większą, gdzie trzeba ją wydrążyć i obrać twardą skórkę. Wtedy nie do wszystkiego możemy wykorzystać taką cukinię. Na pewno jednak nada się do leczo, placków czy przecierów. Ja pokusiłam się o zrobienie ketchupu. W planach mam jeszcze dżem :) Wiem, niektórzy skrzywią się, bo cukinia do takich przetworów nie wszystkim pasuje. Gwarantuję Wam jednak, że wychodzi(...)kupowany w sklepie. Jest jednak smaczniejszy i pachnący. Można go podawać do wędlin, kiełbas grzanych w wodzie i z grilla. Można nawet pokusić się i zrobić z niego sos pomidorowy do makaronu. Podane przeze mnie przyprawy są tylko propozycją. Polecam wypróbowanie ziół i skomponowanie własnej wariacji smakowej :)Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennakoszyczek pieczarek czyli około 20 pieczarek1 cebula4 ząbki czosnku ( 2 do mięsa i 2 do sosu)1 kula mozzarelli do zapiekaniakilka pomidorków koktajlowychok. 0,7 pasty z pomidorów. (Ja kupiłam przecier w butelce w biedronce za 2,99 zł jest super)!sól, pieprzsuszone oregano i bazylia do sosuświeże oregano lub bazylia do dekoracjiolej do smażeniaNa oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę(...)ognia by chwilkę mięso przestygło. Następnie nadziewamy surowe makaroniki cannelloni (albo lasagnę, która zwijamy w ruloniki). Układamy je w naczyniu żaroodpornym,blisko siebie. W rondlu podgrzewamy pastę pomidorową. Doprawiamy ją czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz solą i pieprzem a także suszonymi ziołami. Gotowym sosem zalewamy cannelloni. Na wierzch układamy plastry mozzarelli oraz pomidorki koktajlowe. Pieczemy
Bon Appetit Małgorzatyczosnku · 420 g mozzarelli · 230 g żurawiny do mięsa · 200 g koncentratu pomidorowego · 2 łyżki ketchupu pikantnego · Olej do smażenia · Mąka pszenna do panierki(...)rozgrzanym oleju. 4. Cebulę obieramy, drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Podlewamy wodą, dodajemy kostkę rosołową lub bulion, ketchup, przecier i żurawinę. Łączymy z roladkami i gotujemy 10 minut aż sos nam zgęstnieje. 5. Danie gotowe. 6. Smacznego
Kulinarna Chwilazachwytem. Polecam i Smacznego :) #lubelloveinspiracje #lubella #lubellamini 🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕 SKŁADNIKI: 🍕150 g Makaronu Rurki Mini Lubella 🍕8 Pieczarek 🍕2 Garście Szpinaku 🍕4 Łyżki Koncentratu pomidorowego 🍕10 dag Sera żółtego 🍕sól i pieprz do smaku 🍕1 łyżka masła 🍕1/2 łyżeczki czosnku PRZYGOTOWANIE: ✔Makaron Lubella gotujemy z osolonej wodzie ,krócej niż jest napisane(...)ogniu. Dodaję umyty szpinak .Mieszam i smażę razem z pieczarkami jeszcze kilka sekund. Dodaję czosnek. Mieszam całośc. ✔Makaron odcedzam dodaję tarty ser ale zostawiam ok 1 łyżkę oraz przecier pomidorowy.Mieszam. ✔Foremkę ( ja użyłam silikonową) smaruję masłem a następnie przekładam makaron. Całość dokładnie wyrównuję łyżką lekko dociskając. Na wierzch dodaję pieczarki i szpinak, również całość dokładnie równam. ✔Wierzch
Gotowanie Patkipapryki · 400 g pomidorów z puszki · 1 łyżka koncentratu pomidorowego · 300 ml mleka kokosowego · garść płatków migdałowych Przygotowanie: Kurczaka kroimy w kostkę. Doprawiamy sokiem z limonki oraz przyprawami. Odstawimy do lodówki(...)kosteczkę cebulę oraz kurczaka. Smażymy około 3 minuty. Paprykę pokroić w kosteczkę i również dodać do smażącego się kurczaka. Kiedy kurczak lekko się zarumieni dodajemy pomidory w puszce oraz przecier. Dusimy kilka minut, aż sos odparuje i zgęstnieje. Do sosu dolewamy mleczko kokosowe i pastę curry. Zagotowujemy i doprawiamy ewentualnie do smaku solą. Jeśli sos nie będzie dostatecznie gęsty
Mania Gotowaniaselera naciowego 3 ząbki czosnku por ( biała część ) 100 g 1 woreczek ryżu 100 g 1 liść laurowy, 2 ziela, pieprz w ziarnkach 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól ,pieprz do smaku 1 kostka rosołowa 1 łyżka jarzynki 1 litr wody PRZYGOTOWANIE : Do naczynia thermomastera II firmy KALORIK dodajemy kapustę i szatkujemy(...)podsmażamy około 3 minut, temperatura 100 %. Dodajemy mięso, kostkę rosołową i podsmażamy jeszcze 8-10 min. Dodajemy całą jarzynę, liść, ziela i pieprz w ziarnkach, wodę, jarzynkę, przecier i ryż. Zamykamy dzban i gotujemy 20 minut 120 %. Po 15 minutach temperaturę zmniejszamy an 80-90 %. Zupę doprawiamy do smaku w razie potrzeby. Czas gotowania wydłużamy jeszcze
Kulinarne Fantazje MarioliSkładniki: 1/2 kg cielęcina mielona, 2 szklanki ryż ugotowany, 1 sztuka jajka, 1 łyżka vegeta, 2 łyżeczki pieprz czarny mielony, 1 większa kapusta młoda biała, 1/4
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: · ½ fileta z kurczaka · 15 dag pieczarek · 3 łyżki koncentratu pomidorowego · Chili · Pieprz · Sól · Olej do smażenia(...)Doprawiamy chili. 9. Wlewamy sos sojowy. 10. Dodajemy przecier i nadal prużymy. 11. Śmietanę łączymy z mąką, hartując łączymy
Kulinarna Chwilagrzybów suszonych · Sól · Olej do smażenia · Koncentrat pomidorowy · 2 łyżki ketchupu · Chili · Papryka czerwona · 2 łyżeczki mąki pszennej(...)Łączmy z mięsem. 11. Dodajemy przecier. 12. Ketchup. 13. Doprawiamy chili
Kulinarna Chwilapiórka 1 kg fasolki szparagowej pokrojonej na kawałki 2-3 cm 1 kg batatów – słodki ziemniak pokrojony w słupki,lub plasterki Składniki zalewy 2 słoiki po 200g koncentratu pomidorowego 1 szklanka oleju 1 łyżka miodu ,lub cukru 1 łyżka octu jabłkowego,lub zwykłego 1 łyżka soli-płaskie 1 łyżka papryka mielona słodka 6-8 ziaren pieprzu 6-8 ziaren ziele(...)cienkie plastry,paski. Cebulę poszatkować na piórka. W dużym rondlu rozgrzać olej ,wrzucić cebulę, dodać marchewkę i bataty pokrojone ,dusić do miękkości. Do fasolki dodać gotowe warzywa,wymieszać .Dodać przecier,przyprawy i dusić 15 minut. Nałożyć do słoików i pasteryzować 25-30 minut.:)) Jak lubicie rybe po grecku to ta sałatka tez ,bedzie Wam smakowała
w mojej kuchniszynka wieprzowa · 1 kg pieczarek · Cebula · 200 ml koncentrat pomidorowy · Puszka groszku konserwowego · 2 szt. papryki czerwonej · 15 dag szynki(...)drobne paseczki, obsmażamy na rozgrzanym oleju i przekładamy do mięsa. 6. Następnie dodajemy bez zalewy groszek i pokrojoną w paseczki paprykę, prużymy. 7. Pod koniec prużenia wlewamy przecier, doprawiamy chili i zagęszczamy odrobiną wody z mąką. 8. Danie gotowe, idealne do podania z kluskami śląskimi, ryżem lub ziemniakami. 9. Smacznego
Kulinarna Chwilaniej ketchup łagodny, zielony groszek i ocet czerwone wino. Ale Jamar w swojej ofercie posiada bardzo wiele produktów: warzywa w puszkach, warzywa w słoikach, koncentraty i przeciery, dodatki obiadowe, przyprawy, octy, ketchupy, sosy, przetwory owocowe, soki, syropy i napoje. Pan Ł. uwielbia makaron, a w szczególności zapiekanki z makaronu. Ciągle szukam inspiracji, nowych przepisów czy chociażby dodatków. Gdybym wszystkie(...)wszystkich,chyba dlatego, że użyłam ketchupu marki Jamar. I przyznam się szczerze że niesamowicie zaskoczył mnie on swoim smakiem, gęsty, nie rozdziela się w nim woda, łagodny i naprawdę pomidorowy. Wow! Producent pisze: "Ketchupy JAMAR to aż 500 g prawdziwych, smacznych, zdrowych pomidorów bez konserwantów, zamkniętych w stylowej, szklanej butelce o pojemności nieco ponad 300 gram". I ja się
Życie zaczyna się w kuchnioregano świeżo mielony pieprz i sól do smaku 2 łyżki oliwy 1 szklanka bulionu (gorącego) 1 szklanka czerwonego wina (można pominąć i dodać więcej bulionu) około 4 łyżek koncentratu pomidorowego 1 puszka obranych pomidorów pół szklanki mleka Do podania: makaron spaghetti EkoMak Makarony Babuni tarty parmezan Przygotowanie: Boczek kroimy w drobniutką kostkę. Wytapiamy na małym ogniu aż się zarumieni. Ściągamy(...)oliwie mięso mielone (większy płomień, mięso najlepiej obsmażać partiami). Przekładamy je do garnka. Wlewamy wino i gotujemy około 5 minut mieszając. Dodajemy pomidory z puszki (rozdrabniamy je łyżką), przecier i całość doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, solą i oregano. Składniki należy przemieszać. Gotujemy całość pod przykryciem na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Sos gotujemy dość długo około 2 godziny
Słodkie okruszkiżółtego proszku curry, średnia marchewka, 200 gramów ryby morskiej w kawału lub dzwonkach (tym razem udało nam się dostać morszczuka), 200 gramów większych krewetek, puszka mleka kokosowego, łyżka koncentratu pomidorowego, łyżeczka pasty z ostrych papryczek (np. sambal), sól, pieprz, olej, świeża natka, ugotowane jajka do podania, sól, pieprz, olej. Zrób tak: W większym garnku przesmaż na oleju posiekaną cebulę(...)rybę (dzięki temu, że jest w kawałku z ośćmi i skórą, odda zupie dużo smaku), gotuj kolejne 5 minut, rybę wyjmij. Teraz do garnka wlej mleczko kokosowe oraz dodaj przecier i pastę z papryczek, dokładnie wymieszaj, zagotuj, dodaj kawałki ryby oddzielone od ości i skóry oraz krewetki. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, uzupełnij wodę. Gotuj jeszcze trzy minuty, dopraw solą
Kulinarna Polskasłońcu i Ole ma taki właśnie smak masło oliwa z oliwek, ja uzyłam Mini Monini, bo jest łagodniejsza w smaku czosnek i cebula sól i pieprz kawałek dyni sos pomidorowy robiony w domu 2 woreczki kaszy gryczanej 1 woreczek kaszy jęczmiennej 1 bakłażan bazylia przyprawa Kuchmistrz od Skworcu pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedzwiedzim od Skworcu W rondlu rozgrzewamy oliwę(...)Dodajemy Kuchmistrza i suszone pomidory z czarnuszka i czosnkiem niedziwedzim, mieszamy, przykrywamy, dusimy. W razie potrzeby podelwamy wodą filtrowaną. Mięso ma być wilgotne. Nie dodajemy żadnych chemicznych przecierów. Wyciągamy woreczki z kaszą, wysypujemy je , odsączone z wody, do dużej miski. Podlewamy delikatnie oliwą z oliwek, aby się nie kleiła. Przechodzimy do..bakłażana. Musimy go zgrillować. Straci
Z Kuchni Do Kuchni