Rozpoczął się grudzień. Będzie już tylko zimniej... Ja nie zbyt dobrze znoszę te dni. Chodzę zapatulona do tego stopnia, że ostatnio koleżanka powiedziała mi, że poznała
chili & sugarprzeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy kilka chwil, jednak niezbyt długo. Zwiększamy temperaturę na patelni i dokładamy koncentrat pomidorowy. Zasmażamy wszystko razem kilka chwil dobrze mieszając. Wlewamy sok pomidorowy lub przecier. Niezbyt dużo, około pół, do 3/4 szklanki. Jeśli korzystamy z pomidorów z puszki, najlepiej wcześniej je zmiksować. Dodajemy zioła według uznania. Ja zawsze daję dużo suszonej bazylii, mniej oregano
Kuchenna KontrrewolucyaWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Tradycyjne, polskie kluski śląskie z ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Zrobiłam je wspólnie z moją mamą Podałyśmy do nich
Marta Gotujemięsa (dowolnego) 2 szklanki fasoli 1/2 kg pieczarek 50 g proszku pomidorowego lub przecieru papryka w proszku ostra i słodka, sól, pieprz olej do smarzenia przyprawa do gulaszu Fasole dzień wcześniej namoczyć a następnie ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Mięso pokroić w kostkę i wymieszać z przyprawą do gulaszu, odstawić na ok pół godziny, a następnie usmazyć
Jadło i czytadłoPrzepis na Dietetyczne Babeczki Pomidorowe. Zapraszam do wypróbowania CZYTAJ DALEJj >>>
Sylwetka Od KuchniWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Ostatnio zrobiłam swój pierwszy bigos. Nie był to jednak bigos tradycyjnie gotowany, a pieczony w piekarniku, który jest
Marta Gotujeciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi objętość formujemy placek i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, aż ciasto delikatnie się zrumieni (około 10 minut). Następnie smarujemy ciasto sosem pomidorowym lub przecierem z dodatkiem bazylii i posypujemy ulubionymi składnikami. Ponownie wkładamy pizzę do pieca i dopiekamy
Zapiski Młodej ŻonyMój cudowny mąż kiedy mam imieniny lub urodziny zabiera mnie do restauracji by w wyjątkowy dla mnie dzień to ktoś ugotował coś dla mnie. W zeszłym
Wypieki i RumieńceWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Strogonow to sycące i rozgrzewające danie jednogarnkowe. Pochodzi z kuchni rosyjskiej. Zrobiony jest z wołowiny z dodatkiem
Marta Gotujedawkować ostrość ;) Ser starłam na grubej tarce, a pomidora pokroiłam w plastry.pizza przed włożeniem do piecaZanim ułożyłam wszystko na cieście, posmarowałam je lekko keczupem. Można również zrobić sos pomidorowy z przecieru lub soku, dodając do tego szczyptę soli, trochę pieprzu, wyciśnięty ząbek czosnku i łyżkę ziół prowansalskichPizzę piekłam w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut, aż do zrumienienia sera.Pizza
Codzienna kuchnia niecodziennaUwielbiam zupę pomidorową robioną ze świeżych pomidorów, mało tego - uwielbiam pestki pomidorów pływające w zupie :) Taka zupka jest niestety dość czasochłonna, więc jak mam mało czasu robię szybką pomidorową na przecierze i soku z pomidorów. Od czasu do czasu jednak staram się wygospodarować więcej czasu i przygotować pyszną domową pomidorówkę z najprawdziwszych pomidorków :)Dodatek małych pysznych tortellini wzbogaca smak
Walijskie PichcenieDzis naszlo mnie na rybne eksperymenty. Szaszlyki z ryby robilam pierwszy raz. Jak zawsze do szaszlykow dobra jest jakas marynata. Wlasciewie zamiast niej zrobilam paste, ktora
Przysmaki KarolkiMrozna zima ostatnich dni chyba odeszla juz w zapomnienie, powrocila za to zimna i mokra jesien. Pogoda jest bardzo nieprzyjemna. Wlasciwie nie chce sie wychodzic z
Przysmaki Karolki