przecier pomidorowy - 5508 przepisów (strona:312/368)

przetwory - przecier pomidorowy 148

jakaś zaraza zabiera je nam powoli. Stąd pomysł, aby zostawić sobie kilka na przetwory. Ponieważ ten kilka to było kilka kg, to postawiłam jedną część przeznaczyć na przecież pomidorowy. Idealny na zupę w jesienne lub zimowe dni.  Składniki: 1 kg pomidorów 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru Przygotowanie: pomidory naciąć i zalać gorącą wodą, aby łatwiej było zdjąć skórki(...)czas 30 min /Varoma/ obr 1 - zamiast miarki położyć koszyczek - UWAGA gdy podczas gotowania pomidory będą uciekać z naczynia miksującego, zmniejszyć temp do 100 - 90 st po tym czasie przecier raz jeszcze zmiksować - czas 1 min/ obr 8-9 gorący przecież przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zamknąć i obrócić do góry dnem pozostawić do wystygnięcia Smacznego

Gotowanie z pasją
Boeuf Strogonow (Stroganow) 152

potrafią gotować gosposie na plebaniach!* Boeuf Strogonow (Stroganow) 1 kg polędwicy wołowej (może być też inna część, ja użyłam zrazówkę) 1 spora cebula 330 ml bulionu 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki musztardy (dałam Sarepską firmy Kamis) 500 g pieczarek 1 papryka czerwona 250 g ogórków kiszonych sól 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki ostra papryka - do smaku 1 łyżka mąki(...)smażyć na dwie tury, aby mięso dobrze się przyrumieniło. Pod koniec smażenia drugiej tury mięsa na patelnie dodać pokrojona w kostkę cebulę. Mięso przełożyć do garnka, wlać bulion, dodać przecier i musztardę. Garnek przykryć pokrywką i dusić mięso na małym ogniu aż będzie prawie miękkie. U mnie zajęło to 60 minut. W razie potrzeby podlewać bulionem lub wodą. W międzyczasie

Posadzone i zjedzone
Gołąbki podwójnie kapuściane - mięso 157

której nie wykorzystamy, dlatego moje gołąbki są mega kapuściane. 1 główka włoskiej kapusty 300 g mięsa mielonego 1 szklanka ryżu 1 cebula 200 g pieczarek 3 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki bulion w kostce lub 2 szklanki rosołu olej, sól, pieprz, maggi 1. Ryż ugotować w osolonej wodzie. 2. Kapustę w całości ugotować tak, aby zewnętrzne liście się(...)poszatkować na drobno. 3.  Cebulę oraz pieczarki pokroić drobno i usmażyć na oliwie. Dodać mięso, przyprawy i smażyć ok. 15 minut. Na końcu dodać ryż, przecier i poszatkowaną kapustę.  Dusimy około 5 minut. 4. Z przygotowanych liści kapusty ścinamy białe, środkowe, grube włókno.   Na przygotowanych liściach kładziemy farsz i zawijamy boki liścia

Jadło i czytadło
Kiszpsuja 119

opakowanie fasolki szparagowej mrożonej ·        200 g śliwek suszonych ·        200 g koncentratu pomidorowego ·        1 łyżka maggi ·        Sól ·        Pieprz ·        Olej do smażenia Sposób przygotowania(...)mięsa 3.    Kapustę kiszoną drobno kroimy również przesmażamy i przekładamy do garnka. Dodajemy fasolkę szparagową, suszone śliwki, ewentualnie podlewamy wodą. 4.    Pod koniec gotowania wlewamy przecier i doprawiamy sola oraz maggi. 5.    Danie gotowe. 6.    Smacznego

Kulinarna Chwila
UFO na moim talerzu czyli dischi volanti z klopsikami na ostro :) 176

chili;1 łyżka zimnej wody; 750 ml bulionu.na sos:cukinia 400 g;papryka czerwona;3 duże pieczarki;mała cebula;papryka słodka;chili, sól, pieprz;1 łyżeczka masła3 łyżki koncentratu pomidorowego;natka pietruszki.makaron:w tym przypadku - dischi volanti. Klopsiki:Mięso, cebulę, jajka, bułkę tartą, przyprawy i zimną wodę mieszamy dokładnie. Z mięsa formujemy malutkie klopsiki i wrzucamy je do wrzącego bulionu(...)rozpuszczamy masło i dodajemy słodką paprykę i chili; podsmażamy dla lepszego aromatu. Dodajemy cebulę, później paprykę i pieczarki. Na samym końcu cukinię, żeby się nie rozciapała... Na patelnie wrzucamy przecier, wszystko mieszamy i podlewamy odrobiną bulionu spod klopsików. Dusimy przez chwilę. Do sosiku wkładamy klopsiki.Ugotowany al dente makaron podajemy z sosem i klopsikami, posypany pietruszką.Smacznego

Miksturownik
Kurczak Tadżin Faceta w Kuchni 108

ząbków czosnku drobno pokrojonego ✅ Świeża kolendra ✅ 1-2 cytryny konserwowe jeśli nie zdobędziesz, użyj zwykłej 1 cetryny ✅ Oliwa z oliwek ✅ Kubek rodzynek ✅ Kubek suszonych morel ✅ 3-5 łyżki koncetratu pomidorowego ✅ 2 szklanki bulionu warzywnego ✅ Płatki migdałów prażonych 🛠️ Przygotowanie 🛠️ Rozgrzej naczynie do Tadżin lub dużą patelnię, wlej oliwę i dodaj kurczaka, obsmaż go lekko z każdej strony. 🛠️ Wrzuć cebulę i czosnek(...)solą, bo są dość słone. 🛠️ Wymieszaj przyprawy, chwilę całość podgrzej, aż poczujesz fantastyczny zapach, przypraw. 🛠️ Teraz dodaj pokrojone w talarki cytryny, posiekaną kolendrę, oliwki, rodzynki, morele, bulion i przecier, dokładni wymieszaj, przykryj naczynie, zmniejsz temperaturę i gotuj ok. 50-60 minut. 🛠️ Przed podaniem posyp prażonymi płatkami migdałów. 👍 Gotowe Smacznego Ci życzę. Współczesna technika i platformy społecznościowe pozwalają mi mieć

RafalCook
Gołąbkowy Hit 138

Zielona papryka ·        Cebula ·        6 szt. Ogórki konserwowe ·        Koncentrat pomidorowy ·        6 plasterków sera żółtego ·        Sól ·        Papryka ostra Sposób przygotowania(...)cebule dodajemy papryki pokrojone w paseczki oraz ogórki w pół plasterki, prużymy aż warzywa będą miękkie. 6.       Pod koniec prużenia wlewamy przecier i doprawiamy papryką oraz solą. 7.       Sosem warzywnym polewamy gołąbki. 8.       Zapiekamy 30 minut

Kulinarna Chwila
Kurczak po francusku w winie (COQ AU VIN) 125

winie (COQ AU VIN): około 1.8 kg kurczaka (skrzydełka, udka, podudzia - co, kto lubi) 250 g pieczarek 150 g parzonego boczku 5 szalotek 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 4 łyżki whisky czerwone wytrawne wino mąka sól pieprz rozmaryn tymianek oregano masło oliwa z oliwek Kawałki kurczaka posolić, obtoczyć w mące. a następnie podsmażyć na patelni na maśle. Przełożyć(...)rozgnieść rękę lub tłuczkiem, wrzucić na rozgrzaną patelnię na 2 minuty. W oddzielnym rondelku podgrzać whisky, ostrożnie podpalić i płonącym alkoholem polać mięso. Do wszystkich składników wlać wino. Dodać przecier, przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystkie przyprawy. Przykryć i gotować 40 - 45 minut. Trzeba pamiętać o tym, aby w połowie przewrócić mięso. Pieczarki pokroić na większe kawałki i podsmażyć

Karola gotuje
FASOLKA PO BRETOŃSKU 97

SKŁADNIKI: 500 g fasoli Jaś 200 g wędzonego boczku 400 g dobrej, nietłustej kiełbasy 1 cebula 1 ząbek czosnku 500 g przetartych pomidorów (można kupić gotowe) 4 łyżki koncentratu pomidorowego 3 listki laurowe 5-6 ziarenek ziela angielskiego majeranek 1/2 łyżeczki kminku mielonego 1/2 łyżeczki mielonej, słodkiej papryki sól pieprz A jak to zrobić : Fasolę namoczyć w wodzie (najlepiej(...)zdjąć z patelni. Na wytopionym tłuszczu podsmażyć cebulkę, na koniec dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Do gotującej się i miękkiej fasoli (w razie wystąpienia zdjąć szumy) dodać przetarte pomidory, przecier, listki laurowe i ziele angielskie, zagotować. Następnie dodać podsmażony boczek i kiełbasę oraz cebulę. Całość gotować jeszcze 20-30 minut doprawiając do smaku solą, pieprzem, kminkiem, papryką i majerankiem

Kuchnia w opałach
Zupa z soczewicy 261

ziemniaki;2 łyżki oliwy;1 szkl. soczewicy;ok. łyżeczki curry;pieprz,sól do smaku;papryka ostra;lubczyk;łyżeczka soku z cytryny;pół szklanki mleka kokosowego;1 łyżka koncentratu pomidorowego; 3 - 4 szklanki bulionu (ja użyłam wczorajszego rosołu :) )Warzywa obieramy, myjemy, kroimy w kostkę. Cebulę i pora wrzucamy do rondla na rozgrzaną oliwę. Dodajemy pietruszkę, marchewkę i ziemniaki. Podsmażamy przez chwilę(...)wszystko 3 szkl. bulionu (reszta w razie potrzeby), doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 25 minut. Dolewamy mleko kokosowe i sok z cytryny. Dokładamy łyżkę przecieru. Zagotowujemy i gotowe!!!Wyszła bardzo smaczna. Tak sobie myślę, że gdyby na talerzu posypać ją solidnie pietruszką byłoby bosko! Smacznego

Miksturownik
Pomidory w słoikach 175

znam. Robię też pomidory inną metodą, która wymaga większego nakładu pracy, pomidory włożone do słoików zalewam sokiem ze zmiksowanych pomidorów. Na blogu znajdziecie sporo przepisów na przetwory z pomidorami. Przeciery , sosy , na zimę , pieczone pomidory . Ta wersja pomidorów w słoikach jest błyskawiczna, nie wymaga obierania pomidorów ze skóry, przecierania. Umyte pomidory trzeba tylko pokroić w ćwiartki, posolić i wstawić(...)zblendować wraz ze skórą i można dodawać do zup, sosów, duszonych mięs, gulaszu, czy do leczo, itp. Po zblendowaniu, można je doprawić do smaku i podać np. jako sok pomidorowy. Przepis na pomidory w słoikach znajdziecie poniżej. Składniki na ok. 8 dużych słoików (900 ml) pomidorów na zimę: 5 kg pomidorów (najlepiej mięsiste np. lima) sól, ok. 1 łyżeczki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ketchup z cukinii i pomidorów 273

większą, gdzie trzeba ją wydrążyć i obrać twardą skórkę. Wtedy nie do wszystkiego możemy wykorzystać taką cukinię. Na pewno jednak nada się do leczo, placków czy przecierów. Ja pokusiłam się o zrobienie ketchupu. W planach mam jeszcze dżem :) Wiem, niektórzy skrzywią się, bo cukinia do takich przetworów nie wszystkim pasuje. Gwarantuję Wam jednak, że wychodzi(...)kupowany w sklepie. Jest jednak smaczniejszy i pachnący. Można go podawać do wędlin, kiełbas grzanych w wodzie i z grilla. Można nawet pokusić się i zrobić z niego sos pomidorowy do makaronu. Podane przeze mnie przyprawy są tylko propozycją. Polecam wypróbowanie ziół i skomponowanie własnej wariacji smakowej :)Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Cannelloni z wołowiną i pieczarkami 166

koszyczek pieczarek czyli około 20 pieczarek1 cebula4 ząbki czosnku ( 2 do mięsa i 2 do sosu)1 kula mozzarelli do zapiekaniakilka pomidorków koktajlowychok. 0,7 pasty z pomidorów. (Ja kupiłam przecier w butelce w biedronce za 2,99 zł jest super)!sól, pieprzsuszone oregano i bazylia do sosuświeże oregano lub bazylia do dekoracjiolej do smażeniaNa oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę(...)ognia by chwilkę mięso przestygło. Następnie nadziewamy surowe makaroniki cannelloni (albo lasagnę, która zwijamy w ruloniki). Układamy je w naczyniu żaroodpornym,blisko siebie. W rondlu podgrzewamy pastę pomidorową. Doprawiamy ją czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz solą i pieprzem a także suszonymi ziołami. Gotowym sosem zalewamy cannelloni. Na wierzch układamy plastry mozzarelli oraz pomidorki koktajlowe. Pieczemy

Bon Appetit Małgorzaty
Roladki w sosie żurawinowym 98

czosnku ·        420 g mozzarelli ·        230 g żurawiny do mięsa ·        200 g koncentratu pomidorowego ·        2 łyżki ketchupu pikantnego ·        Olej do smażenia ·        Mąka pszenna do panierki(...)rozgrzanym oleju. 4.    Cebulę obieramy, drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Podlewamy wodą, dodajemy kostkę rosołową lub bulion, ketchup, przecier i żurawinę.   Łączymy z roladkami i gotujemy 10 minut aż sos nam zgęstnieje. 5.    Danie gotowe. 6.    Smacznego

Kulinarna Chwila
LUBELLOWA PIZZA Z PIECZARKAMI 203

zachwytem. Polecam i Smacznego :)  #lubelloveinspiracje  #lubella #lubellamini  🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕 SKŁADNIKI: 🍕150 g Makaronu Rurki Mini Lubella  🍕8 Pieczarek  🍕2 Garście Szpinaku  🍕4 Łyżki Koncentratu pomidorowego  🍕10 dag Sera żółtego  🍕sól i pieprz do smaku  🍕1 łyżka masła  🍕1/2 łyżeczki czosnku  PRZYGOTOWANIE: ✔Makaron Lubella gotujemy z osolonej wodzie ,krócej niż jest napisane(...)ogniu. Dodaję umyty szpinak .Mieszam i smażę razem z pieczarkami jeszcze kilka sekund. Dodaję czosnek. Mieszam całośc.  ✔Makaron odcedzam dodaję tarty ser ale zostawiam ok 1 łyżkę oraz przecier pomidorowy.Mieszam.  ✔Foremkę ( ja użyłam silikonową) smaruję masłem a następnie przekładam makaron. Całość dokładnie wyrównuję łyżką lekko dociskając. Na wierzch dodaję pieczarki i szpinak, również całość dokładnie równam.  ✔Wierzch

Gotowanie Patki