przecier pomidorowy - 5508 przepisów (strona:305/368)

przetwory - pomidory z bazylią 121

zapach jedynie nam w tym pomoże, ale zawsze. Ponieważ pomidory obrodziły to mogłam poszaleć.  Wystarczy tylko kilka składników, z czego głównym jest pomidor i przecier gotowy. Możemy go wykorzystać jako podstawa do zupy pomidorowej lub jako dodatek do drugiego dania.  Składniki: 1 czerwona cebula łyżeczka oleju 1 kg pomidorów pęczek bazylii 2 łyżeczki soli ziołowej - przepis tutaj

Gotowanie z pasją
przetwory - pomidory z bazylią 142

zapach jedynie nam w tym pomoże, ale zawsze. Ponieważ pomidory obrodziły to mogłam poszaleć.  Wystarczy tylko kilka składników, z czego głównym jest pomidor i przecier gotowy. Możemy go wykorzystać jako podstawa do zupy pomidorowej lub jako dodatek do drugiego dania.  Składniki: 1 czerwona cebula łyżeczka oleju 1 kg pomidorów pęczek bazylii 2 łyżeczki soli ziołowej - przepis tutaj

Gotowanie z pasją
Sos Pomidorowy na pizzę 88

SKŁADNIKI: 500g Passaty pomidorowej firmy Jamar 2 ząbki czosnku 1-2 łyżki oleju 1-2 łyżeczki oregano sól pieprz cukier WYKONANIE: 1. Na oleju zeszklić czosnek

Dziś Ja gotuje
GOŁĄBKOWA ZAPIEKANKA (keto, LCHF, paleo, optymalna, bez glutenu i laktozy) 226

blaszkę wysmarować tłuszczem. Mięso wyłożyć do naczynia lub formy i piec w temperaturze 180 ºC przez 45 minut. Zapiekanka znakomicie smakuje także z sosem pomidorowym na bazie wywaru mięsnego i świeżych pomidorów lub przecieru. Smacznego! — BTW całości: 1170 g, 1928 kcal, B 102 g, T 155 g, W 35 g. W 100 g: 165 kcal

Ola la LCHF
Bigos z wołowiną i boczkiem 170

bigosu. Upieczoną pieczeń kroimy w kostkę lub szarpiemy i dodajemy do bigosu. Następnie dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy, podobno  do tradycyjnego bigosu nie powinno dodawać się przecieru, ale w moim domu zawsze się dodawało, więc ja również przygotowuje go w ten sposób. Bigos odstawiamy w chłodne miejsce, następnego dnia ponownie go gotujemy przez

kulinarne odsłony pati
Domowy ketchup (keczup) 153

Pyszne jesienne pomidory - pomidory polne. Dojrzałe, podłużne, mięsiste i pełne smaku.  Przeciery na zimę  już z  nich zrobione, teraz pora na domowy ketchup, czyli gęsty sos pomidorowy. Wszyscy go bardzo lubimy i często używamy, ale taki domowy jest najlepszy najlepszy. Na blogu jest też  inna wersja ketchupu . Ilość mielonych przypraw podaję bez konkretnych ilości, bo wszystko

Kulinarne przygody Gatity
Ryba po grecku ze świeżymi pomidorami 68

selera 1/3 patisona 0,5 czerwonej papryki 2 cebule kilkanaście niedużych pomidorów 2 ząbki czosnku 1 łyżka przyprawy włoskiej listek laurowy 3 kulki ziela angielskiego 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól, pieprz czarny i ziołowy 1 łyżka papryki słodkiej w proszku ok. 900g filetów rybnych przyprawa do ryb sok z cytryny olej do smażenia mąka do panierowania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób(...)push({}); Pomidory nacięłam na krzyż na czubku i sparzyłam wrzątkiem. Odcedziłam je i obrałam ze skórki. Pokroiłam je na mniejsze kawałki, zblendowałam na jednolity przecier i dodałam do garnka z warzywami. Dodałam jeszcze koncentrat pomidorowy i przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszałam wszystko i dusiłam sos ok. pół godziny, aż warzywa były miękkie. Ryby  skropiła sokiem z cytryny

Waniliowe Improwizacje
Leczo do słoików 107

pomidorów 1 kg papryki 2 cebule 3 ząbki czosnku 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 duża lub 2 małe cukinie przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka Wykonanie: Pomidory myjemy, kroimy na mniejsze części. Wrzucamy do garnka i zagotowujemy, gotujemy, aż zaczną się rozpadać, przecieramy przez sitko, przecier odstawiamy. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w paseczki. Cukinię(...)obieramy, wydrążamy miąższ i roimy w półplasterki. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, podsmażamy na łyżce oleju w dużym rondlu, wlewamy przecier z pomidorów i dusimy razem około 60 minut. Dodajemy paprykę i cukinię, koncentrat pomidorowy, przyprawy i dusimy kolejnych 30 minut. Sprawdzamy, czy leczo jest odpowiednio doprawione. Jeśli tak rozlewamy do wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy

Smak mojej kuchni
Ryba po grecku 107

kiszonej kapusty :D. No co.... Składniki: 0,5 kg mintaja (waga po rozmrożeniu) 2 marchewki 2 pietruszki mały kawałek selera 1 cebula 2 ząbki czosnku 100 g koncentratu pomidorowego 1,5 szklanki wody 1/3 szklanki mąki pszennej liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 1/3 łyżeczki mielonej słodkiej papryki sól pieprz olej rzepakowy Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, myjemy i ścieramy(...)nią pokrojoną w drobną kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek, smażymy 2 minuty, dodajemy ugotowane warzywa (razem z z wywarem, w którym się gotowały), przecier, paprykę, sól, pieprz, dokładnie mieszamy i gotujemy parę minut. Jeżeli sos pomidorowy wyszedł za rzadki, gotujcie całość bez przykrycia, do zredukowania płynu. Rybę układamy w naczyniu i na nią nakładamy warzywa (po wyciągnięciu liścia i ziela

Kardamonovy
Wegetariańskie faszerowane papryki z kaszą jaglaną i cieciorką 174

zrobiłam, stąd gwiazdami dzisiejszego przepisu są papryki, gościnnie zagrały też pomidory i świeża natka pietruszki. Papryki zostały nafaszerowane kaszą jaglaną, cieciorką i sosem pomidorowym doprawionym ziołami. Samo zdrowie! Czego potrzebujemy? - 4 duże papryki - kilka pomidorów lub przecier z pomidorów (500g) - 1 duża cebula - 2 ząbki czosnku - pęczek pietruszki - szklanka kaszy jaglanej - pół szklanki ciecierzycy ( namoczyć dzień wcześniej ) - sól - pieprz - szczypta(...)wierzchu Przygotowanie:  1. Cebulę siekamy i podduszamy na patelni z dodatkiem odrobiny oliwy. Dodajemy do tego czosnek przeciśnięty przez praskę, a na koniec pomidory (świeże pokrojone lub przecier). 2. Namoczoną wcześniej cieciorkę gotujemy do miękkości (wegański trik: dodaj do gotowania łyżeczkę sody - ciecierzyca ugotuje się szybciej i będzie się mięciutka). 3. Kaszę jaglaną gotujemy na sypko. Dla przypomnienia - gotowanie

two broke sisters
Zupa pomidorowa z kluseczkami (ze świeżych pomidorów). 152

sierpnia i września to czas radości dla wielbicieli pomidorów ( do których ja się również zaliczam) oraz czas zamieniania tych pysznych warzyw w przeciery, ketchupy i inne przetwory na zimę.  Smak mojego dzieciństwa to właśnie zupa pomidorowa mojej mamy, gotowana na wywarze mięsno-warzywnym, z duszonych długo na maśle pomidorów, z dodatkiem dużej ilości gęstej śmietany i makaronem domowej roboty

Moja Mama Gotuje
Kiszone pomidorki 255

pomidorowy urodzaj. Krzaczki aż uginały się od pomidorków. Kiszone pomidorki mają zaskakujący smak. Sprawdzą się w kolorowych koreczkach. Są niezastąpione do zrobienia zupy pomidorowej, która jest o niebo lepsza niż ta z pomidorów z puszki czy przecieru. Wtedy dodają do niej także zalewę razem ze wszystkimi dodatkami a pomidorki przecieram przez sitko, żeby pozbyć się skórek. Składniki: (na 4 słoiki

Bon Appetit Małgorzaty
kiszone pomidorki 95

pomidory od lat zaprawia moja mama a teraz i ja, zwłaszcza, że mamy swojskie ekologiczne pomidorki. W zimie są niezastąpione do zrobienia zupy pomidorowej, która jest o niebo lepsza niż ta z pomidorów z puszki czy przecieru. Wtedy dodają do niej także zalewę razem ze wszystkimi dodatkami a pomidorki przecieram przez sitko, żeby pozbyć się skórek. Po tym jak wrzuciłam

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Marzenie o Toskanii, czyli pizza, pizza, pizzunia na super prostym cieście! 155

połowy, a suszonego pomidora w paski. Ser żółty ścieramy na tarce z grubymi oczkami, a mozzarellę pokroiliśmy na plastry Sos pomidorowy na ciasto Ucieramy koncentrat i oliwę z przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Pieprz niweluje kwaskowatość przecieru. Podobnie jak cukier, tylko z nim warto nie przesadzać, żeby nie popsuć smaku. Wykończenie pizzy Standardowej Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół. Każdą(...)trochę większych niż blacha. Wykładamy na blachę posmarowaną oliwą i obsypaną mąką, tak by na każdym boku ciasto było wysokie choć na centymetr. Nakłuwamy wykałaczką bądź widelcem. Smarujemy sosem pomidorowym. Rozkładamy równomiernie pieczarki, cebulę, ser żółty, a następnie wędlinę i ogórki. Na koniec lekko posypujemy ziołami prowansalskimi i chili. Pizza standardowa gotowa Wykończenie Toskańskiego Marzenia Spód ciasta przygotowujemy na blasze

Kuchnia po mojemu
TRADYCYJNE GOŁĄBKI W SOSIE POMIDOROWYM 254

naczyniu ściśle obok siebie.Przygotowujemy sos -W rondelku rozgrzewamy masło, podsmażamy na złoty kolor drobno posiekaną cebulkę,dodajemy koncentrat pomidorowy też chwilę podsmażamy, następnie zalewamy go bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Mąkę mieszamy ze śmietanką, dolewamy po łyżce gorący bulion z przecierem cały czas mieszając, dzięki temu później sos się nie zważy. Tak ocieploną śmietankę z mąką wlewamy do sosu, ciągle

Walijskie Pichcenie
Ekologiczne produkty żywnościowe - współpraca z Victualia :) 140

różnych proporcjach - cukinia, cebula, oberżyna, marchew 28%, oliwa z oliwek extra virgin, sól morska, bazylia, czosnek) Sos pomidorowy Salsa Pomarola  (pomidory 85%, warzywna w różnych proporcjach - cebula, marchew, seler 9,5%, oliwa z oliwek extra virgin, bazylia, sól morska) Hot Hot przecier z papryczki Habaneros  (papryczki chilli 46%, papryka, oliwa z oliwek extra virgin, ocet winny, sól morska

Zdrowie na języku :P