Rogaliki drożdżowe mogłaby jeść każdego dnia! Rogalik , kawa i jestem w siódmym niebie. Bardzo często je przygotowuje, jednak za każdym razem staram się aby nadzienie było inne. Składniki na ciasto; 50 dag mąki pszennej 15 g świeżych drożdży ok 1 szkl. mleka 2 jajka 3 łyżki cukru trzcinowego Skworcu(...)masła Nadzienie; słoik kremu karmelowego Skworcu dodatkowo; 1 jajko do posmarowania rogalików Przygotowanie; Mleko podgrzewamy, do miski przesiewamy mąkę, w środku robimy wgłębienie, wsypujemy do niego cukier a także kruszymy drożdże. Zalewamy ciepłym mlekiem. Delikatnie po wierzchu oprószamy mąką. Odstawiamy aż drożdże urosną. Następnie mieszamy łyżką, dodajemy jajka a także rozpuszczone masło. Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie
Radość kipiąca uśmiechem.rogaliki według bardzo starego przepisu, który przechodzi w naszej rodzinie z pokolenia na pokolenia. Są pyszne nawet na drugi dzień. Gorąco polecam!!! Składniki: Ok. 900 g mąki luksusowej 400 g masła o temperaturze pokojowej 15 dag drożdży 4 łyżki cukru 12 łyżek mleka 3,2 % 2 jajka Szczypta soli Ok. 400 g marmolady (ja użyłam domową z malin) (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)góry (ok.15 – 20 minut). Gotowe ciasto podzielić na trzy kule. Każdą rozwałkować na stole (lub stolnicy) posypanym mąką i podzielić na trójkąty. Każdy trójkąt posmarować marmoladą i zwijać rogaliki. Rogale można posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem brązowym. Rogale będą duże (otrzymałam 31 rogali), aby były mniejsze podzielić całe ciasto na więcej porcji, np. 5 kul. Rogale można nadziać także
Przepisy BabciPyszne rogaliki z nutellą.Oczywiście nadzienie może być dowolne, ale skoro dziś Światowy Dzień Nutelli to i rogaliki są z nutellą. 50 g świeżych drożdży 50 dkg mąki 1 łyżka cukru 1 szkl. ciepłego mleka 1 jajko 3 łyżki cukru pudru 100 g masła nutella Do pół szklanki mleka dodać drożdże i 1 łyżkę cukru. Całość wymieszać(...)jednolitą masę i pozostawić do wyrośnięcia. Następnie ciasto rozwałkować na okrąg i przekrawać po linii średnicy tworząc trójkąty. Na szeroką część trójkąta kłaść nadzienie i zwinąć w rogal . Rogaliki układać na blaszce wyłożonej pergaminem, odstawić na kilka minut do wyrośnięcia.Rogaliki piec na złoty kolor w temperaturze 180 stopni
Moje domowe kucharzenieznów słodko..narobiło się trochę zaległych wpisów i trza jakoś teraz to nadrobić.Rogaliki -u mnie takie nie zakręcone te rogaliki ale to nieważne. 50 dkg mąki 40 g drożdży 20 dkg miękkiego masła 225 ml ciepłego mleka 5-6 łyżek cukru 1 jajko 1 żółtko 1/2 szkl. oleju szczypta soli dowolne nadzienie [ u mnie krem czekoladowy(...)zostawić złożone [ nie rozwałkowane].Odstawić na 15-20 minut, aby ciasto odpoczęło.Następnie ciasto rozwałkować na kształt koła,pociąć na trójkąty.Na końcu trójkąta nałożyć dowolne nadzienie i zwijać rogaliki. Uformowane rogaliki przykryć i odstawić na około 20 – 30 minut .Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (termoobieg) i piec około 20 minut
Moje domowe kucharzeniesłodkości! Ostatnio nawet śmiała się do mnie, że powinnam Jej zrobić osobny dział na blogu ;) Dziś mam dla Was przepis na pyszne ciasto z dodatkiem znanych i lubianych rogalików 7 days. Delikatny kakaowy biszkopt z dodatkiem śmietankowej i czekoladowej masy oraz szampańskich rogalików tworzy fantastyczną całość, której żaden łasuch się nie oprze! Ciasto smakuje niesamowicie! Jest świetnym pomysłem(...)łyżki * cukier puder – 2 łyżki * wrząca woda – 1/3 szkl POLEWA CZEKOLADOWA: * czekolada mleczna – 150 g * mleko – 3 łyżki * masło min. 82% – 100 g DODATKOWO: * rogaliki 7 days mini szampańskie – 2 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT KAKAOWY: Białka ubijamy na sztywno, partiami wsypujemy cukier, dodajemy po jednym żółtku. Wsypujemy mąkę przesianą z kakao i proszkiem
Ostra na Słodkocukru 5 g cukru waniliowego lub ziarenka z ½ laski wanilii 1 opakowanie budyniu waniliowego (40g) bez cukru 110g miękkiego masła 2 żółtka 2 łyżki mleka dodatkowo do posypania gotowych rogalików potrzebujemy cukier puder z dodatkiem cynamonu Wykonanie: ze wszystkich składników czyli mąki, cukru, cukru waniliowego lub ziarenek z laski wanilii, proszku budyniowego, masła, żółtek oraz mleka zagniatamy ciasto(...)które zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1 godzinę ze schłodzonego ciasta , odrywamy kawałeczki ciasta( u mnie 17-19g) i formujemy rogaliki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy około 12-15 minut z funkcją termoobiegu w temperaturze 180°C gotowe rogaliki studzimy i dopiero zimne posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem
Słodkie zapomnieniemasło (50g) miksując wszystko do uzyskania gładkiej masy. Następnie przygotowujemy ciasto: Wersja szybka i łatwa: Gotowe ciasto francuskie kroimy na średnie kwadraty. Dodajemy po łyżeczce nadzienia. Zwijamy formując rogaliki. Wkładamy na blaszkę i pieczemy kilka minut w piekarniku aż rogaliki się zarumienią. Wersja trudniejsza: Wyrobić ciasto francuskie. Mąkę i sól wsyp do miski. Dodaj rozdrobnione masło. Rozcieraj palcami aż składniki(...)poprzednio, owiń folią spożywczą i odłóż do lodówki. Po godzinie powtórz wszystkie czynności 3 razy. Na koniec wyłóż ciasto na formę do pieczenia mocno dociskając boki Artykuł Rogaliki francuskie z czekoladą pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEPrzepis już od dawna czekał u mnie w kolejce do wypróbowania i w końcu się doczekał ;)))) Razem z Oliwką upiekłyśmy je na niedzielę do kawki ;) Rogaliki są przyjemnie kruche a zarazem bardzo delikatne. Nawet bez takiej małej pomocnicy przygotujecie je dość szybko i sprawnie. Najdłużej oczekujemy na schłodzenie się ciasta a potem upieczenie rogalików. Ciasto: 3 szkl mąki pszennej(...)cienki placek. Od dużego talerza wyciąć koło, które podzielić na 8 części. W ten sposób otrzymamy równej wielkości rogaliczki. Na każdy trójkąt nakładamy po łyżeczce marmolady i zwijamy rogalika od szerszej strony. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy ok 25-30 minut do zarumienienia w 180 stopniach. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem
Smakołyki AsiWitajcie :-) Już piętek i kolejny weekend :-) Znowu tydzień zleciał szybciutko. Ja mam dla Was dzisiaj przepis na pyszne rogaliki z powidłem śliwkowym i orzechami. Rogaliki super, bardzo kruche, znikają szybciutko :-) Przepis znalazłam w książce "Opowiadania drewnianego stołu" Moniki Waleckiej. Polecam Wam zrobienie, bo nie są trudne, a efekt jak widać :-) W oryginalnym przepisie zamiast powidła śliwkowego jest dżem porzeczkowy(...)ciasto podzieliłam na ćwiartki i każdą z nich na 3 części. Najpierw nakładałam powidło, rozsmarowałam, zostawiając trochę suchego ciasta po bokach, następnie posypywałam mieszanką orzechów, cynamonu i kakao. Zwijałam rogaliki i przekładałam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 5. Rogaliki pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem :-) Smacznego
kruche babeczkidniu dzisiejszym chciałabym podzielić się z Wami przepisem na kruche rogaliki z powidłami :) Przepis pochodzi zeszytu rodzinnego :) Rogaliki sa szybkie w przygotowaniu i nie zawierają cukru. Bardzo polecam. Temp. pieczenia : 150 C Czas pieczenia : 30 min Składniki : 3 szkl. mąki kostka margaryny 5 dkg drożdży 2 jaja 2 łyżki śmietany cukier waniliowy marmolada lub dżem Wszystkie składniki(...)Kroimy kule na kawałki.Odrywamy część ciasta i wałkiem rozwałkowałam na kształt koła i kroimy trójkąty tak jak tort :) Można przed wsadzeniem do pieca posmarować białkiem i posypać każdy rogalik cukrem kryształ. Piec w temp.150 do czasu jak rogaliki zrobią się smakowicie złociste :) SMACZNEGO
Różne smaki w kuchniMięliście taką sytuację , że ugotowaliście za dużo ziemniaków? Mi się zdarza to dość często ;) Zatem trzeba było pomyśleć co z tym fantem zrobić? Moja propozycja na rogaliki z marmoladką to strzał w dziesiątkę. Czas pieczenia : ok. 25 minut Temp. pieczenia : 180 st. Ilość rogalików: ok.30 szt. Składniki: 450 g ziemniaków ugotowanych i przeciśniętych przez praskę 450 g mąki(...)kroimy trójkąty (tak jak kroimy tort) i na każdy trójkąt nakładamy na całą powierzchnię dżem lub marmoladę i zwijamy od najszerszej części w rulonik i na końcu zwijamy w rogalik. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. Na dużej prostokątnej blaszce rozkładamy papier do pieczenia i układamy rogaliki. Pieczemy ok. 25 minut do momentu ich zarumienienia. Następnie całość posypujemy cukrem pudrem
Różne smaki w kuchnijednak warto się poświęcić..ja jednego dnia [ czwartek] przyszykowałam i ciasto i masę makową , a w piątek rano 11 listopada już pięknie pachniało i mogliśmy zajadać się pysznymi rogalikami..Oryginalnych marcińskich nie jadłam i nie mam porównania, ale te moje zrobione i upieczone własnoręcznie smakowały..oj ..pyszne były..polecam..Razem ze mną rogale na św.Marcina piekły: Ciasto: 1 szkl(...)wałkowaniami przez godzinę. Po ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu ciasto dobrze zawinąć w folię i włożyć do lodówki na na całą noc. Wyjąć z lodówki na 20 minut przed robieniem rogalików. Nadzienie: Mak, figi i orzechy sparzyć gorącą wodą (każde w osobnym naczyniu). Zostawić na 30 minut, odcedzić i dobrze odsączyć (na drobnym sicie). Mak, orzechy, figi, daktyle i migdały dwukrotnie
Moje domowe kucharzenieBardzo kruche i delikatne rogaliki o przyjemnym, migdałowym aromacie. Trochę inna wersja rogalików migdałowych . Uwierzcie, ich smak Was urzecze mimo, że wyglądają zwyczajnie i niepozornie. Łatwo je wykonać, choć formowanie rogalików wymaga nieco czasu. Rogaliki wiedeńskie od lat są w mojej rodzinie jednym z ulubionych, zwłaszcza przez dzieci, wypieków. składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki masy marcepanowej 1/2 szklanki
babka w formieDawno nie piekłam rogalików..Miały być upieczone wcześniej, ale nie udało się ich upiec w ramach akcji wspólnego pieczenia..Takie rogaliki można zrobić z dowolnym nadzieniem, u mnie z masą makową.Przepis na rogaliki pochodzi stąd . 1/2 kostki margaryny 5 dag drożdży 1/8 szkl.mleka 4 łyżeczki cukru 2 szkl.mąki 1 jajko szczypta soli marmolada [ masa makowa] Mleko podgrzać,dodać(...)stolnicę podsypując mąką. Z gotowego ciasta wałkować koło, podzielić nożem do pizzy na 12 części - 12 trójkątów. Na każdy trójkąt nakładać nadzienie. Następnie delikatnie zwinąć i nagiąć rogi. Rogaliki ułożyć na blasze w pewnej odległości od siebie, bo będą jeszcze rosły podczas pieczenia. Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni
Moje domowe kucharzenieDawno już nie brałam udziału w "Wypiekaniu na śniadanie". Ale w tym tygodniu udało mi się i rogaliki są :-) Pyszne, pachnące, ciasto robi się bardzo szybko i bardzo łatwo formuje się rogaliki... Pochodzą one jak zwykle z przepisu zaproponowanego przez organizatorów akcji (KLIK) i mam nadzieję, że Wam też będą smakowały :-) SKŁADNIKI 2 szklanki mąki 1/8 szklanki mleka 4 łyżeczki(...)minut do wyrośnięcia. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto w kształt okręgu i dzielimy go na 12 trójkątów (tak jak pizzę). Na każdym kawałku kładziemy marmoladę, zwijamy i formujemy rogaliki. Układamy na blaszce (w odległości od siebie, bo rosną) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Razem ze mną rogaliki piekły: tu będę uzupełniać w miarę
Czary - gary w kuchni