zainspiruję PRZEPIS NA MEAL PREP WEEKENDOWY CZ 1 wywar warzywny – ugotowałam cały gar ok 4 litry wywaru warzywnego z przeznaczeniem na zupę pomidorową (wystarczy dodać do niego 400g koncentratu pomidorowego lub litr przecieru i doprawić do smaku). Taki wywar gotuję w ten sposób, że podsmażam na ghee lub oliwie 2-3 duże cebule a potem dodaję włoszczyznę, ziele angielskie(...)więcej ziemniaków, tak by mieć w lodówce puree na kolejny obiad. ugotowany makaron – makaronu gotuję zwykle na dwa obiady od razu (100g na osobę). Część zjadamy od razu (pomidorowa lub rosół u nas zawsze w lodówce), drugą część po wystudzeniu przekładam do pudełek i do lodówki. Może stać do 2 dni. Taki makaron można też w razie potrzeby zamrozić
Dorota SmakujeSznycle w orzechowej panierce z pure, kluski śląskie 2x: raz z pesto z jarmużu, drugi raz zapieczone w sosie pomidorowym. Dalej błyskawiczna fasolka po bretońsku i równie szybkie sadzone z ryżem w aromatycznym sosie. 5 obiadów na 5 dni plus poradnik jak planować posiłki. W tym menu sporo było ziemniaków, bo pojawiły się w trzech obiadach, choć w różnej formie(...)parmeński, pecorino, dużo twarogu (a jakże:). W spiżarni przechowujemy mnóstwo wszystkich gatunków kasz, kilka rodzajów mąki, ryżu, plus spory wybór makaronów (Psi patrol, Świnka Pepa, Minionki:) i dużo przecierów i passat pomidorowych. Co z tego można zrobić? Wszystko i nic. Jak mając takie składniki zaplanować kilka obiadów? … ale planowanie posiłków zacznij od przepisów U nas planowanie zaczynami
Niedzielny kucharzherbata zielona i biała źle znoszą wysoką temperaturę. Pod wpływem ciepła oba gatunki ulegają oksydacji i tracą swoje najcenniejsze właściwości… A jak przetwory? Dżemy, przeciery i konserwy Chcesz zrobić większy zapas konfitur, przecierów czy koncentratów pomidorowych? Lepiej kupować przetwory w szkle czy kartonie niż w puszkach, ale… warto czytać etykiety! Niektóre puszki np. z kukurydzą gotowaną na parze mogą się
ProstePesto.plmarchwi i grzybów. Całość gotowana była w bulionie z dodatkiem śmietany i podawana z makaronem i parmezanem. W obecnych czasach Ragù Bolognese troszkę się zmieniło. Doszło wino, mleko, przecier lub koncentrat pomidorowy, ale główne założenie i nacisk na różnego rodzaju drobno posiekane mięsa w składzie jak i niewielki udział pomidorów pozostał, bo Ragù Bolognese to sos warzywny, niepomidorowy 😉 przy minimalnym
RafalCookmiodu. Zrezygnuj wtedy z dodatku 2 łyżek cukru z wanilią. – Jeśli wolisz, zrób wersję wytrawną o podobnym kształcie ślimaczka. Oto najprostsza wersja. Posmaruj ciasto sosem pomidorowym lub koncentratem pomidorowym (możesz do przecieru dodać łyżeczkę żurawiny do mięs lub majonezu), posyp oregano lub lubczykiem, solą i pieprzem, nałóż kilka plastrów wędliny i żółtego sera, zwiń podobnie jak gniazdo serowe
Zasmakuj Kuchnipomidory . Przyznam się bez bicia – jestem absolutną pomidoromaniaczką. W sezonie mogę jeść tylko pomidory w różnych wydaniach. Nie wyobrażam sobie bez nich sałatek, jajecznicy, kanapek. A zupa pomidorowa z domowego przecieru… O, nie ma nic lepszego! Gdy tylko kończy się sezon i pomidory dostępne w sklepach coraz bardziej przypominają w smaku tekturę, przerzucam się na suszone pomidory
Na-talerzu.plziół prowansalskich 2 ząbki czosnku (startego na tarce lub bardzo drobno posiekanego) Wykonanie W czasie gdy ciasto wyrasta przygotuj sos – po prostu wymieszaj wszystkie składniki. Składniki szklanka przecieru (nie koncentratu) pomidorowego szczypta soli szczypta cukru 2 łyżki posiekanych świeżych ziół (oregano lub/i bazylii) Wykonanie Posmaruj placki sosem i rozłóż mozzarellę. Cebulę posiekaj drobno, pieczarki pokrój na półplasterki – usmaż
Eat me! Fit me!Wraz z nastaniem słonecznych dni zmienia się także moja kuchnia. Jest lżejsza i świeższa pod kątem składników. O ile w zimowym czasie królowały rosoły, pomidorowe z domowych przecierów z kluseczkami lub makaronem, żurki i cięższe zupy na wędzonce, o tyle teraz staram się wykorzystywać lekkie buliony do delikatniejszych propozycji. Dzisiejsza zupa powstała z połączenia charakterystycznego zielonego groszku i mocniejszej, ostrzejszej
Raj dla Podniebieniachrupiącą bagietką i kieliszkiem czerwonego wina. Składniki: (na 5 - 6 porcji) 1 kg karku wołowego 250 g boczku wędzonego 300 g pieczarek (najlepiej małych) 3 marchewki 1 łyżka przecieru lub koncentratu pomidorowego 4 - 5 szalotek lub 2 czerwone cebule 4 ząbki czosnku 150 - 200 ml bulionu wołowego lub wody 3 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka rozmarynu 4 łyżki mąki pszennej około
Kuchcik gotujesokiem który puściły, wlewamy je do garnka. Miksujemy całość na gładko blenderem. Spróbujcie – nie ma potrzeby już zupy niczym przyprawiać. Ta niecodzienna pomidorówka jest bardzo mocna, esencjonalna. Pysznie pomidorowa – bez używania przecieru czy puszkowanych pomidorów. Pieczenie pomidorów, w przeciwieństwie do gotowania, pozwala skondensować ich smak. Zupa jest pyszna zarówno sama, czysta, tylko zmiksowana, jak i z dodatkiem drobnego jajecznego makaronu
Karo in the Kitchencebule, 300 g pokrojonego mangolda , 200 g kopru włoskiego, 170 g jarmużu, 4 ząbki czosnku, chili, sól, cukier, oliwa, 3 jajka, 750 ml zagęszczonego soku pomidorowego lub płynnego przecieru, pieprz młotkowany, 90 g startego sera pecorino, 250 g lasagne – pół paczki, Cebule pokroić w półplasterki, poddusić na szklisto na oliwie z dodatkiem szczypty soli i cukru. Przełożyć do miski. Następnie
królestwo garówmała cebula 2 cm świeżego imbiru 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju roślinnego na sos: sok z ananasa z puszki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki przecieru lub passaty pomidorowej 2 łyżki octu ryżowego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki cukru 2 łyżki wody łyżeczka oleju sezamowego Kurczaka pokroić w kostkę i obtoczyć w mące ziemniaczanej. Papryki, ananasa
wyzwania kuchennekoniec gotowania dodajemy 1 łyżkę masła, przyprawy i mieszamy aż do połączenia się wszystkich składników. Zamiast koncentratu pomidorowego i wody,możemy dać 2 szklanki soku pomidorowego lub domowy przecier z pomidorów, który jest dużo rzadszy niż koncentrat
Przepisy i porady kulinarneTo najlepsza zupa pomidorowa,ale dla wielbicieli zup przygotowanych na wywarach miesnych.Pomidorowa lubia wszyscy,z apetytem wcinaja dzieci i ze smakiem zajadaja dorosli.Do przygotowania zupy wykorzystalam
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ciepło.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi około 3 litrów bigosu.Można użyć dowolnego gatunku mięsa mielonego tj. drobiowego, wieprzowego, wołowo-wieprzowego czy wołowego.Koncentrat pomidorowy można zastąpić przecierem lub pomidorami w puszce.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejska