Składniki:500g mięsa mielonego1 cukinia5 dużych pieczarek1 cebula500g makaronu penne2 łyżeczki przecieru pomidorowego3 plastry żółtego sera2 łyżki oleju do smażenia1 łyżeczka oliwy1 łyżka śmietany 18%Sól
Emcia PichciCzas przygotowania: 30 minutSkładniki (4 porcje): 700g piersi kurczaka marynata: łyżka przecieru pomidorowego 2 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny 2 roztarte ząbki czosnku 1 starta mała cebula sól i świeżo zmielony pieprz sos jogurtowy: 250ml jogurtu greckiego 1 duży ząbek czosnku 1 świeży ogórek Wykonanie:Składniki marynaty dokładnie wymieszać z pokrojonym w kostki kurczakiem (kostki ok.3-4cm
Gorący kąsekZapraszam Was na spaghetti. Jest ono bardzo specjalne- bo wykonane przez mojego męża. :) Zaskakuje smakiem, niecodzienne bo z dodatkiem marynowanych kurek, i z
Smaki Edytywłaśnie taka mała fasolka ze świeżymi pomidorami, oraz kawałkiem chudego mięsa i kiełbaski. Coś dla tych na diecie. Składniki :* pół kg fasolki ekologicznej białej* kg świeżych pomidorów* łyżka przecieru pomidorowego* łyżka oliwy z oliwek* sól, pieprz do smaku* ulubione zioła* 30 dag chudej wędliny drobiowej Przygotowanie :Fasolę namoczyć dzień wcześniej. Ugotować do miękkości. Odlać wodę. Rozgrzać oliwę, przesmażyć wędlinę
Magiczne Życie Martymięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1 cebula papryczki jalapeno w zalewie (do kupienia w Lidlu) 150 g czerwonej fasoli 200 g kukurydzy ½ papryki 1 ząbek czosnku 1 pomidor 150 ml przecieru pomidorowego 1 papryczki chilli 2 łyżeczki słodkiej papryki ½ łyżeczki pieprzu Cayenne 4-5 dobrze rozgniecionych goździków ½ łyżeczki cynamonu 3 łyżeczki przyprawy do kuchni meksykańskiej (ja użyłam przyprawy „Salsa de Yucatan
Mania Gotowaniamięsa mielonego wieprzowego 6-7 pieczarek 1/2 czerwonej papryki 2/3 puszki kukurydzy mała puszka czerwonej fasoli 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 2 pomidory 150 ml przecieru pomidorowego 1 łyżeczka sosu worhestershire około 200g żółtego sera pieprz, papryka słodka i ostra 2-3 łyżki przyprawy do kuchni meksykańskiej oliwa Przygotowanie: Połowę cebuli i 1 ząbek czosnku drobno siekamy
Mania Gotowaniatortille 500 g mięsa mielonego wieprzowego 8 pieczarek 1/2 czerwonej papryki 2/3 puszki kukurydzy mała puszka czerwonej fasoli 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 2 pomidory 100 ml przecieru pomidorowego 1 łyżeczka sosu worhestershire około 150g żółtego sera pieprz, papryka słodka i ostra 2-3 łyżki przyprawy do kuchni meksykańskiej oliwa Przygotowanie: Połowę cebuli i 1 ząbek czosnku drobno
Mania Gotowaniasuchej patelni) 2 papryczki chili 1 papryczka habanero (opcjonalnie, jeśli ją używamy zrezygnujmy z 1 papryczki chili) 1-2 łyżki oleju 1/2 puszki krojonych pomidorów 150 ml przecieru pomidorowego ¼ szklanki rodzynek 1 płaska łyżeczka mielonego kuminu sól, pieprz szczypta nasion kolendry 2-3 goździki ½ łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
Mania Gotowaniarostao, ja akurat miałam czerwone wino) 250g jajecznego makaronu tagliatelle 1/5 kostki masła sól Obieram krewetki. Wstawiam wodę na makaron. Gdy zawrze solę i wrzucam tagliatelle. W misce łączę przecier pomidorowy z mlekiem (ja użyłam śmietanę), następnie dodaję mascarpone. Całość dokładnie mieszam. W woku rozgrzewam oliwę wrzucam posiekany czosnek i posiekaną chilli. Mieszam. Następnie dodaję krewetki i smażę przez minutę
Brzuszki ŁakomczuszkiIranie. Syrop z granatów ma szerokie zastosowanie w kulinariach: dodaje się go do marynat do mięsa (świetne do grillowania), ciast, sałatek, czy zup. Przeczytałam, że idealnie współgra z przecierem pomidorowym i zupie pomidorowej nadaje wyjątkowego smaku (w najbliższym czasie będę musiała ją wypróbować). Inne nazwy: rob-e anar (perski) dibs rumman (arabski) nar ekşisi
Przepisy AleksandryŚwięto Makaronu - czas zacząć!!! Kokardki z cukinią i bakłażanem.Składniki: bakłażan;cukinia;cebula; pieczarki ok. 6 szt.;pomidorki koktajlowe ok.4 szt.;przecier pomidorowy 2 łyżeczki; makaron np. kokardki ok. 200 g; feta do przybrania;łyżka oliwy i łyżeczka masła; sól, pieprz, szczypta cukru;Bakłażana kroimy w plastry i posypujemy z obu stron solą. Po około
Miksturownikkońcu wpadła i soczewica;) Miałam zamiar połączyć ją w daniu z włoską kapustą, bo akurat zakupiłam całą główkę, ale zobaczyłam trochę kaszy jaglanej pozostałej ze śniadania i kilka łyżek przecieru pomidorowego z innego dania i przyszło mi na myśl, że może zupa...? Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowymasła Cebulę pokroić w piórka, warzywa w plastry - usmażyć na oleju. Pod koniec smażenia dodać masło. Podsmażone warzywa wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Rybę ułożyć na warzywach. SOS: 1 szkl. przecieru pomidorowego - NIE koncentratu, jest za gęsty ! 2 łyżki śmietany przyprawa uniwersalna Wymieszać składniki i polać rybę z warzywami. Piec 60 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu posypać pietruszką Zapiekanka bardzo
kolorowotorcikowomąki pszennej 0,5 łyżeczki cukru 0,5 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki suszonych drożdży 150 ml letniej wody 1 łyżka oleju rzepakowego Rapso Sos 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżka ketchupu pikantnego Kamis przyprawa do pizzy sycylijskiej Kamis szynka czerwona cebula pomidorki koktajlowe ser żółty Przygotowanie: Mąkę przesiać dodać cukier, sól, drożdże olej,wodę i zagnieść ciasto
Ala piecze i gotujelekkie, wiosenne szaszłyki z soczystymi koktajlowymi pomidorkami. Moja starsza córka jedząc upieczone pomidorki wykrzyknęła: Mama zapachniało latem. Te pomidorki są jak swieża conserva ( tak uwielbiany przez Nią gęsty, domowy przecier pomidorowy) Do dzisiejszych klopsików-szaszłyków dodałam starty parmezan, świeżą miętę i bazylię oraz skórkę z cytryny, którą ostatnio dodaję prawie do wszystkiego( bo strasznie tęskinię za latem). Oczywiście pole
Mia Cucina Sofieta