przecier pomidorowy - 5508 przepisów (strona:288/368)

Skala ostrości i Risotto z pieczarkami 152

zabki czosnku 1 duża lub 2 małe papryczki chilli Po pół łyżeczki: kurkumy, curry, pieprzu ziarnistego, papryki słodkiej puszka fasoli czerwonej kieliszek wina u mnie biały Tokaj szklanka przecieru pomidorowego Garść startego sera W 5 szklankach wody gotujemy ryż (wysypujemy z torebek) z dodatkiem soli. Na patelni podsmażamy pieczarki z czosnkiem, gdy już pieczarki całkowicie puszczą wodę (którą wylewamy) dodajemy

NaKońcuJęzyka
Fasolka po bretońsku 229

czasu miałam smaczek na fasolkę po bretońsku. Wyszła pyszna i mocno pachnąca wędzonką. Składniki:  200 gram suchej fasolki ja użyłam fasolki karłowatej 1 kiełbaska wędzona 2 szklanki gęstego przecieru pomidorowego przyprawy: chilli, pieprz, sól  przyprawa typu warzywko Fasolkę moczymy w wodzie przez 12 godzin. Następnie nalewamy wodę do garnka i gotujemy w niej fasolkę z przyprawą typu warzywko

NaKońcuJęzyka
Paprykarz z tuńczykiem 326

świeżym pieczywem. Składniki: 2 puszki tuńczyka z grillowaną papryką Super Fish Graal 100 g cebuli 80 g marchewki 2 ząbki czosnku 2 łyżki sosu cygańskiego kieleckiego 3 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka papryki słodkiej 70 g ryżu 2-3 łyżki oleju Przygotowanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie na sypko.Cebulę pokroić w kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce. Czosnek przecisnąć

Ala piecze i gotuje
Ryba po grecku 310

pojęcia :) SKŁADNIKI 1/2 kg filetów np. dorsza czy morszczuka 4 marchewki 2 pietruszki 1 duża cebula 1 por (biała część) kawałek selera 2/3 szklanki bulionu warzywnego  1/2 słoiczka przecieru pomidorowego (ok.100g) sól, pieprz 1 łyżeczka czerwonej papryki po 1/2 łyżeczki oregano i bazylii 1 łyżeczka cukru 3 listki laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego 1 łyżka mąki, olej do smażenia

Moje Kuchenne Rewelacje
Burrito w tortilli kukurydzianej 287

mąki kukurydzianej200g mąki pszennej300 ml gorącej wody2 łyżki oliwy1 łyżeczka soli  Farsz 250g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego1 duża cebula3 ząbki czosnku1 papryka czerwonapuszka kukurydzypuszka czerwonej fasoli1/2 słoiczka przecieru pomidorowego (ok.100g)150g sera żółtego sól, pieprz, papryka ostra, chili w proszku, kmin rzymskiolej do smażeniaPRZYGOTOWANIE Najpierw przygotowujemy ciasto na tortille.  Mąki mieszamy ze sobą w misce, dodajemy

Moje Kuchenne Rewelacje
Spaghetti z warzywnym sosem 174

chwilkę podsmażamy. Dorzucamy pomidory i groszek oraz oregano z chili. Mieszamy i dusimy na małym ogniu około 20 minut. Jeśli powstało nam zbyt mało sosu to dodajemy nieco przecieru pomidorowego rozpuszczonego w wodzie. Makaron odcedzamy i umieszczamy ponownie w garnku. Dorzucamy przyrządzany sos i mieszamy całość. Podajemy na ciepło posypane serem. Smacznego

Kolizje Smaków
Suszone pomidory - tak jest! 262

jesień daje o sobie znać zachodzę w głowę jak spakować, przetworzyć, zabezpieczyć letnie pomidory. Wiem, że za chwilę będę za nimi tęskniła i żałowała, że zjadłam tak mało. Przecier pomidorowy już jest (klick), kac pomidor został jeszcze z ostatnich lat (klick) ale wykorzystałam już wszystkie suszone pomidory (klick). A więc padło na słoiczki z suszonymi pomidorami. Jak postanowiłam tak zrobiłam

Brzuszki Łakomczuszki
Bigos z cukinii 216

się, że cukinii jest za dużo w stosunku do kiełbasy i że wody jest zbyt mało, jednak cukinia szybko puszcza sok i zmniejsza swoją objętość. ) Gdy cukinia zmięknie, dodaję przecier pomidorowy, chwilę jeszcze gotuję, później wbijam do garnka z bigosem jajko i mieszam. Jajko po ścięciu się tworzy takie białe kłaczki w bigosie. Całość przyprawiam solą i ewentualnie pieprzem

Co w głowie piszczy
Pikantny ketchup z cukinii 164

Ostatnio widziałam w Internecie zdjęcie ketchupu z cukinii, przypomniałam sobie, że taki ketchup z cukinii robiła moja mama, robiła też sama przecier pomidorowy i sok ze świeżych pomidorów. Przewertowałam wszystkie moje stare notatki kulinarne i znalazłam przepis mojej mamy. Skąd miała mama ten przepis? Za pewnie od babci. U nas zawsze cukinii było w bród, tata hoduje je na działce

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Słoiki. Na zimę. Fasolka szparagowa w pomidorach 161

usmażę z grzybami. Zawsze jest pyszna. Nie mam miejsca żeby zrobić sobie własny zapas mrożone więc zimą kupuję mrożonki w sklepie. Ale trochę fasoli pakuję w słoiki i zalewam przecierem pomidorowym. Kiedy przyjdą chłodniejsze dni mogę przyrządzić ją na gorąco - wystarczy dodać podsmażoną kiełbasę, cebulę i ziołowe przyprawy. Wykorzystam ją też na pewno w jakiejś zupie jarzynowej albo zapiekance. Polecam

Smaczna Pyza
Tradycyjne gołąbki na ostro 238

Układaj jest bardzo ściśle jeden obok drugiego. Zalej całość sosem i gotuj na wolnym ogniu 1,5 h - 2h  Sos: Do bulionu dodaj 2 puszki pomidorów ( albo 2 przeciery pomidorowe), paprykę słodką, sól, pieprz i papryczki pokrojone. Smacznego

Niezły Młynek
Spaghetti z pulpecikami 149

bułka tartapieprz i sól do smaku Składniki sos: 2 puszki po 400 gramów krojonych pomidorów 1 łyżka oliwy z oliwek 1 cebula drobno pokrojona 4 ząbki czosnku zmiażdzone mały przecier pomidorowy 250 ml bulionu 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka papryki słodkiej  1 łyżeczka suszonego rozmarynu garść świeżej bazylii sól i pieprz do smaku  Dodatki: 500 gramów makaronu

Niezły Młynek
Zapiekane pulpeciki z mozzarellą 299

obiad :) Składniki: Pulpeciki: 250 g mięsa mielonego 8 kuleczek mozzarelli z bazylią  3 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz 1 jajko Sos: 100 ml wody 1 mały przecier pomidorowy garść kopru 1 łyżeczka chilli 1 łyżeczka papryki słodkiej 200 ml śmietany 18% 1 cebula sól, pieprz Dodatek: 5 dużych ziemniaków 1 łyżeczka ziół prowansalskich

Niezły Młynek
Idealne ciasto na pizze 2023

kule. Robię placki, zostawiam je jeszcze na 5 minut, smaruję sosem i  układam dodatki.  Ja robię bardzo prosty sos - 70 ml wody przegotowanej, mały przecier pomidorowy, sól , pieprz, 2 łyżeczki suszonej bazylii, 0,5 łyżeczki chilli. taki sos wystarcza na 2 pizze :) Czas pieczenia to ok 20 minut w temperaturze 200 C ( należy pamiętać, że pieczenie

Niezły Młynek
Smaki Turcji: szaszłyki z kurczaka z sosem jogurtowym 173

Czas przygotowania: 30 minutSkładniki (4 porcje): 700g piersi kurczaka marynata: łyżka przecieru pomidorowego 2 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny 2 roztarte ząbki czosnku 1 starta mała cebula sól i świeżo zmielony pieprz sos jogurtowy: 250ml jogurtu greckiego 1 duży ząbek czosnku 1 świeży ogórek  Wykonanie:Składniki marynaty dokładnie wymieszać z pokrojonym w kostki kurczakiem (kostki ok.3-4cm

Gorący kąsek

Proponowane wyszukiwania