rogaliki - 2402 przepisów (strona:17/161)

Rogaliki drożdżowe – śniadaniowe. 81

Miękkie, puszyste, delikatne i wyjątkowo smaczne rogaliki drożdżowe. Można o nich pisać bez końca i same pozytywne rzeczy, chociaż mają jeden minus, zdecydowanie za szybko znikają. Idealnie smakują z dżemem, miodem, żółtym lub białym serem. Są doskonałe na leniwe niedzielne śniadanie, a także doskonale sprawdzą się jako drugie śniadanie do szkoły czy do pracy. Spróbujcie sami, a zapewniam(...)będziecie sięgać po nie często. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Rogaliki drożdżowe – śniadaniowe .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Składniki 450 g mąki pszennej typ 480 1 duże jajko 50 g masła rozpuszczone, przestudzone 20 g świeżych drożdży 250 ml mleka lekko ciepłe 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli płaska dodatkowo: 1 łyżeczka maku, sezamu

To co lubię - gotuję i polecam
Ekspresowe rogaliki z masą makową 114

mojprzepisna.pl | Ekspresowe rogaliki z masą makową Dziś mam dla was świetny przepis na ostatnią chwilę przed świętami. Gdy macie pełne ręce roboty, te rogaliki zrobicie w godzinkę. Są od razu gotowe do zjedzenia, na ciepło. Rogaliki są idealne na niedzielne śniadanie, są pożywne, lekko słodkie, pyszne nawet następnego dnia. Składniki 12 rogalików: Ciasto: 1 opakowanie ciasta francuskiego(...)podzielić na 6 trójkątów, prostokątnych. Na każdy trójkąt nałożyć farsz, dość grubą warstwę, równomiernie rozłożyć na powierzchni ciasta, zostawiając po kilka mm z każdego bolku wolnego miejsca. Zawijać każdy rogalik od podstawy, do wierzchołka. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20-25 min w 200 st. z termoobiegiem, lub 220 st bez termoobiegu. Wyjąć z piekarnika, polukrować. Lukier

moj przepis na
Najlepsze KRUCHE ROGALIKI z konfiturą 146

Najlepsze KRUCHE ROGALIKI z konfiturą – Zapraszam na pyszne, aromatyczne rogaliki. Maślane, troszkę waniliowe, pachną cudownie i wspaniale smakują! W przygotowaniu są proste i szybkie. Na nadzienie rogalików możemy użyć ulubionej konfitury. Wyglądają uroczo i są idealnym dodatkiem do kawy czy popołudniowej herbaty. Bardzo polecam! Zniknęły u mnie błyskawicznie (inspiracja z gazety „Dobre Rady”). Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka(...)YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Najlepsze KRUCHE ROGALIKI z konfiturą Składniki na około 24 rogaliki: Ciasto: 400g mąki pszennej (użyłam tortowej) 60g cukru pudru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g lub opakowanie cukru z prawdziwą wanilią szczypta soli 200g schłodzonego masła 2 żółtka 1 łyżka kwaśnej śmietany 12% lub 18% około

Mała Cukierenka
Rogaliki cynamonowe 109

Pyszne rogaliki, idealne na śniadanie z szklanką mleka, czy nawet do kawy zamiast ciasta. Ja lubię je zabierać na śniadanie do pracy, bo są smaczne i nie wymagają już żadnych dodatków tj. dżem. Mój syn zaś uwielbia je za to, że są posypane makiem. SKŁADNIKI Rogaliki: 250 ml ciepłego mleka 25 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 3 łyżki mleka(...)celu jego odpowietrzenia. Ciasto podzielić na dwie równe części. Każdą rozwałkować na placki. Każdy placek posmarować cienko nadzieniem, po czym podzielić nożem na 8 części (jak pizzę). Każdy rogalik ciasno zawinąć zaczynając od podstawy trójkąta w stronę jego wierzchołka (wierzchołek należy dobrze skleić w przeciwnym razie może się otworzyć w trakcie pieczenia), po czym uformować w kształt rogalika i ułożyć

Passions hobbies life
Rogaliki maślane z marmoladą 173

Rogaliki maślane z marmoladą są przepyszne – mięciutkie, puszyste i lekko słodkie. Idealne na śniadanie czy podwieczorek. Do ich nadziania można wykorzystać również krem czekoladowy czy budyń. [embed]https://youtu.be/lG9mDwkaeYk[/embed] Składniki na rogaliki maślane z marmoladą (około 32 sztuki): 50 g świeżych drożdży 250 ml (szklanka) mleka 600 g – 650 g mąki pszennej 100 g masła 150 g cukru(...)dzielimy je na 4 równe części. Rozwałkowujemy je na kształt koła średnicy około 30 cm i dzielimy na 8 trójkątów. Na szerszą część nakładamy marmoladę, ciasto zwijamy i formujemy rogaliki. Układamy je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie rogaliki nakrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie każdy rogalik smarujemy roztrzepanym jajkiem

e-PrzepisyKulinarne
Kruche rogaliki 106

Kruche rogaliki Rogaliki wprost rozpływają się w ustach, są kruche i bardzo mięciutkie, a do tego przepyszne. Robi się je łatwo i szybko. Polecam!   Składniki: 3 szklanki mąki 250g zimniej margaryny lub masła (użyłam pół na pół) 1 szklanka kwaśnej śmietany 12% lub 18% 2 łyżki cukru pudru   Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania rogali, marmolada, masa makowa albo(...)czekolada – do nadziewania, cukier puder do posypania lub polukrowania rogalików     *** Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy *** *** Ciasto umieszczamy w woreczku i wkładamy do lodówki na około 1 godziną. Po tym czasie dzielimy je na 4 części. Każdą rozwałkowujemy na kształt koła i kroimy na 8 trójkątów. Na szerszej części trójkątów nakładamy marmoladę lub inne wybrane nadzienie *** *** Trójkąciki

Blog z Apetytem
Drożdżowe mini rogaliki z marmoladą 206

Marmolada wieloowocowa,  długo   u mnie,  w lodówce  leżała, aż na swoje zastosowanie w końcu się doczekała. Trochę czasu dzisiaj wygospodarowałam i za pieczenie drożdżowych rogalików się zabrałam. Mleko z masłem i z cukrem podgrzałam, do drożdży dodałam, z mąką wymieszałam i chwilę na wyrośniecie poczekałam. Następnie jajko i   pozostałą  mąkę dodałam(...)ciasto pozagniatałam. Cisto na 6 części podzieliłam, wzięłam jedną, a pozostałe przykryłam. Na krążek rozwałkowałam, na 9 części pocięłam, marmolady dodałam i za zwijanie ciasta się wzięłam. Na mini rogaliki pozwijałam i roztrzepanym jajkiem pomalowałam. Piekłam 15 min, następnie ostudziłam i cukrem pudrem o smaku waniliowym oprószyłam. Taki rogalik na dwa, trzy kęsy jest zjadany, myślę, że mój  czas

Moniki Smakołyki
Proste rogaliki z marmoladą 322

Słodka alternatywa na Tłusty Czwartek dla osób, które nie przepadają za pączkami, czy faworkami. Idealne do kawy, kruchutkie, bardzo proste w przygotowaniu rogaliki z marmoladą z owoców leśnych i wiórkami kokosowymi. Przepis na rogaliki z marmoladą z owoców leśnych: Składniki Ciasto ( około 30 rogalików ): 300 g mąki pszennej 220 g masła 220 g kremowego serka 1 zółtko Cukier puder Wiórki(...)posypujemy wiórkami kokosowymi. Dzielimy ciasto na trójkąty i każdy z nich zwijamy, zaczynając od brzegu, a kończąc na środku. To samo robimy z drugim kawałkiem ciasta. Przenosimy przygotowane rogaliki z marmoladą na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, tak aby trójkątny koniuszek ciasta znalazł się pod rogalikiem. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i smarujemy rogaliki glazurą z żółtka. Pieczemy

ale Pysznie
Ekspresowe rogaliki z masą makową 218

mojprzepisna.pl | Ekspresowe rogaliki z masą makową Dziś mam dla was świetny przepis na ostatnią chwilę przed świętami. Gdy macie pełne ręce roboty, te rogaliki zrobicie w godzinkę. Są od razu gotowe do zjedzenia, na ciepło. Rogaliki są idealne na niedzielne śniadanie, są pożywne, lekko słodkie, pyszne nawet następnego dnia. Składniki 12 rogalików: Ciasto: 1 opakowanie ciasta francuskiego(...)podzielić na 6 trójkątów, prostokątnych. Na każdy trójkąt nałożyć farsz, dość grubą warstwę, równomiernie rozłożyć na powierzchni ciasta, zostawiając po kilka mm z każdego bolku wolnego miejsca. Zawijać każdy rogalik od podstawy, do wierzchołka. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20-25 min w 200 st. z termoobiegiem, lub 220 st bez termoobiegu. Wyjąć z piekarnika, polukrować. Lukier

moj przepis na
Rogale marcińskie na bogato, w wersji mini 166

Zobacz jak formować rogaliki, pełen film, w którym przepis na rogaliki będzie pokazany krok po kroku już wkrótce. Jadane przeze mnie od dziecka, pieczone w domu od paru lat :) Nie ma jak domowe, a w tym roku w wersji mini, na dwa chapsiki. Przepis zaczerpnęłam z moich wypieków , moim zdaniem najlepszy, a próbowałam przez lata też kilku innych. Nadzienie zmieniłam(...)dość trudne Czas przygotowania:  kilka godzin Ilość porcji:                 24 małe rogaliki lub 12 pełnowymiarowych Wartość kaloryczna:   lepiej nie wiedzieć Składniki: Na nadzienie (podana podwójna porcja) : 500g białego maku 12 łyżek miodu 100 g marcepanu (najlepiej domowy) 200 g migdałów (150 +50), podprażonych

Bazując na smaku
Rogaliki z różą mamy Majki 161

Jest taki jeden przepis, z myślą o którym robiłam konfiturę z płatków róży. W zaplamionym zeszycie mojej mamy figuruje jako "Rogaliki z różą mamy Majki". Dziś zapraszam wszystkich właśnie na nie. Uwielbiałam obserwować, jak mama robi te rogaliki. Nie wiem dlaczego, ale najbardziej podobało mi się jak kładzie konfiturę na każdy kawałek ciasta, a dopiero potem zawija. To całe dzielenie(...)osiem, to było chyba moje pierwsze zetknięcie z tabliczką mnożenia (bo ciasto dzielimy na osiem a potem każdy kawałek na osiem- to ile zjemy rogalików?:)). Sama robiłam je po raz pierwszy jakoś w podstawówce- był taki zwyczaj przynoszenia cukierków na urodziny i coś mi świta, że kiedyś zamiast nich przyniosłam właśnie rogaliki z różą. Pychota- nie za słodkie, bardzo aromatyczne

les mirabelles
Rogaliki z ziemniaków 146

Ogólnie uwielbiam rogaliki. Do tej pory moje ulubione to rogaliki drożdżowo- kruche , zastanawiałam się, czy szybko się moje upodobania zmienią, ale chyba jednak nie. Rogaliki z ziemniaków nie są złe, ale nie podbiły moich kubeczków smakowych do tego stopnia, żebym się nimi zachwycała, ale na pewno moja przygoda z różnymi rogalikami się na tym nie skończy. Dzieci zajadały się nimi(...)ciasto, podzielić na kilka części i cienko rozwałkować (na grubość około 2 – 3 mm) w kształcie okręgu. Podzielić na 8 trójkątów, na każdy nakładać ulubione nadzienie i zwijać. Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w temperaturze 170ºC, na złoty kolor. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined

dom-agi.pl
Rogaliki wodne z różą 122

Przepis na te rogaliki znalazłam w starym domowym przepiśniku. Bardzo zaintrygowało mnie "moczenie" ciasta w zimnej wodzie w której to ciasto wyrasta. Ja dzisiaj zaproponowałam te oto rogaliki z nadzieniem różanym, bardzo je lubimy;)  Myślę jednak, że inne nadzienie typu krem czekoladowy, dżem, biały ser będą idealnie do nich pasowały. Rogaliki są bardzo mięciutkie a przy tym delikatnie kruche(...)przerobić, kolejno rozwałkować. Ja wałkuję ciasto na kształt okręgu i dziele sobie je na trójkąciki, następnie na każdego nakładam porcję nadzienia i zwijam od tej najszerszej strony. Gotowe rogaliki wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Należy jednak pamiętać że końcówka rogalika powinna się znajdować pod spodem. Każdego rogalika posmarować roztrzepanym jajkiem i piec przez około 20-25 minut

Krakowskie smaki Ani
Kruche rogaliki z marmoladą 236

grupie kulinarnej na FB, na której również się udzielam znalazłam przepis na te trzyskładnikowe rogaliki. Przepis ten cieszy się dużym powodzeniem więc i ja postanowiłam go wypróbować. Rogalików jeszcze nigdy nie robiłam  więc taki prosty przepis jak na pierwszy raz wydawał mi się idealny. Przepis wypróbowałam i rogaliki zrobiłam. Potwierdzam, że rogaliki są przepyszne. Bardzo zasmakowały mojej córeczce(...)zabrała nawet kilka do szkoły. Rogaliki można zrobić z różnym nadzieniem i pomimo, że w cieście nie ma cukru to są one słodkie głównie właśnie za sprawą słodkiego nadzienia. składniki: 3 szklanki mąki, użyłam pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 1 szklanka śmietany 18% 250 g masła lub margaryny oraz marmolada do nadziewania cukier puder do posypania Składniki odmierzam szklanką

Monia miesza i gotuje
Rogale drożdżowe z z Lemon Curd i cytrynowym lukrem 24

Dzisiaj mam dla Was recepturę na pyszne rogaliki. Bardzo mięciutkie i puszyste z obłędnym cytrynowym kremem. Wymyśliłam je tak na szybko i jestem z nich bardzo zadowolona. Zapach który roznosił się po całym domu podczas pieczenia był cudowny. Słodko-kwaśne połączenie jest najlepsze. Musicie takie zrobić.   Potrzebujemy:   Na rozczyn: 2 dag świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru pół szklanki(...)około pół szklanki )  sok z cytryny    Dodatkowo: dowolna posypka ( u mnie siekane orzeszki ziemne ) otarta skórka z cytryny mąka tortowa do podsypania stolnicy   Wykonanie pysznych rogalików: 1. Drożdże rozcieramy z cukrem i ciepłym mlekiem, następnie wsypujemy mąkę i przykrywamy czystą ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby rozczyn ,, ruszył ". Mąkę przesiewany do miski

Izabelawkuchni