przecier pomidorowy - 5508 przepisów (strona:306/368)

PAPRYKA NADZIEWANA MIĘSEM I WARZYWAMI 167

czerwoną, zieloną, żółtą i tą podłużną. Myślę że można z nich wyczarowac nieziemskie dania, dla tego dzisiaj przygotowałam paprykę z nadzieniem mięsno - warzywnym. Wyszła pyszna a podałam ją polaną sosem pomidorowym(...)SKŁADNIKI :  1,5 kg podłużnej papryki czerwonej lub zielonej 500 g mięsa mielonego  300 g  pieczarek 1 mała cukinia  1 puszka pomidorów 2 łyżeczki przecieru  1 kostka warzywna 1 mała cukinia 1 cebula sól, pieprz, papryka do smaku  5 ząbków czosnku 3 łyżki oleju  350 ml bulionu warzywnego 1 łyżka maki rozmieszana

Kulinarne Fantazje Marioli
Pomidorowe curry z rybnymi kuleczkami 187

łyżki posiekanej kolendry 1-2 łyżki sosu sojowego pieprz sól mąka kukurydzniana/orkiszowa/pszenna pomidorowe curry 200 ml passaty pomidorowej 200 ml mleka kokosowego 1 czerwona papryka 1 cebula 4 ząbki czosnku 1/2 pęczka kolendry 1/2 łyżeczki kuminu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka przecieru z papryczek chilli (można więcej) 1/2 łyżeczki brązowego cukru sól ryż jaśminowy 1,5 szklanki ryżu jaśminowego

DefinicjaSmaku
Szybka pomidorowa na rosole 123

przykład kiedy mamy wczorajszy rosół. Potrzebujemy: rosół lub bulion warzywny - przepis klik  200g przecieru/koncentratu pomidorowego 3 duże łyżki śmietany 12% lub do zup i sosów Bulion podgrzewamy, kiedy będzie ciepły olewamy 3 łyżki do kubka. W kubku mieszamy pół słoiczka przecieru z odlanym bulionem i śmietaną. Taka mieszankę wlewamy do garnka i dokładnie mieszamy. Resztę przecieru dodajemy bezpośrednio

Kolejny blog o gotowaniu
Pomidory z mięsem zapiekane w sosie własnym 160

Sezon pomidorowy w pełni, a co za tym idzie mnogość pomysłów, jak je przygotować. Na zimno, na ciepło. Zapiekane, gotowane w zupie i jako sosy do makaronu. Keczupy, przeciery i sałatki. Hulaj dusza :) Zimą brakuje mi pomidorów, więc staram się najeść ich "na zapas" teraz. Bo te zimowe to takie nie-pomidory. Napompowane chemią, bez ich pięknego zapachu - tego

Codzienna kuchnia niecodzienna
NADZIEWANE MUSZLE SEREM I SZPINAKIEM 106

Zapiekane muszle makaronowe, zapiekane to moje ulubione danie. Nadziewać je można różnymi farszami, jednak tym razem przygotowałam nadzienie ze szpinakiem i serem. Zapieczone w sosie pomidorowym, zachwycą smakiem nie jedną osobę(...)puszki krojonych pomidorów 1 cebula, drobno pokrojona 1 łyżeczka przecieru 2 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę 2 łyżki oleju sól, pieprz i bazylia do smaku 150 g żółtego, tartego sera

Kulinarne Fantazje Marioli
Lody pomidorowe. 139

Patrząc na piękne pomidory rosnące w ilościach przekraczających możliwości ich jedzenia, zastanowiłam się jak można by było je wykorzystać. Chodziło mi o to, co zrobić innego

Malinowe Pocałunki
Sos pomidorowy (bez dodatków) 599

włoska passatą , choć z tym włoskim wyrobem ma on wspólny tylko pomidorowy składnik, bo robi się go zupełnie inaczej. Włoszki przerabiają od razu olbrzymie ilości (kilkadziesiąt kilogramów) pomidorów i do tego używają specjalnego urządzenia o nazwie passapomodoro, które oddziela miąższ od skórek. Nie jest to też przecier, bo pomidory nie są przecierane. W sosie nie ma żadnych innych składników. Pisałam(...)ściereczkę kuchenną; wstawić do garnka słoiki i wlać wodę do wysokości szyjek; doprowadzić wodę do wrzenia, a potem zmniejszyć moc palnika i gotować jeszcze 12 - 15 minut. Na sosy pomidorowe najlepsze są odmiany mięsiste, z małą ilością soku i często małą ilością nasion. Z moich kilkudziesięcioletnich doświadczeń z pomidorami mogę szczerze polecić odmiany typu: San Marzano - włoska odmiana podłużnego pomidora

Weekendy w domu i ogrodzie
Pomidorowy dżem z chili 174

zdążyć zapakować je do słoików. Nie wszystkie nadają się w tym okresie do robienia przecierów i passat, bo najlepsze pomidory mamy przecież w sierpniu i wrześniu, jednak te październikowe ostatki też można zamienić w coś pysznego! I właśnie taką ciekawostkę stawiam dziś przed Wami! Pomidorowy dżem z dodatkiem papryczek chilli. Absolutnie pyszny, wspaniały i zaskakujący! :D W mojej kuchni gości

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Zupa ogórkowa na rosole 62

Jeżeli szybka zupa na obiad to tylko z rosołu, a jeśli ogórkowa to z przecieru. Nawet jeśli zastanawiasz się co zrobić z przesolonym rosołem, warto go wykorzystać do zrobienia pysznej zupy. Zupa na rosole jaka Każda zupa, (poza owocowymi ) będzie pyszna ugotowana na rosole. Klasyczna pomidorowa z makaronem lub ryżem. Zupa pieczarkowa na rosole z ziemniakami super sprawa. Zupa szczawiowa

Dieta moja pasja
Pikantny koncentrat pomidorowy 106

Czerwone mięsiste pomidory świetnie sprawdzą się do przygotowania wszelkiego rodzaju sosów, soków i przecierów. Wystarczy kilka minut zapiec w piekarniku,  zdjąć skórkę i zmiksować. Jest tak prosty do zrobienia, że każdy kto go zrobił chociaż raz, szykuje go już co roku! Świetny do pizzy, zupy pomidorowej i sosów. Sprawdzony i idealny sposób na zamknięcie pomidorów do słoików. Składniki

Życie zaczyna się w kuchni
Włoska zupa krem z pomidorów z dodatkiem pesto 121

zrobić żeby odmienić obraz i smak klasycznej zupy pomidorowej? W sezonie letnim kiedy rodzimych aromatycznych warzyw mamy pod dostatkiem, w tym najlepsze Polskie pomidory, przy pomocy których może powstać Włoska zupa krem z pomidorów z pesto. Taka mała zmiana zamiast przecieru, świeże pomidory dodatkowo marchew i pesto i miłe smakowite zaskoczenie gotowe.   Włoska zupa krem z pomidorów z dodatkiem

Księga-Smaku
Pieczona ciecierzyca z pomidorowym sosem i jajkiem, czyli zestaw śniadaniowy 154

suchej beskidzkiej - 2 łyżki koncentratu wymieszanego z kilkoma łyżkami przegotowanej wody/ 10 łyżek przecieru - garść oliwek - 2 małe jajka - sól, pieprz do smaku, bazylia suszona, papryka słodka Ciecierzycę wymieszaj z pesto, pokrojoną kiełbasą, oliwkami. Dopraw solą, pieprzem i ziołami. Przełóż do kokilek i polej sosem pomidorowym. Rozbij po jajku do każdej kokilki. Piecz 15-20 w 180 stopniach, w zależności

Corner With Recipes
Zupa pomidorowa z soczewicą. 125

Składniki (dla ok.4 osób): 200 g czerwonej soczewicy, 2 szklanki wody, puszka pomidorów krojonych (ok.400 g netto), przecier z pomidorów (500 g), 1/2 łyżeczki soli, 1

rozgotowana
KIEŁBASA Z CZERWONĄ FASOLĄ 150

Składniki:7-8 cienkich paróweczek1 cebula czerwona1 puszka fasoli czerwonej1 puszka pomidorów krojonych bez skóry  koncentrat pomidorowy1 ząbek czosnkupapryka ostra, pieprz, sól, papryka słodka

Walijskie Pichcenie
ZUPA POMIDOROWA NA DROBIU 325

pół pora 1 pietruszka puszka pomidorów bez skóry 1 szklanka koncentratu pomidorowego liść laurowy kilka ziaren kolorowego pieprzu sól do smaku  śmietana do zabielenia Wykonanie: Udka umyć, zalać ok 2 l wody, zagotować. Odszumować. Dodać włoszczyznę, przyprawy, gotować ok 40 minut. Wyjąc udka, do wywaru dodać przecier i pomidory,doprawiać wg uznania.W drugim garnuszku ugotować makaron. Przełożyć do zupy

Z Majeczką w kuchni