przecier pomidorowy - 5508 przepisów (strona:308/368)

Wegańskie spaghetti a’la bolonese 78

Najbardziej chyba znanym sosem do spaghetti jest sos boloński, któego głównymi składnikami jest mięso mielone i sos pomidorowy. Czerwona soczewica najlepiej nadaje się na zamiennik mięsa i bardzo często tak właśnie przygotowuję to spaghetti, ale tym razem poszalałam i wzbogaciłam ten sos o warzywa. Ten sos sprawdzi się nie tylko do makaronu, będzie pyszny w ryżem czy też kaszą (jaglaną(...)polecam). To danie polecam na obiad jak i na kolację. Składniki na 4 porcje: 400-500 ml przecieru pomidorowego/passaty 2-3 marchewki 1 czerwona papryka 2-3 gałązki selera naciowego 1 duża cebula około 100 g suchonych pomidorów 2-3 ząbki czsonku lub łyżeczka suszonego łyżeczka słodkiej mielone papryki łyżeczka suszonego oregano lub kilka gałązek świeżego (3-4) łyżeczka suszonej

greenscarf
Przecier paprykowy 142

Dokładnie od momentu kiedy słoiczek z tym smakołykiem dostałam od koleżanki z byłej już pracy. Razem ze słoiczkiem dostałam też przepis, więc głupio by było w końcu nie skorzystać. Przecier sam w sobie jest super, ale podany jako dip do przekąsek lub do zup- znacznie podnosi walory smakowe. Dodając mniej lub więcej papryki chili, sami dozujemy sobie ostrość(...)czerwonej papryki 2,5 główki czosnku 3 ostre papryczki 0,75 kg cukru 1 i 1/3 szklanki octu 0,75 szklanki oleju 4 łyżki soli 4 małe słoiczki koncentratu pomidorowego kilka ziarenek ziela angielskiego ok 5 listków laurowych 1 płaska łyżka pieprzu Sposób przygotowania w Tefal Companion: Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na kilka części. W misie Tefal Companion

Kuchnia w czekoladzie
Paella z dorszem i fasolką 143

szparagowej 1 limonka natka pietruszki 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego sól, pieprz pieprz czerwony olej rzepakowy 1 cebula 1 ząbek czosnku 700 ml bulionu około Cebulę i czosnek kroję drobno i przesmażam na patelni na oleju. Dodaję pokrojone papryki i przesmażam, ryż, dodaję sól, pieprz, curry, przecier. Wlewam 500 ml bulionu, dodaję fasolkę pokrojoną na kawałki

wesoła kuchnia
Warzywne ragoût z kiełbasą 116

danie z lekko chrupiącymi warzywami i wyrazistą kiełbasą w niezawodnym sosie pomidorowym. Pyszna i jednocześnie pożywna propozycja na obiad czy kolację. Składniki: 3 kiełbasy (około 200-250g) 3 małe kalarepy Średnia cukinia ½ dużego selera Marchew 2 korzenie pietruszki Duża cebula 2 ząbki czosnku Łyżka masła klarowanego 200g przecieru

Pyry na Gaz
Sos pomidorowy prosto z Włoch - przepis z książki "Po prostu po włosku" 148

włosku " ten sos nosi nazwę "sos pomidorowy naszej mamy na lato" ( sugo della mamma ). Podaje się go na zimno z ciepłym makaronem. Zdaniem autorek wspaniale smakuje także z rybą  albo mięsem. My, jak widzicie przygotowaliśmy go zimą, więc dla rozgrzewki wzbogaciliśmy ten sos solidną porcją przygotowanego przez Pana Boczka przecieru z fermentowanych papryczek habanero. Wyszło smacznie i.... piekielnie ostro(...)minut. Kiedy sos będzie gotowy do podania w dużej ilości osolonej wrzącej wody gotujemy makaron, aż będzie al dente. Nakładamy go do miski i polewamy zimnym sosem pomidorowym Rada sióstr Chiappa Ilość czosnku można zmniejszyć do 2 ząbków Tytuł: Po prostu po włosku Autorki: Michela Chiappa, Emanuela Chiappa, Romina Chiappa Wydawnictwo : Buchmann Liczba stron: 304 Data wydania polskiego: grudzień

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów 151

pomidorową przygotowuję  na wywarze mięsno - warzywnym. Klasyczna włoszczyzna, mięso z kością - wołowina, porcja rosołowa z drobiu, chuda wieprzowina. Moja pomidorowa tworzy się na kilka sposobów: - dodaję passatę pomidorową, - koncentrat pomidorowy - wersja mojej Babci, kolor zupy wspaniały z dodatkiem śmietany, - zmiksowane pomidory z puszki, - świeże pomidory, najlepiej smakują sezonowe. Włoszczyzna z wywaru świetnie nadaje się do sałatki jarzynowej, tkwi(...)potem przetrzeć przez sito. Otrzymany przecier dodać do wywaru. Zagotować, zmniejszyć ogień, pozostawić chwilę na ogniu. Krok opcjonalny, ponieważ można śmietanę nakładać na gotową na talerzu zupę, w zależności kto ile lubi. Ale babciny sposób radził, by w szklance wymieszać trochę gorącej zupy (zapobiegnie to zwarzeniu się śmietany) ze śmietaną, dodać do zupy pomidorowej, wymieszać i zdjąć z ognia

Zasmakuj Kuchni
PULPETY W SOSIE POMIDOROWYM 105

przygotowywała mama jak była dzieckiem. Małe kotleciki podane w pomidorowym sosie. Pulpety zawsze będą przypominały mi mamę, która z wielka miłością robiła małe, zgrabne kulki wielkości takiej abym zjadła całość a nie zostawiła połowę na talerzu. Do sosu użyłam Passatę klasyczną Jamar . Jamar to rodzinna firma.produkująca przeciery warzywne i owocowe. Firma współpracuje regularnie z tymi samymi rolnikami dzięki czemu

Kuchnia w oparach
TRÓJKOLOROWE SPAGHETTI Z KLOPSIKAMI 127

opcjonalnie) mąka olej do smażenia na sos 500 ml passaty pomidorowej 3/4 szkl wody 1/2 szkl mleka 2 ząbki czosnku sól pieprz szczypta cukru 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki oregano parmezan świeże oregano A jak to zrobić: Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Sos. Do garnka wlać przecier, wodę i mleko, zamieszać i zagotować. Gdy się zagotuje zmniejszyć ogień

Kuchnia w opałach
Papryka faszerowana mielonym mięsem i ryżem 115

jajko 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego pęczek natki pietruszki 150 g sera gouda 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka kurkumy 2 łyżeczki ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki soli szczypta chili szczypta pieprzu łyżka oleju 1. Do mięsa dodajemy ugotowany ryż, jajko, przecier, cebulę pokrojoną w kostkę, przeciśnięty przez prasę czosnek i posiekaną natkę

karolgotuje
Pyszna pizza z cukinią i szynką Szwarcwaldzką 212

musicie to koniecznie nadrobić, ponieważ w połączeniu z sosem pomidorowym i szynką smakuje obłędnie. Spróbujcie :) Wykonanie pizzy zaczynamy od zrobienia ciasta. Przepis na pyszne ciasto na pizzę znajdziecie --- TUTAJ  (Uwaga! Dwie pizze wyszły z połowy danego przepisu) . Składniki sos (na 2 pizze): szklanka passaty pomi dorowej cebula łyżeczka przecieru pomi dorowego łyżka jogurtu naturalnego po 1/2 łyżeczki papryki sło

ChilliJemy
Błyskawiczne ogórki do obiadu – sałatka z ogórków FIT 72

tego, że nie przepadam za świeżymi pomidorami (i sokiem pomidorowym!) to podwójną miłością darzę ogórki – w każdej możliwej postaci. Świeżymi pomidorami mogę zajadać się tylko w cieplejszych krajach np. w Grecji, czy w Hiszpanii, gdzie czuć w nich to, że dojrzewały w słońcu. Natomiast w Polsce kocham pomidorówkę, ketchup, przeciery, koncentraty i inne przetwory – taki ze mnie dziwak. W związku

Be Fit Be Strong
Błyskawiczne ogórki do obiadu – sałatka z ogórków FIT 113

tego, że nie przepadam za świeżymi pomidorami (i sokiem pomidorowym!) to podwójną miłością darzę ogórki – w każdej możliwej postaci. Świeżymi pomidorami mogę zajadać się tylko w cieplejszych krajach np. w Grecji, czy w Hiszpanii, gdzie czuć w nich to, że dojrzewały w słońcu. Natomiast w Polsce kocham pomidorówkę, ketchup, przeciery, koncentraty i inne przetwory – taki ze mnie dziwak

Be Fit Be Strong
Gołąbkowa Lazania – czyli Gołąbki dla Leniwych 84

ryżu 1 jajo 1 cebula 1-2 łyżki oleju do usmażenia cebuli 1 główka białej kapusty 5 łyżek wody Składniki sosu pomidorowego: 1 czubata łyżka mąki 3 łyżki masła 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka suszonego lubczyku 100 g śmietany kremówki 350 ml bulionu drobiowego lub warzywnego sól, świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 180°C (termoobieg) . Ugotować(...)wody. Przykryć. Piec przez 1h i 20 minut . Wyciągnąć z pieca i pozostawić jeszcze przez 10 minut przed krojeniem. Przygotowanie sosu pomidorowego: Do rozgrzanego rondla wsypać mąkę oraz masło. Smażyć przez chwilę, cały czas mieszając. Następnie dodać koncentrat pomidorowy. Mieszając, smażyć przez minutę. Wlać bulion, wymieszać, zagotować. Gotować ok. 3-4 minut. Śmietanę wlać do kubeczka, dodać do niej

Moja Delicja
Biała Mgiełka 110

Biała Mgiełka 15 minut potrzebuję, żeby zaskoczyć gości. Składniki: ·        ½ kg kiełbasy białej parzonej ·        Koncentrat pomidorowy ·        Papryka ostra ·        Majeranek ·        2 papryki ( czerwona, żółta) ·        5 ogórków(...)rozgrzanym oleju. 2.    Do kiełbasy dodajemy pokrojone w plasterki papryki. 3.    Następnie pokrojone ogórki. 4.    Doprawiamy papryką oraz majerankiem. 5.    Wlewamy przecier. 6.    Mąkę rozrabiamy w małej ilości wody, hartując wlewamy do sosu. 7.    Chwilę gotujemy. 8.    Danie gotowe. 9.    Smacznego

Kulinarna Chwila
Kremowa pomidorowa z pomidorów z puszki 116

Pomidorowa to jedna z najbardziej lubianych zup. Można ją przygotować na różne sposoby. Najlepiej smakuje zrobiona ze świeżych pomidorów . Jednak poza sezonem do zrobienia pysznej zupki można wykorzystać domowe przetwory lub wykorzystać to co oferują nam sklepowe półki czyli pomidory w puszce, koncentrat oraz przecier. Właśnie na bazie takich kupnych pomidorków z puszki przygotowałam moją pyszną kremową zupkę. składniki

Monia miesza i gotuje
Gołąbkowa Lazania – czyli Gołąbki dla Leniwych 267

chwilę, cały czas mieszając. Następnie dodać koncentrat pomidorowy. Mieszając, smażyć przez minutę. Wlać bulion, wymieszać, zagotować. Gotować ok. 3-4 minut. Śmietanę wlać do kubeczka, dodać do niej 2-3 łyżki gorącego sosu. Dobrze wymieszać. Następnie wlać całą zawartość do rondla. Wymieszać, zagotować i dobrze przyprawić. Słodka śmietana zrównoważy kwaśny smak przecieru. Jeśli sos będzie zbyt kwaśny można dodać odrobinę

Moja Delicja