przecier pomidorowy - 5508 przepisów (strona:299/368)

Zupa ogórkowa na rosole 83

Jeżeli szybka zupa na obiad to tylko z rosołu, a jeśli ogórkowa to z przecieru. Nawet jeśli zastanawiasz się co zrobić z przesolonym rosołem, warto go wykorzystać do zrobienia pysznej zupy. Zupa na rosole jaka Każda zupa, (poza owocowymi ) będzie pyszna ugotowana na rosole. Klasyczna pomidorowa z makaronem lub ryżem. Zupa pieczarkowa na rosole z ziemniakami super sprawa. Zupa szczawiowa

Dieta moja pasja
Pikantny koncentrat pomidorowy 135

Czerwone mięsiste pomidory świetnie sprawdzą się do przygotowania wszelkiego rodzaju sosów, soków i przecierów. Wystarczy kilka minut zapiec w piekarniku,  zdjąć skórkę i zmiksować. Jest tak prosty do zrobienia, że każdy kto go zrobił chociaż raz, szykuje go już co roku! Świetny do pizzy, zupy pomidorowej i sosów. Sprawdzony i idealny sposób na zamknięcie pomidorów do słoików. Składniki

Życie zaczyna się w kuchni
Włoska zupa krem z pomidorów z dodatkiem pesto 162

zrobić żeby odmienić obraz i smak klasycznej zupy pomidorowej? W sezonie letnim kiedy rodzimych aromatycznych warzyw mamy pod dostatkiem, w tym najlepsze Polskie pomidory, przy pomocy których może powstać Włoska zupa krem z pomidorów z pesto. Taka mała zmiana zamiast przecieru, świeże pomidory dodatkowo marchew i pesto i miłe smakowite zaskoczenie gotowe.   Włoska zupa krem z pomidorów z dodatkiem

Księga-Smaku
Pieczona ciecierzyca z pomidorowym sosem i jajkiem, czyli zestaw śniadaniowy 190

suchej beskidzkiej - 2 łyżki koncentratu wymieszanego z kilkoma łyżkami przegotowanej wody/ 10 łyżek przecieru - garść oliwek - 2 małe jajka - sól, pieprz do smaku, bazylia suszona, papryka słodka Ciecierzycę wymieszaj z pesto, pokrojoną kiełbasą, oliwkami. Dopraw solą, pieprzem i ziołami. Przełóż do kokilek i polej sosem pomidorowym. Rozbij po jajku do każdej kokilki. Piecz 15-20 w 180 stopniach, w zależności

Corner With Recipes
Zupa pomidorowa z soczewicą. 157

Składniki (dla ok.4 osób): 200 g czerwonej soczewicy, 2 szklanki wody, puszka pomidorów krojonych (ok.400 g netto), przecier z pomidorów (500 g), 1/2 łyżeczki soli, 1

rozgotowana
KIEŁBASA Z CZERWONĄ FASOLĄ 181

Składniki:7-8 cienkich paróweczek1 cebula czerwona1 puszka fasoli czerwonej1 puszka pomidorów krojonych bez skóry  koncentrat pomidorowy1 ząbek czosnkupapryka ostra, pieprz, sól, papryka słodka

Walijskie Pichcenie
ZUPA POMIDOROWA NA DROBIU 357

pół pora 1 pietruszka puszka pomidorów bez skóry 1 szklanka koncentratu pomidorowego liść laurowy kilka ziaren kolorowego pieprzu sól do smaku  śmietana do zabielenia Wykonanie: Udka umyć, zalać ok 2 l wody, zagotować. Odszumować. Dodać włoszczyznę, przyprawy, gotować ok 40 minut. Wyjąc udka, do wywaru dodać przecier i pomidory,doprawiać wg uznania.W drugim garnuszku ugotować makaron. Przełożyć do zupy

Z Majeczką w kuchni
Makaron z sosem mięsno-warzywnym 172

papryka czerwona * biała papryka * 2 pomidory* mała cukinia* łyżka koncentratu pomidorowego * łyżka oliwy z oliwek* garść świeżej bazylii * sól, pieprz Przygotowanie :Makaron ugotować al dente. Na rozgrzanej oliwie zeszklić drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. Dodać pokrojone w kostkę warzywa i mięso. Dusić do miękkości. Dodać przecier, zagotować. Sos wymieszać z makaronem, bądź podać najpierw makaron

Magiczne Życie Marty
Gulasz z ciecierzycą 143

łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżka stołowa pasty paprykowej ostrej lub łagodnej 3-4 szklanki wody 2 puszki ciecierzycy, każda po ok. 400 g przyprawy: po 1 łyżeczce soli i mielonego czarnego pieprzu lub do smaku, 2 liście laurowe, pół łyżeczki chili w płatkach lub do smaku opcjonalnie 1 drobno posiekana papryczka chili Turecka pasta paprykowa, a właściwie przecier z papryki(...)zbrązowieje. 2. Dodaję cebulę i często mieszając nadal smażę, do chwili, kiedy cebula zacznie się karmelizować.   Na silnym ogniu zajmuje to około 3 minut. 3. Dodaję koncentrat pomidorowy, pastę paprykową, i gotuję jeszcze około 5 minut często mieszając. 4. Wlewam bulion lub wodę, doprawiam do smaku solą, pieprzem i chili.  Zmniejszam ogień do małego i gotuję około

Cztery Fajery
koncentrat pomidorowy 139

Pomidorowy sezon w pełni. Lima pachną już cudnie i są idealne na przetwory. Dlatego jedną porcję już przerobiłam - ok 10 kg, ale poprosiłam Tatę o jeszcze jedną :) Jakoś tak pomidory u nas idą, dlatego wolę mieć większą partię na zimę.  Kolejną odsłoną po keczupach i przecierach jest koncentrat. Właściwie robi się go w ten sam sposób co przecier - tylko(...)pozostawiając do wystygnięcia - jeśli chcemy żeby zgęstniał jeszcze dogotowujemy - czas zależy od nas, ale 15 min chyba będzie wystarczający :)  w związku z tym, że właścicielka tych rączek uwielbia pomidorową i makaron w sosie pomidorowym - mogę w kuchni siedzieć długo byleby mieć zapas na zimę :)  Smacznego

Gotowanie z pasją
Najłatwiejszy domowy paprykarz 3282

marchewki 1 spora cebula makrela wędzona ok. 1/2 szkl. ryżu koncentrat pomidorowy sól, pieprz, papryka słodka i ostra Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Marchewkę trzemy na gęstej tarce, a cebulkę drobno siekamy. Następnie marchewkę z cebulką dusimy na patelni, aż zmięknie.  Gdy warzywa będą już miękkie dodajemy przecieru. Jeszcze chwilę dusimy, dodajemy rozdrobnioną makrelę i ugotowany wcześniej ryż. Wszystko

Co w głowie piszczy
Wegańskie spaghetti a’la bolonese 110

Najbardziej chyba znanym sosem do spaghetti jest sos boloński, któego głównymi składnikami jest mięso mielone i sos pomidorowy. Czerwona soczewica najlepiej nadaje się na zamiennik mięsa i bardzo często tak właśnie przygotowuję to spaghetti, ale tym razem poszalałam i wzbogaciłam ten sos o warzywa. Ten sos sprawdzi się nie tylko do makaronu, będzie pyszny w ryżem czy też kaszą (jaglaną(...)polecam). To danie polecam na obiad jak i na kolację. Składniki na 4 porcje: 400-500 ml przecieru pomidorowego/passaty 2-3 marchewki 1 czerwona papryka 2-3 gałązki selera naciowego 1 duża cebula około 100 g suchonych pomidorów 2-3 ząbki czsonku lub łyżeczka suszonego łyżeczka słodkiej mielone papryki łyżeczka suszonego oregano lub kilka gałązek świeżego (3-4) łyżeczka suszonej

greenscarf
Przecier paprykowy 173

Dokładnie od momentu kiedy słoiczek z tym smakołykiem dostałam od koleżanki z byłej już pracy. Razem ze słoiczkiem dostałam też przepis, więc głupio by było w końcu nie skorzystać. Przecier sam w sobie jest super, ale podany jako dip do przekąsek lub do zup- znacznie podnosi walory smakowe. Dodając mniej lub więcej papryki chili, sami dozujemy sobie ostrość(...)czerwonej papryki 2,5 główki czosnku 3 ostre papryczki 0,75 kg cukru 1 i 1/3 szklanki octu 0,75 szklanki oleju 4 łyżki soli 4 małe słoiczki koncentratu pomidorowego kilka ziarenek ziela angielskiego ok 5 listków laurowych 1 płaska łyżka pieprzu Sposób przygotowania w Tefal Companion: Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na kilka części. W misie Tefal Companion

Kuchnia w czekoladzie
Paella z dorszem i fasolką 168

szparagowej 1 limonka natka pietruszki 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego sól, pieprz pieprz czerwony olej rzepakowy 1 cebula 1 ząbek czosnku 700 ml bulionu około Cebulę i czosnek kroję drobno i przesmażam na patelni na oleju. Dodaję pokrojone papryki i przesmażam, ryż, dodaję sól, pieprz, curry, przecier. Wlewam 500 ml bulionu, dodaję fasolkę pokrojoną na kawałki

wesoła kuchnia
Warzywne ragoût z kiełbasą 148

danie z lekko chrupiącymi warzywami i wyrazistą kiełbasą w niezawodnym sosie pomidorowym. Pyszna i jednocześnie pożywna propozycja na obiad czy kolację. Składniki: 3 kiełbasy (około 200-250g) 3 małe kalarepy Średnia cukinia ½ dużego selera Marchew 2 korzenie pietruszki Duża cebula 2 ząbki czosnku Łyżka masła klarowanego 200g przecieru

Pyry na Gaz