przecier pomidorowy - 5508 przepisów (strona:313/368)

Bigos z suszonymi grzybami i śliwką przygotowany w wolnowarze 147

suszonych śliwek 400-500 g kiełbasy 1 średnia cebula lub 2 łyżki płatków suszonej cebuli niewielka ilość oleju do podsmażenia składników 1 małe jabłko 1 pełna łyżka koncentratu pomidorowego 2-3 liście laurowe 4 ziela angielskie czarny mielony pieprz i sól do smaku 2 duże szczypty majeranku około 3 szklanki wody Przygotowanie: Suszone grzyby zalewamy wodą do ich wysokości(...)śliwki, mieszamy. Dodajemy kiszoną kapustę, jeśli jest mocno kwaśna wcześniej należy ją przepłukać w zimnej wodzie. Dolewamy naszą wodę z moczenia grzybów i 1-2 szklanki wody wraz z przecierem (wody można w razie potrzeby dolać więcej). Dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie i doprawiamy całość majerankiem, czarnym pieprzem i solą. Mieszamy. Przykrywamy pokrywką i ustawiamy wolnowar na 5 godziny

Słodkie okruszki
PASTA POMIDOROWA 131

białych lub żółtych serów, do pieczywa itp. Ponieważ pasty przygotowuje się przez parowanie zagęszczając masę, brak w nich witaminy C.  Moi Drodzy, dzisiaj przepis na domową pastę pomidorową, taki podstawowy - możecie go wzbogacić dodając ulubione zioła i przyprawy. Polecam! SKŁADNIKI: 3kg pomidorów 3 duże cebule po kilkanaście ziaren gorczycy oraz goździków po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu czarnego(...)przykryciem - przecieramy przez perlonowe sito. Krok 2. Cebulę obieramy, drobno siekamy, dodajemy do przetartych pomidorów, wsypujemy gorczycę, gotujemy do momentu, aż masa zmniejszy objętość o 1/3. Krok 3. Do przecieru wsypujemy cukier, sól, paprykę, zmielony pieprz oraz ziele angielskie, dodajemy ewentualnie nasze ulubione zioła i jeszcze zagęszczamy przez kilka minut. Krok 4. Małe wyprażone słoiki napełniamy po brzegi gorącą pastą

Moja Książka Kucharska
Gulasz w stylu azjatyckim 117

słoik papryki konserwowej 500 g mięsa wieprzowego z szynki 1 duży ananas 1 łyżka suszonego czosnku 4 łyżki oliwy z oliwek pieprz świeżo mielony 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Przygotowanie: 2 patelnie i brytfanka ( zwykła do smażenia i jedna głęboka do przygotowania całego dania i duszenia) Warzywa, owoce i mięso myjemy.  Ananasa obieramy i przekrawamy na pół. Cebulę obieramy(...)octową z papryki. Doprawiamy pieprzem i dusimy pod przykryciem około 40 minut.  * Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni z opcja góra dół. Do brytfanki przekładamy zawartość obu patelni. Dokładamy przecier i mieszamy. Otwartą brytfankę umieszczamy w piekarniku na 30-40 minut. Przepraszam za jakość zdjęć. Kompletnie nie umiem się odnaleźć w zaistniałej porze roku i braku oświetlenia. Posiłki przygotowuje

ClauditteMissCooking
Cebule faszerowane mięsem i zapiekane pod parmezanem 86

ziaren jałowca 1/2 szklanki tartego parmezanu lub innego tego typu sera sól, pieprz SOS 100 ml wina czerwonego wytrawnego 50 ml octu winnego czerwonego 50 ml koncentratu pomidorowego 1 łyżka miodu 1/2 łyżeczki sambal oelek* 30 g orzechów włoskich łuskanych sól, pieprz 1 łyżka oleju Wykonanie Cebulę obieramy, odcinamy kawałek z góry i wydrążamy środek. Wydrążone cebule odkładamy(...)noża czy cebule są już lekko miękkie. Następnie  całość posypujemy serem i dopiekamy jeszcze 10 minut. Smacznego! Inspiracja – Tomasz Jakubiak – “ Jakubiak lokalnie ” – Kuchnia + *Przecier z bardzo ostrych papryczek chili, możemy zastąpić inną ostrą przyprawa w ilości nam odpowiadającej

Tajemnice Smaku
Fasolka po bretońsku 172

się dobrze najeść.  Czy jest coś lepszego niż fasolka po bretońsku? SKŁADNIKI: 400- 500 g fasoli suchej 2-3 ząbki czosnku  kilka pomidorów malinowych 2 łyżki koncentratu pomidorowego kilka ogóreczków chili 1-2 cebule  1 łyżka masła  2 kiełbasy myśliwskie  300g boczku wędzonego sól i pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, oregano,kminek, dużo majeranku, papryczka(...)chili. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórek, wykroić szypułki. Miąższ pokroić w kosteczkę i dodać na patelnię, zagotować. Gotować przez pół godziny, na koniec można dodać 2 łyżki przecieru pomidorowego.Kolejno dodać fasolkę wraz z całą wodą z gotowania, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gotować wszystko pod przykryciem przez około pół godziny aż smaki się połączą. Dodać majeranek, kminek

MarciochaKucharzy
Poniedziałek: Kurczak alla cacciatora 140

udka z kurczak 2 podudzia z kurczaka 1 szklanka wytrawnego wina (białe lub czerwone) 1 dość duża cebula 2 ząbki czosnku Opakowanie passaty pomidorowej (500 ml) Łyżeczka koncentratu pomidorowego Gałązka świeżego rozmarynu lub łyżka sproszkowanego suszonego 3 ziarenka jałowca 4 łyżki oleju Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej w szerokiej patelni lub rondlu 2 łyżki oliwy. Udka i pałki osusz ręcznikiem papierowym(...)cebulę. Zamieszaj i smaż przez 6-8 minut aż zmięknie. Pod koniec dodaj posiekany drobno czosnek. Smaż 2 minuty. Krok 4 Przełóż kurczaka z powrotem na patelnię, dodaj łyżeczkę przecieru pomidorego, rozprowadź na patelni i zalej całość passatą. Dodaj gałązkę rozmarynu i jałowiec. Przykryj patelnię pokrywką, zagotuj sos, potem zmniejsz temperaturę i duś na wolnym ogniu przez 50-60 minut

Niedzielny kucharz
BALCHAO – idyjskie curry z krewetek w pomidorach 187

znów pędzimy do palących słońcem Indii, a dokładnie to na Goa. Będziemy zajadać się Balchao – czyli indyjskim , bardzo pikantnym , pomidorowym curry z krewetkami. Jest to danie bardzo sycące i niezwykle aromatyczne, jak to na kuchnię indyjską przystało. Swoją niezwykłą ostrość ( tak jest bardzo ostre! ) zawdzięcza masali jererem-meerem ( kumin-pieprz), ale jest ona w fantastyczny sposób przełamana puree(...)limonki – 1 łyżka * imbir, cukier, cynamon, kumin, pieprz kajeński, czarny pieprz, kurkuma – po 1 łyżeczce SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Sparzone pomidory obieramy, kroimy, miksujemy na przecier. Posiekaną cebulę oraz czosnek miksujemy z chili oraz łyżeczką imbiru. W misezce mieszamy składniki na masalę jeerem-meerem czyli 1 łyżeczkę kuminu, pieprzu kajeńskiego i czarnego pieprzu, kurkumy oraz 0,5 łyżeczki cynamonu

Ostra na Słodko
5 pysznych przepisów i test patelni WOLL Diamond 167

ręką. Z masy formujemy mniejsze kotlety. Podsmażamy je (bez tłuszczu) na patelni Woll z obu stron. Zdejmujemy z patelni. Przygotowujemy w niej sos. Należy zagotować bulion, po czym dodać przecier (wymieszać). Przekładamy nasze gołąbki do sosu. Całość dusimy przez około 40 minut pod przykryciem. Po tym czasie zagęszczamy sos mąką i doprawiamy do smaku. Smacznego Domowy popcorn w dwóch odsłonach(...)oliwy z oliwek solidna szczypta soli 3 większe pieczarki kilka kawałków kurczaka (u mnie w przyprawach gebab-gyros) starty żółty ser (polecam jednak mozzarelle, ja dziś nie miałam) sos pomidorowy, passata lub ketchup do posmarowania pizzy Przygotowanie: Do ciepłej wody wkruszamy drożdże, dodajemy szczyptę cukru. Mieszamy i odstawiamy na chwilę. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy rozczyn z drożdży, oliwę

Słodkie okruszki
Bakłażan z Paneer w ostrym Curry Faceta w Kuchni 98

ostrym Curry. 👥 – 4 ⏰ 30-40 minut 🇮🇳 – Indie ✅ Składniki ✅ 2 bakłażany ✅ 1 łyżka kminu rzymskiego ✅ 1 łyżka kolendry ✅ 1 łyżka kurkumy ✅ 2 łyżeczki cukru ✅ 100 ml koncetratu pomidorowego ✅ 1 chili drobno pokrojone ✅ 3-5 cm imbiru pokrojonego w talarki ✅ 3-5 łyżek oleju roślinnego ✅ 3-5 łodygi szczypiorku pokrojonego ✅ Świeża kolendra ✅ 200 g sera Paneer ✅ Olej rośliny ✅ Ryż 🛠️ Przygotowanie(...)Teraz dodaj imbir, szczypiorek, chili i częściej posiekanej kolendry, chwilę podsmaż. 🛠️ Koncetrat wymieszaj z 200 ml wody i cukrem. 🛠️ Teraz ostrożnie przełóż pieczonego bakłażana na patelnię, wlej wodę z przecierem, wymieszaj, dodaj kostki smażonego sera, zmniejsz temperaturę i gotuj, aż sos lekko zgęstnieje. 🛠️ Przed podaniem posyp resztą kolendry, podawaj z ryżem. 👍 Gotowe Smacznego Rok temu założyłem grupę kulinarną na Facebook

RafalCook
Fasolka po bretońsku 266

niż z kiełbasą. A zimą to danie smakuje najbardziej... Składniki: 400 g suchej fasoli (dałam 250 g białej i 150 g czerwonej) 500 g passaty pomidorowej 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 cebula 3 ząbki czosnku 500 g mięsa wieprzowego (z szynki) 4 kulki ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 łyżeczka kminku 2 łyżki suszonego majeranku 2 łyżki słodkiej papryki sól(...)się zeszkli. Dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, mięso i podsmażyć, aż się lekko przyrumieni. Dodać do fasoli i gotować aż mięso będzie zupełnie miękkie. Następnie wlać passatę, przecier i chwilę i gotować kilka minut Doprawić solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami i jeszcze chwilę gotować aby wszystkie smaki połączyły się. Można dodać do fasolki posiekaną natkę pietruszki

Czerwień i błękit
Makaron w sosie pomidorowym ala spaghetti 185

zamiar próbować nowych potraw i wreszcie ugotować dania z przepisów od mojej mamy. A teraz taki szybki obiad makaron ala spaghetti. Pyszny!Składniki: makaron spaghettimięso mielonepieczarkicebulapomidory w puszce sos/przecier pomidorowy w kartonieserek topionyprzyprawy (pieprz, sól, vegeta, bazylia, oregano, przyprawa do mięs) Cebulę kroję w kostkę smażę na bardzo małej ilości oleju, dorzucam pokrojone w pół plasterki pieczarki smażę kolejną(...)sporym ogniu.  W między czasie nastawiam wodę na makaron w dużym garnku, dodaję sól. Gdy mięso będzie już miękkie, a woda w większości odparuje dodaję pomidory i przecier i czekam aż się zagotuje, próbuję jak trzeba dodaję pierzu czy soli na koniec doprawiam bazylią, oregano. Oczywiście można posypać żółtym serem po wierzchu ! Smacznego

NA MOIM TALERZU
Pizzerinki z ciasta drożdżowego 217

mąki pszennej 125 ml przegotowanej ciepłej wody po 1 łyżeczce soli i cukru 3 duże łyżki oliwy     Sos pomidorowy:   2 szklanki passaty pomidorowej 1 łyżka koncentratu pomidorowego duża cebula pęczek świeżej bazylii po 1/2 łyżeczki: oregano, bazylii, ziół prowansalskich, słodkiej i ostrej papryki sól + pieprz do smaku  łyżeczka masła     Ulubione dodatki:   ser mozzarella(...)objętości.   W czasie kiedy ciasto rośnie siekamy drobno cebulę. W garnuszku rozpuszczamy masło i wrzucamy na nie cebulę i chwilę dusimy. Zalewamy ja po 2 minutach passatą i przecierem. Gotujemy na małym ogniu około 5 minut. Przyprawiamy ziołami i posiekaną świeżą bazylią. Studzimy.   Wyrośnięte ciasto dzielimy na równe części i formujemy z nich mini pizze. Każdą pizzę

ChilliJemy
Domowy bigos 167

I w końcu się doczekałam :). Minusowe temperatury, delikatnie biało (choć czekam na większe zaspy), skrzyp śniegu pod butami, opóźnienia pociągów :). Mamy w końcu zimę. Nie wiem

Moje pyszne gotowanie
Strogonov 2861

wołowego 2 łyżki masła klarowanego 2 ząbki czosnku 1 cebula 3-4 ogórki konserwowe 250 g pieczarek 0,5 papryki czerwonej 1 łyżka suszonych pomidorów  1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka ketchupu 2 listki laurowe 5 kulek ziela angielskiego 1 łyżeczka papryki słodkiej 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego szczypta papryki ostrej  sól pieprz kolorowy 1 mała marchewka kawałek(...)potrzeby podlewać bulionem. Powinno być tyle bulionu, żeby wszystko było zalane. Gdy mięso będzie prawie miękkie dodać świeżą paprykę, podsmażone pieczarki i dalej gotować do miękkości. Na końcu dodać przecier, ketchup, ogórki chwilę pogotować i zagęścić mąką rozmieszaną w zimnej wodzie. Doprawić do smaku

Ala piecze i gotuje
Pomidory – dlaczego warto je jeść? 86

Pomidory koktajlowe – właściwości i witaminy 4. Odmiany pomidorów 5. Żółte i zielone pomidory – co warto wiedzieć? Zjadamy je na surowo, wykorzystujemy do przygotowania sosów, zup czy przecierów. Możliwości jest bardzo dużo, ale łączy je jedno – każda z nich da smaczny, pożywny efekt. Spożywanie pomidorów w każdej postaci ma właściwie same plusy. 1. Pomidory – 9 powodów(...)glukozy, a co za tym idzie, normuje poziom cukru w organizmie). zmniejszają ryzyko zawału serca chronią przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych Dzięki spożyciu świeżych pomidorów, ale również zjedzeniu przetworów pomidorowych, wiele zyskujemy ze względu na likopen, czyli naturalny czerwony barwnik, znajdujący się w pomidorach. Co ważne, nie ginie on w obróbce cieplnej! Właśnie dlatego warto jeść także m.in. koncentraty pomidorowe

Drinkologia

Proponowane wyszukiwania