przecier pomidorowy - 5508 przepisów (strona:303/368)

Kapuśniak z młodej kapusty z boczkiem i pomidorami 90

podania na obiad lub lekką kolację. Jeśli chcesz, możesz wzbogacić kapuśniak większą ilością warzyw dodając pora, korzeń selera lub pietruszki.   Inne smaczne zupy: ** Pikantna zupa diabelska ** Zupa pomidorowa z warzywami ** Żurek z kiełbasą i wędzonym boczkiem ** Zupa pieczarkowa krem   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na 4-5 porcji: 1/2 małej główki kapusty (około 500 g) 1-2 marchewki(...)minuty, a następnie zdejmij z ognia.   Jeśli nie masz pomidorów w puszce, możesz użyć 2-3 świeżych pomidorów bez skórki (np. malinowych), 400 ml przecieru lub 90 g koncentratu pomidorowego. Do podania: pieczywo, kleks gęstej śmietany.     (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Smaczne przekąski… Jajka w sosie czosnkowym Domowe nuggetsy Paluszki serowe z ciasta francuskiego Przekąska z jajkiem Sałatka

Kulinarny S.O.S.
Dorsz słodko-kwaśny 115

ściągam skórę). Pomarańcze dokładnie obieramy, kroimy i dodajemy do ryby. Plastry ananasa kroimy w kostkę, dodajemy do ryby. Dodajemy kukurydzę. Doprawiamy kolendrą mieloną, solą i małą ilością przecieru lub (jeszcze mniejszą) koncentratu pomidorowego. Można dodać jeszcze sok z połówki cytryny. Całość dusimy ok. 10 minut. Porcja ma ok. 700 kcal

Kucharzyca
Klopsiki z pieczarek i kapusty kiszonej 121

obtaczamy je w pozostałej bułce tartej. Jedna łyżka masy = jedna kulka. Kulki smażymy aż będą rumiane. Opcja podania: kasza żytnia (1/2 szklanki kaszy, 1 szklanka wody) sos pomidorowy (1/2 szklanki domowej roboty przecieru z pomidorów + bazylia

Weganka gotuje
Przecier pomidorowy. Na zimę. Na zupę. Po chemii? Najlepszy na świecie - to na pewno. 141

wyjściu ze szpitala przerobiła 5 kg pomidorów w pyszny przecier. Na szczęście pomidory przydźwigał Mąż - ale reszta należy do niej. Ja twierdzę, że będzie to doskonałe uzupełnienie elektrolitów po chemii, która ją czeka. Mama twierdzi, że pomidory będą na zupę dla Wnuczków... 😢 Przepisu chyba nie potrzeba. Trzeba tylko chęci, żeby przecier zrobić, a moja Mama jeszcze(...)przecieru jak na zdjęciu. Czy przecier wyjdzie - i jaki wyjdzie - wszystko zależy od pomidorów, sposobu, czasu i miejsca przechowywania. Ja twierdzę jednak, że również od ręki i serca, które te pomidory przerobiły.  Moja Mama nie cedzi pomidorów, więc przecier jest z drobnymi pesteczkami. Może w tym też jest urok? Powiem Wam jedno. Mój Maks nie zje innej pomidorowej niż

Kuchnia po mojemu
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów z kaszą jaglaną (bez nabiału) 80

się uginają od soczystych i pachnących pomidorów. Wykorzystajcie ten okres i zróbcie “ Zupę pomidorową na świeżych pomidorach “. To nie to samo, co pomidorówka na przecierze. Pamiętam, kiedy raz taką spróbowałam… Słodką, pachnącą, taką prawdziwie pomidorową… Zrobił mi ją Mąż kiedy byłam w ciąży. Zaskoczyłam się smakiem i to bardzo pozytywnie. Zupka była tak pyszna, że kompletnie nie rozumiałam tego, czemu

Moja Delicja
Zupa pomidorowa z imbirem 98

Dodatek imbiru i oregano bardzo ożywił smak zupy i podkreślił smak pomidorów. Zupa pomidorowa z imbirem najsmaczniejsza jest ugotowana na wywarze drobiowym i z przecieru ze świeżych pomidorów. Zimą pomidorówkę robię na bazie passaty pomidorowej, gdyż pomidory dostępne w sklepach nie mają zbyt dobrego smaku ani aromatu. Zupa pomidorowa jest chyba najszybszą zupą do zrobienia i u mnie wszystkim bardzo

Gotuj w domu
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów z kaszą jaglaną (bez nabiału) 148

soczystych i pachnących pomidorów. Wykorzystajcie ten okres i zróbcie „ Zupę pomidorową na świeżych pomidorach „. To nie to samo, co pomidorówka na przecierze. Pamiętam, kiedy raz taką spróbowałam… Słodką, pachnącą, taką prawdziwie pomidorową… Zrobił mi ją Mąż kiedy byłam w ciąży. Zaskoczyłam się smakiem i to bardzo pozytywnie. Zupka była tak pyszna, że kompletnie nie rozumiałam tego

Moja Delicja
Ponad połowa Polaków samodzielnie robi przetwory z owoców i warzyw 67

soki oraz mrożonki. 9% przygotowuje inne przetwory warzywne, a 5% produkuje musy, przeciery oraz suszone owoce. 9% Polaków tworzy inne przetwory warzywne np. leczo, przetwory pomidorowe, natomiast 5% zajmuje się w domu przygotowywaniem musów, przecierów czy też prażonych owoców. Najwięcej przetworów robią ludzie żyjący oszczędnie. Najmniej w młodych gospodarstwach domowych, krótko po ich usamodzielnieniu się. Mrożą starsi i Ci, którym

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Przecier pomidorowy z ziołami 145

zaopatrzyłam się w 2kg pięknych podłużnych pomidorów. No i zabrałam się do roboty. Z tych 2kg wyszły mi 3 buteleczki po 330ml. Przecier wyszedł naprawdę aromatyczny i pyszny. Tak bardzo pachniał, że zachciało nam się zupy pomidorowej. No i od razu 1 butelka poszła. Czyli zostały 2. W tym momencie M. trochę poszydził z moich "zapasów na zimę". Próbowałam przeliczyć(...)cukier Umyte pomidory pokroić na ósemki (ze skórką!). Włożyć do szerokiego rondla. Od momentu, gdy będą wrzeć, dusić 15-20 minut. Miękką masę pomidorową przetrzeć przez sito, żeby pozbyć się skórek i pestek (najłatwiej przez metalowe). Przecier z powrotem wlać do garnka i dusić na małym ogniu z uchyloną przykrywką przez 15 minut. Dodać zioła, doprawić do smaku. Dusić jeszcze

Pełny talerz
Pomidorowe oczko, czyli 21 odmian pomidorów które uprawiałam tym roku 210

pomidorów na każdym piętrze.   Owoce charakterystyczne – mocno żebrowane, bardzo czerwone i błyszczące, pyszne w smaku – bardzo wyraziste, mocno pomidorowe, z idealnym balansem słodyczy i kwasowości. Do jedzenia na surowo, ale też na sosy i przeciery. 4 Costoluto Fiorentino Bliźniak powyższego, ale pochodzący nie z Parmy, a z Florencji. Po przekrojeniu widocznie więcej pustych przestrzeni, mniej galaretki. W smaku(...)wszystkich krzaków, mimo hormonizacji kwiatów.   Czerwone, lekko karbowane u góry owoce. Smak i zapach – mocno pomidorowy. Pyszny, orzeźwiający, soczysty pomidor w typie befsztyk, odczuwalnie bardziej kwaśny niż słodki, choć jednocześnie super zbilansowany. Do jedzenia na surowo, do sosów i przecierów. Grubsza skórka pozwala mu chwilę ‘poleżakować’ po zerwaniu. 9 Megaron Krzyżówka znanej nie tylko w Polsce Ani Jankowskiej „Kozuli

Karo in the Kitchen
Kurczak w sosie pomidorowym do ryżu 319

porcje): filet z kurczaka (ok. 300g)   2 cebule   2 małe ząbki czosnku   1 puszka krojonych pomidorów   ok. 200 ml soku pomidorowego (ja dałam ok. 3 łyżeczek przecieru i wodę przegotowaną) 3 łyżki oleju pół łyżki mielonej słodkiej papryki pół łyżki soli pół łyżki mielonego pieprzu pół łyżki imbiru w proszku łyżeczka cukru   większa szczypta ostrej(...)Smażymy na złoty kolor, następnie wrzucamy cebulę i czosnek, trochę imbiru i dusimy aż cebula lekko się zeszkli.   Do podduszonych filetów wlewamy puszkę pomidorów i sok pomidorowy.   Dodajemy cukier i gotujemy na małym gazie jeszcze około 20 min. Próbujemy i jesli jest taka potrzeba doprawiamy solą i pieprzem i nasz sos jest gotowy.   Najlepiej podawać z ryżem

W kuchni bez szafek
Pomidorowa zupa rybna z pieczonych pomidorów 110

Najlepsza z zup rybnych jakie przygotowałam, pomidorowa rybna, ale nie na zwykłym przecierze z pomidorów, a pomidorach upieczonych wcześniej w piekarniku. Tak przygotowane pomidory do prawdziwa eksplozja smku, esencjonalny, lekko dymny posmak sprawia, że jesz, jesz i trudno poprzestać na jednej porcji. Dodatkiem do zupy jest czerwona soczewica o niskim IG, pełna witamin, mikroelemetów i białka. Zatem dzisiejszą zupę

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pomidorowa z klopsikami i beszamelem. 131

muszkatołową. Sos beszamelowy wlewać powoli do bulionu, cały czas mieszając. Jeżeli utworzą się jakieś grudki to zbieram je sitkiem. Następnie dodać pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Można dodać tylko koncentrat lub przecier. Ilość należy regulować według własnego smaku. Gotować przez chwilę. Zupę doprawić solą i pieprzem. Podaję z makaronem i posiekaną natką pietruszki

zadanie-gotowanie
Bigos wg domowego przepisu 222

majeranku (u mnie Skworcu) sól do smaku – u mnie himalajska drobna (u mnie Skworcu) pieprz czarny mielony (u mnie Skworcu) *używam pulpetów wraz z sosem pomidorowym przez, to nie dodaję do bigosu przecieru Przygotowanie: Najpierw przygotowujemy mięso gulaszowe podsmażając je na tłuszczu (np. margarynie) z cebulką do miękkości, doprawiając lekko solą i pieprzem. Do dużego gara wkładamy kiszoną kapustę(...)był na tyle duży, by pomieścić resztę składników (mięso). Kapustę obgotowujemy. Gdy kapusta będzie już lekko obgotowana dodajemy do niej przygotowane wcześniej mięso gulaszowe, dwa słoiki pulpetów w sosie pomidorowym (pulpety wraz z sosem), pokrojoną kiełbasę (lub tak jak u mnie kiełbasę i kabanosy – używając pikantnych kabanosów nie doprawiam dodatkowo bigosu, wystarczy sól i pieprz dodany do mięsa gulaszowego

Słodkie okruszki