marchewki - 2 kostki rosołowe Knorr - koncentrat pomidorowy Pudliszki - makaron - śmietana - sól, pieprz Bardzo lubię tę zupę. Jest ona moją ulubioną zupą jeszcze z dzieciństwa gdyż moja babcia gotuję ją boską. Mnie nigdy taka nie wyjdzie bo ja gotuję z przecieru a babcia ze świeżych pomidorów ale cóż ja jestem wygodniejsza i chcę szybciej. :))) Zakupy(...)cena ok. 0,50 zł, 2 szt. marchewki cena ok. 0,30 zł, kostki rosołowe Knorr 6 szt. cena 2,50 zł nam potrzebne są tylko 2 szt.,koncentrat pomidorowy Pudliszki cena ok. 2,00 zł., makaron opakowanie cena ok.1,50 zł, śmietana kubek cena 1,29 zł. Przygotowanie: Skrzydełko myję, wkładam do garnka
Tanio smacznie i prostoklasycznym wydaniu. Istotne jest tu długie gotowanie, które pozwala uzyskać wspaniały, intensywny smak. Do przygotowania sosu wykorzystałam passatę pomidorową, którą otrzymaliśmy od firmy Jamar. Jak wypadł test? Pomyślnie ;) Producent zapewnia, że produkt nie zawiera konserwantów, co jest dla mnie bardzo istotne. Przecier jest gęsty i przyjemny w smaku. Świetnie nada się nie tylko do sosów, ale też zup czy zapiekanek
zadanie-gotowanieAUTOMATU Z WŁOCHAMI PO PROSTU JEST TO RYBA W SOSIE Składniki: Filety z dowolnej białej ryby. Ja dodałam około 300g 1i1/2 cebuli 6 łyżek koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki soku pomidorowego pieprz,sól do smaku 2 łyżki Bazyli suchej 1 łyżka cukru w razie konieczności 1 jajko 2 szklanki mąki oliwa (są również wersje z dodatkiem marchewki ,ja jednak wolę(...)Zabieramy się za sos. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Następnie smażymy na oliwie. Musimy zeszklić,następnie dodajemy sok,przecier,pieprz i bazylię i łączymy,redukując na małym ogniu. Gdy sos jest bardzo gęsty możemy dodać więcej soku pomidorowego,albo przegotowanej wody,i cukier. Następnie warstwami w szklanej misce lejemy trochę sosu i kładziemy rybę, sos i znów rybę, starajmy
Viola cooks with passionzeszklenia. 3. Do cebuli dodajemy 2 listki laurowe i 4 ziela angielskie, przeciskamy przez praskę 2 ząbki czosnku, dodajemy koncentrat pomidorowy, całość mieszamy, przez 1 minutkę podsmażamy. Wlewamy bulion warzywny i mieszamy sos, do połączenia się bulionu z przecierem. Teraz jeśli używamy fasoli z puszki, odcedzamy i wkładamy do garnka, lub dodajemy wcześniej ugotowaną fasolę. Całość doprawiamy
Mój pomysł nagłębszą blaszkę lub tacę wyłożoną starszym ręcznikiem. W ten sposób unikniemy kuchennej kraksy, jeśli któryś słoik byłby nieszczelny. Taki przecier jest w miarę rzadki, można go więc spokojnie pić jak sok albo na jego bazie robić tradycyjną zupę pomidorową. Jako sos do pizzy jest zdecydowanie zbyt płynny
bistro mamaMakaron z sosem pomidorowym smakuje chyba każdemu! Absolutna klasyka – kluski z sosem – pasują na każdy dzień tygodnia. Głównym składnikiem sosu mogą być pomidory z puszki, passata, własnej produkcji przeciery, świeże pomidory – w każdej wersji słodycz i smak sosu jest inna. Za to doceniam domowe, proste potrawy, serwowane każdego dnia mogą smakować inaczej. Danie wyjątkowo szybkie i elastyczne(...)kolorowe, kukurydza, groszek zielony, cukinia posiekana, papryka czy pomidorki koktajlowe. Koniecznie finalnie na talerzu parmigiano reggiano, grana padano, natka, kolendra lub świeża bazylia (albo ziołowy mix;) Spaghetti z sosem pomidorowym SKŁADNIKI: puszka pomidorów krojonych 2 pomidory 3 ząbki czosnku 1 cebula 1-2 łyżki posiekanych kaparów (w zależności od upodobań) 6 suszonych pomidorów słodka i ostra papryka, oregano, cząber, lubczyk
Zasmakuj Kuchniostry. W przepisie oryginalnym użyte były pomidorki koktajlowe, przekrojone na pół, ale poza sezonem zdecydowanie lepiej skorzystać z przecieru lub pomidorów z puszki. Makaron idealny na chłodne dni ;) Polecam! składniki ( na 2 porcje) 2 łyżki oliwy 400 g - passaty pomidorowej lub puszka krojonych pomidorów ok 170 g cebuli ( jedna duża) pokrojona w cienkie plasterki 2 łyżeczki harissy
Stare Garydzień dzisiejszy to i tak wieeelki sukces. Składniki: 1 kapusta włoska 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 3/4 szklanki suchej kaszy pęczak 1 cebula 1 duży słoiczek koncentratu pomidorowego 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 500 ml wody z gotowania kapusty 2 liście laurowe 1 łyżka majeranku szczypta cukru sól pieprz (przepis na 10 sztuk) Pęczak gotujemy do miękkości(...)zasmażkę. Dolewamy do niej wodę z gotowania kapusty i energicznie mieszamy, aż do uzyskania gładkiego sosu. Dodajemy przecier, liście laurowe, cukier, solimy i pieprzymy, gotujemy parę minut. Na dno naczynia żaroodpornego układamy pozostałe liście kapusty, układamy na nie gołąbki i polewamy sosem pomidorowym. Całość przykrywamy znowu liśćmi, naczynie zamykamy pokrywką. Pieczemy 1,5 godziny w 180 stopniach. Artykuł Gołąbki
Kardamonovy100g b.d. b.d Włocławek Ketchup łagodny pomidory , cukier, przeciery z: SELERA (7,3%) i cebuli (6,7%), skrobia modyfikowana kukurydziana, sól, ocet spirytusowy, regulator kwasowości - kwas cytrynowy, substancja konserwująca - benzoesan sodu , przyprawy 161 g / 100g 23 g 1,6 g Najlepiej wypadły: Firma Roleski Sos pomidorowy Ketchup markowy łagodny 450 g Zdecydowana faworyt wśród analizowanych produktów - wysoka zawartość pomidorów
Powiedz dietom nieDzień dobry :-) Jakiś czas temu dostałam paczuszkę z przygotowanymi produktami i przepisem na dżem pomidorowy z chilli i tymiankiem. Paczuszka przyszła od marki Diamant . Na stronie marki od 25 maja do 19 lipca trwa zakręcony konkurs z ciekawymi nagrodami i zadaniami. Co tydzień są nowe wyzwania i nowe nagrody. Jest też mnóstwo ciekawych, zakręconych przepisów :-) Dżem, który ja zrobiłam jest(...)cytryny. Gotujemy. 3. Papryczki chilli drobno siekamy, liście tymianku też. Mieszamy z naszym przecierem i dodajemy cukier żelujący 2:1 Diamant. 4. Dokładnie mieszamy. Teraz musimy gotować masę przez 4 minuty na dużym ogniu, mieszając od czasu do czasu. 5. Gorący dżem pomidorowy przelewamy do słoiczków, dobrze zakręcamy i dostawiamy. Smacznego
kruche babeczkimieć ser mozzarella, albo zwykły żółty ser, makaron, przecier pomidory, przyprawy i zapiekanka gotowa :) Do naszej zapiekanki wykorzystaliśmy udka z cebulą , zostały one z jednego z poprzednich obiadów. Składniki na zapiekankę makaronową z cukinią i kurczakiem: 400g makaronu świderki/ rurki 4-5 udek z kurczaka 300g sera mozzarella 1 słoiczek koncentratu pomidorowego 3 cukinie 2 łyżeczki ziół prowansalskich sól, pieprz
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!czerwoną, zieloną, żółtą i tą podłużną. Myślę że można z nich wyczarowac nieziemskie dania, dla tego dzisiaj przygotowałam paprykę z nadzieniem mięsno - warzywnym. Wyszła pyszna a podałam ją polaną sosem pomidorowym(...)SKŁADNIKI : 1,5 kg podłużnej papryki czerwonej lub zielonej 500 g mięsa mielonego 300 g pieczarek 1 mała cukinia 1 puszka pomidorów 2 łyżeczki przecieru 1 kostka warzywna 1 mała cukinia 1 cebula sól, pieprz, papryka do smaku 5 ząbków czosnku 3 łyżki oleju 350 ml bulionu warzywnego 1 łyżka maki rozmieszana
Kulinarne Fantazje Marioliłyżki posiekanej kolendry 1-2 łyżki sosu sojowego pieprz sól mąka kukurydzniana/orkiszowa/pszenna pomidorowe curry 200 ml passaty pomidorowej 200 ml mleka kokosowego 1 czerwona papryka 1 cebula 4 ząbki czosnku 1/2 pęczka kolendry 1/2 łyżeczki kuminu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka przecieru z papryczek chilli (można więcej) 1/2 łyżeczki brązowego cukru sól ryż jaśminowy 1,5 szklanki ryżu jaśminowego
DefinicjaSmakuprzykład kiedy mamy wczorajszy rosół. Potrzebujemy: rosół lub bulion warzywny - przepis klik 200g przecieru/koncentratu pomidorowego 3 duże łyżki śmietany 12% lub do zup i sosów Bulion podgrzewamy, kiedy będzie ciepły olewamy 3 łyżki do kubka. W kubku mieszamy pół słoiczka przecieru z odlanym bulionem i śmietaną. Taka mieszankę wlewamy do garnka i dokładnie mieszamy. Resztę przecieru dodajemy bezpośrednio
Kolejny blog o gotowaniuSezon pomidorowy w pełni, a co za tym idzie mnogość pomysłów, jak je przygotować. Na zimno, na ciepło. Zapiekane, gotowane w zupie i jako sosy do makaronu. Keczupy, przeciery i sałatki. Hulaj dusza :) Zimą brakuje mi pomidorów, więc staram się najeść ich "na zapas" teraz. Bo te zimowe to takie nie-pomidory. Napompowane chemią, bez ich pięknego zapachu - tego
Codzienna kuchnia niecodzienna