Rogaliki z parówką i serem (Croissants Crazy) to idealne pieczywo na śniadanie, na kolację, na każdą chwilę. Nie wymagają już dodatków, obkładania czymkolwiek gdyż wszystko jest ukryte w środku. Jako „cudowna” gospodyni i jeszcze „cudowniejsza” żona postanowiłam parówkę (może być inna ulubiona kiełbasa” i ser ukryć w pysznym cieście drożdżowym. Upiekłam więc pyszne wytrawne rogale, które znikają(...)mgnieniu, nie pozwolono by ostygły. Rogaliki z parówką i serem (crescent rolls) są oczywiście z ciasta „ Crazy Dough for Everything ”! A tak swoją drogą nazbierało się już tych „zwariowanych przepisów”, zarówno słodkich I wytrawnych! Wszystko o tym przepisie znajdziecie we wpisie na domowe pieczywo – Bułki pszenne . To ciasto sprawdza się w każdym drożdżowym wypieku. Muszę jeszcze zrobić Crazy pizza. Surowe
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięgość w dom, to jedzenia nie może zabraknąć :) Były wspólne pizze, sushi, ciasto marchewkowe i tiramisu. Było głośno, wesoło i tak zwyczajnie dobrze. Na drugi dzień odkryłam, że rogaliki smakują wyśmienicie, odgrzane lekko w piekarniku lub jak kto woli - w mikrofali. Tu pewnie ktoś powie: a jak w mikrofali? Niezdrowe, niedobre, ja nie mam mikrofali! A ja mam i czasami(...)używam :) O! I ciasto drożdżowe, które zawsze bardzo lubiłam, też jem od czasu do czasu. Już nie tyle co kiedyś. Bo kiedyś takie dwa rogaliki to ciągle było mało. Teraz wystarczy pół, a następnym razem drugie pół. Zostawiam więc dziś na blogu rogaliki z makiem i kruszonką. Były przepyszne. Pewnie dlatego, że z makiem :) Składniki na ciasto drożdżowe
bistro mamaRogaliki drożdżowe z konfiturą – dawno ich u nas nie było. A przecież tak lubimy wszystko co drożdżowe. Mięciutkie, rogaliki drożdżowe z konfiturą powstały u nas na weekend. I mimo, że dopadło mnie okrutne przeziębienie, tak dawno go nie było, że zdążyłam zapomnieć jak bardzo bywa uciążliwe, męczące, tak między jednym lekarstwem a drugim, w chwilach napływu energii przygotowałam naprędce(...)rogaliki. Wyszły mięciutkie, puszyste, idealne na drugie śniadanie lub podwieczorek. Smak dzieciństwa gwarantowany. U nas z nadzieniem z konfitury różanej, która została mi jeszcze po pączusiach. Możecie dodać kostkę czekolady, nutellę, w zależności na co macie ochotę. Bardzo Wam polecam. Przygotujecie je w dość szybkim czasie a dzieci i pozostali domownicy będę bardzo zadowoleni i ucieszeni. Składniki: 1 kg mąki
Made By Mom And SonPuszyste, delikatne, cudownie pachnące, a w smaku obłędne. Nie sposób powstrzymać się przed zjedzeniem kilku za jednym posiedzeniem. Znikają więc błyskawicznie. Ciasto drożdżowe do rogalików przygotowałam w nieco inny sposób niż zwykle. Zaczęłam od ubijania jajek z cukrem, co sprawiło, że ciasto jest jeszcze lżejsze i jeszcze bardziej delikatne. Wychodzi nieco luźne, czym nie należy się przejmować, bo im luźniejsze(...)przed wyrastaniem, tym delikatniejsze i dłużej świeże po upieczeniu. Składniki: Zaczyn: 80 g świeżych drożdży 1 płaska łyżka cukru pudru 2 łyżki mąki pszennej 6 łyżek mleka Ciasto na rogaliki: przygotowany zaczyn 2 jajka 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 120 g roztopionego masła 180 ml mleka szczypta soli 3,5 szklanki mąki pszennej Dodatkowo: dżem
Smakowity Blog Kulinarnykażde Święta u mnie w domu oprócz pierników robiliśmy malutkie drożdżowe rogaliki. To ten rodzaj słodyczy, które można zrobić wcześniej, zamknąć w pudełku i podjadać przez całe Święta :) Lubię nadziewać je gęstym babcinym dżemem wiśniowym, albo wiśniami ze słoika, równie dobrze pasować będzie jednak czekolada, masło orzechowe, migdały w karmelu lub nadzienie takie jak w tych rogalikach . Składniki(...)kwadraty o boku około 7-8 cm. Na rogu każdego kwadratu kładziemy łyżeczkę dżemu lub kilka wiśni i zwijamy kwadrat na ukos zaczynając od rogu z nadzieniem. Brzegi rogalika zagniatamy i łaczymy razem. Przekładamy rogaliki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na około 15 min. Z cukru pudru i cytryny robimy lukier
CiastkozercyDzisiaj sprawdzony przepis na pyszne kruche rogaliki. Rogaliki, które przygotujecie z 2 składników. Ciasto to tylko mąka i serek mascarpone. Z podanej ilości wychodzi około 32 pysznych rogalików. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Rogaliki z 2 składników Porcje 32 Składniki Składniki na ciasto : 250 g serka mascarpone 200 g mąki tortowej Dodatkowo : marmolada 1 jajko(...)części. Każdą z nich po kolei wałkujemy na koło o średnicy około 22-23 cm. Dzielimy na 8 trójkątów. Na każdym z nich kładziemy niewielką ilość marmolady. Zawijamy rogaliki i smarujemy rozbełtanym jajkiem. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 20-25 minut, aż się ładnie zezłocą. Artykuł Rogaliki
To co lubię - gotuję i polecamKruche rogaliki z białą czekoladą i borówkami Delikatne, maślane i ekstra kruche rogale, które w dodatku są bardzo szybkie i proste w przygotowaniu. Niebo w ustach! Składniki: Ciasto: 400g mąki pszennej + maka do podsypania 3 łyżki cukru pudru 250g zimnego masła 5 żółtek Dodatkowo: ok 20dkg borówek 1 tabliczka białej czekolady cukier puder do posypania(...)lodówki *** *** Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 części *** *** Każdą część rozwałkowujemy na kształt koła i dzielimy na 8 lub 12 trójkątów – w zależności jak duże chcemy uzyskać rogaliki *** *** Na szerszej części każdego trójkąta układamy pół kawałka czekolady oraz 2-3 borówki *** *** Ciasto z nadzieniem zawijamy zaczynając od szerszej części tworząc rogaliki *** *** Gotowe rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem
Blog z Apetytemserem , to wypiek z ciasta drożdżowego , który rewelacyjnie sprawdza się podany na śniadanie , na kolację oraz jako przekąska . Te rogale śniadaniowe są mięciutkie, maślane i fantastyczne w smaku. Przygotowanie rogalików drożdżowych zaczynam od zrobienia ciasta, do którego to poza mlekiem, jajkami, mąką i masłem dodaję również jogurt grecki , który nadaje ciastu delikatnej konsystencji. Po połączeniu i kilkuminutowym wyrobieniu, ciasto odstawiam(...)drugiego wyrośnięcia. W międzyczasie przygotowuję nadzienie z szynki , sera oraz serka kremowego. Nadzienie urozmaicić można dodatkiem szczypiorku, czosnku czy natki pietruszki, jeśli macie ochotę na bardziej aromatyczne rogaliki. Pierwszą kulkę z ciasta drożdżowego wałkuję, pokrywam nadzieniem, na którym układam drugi placek z ciasta i kroję całość na części, które smaruję dwa razy jajkiem w 15-o minutowych odstępach. Na koniec
MeCookswyszukiwanych przystawek w internecie. W dzisiejszych czasach większość z nas ma zaplanowany dzień co do minuty, a szukając przepisów lubi stawiać na prostotę i szybkość wykonania. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Rogaliki z szynką i serem to fenomenalna przekąska, którą można przygotować w ekspresowym tempie. Wystarczy zaledwie 4 podstawowe składniki! Są bardzo smaczne, łatwe i szybkie do zrobienia i idealnie sprawdzą się(...)każdą okazję. Zapraszam na przepis! PRZEPIS NA ROGALIKI Z SZYNKĄ I SEREM Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 12 plastrów ulubionej szynki 12 plastrów żółtego sera ketchup 1 roztrzepane jajko czarnuszka do posypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Ciasto francuskie dzielimy na pół, wzdłuż dłuższego boku. Następnie otrzymane części dzielimy na małe trójkąty (takie jak na rogaliki). Każdy z trójkątów smarujemy ketchupem
Przepiski.pltrójkąty. Na każdy trójkąt nakładamy nadzienie, może to być twarda marmolada, powidło śliwkowe, gęsty dżem lub masa serowa lub makowa, w zależności co kto lubi. Zwijamy w kształt rogalika i układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Możemy układać dość ciasno, bo rogaliki nie wyrastają podczas pieczenia wiele. Przed pieczeniem możemy je pomalować roztrzepanym jajkiem, ale nie jest to konieczne(...)Pieczemy w 180 C przez około 25 minut. Wystudzone rogaliki możemy oprószyć cukrem pudrem, ale i bez niego są smaczne. Rogaliki te są kruche, przypominają rogaliki z ciasta półfrancuskiego. Z tej porcji wyszło mi 27 rogalików. Jeśli chcemy je przechować dłużej wkładamy je do woreczka foliowego i szczelnie zamykamy. Życzę smacznego
Przepisy i porady kulinarneRogale marcińskie z białym makiem Rogaliki drożdżowe z białym makiem czyli rogale marcińskie. Rogaliki z białym makiem to historia, która przetrwała do dziś. Tradycyjne ciasto drożdżowe i delikatne nadzienie z białego maku i bakalii. Takie pyszne rogale drożdżowe można przygotować z białym makiem jak i z makiem niebieskim. Jak zrobić biały mak do rogali? Rogale z białym makiem wzorowane(...)rogale świętomarcińskie? Marcińskie rogale z białym makiem Biały mak mielony znakomicie się sprawdzi jako baza do nadzienia. Możesz przygotować rogale z ciasta francuskiego, rogale kruche jak i te najpopularniejsze rogaliki drożdżowe. Jeżeli nie masz czasu lub warunków, równie dobrze możesz przygotować rogaliki z białym makiem z puszki. Kiedyś był on dostępny tylko w sprzedaży wysyłkowej. Dziś biały mak w puszcze
Dieta moja pasjaczyli połączenie dwóch (moich ulubionych) ciast! Jest przepyszny, wilgotny, idealnie słodki, po prostu wspaniały. Co prawda wymaga trochę pracy, ale wykonanie idzie dość szybko i sprawnie. Polecam! 10. Rogaliki Twarogowe rogaliki z marmoladą Przepis tutaj (KLIK) Delikatne, bardzo kruche rogaliki z ciasta serowego, którego struktura przypomina warstwowe ciasto francuskie. Do ich przygotowania nie używamy w ogóle cukru(...)upieczeniu rogaliki możemy posypać cukrem pudrem, jednak dzięki słodkiemu nadzieniu nie jest to konieczne. Rogaliki maślane Przepis tutaj (KLIK) Są miękkie, puszyste i delikatne, także na drugi dzień po upieczeniu. Mają rewelacyjnie maślany smak co sprawia, że rogaliki wprost rozpływają się w ustach. Koniecznie musicie je spróbować! POLECAM TAKŻE: PRZEPISY NA JAJKA I SAŁATKI WIELKANOCNE PRZEPISY TUTAJ IMPREZOWE
Blog z Apetytemmojprzepisna.pl | Razowe rogaliki z jabłkami Witam wszystkich, odpoczęliście trochę podczas długiego weekendu? My spędziliśmy weekend wyjazdowo tj. byliśmy w Lublinie aby odwiedzić moją mamę i przyjaciółkę. Na szczęście znalazłam trochę czasu aby przygotować jakieś drobne słodkości. Wszyscy pieką rogale Marcińskie, a ja się ich przestraszyłam i upiekłam rogaliki z jabłkami. Piekłam jeszcze babkę drożdżową z pesto więc jak widzicie(...)Postanowiłam zrobić coś drożdżowego, coś zdrowszego, z małą ilością cukru, z jabłkami i z dodatkiem mąki razowej i otrębów – chyba zdrowsze byłoby zjedzenie samego jabłka ;) W rogalikach nie ma jajek, masła, a mleko można zastąpić mlekiem roślinnym, więc przepis jak najbardziej nadaje się dla alergików. [:Listonic] Składniki na 12 małych rogalików: 100 gr mąki pszennej (u mnie
moj przepis namojprzepisna.pl | Razowe rogaliki z jabłkami Witam wszystkich, odpoczęliście trochę podczas długiego weekendu? My spędziliśmy weekend wyjazdowo tj. byliśmy w Lublinie aby odwiedzić moją mamę i przyjaciółkę. Na szczęście znalazłam trochę czasu aby przygotować jakieś drobne słodkości. Wszyscy pieką rogale Marcińskie, a ja się ich przestraszyłam i upiekłam rogaliki z jabłkami. Piekłam jeszcze babkę drożdżową z pesto więc jak widzicie(...)Postanowiłam zrobić coś drożdżowego, coś zdrowszego, z małą ilością cukru, z jabłkami i z dodatkiem mąki razowej i otrębów – chyba zdrowsze byłoby zjedzenie samego jabłka ;) W rogalikach nie ma jajek, masła, a mleko można zastąpić mlekiem roślinnym, więc przepis jak najbardziej nadaje się dla alergików. [:Listonic] Składniki na 12 małych rogalików: 100 gr mąki pszennej (u mnie
moj przepis naWczoraj rano przy kawce, przeglądałam Facebooka i natknęłam się na bardzo ciekawe rogaliki. Do przygotowania ciasta wystarczy woda gazowana, olej i mąka. Byłam tak ciekawa smaku, że poszłam do kuchni i zaczęłam działać :) Ciasto fajnie się zagniotło i dobrze się z nim pracowało. Rogaliki wyszły smaczne, dlatego przepis podaję dalej. Oryginalny przepis znajdziecie u Asi na blogu(...)Składniki: 1/2 szklanki wody gazowanej 1/2 szklanki oleju 2 czubate szklanki mąki pszennej tortowej Dodatkowo: powidła, lub gęsty dżem (u mnie swojski dżem czereśniowy) cukier puder do posypania rogalików Wykonanie: Do miski wlać wodę gazowaną i olej. Dodać mąkę i wymieszać, a następnie zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez pół
Agusiowe smakołyki