komentarzach za co bardzo dziękuję. Żródło Kuchnia Polsska Ewy Aszkiewicz Składniki: 1 kg żeberek wieprzowych 1 duża cebula 100 g pikantnej kiełbasy 1 czerwona papryka 80 g koncentratu pomidorowego 3 łyżki ketchupu 2 łyżki mąki 2 szczypty osrej papryki 4 łyzki oleju tymianek sól pieprz Żeberka kroimy na mniejsze kawałki i oprószamy je solą, pieprzem, tymiankiem oraz ostrą papryką. Każdy(...)rondla z mięsem przykryć i dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby uzupełnić wodę. Kiełbasę pokroić w kostkę i dodać do miękkiego już mięsa, wlać przecier, ketchup. Wymieszać i dusić około 5 minut. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. żeberka z niespodzianką
O kuchni z uczuciemnajlepsza zupa pomidorowa jaka jadlam.Przepis dlugo juz czekal w kolejce do wyprobowania,a ze teraz najlepszy czas na pomidory,doczekal sie realizycji.Znalazlam ten przepis w ksiazce z wloskimi specjalami.Zupa ze swiezych pomidorow i selera naciowego.Dodatek domowych spätzli i swiezych listkow oregano pochodzi ode mnie,ale tylko dodal jej charakteru.Choc kazdy bialy makaron bedzie rowniez pasowal.Smakowitosci tej pomidorowce zapewne dodal seler(...)wiem,kazda z nas ma swoj najlepszy przepis na pomidorowke,ale sprobujcie z selerem naciowym.Bardzo polecam,bo jest pyszna!Skladniki na 4 porcje:4 duze pomidory lub wlasny przecier lub pomidory z puszki1 cebula1 zabek czosnku w plasterkach1 spora lodyga selera naciowego500 ml rosolu lub bulionu warzywnegosol,pieprz1 lyzka oliwy lub olejuzielona pietruszka i listki oreganoPo przepis na spätzle
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Składniki: (forma 17 cm) spód: 110 g krakresów 50 g masła masa serowa: 400 g twarogu z mascarpone President 5-6 pomidorów bez skóry z puszki 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki oregano szczypta soli szczypta pieprzu szczypta cukru 150 ml śmietany 30% 2 łyżki żelatyny 1/3 szkl wody śmietanka bazyliowa: 100 ml śmietany 30% 1 łyżeczka suszonej bazylii(...)pomidorów dodajemy sól,cukier, pieprz i oregano, mieszamy i studzimy. Ostudzone pomidory przecieramy przez sito,aby pozbyć się pestek. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Twaróg miksujemy z przecierem z pomidorów, następnie łączymy z ubitą na sztywno śmietanką oraz ostudzoną żelatyną. Masę przelewamy na spód z ciastek i odstawiamy do lodówki do stężenia. śmietanka bazyliowa: Bazylię rozcieramy pomiędzy dłońmi
Bon appetit mon amieKetchup jest nieodzownym dodatkiem do mięs, pieczonych kiełbaskami czy też świetnie się komponuje z serami. Niestety kupując go w sklepie jesteśmy narażenie najczęściej na kupowanie koncentratu
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!średnie - 3 pietruszki - 1 seler mały - kilka gałązek rozmarynu - kilka gałązek tymianku - kilka gałązek oregano - 3 małe odnogi lubczyku - 3 liście pietruszki - 1 /2 łyżeczki płaskiej kurkumy - 1 łyżeczka przecieru - 15 płaskich łyżeczek soli - 5 kulki ziela angielskiego - 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu - 6 łyżek oliwy z oliwek - 100 ml wody Sposób przygotowania 1. - Cebulę por posiekać (ja siekałam kolejno warzywa(...)duszenia dodać zmiksowaną natkę pietruszki lubczyk listki tymianku rozmarynu i oregano 3. - Ziele angielskie pieprz zmielić w młynku dodać do warzyw razem z kurkumą s olą i koncentratem pomidorowym przesmażyć zostawić do wystudzenia masę wyłożyć do silikonowych foremek i zamrozić - Można przełożyć ją do ozdobnego słoika i przechowywać w lodówce kilka miesięcy lub gorące do słoiczków zapasteryzować
W królestwie smaków BeatyMARCHEWKI POKROJONE W KOSTKĘ 1 DUŻA CEBULA POKROJONA W KOSTKĘ 2 ŁODYGI SELERA NACIOWEGO POKROJONEGO W PLASTERKI 2 STARTE ZĄBKI CZOSNKU OKOŁO 1/2 L BULIONU WOŁOWEGO 2 ŁYŻKI KONCENTRATU POMIDOROWEGO ŁYŻKA TYMIANKU OLEJ DO SMAŻENIA SOL I PIEPRZ DO SMAKU WORCESTERSHIRE SOUSE DO SMAKU * JEŚLI NIE MOŻECIE KUPIĆ TEGO SOSU PONIŻEJ PODAJE SKŁADNIKI ZAMIENNE: 2 ŁYŻKI SOSU SOJOWEGO 1 ŁYŻECZKA(...)CEBULA LEKKO SIĘ ZESZKLI NA PATELNIE WRZUCIĆ TYMIANEK I MIĘSO I DOBRZE PODSMAŻYĆ JE WRAZ Z WARZYWAMI. DO PODSMAŻONEGO MIĘSA DODAĆ STARTY CZOSNEK, DOPRAWIĆ SOLA I PIEPRZEM. NASTĘPNIE DODAĆ PRZECIER I RESZTĘ SKŁADNIKÓW NA SOS, LUB WORCESTERSHIRE SOUSE, ILOŚĆ DO SMAKU. CAŁOŚĆ ZALAĆ BULIONEM, DOBRZE WYMIESZAĆ I GOTOWAĆ 15 MINUT. NIE PRZYKRYWAĆ , SOS POWINIEN SIĘ TROCHĘ ZREDUKOWAĆ. GOTOWE MIĘSO WYŁOŻYĆ
Pani M - kuchnia smakowitamusimy przygotować składniki Frytki – 750 gram Cebula – 1-2 sztuki Sos Curry ⤵️ Czosnek – 3-5 ząbków Imbir – 5 cm Śmietana kokosowa – 160 ml Koncentrat pomidorowy – 140 ml Olej roślinny – 2-3 łyżki Płatki chili – do smaku Cukier – 1 łyżka Curry – 1-2 łyżki Sos Satay – Orzechowy ⤵️ Masło orzechowe(...)Curry ⤵️ Po pierwsze czosnek i imbir zetrzyj na drobnych oczkach. Rozgrzej rondel i wlej olej, dodaj starty wcześniej czosnek i imbir, chwilę podsmaż. Po drugie dodaj curry, chili i przecier. Wymieszaj, zagotuj i chwilkę grzej. Teraz po trzecie dodaj śmietankę kokosową, cukier, sól, pieprz i zagotuj. Ciągle mieszając grzej, aż sos lekko zgęstnieje. Sos Satay – Orzechowy ⤵️ Po pierwsze włóż
RafalCookkarczku • 1 cebula • 1 ząbek czosnku • 1/2 małej główki kapusty włoskiej • 1 jajko • tarta bułka • olej • przyprawa do hamburgerów z grilla sos • 1 słoik musu pomidorowego (lub mały koncentrat pomidorowy ) • 2 łyżki masła • 2 łyżki płaskie mąki • ok 300 ml wody • sól • pieprz • tymianek • 1 czubata łyżka papryki słodkiej • ząbek czosnku Sposób przygotowania 1,Kapustę poszatkować drobno Do kapusty dodać(...)przełożyć do naczynia żaroodpornego wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni na 30 minut 3.Sos W rondelku rozpuścić masło dodać mąkę chwilę przysmażyć dolać wodę i mus lub przecier Mieszać cały czas do zagotowania doprawić solą pieprzem dodać tymianek,zmiażdżony czosnek i paprykę wszystko razem zagotować podawać z gołąbkami
W królestwie smaków Beatysuszonych śliwek 400-500 g kiełbasy 1 średnia cebula lub 2 łyżki płatków suszonej cebuli niewielka ilość oleju do podsmażenia składników 1 małe jabłko 1 pełna łyżka koncentratu pomidorowego 2-3 liście laurowe 4 ziela angielskie czarny mielony pieprz i sól do smaku 2 duże szczypty majeranku około 3 szklanki wody Przygotowanie: Suszone grzyby zalewamy wodą do ich wysokości(...)śliwki, mieszamy. Dodajemy kiszoną kapustę, jeśli jest mocno kwaśna wcześniej należy ją przepłukać w zimnej wodzie. Dolewamy naszą wodę z moczenia grzybów i 1-2 szklanki wody wraz z przecierem (wody można w razie potrzeby dolać więcej). Dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie i doprawiamy całość majerankiem, czarnym pieprzem i solą. Mieszamy. Przykrywamy pokrywką i ustawiamy wolnowar na 5 godziny
Słodkie okruszkibiałych lub żółtych serów, do pieczywa itp. Ponieważ pasty przygotowuje się przez parowanie zagęszczając masę, brak w nich witaminy C. Moi Drodzy, dzisiaj przepis na domową pastę pomidorową, taki podstawowy - możecie go wzbogacić dodając ulubione zioła i przyprawy. Polecam! SKŁADNIKI: 3kg pomidorów 3 duże cebule po kilkanaście ziaren gorczycy oraz goździków po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu czarnego(...)przykryciem - przecieramy przez perlonowe sito. Krok 2. Cebulę obieramy, drobno siekamy, dodajemy do przetartych pomidorów, wsypujemy gorczycę, gotujemy do momentu, aż masa zmniejszy objętość o 1/3. Krok 3. Do przecieru wsypujemy cukier, sól, paprykę, zmielony pieprz oraz ziele angielskie, dodajemy ewentualnie nasze ulubione zioła i jeszcze zagęszczamy przez kilka minut. Krok 4. Małe wyprażone słoiki napełniamy po brzegi gorącą pastą
Moja Książka Kucharskasłoik papryki konserwowej 500 g mięsa wieprzowego z szynki 1 duży ananas 1 łyżka suszonego czosnku 4 łyżki oliwy z oliwek pieprz świeżo mielony 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Przygotowanie: 2 patelnie i brytfanka ( zwykła do smażenia i jedna głęboka do przygotowania całego dania i duszenia) Warzywa, owoce i mięso myjemy. Ananasa obieramy i przekrawamy na pół. Cebulę obieramy(...)octową z papryki. Doprawiamy pieprzem i dusimy pod przykryciem około 40 minut. * Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni z opcja góra dół. Do brytfanki przekładamy zawartość obu patelni. Dokładamy przecier i mieszamy. Otwartą brytfankę umieszczamy w piekarniku na 30-40 minut. Przepraszam za jakość zdjęć. Kompletnie nie umiem się odnaleźć w zaistniałej porze roku i braku oświetlenia. Posiłki przygotowuje
ClauditteMissCookingziaren jałowca 1/2 szklanki tartego parmezanu lub innego tego typu sera sól, pieprz SOS 100 ml wina czerwonego wytrawnego 50 ml octu winnego czerwonego 50 ml koncentratu pomidorowego 1 łyżka miodu 1/2 łyżeczki sambal oelek* 30 g orzechów włoskich łuskanych sól, pieprz 1 łyżka oleju Wykonanie Cebulę obieramy, odcinamy kawałek z góry i wydrążamy środek. Wydrążone cebule odkładamy(...)noża czy cebule są już lekko miękkie. Następnie całość posypujemy serem i dopiekamy jeszcze 10 minut. Smacznego! Inspiracja – Tomasz Jakubiak – “ Jakubiak lokalnie ” – Kuchnia + *Przecier z bardzo ostrych papryczek chili, możemy zastąpić inną ostrą przyprawa w ilości nam odpowiadającej
Tajemnice Smakusię dobrze najeść. Czy jest coś lepszego niż fasolka po bretońsku? SKŁADNIKI: 400- 500 g fasoli suchej 2-3 ząbki czosnku kilka pomidorów malinowych 2 łyżki koncentratu pomidorowego kilka ogóreczków chili 1-2 cebule 1 łyżka masła 2 kiełbasy myśliwskie 300g boczku wędzonego sól i pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, oregano,kminek, dużo majeranku, papryczka(...)chili. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórek, wykroić szypułki. Miąższ pokroić w kosteczkę i dodać na patelnię, zagotować. Gotować przez pół godziny, na koniec można dodać 2 łyżki przecieru pomidorowego.Kolejno dodać fasolkę wraz z całą wodą z gotowania, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gotować wszystko pod przykryciem przez około pół godziny aż smaki się połączą. Dodać majeranek, kminek
MarciochaKucharzyudka z kurczak 2 podudzia z kurczaka 1 szklanka wytrawnego wina (białe lub czerwone) 1 dość duża cebula 2 ząbki czosnku Opakowanie passaty pomidorowej (500 ml) Łyżeczka koncentratu pomidorowego Gałązka świeżego rozmarynu lub łyżka sproszkowanego suszonego 3 ziarenka jałowca 4 łyżki oleju Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej w szerokiej patelni lub rondlu 2 łyżki oliwy. Udka i pałki osusz ręcznikiem papierowym(...)cebulę. Zamieszaj i smaż przez 6-8 minut aż zmięknie. Pod koniec dodaj posiekany drobno czosnek. Smaż 2 minuty. Krok 4 Przełóż kurczaka z powrotem na patelnię, dodaj łyżeczkę przecieru pomidorego, rozprowadź na patelni i zalej całość passatą. Dodaj gałązkę rozmarynu i jałowiec. Przykryj patelnię pokrywką, zagotuj sos, potem zmniejsz temperaturę i duś na wolnym ogniu przez 50-60 minut
Niedzielny kucharzznów pędzimy do palących słońcem Indii, a dokładnie to na Goa. Będziemy zajadać się Balchao – czyli indyjskim , bardzo pikantnym , pomidorowym curry z krewetkami. Jest to danie bardzo sycące i niezwykle aromatyczne, jak to na kuchnię indyjską przystało. Swoją niezwykłą ostrość ( tak jest bardzo ostre! ) zawdzięcza masali jererem-meerem ( kumin-pieprz), ale jest ona w fantastyczny sposób przełamana puree(...)limonki – 1 łyżka * imbir, cukier, cynamon, kumin, pieprz kajeński, czarny pieprz, kurkuma – po 1 łyżeczce SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Sparzone pomidory obieramy, kroimy, miksujemy na przecier. Posiekaną cebulę oraz czosnek miksujemy z chili oraz łyżeczką imbiru. W misezce mieszamy składniki na masalę jeerem-meerem czyli 1 łyżeczkę kuminu, pieprzu kajeńskiego i czarnego pieprzu, kurkumy oraz 0,5 łyżeczki cynamonu
Ostra na Słodko