przecier pomidorowy - 5508 przepisów (strona:311/368)

Ketchup z cukinii i pomidorów 280

większą, gdzie trzeba ją wydrążyć i obrać twardą skórkę. Wtedy nie do wszystkiego możemy wykorzystać taką cukinię. Na pewno jednak nada się do leczo, placków czy przecierów. Ja pokusiłam się o zrobienie ketchupu. W planach mam jeszcze dżem :) Wiem, niektórzy skrzywią się, bo cukinia do takich przetworów nie wszystkim pasuje. Gwarantuję Wam jednak, że wychodzi(...)kupowany w sklepie. Jest jednak smaczniejszy i pachnący. Można go podawać do wędlin, kiełbas grzanych w wodzie i z grilla. Można nawet pokusić się i zrobić z niego sos pomidorowy do makaronu. Podane przeze mnie przyprawy są tylko propozycją. Polecam wypróbowanie ziół i skomponowanie własnej wariacji smakowej :)Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Cannelloni z wołowiną i pieczarkami 175

koszyczek pieczarek czyli około 20 pieczarek1 cebula4 ząbki czosnku ( 2 do mięsa i 2 do sosu)1 kula mozzarelli do zapiekaniakilka pomidorków koktajlowychok. 0,7 pasty z pomidorów. (Ja kupiłam przecier w butelce w biedronce za 2,99 zł jest super)!sól, pieprzsuszone oregano i bazylia do sosuświeże oregano lub bazylia do dekoracjiolej do smażeniaNa oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę(...)ognia by chwilkę mięso przestygło. Następnie nadziewamy surowe makaroniki cannelloni (albo lasagnę, która zwijamy w ruloniki). Układamy je w naczyniu żaroodpornym,blisko siebie. W rondlu podgrzewamy pastę pomidorową. Doprawiamy ją czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz solą i pieprzem a także suszonymi ziołami. Gotowym sosem zalewamy cannelloni. Na wierzch układamy plastry mozzarelli oraz pomidorki koktajlowe. Pieczemy

Bon Appetit Małgorzaty
Roladki w sosie żurawinowym 110

czosnku ·        420 g mozzarelli ·        230 g żurawiny do mięsa ·        200 g koncentratu pomidorowego ·        2 łyżki ketchupu pikantnego ·        Olej do smażenia ·        Mąka pszenna do panierki(...)rozgrzanym oleju. 4.    Cebulę obieramy, drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Podlewamy wodą, dodajemy kostkę rosołową lub bulion, ketchup, przecier i żurawinę.   Łączymy z roladkami i gotujemy 10 minut aż sos nam zgęstnieje. 5.    Danie gotowe. 6.    Smacznego

Kulinarna Chwila
LUBELLOWA PIZZA Z PIECZARKAMI 212

zachwytem. Polecam i Smacznego :)  #lubelloveinspiracje  #lubella #lubellamini  🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕 SKŁADNIKI: 🍕150 g Makaronu Rurki Mini Lubella  🍕8 Pieczarek  🍕2 Garście Szpinaku  🍕4 Łyżki Koncentratu pomidorowego  🍕10 dag Sera żółtego  🍕sól i pieprz do smaku  🍕1 łyżka masła  🍕1/2 łyżeczki czosnku  PRZYGOTOWANIE: ✔Makaron Lubella gotujemy z osolonej wodzie ,krócej niż jest napisane(...)ogniu. Dodaję umyty szpinak .Mieszam i smażę razem z pieczarkami jeszcze kilka sekund. Dodaję czosnek. Mieszam całośc.  ✔Makaron odcedzam dodaję tarty ser ale zostawiam ok 1 łyżkę oraz przecier pomidorowy.Mieszam.  ✔Foremkę ( ja użyłam silikonową) smaruję masłem a następnie przekładam makaron. Całość dokładnie wyrównuję łyżką lekko dociskając. Na wierzch dodaję pieczarki i szpinak, również całość dokładnie równam.  ✔Wierzch

Gotowanie Patki
Kurczak tikka masala 1272

papryki ·        400 g pomidorów z puszki ·        1 łyżka koncentratu pomidorowego ·        300 ml mleka kokosowego ·        garść płatków migdałowych Przygotowanie: Kurczaka kroimy w kostkę. Doprawiamy sokiem z limonki oraz przyprawami. Odstawimy do lodówki(...)kosteczkę cebulę oraz kurczaka. Smażymy około 3 minuty. Paprykę pokroić w kosteczkę i również dodać do smażącego się kurczaka. Kiedy kurczak lekko się zarumieni dodajemy pomidory w puszce oraz przecier. Dusimy kilka minut, aż sos odparuje i zgęstnieje. Do sosu dolewamy  mleczko kokosowe i pastę curry. Zagotowujemy i doprawiamy ewentualnie do smaku solą. Jeśli sos nie będzie dostatecznie gęsty

Mania Gotowania
ZUPA GOŁĄBKOWA Z THERMOMASTERA II + FILMIK 104

selera naciowego 3 ząbki czosnku por ( biała część ) 100 g  1 woreczek ryżu 100 g  1 liść laurowy, 2 ziela, pieprz w ziarnkach  4 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól ,pieprz do smaku  1 kostka rosołowa 1 łyżka jarzynki 1 litr wody PRZYGOTOWANIE :   Do naczynia thermomastera II firmy KALORIK dodajemy kapustę i szatkujemy(...)podsmażamy około 3 minut, temperatura 100 %. Dodajemy mięso, kostkę rosołową i podsmażamy jeszcze 8-10 min. Dodajemy całą jarzynę, liść, ziela i pieprz w ziarnkach, wodę, jarzynkę, przecier i ryż. Zamykamy dzban i gotujemy 20 minut 120 %.  Po 15 minutach temperaturę zmniejszamy an 80-90 %. Zupę doprawiamy do smaku w razie potrzeby. Czas gotowania  wydłużamy jeszcze

Kulinarne Fantazje Marioli
gołąbki cielęce w sosie pomidorowym... 198

Składniki: 1/2 kg cielęcina mielona, 2 szklanki ryż ugotowany, 1 sztuka jajka, 1 łyżka vegeta, 2 łyżeczki pieprz czarny mielony, 1 większa kapusta młoda biała, 1/4

W Mojej Kuchni Lubię
Filet w sosie chili 161

Składniki: ·        ½ fileta   z kurczaka ·        15 dag pieczarek ·        3 łyżki koncentratu pomidorowego ·        Chili ·        Pieprz ·        Sól ·        Olej do smażenia(...)Doprawiamy chili. 9.    Wlewamy sos sojowy. 10.                     Dodajemy przecier i nadal prużymy. 11.                     Śmietanę łączymy z mąką, hartując łączymy

Kulinarna Chwila
Kurczak niby po myśliwsku 154

grzybów suszonych ·        Sól ·        Olej do smażenia ·        Koncentrat pomidorowy ·        2 łyżki ketchupu ·        Chili ·        Papryka czerwona ·        2 łyżeczki mąki pszennej(...)Łączmy z mięsem. 11.              Dodajemy przecier. 12.              Ketchup. 13.              Doprawiamy chili

Kulinarna Chwila
salatka z fasolka i batatami na zime 141

piórka 1 kg fasolki szparagowej pokrojonej na kawałki 2-3 cm 1 kg batatów – słodki ziemniak pokrojony w słupki,lub plasterki Składniki zalewy 2 słoiki po 200g koncentratu pomidorowego 1 szklanka oleju 1 łyżka miodu ,lub cukru 1 łyżka octu jabłkowego,lub zwykłego 1 łyżka soli-płaskie 1 łyżka papryka mielona słodka 6-8 ziaren pieprzu 6-8 ziaren ziele(...)cienkie plastry,paski. Cebulę poszatkować na piórka. W dużym rondlu rozgrzać olej ,wrzucić cebulę, dodać marchewkę i bataty pokrojone ,dusić do miękkości. Do fasolki dodać gotowe warzywa,wymieszać .Dodać przecier,przyprawy i dusić 15 minut. Nałożyć do słoików i pasteryzować 25-30 minut.:)) Jak lubicie rybe po grecku to ta sałatka tez ,bedzie Wam smakowała

w mojej kuchni
Gulasz Piruet 226

szynka wieprzowa ·        1 kg pieczarek ·        Cebula ·        200 ml koncentrat pomidorowy ·        Puszka groszku konserwowego ·        2 szt. papryki czerwonej ·        15 dag szynki(...)drobne paseczki, obsmażamy na rozgrzanym oleju i przekładamy do mięsa. 6.   Następnie dodajemy bez zalewy groszek i pokrojoną w paseczki paprykę, prużymy. 7.   Pod koniec prużenia wlewamy przecier, doprawiamy chili i zagęszczamy odrobiną wody z mąką. 8.   Danie gotowe, idealne do podania z kluskami śląskimi, ryżem lub ziemniakami. 9.   Smacznego

Kulinarna Chwila
Zapiekanka makaronowa z kabanosami, ketchupem i zielonym groszkiem Jamar 193

niej ketchup łagodny, zielony groszek i ocet czerwone wino. Ale Jamar w swojej ofercie posiada bardzo wiele produktów: warzywa w puszkach, warzywa w słoikach, koncentraty i przeciery, dodatki obiadowe, przyprawy, octy, ketchupy, sosy, przetwory owocowe, soki, syropy i napoje.   Pan Ł. uwielbia makaron, a w szczególności zapiekanki z makaronu. Ciągle szukam inspiracji, nowych przepisów czy chociażby dodatków. Gdybym wszystkie(...)wszystkich,chyba dlatego, że użyłam ketchupu marki Jamar. I przyznam się szczerze że niesamowicie zaskoczył mnie on swoim smakiem, gęsty, nie rozdziela się w nim woda, łagodny i naprawdę pomidorowy. Wow! Producent pisze: "Ketchupy JAMAR to aż 500 g prawdziwych, smacznych, zdrowych pomidorów bez konserwantów, zamkniętych w stylowej, szklanej butelce o pojemności nieco ponad 300 gram". I ja się

Życie zaczyna się w kuchni
Spaghetti bolognese (delikatny sos) 133

oregano świeżo mielony pieprz i sól do smaku 2 łyżki oliwy 1 szklanka bulionu (gorącego) 1 szklanka czerwonego wina (można pominąć i dodać więcej bulionu) około 4 łyżek koncentratu pomidorowego 1 puszka obranych pomidorów pół szklanki mleka Do podania: makaron spaghetti EkoMak Makarony Babuni tarty parmezan Przygotowanie: Boczek kroimy w drobniutką kostkę. Wytapiamy na małym ogniu aż się zarumieni. Ściągamy(...)oliwie mięso mielone (większy płomień, mięso najlepiej obsmażać partiami). Przekładamy je do garnka. Wlewamy wino i gotujemy około 5 minut mieszając. Dodajemy pomidory z puszki (rozdrabniamy je łyżką), przecier i całość doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, solą i oregano. Składniki należy przemieszać. Gotujemy całość pod przykryciem na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Sos gotujemy dość długo około 2 godziny

Słodkie okruszki
Zupa rybna z Karaibów. Inna niż wszystkie i niesamowicie pyszna [PRZEPIS] 161

żółtego proszku curry, średnia marchewka, 200 gramów ryby morskiej w kawału lub dzwonkach (tym razem udało nam się dostać morszczuka), 200 gramów większych krewetek, puszka mleka kokosowego, łyżka koncentratu pomidorowego, łyżeczka pasty z ostrych papryczek (np. sambal), sól, pieprz, olej, świeża natka, ugotowane jajka do podania, sól, pieprz, olej. Zrób tak: W większym garnku przesmaż na oleju posiekaną cebulę(...)rybę (dzięki temu, że jest w kawałku z ośćmi i skórą, odda zupie dużo smaku), gotuj kolejne 5 minut, rybę wyjmij. Teraz do garnka wlej mleczko kokosowe oraz dodaj przecier i pastę z papryczek, dokładnie wymieszaj, zagotuj, dodaj kawałki ryby oddzielone od ości i skóry oraz krewetki. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, uzupełnij wodę. Gotuj jeszcze trzy minuty, dopraw solą

Kulinarna Polska
Papryka faszerowana Toskanią – test brytfanny od Florina 221

słońcu i Ole ma taki właśnie smak masło oliwa z oliwek, ja uzyłam Mini Monini, bo jest łagodniejsza w smaku czosnek i cebula sól i pieprz kawałek dyni sos pomidorowy robiony w domu 2 woreczki kaszy gryczanej 1 woreczek kaszy jęczmiennej 1 bakłażan bazylia przyprawa Kuchmistrz od Skworcu pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedzwiedzim od Skworcu W rondlu rozgrzewamy oliwę(...)Dodajemy Kuchmistrza i suszone pomidory z czarnuszka i czosnkiem niedziwedzim, mieszamy, przykrywamy, dusimy.  W razie potrzeby podelwamy wodą filtrowaną. Mięso ma być wilgotne.  Nie dodajemy żadnych chemicznych przecierów. Wyciągamy woreczki z kaszą, wysypujemy je , odsączone z wody, do dużej miski.  Podlewamy delikatnie oliwą z oliwek, aby się nie kleiła. Przechodzimy do..bakłażana. Musimy go zgrillować. Straci

Z Kuchni Do Kuchni

Proponowane wyszukiwania