przecier pomidorowy - 5508 przepisów (strona:286/368)

Zapiekanka w liściach kapusty 271

smaczna i bardzo energetyczna.Składniki: mała główka włoskiej kapusty 1/2 kg mielonego mięsa 6-8 ziemniaków ugotowanych w mundurach 1 duża cebula 1 jajko 1 szklanka rosołu 2 łyżki przecieru pomidorowego 10-15 dag wędzonego boczku pieprz sól majeranek bazylia garść suszonego czosnku w płatkach Znakomite suszone zioła znajdziecie w Owocowym Raju   Z kapusty wyciąć głąb. Podgotować całą główkę

Apetyczna babeczka
Leczo z cukinii w słoikach 186

skórką) w kostkę. Gdy cukinie mamy już pokrojone, przekładamy cebulkę z papryką do garnka i dodajmy cukinię, gotujemy pod przykryciem. Od czasu do czasu mieszamy.  Na koniec wlewamy przecier pomidorowy i przyprawiamy. Dusimy jeszcze ok. 30 minut. Gorące leczo przekładamy do wyparzonych wcześniej i suchych słoików. Zakręcamy mocno i stawiamy słoik do góry dnem. W celu lepszej pasteryzacji

Aga w kuchni
Fusilli z ragu alla bolognese 195

średnia cebula -2--3 ząbki czosnku -50-70 g wędzonego boczku -1 szklanka mleka -1,5 szklanki czerwonego wytrawnego wina -2 puszki pomidorów lub 1 puszka i 1 słoiczek przecieru pomidorowego -3 łyżki oliwy -3 listki laurowe -sól, cukier, pieprz w ziarnach -do podania: makaron (ok. 80-100 g na osobę), najlepiej tagliatelle ,ale to moja kuchnia i zrobiłam

Z Kuchni Do Kuchni
Spaghetti bolognese 245

Składniki na dwie duże porcje. Składniki:250 g makaronu typu spaghetti250 g mięsa mielonego wołowego1 szt. cebuli6 szt. pieczarek1 puszka pomidorów krojonych2 łyżki przecieru pomidorowego2 łyżki

Emcia Pichci
Patatas bravas, czyli "odważne" ziemniaki 211

natomiast jest pewne: koniecznie trzeba je zrobić  w domu, mają charakter !Patatas bravas, czyli "odważne" ziemniaki Składniki: 1 kg ziemniaków 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 200 ml przecieru pomidorowego 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka papryki 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki *1 łyżeczka żółtego barwnika spożywczego (colorante) 1 łyżka octu winnego sól oliwa z oliwek * możemy(...)dodać zamiennie kurkumy Wykonanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie. Gdy się zeszkli dodajemy wszystkie rodzaje papryki, szybko mieszając, żeby się nie przypaliły. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, cukier, barwnik i solimy. Dusimy na małym ogniu około 15 minut, na 5 minut przed zakończeniem gotowania dodajemy posiekany czosnek. Po odstawieniu patelni  z ognia dodajemy ocet

Kulinarne przygody Gatity
Pizza z szynką parmeńską, rukolą i parmezanem (na drożdżowym zaczynie) 208

przepisu 200 g mąki pszennej (u mnie typ 650) 1/2 łyżeczki soli ok. 100 ml wody szczypta drożdży instant 1 łyżka oliwy dodatki:  sos z pieczonych pomidorów (lub przecier pomidorowy wymieszany z ząbkiem czosnku, oregano, szczyptą soli i cukru) 2 kulki sera mozzarella 5 plastrów szynki parmeńskiej, pokrojonej na paski 2 duże garści rukoli kawałek sera parmezan lub pecorino

Chilli Czosnek i Oliwa
Zwycięskie przepisy konkursu ze Szpinakiem 1000 Listków 218

pomidora i posypać tartym serem. Piec pół godziny w 180 stopniach. Chleb pomidorowo-szpinakowy Chleb pomidory + szpinak Własna interpretacja przepisu znalezionego w sieci. W oryginale z mrożonym szpinakiem i przecierem pomidorowym. W moim - z mrożonym szpinakiem z dodatkiem czosnku oraz domowym sosem pomidorowym. A także inna proporcja mąki, drożdży i przypraw. Składniki: - 300 g szpinaku 1000 listków Bonduelle - 2 ząbki

Proste Potrawy
Skala ostrości i Risotto z pieczarkami 157

zabki czosnku 1 duża lub 2 małe papryczki chilli Po pół łyżeczki: kurkumy, curry, pieprzu ziarnistego, papryki słodkiej puszka fasoli czerwonej kieliszek wina u mnie biały Tokaj szklanka przecieru pomidorowego Garść startego sera W 5 szklankach wody gotujemy ryż (wysypujemy z torebek) z dodatkiem soli. Na patelni podsmażamy pieczarki z czosnkiem, gdy już pieczarki całkowicie puszczą wodę (którą wylewamy) dodajemy

NaKońcuJęzyka
Fasolka po bretońsku 242

czasu miałam smaczek na fasolkę po bretońsku. Wyszła pyszna i mocno pachnąca wędzonką. Składniki:  200 gram suchej fasolki ja użyłam fasolki karłowatej 1 kiełbaska wędzona 2 szklanki gęstego przecieru pomidorowego przyprawy: chilli, pieprz, sól  przyprawa typu warzywko Fasolkę moczymy w wodzie przez 12 godzin. Następnie nalewamy wodę do garnka i gotujemy w niej fasolkę z przyprawą typu warzywko

NaKońcuJęzyka
Paprykarz z tuńczykiem 335

świeżym pieczywem. Składniki: 2 puszki tuńczyka z grillowaną papryką Super Fish Graal 100 g cebuli 80 g marchewki 2 ząbki czosnku 2 łyżki sosu cygańskiego kieleckiego 3 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka papryki słodkiej 70 g ryżu 2-3 łyżki oleju Przygotowanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie na sypko.Cebulę pokroić w kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce. Czosnek przecisnąć

Ala piecze i gotuje
Ryba po grecku 314

pojęcia :) SKŁADNIKI 1/2 kg filetów np. dorsza czy morszczuka 4 marchewki 2 pietruszki 1 duża cebula 1 por (biała część) kawałek selera 2/3 szklanki bulionu warzywnego  1/2 słoiczka przecieru pomidorowego (ok.100g) sól, pieprz 1 łyżeczka czerwonej papryki po 1/2 łyżeczki oregano i bazylii 1 łyżeczka cukru 3 listki laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego 1 łyżka mąki, olej do smażenia

Moje Kuchenne Rewelacje
Burrito w tortilli kukurydzianej 290

mąki kukurydzianej200g mąki pszennej300 ml gorącej wody2 łyżki oliwy1 łyżeczka soli  Farsz 250g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego1 duża cebula3 ząbki czosnku1 papryka czerwonapuszka kukurydzypuszka czerwonej fasoli1/2 słoiczka przecieru pomidorowego (ok.100g)150g sera żółtego sól, pieprz, papryka ostra, chili w proszku, kmin rzymskiolej do smażeniaPRZYGOTOWANIE Najpierw przygotowujemy ciasto na tortille.  Mąki mieszamy ze sobą w misce, dodajemy

Moje Kuchenne Rewelacje
Spaghetti z warzywnym sosem 180

chwilkę podsmażamy. Dorzucamy pomidory i groszek oraz oregano z chili. Mieszamy i dusimy na małym ogniu około 20 minut. Jeśli powstało nam zbyt mało sosu to dodajemy nieco przecieru pomidorowego rozpuszczonego w wodzie. Makaron odcedzamy i umieszczamy ponownie w garnku. Dorzucamy przyrządzany sos i mieszamy całość. Podajemy na ciepło posypane serem. Smacznego

Kolizje Smaków
Suszone pomidory - tak jest! 266

jesień daje o sobie znać zachodzę w głowę jak spakować, przetworzyć, zabezpieczyć letnie pomidory. Wiem, że za chwilę będę za nimi tęskniła i żałowała, że zjadłam tak mało. Przecier pomidorowy już jest (klick), kac pomidor został jeszcze z ostatnich lat (klick) ale wykorzystałam już wszystkie suszone pomidory (klick). A więc padło na słoiczki z suszonymi pomidorami. Jak postanowiłam tak zrobiłam

Brzuszki Łakomczuszki
Bigos z cukinii 222

się, że cukinii jest za dużo w stosunku do kiełbasy i że wody jest zbyt mało, jednak cukinia szybko puszcza sok i zmniejsza swoją objętość. ) Gdy cukinia zmięknie, dodaję przecier pomidorowy, chwilę jeszcze gotuję, później wbijam do garnka z bigosem jajko i mieszam. Jajko po ścięciu się tworzy takie białe kłaczki w bigosie. Całość przyprawiam solą i ewentualnie pieprzem

Co w głowie piszczy

Proponowane wyszukiwania