kapusty kiszonej (najlepiej z dodatkiem marchewki) 2 duże cebule pół opakowania smakowitej pajdy z jabłkiem i cebulką 20 dag pieczarek opakowanie tofu wędzonego 1 łyżka oliwy 2 łyżki przecieru pomidorowego sól, pieprz, majeranek 2 liście laurowe ziele angielskie Wykonanie:Kapustę kiszoną odciskamy, zalewamy wrzątkiem, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i majeranek. Po 15 minutach dodajemy kapustę białą i dalej
Anioły w kuchnimieszam i chwilę podsmażam, po czym dodaję soczewicę i mieszając, razem podprażam. Następnie wlewam bulion i doprowadzam do wrzenia, gotuję do miękkości soczewicy i zgęstnienia zupy, dodając przecier pomidorowy, słodką i wędzoną paprykę, świeżo mielony czarny pieprz, a pod koniec - kolendrę i pietruszkę. Ewentualnie doprawiam solą do smaku. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkikrewetek koktajlowych2 ząbki czosnkususzona papryczka chilli2 łyżki masłałyżka oliwy2 łyżki przecieru pomidorowegogarść siekanej natki pietruszki Makaron ugotować al dente według instrukcji na opakowaniu. Na patelni roztopić masło z oliwą. Wrzucić posiekany czosnek i papryczkę chilli. Podsmażyć krótko uważając, aby czosnek się nie przypalił. Dodać koncentrat pomidorowy, przemieszać. Dodać krewetki i całość podsmażyć przez około 2-3 minuty. Doprawić
wyzwania kuchennesiedzi godzinę w piekarniku ;) Za to znika ze stołu w ekspresowym tempie.SKŁADNIKI500 g mięsa mielonego500 g płatów lazanii (suchych)350 g szynki gotowanej w plastrach1 litr passaty (gęstego przecieru pomidorowego)ok 1 litr wody2 kulki mozzarelli4 jajka ugotowane na twardo1 cebula100 g sera żółtego60 ml czerwonego wina3 łyżki oliwy z oliwekpół łyżeczki soli Cebulę pokroić w kostkę, posolić
Złote przepisysmaczna i bardzo energetyczna.Składniki: mała główka włoskiej kapusty 1/2 kg mielonego mięsa 6-8 ziemniaków ugotowanych w mundurach 1 duża cebula 1 jajko 1 szklanka rosołu 2 łyżki przecieru pomidorowego 10-15 dag wędzonego boczku pieprz sól majeranek bazylia garść suszonego czosnku w płatkach Znakomite suszone zioła znajdziecie w Owocowym Raju Z kapusty wyciąć głąb. Podgotować całą główkę
Apetyczna babeczkaskórką) w kostkę. Gdy cukinie mamy już pokrojone, przekładamy cebulkę z papryką do garnka i dodajmy cukinię, gotujemy pod przykryciem. Od czasu do czasu mieszamy. Na koniec wlewamy przecier pomidorowy i przyprawiamy. Dusimy jeszcze ok. 30 minut. Gorące leczo przekładamy do wyparzonych wcześniej i suchych słoików. Zakręcamy mocno i stawiamy słoik do góry dnem. W celu lepszej pasteryzacji
Aga w kuchniśrednia cebula -2--3 ząbki czosnku -50-70 g wędzonego boczku -1 szklanka mleka -1,5 szklanki czerwonego wytrawnego wina -2 puszki pomidorów lub 1 puszka i 1 słoiczek przecieru pomidorowego -3 łyżki oliwy -3 listki laurowe -sól, cukier, pieprz w ziarnach -do podania: makaron (ok. 80-100 g na osobę), najlepiej tagliatelle ,ale to moja kuchnia i zrobiłam
Z Kuchni Do KuchniSkładniki na dwie duże porcje. Składniki:250 g makaronu typu spaghetti250 g mięsa mielonego wołowego1 szt. cebuli6 szt. pieczarek1 puszka pomidorów krojonych2 łyżki przecieru pomidorowego2 łyżki
Emcia Pichcinatomiast jest pewne: koniecznie trzeba je zrobić w domu, mają charakter !Patatas bravas, czyli "odważne" ziemniaki Składniki: 1 kg ziemniaków 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 200 ml przecieru pomidorowego 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka papryki 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki *1 łyżeczka żółtego barwnika spożywczego (colorante) 1 łyżka octu winnego sól oliwa z oliwek * możemy(...)dodać zamiennie kurkumy Wykonanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie. Gdy się zeszkli dodajemy wszystkie rodzaje papryki, szybko mieszając, żeby się nie przypaliły. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, cukier, barwnik i solimy. Dusimy na małym ogniu około 15 minut, na 5 minut przed zakończeniem gotowania dodajemy posiekany czosnek. Po odstawieniu patelni z ognia dodajemy ocet
Kulinarne przygody Gatityprzepisu 200 g mąki pszennej (u mnie typ 650) 1/2 łyżeczki soli ok. 100 ml wody szczypta drożdży instant 1 łyżka oliwy dodatki: sos z pieczonych pomidorów (lub przecier pomidorowy wymieszany z ząbkiem czosnku, oregano, szczyptą soli i cukru) 2 kulki sera mozzarella 5 plastrów szynki parmeńskiej, pokrojonej na paski 2 duże garści rukoli kawałek sera parmezan lub pecorino
Chilli Czosnek i Oliwapomidora i posypać tartym serem. Piec pół godziny w 180 stopniach. Chleb pomidorowo-szpinakowy Chleb pomidory + szpinak Własna interpretacja przepisu znalezionego w sieci. W oryginale z mrożonym szpinakiem i przecierem pomidorowym. W moim - z mrożonym szpinakiem z dodatkiem czosnku oraz domowym sosem pomidorowym. A także inna proporcja mąki, drożdży i przypraw. Składniki: - 300 g szpinaku 1000 listków Bonduelle - 2 ząbki
Proste Potrawyzabki czosnku 1 duża lub 2 małe papryczki chilli Po pół łyżeczki: kurkumy, curry, pieprzu ziarnistego, papryki słodkiej puszka fasoli czerwonej kieliszek wina u mnie biały Tokaj szklanka przecieru pomidorowego Garść startego sera W 5 szklankach wody gotujemy ryż (wysypujemy z torebek) z dodatkiem soli. Na patelni podsmażamy pieczarki z czosnkiem, gdy już pieczarki całkowicie puszczą wodę (którą wylewamy) dodajemy
NaKońcuJęzykaczasu miałam smaczek na fasolkę po bretońsku. Wyszła pyszna i mocno pachnąca wędzonką. Składniki: 200 gram suchej fasolki ja użyłam fasolki karłowatej 1 kiełbaska wędzona 2 szklanki gęstego przecieru pomidorowego przyprawy: chilli, pieprz, sól przyprawa typu warzywko Fasolkę moczymy w wodzie przez 12 godzin. Następnie nalewamy wodę do garnka i gotujemy w niej fasolkę z przyprawą typu warzywko
NaKońcuJęzykaświeżym pieczywem. Składniki: 2 puszki tuńczyka z grillowaną papryką Super Fish Graal 100 g cebuli 80 g marchewki 2 ząbki czosnku 2 łyżki sosu cygańskiego kieleckiego 3 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka papryki słodkiej 70 g ryżu 2-3 łyżki oleju Przygotowanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie na sypko.Cebulę pokroić w kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce. Czosnek przecisnąć
Ala piecze i gotujepojęcia :) SKŁADNIKI 1/2 kg filetów np. dorsza czy morszczuka 4 marchewki 2 pietruszki 1 duża cebula 1 por (biała część) kawałek selera 2/3 szklanki bulionu warzywnego 1/2 słoiczka przecieru pomidorowego (ok.100g) sól, pieprz 1 łyżeczka czerwonej papryki po 1/2 łyżeczki oregano i bazylii 1 łyżeczka cukru 3 listki laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego 1 łyżka mąki, olej do smażenia
Moje Kuchenne Rewelacje