sarepskiej) 1 łyżka masła 500 ml bulionu warzywnego 1/2 szkl. czerwonego wina wytrawnego 4 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki mąki orkiszowej 2 łyżki koncentratu pomidorowe lub 1/2 szkl. soku pomidorowego 2 listki laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, sól, pieprz Przygotowanie : Mięso kroimy w paski, grubość ok. 1 cm. Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Pieczarki oraz marchewkę myjemy i kroimy(...)patelni szklimy cebulę, dodajemy pieczarki i przeciśnięty czosnek. Smażymy aż płyny odparują. Przekładamy do garnka. Dodajemy wino i musztardę, mieszamy. Dusimy na średnim ogniu ok. 40 min. Dodajemy przecier lub sok pomidorowy. Jogurt mieszamy z mąką. Dodajemy do tego odrobinę bulionu, mieszamy. Przelewamy do gulaszu. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy ok. 10-15 min, aż zgęstnieje
Czarnawisienkawielkości brukiew (użyłam nowej odmiany „Purpur top”ale lepsza jest tradycyjna żółta ) 1/2 małej dyni 4 ziemniaki 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki passaty pomidorowej ( lub własnego przecieru ze świeżych pomidorów ) sól , pieprz do smaku 3 łyżki słodkiej , gęstej śmietany 1 łyżeczka suszonego , otartego majeranku mały pęczek, świeżego majeranku do doprawienia i dekoracji Korpusy kacze dzielimy(...)uzyskanego wywaru dodajemy obrane i pokrojone w drobną kosteczkę , brukiew , cebulę i dynię . Gotujemy przez około 30 minut , po czym dokładamy również drobniutko pokrojone ziemniaki , wyciśnięty praską czosnek , passatę pomidorową sól do smaku i suszony majeranek . Gotujemy do momentu aż ziemniaki zrobią się miękkie . Na koniec wlewamy śmietanę , doprawiamy pieprzem . Zupę z brukwi , serwujemy na gorąco, obficie posypaną świeżym majerankiem
Ogrodnik w podróżySkładniki na zupę meksykańską: 0,5 kg mięsa mielonego (dałam wieprzowe, ale może być również wołowe lub mieszane) puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli spora cebula 700 g passaty pomidorowej lub domowego przecieru 2 ząbki czosnku dwie papryki (dałam czerwoną i żółtą) szklanka bulionu garść sera żółtego do posypania (opcjonalnie) pieprz czarny, sól, papryka ostra, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie natka pietruszki(...)kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Oba składniki smażymy na oleju wraz z mięsem mielonym. Kiedy składniki się podsmażą, całość wrzucamy do garnka. Dodajemy paprykę, bulion i passatę pomidorową. Zupę mieszamy i gotujemy na małym ogniu. Kiedy zupa zacznie wrzeć, dodajemy kukurydzę i fasolkę z 1/3 zalewy z puszki. Całość przyprawiamy i gotujemy jeszcze chwilę. Na koniec dodajemy posiekaną
e-PrzepisyKulinarnekapusty 500 g mięsa mielonego z łopatki 150 g ryżu 1 cebula 1 łyżka masła 1 jajko sól świeżo mielony pieprz 500 ml bulionu drobiowego 4 łyżki pasty pomidorowej lub gęstego przecieru przyprawy: liść laurowy,kilka kulek ziela angielskiego,kilka kulek pieprzu Z kapusty wyciąć głąb i włożyć do osolonej wrzącej wody. Parzyć kilka minut i kolejno ściągać liście. Cebulę(...)nożem. Na każdy liść nałożyć porcję masy mięsnej i ciasno zwinąć. W brytfance ułożyć na dnie liście kapusty które zostały i kolejno wszystkie gołąbki. Na gołąbkach rozprowadzić pastę pomidorową,dodać przyprawy i całość zalać bulionem warzywnym. Brytfankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 50 minut
Kolorowa kuchnia Elkiduża czerwona cebula 100g mąki pszennej pełnoziarnistej 1 jajko garść świeżej bazylii, oregano i pietruszki 90g sera feta półtłustego pieprz do smaku sól 2 łyżki oleju Sos pomidorowy: 200ml passaty (przecieru z pomidorów) po 1/2 łyżeczki oregano i bazylii łyżka oliwy szczypta soli Cukinie umyć i zetrzeć do durszlaka na grubych (lub średnich) oczkach tarki. Posypać sporą szczyptą soli(...)kcal węglowodany: 29g, białko: 10g, tłuszcz: 15g Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 2,9 WW i 1,7 WBT SMACZNEGO! Artykuł Placuszki z cukinii i sos pomidorowy pochodzi z serwisu Dietolog
Dietologgram mąki orkiszowej 85 gram mąki pszennej mąka do podsypania ok. 100 ml ciepłej wody 5 g drożdży mokrych 1 łyżka oliwy z oliwek sól cukier Sos pomidorowy: 1/2 szklanki przecieru z pomidorów bez skóry (wyjmujemy miąższ z pomidorów i go zagotowujemy – mi został z przygotowywania pomidorów do suszenia) duży ząbek czosnku łyżeczka octu balsamicznego świeże zioła: posiekana bazylia(...)ogniu; przecieramy je przez sitko i dalej gotujemy na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Dodajemy posiekany czosnek, zioła, ocet, sól i pieprz. Na całym placku rozsmarowujemy cienką warstwę sosu pomidorowego. Układamy kawałki sera koziego i figi pokrojone w plastry. Pieczemy w 225º C aż brzegi pizzy się zrumienią. Na upieczonej pizzy rozrzucamy rukolę. Podajemy z oliwą z oliwek do skropienia
OstryKęsgram mąki orkiszowej 85 gram mąki pszennej mąka do podsypania ok. 100 ml ciepłej wody 5 g drożdży mokrych 1 łyżka oliwy z oliwek sól cukier Sos pomidorowy: 1/2 szklanki przecieru z pomidorów bez skóry (wyjmujemy miąższ z pomidorów i go zagotowujemy – mi został z przygotowywania pomidorów do suszenia) duży ząbek czosnku łyżeczka octu balsamicznego świeże zioła: posiekana bazylia(...)ogniu; przecieramy je przez sitko i dalej gotujemy na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Dodajemy posiekany czosnek, zioła, ocet, sól i pieprz. Na całym placku rozsmarowujemy cienką warstwę sosu pomidorowego. Układamy kawałki sera koziego i figi pokrojone w plastry. Pieczemy w 225º C aż brzegi pizzy się zrumienią. Na upieczonej pizzy rozrzucamy rukolę. Podajemy z oliwą z oliwek do skropienia
OstryKęsgram mąki orkiszowej 85 gram mąki pszennej mąka do podsypania ok. 100 ml ciepłej wody 5 g drożdży mokrych 1 łyżka oliwy z oliwek sól cukier Sos pomidorowy: 1/2 szklanki przecieru z pomidorów bez skóry (wyjmujemy miąższ z pomidorów i go zagotowujemy – mi został z przygotowywania pomidorów do suszenia) duży ząbek czosnku łyżeczka octu balsamicznego świeże zioła: posiekana bazylia(...)ogniu; przecieramy je przez sitko i dalej gotujemy na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Dodajemy posiekany czosnek, zioła, ocet, sól i pieprz. Na całym placku rozsmarowujemy cienką warstwę sosu pomidorowego. Układamy kawałki mozzarelli, chorizo, jalapeno i karczochy. Pieczemy w 225º C aż brzegi pizzy się zrumienią a ser rozpuści. Na upieczonej pizzy rozrzucamy rukolę. Podajemy z oliwą z oliwek
OstryKęsgram mąki orkiszowej 85 gram mąki pszennej mąka do podsypania ok. 100 ml ciepłej wody 5 g drożdży mokrych 1 łyżka oliwy z oliwek sól cukier Sos pomidorowy: 1/2 szklanki przecieru z pomidorów bez skóry (wyjmujemy miąższ z pomidorów i go zagotowujemy – mi został z przygotowywania pomidorów do suszenia) duży ząbek czosnku łyżeczka octu balsamicznego świeże zioła: posiekana bazylia(...)ogniu; przecieramy je przez sitko i dalej gotujemy na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Dodajemy posiekany czosnek, zioła, ocet, sól i pieprz. Na całym placku rozsmarowujemy cienką warstwę sosu pomidorowego. Układamy kawałki mozzarelli, chorizo, jalapeno i karczochy. Pieczemy w 225º C aż brzegi pizzy się zrumienią a ser rozpuści. Na upieczonej pizzy rozrzucamy rukolę. Podajemy z oliwą z oliwek
OstryKęstrzeba go gotować. Zresztą tradycyjną pizzę Margheritę smaruje się po prostu pomidorami z puszki z odrobiną oliwy i soli, a wychodzi mega pysznie. Idealny w naszym wyobrażeniu sos pomidorowy do pizzy to taki zrobiony ze świeżych, pachnących słońcem pomidorów. Pokrojonych, doprawionych czosnkiem i ziołami i odparowanych, aż sos stanie się bardzo gęsty... Jako zwolenniczka ułatwiania sobie życia w kuchni(...)czosnek, a następnie wymieszał z pokrojonymi pomidorami z puszki i doprawił solą, pieprzem i oliwą. Nawet nic nie miksował! Kolejny praktykowany przeze mnie sposób to sos na bazie przecieru lub koncentratu pomidorowego , który mieszam z czosnkiem i przyprawami. To taki wariant ekspresowy, gdy wpadają goście lub po prostu nie chce nam się wysilać w kuchni:P Warto do koncentratu dodać
Chilli Czosnek i Oliwaczosnkiem i cukinią. Składniki: 1 kg świeżych muli ok. 500 ml sosu pomidorowego / u mnie własnej roboty, z tegorocznych zbiorów. Jeśli nie macie, to kupcie raczej sos pomidorowy, a nie przecier, bo jednak ten drugi jest bardziej aromatyczny, mocniejszy w smaku i może lekko stłamsić omułki. Inna opcja to zmiksować pomidory z puszki. Kolejna – można też na szybko(...)kostkę i dodajemy do garnka. Mieszamy i podduszamy przez ok. 5 minut. Na tym etapie możemy opcjonalnie dodać sos orientalny słodki, ale nie jest to warunek konieczny. Dodajemy sos pomidorowy i jeśli jest wg nas zbyt gęsty, opcjonalnie 1/4 szklanki wody. Wrzucamy posiekaną natkę pietruszki, posiekany koperek, doprawiamy do smaku przyprawami. Wszystko dusimy ok. 10 minut na średnim ogniu. Zwiększamy
gutfutzainspiruję PRZEPIS NA MEAL PREP WEEKENDOWY CZ 1 wywar warzywny – ugotowałam cały gar ok 4 litry wywaru warzywnego z przeznaczeniem na zupę pomidorową (wystarczy dodać do niego 400g koncentratu pomidorowego lub litr przecieru i doprawić do smaku). Taki wywar gotuję w ten sposób, że podsmażam na ghee lub oliwie 2-3 duże cebule a potem dodaję włoszczyznę, ziele angielskie(...)więcej ziemniaków, tak by mieć w lodówce puree na kolejny obiad. ugotowany makaron – makaronu gotuję zwykle na dwa obiady od razu (100g na osobę). Część zjadamy od razu (pomidorowa lub rosół u nas zawsze w lodówce), drugą część po wystudzeniu przekładam do pudełek i do lodówki. Może stać do 2 dni. Taki makaron można też w razie potrzeby zamrozić
Dorota SmakujeSznycle w orzechowej panierce z pure, kluski śląskie 2x: raz z pesto z jarmużu, drugi raz zapieczone w sosie pomidorowym. Dalej błyskawiczna fasolka po bretońsku i równie szybkie sadzone z ryżem w aromatycznym sosie. 5 obiadów na 5 dni plus poradnik jak planować posiłki. W tym menu sporo było ziemniaków, bo pojawiły się w trzech obiadach, choć w różnej formie(...)parmeński, pecorino, dużo twarogu (a jakże:). W spiżarni przechowujemy mnóstwo wszystkich gatunków kasz, kilka rodzajów mąki, ryżu, plus spory wybór makaronów (Psi patrol, Świnka Pepa, Minionki:) i dużo przecierów i passat pomidorowych. Co z tego można zrobić? Wszystko i nic. Jak mając takie składniki zaplanować kilka obiadów? … ale planowanie posiłków zacznij od przepisów U nas planowanie zaczynami
Niedzielny kucharzherbata zielona i biała źle znoszą wysoką temperaturę. Pod wpływem ciepła oba gatunki ulegają oksydacji i tracą swoje najcenniejsze właściwości… A jak przetwory? Dżemy, przeciery i konserwy Chcesz zrobić większy zapas konfitur, przecierów czy koncentratów pomidorowych? Lepiej kupować przetwory w szkle czy kartonie niż w puszkach, ale… warto czytać etykiety! Niektóre puszki np. z kukurydzą gotowaną na parze mogą się
ProstePesto.plmarchwi i grzybów. Całość gotowana była w bulionie z dodatkiem śmietany i podawana z makaronem i parmezanem. W obecnych czasach Ragù Bolognese troszkę się zmieniło. Doszło wino, mleko, przecier lub koncentrat pomidorowy, ale główne założenie i nacisk na różnego rodzaju drobno posiekane mięsa w składzie jak i niewielki udział pomidorów pozostał, bo Ragù Bolognese to sos warzywny, niepomidorowy 😉 przy minimalnym
RafalCookmiodu. Zrezygnuj wtedy z dodatku 2 łyżek cukru z wanilią. – Jeśli wolisz, zrób wersję wytrawną o podobnym kształcie ślimaczka. Oto najprostsza wersja. Posmaruj ciasto sosem pomidorowym lub koncentratem pomidorowym (możesz do przecieru dodać łyżeczkę żurawiny do mięs lub majonezu), posyp oregano lub lubczykiem, solą i pieprzem, nałóż kilka plastrów wędliny i żółtego sera, zwiń podobnie jak gniazdo serowe
Zasmakuj Kuchnipomidory . Przyznam się bez bicia – jestem absolutną pomidoromaniaczką. W sezonie mogę jeść tylko pomidory w różnych wydaniach. Nie wyobrażam sobie bez nich sałatek, jajecznicy, kanapek. A zupa pomidorowa z domowego przecieru… O, nie ma nic lepszego! Gdy tylko kończy się sezon i pomidory dostępne w sklepach coraz bardziej przypominają w smaku tekturę, przerzucam się na suszone pomidory
Na-talerzu.plziół prowansalskich 2 ząbki czosnku (startego na tarce lub bardzo drobno posiekanego) Wykonanie W czasie gdy ciasto wyrasta przygotuj sos – po prostu wymieszaj wszystkie składniki. Składniki szklanka przecieru (nie koncentratu) pomidorowego szczypta soli szczypta cukru 2 łyżki posiekanych świeżych ziół (oregano lub/i bazylii) Wykonanie Posmaruj placki sosem i rozłóż mozzarellę. Cebulę posiekaj drobno, pieczarki pokrój na półplasterki – usmaż
Eat me! Fit me!Wraz z nastaniem słonecznych dni zmienia się także moja kuchnia. Jest lżejsza i świeższa pod kątem składników. O ile w zimowym czasie królowały rosoły, pomidorowe z domowych przecierów z kluseczkami lub makaronem, żurki i cięższe zupy na wędzonce, o tyle teraz staram się wykorzystywać lekkie buliony do delikatniejszych propozycji. Dzisiejsza zupa powstała z połączenia charakterystycznego zielonego groszku i mocniejszej, ostrzejszej
Raj dla Podniebieniachrupiącą bagietką i kieliszkiem czerwonego wina. Składniki: (na 5 - 6 porcji) 1 kg karku wołowego 250 g boczku wędzonego 300 g pieczarek (najlepiej małych) 3 marchewki 1 łyżka przecieru lub koncentratu pomidorowego 4 - 5 szalotek lub 2 czerwone cebule 4 ząbki czosnku 150 - 200 ml bulionu wołowego lub wody 3 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka rozmarynu 4 łyżki mąki pszennej około
Kuchcik gotujesokiem który puściły, wlewamy je do garnka. Miksujemy całość na gładko blenderem. Spróbujcie – nie ma potrzeby już zupy niczym przyprawiać. Ta niecodzienna pomidorówka jest bardzo mocna, esencjonalna. Pysznie pomidorowa – bez używania przecieru czy puszkowanych pomidorów. Pieczenie pomidorów, w przeciwieństwie do gotowania, pozwala skondensować ich smak. Zupa jest pyszna zarówno sama, czysta, tylko zmiksowana, jak i z dodatkiem drobnego jajecznego makaronu
Karo in the Kitchencebule, 300 g pokrojonego mangolda , 200 g kopru włoskiego, 170 g jarmużu, 4 ząbki czosnku, chili, sól, cukier, oliwa, 3 jajka, 750 ml zagęszczonego soku pomidorowego lub płynnego przecieru, pieprz młotkowany, 90 g startego sera pecorino, 250 g lasagne – pół paczki, Cebule pokroić w półplasterki, poddusić na szklisto na oliwie z dodatkiem szczypty soli i cukru. Przełożyć do miski. Następnie
królestwo garówmała cebula 2 cm świeżego imbiru 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju roślinnego na sos: sok z ananasa z puszki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki przecieru lub passaty pomidorowej 2 łyżki octu ryżowego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki cukru 2 łyżki wody łyżeczka oleju sezamowego Kurczaka pokroić w kostkę i obtoczyć w mące ziemniaczanej. Papryki, ananasa
wyzwania kuchennekoniec gotowania dodajemy 1 łyżkę masła, przyprawy i mieszamy aż do połączenia się wszystkich składników. Zamiast koncentratu pomidorowego i wody,możemy dać 2 szklanki soku pomidorowego lub domowy przecier z pomidorów, który jest dużo rzadszy niż koncentrat
Przepisy i porady kulinarneTo najlepsza zupa pomidorowa,ale dla wielbicieli zup przygotowanych na wywarach miesnych.Pomidorowa lubia wszyscy,z apetytem wcinaja dzieci i ze smakiem zajadaja dorosli.Do przygotowania zupy wykorzystalam
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ciepło.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi około 3 litrów bigosu.Można użyć dowolnego gatunku mięsa mielonego tj. drobiowego, wieprzowego, wołowo-wieprzowego czy wołowego.Koncentrat pomidorowy można zastąpić przecierem lub pomidorami w puszce.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskasera twarogowego 4 łyżki śmietany 30 dag tuńczyka w oleju z puszki sol, pieprz, sok z cytryny do smaku 4 łyżeczki żelatyny Warstwa pomidorowa 500 ml przecieru z pomidorów sól, pieprz, chilli , cynamon 5 łyżeczek żelatyny Do dekoracji oliwki bazylia Wykonanie. Krakersy rozdrobnić blenderem ,dodać stopione masło i wszystko dobrze wymieszać. Wyłożyć na dno tortownicy 21cm,ubić
Kulinarny karnet Christophera