowe na tłusty czwartek albo do lunchboxa. Prosty i szybki przepis krok po kroku. 133

moją córeczką rozpoczęłyśmy niewielkie przygotowywania do tego dnia.   Ten przepis poleciła mi moja koleżanka i z czystym sumieniem mogę go udostępnić.   Nikolka uwielbia gotować a te domowe rogaliki są tak proste w wykonaniu, że spokojnie może je zrobić sama.     Jeśli  nie chcesz przegapić najciekawszych wpisów  po prostu kliknij  Lubię To na Facebook(...)Tutaj.   Jako dodatek zachęcam mamy do kreatywnego dorzucania  owocowych dodatków lub dżemu czy domowej nutelli.   Malinowy Domowy Poki Żelek         Składniki na domowe rogaliki twarogowe:     - 400g twarogu (ja użyłam półtłustego),   - 250g masła,   - 400g mąki pszennej,   - 2 łyżeczki proszku do pieczenia, - dodatki wedle uznania: dżem, owoce, cukier puder, cukier

IzaGotuje
Rogaliki z nutella 116

Dzisiaj polecam rogaliki z nutellą Składniki na 16 sztuk 200 g mąki pszennej 75 g masła 10 g cukru pudru jajko 20 g drożdży 25 g śmietany 18% nutella (ok 150g średnio 7 gramów na jednego rogalika, łyżeczka od herbaty nie pełna) cukier puder do posypania ( ja użyłam cukier puder kakaowy) Wykonanie Mąkę przesiać na stolnice dodać pokrojone w kostkę(...)ubite jajko z cukrem. Ze wszystkich składników zagnieść ciasto i uformować kulę. Gotowe ciasto wałkować na grubość ok 3 mm i pokroić na 16 jednakowych trójkątów lub 8 wtedy rogaliki będą większe. Na każdy trójkąt położyć niewielka ilość marmolady, zwijać od szerszej do węższej strony. Gotowe rogaliki poukładać na blasze wyłożonej papierem i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce

Pomysłowa kuchnia
Rogaliki dwukolorowe z marmoladą 123

Dzień dobry :-) Moje dzieci uwielbiają drożdżowe rogaliki. Tak szukałam przepisu w sumie to jakiegoś nowego, innego i znalazłam ten na rogaliki dwukolorowe ( klik ). Rogaliki wychodzą bardzo smaczne, jest tylko z nimi trochę zabawy, ale warto. U mnie rogaliki z marmoladą, do przepisu nie dodawałam proszku do pieczenia tak jak w oryginale, bo stwierdziłam, że nie jest potrzebny jak są drożdże(...)jednej porcji wychodzi około 30 rogalików. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: 50 g drożdży 1/2 szklanki cukru + 2 łyżki  500 g mąki pszennej 1 szklanka ciepłego mleka 2 jajka  125 g masła lub margaryny 2 łyżki kakao 2 łyżki oleju szczypta soli marmolada 1, Do miseczki rozkruszamy drożdże, dodajemy 2 łyżki cukru i ciepłe mleko. Mieszamy

kruche babeczki
Rogaliki z różą 124

Rogaliki z różą – pyszne! Bez jajek, bez masła, wegańskie, zdrowe. Bardzo proste do przygotowania, tanie, smaczne i pożywne. Stanowią bardzo porządny deser, ale też są pomysłem na kolację czy śniadanie. Nie trzeba mieć robota kuchennego i tak się udadzą! Rogaliki przygotowałam z mieszanki maki pszennej jasnej i orkiszowej, ale jeśli macie w domu tylko jasną mąkę – też będzie(...)Zobaczcie też przepisy na Kryzysową tartę z dżemem i drożdżowe rogaliki z marmoladą. PRZEPIS ROGALIKI Z RÓŻĄ ciasto: 200g mąki pszennej jasnej 100g mąki orkiszowej jasnej 3 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki masła roślinnego 0,5 szkl wody nadzienie: słoik marmolady o smaku róży twardej Jak zrobić rogaliki z różą: Zaczynamy od przygotowania ciasta. Najpierw

Dorota Smakuje
Cynamonowe rogaliki miodowe – tanie i zdrowe 107

Cynamonowe rogaliki miodowe – bez jajek, bez masła, wegańskie, zdrowe. Bardzo proste do przygotowania, tanie, smaczne i pożywne. Stanowią bardzo porządny deser, ale też są pomysłem na kolację czy śniadanie. Nie trzeba mieć robota kuchennego i tak się udadzą! Rogaliki przygotowałam z mieszanki maki pszennej jasnej i owsianej pełnoziarnistej, ale jeśli macie w domu tylko jasną mąkę – też będzie ok! Zobaczcie(...)też przepisy na Kryzysową tartę z dżemem i drożdżowe rogaliki z marmoladą. PRZEPIS CYNAMONOWE ROGALIKI MIODOWE ciasto: 200g mąki pszennej jasnej 100g mąki owsianej pełnoziarnistej 2 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki miodu – użyłam cynamonowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki oleju 0,5 szkl wody nadzienie: duży słoik (500ml) dżemu niskosłodzonego – u mnie domowe powidła śliwkowe 1 łyżeczka

Dorota Smakuje
Rogaliki drożdżowe z masą krówkową 150

Dzień dobry :-) Moje dzieci i my uwielbiamy rogaliki drożdżowe. Tym razem zrobiłam im z masą krówkową od Helio . Rogaliki wyszły pyszne, puszyste i szybciutko zniknęły. Polecam, warto zrobić :-) Z podanego przepisu wychodzi około 50 sztuk w zależności od tego jakie duże rogaliki zrobimy. Miłego dnia Wam życzę :-) Rozczyn: 25 g drożdży świeżych 1 łyżka cukru 1/4 szklanki ciepłego mleka(...)mąki pszennej 300 ml mleka 80 g masła 50 g cukru 1/2 łyżeczki soli masa krówkową u mnie Helio 1 jajko plus 1 łyżka mleka do posmarowania rogalików 1. Masło roztapiamy, studzimy. Mleko podgrzewamy, żeby było ciepłe (nie gorące) 2. Do misy miksera lub na stolnicę (zależy jak kto robi) dajemy mąkę i cukier, mieszamy, dodajemy nasz rozczyn, mleko

kruche babeczki
Rogaliki z ciasta francuskiego z makiem 130

przygotowania tegorocznych świątecznych smakołyków z makiem zostało nam trochę masy makowej, z której zrobiliśmy proste rogaliki z ciasta francuskiego z makiem . Są one także szybkie w wykonaniu i już po niespełna godzinie można zajadać się maślanymi i aromatycznymi rogalami z makiem . Jeżeli więc w gorącym przedświątecznym okresie nie macie czasu na szykowanie wigilijnych potraw z makiem, możecie sięgnąć po nasz(...)przepis na rogaliki z makiem z ciasta francuskiego . Udostępnij Składniki na rogaliki z ciasta francuskiego z makiem 1 opakowanie ciasta francuskiego XL (300 g) 8 łyżek masy makowej z bakaliami 1 jajko do posmarowania ciasta (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Ciasto francuskie wyjąć z lodówki na 10 minut przed robieniem rogalików. Rozwinąć je na blacie, podzielić na 4 równe prostokąty wzdłuż

niecodziennikpary
Idealnie kruche wegańskie rogaliki 161

wieków próbowałam upiec idealnie kruche rogaliki w wersji wegańskiej (bez masła i bez jaj). W moim wyobrażeniu idealne rogaliki są wielkości „na dwa gryzy”, kruche i rozpływające się w ustach. Od zawsze powtarzam Wam, że nie lubię wałkować ciasta, a przy cieście kruchym to już w ogóle dramat. Udało mi się i naprawdę jest to najlepsze kruche ciasto(...)szerszym brzegu umieśc łyżeczkę dowolnego nadzienia (dżem, domowej roboty krem czekoladowy ). Zawijaj ciasto od szerszego brzegu, tak aby „ogonek” był pod spodem, dzięki temu podczas pieczenia rogalik się nie zdeformuje. Uformowane rogaliki umieść na blaszce do pieczenia i piecz je około 30 minut w temeraturze 180 C na środkowej półce piekarnka. Powinny sie lekko przyrumienić. Dekoracja rogalików wedel

greenscarf
Rogaliki z marmoladą 132

Zapraszam do wypróbowania mojego przepisu na drożdżowe rogaliki z marmoladą – bardzo smaczne, mięciutkie, rozpływające się w ustach. PRZEPIS NA ROGALIKI Z MARMOLADĄ Składniki na rogaliki z marmoladą: 600g mąki pszennej 175g oleju kokosowego (lub masła) 2 jajka 0,5 szkl cukru trzcinowego 1 aromat waniliowy 5 dag drożdży świeżych 150 ml ciepłego mleka krowiego lub roślinnego szczypta soli marmolada syrop(...)klonowy do posmarowania Jak zrobić rogaliki z marmoladą: W ciepłym mleku z łyżką cukru rozkruszamy drożdże, mieszamy. Zaczyn zostawiamy do wyrośnięcia. Jajka wbijamy do miski i ubijamy z cukrem aż będą puszyste. Do jajek dodajemy mąkę, sól, zaczyn, olej, wszystkie pozostałe składniki. Mieszamy wszystko i wyrabiamy ciasto ręcznie lub w robocie kuchennym z hakiem. Miskę z ciastem przykrywamy talerzem

Dorota Smakuje
Proste Rogaliki z Dżemem 157

Proste Rogaliki z Dżemem – Dzisiaj zapraszam na proste w przygotowaniu, pyszne rogaliki. Wyglądają wspaniale, ładnie pachną i nie są zbyt słodkie. Nadają się jako dodatek do śniadania, są idealne do południowej herbaty lub kawy. Piekłam je z różnym nadzieniem, ale najbardziej smakowały mi z dżemem truskawkowym. Jeśli podczas pieczenia wypłynie trochę dżemu lub konfitury nie należy się przejmować, rogaliki(...)przepis z gazetki „Ciasta czytelników” 1/2015). Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Proste Rogaliki z Dżemem Składniki na około 24 sztuki: Ciasto: 50g świeżych drożdży 5 łyżek ciepłego mleka 8 łyżek cukru szczypta soli 2 jajka 500g mąki pszennej (użyłam tortowej) 250g miękkiego masła

Mała Cukierenka
DYNIOWE ROGALIKI Z MARMOLADĄ 147

Zapewne zgodzicie się ze mną, że na chłodne wieczory nie ma nic lepszego niż dobre drożdżowe rogaliki i szklanka ciepłego mleka lub kakao. Tym razem do drożdżowego ciasta dodałam puree z dyni. Rogaliki wyszły rewelacyjne, miękkie, puszyste. Dynia jest praktycznie niewyczuwalna, ale zabarwiła ciasto na żółto. Polecam :) Składniki na około 32 rogaliki: * 500 g mąki pszennej * 1,5 łyżeczki sypkich(...)szklanki cukru * 70 g rozpuszczonego masła * 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego * 3 łyżki puree z dyni * marmolada do nadzienia (użyłam  Orzech ) * cukier puder do posypania * odrobina mleka do przesmarowania rogalików Wykonanie: Do garnuszka wlać mleko, dodać masło, podgrzewać do momentu aż masło się rozpuści. W misce wymieszać żółtka  z cukrem, ekstraktem waniliowym i puree z dyni. Dodać letnie mleko

Zrób to smacznie
Drożdżowe rogaliki z ciasta topionego-leciutkie/topielce z czekoladą i orzechami 276

Witam Kochani, dziś zapraszam Was na pyszne, małe, drożdżowe  słodkości. Mowa o rogalikach. Jeśli szukacie idealnego przepisu na rogaliki i chcecie by wyszły leciutkie, puszyste, pulchne i pyszne to polecam ten :) Jest on wyjątkowy, ponieważ ciasto przygotowujemy trochę inaczej jak klasyczne drożdżowe. To ciasto wyrasta zanurzone w zimnej wodzie :) Gdy wypłynie można piec rogaliki.  Z ciastem pracuje się(...)rewelacyjnie :) Bardzo Wam je polecam, jest to jeden z najlepszych przepisów na rogaliki jaki posiadam :)  Rogaliki można nadziać wszystkim, ja gorąco polecam nadzienie takie jak w przepisie czyli czekoladowo-orzechowe :)  Zapraszam    SKŁADNIKI CIASTO -750 g mąki pszennej tortowej -250 g masła lub margaryny -100 g cukru -200 ml mleka -80 g drożdży świeżych -2 jajka -cukier

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Francuskie rogaliki z ricottą i czekoladą (Cornetti di pasta sfoglia con ricotta e cioccolato) 200

Wiecie, że dziś obchodzony jest "Dzień Rogalika"? Dowiedziałam się o tym przypadkiem z radia, przy śniadaniu,  przy gorącym cappuccino i przepysznym rogaliku, który wczoraj przygotowałam a przepis ten miałam zamieścić na blogu za kilka dni. Ale skoro dziś przypada święto tego zakręconego wypieku, to zmieniam plany i dziś dziel(...)Wami moim przepisem :) Rogaliki, które przygotowałam, są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Wystarcz ą  tylko 3 składniki: ciasto francuskie, ricotta, czekolada i w niecałe 30 minut mamy gotowe chrupiące rogaliki, które umil ą  nasze poranki.  Mi ł ego dnia ;):) SKŁADNIKI   (6 sztuk) 1 opakowanie ciasta francuskiego 200 g ricotty

La grande e la piccola cuoca
Rogaliki krucho drożdżowe z marmoladą 270

Dawno nie piekłam rogalików i ciasteczek. Pod koniec roku zawsze takich małych słodkości pojawia się u mnie coraz więcej. Te rogalik są pyszne, długo utrzymują świeżość a ciasto łatwe do zrobienia bo wystarczy wszystko zmiksować. W samym cieście jest bardzo mało cukru. Jednak my lubimy słodko więc je polukrowałam ale można również oprószyć cukrem pudrem. Porcelana Bogucice Miranda Platin(...)kawałku ciasta i rozwałkować na koło o średnicy 22-23 cm i grubości około 0,5 cm. Podzielić na 8 części, na szerszym końcu nałożyć marmoladę i zwijać rogaliki. Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ostudzić. Do mleka dodawać stopniowo cukier puder i ucierać. Lukier nie powinien być zbyt

Ala piecze i gotuje
Dyniowe rogaliki z różą 168

siedzieliśmy bawiąc się w najlepsze. Dziś z kolei od rana Oluś okupywał komputer i nijak nie pozwolił się matce zbliżyć. Ale w końcu się udało i to jest najważniejsze. Rogaliki miały być zwykłe, kruche, ale że w lodówce stał napoczęty słoiczek dyniowego puree, postanowiłam je wykorzystać. Co by się nic nie marnowało ;) Straciły przez to odrobinę na swojej kruchości(...)którą latem udało się zrobić. I najlepsze jest w niej to, że obawiałam się że będzie gorzka, bo nie obcinałam tak dokładnie tych białych końcówek, ale nic takiego! W rogalikach smakuje super i już żałuję, że zrobiłam jej tak mało, bo do pączków chyba jej braknie... Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable

Kuchnia w czekoladzie
Kruche rogaliki z dżemem z dyni 193

Kruche rogaliki z dżemem z dyni to pyszna słodka przekąska w jesienne dni. Przepis na rogaliki znam już od dłuższego czasu i najczęściej robię z czekoladą (przepis znajduje się też na blogu). Tym razem jednak postanowiłam użyć domowej konfitury z dyni. Rogaliki wyszły przepyszne! var metaslider_8618 = function($) { $('#metaslider(...)średnicy około 23 – 28 cm i grubości 5 mm. Następnie wyciąć trójkąty (patrz krok 6) i na każdy kawałek wyłożyć dżem dyniowy. Zawinąć ciasto tworząc małe rogaliki. Piec partiami po 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Krok po kroku: 1. Rozpuścić drożdże 2. Do drożdży wsypać mąkę 3. Dodać margarynę, jajko

KuchniaWeDwoje.pl
Krucho - drożdżowe rogaliki z jabłkami 160

Przesmaczne rogaliki z krucho - drożdżowego ciasta, napakowane soczystymi jabłuszkami z dodatkiem cynamonu :). Ciasto jest niebywale proste w wykonaniu, nie wymaga wyrastania ( ani po wyrobieniu, ani po uformowaniu rogalików - wyrasta w piekarniku ), a do tego bardzo dobrze się z nim pracuje. Po upieczeniu rogaliki są mięciutkie i lekko chrupiące, utrzymują świeżość również do dnia następnego ( możliwe, że i do kolejnego, lecz(...)jabłka ( najlepiej kwaśne i twarde ) sok z połowy cytryny kilka łyżek płynnego miodu ( ilość zależy od kwasowości jabłek ) cynamon do smaku Dodatkowo: 1 jajko + odrobina mleka do posmarowania rogalików brązowy cukier do posypania  Wykonanie: Nadzienie jabłkowe: Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niegrubą kostkę. Skropić sokiem z cytryny, wymieszać. Przełożyć na dużą patelnię lub do rondla

Opowieści z piekarnika
Rogaliki trzyskładnikowe- palce lizać! 195

COŚ. Każdy z nas, dzieciaki też od czasu do czasu są łase na trochę słodkości. A że ja pichcić i eksperymentować uwielbiam (nie znaczy umiem), tak powstały te oto rogaliki. Zwykle opcja rogali była prosta- ciasto drożdżowe z odrobiną konfitury i sprawa załatwiona. Tym razem jednak w lodówce poza światłem było niewiele, a już na pewno brakowało niezbędnych do tego(...)cukru?! To nie może być dobre. Ale co mi tam- ryzyk-fizyk jak mawiają, jak nie spróbuję, to się nie dowiem. I spróbowałam. Nie, nie, wcale nie żałuję, bo rogaliki wyszły na tyle dobre, że…ledwo zrobiłam te zdjęcia, bo zniknęły w mgnieniu oka Świeże są mięciutkie i kruche- jednak co dzieje się z nimi na drugi dzień

Arbuziaki
Drożdżowe rogaliki a'la Snickers 153

Dziś zaproponuję przepyszne, drożdżowe i mięciutkie rogaliki z nadzieniem z kremu czekoladowego, masła orzechowego i masy kajmakowej, oblane polewą czekoladową i posypane solonymi orzeszkami. Przepis inspirowany był znanymi batonikami Snickers. Rogaliki można polać dowolną, swoją ulubioną polewą czekoladową. Ja zdecydowałam się na polewę w oparciu o dobrej jakości czekoladę mleczną. Z podanych składników otrzymamy 24 sztuki wyśmienitych rogalików, doskonałych(...)koło podzielić na 12 części, dzięki czemu uzyskamy 12 trójkątów  (fot.3) . Na każdym trójkącie ułożyć po pół łyżeczki kajmaku, masła orzechowego i kremu czekoladowego  (fot.4) . Zwinąć ciasno rogalika, dokładnie zlepiając brzegi, aby nadzienie nie wyciekło podczas pieczenia. Rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, złączeniem do dołu  (fot.5) . Piec około 15 minut w temp

Świat Ciasta
Domowe Rogaliki Drożdżowe z Marmoladą - Najlepsze 441

Rogaliki drożd żowe to klasyka wśród domowych łakoci . Pyszne, rozpływające się w ustach drożdżowe rogale , których serce tworzy nadzienie z aromatycznej konfitury , a z wierzchu finezyjnie spływa połyskujący lukier to prawdziwa rozkosz podniebienia ukryta w postaci tradycyjnych i prostych w przygotowaniu rogalików. Najlepsze Domowe Rogaliki Drożdżowe - Składniki: 600 g mąki pszennej 250 ml mleka 100 g masła 4 żółtka(...)drożdży pół łyżeczki soli ok. 250 g konfitury lub marmolady (najlepie j z róży) Lukier: szklanka cukru pudru ok. 4 łyżki ciepłej wody Najlepsze Domowe Rogaliki Drożdżowe - Sposób przygotowania: Mleko lekko podgrzewamy. Rozpuszczamy w nim drożdże, dodajemy łyżkę cukru, 3 łyżki mąki - dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut. Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Będzie ono miało

Słodka Strona
drożdżowe rogaliki na śmietanie-mięciutkie i puszyste 205

Witam kochani dziś przychodzę do Was z moimi ulubionymi rogalikami-idealne na śniadanie czy słodką przekąskę, zostają świeże na drugi dzień. Można zrobić rogaliki z czekoladą, dżemem, powidłami czy z borówkami. Wspaniałe, szybkie w przygotowaniu i bardzo puszyste i mięciutkie.  polecam gorąco  :-) SKŁADNIKI -3 szklanki  mąki tortowej -4 dag świeżych drożdży -250 ml kwaśnej śmietany -1 łyżka(...)cukru waniliowego -2 jajka -3/4 szkl cukru -4 łyżki roztopionego masła -dodatkowo 1 jajko do posmarowania rogalików i dowolne nadzienie-czekolada w kostkach, krem czekoladowy, powidła itp. drożdże zasypujemy cukrem i czekamy aż się rozpuszczą i będą płynne. Do płynnych drożdży dodajemy śmietanę i wszystko dokładnie mieszamy. Następnie w osobnej misce przesiewamy mąkę, dodajemy resztę składników i drożdże

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Rogaliki kruche! 272

Lekkie i kruche, o bardzo drobnej i malutkiej formie rogaliki maślane nadziewane marmoladą własnej roboty z mango i dyni piżmowej. Takie drobniutkie małe, słodkie co nieco ;-). Rogaliki kruche robi się dość szybko i przyjemnie, nie wymagają żadnych większych umiejętności. Jeśli nie czujecie się specami w pieczeniu, to przepis idealny dla Was, prosty, szybki w wykonaniu, a efekt zadowoli każdego. Rogaliki(...)możecie nadziać ulubioną marmoladą, jeśli chcielibyście użyć dżemu to wybierzcie taki aby był gęsty, zbyt rzadki będzie się rozlewał i wypływał z rogalików. Zapraszam! SKŁADNIKI: - 400 g mąki tortowej + do podsypywania - 2 jajka - 2 łyżki śmietany - 1/3 buteleczki aromatu cytrynowego - 120 g cukru - 1 masło (200 g) - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia W/w składniki zagniatamy na ciasto. Ciasto przekładamy

SMYKWKUCHNI
Rogaliki kokosowe 179

Małe rogaliki z nadzieniem kokosowym przygotowałam, a z tego przepisu aż 64 szt. otrzymałam. Nie za słodkie, trochę kokosanki mi przypominają i pomimo takiej ilości szybko znikają. Im są mniejsze tym fajniejsze. Polecam je przygotować, na pewno nie będziecie żałować.  Składniki: nadzienie: 350 g bardzo drobnych wiórek kokosowych, 50 ml syropu klonowego, 200 ml mleka(...)kokosową, równomiernie ją rozprowadzamy i dociskamy palcami do ciasta. Ciasto za pomocą noża do pizzy kroimy na 16 równych części. Każdy trójkącik, zaczynając od zewnętrznej części delikatnie zwijamy w rogalik. Ciasta nie dociskamy! Rogaliki przekładamy na blachę od piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Rogaliki układamy na łączeniu ciasta. Porcja z jednego krążka, zajmuje całą blachę. Odstawiamy

Moniki Smakołyki
Rogaliki z makiem i białą czekoladą 142

Pyszne rogaliki z masą makową. Super pomysłem na świąteczne wypieki, polecam. Masa makowa – odłożyć troszeczkę suchego maku do obsypania rogalików (około 1 łyżki)Mak wrzucić do garnuszka zalać gorącą wodą, tyle,żeby mak był przykryty. Gotować na małym ogniu 20 minut, cały czas mieszając, żeby masa się nie przypaliła. Jak woda wyparuje można dodać dodatkowo trochę wody.Następnie przelać(...)Jedną rozwałkować , formując okrągły płat ciasta. Zawsze przed rozwałkowaniem posypać stolnicę mąką.Pociąć nożem na 12 równych kawałków. Na każdy rozłożyć masę makową. Zawijać od szerszej strony, formując piękne rogaliki. Położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Tak samo postępować z drugim ciastem. Thermomix ciasto – do naczynia miksującego wrzucić ugotowane i odcedzone ziemniaki, zmiksować czas 7 sek, obroty

Kuchnia Pokoleń
Drożdżowe rogaliki z serem 204

mojprzepisna.pl | Drożdżowe rogaliki z serem Delikatne, puszyste, przepyszne i lekkie rogaliki nadziewane pysznym serkiem. Przepis pochodzi z tej strony . listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='Składniki na około 50 małych rogalików: 560 g mąki pszennej tortowej u mnie tortowa z Biedronki + około 50 gr na podsypanie 20 g drożdży świeżych 350 ml mleka 2 jajka 80 g masła(...)jest twaróg nie mielony, grudkowaty (w kostce). Dodatkowo: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka, do posmarowania przed pieczeniem cukier puder do oprószenia'; document.write(" "); Składniki na około 50 małych rogalików: 560 g mąki pszennej tortowej u mnie tortowa z Biedronki + około 50 gr na podsypanie 20 g drożdży świeżych 350 ml mleka 2 jajka 80 g masła, roztopionego

moj przepis na
Drożdżowe rogaliki dyniowe z pigwą, powidłami i makiem 195

Rogaliki drożdżowe z dodatkiem dynii są żółciutkie, mięciutkie i pyszne. Nadziewane dżemem pigwowym i powidłami śliwkowymi z własnej spiżarni, choć można je nadziać właściwie wszystkim. Bez nadzienia, posmarowane masłem lub ulubionym dżemem są również pyszne. Zaraz po upieczeniu można je zamrozić i mieć zawsze pod ręką świeże rogaliki na śniadanie lub podwieczorek. Z podanej porcji ciasta zrobisz 16 małych(...)rogalików lub 8 dużych - śniadaniowych

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Rogaliki krucho - drożdżowe 255

Czas nadrobić zaległości, więc postanowiłam coś upiec. Tym razem wybór padł na rogaliki krucho – drożdżowe. Już dawno nie jadłam tak wspaniałych rogalików. Delikatne i kruche, polane lukrem na wierzchu, mają tylko jedną wadę.. za szybko znikają. Ciasto należy przygotować dzień przed pieczeniem. Przepis znalazłam na tej stronie. Przepis na 40 rogalików. Składniki na rogaliki: 3 szklanki mąki pszennej(...)suchych drożdży 1 łyżka cukru pudru 8 g cukru waniliowego 250 g masła lub margaryny 1 szklanka kwaśnej gęstej śmietany 18% Nadzienie rogalików: Marmolada o dowolnym smaku Dodatkowo na glazurę : 1 szklanka cukru pudru 3 – 4 łyżki wody Sposób wykonania: Mąkę wymieszać z drożdżami i cukrami, dodać śmietanę i pokrojone drobno masło lub margarynę. Zagnieść ciasto, przykryć folią i wstawić

Na słodko lub wytrawnie
Rogale świętomarcińskie 220

wstajesz ze świadomością, że niczego nie musisz, nic cię nie goni, ani nie popędza, słońce też niedawno wstało i jest tak przyjemnie leniwie. W kuchni czekają wczoraj upieczone rogaliki, wystarczy tylko na chwilę włączyć młynek do kawy i nastawić kawiarkę, w czasie gdy kawa się parzy, chwila na pomizianie szczurka i wypuszczenie go z klatki na resztę dnia. Kawa przyjemnie(...)bulgocze, rogalik ląduje na talerzyku, a odpalony przed chwilą komputer posłusznie wyświetla ulubiony serial. Małż jeszcze smacznie śpi, więc by go nie budzić zakładam słuchawki na uszy i otulona kocem, z kawą w ręku i rogalikiem w zębach, zaczynam idealny sobotni poranek. Czasem szkoda, że nie może tak być codziennie, ale z drugiej strony nie byłby wtedy tak niezwykły, prawda

Przepysznik - BLW i nie tylko
Drożdżowe rogaliki z serem 158

Pyszne, puszyste, drożdżowe rogaliki z serem. Czego chcieć więcej? Jeśli chodzi o ich nadzienie, to możecie rogaliki nadziać praktycznie wszystkim na co macie ochotę :) U mnie ser, bo miałam ogromną ochotę na coś serowego :) Można też zrobić rogaliki bez nadzienia. Wtedy będą idealną podstawą np do nutelli czy konfitury np truskawkowej ( klik ).   'drożdżowe rogaliki z białym serem' Składniki(...)Odstawić do wyrośnięcia na ok.2h. Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części. Każdą rozwałkować na cienki placek. Podzielić go na 8 trójkątów. Następnie na brzegu ciasta ułożyć farsz i formować rogaliki. Uformowane rogaliki, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia na ok.20min.  W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180C. Wyrośnięte rogaliki nasmarować mlekiem ew. żółtkiem rozkłóconym z mlekiem. Piec

CookYourself
Dyniowe rogaliki drożdżowe 139

Uwielbiam rogaliki, co zresztą Wam już wspominałam. Z nimi jest inaczej niż z ciastem, zawsze mi się wydaje, że wzięłam tylko malutki kawałek Oczywiście na jednym nigdy się nie kończy. Przedstawiałam Wam już rogaliki z ziemniaków , rogaliki drożdżowo-kruche , a teraz kolej na rogaliki dyniowe. Przepis podpatrzyłam u Dorot y i od razu wiedziałam, że muszę ich spróbować. Powiem(...)Rozwałkujemy je na kształt koła i kroimy (najłatwiej najpierw na 4 części a później każdą część na pół). Na każdym kawałku od zewnętrznej strony układamy i rozsmarowujemy marmoladę. Zwijamy rogaliki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Można posypać płatkami migdałów. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 15 minut. Smacznego function load(url, callback

dom-agi.pl
Rogaliki i słoneczka drożdżowe 186

Witam serdecznie i od razu się przyznaję, że zrobiłam swoje pierwsze w życiu rogaliki. Nigdy jakoś nie miałam okazji się zabrać. Ale Marzena  zrobiła mi swoim przepisem taką ochotę, że nie mogłam wytrzymać i zabrałam się za nie póznym popołudniem... Niestety , u mnie nie wyszly takie ładne, ani na pewno nie identyczne, bo nie mam niestety tej formy(...)rogalików. Jest to rzecz niesamowicie potrzebna, to już wiem, na 100 %. Duża pomoc i zero stresu. Ja w rogalach wprawy nie mam, absolutnie.Ale z efektu jestem zadowolona. Byłam również pewna , że mam wszystkie składniki. Otóż nie. Przepis na rogaliki nieznacznie zmodyfikowałam. Bo musiałam. Podjęte ryzyko opłaciło się, gdyż rogaliki oraz słoneczka są genialnie pyszne. Wyszły takie bardziej francusko-drożdżowe. Mięciusieńkie

Z Kuchni Do Kuchni