przygotowywała mama jak była dzieckiem. Małe kotleciki podane w pomidorowym sosie. Pulpety zawsze będą przypominały mi mamę, która z wielka miłością robiła małe, zgrabne kulki wielkości takiej abym zjadła całość a nie zostawiła połowę na talerzu. Do sosu użyłam Passatę klasyczną Jamar . Jamar to rodzinna firma.produkująca przeciery warzywne i owocowe. Firma współpracuje regularnie z tymi samymi rolnikami dzięki czemu
Kuchnia w oparachopcjonalnie) mąka olej do smażenia na sos 500 ml passaty pomidorowej 3/4 szkl wody 1/2 szkl mleka 2 ząbki czosnku sól pieprz szczypta cukru 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki oregano parmezan świeże oregano A jak to zrobić: Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Sos. Do garnka wlać przecier, wodę i mleko, zamieszać i zagotować. Gdy się zagotuje zmniejszyć ogień
Kuchnia w opałachjajko 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego pęczek natki pietruszki 150 g sera gouda 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka kurkumy 2 łyżeczki ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki soli szczypta chili szczypta pieprzu łyżka oleju 1. Do mięsa dodajemy ugotowany ryż, jajko, przecier, cebulę pokrojoną w kostkę, przeciśnięty przez prasę czosnek i posiekaną natkę
karolgotujemusicie to koniecznie nadrobić, ponieważ w połączeniu z sosem pomidorowym i szynką smakuje obłędnie. Spróbujcie :) Wykonanie pizzy zaczynamy od zrobienia ciasta. Przepis na pyszne ciasto na pizzę znajdziecie --- TUTAJ (Uwaga! Dwie pizze wyszły z połowy danego przepisu) . Składniki sos (na 2 pizze): szklanka passaty pomi dorowej cebula łyżeczka przecieru pomi dorowego łyżka jogurtu naturalnego po 1/2 łyżeczki papryki sło
ChilliJemytego, że nie przepadam za świeżymi pomidorami (i sokiem pomidorowym!) to podwójną miłością darzę ogórki – w każdej możliwej postaci. Świeżymi pomidorami mogę zajadać się tylko w cieplejszych krajach np. w Grecji, czy w Hiszpanii, gdzie czuć w nich to, że dojrzewały w słońcu. Natomiast w Polsce kocham pomidorówkę, ketchup, przeciery, koncentraty i inne przetwory – taki ze mnie dziwak. W związku
Be Fit Be Strongtego, że nie przepadam za świeżymi pomidorami (i sokiem pomidorowym!) to podwójną miłością darzę ogórki – w każdej możliwej postaci. Świeżymi pomidorami mogę zajadać się tylko w cieplejszych krajach np. w Grecji, czy w Hiszpanii, gdzie czuć w nich to, że dojrzewały w słońcu. Natomiast w Polsce kocham pomidorówkę, ketchup, przeciery, koncentraty i inne przetwory – taki ze mnie dziwak
Be Fit Be Strongryżu 1 jajo 1 cebula 1-2 łyżki oleju do usmażenia cebuli 1 główka białej kapusty 5 łyżek wody Składniki sosu pomidorowego: 1 czubata łyżka mąki 3 łyżki masła 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka suszonego lubczyku 100 g śmietany kremówki 350 ml bulionu drobiowego lub warzywnego sól, świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 180°C (termoobieg) . Ugotować(...)wody. Przykryć. Piec przez 1h i 20 minut . Wyciągnąć z pieca i pozostawić jeszcze przez 10 minut przed krojeniem. Przygotowanie sosu pomidorowego: Do rozgrzanego rondla wsypać mąkę oraz masło. Smażyć przez chwilę, cały czas mieszając. Następnie dodać koncentrat pomidorowy. Mieszając, smażyć przez minutę. Wlać bulion, wymieszać, zagotować. Gotować ok. 3-4 minut. Śmietanę wlać do kubeczka, dodać do niej
Moja DelicjaBiała Mgiełka 15 minut potrzebuję, żeby zaskoczyć gości. Składniki: · ½ kg kiełbasy białej parzonej · Koncentrat pomidorowy · Papryka ostra · Majeranek · 2 papryki ( czerwona, żółta) · 5 ogórków(...)rozgrzanym oleju. 2. Do kiełbasy dodajemy pokrojone w plasterki papryki. 3. Następnie pokrojone ogórki. 4. Doprawiamy papryką oraz majerankiem. 5. Wlewamy przecier. 6. Mąkę rozrabiamy w małej ilości wody, hartując wlewamy do sosu. 7. Chwilę gotujemy. 8. Danie gotowe. 9. Smacznego
Kulinarna ChwilaPomidorowa to jedna z najbardziej lubianych zup. Można ją przygotować na różne sposoby. Najlepiej smakuje zrobiona ze świeżych pomidorów . Jednak poza sezonem do zrobienia pysznej zupki można wykorzystać domowe przetwory lub wykorzystać to co oferują nam sklepowe półki czyli pomidory w puszce, koncentrat oraz przecier. Właśnie na bazie takich kupnych pomidorków z puszki przygotowałam moją pyszną kremową zupkę. składniki
Monia miesza i gotujechwilę, cały czas mieszając. Następnie dodać koncentrat pomidorowy. Mieszając, smażyć przez minutę. Wlać bulion, wymieszać, zagotować. Gotować ok. 3-4 minut. Śmietanę wlać do kubeczka, dodać do niej 2-3 łyżki gorącego sosu. Dobrze wymieszać. Następnie wlać całą zawartość do rondla. Wymieszać, zagotować i dobrze przyprawić. Słodka śmietana zrównoważy kwaśny smak przecieru. Jeśli sos będzie zbyt kwaśny można dodać odrobinę
Moja Delicjapapryki? Z dodatkiem świeżych pomidorów czy przecieru? Z czosnkiem czy bez? Na oliwie czy na smalcu? PRZEPIS NA LECZO Z RZODKIEWKAMI Składniki: 0,5 kg papryki – użyłam małych słodkich papryczek sweet bites 0,5 kg cukinii 0,5 kg cebuli 3 pęczki rzodkiewek 2 puszki pomidorów – użyłam pomidorów cherry w soku pomidorowym 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki koncentratu
Dorota Smakujepiekarniku. Świetnie kosztować papryki z sosem pomidorowym lub pieczarkowym. Leczo Najsmaczniejszym jak dla mnie pomysłem na obiad jest leczo, które można przyrządzać na kilka sposobów. Leczo, które robię najchętniej to leczo z kiełbaską. Potrzebna do niego jest cukinia, dużo papryki, cebula i świetnym dodatkiem są pieczarki. Dodają smaku mojemu leczo. Leczo zagęszczam przecierem. Składniki dobieram w zależności od ilości osób
sierotka maRysia w kuchnisosu lub ryżu, nadaje świetny delikatny pomidorowy posmak. Spróbujcie! Składniki: * 500g mięsa mielonego z indyka * 2 szklanki ryżu * suszona bazylia * sól i pieprz * 2 łyżki bułki tartej * woda * chili w proszku * malutka łodyga z pomidorów * 2 łyżki siemienia lnianego * 2 łyżki mąki * 2 łyżki śmietany * puszka pomidorów z puszki (pokrojonych) * 4 łyżki przecieru Mięso mielone przyprawiamy 1 łyżeczką soli, pieprzu
Klasyka Gotowaniaobranej cebuli 450 g koncentratu pomidorowego 400 g ryżu 180 g oleju Przyprawy: 70 g soli 15 g cukru 23 g papryki słodkiej 34 g sosu sojowego 34 g octu 9 g chili 3 g pieprzu Ryż gotujemy al dente i studzimy. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju. Dodajemy przecier i wszystkie przyprawy i studzimy. Rybę siekamy bardzo
Marder&Marder Manufacture