Najprostsza w świecie zupa pomidorowa. Robi się w kwadrans i jest na prawdę pyszna. Zapraszam na zupę, która nie raz uratowała mi życie, kiedy rodzinka była głodna. Zupa pomidorowa to jest u nas klasyk. Ten przepis jest tak ekspresowy, że poradzi sobie z nim nawet dziecko. Robię ją ilekroć nie mam zbyt wiele czasu na gotowanie. Sama wybieram dodatki(...)oglądania i wspólnego gotowania. Koniecznie dajcie znać w komentarzach pod filmem, jak się Wam podoba i czy chcecie więcej takich prostych przepisów. Składniki na 4 porcje : 800 ml passaty (przecieru z pomidorów) 400 ml wody 2 łyżki oliwy łyżeczka suszonej bazylii sól i pieprz do smaku kulka mozzarelli light (125g) 20 g płatków migdałowych Passatę przelać do rondelka, dodać wodę
Dietologpracy, ale w zimę będzie co wyciągać. Składniki: 2 kg cukinii 5 papryk czerwonych 1/2 kg cebuli 2 szklanki cukru 1 szklanka octu 8 ząbków czosnku 2 słoiczki koncentratu pomidorowego po 190 g 250 g pikantnego keczupu 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 2 łyżeczki suszonej bazylii Cukinię obrać, wydrążyć nasiona i pokroić na małe(...)Cebulę obrać i pokroić w plasterki. Papryki umyć, wyciąć nasionka i pokroić w cienkie paseczki. Posypać solą, wymieszać. Przykryć i odstawić na 5 godzin. Do garnka dodać cukier, ocet, przecier, keczup, pieprz, obie papryki i bazylię. Całość zagotować. W dużym garnku umieścić warzywa, razem z wodą, powstałą z warzyw. Gotować, aż warzywa będą prawie miękkie.Potem dodać przygotowany
Ewusiowe SmakiSkładniki: 4 czerwone papryki 1 żółta papryka 1 zielona papryka 6 dużych pomidorów 300 g kiełbasy (parówka) 4 cebule 2 łyżki koncentratu pomidorowego olej do smażenia ostra mielona papryka sól, pieprz Wykonanie: Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Obraną cebulę pokroić w półksiężyce. Paprykę oczyścić, pokroić w paseczki,. Kiełbaskę pokroić w kostkę. Cebulę podsmażamy na oleju(...)razem z kiełbasą. Dodać paprykę oraz pomidory, dusić wszystko około 20 minut. Podlać wodą, doprawić, dusić około 15 minut. Po tym czasie dodać przecier i ewentualnie jeszcze doprawić do smaku
magiczna kuchnia Kasiczarnym. W chłodne dni także doskonale Was rozgrzeje! Inspiracja: karmelowy.pl Składniki na 4 porcje: 4 piersi z kurczaka pokrojone w kostkę 500 ml przecieru pomidorowego/pomidory z puszki 1 duża cebula, obrana i pokrojona w kostkę 1 -2 świeże papryczki chili, pokrojone w paseczki (dałam 1) 3 cm kawałek świeżego imbiru,obrany i drobno posiekany 3 ząbki czosnku, obrane(...)posiekane 1/2 łyżeczki chili w proszku 1 łyżeczka kurkumy 2 łyżeczki przyprawy garam masala 1 łyżka brązowego cukru ½ łyżeczki kolendry mielonej w proszku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 4 -6 dużych łyżek jogurtu naturalnego Opcjonalnie Garść świeżej kolendry do podania olej roślinny do smażenia Przygotowanie: Rozgrzej 2 łyżki oleju w dużej i głębokiej patelni, włóż cebulę i smaż przez 2 minuty
Fabryka pomysłówkoncentrat pomidorowy i już pomysł gotowy ;) Oto przepis na ostre skrzydełka w pomidorowej paście chili: Składniki (na obiad dla modelu 2+1): 6 skrzydełek kurczaka 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki keczupu (ja używam "McDonaldowego") 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1 suszony pomidor kilka kropli octu winnego 1/2 ząbka czosnku 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej 1/2 łyżeczki(...)mielonego chili w płatkach sól, pieprz Przygotowanie: Umyte skrzydełka posoliłam i oprószyłam delikatnie pieprzem. Odstawiłam na ok. pół godzinki, żeby sól się wchłonęła. W tym czasie przygotowałam pastę chili: przecier wymieszałam z keczupem - w takiej proporcji aby tworzył gęstą, ale płynną marynatę (zbyt gęsta pali się w pieczeniu). Dodałam kolejno: starty czosnek, posiekanego suszonego pomidora, odrobinę oliwy i octu, cukier
Kuchnia po mojemukryje w sobie smak mojego dzieciństwa. Jestem ciekawa czy wy też macie takie dania i sięgacie po nie od czasu do czasu. Z pomidorów zrobić można bardzo wiele. Ketchup, przecier, używać do sosów, dodawać do sałatek, smażyć z jajkami czy właśnie robić zupy. Tak jak lubię moją pomidorówkę z makaronem tak tym razem sięgnęłam po zupę krem. Mama przywiozła(...)ząbki czosnku 1 łyżka soli 800 ml wody 50 ml śmietanki do zup 1/6 łyżeczki pieprzu 1 płaska łyżeczka soli Zupa pomidorowo-cukiniowa z nutką bazylii Jak przygotować zupę pomidorową z pomidorami i cukinią. Pomidory w zależności od rodzaju i wielkości pokroić na duże kawałki. Cukinię pokroić w duże plastry. Pokrojone pomidory i cukinię przełożyć na blachę do pieczenia. Dodać
mecooksgłówki kapusty 4 kotlety z szynki wieprzowej 1 papryka czerwona 1 duża cebula 2 gałązki selera naciowego 0.5 litra bulionu 2 garście suchej soczewicy namoczonej 1 cukinia Sos pomidorowy w kartonie 2 ząbki czosnku Sól i pieprz Zioła prowansalskie Natka pietruszki Oliwa ********************************* W dużym rondlu rozgrzać oliwę.Kapustę poszatkować drobno.Cebulę drobno posiekać wraz z czosnkiem,wrzucić(...)ogniu podsmażyć,dodać kapustę,pokrojoną w paski czerwoną paprykę,pokrojony seler naciowy,wszystko razem przesmażyć do miękkości warzyw, posolić i popieprzyć.Wsypać soczewicę ,dodać mięso i zalać bulionem i przecierem..Przykryć pokrywką i na małym ogniu dusić do miękkości mięsa.Przyprawic jeszcze raz jak trzeba do smaku i nie gotowe!. Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiZmniejszyć gaz do minimum i gotować pod przykryciem ok. 30 min (aż sos się zagęści). Kilka minut przed końcem dodać przyprawy, wymieszać. Sos dokładnie zblendować. Do umytych słoików rozlać przecier, dokładnie zakręcić. Do dużego garnka wlać wodę na ok. 1/2 wysokości słoika. Podgrzać wodę, włożyć słoiki (można pod spód włożyć ścierkę, żeby słoiki się nie pobiły). Gotować na dużym ogniu(...)gotować jeszcze ok. 15 minut na małym ogniu. Przechowywać w chłodnym miejscu. Przepis brał udział w akcjach: Domowa spiżarnia - sierpień , Warzywa psiankowate 2012 oraz Pomidorowe inspiracje
Corner With Recipesjajko farsz: 0/5 kg kiszonej kapusty bez konserwantów cebula czosnkowa łyżka masła klarowanego 8 sztuk suszonych wędzonych śliwek 150 ml czerwonego wytrawnego wina 150 ml wody łyżeczka koncentratu pomidorowego łyżeczka musztardy dijon 2 liście laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego 0/5 łyżeczki mielonego kminku 0/5 łyżeczki majeranku 0/5 łyżeczki lubczyku 0/5 łyżeczki pieprzu mielonego dodatkowo: białko do posmarowania rogalików Cebulę kroimy(...)maśle w dużym garnku z grubym dnem. Dodajemy odsączoną kapustę (nie płuczemy jej!) i zalewamy wodą. Na małym ogniu gotujemy godzinę, często mieszając. Następnie dodajemy posiekane śliwki, wino, przecier, musztardę i przyprawy. Gotujemy kolejną godzinę, w razie potrzeby podlewając wodą. Mieszamy od czasu do czasu. Gdy kapusta zmięknie, a woda odparuje, odstawiamy ją do wystudzenia. Mąkę przesiewamy. Jajko, żółtka, maślankę
Mienta blogpieczarek · 2 papryki czerwone · 5 ogórków kiszonych · 200 ml koncentratu pomidorowego · 3 łyżki ketchup pikantnego · 3 łyżeczki musztardy sarepskiej · Szczypta chili Sposób przygotowania(...)cebuli dodajemy pokrojone pieczarki. 6. Doprawiamy pieprzem oraz solą. 7. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę papryki oraz ogórki. 8. Wlewamy przecier, ketchup oraz musztardę. 9. Wsypujemy chili, mieszamy i chwilę gotujemy
Kulinarna Chwilaukrainy" z przepisu mamy nie udało nam się uzyskać. Czasami zbliżamy się. Zdarza się, że pałaszujemy u siostry, jest bardzo zbliżona do tej z pamięci. Ale nie mamy teraz przecieru z malinowych, własnych nie nawożonych pomidorów. Śmietana oczywiście wiejska była, od naszej Raby... hmmm. Odgrzewana jest jeszcze lepsza. Składniki 10 łyżek suchej białej fasoli piękny Jaś 2 listki laurowe(...)botwinki 300 g wędzonych żeberek młoda włoszczyzna (3 marchewki, 1 pietruszka, kawałek pora i średni korzeń selera) 4 młode ziemniaki 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 250 ml soku pomidorowego 1/2 szklanki śmietany 18% Przygotowanie Fasolę opłukałem, zalałem 1 szklanką wody, posoliłem, zagotować. Odstawiłem z ognia, przykryłem, odstawiłem na 2 godziny. Ugotowałem do miękkości w tej samej wodzie z dodatkiem obranego
R'n'G Kitchenimię, właściwie nic o nie nie wiem, jedynie to, że sprzedaje tylko pomidory i zjawa się tylko w sezonie. Dlatego jest stricte Pomidorową Panią. A u mnie dziś stricte pomidorowa zupa. Potrzebujesz:włoszczyznę1,5 kg pomidorów1 cebulęryż/makaronkoperek łyżka śmietany 18% Co robić? 1. Ugotować wywar z włoszczyzny. 2. Pomidory ponakrajać na krzyż i sparzyć wrzątkiem. Obrać ze skórki(...)ćwiartki. 3. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Dodać pomidory i smażyć aż się rozpadną. Lekko doprawić solą i pieprzem. Zmixować pomidory z jedną ugotowaną marchewką. 4. Przecier przelać do wywaru z warzyw i doprawić do smaku sola i pieprzem. 5. Podawać z ryżem lub makaronem ale koniecznie posypać koperkiem. Dla chętnych - łyżka śmietany. P.S. Zanim zabrałam się
Matka ŻywicielkaCUKINII 2 CZERWONE CEBULE 500 G MARCHEWKI 5 ZMIELONYCH GOŹDZIKÓW 1/2 SZKLANKI OCTU. OCET WINNY LUB JABŁKOWY 2 PUSZKI POMIDORÓW. MOŻNA UŻYĆ ŚWIEŻYCH POMIDORÓW OKOŁO 400 G KONCENTRATU POMIDOROWEGO LUB DO SMAKU OLEJ DO SMAŻENIA ZAPRASZAM RÓWNIEŻ DO OBEJRZENIA FILMU WYKONANIE: UMYTA CUKINIE I OBRANA MARCHEW ZETRZEĆ NA TARCE O DROBNYCH OCZKACH. CUKINIĘ MOŻNA PRZED STARCIEM OBRAĆ, ALE NIE TRZEBA(...)OLEJ I ZESZKLIĆ NA NIM POKROJONA CEBULE. DO ZESZKLONEJ CEBULI STOPNIOWO DODAĆ STARTA CUKINIE I MARCHEWKĘ. DO WARZYW DODAĆ OCET I ZMIELONE GOŹDZIKI. NASTĘPNIE DODAĆ POMIDORY Z PUSZKI I PRZECIER. CALOSC DOBRZE WYMIESZAĆ I DUSIĆ NA ŚREDNIM GRZANIU PRZEZ 15 – 20 MINUT, CO JAKIŚ CZAS MIESZAJĄC. KIEDY WARZYWA ZMIĘKNĄ, ZDJĄĆ JE Z GRZANIA I ZBLENDOWAĆ NA GŁADKIE PUREE
Pani M - kuchnia smakowitasię kapustą. Kiełbasę pokroiłam w kostkę i przesmażyłam na suchej patelni. Dodałam do kapusty. Gotowałam wszystko pod przykryciem, w miarę potrzeby podlewałam odrobiną wody. Dodałam 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego i 1 kopiastą łyżkę majeranku. Wymieszałam i zestawiłam z ognia. Na patelni usmażyłam słoninkę i pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy cebula zaczęła się rumienić dodałam łyżkę mąki(...)Odstawiłam bigos aby przeszedł smakiem. Najsmaczniejszy był na drugi dzień po ugotowaniu. Notatki: * zasmażka nie jest konieczna, ja osobiście lubię zasmażkę to dodaję * jeśli ktoś nie lubi przecieru nie ma potrzeby dodawać * można użyć przyprawy do bigosu, ja jeśli używam to dodaję tylko przyprawę firmy Tensmak . W skład tej przyprawy wchodzą suszone zioła, jest to bardzo smaczna mieszanka
Pieprzyć z Fantazjąsię kapustą. Kiełbasę pokroiłam w kostkę i przesmażyłam na suchej patelni. Dodałam do kapusty. Gotowałam wszystko pod przykryciem, w miarę potrzeby podlewałam odrobiną wody. Dodałam 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego i 1 kopiastą łyżkę majeranku. Wymieszałam i zestawiłam z ognia. Na patelni usmażyłam słoninkę i pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy cebula zaczęła się rumienić dodałam łyżkę mąki(...)Odstawiłam bigos aby przeszedł smakiem. Najsmaczniejszy był na drugi dzień po ugotowaniu. Notatki: * zasmażka nie jest konieczna, ja osobiście lubię zasmażkę to dodaję * jeśli ktoś nie lubi przecieru nie ma potrzeby dodawać * można użyć przyprawy do bigosu, ja jeśli używam to dodaję tylko przyprawę firmy Tensmak . W skład tej przyprawy wchodzą suszone zioła, jest to bardzo smaczna mieszanka
Pieprzyć z Fantazją