Uwielbiam zupę pomidorową robioną ze świeżych pomidorów, mało tego - uwielbiam pestki pomidorów pływające w zupie :) Taka zupka jest niestety dość czasochłonna, więc jak mam mało czasu robię szybką pomidorową na przecierze i soku z pomidorów. Od czasu do czasu jednak staram się wygospodarować więcej czasu i przygotować pyszną domową pomidorówkę z najprawdziwszych pomidorków :)Dodatek małych pysznych tortellini wzbogaca smak
Walijskie PichcenieDzis naszlo mnie na rybne eksperymenty. Szaszlyki z ryby robilam pierwszy raz. Jak zawsze do szaszlykow dobra jest jakas marynata. Wlasciewie zamiast niej zrobilam paste, ktora
Przysmaki KarolkiMrozna zima ostatnich dni chyba odeszla juz w zapomnienie, powrocila za to zimna i mokra jesien. Pogoda jest bardzo nieprzyjemna. Wlasciwie nie chce sie wychodzic z
Przysmaki KarolkiPoniedzialkowy poranek przywital nas slicznym sloneczkiem. Jednak o wysokich temperaturach nie ma juz chyba co marzyc. Kiedy rano szlysmy z Viki do przedszkola bylo chlodno i
Przysmaki KarolkiNie wiem na czym to polega, ale gdy chodzi o weekendowa pogode mam pecha od kilku juz lat. Gdy mieszkalam we Francji to czesto bywalo tak
Przysmaki KarolkiWe Francji sroda to dzien bez szkoly i przedszkola. Gdy tam mieszkalysmy mialysmy z Viki taka swoja tradycje i zawsze tego dnia spedzalysmy wspolny czas w
Przysmaki Karolkiłyżeczka Oliwa extra vergine 2 łyżki Dodatki Pierś kurczaka podwójna Brokuł 500g Mozzarella 200g Składniki na sos: Sos do pizzy (i nie tylko) z pomidorów w puszce sos pomidorowy z przecieru / koncentratu Wykonanie Przygotować ciasto na […] The post Pizza pollo con broccoli appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeMuszle makaronowe (conchiglioni) z mozzarellą, mascarpone, ricottą i parmezanem w sosie pomidorowym. Muszle makaronowe (conchiglioni) nadziewane serami. Przepisem tym zainspirowała mnie Asia z KS. Jednak u
Kulinarne PrzebojeTaką delikatną zupkę pomidorową możemy śmiało podać dzieciom, jest pożywna, zdrowa (jeśli mamy własny przecier) i w dodatku robi się ją w 10 minut, wystarczy tylko rosół, który został np. po niedzielnym obiedzie ;) Tą pomidorową zajada nawet mój mąż który od dziecka nie lubił pomidorówki bo kojarzyła mu się z ostrą i kwaśną pulpa pomidorową :) Natomiast ja mogę ją jeść(...)trzy razy w tygodniu bo ją uwielbiam :D Składniki na 2 talerze zupy: około 800 ml rosołu (wczorajszego bądź zamrożonego, bo rosół można mrozić ;) 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego bądź domowego przecieru z pomidorów około 8 łyżek śmietanki 30-36 % 1/2 łyżki mąki pszennej szczypta cukru ewent. szczypta soli makaron świderki bądź dowolnie inny ulubiony lub ryż 1. Rosół przelewamy
Gotowanie...to proste !składniki: 6 jajek 3 łyżki przecieru lub koncentratu pomidorowego 6 łyżek twarogu 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku sól opcjonalnie: suszone pomidory wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Przekrawamy na połówki i wyjmujemy żółtka. Żółtka mieszamy (np. przy pomocy widelca) z twarogiem oraz koncentratem i doprawiamy solą i papryką. Gotowym farszem napełniamy połówki białek. Możemy posypać zmielonymi suszonymi
Domowy Smak Jedzeniadrożdży szczypta soli około 0,5 łyżki cukru 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju szynka lub inna wędlina w plasterkach ser mozzarella wiórki Dodatkowo prosty sos pomidorowy: około 250 g przecieru z pomidorów (nie koncentratu) lub krojone pomidory z puszki 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy 0,5 łyżki oregano lub przyprawy do pizzy sól i odrobina cukru(...)smaku Przygotowanie: Sos pomidorowy: Obrany i starty czosnek chwilę podsmażamy na oliwie. Dodajemy nasz przecier z pomidorów lub pomidory z puszki oraz przyprawy. Sos podgrzewamy mieszając tak długo, aż jego konsystencja będzie odpowiednia (sos nie może być zbyt rzadki). Ja przeważnie podgrzewam go na małej mocy palnika około 8-10 minut. Odstawiamy sos na bok. Uwaga! Jeśli użyjecie pomidorów
Słodkie okruszkistole pojawia się również ziemniaczana (tej na blogu jeszcze brakowało). Ta za to kojarzy mi się zawsze albo z mięsem mielonym albo z kiełbasą, cukinią i pieczarkami pod sosem pomidorowym z dużą ilością sera. Dziś przedstawiam Wam przepis na tą drugą! Jeżeli jesteście fanami chłopskiego garnka, to z pewnością będzie Wam smakować. Eh, dlaczego zapiekanki tak świetnie smakują, a brak(...)pieczarek 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku Mała cukinia (20 dag) Olej Sól Pieprz Sos: 15 dag startego sera żółtego Mały pojemniczek śmietany – u mnie 18 % (200g) Szklanka przecieru lub passaty pomidorowej Majeranek Szczypta pieprzu cayenne Jajko Słodka papryka Tymianek Sól pieprz Przygotowanie: Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie na pół twardo. Ostudzić. Pokroić w talarki, połowę wyłożyć na dnie
Fabryka pomysłówpełni dojrzałe i miękkie, ani nie pachną tak, jak przeciętny człowiek wyobraża sobie zapach pomidora. Zamiast pomidorów dostępnych w listopadzie czy styczniu, do zrobienia prawdziwej pomidorowej wolę użyć przecieru z pomidorów (passaty). Mam wtedy pewność, że zupa będzie miała zarówno właściwy smak, jak i kolor i zapach. Żeby była też odpowiednio gęsta, używam 1 litra passaty na 1,5 litra
W SMAK