przecier pomidorowy - 5508 przepisów (strona:299/368)

Quesadilla z kurczakiem i warzywami 103

plasterków sera żółtego ((mierzwionego lub zwykłego)) 30 g startej mozzarelli 8 plasterków jalapeno ((lub więcej, jeśli ma być bardziej pikantne)) 50 g kukurydzy konserwowej 2 łyżki koncentratu pomidorowego ((lub gęstego przecieru)) Przyprawy: pieprz, sól, do mięs, chili, papryka, suszone pomidory z bazylią i czosnkiem Kurczaka umyj i pokrój na drobne kawałki. Cebulę obierz i posiekaj. Następnie włóż kurczaka z cebulą(...)pokrój papryki. Przygotuj pozostałe składniki. Do usmażonego kurczaka dodaj pokrojone papryki, kukurydzę i jalapeno. Wszystko dokładnie wymieszaj, opcjonalnie dodaj jeszcze przyprawy. Pod koniec smażenia dodaj 2 łyżki koncentratu pomidorowego i całość wymieszaj. Na suchej patelni (lub delikatnie posmarowanej masłem) ułóż placek tortilli, a na nim połóż kilka plasterków sera żółtego i posyp mozzarellą. Następnie nałóż wcześniej przygotowany farsz (wskazówka: musi

Przepisy na widelcu
Lekki gulasz z mięsem, pieczarkami i marchewką 106

sarepskiej) 1 łyżka masła 500 ml bulionu warzywnego 1/2 szkl. czerwonego wina wytrawnego 4 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki mąki orkiszowej 2 łyżki koncentratu pomidorowe lub 1/2 szkl. soku pomidorowego 2 listki laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, sól, pieprz Przygotowanie : Mięso kroimy w paski, grubość ok. 1 cm. Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Pieczarki oraz marchewkę myjemy i kroimy(...)patelni szklimy cebulę, dodajemy pieczarki i przeciśnięty czosnek. Smażymy aż płyny odparują. Przekładamy do garnka. Dodajemy wino i musztardę, mieszamy. Dusimy na średnim ogniu ok. 40 min. Dodajemy przecier lub sok pomidorowy. Jogurt mieszamy z mąką. Dodajemy do tego odrobinę bulionu, mieszamy. Przelewamy do gulaszu. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy ok. 10-15 min, aż zgęstnieje

Czarnawisienka
Zupa z brukwi i dyni ze świeżym majerankiem 127

wielkości brukiew (użyłam nowej odmiany „Purpur top”ale lepsza jest tradycyjna żółta ) 1/2 małej dyni 4 ziemniaki 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki passaty pomidorowej ( lub własnego przecieru ze świeżych pomidorów ) sól , pieprz do smaku 3 łyżki słodkiej , gęstej śmietany 1 łyżeczka suszonego , otartego majeranku mały pęczek, świeżego majeranku do doprawienia i dekoracji Korpusy kacze dzielimy(...)uzyskanego wywaru dodajemy obrane i pokrojone w drobną kosteczkę , brukiew , cebulę i dynię . Gotujemy przez około 30 minut , po czym dokładamy również drobniutko pokrojone ziemniaki , wyciśnięty praską czosnek , passatę pomidorową sól do smaku i suszony majeranek . Gotujemy do momentu aż ziemniaki zrobią się miękkie . Na koniec wlewamy śmietanę , doprawiamy pieprzem . Zupę z brukwi , serwujemy na gorąco, obficie posypaną świeżym majerankiem

Ogrodnik w podróży
Zupa meksykańska z mięsem mielonym 239

Składniki na zupę meksykańską: 0,5 kg mięsa mielonego (dałam wieprzowe, ale może być również wołowe lub mieszane) puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli spora cebula 700 g passaty pomidorowej lub domowego przecieru 2 ząbki czosnku dwie papryki (dałam czerwoną i żółtą) szklanka bulionu garść sera żółtego do posypania (opcjonalnie) pieprz czarny, sól, papryka ostra, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie natka pietruszki(...)kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Oba składniki smażymy na oleju wraz z mięsem mielonym. Kiedy składniki się podsmażą, całość wrzucamy do garnka. Dodajemy paprykę, bulion i passatę pomidorową. Zupę mieszamy i gotujemy na małym ogniu. Kiedy zupa zacznie wrzeć, dodajemy kukurydzę i fasolkę z 1/3 zalewy z puszki. Całość przyprawiamy i gotujemy jeszcze chwilę. Na koniec dodajemy posiekaną

e-PrzepisyKulinarne
Tradycyjne gołąbki w sosie pomidorowym 166

kapusty 500 g mięsa mielonego z łopatki 150 g ryżu 1 cebula 1 łyżka masła 1 jajko sól świeżo mielony pieprz 500 ml bulionu drobiowego 4 łyżki pasty pomidorowej lub gęstego przecieru przyprawy: liść laurowy,kilka kulek ziela angielskiego,kilka kulek pieprzu Z kapusty wyciąć głąb i włożyć do osolonej wrzącej wody. Parzyć kilka minut i kolejno ściągać liście. Cebulę(...)nożem. Na każdy liść nałożyć porcję masy mięsnej i ciasno zwinąć. W brytfance ułożyć na dnie liście kapusty które zostały i kolejno wszystkie gołąbki. Na gołąbkach rozprowadzić pastę pomidorową,dodać przyprawy i całość zalać bulionem warzywnym. Brytfankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 50 minut

Kolorowa kuchnia Elki
Placuszki z cukinii i sos pomidorowy 77

duża czerwona cebula 100g mąki pszennej pełnoziarnistej 1 jajko garść świeżej bazylii, oregano i pietruszki 90g sera feta półtłustego pieprz do smaku sól 2 łyżki oleju Sos pomidorowy: 200ml passaty (przecieru z pomidorów) po 1/2 łyżeczki oregano i bazylii łyżka oliwy szczypta soli Cukinie umyć i zetrzeć do durszlaka na grubych (lub średnich) oczkach tarki. Posypać sporą szczyptą soli(...)kcal węglowodany: 29g, białko: 10g, tłuszcz: 15g Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 2,9 WW i 1,7 WBT SMACZNEGO!   Artykuł Placuszki z cukinii i sos pomidorowy pochodzi z serwisu Dietolog

Dietolog
Pizza orkiszowa z serem kozim, figami i rukolą 215

gram mąki orkiszowej 85 gram mąki pszennej mąka do podsypania ok. 100 ml ciepłej wody 5 g drożdży mokrych 1 łyżka oliwy z oliwek sól cukier Sos pomidorowy: 1/2 szklanki przecieru z pomidorów bez skóry (wyjmujemy miąższ z pomidorów i go zagotowujemy – mi został z przygotowywania pomidorów do suszenia) duży ząbek czosnku łyżeczka octu balsamicznego świeże zioła: posiekana bazylia(...)ogniu; przecieramy je przez sitko i dalej gotujemy na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Dodajemy posiekany czosnek, zioła, ocet, sól i pieprz. Na całym placku rozsmarowujemy cienką warstwę sosu pomidorowego. Układamy kawałki sera koziego i figi pokrojone w plastry. Pieczemy w 225º C aż brzegi pizzy się zrumienią. Na upieczonej pizzy rozrzucamy rukolę. Podajemy z oliwą z oliwek do skropienia

OstryKęs
Pizza orkiszowa z serem kozim, figami i rukolą 301

gram mąki orkiszowej 85 gram mąki pszennej mąka do podsypania ok. 100 ml ciepłej wody 5 g drożdży mokrych 1 łyżka oliwy z oliwek sól cukier Sos pomidorowy: 1/2 szklanki przecieru z pomidorów bez skóry (wyjmujemy miąższ z pomidorów i go zagotowujemy – mi został z przygotowywania pomidorów do suszenia) duży ząbek czosnku łyżeczka octu balsamicznego świeże zioła: posiekana bazylia(...)ogniu; przecieramy je przez sitko i dalej gotujemy na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Dodajemy posiekany czosnek, zioła, ocet, sól i pieprz. Na całym placku rozsmarowujemy cienką warstwę sosu pomidorowego. Układamy kawałki sera koziego i figi pokrojone w plastry. Pieczemy w 225º C aż brzegi pizzy się zrumienią. Na upieczonej pizzy rozrzucamy rukolę. Podajemy z oliwą z oliwek do skropienia

OstryKęs
Pizza orkiszowa z mozzarellą, chorizo, rukolą, sercami karczochów i jalapeno 264

gram mąki orkiszowej 85 gram mąki pszennej mąka do podsypania ok. 100 ml ciepłej wody 5 g drożdży mokrych 1 łyżka oliwy z oliwek sól cukier Sos pomidorowy: 1/2 szklanki przecieru z pomidorów bez skóry (wyjmujemy miąższ z pomidorów i go zagotowujemy – mi został z przygotowywania pomidorów do suszenia) duży ząbek czosnku łyżeczka octu balsamicznego świeże zioła: posiekana bazylia(...)ogniu; przecieramy je przez sitko i dalej gotujemy na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Dodajemy posiekany czosnek, zioła, ocet, sól i pieprz. Na całym placku rozsmarowujemy cienką warstwę sosu pomidorowego. Układamy kawałki mozzarelli, chorizo, jalapeno i karczochy. Pieczemy w 225º C aż brzegi pizzy się zrumienią a ser rozpuści. Na upieczonej pizzy rozrzucamy rukolę. Podajemy z oliwą z oliwek

OstryKęs
Pizza orkiszowa z mozzarellą, chorizo, rukolą, sercami karczochów i jalapeno 255

gram mąki orkiszowej 85 gram mąki pszennej mąka do podsypania ok. 100 ml ciepłej wody 5 g drożdży mokrych 1 łyżka oliwy z oliwek sól cukier Sos pomidorowy: 1/2 szklanki przecieru z pomidorów bez skóry (wyjmujemy miąższ z pomidorów i go zagotowujemy – mi został z przygotowywania pomidorów do suszenia) duży ząbek czosnku łyżeczka octu balsamicznego świeże zioła: posiekana bazylia(...)ogniu; przecieramy je przez sitko i dalej gotujemy na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Dodajemy posiekany czosnek, zioła, ocet, sól i pieprz. Na całym placku rozsmarowujemy cienką warstwę sosu pomidorowego. Układamy kawałki mozzarelli, chorizo, jalapeno i karczochy. Pieczemy w 225º C aż brzegi pizzy się zrumienią a ser rozpuści. Na upieczonej pizzy rozrzucamy rukolę. Podajemy z oliwą z oliwek

OstryKęs
Jak zrobić sos pomidorowy do pizzy? Kilka sposobów 356

trzeba go gotować. Zresztą tradycyjną pizzę Margheritę smaruje się po prostu pomidorami z puszki z odrobiną oliwy i soli, a wychodzi mega pysznie.  Idealny w naszym wyobrażeniu sos pomidorowy do pizzy to taki zrobiony ze świeżych, pachnących słońcem pomidorów. Pokrojonych, doprawionych czosnkiem i ziołami i odparowanych, aż sos stanie się bardzo gęsty... Jako zwolenniczka ułatwiania sobie życia w kuchni(...)czosnek, a następnie wymieszał z pokrojonymi pomidorami z puszki i doprawił solą, pieprzem i oliwą. Nawet nic nie miksował! Kolejny praktykowany przeze mnie sposób to sos na bazie przecieru lub koncentratu pomidorowego , który mieszam z czosnkiem i przyprawami. To taki wariant ekspresowy, gdy wpadają goście lub po prostu nie chce nam się wysilać w kuchni:P Warto do koncentratu dodać

Chilli Czosnek i Oliwa
Jesienne mule w sosie pomidorowym z zieloną cukinią 160

czosnkiem i cukinią.  Składniki: 1 kg świeżych muli ok. 500 ml sosu pomidorowego / u mnie własnej roboty, z tegorocznych zbiorów. Jeśli nie macie, to kupcie raczej sos pomidorowy, a nie przecier, bo jednak ten drugi jest bardziej aromatyczny, mocniejszy w smaku i może lekko stłamsić omułki. Inna opcja to zmiksować pomidory z puszki. Kolejna – można też na szybko(...)kostkę i dodajemy do garnka. Mieszamy i podduszamy przez ok. 5 minut. Na tym etapie możemy opcjonalnie dodać sos orientalny słodki, ale nie jest to warunek konieczny. Dodajemy sos pomidorowy i jeśli jest wg nas zbyt gęsty, opcjonalnie 1/4 szklanki wody. Wrzucamy posiekaną natkę pietruszki, posiekany koperek, doprawiamy do smaku przyprawami. Wszystko dusimy ok. 10 minut na średnim ogniu. Zwiększamy

gutfut