opakowanie fasolki szparagowej mrożonej · 200 g śliwek suszonych · 200 g koncentratu pomidorowego · 1 łyżka maggi · Sól · Pieprz · Olej do smażenia Sposób przygotowania(...)mięsa 3. Kapustę kiszoną drobno kroimy również przesmażamy i przekładamy do garnka. Dodajemy fasolkę szparagową, suszone śliwki, ewentualnie podlewamy wodą. 4. Pod koniec gotowania wlewamy przecier i doprawiamy sola oraz maggi. 5. Danie gotowe. 6. Smacznego
Kulinarna Chwilachili;1 łyżka zimnej wody; 750 ml bulionu.na sos:cukinia 400 g;papryka czerwona;3 duże pieczarki;mała cebula;papryka słodka;chili, sól, pieprz;1 łyżeczka masła3 łyżki koncentratu pomidorowego;natka pietruszki.makaron:w tym przypadku - dischi volanti. Klopsiki:Mięso, cebulę, jajka, bułkę tartą, przyprawy i zimną wodę mieszamy dokładnie. Z mięsa formujemy malutkie klopsiki i wrzucamy je do wrzącego bulionu(...)rozpuszczamy masło i dodajemy słodką paprykę i chili; podsmażamy dla lepszego aromatu. Dodajemy cebulę, później paprykę i pieczarki. Na samym końcu cukinię, żeby się nie rozciapała... Na patelnie wrzucamy przecier, wszystko mieszamy i podlewamy odrobiną bulionu spod klopsików. Dusimy przez chwilę. Do sosiku wkładamy klopsiki.Ugotowany al dente makaron podajemy z sosem i klopsikami, posypany pietruszką.Smacznego
Miksturownikząbków czosnku drobno pokrojonego ✅ Świeża kolendra ✅ 1-2 cytryny konserwowe jeśli nie zdobędziesz, użyj zwykłej 1 cetryny ✅ Oliwa z oliwek ✅ Kubek rodzynek ✅ Kubek suszonych morel ✅ 3-5 łyżki koncetratu pomidorowego ✅ 2 szklanki bulionu warzywnego ✅ Płatki migdałów prażonych 🛠️ Przygotowanie 🛠️ Rozgrzej naczynie do Tadżin lub dużą patelnię, wlej oliwę i dodaj kurczaka, obsmaż go lekko z każdej strony. 🛠️ Wrzuć cebulę i czosnek(...)solą, bo są dość słone. 🛠️ Wymieszaj przyprawy, chwilę całość podgrzej, aż poczujesz fantastyczny zapach, przypraw. 🛠️ Teraz dodaj pokrojone w talarki cytryny, posiekaną kolendrę, oliwki, rodzynki, morele, bulion i przecier, dokładni wymieszaj, przykryj naczynie, zmniejsz temperaturę i gotuj ok. 50-60 minut. 🛠️ Przed podaniem posyp prażonymi płatkami migdałów. 👍 Gotowe Smacznego Ci życzę. Współczesna technika i platformy społecznościowe pozwalają mi mieć
RafalCookZielona papryka · Cebula · 6 szt. Ogórki konserwowe · Koncentrat pomidorowy · 6 plasterków sera żółtego · Sól · Papryka ostra Sposób przygotowania(...)cebule dodajemy papryki pokrojone w paseczki oraz ogórki w pół plasterki, prużymy aż warzywa będą miękkie. 6. Pod koniec prużenia wlewamy przecier i doprawiamy papryką oraz solą. 7. Sosem warzywnym polewamy gołąbki. 8. Zapiekamy 30 minut
Kulinarna Chwilawinie (COQ AU VIN): około 1.8 kg kurczaka (skrzydełka, udka, podudzia - co, kto lubi) 250 g pieczarek 150 g parzonego boczku 5 szalotek 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 4 łyżki whisky czerwone wytrawne wino mąka sól pieprz rozmaryn tymianek oregano masło oliwa z oliwek Kawałki kurczaka posolić, obtoczyć w mące. a następnie podsmażyć na patelni na maśle. Przełożyć(...)rozgnieść rękę lub tłuczkiem, wrzucić na rozgrzaną patelnię na 2 minuty. W oddzielnym rondelku podgrzać whisky, ostrożnie podpalić i płonącym alkoholem polać mięso. Do wszystkich składników wlać wino. Dodać przecier, przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystkie przyprawy. Przykryć i gotować 40 - 45 minut. Trzeba pamiętać o tym, aby w połowie przewrócić mięso. Pieczarki pokroić na większe kawałki i podsmażyć
Karola gotujeSKŁADNIKI: 500 g fasoli Jaś 200 g wędzonego boczku 400 g dobrej, nietłustej kiełbasy 1 cebula 1 ząbek czosnku 500 g przetartych pomidorów (można kupić gotowe) 4 łyżki koncentratu pomidorowego 3 listki laurowe 5-6 ziarenek ziela angielskiego majeranek 1/2 łyżeczki kminku mielonego 1/2 łyżeczki mielonej, słodkiej papryki sól pieprz A jak to zrobić : Fasolę namoczyć w wodzie (najlepiej(...)zdjąć z patelni. Na wytopionym tłuszczu podsmażyć cebulkę, na koniec dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Do gotującej się i miękkiej fasoli (w razie wystąpienia zdjąć szumy) dodać przetarte pomidory, przecier, listki laurowe i ziele angielskie, zagotować. Następnie dodać podsmażony boczek i kiełbasę oraz cebulę. Całość gotować jeszcze 20-30 minut doprawiając do smaku solą, pieprzem, kminkiem, papryką i majerankiem
Kuchnia w opałachziemniaki;2 łyżki oliwy;1 szkl. soczewicy;ok. łyżeczki curry;pieprz,sól do smaku;papryka ostra;lubczyk;łyżeczka soku z cytryny;pół szklanki mleka kokosowego;1 łyżka koncentratu pomidorowego; 3 - 4 szklanki bulionu (ja użyłam wczorajszego rosołu :) )Warzywa obieramy, myjemy, kroimy w kostkę. Cebulę i pora wrzucamy do rondla na rozgrzaną oliwę. Dodajemy pietruszkę, marchewkę i ziemniaki. Podsmażamy przez chwilę(...)wszystko 3 szkl. bulionu (reszta w razie potrzeby), doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 25 minut. Dolewamy mleko kokosowe i sok z cytryny. Dokładamy łyżkę przecieru. Zagotowujemy i gotowe!!!Wyszła bardzo smaczna. Tak sobie myślę, że gdyby na talerzu posypać ją solidnie pietruszką byłoby bosko! Smacznego
Miksturownikznam. Robię też pomidory inną metodą, która wymaga większego nakładu pracy, pomidory włożone do słoików zalewam sokiem ze zmiksowanych pomidorów. Na blogu znajdziecie sporo przepisów na przetwory z pomidorami. Przeciery , sosy , na zimę , pieczone pomidory . Ta wersja pomidorów w słoikach jest błyskawiczna, nie wymaga obierania pomidorów ze skóry, przecierania. Umyte pomidory trzeba tylko pokroić w ćwiartki, posolić i wstawić(...)zblendować wraz ze skórą i można dodawać do zup, sosów, duszonych mięs, gulaszu, czy do leczo, itp. Po zblendowaniu, można je doprawić do smaku i podać np. jako sok pomidorowy. Przepis na pomidory w słoikach znajdziecie poniżej. Składniki na ok. 8 dużych słoików (900 ml) pomidorów na zimę: 5 kg pomidorów (najlepiej mięsiste np. lima) sól, ok. 1 łyżeczki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwiększą, gdzie trzeba ją wydrążyć i obrać twardą skórkę. Wtedy nie do wszystkiego możemy wykorzystać taką cukinię. Na pewno jednak nada się do leczo, placków czy przecierów. Ja pokusiłam się o zrobienie ketchupu. W planach mam jeszcze dżem :) Wiem, niektórzy skrzywią się, bo cukinia do takich przetworów nie wszystkim pasuje. Gwarantuję Wam jednak, że wychodzi(...)kupowany w sklepie. Jest jednak smaczniejszy i pachnący. Można go podawać do wędlin, kiełbas grzanych w wodzie i z grilla. Można nawet pokusić się i zrobić z niego sos pomidorowy do makaronu. Podane przeze mnie przyprawy są tylko propozycją. Polecam wypróbowanie ziół i skomponowanie własnej wariacji smakowej :)Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennakoszyczek pieczarek czyli około 20 pieczarek1 cebula4 ząbki czosnku ( 2 do mięsa i 2 do sosu)1 kula mozzarelli do zapiekaniakilka pomidorków koktajlowychok. 0,7 pasty z pomidorów. (Ja kupiłam przecier w butelce w biedronce za 2,99 zł jest super)!sól, pieprzsuszone oregano i bazylia do sosuświeże oregano lub bazylia do dekoracjiolej do smażeniaNa oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę(...)ognia by chwilkę mięso przestygło. Następnie nadziewamy surowe makaroniki cannelloni (albo lasagnę, która zwijamy w ruloniki). Układamy je w naczyniu żaroodpornym,blisko siebie. W rondlu podgrzewamy pastę pomidorową. Doprawiamy ją czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz solą i pieprzem a także suszonymi ziołami. Gotowym sosem zalewamy cannelloni. Na wierzch układamy plastry mozzarelli oraz pomidorki koktajlowe. Pieczemy
Bon Appetit Małgorzatyczosnku · 420 g mozzarelli · 230 g żurawiny do mięsa · 200 g koncentratu pomidorowego · 2 łyżki ketchupu pikantnego · Olej do smażenia · Mąka pszenna do panierki(...)rozgrzanym oleju. 4. Cebulę obieramy, drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Podlewamy wodą, dodajemy kostkę rosołową lub bulion, ketchup, przecier i żurawinę. Łączymy z roladkami i gotujemy 10 minut aż sos nam zgęstnieje. 5. Danie gotowe. 6. Smacznego
Kulinarna Chwilazachwytem. Polecam i Smacznego :) #lubelloveinspiracje #lubella #lubellamini 🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕 SKŁADNIKI: 🍕150 g Makaronu Rurki Mini Lubella 🍕8 Pieczarek 🍕2 Garście Szpinaku 🍕4 Łyżki Koncentratu pomidorowego 🍕10 dag Sera żółtego 🍕sól i pieprz do smaku 🍕1 łyżka masła 🍕1/2 łyżeczki czosnku PRZYGOTOWANIE: ✔Makaron Lubella gotujemy z osolonej wodzie ,krócej niż jest napisane(...)ogniu. Dodaję umyty szpinak .Mieszam i smażę razem z pieczarkami jeszcze kilka sekund. Dodaję czosnek. Mieszam całośc. ✔Makaron odcedzam dodaję tarty ser ale zostawiam ok 1 łyżkę oraz przecier pomidorowy.Mieszam. ✔Foremkę ( ja użyłam silikonową) smaruję masłem a następnie przekładam makaron. Całość dokładnie wyrównuję łyżką lekko dociskając. Na wierzch dodaję pieczarki i szpinak, również całość dokładnie równam. ✔Wierzch
Gotowanie Patkipapryki · 400 g pomidorów z puszki · 1 łyżka koncentratu pomidorowego · 300 ml mleka kokosowego · garść płatków migdałowych Przygotowanie: Kurczaka kroimy w kostkę. Doprawiamy sokiem z limonki oraz przyprawami. Odstawimy do lodówki(...)kosteczkę cebulę oraz kurczaka. Smażymy około 3 minuty. Paprykę pokroić w kosteczkę i również dodać do smażącego się kurczaka. Kiedy kurczak lekko się zarumieni dodajemy pomidory w puszce oraz przecier. Dusimy kilka minut, aż sos odparuje i zgęstnieje. Do sosu dolewamy mleczko kokosowe i pastę curry. Zagotowujemy i doprawiamy ewentualnie do smaku solą. Jeśli sos nie będzie dostatecznie gęsty
Mania Gotowaniaselera naciowego 3 ząbki czosnku por ( biała część ) 100 g 1 woreczek ryżu 100 g 1 liść laurowy, 2 ziela, pieprz w ziarnkach 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól ,pieprz do smaku 1 kostka rosołowa 1 łyżka jarzynki 1 litr wody PRZYGOTOWANIE : Do naczynia thermomastera II firmy KALORIK dodajemy kapustę i szatkujemy(...)podsmażamy około 3 minut, temperatura 100 %. Dodajemy mięso, kostkę rosołową i podsmażamy jeszcze 8-10 min. Dodajemy całą jarzynę, liść, ziela i pieprz w ziarnkach, wodę, jarzynkę, przecier i ryż. Zamykamy dzban i gotujemy 20 minut 120 %. Po 15 minutach temperaturę zmniejszamy an 80-90 %. Zupę doprawiamy do smaku w razie potrzeby. Czas gotowania wydłużamy jeszcze
Kulinarne Fantazje MarioliSkładniki: 1/2 kg cielęcina mielona, 2 szklanki ryż ugotowany, 1 sztuka jajka, 1 łyżka vegeta, 2 łyżeczki pieprz czarny mielony, 1 większa kapusta młoda biała, 1/4
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: · ½ fileta z kurczaka · 15 dag pieczarek · 3 łyżki koncentratu pomidorowego · Chili · Pieprz · Sól · Olej do smażenia(...)Doprawiamy chili. 9. Wlewamy sos sojowy. 10. Dodajemy przecier i nadal prużymy. 11. Śmietanę łączymy z mąką, hartując łączymy
Kulinarna Chwila