Zapiekane muszle makaronowe, zapiekane to moje ulubione danie. Nadziewać je można różnymi farszami, jednak tym razem przygotowałam nadzienie ze szpinakiem i serem. Zapieczone w sosie pomidorowym, zachwycą smakiem nie jedną osobę(...)puszki krojonych pomidorów 1 cebula, drobno pokrojona 1 łyżeczka przecieru 2 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę 2 łyżki oleju sól, pieprz i bazylia do smaku 150 g żółtego, tartego sera
Kulinarne Fantazje MarioliPatrząc na piękne pomidory rosnące w ilościach przekraczających możliwości ich jedzenia, zastanowiłam się jak można by było je wykorzystać. Chodziło mi o to, co zrobić innego
Malinowe Pocałunkiwłoska passatą , choć z tym włoskim wyrobem ma on wspólny tylko pomidorowy składnik, bo robi się go zupełnie inaczej. Włoszki przerabiają od razu olbrzymie ilości (kilkadziesiąt kilogramów) pomidorów i do tego używają specjalnego urządzenia o nazwie passapomodoro, które oddziela miąższ od skórek. Nie jest to też przecier, bo pomidory nie są przecierane. W sosie nie ma żadnych innych składników. Pisałam(...)ściereczkę kuchenną; wstawić do garnka słoiki i wlać wodę do wysokości szyjek; doprowadzić wodę do wrzenia, a potem zmniejszyć moc palnika i gotować jeszcze 12 - 15 minut. Na sosy pomidorowe najlepsze są odmiany mięsiste, z małą ilością soku i często małą ilością nasion. Z moich kilkudziesięcioletnich doświadczeń z pomidorami mogę szczerze polecić odmiany typu: San Marzano - włoska odmiana podłużnego pomidora
Weekendy w domu i ogrodziezdążyć zapakować je do słoików. Nie wszystkie nadają się w tym okresie do robienia przecierów i passat, bo najlepsze pomidory mamy przecież w sierpniu i wrześniu, jednak te październikowe ostatki też można zamienić w coś pysznego! I właśnie taką ciekawostkę stawiam dziś przed Wami! Pomidorowy dżem z dodatkiem papryczek chilli. Absolutnie pyszny, wspaniały i zaskakujący! :D W mojej kuchni gości
Kuchnia w Słońcu SkąpanaJeżeli szybka zupa na obiad to tylko z rosołu, a jeśli ogórkowa to z przecieru. Nawet jeśli zastanawiasz się co zrobić z przesolonym rosołem, warto go wykorzystać do zrobienia pysznej zupy. Zupa na rosole jaka Każda zupa, (poza owocowymi ) będzie pyszna ugotowana na rosole. Klasyczna pomidorowa z makaronem lub ryżem. Zupa pieczarkowa na rosole z ziemniakami super sprawa. Zupa szczawiowa
Dieta moja pasjaCzerwone mięsiste pomidory świetnie sprawdzą się do przygotowania wszelkiego rodzaju sosów, soków i przecierów. Wystarczy kilka minut zapiec w piekarniku, zdjąć skórkę i zmiksować. Jest tak prosty do zrobienia, że każdy kto go zrobił chociaż raz, szykuje go już co roku! Świetny do pizzy, zupy pomidorowej i sosów. Sprawdzony i idealny sposób na zamknięcie pomidorów do słoików. Składniki
Życie zaczyna się w kuchnizrobić żeby odmienić obraz i smak klasycznej zupy pomidorowej? W sezonie letnim kiedy rodzimych aromatycznych warzyw mamy pod dostatkiem, w tym najlepsze Polskie pomidory, przy pomocy których może powstać Włoska zupa krem z pomidorów z pesto. Taka mała zmiana zamiast przecieru, świeże pomidory dodatkowo marchew i pesto i miłe smakowite zaskoczenie gotowe. Włoska zupa krem z pomidorów z dodatkiem
Księga-Smakusuchej beskidzkiej - 2 łyżki koncentratu wymieszanego z kilkoma łyżkami przegotowanej wody/ 10 łyżek przecieru - garść oliwek - 2 małe jajka - sól, pieprz do smaku, bazylia suszona, papryka słodka Ciecierzycę wymieszaj z pesto, pokrojoną kiełbasą, oliwkami. Dopraw solą, pieprzem i ziołami. Przełóż do kokilek i polej sosem pomidorowym. Rozbij po jajku do każdej kokilki. Piecz 15-20 w 180 stopniach, w zależności
Corner With RecipesSkładniki (dla ok.4 osób): 200 g czerwonej soczewicy, 2 szklanki wody, puszka pomidorów krojonych (ok.400 g netto), przecier z pomidorów (500 g), 1/2 łyżeczki soli, 1
rozgotowanaSkładniki:7-8 cienkich paróweczek1 cebula czerwona1 puszka fasoli czerwonej1 puszka pomidorów krojonych bez skóry koncentrat pomidorowy1 ząbek czosnkupapryka ostra, pieprz, sól, papryka słodka
Walijskie Pichceniepół pora 1 pietruszka puszka pomidorów bez skóry 1 szklanka koncentratu pomidorowego liść laurowy kilka ziaren kolorowego pieprzu sól do smaku śmietana do zabielenia Wykonanie: Udka umyć, zalać ok 2 l wody, zagotować. Odszumować. Dodać włoszczyznę, przyprawy, gotować ok 40 minut. Wyjąc udka, do wywaru dodać przecier i pomidory,doprawiać wg uznania.W drugim garnuszku ugotować makaron. Przełożyć do zupy
Z Majeczką w kuchnipapryka czerwona * biała papryka * 2 pomidory* mała cukinia* łyżka koncentratu pomidorowego * łyżka oliwy z oliwek* garść świeżej bazylii * sól, pieprz Przygotowanie :Makaron ugotować al dente. Na rozgrzanej oliwie zeszklić drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. Dodać pokrojone w kostkę warzywa i mięso. Dusić do miękkości. Dodać przecier, zagotować. Sos wymieszać z makaronem, bądź podać najpierw makaron
Magiczne Życie Martyłyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżka stołowa pasty paprykowej ostrej lub łagodnej 3-4 szklanki wody 2 puszki ciecierzycy, każda po ok. 400 g przyprawy: po 1 łyżeczce soli i mielonego czarnego pieprzu lub do smaku, 2 liście laurowe, pół łyżeczki chili w płatkach lub do smaku opcjonalnie 1 drobno posiekana papryczka chili Turecka pasta paprykowa, a właściwie przecier z papryki(...)zbrązowieje. 2. Dodaję cebulę i często mieszając nadal smażę, do chwili, kiedy cebula zacznie się karmelizować. Na silnym ogniu zajmuje to około 3 minut. 3. Dodaję koncentrat pomidorowy, pastę paprykową, i gotuję jeszcze około 5 minut często mieszając. 4. Wlewam bulion lub wodę, doprawiam do smaku solą, pieprzem i chili. Zmniejszam ogień do małego i gotuję około
Cztery FajeryPomidorowy sezon w pełni. Lima pachną już cudnie i są idealne na przetwory. Dlatego jedną porcję już przerobiłam - ok 10 kg, ale poprosiłam Tatę o jeszcze jedną :) Jakoś tak pomidory u nas idą, dlatego wolę mieć większą partię na zimę. Kolejną odsłoną po keczupach i przecierach jest koncentrat. Właściwie robi się go w ten sam sposób co przecier - tylko(...)pozostawiając do wystygnięcia - jeśli chcemy żeby zgęstniał jeszcze dogotowujemy - czas zależy od nas, ale 15 min chyba będzie wystarczający :) w związku z tym, że właścicielka tych rączek uwielbia pomidorową i makaron w sosie pomidorowym - mogę w kuchni siedzieć długo byleby mieć zapas na zimę :) Smacznego
Gotowanie z pasjąmarchewki 1 spora cebula makrela wędzona ok. 1/2 szkl. ryżu koncentrat pomidorowy sól, pieprz, papryka słodka i ostra Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Marchewkę trzemy na gęstej tarce, a cebulkę drobno siekamy. Następnie marchewkę z cebulką dusimy na patelni, aż zmięknie. Gdy warzywa będą już miękkie dodajemy przecieru. Jeszcze chwilę dusimy, dodajemy rozdrobnioną makrelę i ugotowany wcześniej ryż. Wszystko
Co w głowie piszczy