rogaliki - 2402 przepisów (strona:31/161)

rogaliki sniadaniowe, wyrabiane łyżką ,na drozdzach i proszku 152

szklanki  masła, stopionego ,przestudzonego 1/3 szklanki  cukier zwykły 1 duże jajko 2 szklanki  mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia sól 1 łyżeczka masło roztopione do posmarowania rogalików przed i po pieczeniu Wykonanie Drożdże wymieszać z wodą i odstawić na 5 minut. W misce wymieszać drożdże wyrośnięte,masło,cukier i jajko. Dodać sól,proszek do pieczenia ,oraz mąkę(...)miski i ponownie przykryć ,drugą część rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na duże koło ( 30-40cm ). Pociąć rozwałkowane ciasto na 8,lub więcej mniejszych równych trójkątów. Zawinąć rogaliki ,posmarować roztopionym masłem i pozostawić na 20 minut do podrośnięcia.  W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 190 ° C . (piekłam przy tej temp.z użyciem funkcji termoobiegu). Piec rogaliki złoty kolor, o koło

mojej kuchni
KRUCHO-DROŻDŻOWE ROGALIKI Z BIAŁYM MAKIEM 172

Rogaliki krucho-drożdżowe z nadzieniem z białego maku i bakalii... coś na wzór rogali świętomarcińskich. Jednak choć moje nadzienie nieznacznie się różni, to przepis na ciasto to już zupełnie inna bajka 😉 Moje rogale wykonane są z ciasta krucho-drożdżowego, a oryginalne rogale świętomarcińskie z listkującego się ciasta półfrancuskiego, które jest dość pracochłonne i wymaga pracy już dzień wcześniej przed pieczeniem(...)Niestety nie miałam w tym roku tyle czasu i poszłam na łatwiznę. Choć na pierwszy rzut oka moje rogaliki wyglądają podobnie, to po przekrojeniu widać różnicę. Smakują też trochę inaczej, ale to nie znaczy, że gorzej... Są również rewelacyjne! Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mleka 14 g suchych drożdży  150 g masła 1 jajko 2 łyżki

Kuchnia MagdaLeny
rogaliki sniadaniowe, wyrabiane łyżką ,na drozdzach i proszku 135

szklanki  masła, stopionego ,przestudzonego 1/3 szklanki  cukier zwykły 1 duże jajko 2 szklanki  mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia sól 1 łyżeczka masło roztopione do posmarowania rogalików przed i po pieczeniu Wykonanie Drożdże wymieszać z wodą i odstawić na 5 minut. W misce wymieszać drożdże wyrośnięte,masło,cukier i jajko. Dodać sól,proszek do pieczenia ,oraz mąkę(...)miski i ponownie przykryć ,drugą część rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na duże koło ( 30-40cm ). Pociąć rozwałkowane ciasto na 8,lub więcej mniejszych równych trójkątów. Zawinąć rogaliki ,posmarować roztopionym masłem i pozostawić na 20 minut do podrośnięcia.  W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 190 ° C . (piekłam przy tej temp.z użyciem funkcji termoobiegu). Piec rogaliki złoty kolor, o koło

w mojej kuchni
JOGURTOWE ROGALIKI Z RÓŻĄ 151

Pyszne, małe rogaliki z półkruchego ciasta z dodatkiem jogurtu greckiego, nadziewane marmoladą różaną. Dzięki dodatkowi jogurtu długo utrzymują świeżość i nawet na drugi dzień smakują jak świeżo upieczone. Do tego są szybkie w przygotowaniu, gdyż ciasto nie musi ani leżakować, ani wyrastać jak w przypadku ciasta drożdżowego - po połączeniu składników i zagnieceniu ciasto, możemy od razu przystąpić do formowania rogalików(...)upieczeniu rogaliki lukrujemy i posypujemy suszonymi płatkami róż 🌹 Dzięki temu nie tylko smakują wyśmienicie, ale również świetnie się prezentują. Pychotka! Składniki: 2-2,5 szklanki mąki 100 g masła 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 4 łyżki jogurtu greckiego 24 łyżeczki  marmolady różanej Stovit Lukier: 1 czubata łyżka jogurtu greckiego 3/4 szklanki cukru pudru

Kuchnia MagdaLeny
Kruche rogaliki serowe z powidłami 235

Cudowne rogaliki serowe 3 składnikowe! Te boskie rogaliki z twarogu robi się w kilka minut. Są super proste do przygotowania a smakują nieziemsko. Rogaliki maślane kruche to prawdziwy hit w naszym domu.  Rogaliki z sera twarogowego można nadziać marmoladą, dżemem, kawałkiem jabłka czy też kremem budyniowym . Te rogaliki są tym bardziej proste, że do ich zrobienia używa się sera(...)twarogowego z kubełka. Polecam również mój przepis na ciasteczka maślane bez drożdży , które są bardzo podobne do rogalików

AniaGotuje.pl
Świateczne rogaliki z makiem 164

mnie już leży śnieg za oknem. A u was? W takiej atmosferze i klimacie ostatnio upiekłam pyszne i pełne maku rogaliki. Świąteczne rogaliki z makiem są to tradycyjne, pachnące migdałami i rodzynkami ciasteczkami, idealnymi na wigilijną kolację. Jednak co ważne rogaliki zachowują długo swoją świeżość. Tegoroczne świąteczne rogaliki z makiem są na bazie ciasta krucho-drożdżowego. Tak przygotowane i upieczone(...)Gorącym mlekiem zalewam mielony mak. Odstawiam do napęcznienia. Rodzynki mączę w gorącej wodzie. Odsączam i posypuje jedną łyżką mąki. Do napęczniałego maku dodaje aromat i rodzynki. Mieszam. Ciasto na rogaliki wyjmuję z lodówki. Wałkuje tworząc koło. Koło dzielę na 8 części. Na środku trójkątów układam po 1-2 łyżkach masy makowej. Zawijam od szerszego boku. Rogaliki umieszczam na blaszce pokrytej

Ciasta z tradycjami
Rogaliki drożdżowe 158

Rogaliki drożdżowe Również u mnie w domu na Świętego Marcina zagościły rogaliki, nie były to może jednak rogale typowo "Świętomarcińskie",  ale najzwyklejsze w świecie drożdżowe,  dodatek kremu czekoladowego sprawił jednak,  że były równie dobre i szybko zniknęły z talerza. Składniki: Na ciasto: 550 g mąki 150 g cukru 200 ml letniego mleka 2 żółtka 1 jajko(...)ciasta. Po godzinie ciasto podzielić na dwie części. Każdą część chwilę wyrabiać, rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 4 mm i podzielić na 8 trójkątów. (W sumie wyjdzie 16 rogalików). Aby ciasto nie przylepiało się do wałka, czy blatu oprószyć zarówno blat, jak i wałek odrobiną mąki. Na każdy trójkąt nałożyć łyżeczkę kremu nutella i zwijać od szerszej strony, formując

My sweet a life
Rogaliki trzyskładnikowe z nadzieniem z kaszki manny i orzechów 1196

Receptura na te przepyszne rogaliki to moja górska, wakacyjna zdobycz. Otóż poszłam po miód do sąsiadów, a tam przemiła, starsza pani poczęstowała mnie rogalikami, kruchymi, rozpływającymi się w ustach. Odtąd piekę je prawie co tydzień. Nie wiem czy kiedykolwiek mi się znudzą. Ich nadzienie przypomina w smaku nadzienie z białego maku. Ciasto jest bardzo kruche, ponieważ(...)jajek i cukru, są tylko trzy składniki: mąka, margaryna i śmietana.     Do przygotowania 32 rogalików potrzebujemy:   ciasto: 330 g mąki pszennej 250 g margaryny 3 łyżki gęstej śmietany 18%   nadzienie: 1 szklanka mleka 4 łyżki kaszki manny 1/2 szklanki cukru 100 g zmielonych orzechów włoskich olejek migdałowy   cukier puder do posypania   Z trzech

Jadło i czytadło
rogaliki drożdżowe ze śliwkami 336

pszennej 2 jajka 25 g drożdży 60 ml mleka, letniego 150 g masła 2 łyżki cukru 125 ml zsiadłego mleka (kefiru naturalnego) lub jogurtu dodatkowo: 1 białko do smarowania rogalików wykonanie: Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. W miseczce dokładnie mieszamy drożdże z mlekiem, 1 łyżką cukru oraz 2 łyżkami mąki i odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy(...)mąką stolnicy. Następnie każdą z części rozwałkowujemy na kształt koła i kroimy w trójkąty (po 8 trójkątów). Na każdy nakładamy po trochę nadzienia, rolujemy od podstawy do wierzchołka, formując rogaliki. Układamy ba blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy do podrośnięcia (ok. 15 min.). Następnie każdego rogalika smarujemy białkiem. Pieczemy w 180 st. C przez

Domowy Smak Jedzenia
rogaliki drożdżowe ze śliwakami 145

pszennej 2 jajka 25 g drożdży 60 ml mleka, letniego 150 g masła 2 łyżki cukru 125 ml zsiadłego mleka (kefiru naturalnego) lub jogurtu dodatkowo: 1 białko do smarowania rogalików wykonanie: Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. W miseczce dokładnie mieszamy drożdże z mlekiem, 1 łyżką cukru oraz 2 łyżkami mąki i odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy(...)mąką stolnicy. Następnie każdą z części rozwałkowujemy na kształt koła i kroimy w trójkąty (po 8 trójkątów). Na każdy nakładamy po trochę nadzienia, rolujemy od podstawy do wierzchołka, formując rogaliki. Układamy ba blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy do podrośnięcia (ok. 15 min.). Następnie każdego rogalika smarujemy białkiem. Pieczemy w 180 st. C przez

Domowy Smak Jedzenia
Rogaliki drożdżowe z marmoladą 209

Przepis na pyszne rogaliki drożdżowe dla Was dzisiaj mam :-). Tak przy okazji słodkości wiecie, ze 21 maja jest Światowy Dzień Pieczenia ??? W tym roku u nas jest to Światowy Dzień Pieczenia z Kasią.  Akcja polega na tym, żeby upiec ciasto dla ukochanej osoby i podarować je właśnie w ten dzień :-). Bardzo miła akcja, ja będę piekła pyszne ciasto(...)całe jajka 50  + 50 g cukru 35 g drożdży 100 g masła  cukier waniliowy szczypta soli marmolada wieloowocowa z różą u mnie Dodatkowo: jajko do posmarowania rogalików 1. Do ciepłego mleka dajemy drożdże, cukier i 2 - 3 łyżki mąki, mieszamy. Jest to nasz rozczyn. Żółtka z całymi jajkami i cukrem waniliowym ubijamy na najwyższych obrotach na puszystą masę

kruche babeczki
Rogaliki topione 112

Rogaliki idealne do zapakowania na weekend majowy (oby tylko pogoda dopisała!). Wybieracie się gdzieś? Ja tym razem spędzam czas w domu z rodziną. Jeśli pogoda będzie sprzyjała to pewnie wybierzemy się na jakiś spacer po lesie czy małą wycieczkę pod miasto. A Wy planujecie duże "wojaże"? Niezależnie od tego gdzie będziecie to rogaliki polecają się do torby piknikowej :). Dla kogo(...)wierzch. Następnie ciasto dzielimy na 4 części, rozwałkowujemy na kształt koła i dzielimy na 8 trójkątów (tak jak pokazano na ilustracji), nakładamy na brzeg każdego trójkąta marmoladę i zwijamy rogaliki. Tak samo robimy z resztą ciasta. Rogaliki układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawiamy jeszcze na 20 minut do podrośnięcia (można przykryć je ściereczką), potem smarujemy rozbełtanym jajkiem

Mania Wypiekania
Rogaliki na zakwasie z masłem orzechowym 180

Dosyć nietypowe rogaliki na zakwasie nadziane masłem orzechowym. Podczas pieczenia minimalnie rosną, bardzo dobrze zachowują swój kształt. Zdecydowanie najsmaczniejsze w dniu upieczenia. Polecam użyć masła orzechowego z kawałkami orzechów, które smacznie chrupią pod zębami.     Składniki: (na 16 sztuk)   Ciasto: 120 g aktywnego gęstego zakwasu żytniego 240 g mąki pszennej 50 g cukru 1/2 łyżeczki soli 1 żółtko(...)ciepłego mleka   Nadzienie: 150 g masła orzechowego z kawałkami orzechów (tzw. Crunchy) 50 g cukru   Dodatkowo: 2 łyżeczki masła, stopionego cukier biały do posypania rogalików     Przygotowanie:   Ciasto: Do aktywnego zakwasu dodać mąkę, żółtko, cukier i sól, wymieszać. Stopniowo wlewać ciepłe mleko, wyrabiać mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego lub ręcznie do uzyskania jednolitego

Nastoletnie Wypiekanie

Proponowane wyszukiwania