Drożdżowe rogaliki z dynią o nadzieniu orzechowo - dyniowym Drożdżowe, dyniowe rogaliki z nadzieniem orzechowo-dyniowym! Pysznie! Kochani, jestem przeszczęśliwa. Wymyśliłam sobie rogaliki takie puchate i puszyste z ciasta drożdżowego z dodatkiem puree z dyni pieczonej, z nadzieniem z dyni masła orzechowego. Wyszło tak pysznie, tak jak chciałam ;-). Ciasto drożdżowe z dodatkiem dyni miało obłędny kolor, widzieliście zresztą już(...)pomarańczowy kolor. Nadzienie z pieczonej dyni, masła, i masła orzechowego, było strzałem w dziesiątkę. Polecam na jesienne poranki. Dobry humor gwarantowany! Dzień dobry! SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE NA ROGALIKI DYNIOWE: - 1 kg mąki pszennej tortowej - 4 żółtka - 3 białka - szklanka cukru - 1/2 szklanki mleka - kostka masła - 1/2 szklanki puree z dyni green - 1/2 łyżeczki cynamonu - paczka drożdży świeżych
SMYKWKUCHNIChociaż mam mało czasu, to od czasu do czasu lubię upiec takie małe co nie co:) Tym razem padło na rogaliki, które okazały się trafem w dziesiątkę. Smaczne, z lekko kwaśną nutą wiśni z wanilią... Polecam. Wybierając przepis na te rogaliki wzorowałam się na przepisie Pauliny z bloga Kotlet.tv . Jeżeli ktoś jeszcze tego bloga nie poznał to go Wam polecam(...)jajka; 40 g oleju lub masła; 3 łyżki cukru; Składniki na nadzienie: 8 łyżek cukru; 2 łyżeczki cukru z wanilią; około 3 szklanek wiśni; Ponadto: 1 jako do smarowania rogalików; cukier puder do posypania upieczonych rogalików; Wykonanie: Mąkę przesiać przez sito do miski, dodać resztę składników, wymieszać i dobrze wyrobić ciasto. Jeżeli mamy świeże drożdże to należy je rozpuścić
In my kitchenTakie rogaliki to ja mogę jeść codziennie. Są tak puszyste, mięciutkie i pyszne że aż brak słów. Przepis na nie znalazłam na blogu Margarytki i czytając tyle pochlebnych opinii od razu zrobiłam z podwójnej porcji. Ale było warto i z pewnością nie raz jeszcze je zrobię. Przy zwijaniu rogalików korzystałam z filmiku Pana Tomasza Klimczaka. Rogaliki podane na talerzu(...)równych części i uformować z nich kulki. Każdą kulkę rozwałkować na owalne, podłużne placki i rozciągając ciasta zwijać od góry lekko naciągając ciasto. Im więcej nawinięć tym rogalik będzie bardziej puszysty. Po zwinięciu wygiąć na kształt rogalika i ułożyć na blaszkach wyłożonych matą silikonową lub papierem do pieczenia w dosyć sporych odstępach. Posmarować rozkłóconym jajkiem z mlekiem i posypać makiem
Ala piecze i gotujeMiękkie, drożdżowe rogaliki z czekoladową niespodzianką w środku. Idealne do kubka gorącego kakao. Składniki: 500 g mąki pszennej tortowej 25 dag świeżych drożdży (1/4 kostki) 3/4 szklanki mleka 65 g miękkiego masła 4 łyżki cukru 2 jajka (1 do ciasta i 1 do posmarowania rogalików) cukier z prawdziwą wanilią (do smaku) szczypta soli krem czekoladowy, np. nutella Mleko(...)koła i dzielę ciasto na kilka części. Dalej postępuję tak jak widać na obrazkach, tj. krem nakładam na najszerszą część ciasta; następnie zawijam i delikatnie wywijam na bok rogi rogalików; łączeniami układam do dołu, aby podczas pieczenia rogaliki się nie zdeformowały. Przygotowane rogaliki ułożyć na blaszce i przykryć ściereczką- odstawić w ciepłe miejsce, aby lekko podrosły na około
Ugotowaćmusiałam zastąpić go truskawkowym 1 duże jajko 3 płaskie łyżki cukru ½ płaskiej łyżeczki soli A dodatkowo jedno rozbełtane jajo do posmarowania rogali i sezam do posypania Ja posmarowałam rozcięte rogaliki dżemem brzoskwiniowym niskosłodzonym z dodatkiem jabłka ORZECH Do kubka wsypać drożdże z łyżeczką cukru i mąki, dodać jogurt.Następnie wlać lekko ciepłe mleko około 4 łyżek i jogurt. Wymieszaj(...)Wyrośnięte ciasto podzieliłam na 12 równych części. Zrobiłam wałek i pokroiłam na 12 równych plasterków. Uformowałam kulki. Każdą kulkę rozwałkowałam na owalne, podłużne placuszki i z każdego uformowałam rogalik. Cytuję Margarytkę - " Górę takiego placuszka lekko zagiąć do siebie, prawą ręką rolować ciasto do siebie i od siebie, lekko dociskając, a lewą przytrzymywać i lekko naciągać ciasto (dobrze wyrobione
Z Kuchni Do KuchniDziś jak co środę przepis na coś słodkiego. Padło tym razem na rogaliki drożdżowe. Tym bardziej, że już odczekały na swoją kolejkę w Naszej poczekalni. Pyszne, z ciekawym nadzieniem, idealne w smaku i ... nieidealne w wyglądzie. A czy Wam wychodzą idealne rogaliki? Moje zawsze są jakieś nierówne, jeden większy drugi mniejszy ale taki ich urok. Rogaliki(...)śliwki i obrana gruszkę miksujemy na masę, nie musi być całkiem gładka. Na każdy trójkąt ciasta nakładamy łyżeczkę farszu i zwijamy w rogalika. Układamy na blaszce, z wierzchu smarujemy żółtkiem jajka. Pieczemy ok 15 minut w piekarniku w 190 stopniach. Z cukru pudru i soku wyciśniętego z cytryny robimy lukier, dodajemy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiszklanki dowolnej, gęstej konfitury albo dżemu-u mnie z roży 2 roztrzepane jajka do posmarowania rogali przed pieczeniem cukier puder do oprószenia rogalików po upieczeniu(...)rozwałkować na koło o średnicy około 30 cm (placek nie musi być idealnie okrągły), podzielić na 8 trójkątnych części. Na podstawie każdego trójkąta ułożyć po łyżeczce konfitury i zwinąć rogaliki. Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia albo posmarowanej masłem – zachować spore odstępy, bo rogaliki rosną. Odstawić na 20 minut, posmarować rozkłóconym jajkiem, wstawić do piekarnika nagrzanego
w mojej kuchniszklanki dowolnej, gęstej konfitury albo dżemu-u mnie z roży 2 roztrzepane jajka do posmarowania rogali przed pieczeniem cukier puder do oprószenia rogalików po upieczeniu . WYKONANIE .. Mleko podgrzać, wsypać cukier, drożdże i dobrze rozetrzeć. Zostawić na 10 minut do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę, dodać jajka, jogurt naturalny i wlać rozpuszczone i ostudzone masło. Wszystko(...)rozwałkować na koło o średnicy około 30 cm (placek nie musi być idealnie okrągły), podzielić na 8 trójkątnych części. Na podstawie każdego trójkąta ułożyć po łyżeczce konfitury i zwinąć rogaliki. Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia albo posmarowanej masłem – zachować spore odstępy, bo rogaliki rosną. Odstawić na 20 minut, posmarować rozkłóconym jajkiem, wstawić do piekarnika nagrzanego
w mojej kuchniPyszne, chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku rogaliki śniadaniowe. Przepis znalazłam na stronie ' Moje Wypieki '. Rogaliki przed włożeniem do piekarnika możemy posypać makiem lub sezamem. Najlepiej smakują z domowym masełkiem . Zapraszam do pieczenia! Składniki na 6 maślanych rogalików: 10 g świeżych drożdży lub 5 g drożdży instant 1 łyżka cukru 1/2 szklanki mleka w temperaturze pokojowej(...)pokojowej 1/2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżki oleju słonecznikowego 30 g roztopionego masła w temperaturze pokojowej Dodatkowo: 20 g roztopionego masła w temperaturze pokojowej 1 jajko do smarowania rogalików CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. W misce rozdrabniamy drożdże, wsypujemy łyżkę cukru, łyżkę masła i łyżkę mleka. Rozcieramy i odstawiamy do wyrośnięcia na 10 minut. Roztrzepujemy jajko
My Culinary ArtZawładnęły nami zupełnie.. Najlepsze rogaliki, jakie dotychczas zrobiłam. Zniknęły tego samego dnia jeszcze ciepłe.. Polecam, naprawdę warte są zachodu J Przepis wzięłam z tej strony. . Z podanego przepisu wychodzi około 30 rogalików. Składniki na ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 10 g suszonych drożdży ¼ szklanki cukru 2 jajka 1/3 szklanki ciepłego mleka 2 łyżki kwaśnej śmietany(...)roztopionego schłodzonego 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g) Dodatkowo: Gęsta konfitura 1 rozmącone jajko 1 łyżka mleka ½ szklanki mąki do podsypania cukier puder do posypania upieczonych rogalików. Sposób wykonania: Ze wszystkich składników podanych na ciasto zagnieść gładkie i jednolite ciasto. Ja uprościłam sobie tą czynność wyrabiając ciasto w maszynie do chleba. Z wyrobionego ciasta uformować kulę, oprószyć mąką i owinąć
Na słodko lub wytrawniefamily:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} W poszukiwaniu inspiracji kulinarnych na blogach kulinarnych, trafiłam tutaj na ciekawy przepis na krucho – drożdżowe rogaliki. Postanowiłam je upiec i nie zawiodłam się, wyszły przepyszne. Polecam :-) Przepis na 24 rogaliki: 250 g mąki pszennej ¼ szklanki ciepłego mleka ½ kostki masła 12 g suchych drożdży 1 jajko(...)łyżki cukru pudru 1 łyżeczkę cukru 1 łyżeczka olejku waniliowego Dodatkowo: Marmolada, dżem lub czekolada jako nadzienie Cukier puder do posypania rogalików po upieczeniu. Sposób wykonania: Mleko lekko podgrzać, dodać do niego drożdże, 1 łyżeczkę cukru, wymieszać i pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia. W międzyczasie mąkę wymieszać z miękkim masłem. W oddzielnym naczyniu jajko ubić dobrze z cukrem
Na słodko lub wytrawniePyszne puszyste drożdżowe rogaliki nadziane marmolada i polane białym śmietankowym lukrem, smakują nie tylko pierwszego dnia ale i na kolejny mogą stanowić słodką przekąskę. Przepis zaczerpnięty stąd (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto: pół kostki margaryny/masła 3 dag drożdży 1/4 szklanki ciepłego mleka 3 łyżki cukru szczypta soli 2 szklanki mąki 2 jajka Lukier(...)potem na ćwiartki, a każdą z ćwiartek jeszcze raz na pół. Nagrzać piekarnik do 180 stopni, ale wcześniej wyjąć z niego blachę i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Formowanie rogalików - nadzienie nakładamy tylko na szerokie końce trójkątów. Nie należy przesadzać z ilością nadzienia, dobrze by było to około 1 łyżeczki. Rogalika należy zwijać od szerokiego końca. Najpierw zalepiamy nadzienie
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniadawna planowałam zrobić rogaliki drożdżowe i w końcu udało mi się jak spędzałam urlop z Rodzinką. Przepis stanowczo nie nadaje się dla dwuosobowej rodziny;)! Trzeba sporej ilości osób, żeby sobie poradzić z taką ilością rogalików, chyba że zmniejszymy proporcje… Ja je jednak robiłam w dwóch rozmiarach i z różnymi nadzieniami… i próbowanie ich było jak koło fortuny(...)człowiek nie wiedział na co trafi ;)! Rogaliki drożdżowe wyszły pyszne, mięciutkie i delikatne:)! Rogaliki drożdżowe – składniki: 1 kg mąki pszennej 3 jajka 2 żółtka 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mleka 12 g drożdży w proszku 1 kostka margaryny dodatkowo dżem, konfitura, owoce smażone, opcjonalnie mak, sezam, siekane orzechy 1. Do podgrzanego ciepłego mleka dodać cukier
UgotujmyTo.plwłaśnie jest z przepisami Joasi z KULINARNE SZALEŃSTWA MARGARYTKI . Dziś po raz kolejny skorzystałam z jej przepisu. Tym razem zachęciły mnie pięknie i apetycznie wyglądające maślane rogaliki (oryginalny przepis TUTAJ ). No i całkowity sukces kulinarny! Rogaliki wyszły re-we-la-cyjnie! Co prawda rogale Joasi mają piękniejszy splot i pokazowo zrobioną "falbankę", ale moim(...)równe części z każdej z nich formując kulkę. Każdą kulkę rozwałkowujemy na podłużny prostokąt i zwijamy krótszy bok do siebie, lekko naciągając przy tym ciasto. Chodzi o zwinięcie rogalika jak największą ilość razy, bo im więcej nawinięć tym rogalik bardziej puszysty. Instruktażowy filmik jak zwijać rogale znajdziemy TUTAJ . Po zwinięciu boki rogalika zaginamy do środka, zwracając jednocześnie uwagę
Walijskie Pichceniepogodą jest tylko jedno lekarstwo - domowe ciasto drożdżowe. Przez chwilę pomyślałam, ze na taką aurę najlepsze byłyby aromatyczne cynamonki, ale córka szybko sprowadziła mnie na ziemię, że ona chce rogaliki i to z budyniem, a jeszcze lepiej gdy ten budyń był czekoladowy. Moje matczyne serce musiało spełnić tą zachciankę. Wróciłam do mojego sprawdzonego przepisu na rogaliki ale postanowiłam tym razem(...)ubić żółtka z cukrem, dzięki temu ciasto wyszło jeszcze bardziej puszyste i mięciutkie, także jeśli macie chwilę więcej czasu to polecam tą metodę. Mąż, który rogalików spróbował dopiero na 3 dzień uznał, że to najlepsze rogale jakie kiedykolwiek zrobiłam, także niech to będzie dla Was zachęta do ich upieczenia. Składniki (na ok 24 sztuk): 600g mąki pszennej
Cynamonowe szczęście