przecier pomidorowy - 5508 przepisów (strona:314/368)

Kurczak niby po myśliwsku 138

grzybów suszonych ·        Sól ·        Olej do smażenia ·        Koncentrat pomidorowy ·        2 łyżki ketchupu ·        Chili ·        Papryka czerwona ·        2 łyżeczki mąki pszennej(...)Łączmy z mięsem. 11.              Dodajemy przecier. 12.              Ketchup. 13.              Doprawiamy chili

Kulinarna Chwila
salatka z fasolka i batatami na zime 126

piórka 1 kg fasolki szparagowej pokrojonej na kawałki 2-3 cm 1 kg batatów – słodki ziemniak pokrojony w słupki,lub plasterki Składniki zalewy 2 słoiki po 200g koncentratu pomidorowego 1 szklanka oleju 1 łyżka miodu ,lub cukru 1 łyżka octu jabłkowego,lub zwykłego 1 łyżka soli-płaskie 1 łyżka papryka mielona słodka 6-8 ziaren pieprzu 6-8 ziaren ziele(...)cienkie plastry,paski. Cebulę poszatkować na piórka. W dużym rondlu rozgrzać olej ,wrzucić cebulę, dodać marchewkę i bataty pokrojone ,dusić do miękkości. Do fasolki dodać gotowe warzywa,wymieszać .Dodać przecier,przyprawy i dusić 15 minut. Nałożyć do słoików i pasteryzować 25-30 minut.:)) Jak lubicie rybe po grecku to ta sałatka tez ,bedzie Wam smakowała

w mojej kuchni
Gulasz Piruet 209

szynka wieprzowa ·        1 kg pieczarek ·        Cebula ·        200 ml koncentrat pomidorowy ·        Puszka groszku konserwowego ·        2 szt. papryki czerwonej ·        15 dag szynki(...)drobne paseczki, obsmażamy na rozgrzanym oleju i przekładamy do mięsa. 6.   Następnie dodajemy bez zalewy groszek i pokrojoną w paseczki paprykę, prużymy. 7.   Pod koniec prużenia wlewamy przecier, doprawiamy chili i zagęszczamy odrobiną wody z mąką. 8.   Danie gotowe, idealne do podania z kluskami śląskimi, ryżem lub ziemniakami. 9.   Smacznego

Kulinarna Chwila
Zapiekanka makaronowa z kabanosami, ketchupem i zielonym groszkiem Jamar 172

niej ketchup łagodny, zielony groszek i ocet czerwone wino. Ale Jamar w swojej ofercie posiada bardzo wiele produktów: warzywa w puszkach, warzywa w słoikach, koncentraty i przeciery, dodatki obiadowe, przyprawy, octy, ketchupy, sosy, przetwory owocowe, soki, syropy i napoje.   Pan Ł. uwielbia makaron, a w szczególności zapiekanki z makaronu. Ciągle szukam inspiracji, nowych przepisów czy chociażby dodatków. Gdybym wszystkie(...)wszystkich,chyba dlatego, że użyłam ketchupu marki Jamar. I przyznam się szczerze że niesamowicie zaskoczył mnie on swoim smakiem, gęsty, nie rozdziela się w nim woda, łagodny i naprawdę pomidorowy. Wow! Producent pisze: "Ketchupy JAMAR to aż 500 g prawdziwych, smacznych, zdrowych pomidorów bez konserwantów, zamkniętych w stylowej, szklanej butelce o pojemności nieco ponad 300 gram". I ja się

Życie zaczyna się w kuchni
Spaghetti bolognese (delikatny sos) 115

oregano świeżo mielony pieprz i sól do smaku 2 łyżki oliwy 1 szklanka bulionu (gorącego) 1 szklanka czerwonego wina (można pominąć i dodać więcej bulionu) około 4 łyżek koncentratu pomidorowego 1 puszka obranych pomidorów pół szklanki mleka Do podania: makaron spaghetti EkoMak Makarony Babuni tarty parmezan Przygotowanie: Boczek kroimy w drobniutką kostkę. Wytapiamy na małym ogniu aż się zarumieni. Ściągamy(...)oliwie mięso mielone (większy płomień, mięso najlepiej obsmażać partiami). Przekładamy je do garnka. Wlewamy wino i gotujemy około 5 minut mieszając. Dodajemy pomidory z puszki (rozdrabniamy je łyżką), przecier i całość doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, solą i oregano. Składniki należy przemieszać. Gotujemy całość pod przykryciem na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Sos gotujemy dość długo około 2 godziny

Słodkie okruszki
Zupa rybna z Karaibów. Inna niż wszystkie i niesamowicie pyszna [PRZEPIS] 141

żółtego proszku curry, średnia marchewka, 200 gramów ryby morskiej w kawału lub dzwonkach (tym razem udało nam się dostać morszczuka), 200 gramów większych krewetek, puszka mleka kokosowego, łyżka koncentratu pomidorowego, łyżeczka pasty z ostrych papryczek (np. sambal), sól, pieprz, olej, świeża natka, ugotowane jajka do podania, sól, pieprz, olej. Zrób tak: W większym garnku przesmaż na oleju posiekaną cebulę(...)rybę (dzięki temu, że jest w kawałku z ośćmi i skórą, odda zupie dużo smaku), gotuj kolejne 5 minut, rybę wyjmij. Teraz do garnka wlej mleczko kokosowe oraz dodaj przecier i pastę z papryczek, dokładnie wymieszaj, zagotuj, dodaj kawałki ryby oddzielone od ości i skóry oraz krewetki. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, uzupełnij wodę. Gotuj jeszcze trzy minuty, dopraw solą

Kulinarna Polska
Papryka faszerowana Toskanią – test brytfanny od Florina 212

słońcu i Ole ma taki właśnie smak masło oliwa z oliwek, ja uzyłam Mini Monini, bo jest łagodniejsza w smaku czosnek i cebula sól i pieprz kawałek dyni sos pomidorowy robiony w domu 2 woreczki kaszy gryczanej 1 woreczek kaszy jęczmiennej 1 bakłażan bazylia przyprawa Kuchmistrz od Skworcu pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedzwiedzim od Skworcu W rondlu rozgrzewamy oliwę(...)Dodajemy Kuchmistrza i suszone pomidory z czarnuszka i czosnkiem niedziwedzim, mieszamy, przykrywamy, dusimy.  W razie potrzeby podelwamy wodą filtrowaną. Mięso ma być wilgotne.  Nie dodajemy żadnych chemicznych przecierów. Wyciągamy woreczki z kaszą, wysypujemy je , odsączone z wody, do dużej miski.  Podlewamy delikatnie oliwą z oliwek, aby się nie kleiła. Przechodzimy do..bakłażana. Musimy go zgrillować. Straci

Z Kuchni Do Kuchni
Schab duszony z warzywami i boczkiem 175

sypko. [embed]https://youtu.be/di1ZyhHXExw[/embed] Składniki na schab duszony z warzywami i boczkiem (3 porcje): około 250 g schabu około 250 g boczku spora marchew 2 cebule szklanka passaty pomidorowej szklanka bulionu po kilka ziaren ziela angielskiego i jałowca, 3-4 liście laurowe sól, pieprz, pieprz ziołowy, czosnek granulowany mały pęczek natki pietruszki   Przygotowanie Schab dzielimy na małe kotleciki(...)się schab, podsmażamy pokrojony w kostkę boczek i cebulę. Kiedy schab będzie już dość miękki, a większość bulionu odparuje, wyjmujemy liście laurowe i ziele angielskie i jałowca. Mięso zalewamy przecierem z pomidorów i dodajemy startą na tarce o dużych oczkach lub pokrojoną w kostkę marchew. Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Całość gotujemy bez przykrycia około 15 minut, następnie dodajemy podsmażony

e-PrzepisyKulinarne
Ekologiczne produkty Symbio. 140

wątpienia jest to najbardziej rozpowszechniona marka produktów bio, które jednocześnie mają bardzo przystępną cenę. W ofercie marki znajdziecie jedynie naturalne produkty:  * dżemy i konfitury;  * koncentraty pomidorowe i ketchupy; * napoje i soki; * płatki, kasze, ziarna (również ekspandowane) i nasiona; * ryż i otręby; * makarony i mąki; * musli i ciastka; * bakalie; * kakao; * nasiona strączkowe * cukier brązowy i sól; * oleje; * susze warzywne(...)orzechami.  Niedawno do mojej szybko pomniejszającej się kolekcji dołączyły: * sok z jagód goji * sok z żurawiny * sok z noni * sok z acai, którego miałam okazję próbować już kilkukrotnie; * przecier z mango * sok z żurawiny * orzechy arachidowe prażone * płatki kokosowe * orzechy piniowe * migdały blanszowane * migdały * pestki dyni * daktyle * śliwki * morele * figi * camu camu * soczewica czarna beluga * ketchup * makaron pszenno-żytnio

Poranek na słodko
Blender bezprzewodowy Blendygo: cała kuchnia w twoim ręku 119

śliwki, czy porzeczki zamienicie od razu w mus owocowy. Przecier z dyni i marchewki możecie zrobić nawet siedząc w samochodzie. Ponadto, jeden płynny posiłek dziennie odciąży organizm nie tylko malucha, ale także i wasz. Nie tylko smoothies Blendery często kojarzymy jedynie z owocowo-warzywnymi smoothies, koktajlami mlecznymi albo z przecierami z owoców. Ich zastosowanie jest jednak znacznie szersze. W Blendygo(...)borówek amerykańskich i fig Składniki: 2 figi 100 g borówek amerykańskich 150 ml kefiru Przygotowanie: Figi pokrój na mniejszej kawałki Owoce przełóż do blendera Wlej kefir Zmiksuj Sok pomidorowy Składniki: 2 dojrzałe pomidory pół łodygi selera naciowego kilka listków bazylii sól, kilka kropel tabasco Przygotowanie: Pomidory i seler pokrój na mniejszej kawałki Składniki przełóż do blendera Zmiksuj   Koktajl malinowy

kuron.com.pl
Filet z mintaja po węgiersku 202

Święta.  400 g mrożonego filetu z mintaja 1 papryka 1 cebula 200 g pieczarek 50 g rodzynek 1 mała puszka kukurydzy 3 łyżki pikantnego ketchupu 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól świeżo mielony pieprz 1/4 łyżeczki ostrej mielonej papryki olej do smażenia panierka: 150 g mąki pszennej 150 g bułki tartej 2 jajka       Filet rozmrozić,pokroić(...)oczyścić,pokroić w półplasterki i obsmażyć na oleju. Na patelnię do pieczarek dodać pokrojoną w piórka cebulę  i pokrojoną w kosteczkę paprykę . Smażyć kilka minut. Następnie dodać ketchup,przecier,rodzynki i kukurydzę. Doprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem,solą i mieloną papryką. Patelnię przykryć pokrywą i dusić wszystko około 10 minut. W razie potrzeby można podlać 2-3 łyżki

Kolorowa kuchnia Elki
Zupa pomidorowa z makaronem orzo, szpinakiem i pesto 180

Włoch – mocno pomidorowa, szybka i pyszna. Gęsta i sycąca od warzyw, obłędnie pachnąca… To tylko kilka bardzo podstawowych i zawsze dostępnych składników. Przygotujecie ją łatwo i zawsze, nawet poza pomidorowym sezonem, bo ta zupa wykorzystuje pomidory z puszki – zerwane w szczycie sezonu. Battuto to trochę już zapomniany termin, próżno go szukać nawet we włoskich książkach kucharskich. Dzisiaj to określenie zmieniło(...)tego, do czego soffritto używamy, smażone jest krócej lub dłużej – tylko do zrumienienia, do skarmelizowania, albo nawet do momentu aż warzywa zaczną tracić swój kształt i będą przypominać gęsty przecier. Marchew cienko obieramy skórki, obieramy cebulę, seler naciowy myjemy. Warzywa kroimy na drobne kawałki jednakowej wielkości. W rondlu rozgrzewamy oliwę i wrzucamy warzywa – smażymy battuto na niewysokim ogniu, co jakiś

Karo in the Kitchen
Gołąbki z młodej kapusty 164

Składniki: 1 młoda kapusta (jeśli jest duża, lub 2 średnie) 1 kg mięsa mielonego 400g białego ryżu sól pieprz słodka czerwona papryka 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 litry bulionu warzywnego 2 łyżki mąki + 1/2 szklanki zimnej wody Sposób przygotowania: 1. Ryż ugotować na sypko. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia. 2. Mięso doprawić solą, pieprzem i papryką. Dodać ryż i wymieszać(...)Przygotowane gołąbki ułożyć dosyć ciasno w garnku wyścielonym liśćmi kapusty. Ułożone zalać wodą, w której była odparzana kapusta. Gotować do miękkości. 7. W osobnym garnku zagotować bulion. Dodać przecier i chwile gotować. Zaciągnąć rozrobioną mąką i doprawić solą oraz pieprzem. Gotować jeszcze przez 2-3min. 8.Gołąbki przełożyć do innego garnka (bez wody!). Zalać sosem i gotować przez kolejne

A Ty Smakuj Mnie
Sos pomidorowy – z pieczonych pomidorów 235

pracy w kuchni i ułatwiają życie. Ale sos z pieczonych pomidorów wyjdzie tylko z pomidorów świeżych – najlepszych już niebawem, w pełni lata. Nie ma czegoś takiego jak „najlepszy sos pomidorowy” – każdemu smakuje co innego. Sama marinara ma we Włoszech tysiące wersji, a każda pani domu bez zająknięcia stwierdzi, że to ona robi tą jedyną i najlepszą. Mnóstwo jest sposobów(...)ciepła przez dłuższy okres czasu. Jak to połączyć? Piekarnik!   Ale pieczenie to nie wszystko , bo ważna jest też odmiana pomidorów. Nie bez powodu puszkowane, przerabiane na sosy i przeciery są pomidory średniej wielkości, podłużne (San Marzano, Lima, Bycze rogi) – mięsiste, bez piętki i głąba, o małej ilości nasion i niskiej zawartości wody – są idealne na sosy. Szybko można

Karo in the Kitchen
Przepis na bigos domowy. Prosto i pysznie na co dzień 68

wersji przeważa kiełbasa i boczek wędzony, a mniej jest mięsa. Składniki są pokrojone drobno. Pojawia się śliwa suszona, nie wędzona, która jest słodsza. Wśród składników znalazł się też koncentrat pomidorowy, którego nie ma w przepisie staropolskim, gdyż kiedy powstawał, pomidorów w naszym kraju zwyczajnie nie było. Od tej pory będziemy robić zarówno jeden, jak i drugi, bo choć inne(...)gramów kapusty kiszonej, 300 gramów boczku wędzonego, 3 kiełbasy śląskie, 400 gramów mięsa wieprzowego (łopatka lub karkówka), 3 cebule, garść śliwek suszonych, 20 gramów grzybów suszonych, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, opakowanie papryki słodkiej mielonej (20g), majeranek, ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz, olej. Jak zrobić bigos domowy? Kapustę przełóż do garnka, zalej świeżą wodą, wymieszaj, wodę odlej. Do garnka wlej

Kulinarna Polska